Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja; Hongqi H9 V6T

Featured Replies

Napisano

Jestem pod wrazeniem…

IMG_4932.jpeg.4c55950a12326be2e3071f3fb8b7f942.jpeg

Drzwi, jak pancerne, widac nadmiar materialu.   

IMG_4928.jpeg.3cc9e91f1c72cd124797b1d1cccef284.jpeg

Pod maska V6 Turbo. 3.0l -322KM & 445Nm.

IMG_4927.jpeg.1b406d8ba67edbc392de0d05f1e51d8e.jpeg

Srodek- nadmiar wszystkiego, zydle z krowy a nie jakiejs eco-etycznych idiotow gusta.

Wnetrze naprawde imponuje, Partia dba, zeby sekretarz byl wymasowany…

IMG_4924.jpeg.b24c1e6ee496a062616013e13b07e17e.jpeg

IMG_4929.jpeg.8391b64c50ec72f52cc73d22db9d5674.jpeg

IMG_4926.jpeg.0ceba23ef0daefff8837f3fed8809932.jpeg

Co Mnie zaskoczylo- cena: powiedzmy 300k PLN jesli sie nie myle… I to, ze klient jest.

IMG_4934.jpeg.0511b9c25549995d6033a31c7be7befd.jpeg

Widac to na drogach, zainteresowanie w markecie tez, pogadalem sobie z potencjalnym klientem- opuszcza Germancow - przymierza sie do Czajnika … (2022 BMW 7 series na cos)… czy Honqui - nie wie…

IMG_4930.jpeg.9e236e6940cc5850b618073fa7ee145b.jpeg

Czyli tak, ze Czajniki loja ‘stare’ marki w EV to wiadomo, ale wysune teorie, ze EU przez eco dostanie szybciej po pupci niz sie spodziewalem…

IMG_4931.jpeg.48e09c16a990d7b253c648e08f976cce.jpeg

szczerze, jak nie wiem jak to Jezdzi - to zaimponowalo mi, moze nie cena… ale wyklepanie, poskladanie, materialy… 👍

I to ze klient, ktory ma kase I wybor I- jest….

IMG_4925.jpeg.6d24198473a078250f891c172188a4c0.jpeg

Napisano
33 minuty temu, OZI napisał(a):

Przecież to jest po prostu zwinięta blacha… :bzik:

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał(a):

(2022 BMW 7 series na cos)… czy Honqui - nie wie…

Trochę się nie dziwię nowe BMW 7 wyglada rownie okropnie co ten Honsiur 😀.

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał(a):

Co Mnie zaskoczylo- cena: powiedzmy 300k PLN jesli sie nie myle… I to, ze klient jest.

335kPLN. Zapewne jednak w Katarze nie ma w ogóle VATu i akcyza wynosi zero. Abstrahując już od ceł, takie auto w Europie będzie kosztować 486k. Kto by to chciał, jak abstrahując odo europejskich marek, od piątki z przodu zaczyna się Lex LS. Sprzedadzą tego kilka sztuk w Doha, Dubaju czy innym Abu Dhabi i skończy się kolejna błyskotliwa kariera wannabe chińczyka segmentu premium. 

Napisano

Porównując z bmw 7 to nawet jest ładne. Niestety klient premium nie wiem czy zrezygnuje z lexa czy merca. 

Napisano

Może to i całkiem fajne, ale chińskie auto za tyle kasy? Gdzie pewnie multimedia żyją swoim życiem, jakieś dziwne rozwiązania techniczne. No i jak to się wymawia? Za te kasę wybór cywilizowanych aut jest spory. Ale rozumiem jak musi być dużo sreberka i taniej niż Ford to ktoś się skusi. Naoglądałem się testów tych Chińczyków i dziękuję na razie to tylko sreberko.

