Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja; Hongqi H9 V6T

Featured Replies

Napisano
Teraz, Vadero napisał(a):

Przecież to trup. 

Kupili volvo jak potrzebowali dostępu do patentów, technologii i zaplecza sprzaedażowo - serwisowego. Mają to już.

A serwisy, salony saaba już dawno zburzone.

A MG to nie byl trup?

Napisano
3 minuty temu, Vadero napisał(a):

Myślę, że do pewnego pułapu - jak Europa da cła na auta z Chin, to Chinydadzą odwetowe cła - wtedy mercedes S zamiast 600kpln, będzie po 1mln, wówczas oferta gorszego, ale za 380kpln lokalnego wyrobu to jednak inny świat, tym bardziej że na miejscu masz serwis i producenta, sprzedać to po latach też będzie łatwiej.

i Ci najbogatsi beda kupowac Merca, bo bedzie jeszcze wiekszym "zakazanym owocem" i symbolem statusu

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

dokładnie. Poniżej sprzedaż marki Porsche w Chinach:

obraz.png.c6558f28d2ac61f078f2631d38d8fb9a.png

Czy w Chinach oferują jeszcze starego Macana? Bo taki wynik w Europie byłby czymś zrozumiałym po uczynieniu pociągowego konia mechanicznego marki koniem elektrycznym.

Zauważ, że gdy Jaguar postanowił przejść w 2025 na elektryczność sprzedaż spadła do zera.

;l

Napisano
2 minuty temu, Vadero napisał(a):

Pokaż mi wykresy utraty wartości takiej S klasy, bo mi się nie chce wierzć w to że poleci w dół na równi z chińczykiem. 

Nie mam pojęcia jak poleci w dół. Nie chcę polemizować z @format na temat kwotowej utraty wartości, wskazuję tylko że kupuje to inny klient a przy wyższych stawkach te same kwoty nie robią już takiego wrażenia.

Napisano
4 minuty temu, Vadero napisał(a):

Myślę, że do pewnego pułapu - jak Europa da cła na auta z Chin, to Chinydadzą odwetowe cła - wtedy mercedes S zamiast 600kpln, będzie po 1mln, wówczas oferta gorszego, ale za 380kpln lokalnego wyrobu to jednak inny świat, tym bardziej że na miejscu masz serwis i producenta, sprzedać to po latach też będzie łatwiej.

tam jest bardzo dużo zjawisk i ciężko przewidzieć jak to dalej pójdzie. Liczba zarówno milionerów jak i miliarderów rośnie w szybkim tempie, podobnie rozrasta się klasa średnia. Już klasa średnia w Chinach zaczyna się interesować luksusowymi markami i podróżami do EU co wcześniej było zarezerwowane dla śmietanki.

Natomiast na koniec dnia to jest mocno sterowany kraj, więc nie do końca wszystko będzie szło, nazwijmy to "rynkowo".

Napisano
2 minuty temu, Filipfm napisał(a):

i Ci najbogatsi beda kupowac Merca, bo bedzie jeszcze wiekszym "zakazanym owocem" i symbolem statusu

Kim Dzong Un jeździ Mercem przemyconym z niemałym wysiłkiem do Korei, choć ma do wyboru do koloru chińskich premiumów. Coś w tym jest.

Napisano
23 minuty temu, bergerac napisał(a):

wypożyczalnie operują albo w modelu najmu albo zakupu ze sprzedażą po 1 - 2 latach, w zależności od modelu biznesowego.

W każdej opcji liczy się TCO, a ten na chińskie marki jest trudny do policzenia na chwilę obecną, ale faktem jest, że najmy już wchodzą w MG.

Trzymają nawet dłużej. Póki co niektórzy leczą rany po EV ;).

25 minut temu, Filipfm napisał(a):

Może w PL :) 

Piszę o PL. W E sam widziałem L&C czy jak to się pisze ;).

Napisano
Teraz, bergerac napisał(a):

tam jest bardzo dużo zjawisk i ciężko przewidzieć jak to dalej pójdzie. Liczba zarówno milionerów jak i miliarderów rośnie w szybkim tempie, podobnie rozrasta się klasa średnia. Już klasa średnia w Chinach zaczyna się interesować luksusowymi markami i podróżami do EU co wcześniej było zarezerwowane dla śmietanki.