Napisano

w BMW nie do pomyslania, pewnie sasiad szybko zweryfikuje swoje poglady i sprzeda to za 5 zl...

image.png.96592a5c818ba8b31e16b29d2c11989b.png

Napisano
7 godzin temu, wujek napisał(a):

Porównując z bmw 7 to nawet jest ładne. Niestety klient premium nie wiem czy zrezygnuje z lexa czy merca. 

Pewnie jestem za biedny na prawdziwego Klienta Premium:panic:

Bo jeżeli to auto z watami akcyzami i tak dalej ma w Polsce kosztować powiedzmy 486 kzl(nie wiem skąd format wziął akurat taką kwotę ale być może policzył) to ja za tyle samo będę miał dość wypasionego Merca E klasy.... Okej być może Merc nie będzie miał tego wszystkiego co ma ten czajnik ale

1. Nie wiem czy te super gadżety których nawet nie potrafię sobie wyobrazić są mi absolutnie niezbędne

2. Boję się że po sześciu latach Za Mercedesa wezmę połowę zapłaconej kwoty a za chińszczyznę mogę dostać 10%. Więc myśląc o potencjalnej od sprzedaży wybiorę zawsze Merca

Ale tak jak mówię pewnie dlatego że jestem za biednyrotfl

Napisano
6 godzin temu, delco napisał(a):

nie wiem skąd format wziął akurat taką kwotę ale być może policzył

Dodałem akcyzę a potem VAT. Oczywiście dojdzie jeszcze cło (którego nie liczyłem, ale też poinformowałem o tym)

Napisano
16 godzin temu, OZI napisał(a):

Jestem pod wrazeniem…

IMG_4932.jpeg.4c55950a12326be2e3071f3fb8b7f942.jpeg

IMG_4928.jpeg.3cc9e91f1c72cd124797b1d1cccef284.jpeg

Pod maska V6 Turbo. 3.0l -322KM & 445Nm.

IMG_4927.jpeg.1b406d8ba67edbc392de0d05f1e51d8e.jpeg

Srodek- nadmiar wszystkiego, zydle z krowy a nie jakiejs eco-etycznych idiotow gusta.

Wnetrze naprawde imponuje, Partia dba, zeby sekretarz byl wymasowany…

IMG_4924.jpeg.b24c1e6ee496a062616013e13b07e17e.jpeg

IMG_4929.jpeg.8391b64c50ec72f52cc73d22db9d5674.jpeg

IMG_4926.jpeg.0ceba23ef0daefff8837f3fed8809932.jpeg

IMG_4934.jpeg.0511b9c25549995d6033a31c7be7befd.jpeg

Widac to na drogach, zainteresowanie w markecie tez, pogadalem sobie z potencjalnym klientem- opuszcza Germancow - przymierza sie do Czajnika … (2022 BMW 7 series na cos)… czy Honqui - nie wie…

IMG_4930.jpeg.9e236e6940cc5850b618073fa7ee145b.jpeg

Czyli tak, ze Czajniki loja ‘stare’ marki w EV to wiadomo, ale wysune teorie, ze EU przez eco dostanie szybciej po pupci niz sie spodziewalem…

szczerze, jak nie wiem jak to Jezdzi - to zaimponowalo mi, moze nie cena… ale wyklepanie, poskladanie, materialy… 👍

I to ze klient, ktory ma kase I wybor I- jest….

IMG_4925.jpeg.6d24198473a078250f891c172188a4c0.jpeg

Ja mam wrażenie, że z Brytyjskiej kolonii dobrowolnie się w Chińska zmieniacie...

Napisano
11 minut temu, grogi napisał(a):

Ja mam wrażenie, że z Brytyjskiej kolonii dobrowolnie się w Chińska zmieniacie...

chinczyki dokonali inwazji zasobem ludzkim, i swoimi towarami. Tam gdzie się nie obrócisz to żółte twarze.

Napisano
W dniu 11.01.2025 o 18:13, format napisał(a):

335kPLN. Zapewne jednak w Katarze nie ma w ogóle VATu i akcyza wynosi zero. Abstrahując już od ceł, takie auto w Europie będzie kosztować 486k. Kto by to chciał, jak abstrahując odo europejskich marek, od piątki z przodu zaczyna się Lex LS. Sprzedadzą tego kilka sztuk w Doha, Dubaju czy innym Abu Dhabi i skończy się kolejna błyskotliwa kariera wannabe chińczyka segmentu premium. 

Miałem okazję to pomacać, trzasnąć drzwiami i posiedzieć w środku. Materiały wyglądają dobrze ale w dotyku już odstają od europejskich premiumów. Wychodzą też inne braki, np. to co mnie drażniło najbardziej, to że nie zostały wyłożone jakimś miękkim filcem czy inną alkantarą od wewnątrz kieszenie w drzwiach i wszystko co tam włożysz lata i dzwoni - u nas to nie do pomyślenia. Takich wkurzających drobiazgów było więcej.

Słowem - w porównaniu do aut z Ameryki może się to wykończenie broni ale klasa luksusowa z Europy jest lata świetlne przed tym. W dodatku jeśli ktoś ma 500k na auto to raczej nie będzie chciał półśrodków, nieznanej marki i braku znaczka, bo za tyle kasy to już się kupuje nie tylko samochód lecz jeszcze to, co dają marki premium: nawiązanie do sportu, przynależność do jakiejś grupy ludzi, bycie częścią dziedzictwa danej marki. Można się z tego śmiać ale jak spojrzycie na reklamy luksusowych produktów to grają właśnie tym, nie ceną. Nikt nie oczekuje, że produkt luksusowy będzie tani przecież. Ja bym za 500k na to nie spojrzał. Za 300k to może być konkurencja Mazdy czy Toyoty i tu już jakoś by to może miało sens.

Napisano
W dniu 12.01.2025 o 01:48, delco napisał(a):

Pewnie jestem za biedny na prawdziwego Klienta Premium:panic:

Bo jeżeli to auto z watami akcyzami i tak dalej ma w Polsce kosztować powiedzmy 486 kzl(nie wiem skąd format wziął akurat taką kwotę ale być może policzył) to ja za tyle samo będę miał dość wypasionego Merca E klasy.... Okej być może Merc nie będzie miał tego wszystkiego co ma ten czajnik ale

1. Nie wiem czy te super gadżety których nawet nie potrafię sobie wyobrazić są mi absolutnie niezbędne

2. Boję się że po sześciu latach Za Mercedesa wezmę połowę zapłaconej kwoty a za chińszczyznę mogę dostać 10%. Więc myśląc o potencjalnej od sprzedaży wybiorę zawsze Merca

Ale tak jak mówię pewnie dlatego że jestem za biednyrotfl

Proszę.  Tu masz za porównywalną cenę auto, które tego chińczyka zmiażdży absolutnie wszystkim. 37kkm przebiegu w tej klasie to jest praktycznie nic, ja nie widzę żadnego powodu dla którego ktoś miałby zamiast tego pójść po chiński wynalazek.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mercedes-benz-klasa-s-amg-burmester-3d-premium-plus-panorama-monitory-s-polska-f-vat23-ID6H0Wlp.html

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Proszę.  Tu masz za porównywalną cenę auto, które tego chińczyka zmiażdży absolutnie wszystkim. 37kkm przebiegu w tej klasie to jest praktycznie nic, ja nie widzę żadnego powodu dla którego ktoś miałby zamiast tego pójść po chiński wynalazek.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mercedes-benz-klasa-s-amg-burmester-3d-premium-plus-panorama-monitory-s-polska-f-vat23-ID6H0Wlp.html

Nie no, nie wygłupiaj się, nie bądź Panicz. Albo porównujesz nowe z nowym, albo stare ze starym. Chińczyk po wyjeździe z salonu będzie miał znacznie lepszą od MB stratę wartości.