Natomiast na koniec dnia to jest mocno sterowany kraj, więc nie do końca wszystko będzie szło, nazwijmy to "rynkowo".

Ja uważam, że cła odwetowe zrobią europejskim markom ostre zderzenie ze ścianą. Co w sumie ciućmoki powinni sobie wklalkulować i nie beczeć teraz że się muszą 3 fabryki VW zamknąć, skoro je wybudowano wybitnie na klepanie na rynek chiński - co się nachapali to ich i teraz niech to zwijają. 

Napisano

Ja tylko w temacie "braku znaczka" tego wozu to u nas moze I tak ale w takich chinach to jest marka ktora produkowala wozy dla nomenklatury "od zawsze" wiec to nie do konca akurat taka marka "z dupy" ;]

W tlumaczeniu to oznacza "Czerwony Sztandar" ;]

HongqiCA770_03.jpg

6531f1c4b92ce-mobil-mewah-asal-china-hon

Edytowane przez koNik

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

@OZI sam napisał, że ktoś rozważa zamianę BMW7 na to coś. Moim zdaniem trzeba by chyba spaść wcześniej ze schodów na głowę żeby mieć takie dylematy.

Zamianę! Rozumiem to tak, że swoją 15 letnią chce zamienić na nowe chińskie.;]

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

Akurat wartość rezydualna jest w tym segmencie zdecydowanie rzeczą nie najważniejszą. Innymi słowy nie ma znaczenia czy kupisz S klasę za 800k by po 3 latach sprzedać ją za 400 czy kupisz chińczyka za 500 by za 3 lata sprzedać go za 200. Nawet jak na drugim stracisz więcej to jest co najwyżej stówka w lewo czy w prawo.

Kiedyś tak to kwotowo liczyłem, kupując tanie Ople, czy potem Chevrolety.

Traciły więcej na wartości procentowo, niż inne marki, ale kwotowo wychodziła mniejsza strata dla mnie.

Napisano
49 minut temu, Maciej__ napisał(a):

We Francji jak bralem auto w Nicei, to tez na placu bylo mnostwo MG.

Ogolnie to sporo tego juz jezdzi na poludniu i zachodzie EU.

MG to i u nas widać na ulicach.

Ale to marka, która może się z czymś kojarzyć.

Inne są zupełnie nie znane.

Napisano
W dniu 12.01.2025 o 08:09, format napisał(a):

Dodałem akcyzę a potem VAT. Oczywiście dojdzie jeszcze cło (którego nie liczyłem, ale też poinformowałem o tym)

Czyli szala jeszcze mocniej przechyla się w stronę Mercedesa.... Oj jeszcze w przypadku takiego taniego samochodu powiedzmy mg4 mógłbym machnąć ręką na utratę wartości o tyle w przypadku samochodu za 500000 zł nie machnę - -Tak wiem wstyd przed Ryśkiem i całym HP:panic:

Napisano
25 minut temu, rwIcIk napisał(a):

MG to i u nas widać na ulicach.

Ale to marka, która może się z czymś kojarzyć.

Inne są zupełnie nie znane.

ale MG był też dużo wcześniej, na wyspach są już kilka lat, a ile inne marki ?

Niemcy na serwis maszyn przyjechali do nas w 2022 właśnie MG ;)

Wtedy nie wiedziałem co to, bo o chińskich autach nikt w PL nie mówił, czasem trafił się chińczyk na blachach BY

Napisano
Godzinę temu, koNik napisał(a):

6531f1c4b92ce-mobil-mewah-asal-china-hon

Ten to przynajmniej fajnie wygląda... 

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał(a):

Ten to przynajmniej fajnie wygląda... 

Bok z RR, przód jak skrzyzowania Trabnata i Wołgi 😄 taki mix, coś takiego

Napisano
21 minut temu, Filipfm napisał(a):

Bok z RR, przód jak skrzyzowania Trabnata i Wołgi 😄 taki mix, coś takiego

Wolę przód z Wołgi niż przód z Robocopa 😄