Napisano
2 minuty temu, format napisał(a):

Nie no, nie wygłupiaj się, nie bądź Panicz. Albo porównujesz nowe z nowym, albo stare ze starym. Chińczyk po wyjeździe z salonu będzie miał znacznie lepszą od MB stratę wartości.

Porównanie wybrane nieprzypadkowo bo akurat pojechałem takim oglądać tego Hongqui i mając przesiadkę z jednego do drugiego widać przepaść. Gdyby miał być nowy to szukałbym Audi A8, które da się za 500k już nowe znaleźć. Tylko to wewnątrz trochę antyk, nie ma wielkich ekranów.

:ok:

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja bym za 500k na to nie spojrzał. Za 300k to może być konkurencja Mazdy czy Toyoty i tu już jakoś by to może miało sens.

Patrzysz z punktu widzenia dosyć wypaczonego i patologicznego ze względu na dziwne podatki rynek UE. Na światowych rynkach to właśnie konkuruje z lepiej wyposażoną Mazdą czy Lexusem. 

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

Patrzysz z punktu widzenia dosyć wypaczonego i patologicznego ze względu na dziwne podatki rynek UE. Na światowych rynkach to właśnie konkuruje z lepiej wyposażoną Mazdą czy Lexusem. 

Ale wiesz że Mazda i Lexus na rynkach z mniejszym obciążeniem podatkowym mają również odpowiednio mniejsze ceny?

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

@OZI sam napisał, że ktoś rozważa zamianę BMW7 na to coś. Moim zdaniem trzeba by chyba spaść wcześniej ze schodów na głowę żeby mieć takie dylematy.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

@OZI sam napisał, że ktoś rozważa zamianę BMW7 na to coś. Moim zdaniem trzeba by chyba spaść wcześniej ze schodów na głowę żeby mieć takie dylematy.

@OZI od zawsze myślał życzeniowo zarażając nas swoim chino-entuzjazmem. W trakcie swojej przygody na AK zwolnił w Europie więcej "klepaczy" niż stanowi populacja tego kontynentu. Fajnie poznać jego punkt widzenia, ale ja bym jednak nie traktował go w kategoriach prawd objawionych.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

W cenie BMW 7 to nie ma sensu. 

Napisano
3 minuty temu, format napisał(a):

Ale wiesz że Mazda i Lexus na rynkach z mniejszym obciążeniem podatkowym mają również odpowiednio mniejsze ceny?

Pozycjonowanie cenowe może być różne.

Napisano
31 minut temu, Ryb napisał(a):

W dodatku jeśli ktoś ma 500k na auto to raczej nie będzie chciał półśrodków, nieznanej marki i braku znaczka, bo za tyle kasy to już się kupuje nie tylko samochód lecz jeszcze to, co dają marki premium: nawiązanie do sportu, przynależność do jakiejś grupy ludzi, bycie częścią dziedzictwa danej marki. Można się z tego śmiać ale jak spojrzycie na reklamy luksusowych produktów to grają właśnie tym, nie ceną. Nikt nie oczekuje, że produkt luksusowy będzie tani przecież. Ja bym za 500k na to nie spojrzał. Za 300k to może być konkurencja Mazdy czy Toyoty i tu już jakoś by to może miało sens.

To dla wielu jest kosmos i w głowie się nie mieści. Ale luksus nie polega na tym, że jest zajebiście. Luksus polega na tym, że wszyscy dookoła wiedzą, że masz zajebiście. Luksus to w dużej mierze pozerstwo i elitaryzm.  

I dlatego np. taki Phaeton, obiektywnie rewelacyjny samochód za bardziej rozsądne pieniądze, był kompletnym flopem. Nie emanował niczym na zewnątrz... Jak ktoś się nie znał, to z zewnątrz taki Passat i tyle. 

Napisano
12 minut temu, grogi napisał(a):

To dla wielu jest kosmos i w głowie się nie mieści. Ale luksus nie polega na tym, że jest zajebiście. Luksus polega na tym, że wszyscy dookoła wiedzą, że masz zajebiście. Luksus to w dużej mierze pozerstwo i elitaryzm.  

I dlatego np. taki Phaeton, obiektywnie rewelacyjny samochód za bardziej rozsądne pieniądze, był kompletnym flopem. Nie emanował niczym na zewnątrz... Jak ktoś się nie znał, to z zewnątrz taki Passat i tyle. 

Dokładnie. Miał zły znaczek i złą historię. Mógł sobie być połączeniem Audi A8 z Bentleyem, jak długo miał znaczek "dla ludu" nikt nie traktował go poważnie. Zresztą to widać w tym wątku. Gdy wspomniany Bentley prezentuje samochód to nie zastanawiamy się czy będzie tańszy od konkurencji. Natomiast od chińskiego produktu oczekujemy, że będzie tani i tylko na tym się skupiamy. Jeśli nie jest tańszy to automatycznie nie ma sensu, sami doskonale wiemy jaka jest jedyna zaleta chińskich produktów.

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Dokładnie. Miał zły znaczek i złą historię. Mógł sobie być połączeniem Audi A8 z Bentleyem, jak długo miał znaczek "dla ludu" nikt nie traktował go poważnie. Zresztą to widać w tym wątku. Gdy wspomniany Bentley prezentuje samochód to nie zastanawiamy się czy będzie tańszy od konkurencji. Natomiast od chińskiego produktu oczekujemy, że będzie tani i tylko na tym się skupiamy. Jeśli nie jest tańszy to automatycznie nie ma sensu, sami doskonale wiemy jaka jest jedyna zaleta chińskich produktów.

zwłaszcza, że wygląda, jakby był projektowany przez jakiegoś cygana. OK, nowe BMW też podobnie wygląda :) 

Napisano
Teraz, bergerac napisał(a):

zwłaszcza, że wygląda, jakby był projektowany przez jakiegoś cygana. OK, nowe BMW też podobnie wygląda :) 

Nowe BMW się za to trochę lepiej broni wewnątrz. Ale fakt, ja bym wybrał MB klasy S bo nadal wygląda w miarę lekko w porównaniu do tamtych. Co ciekawe ja pamiętam czasy ciężko wyglądającej klasy S W140 i odpowiadającej jej lekkiej BMW 7 E38. A potem to się gwałtownie zmieniło i BMW stawały się optycznie coraz cięższe a MB coraz lżejsze.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Słowem - w porównaniu do aut z Ameryki może się to wykończenie broni ale klasa luksusowa z Europy jest lata świetlne przed tym. W dodatku jeśli ktoś ma 500k na auto to raczej nie będzie chciał półśrodków, nieznanej marki i braku znaczka, bo za tyle kasy to już się kupuje nie tylko samochód lecz jeszcze to, co dają marki premium: nawiązanie do sportu, przynależność do jakiejś grupy ludzi, bycie częścią dziedzictwa danej marki. Można się z tego śmiać ale jak spojrzycie na reklamy luksusowych produktów to grają właśnie tym, nie ceną. Nikt nie oczekuje, że produkt luksusowy będzie tani przecież. Ja bym za 500k na to nie spojrzał. Za 300k to może być konkurencja Mazdy czy Toyoty i tu już jakoś by to może miało sens.

Troche case SsangYonga Chairmana AKA Daewoo Chairman. Samo auto to tylko czesc pakietu, ktory kupuje nabywca. 

Stąd też Japończycy wymyslili Lexa, Acure i  Infiniti bo Toyota, Honda czy Nissan miały już obciążenie, które na rynku premium ciążyło. 

Napisano
Teraz, Filipfm napisał(a):

Troche case SsangYonga Chairmana AKA Daewoo Chairman. Samo auto to tylko czesc pakietu, ktory kupuje nabywca. 

Stąd też Japończycy wymyslili Lexa, Acure i  Infiniti bo Toyota, Honda czy Nissan miały już obciążenie, które na rynku premium ciążyło. 

IMO sukces MG wynika po części z tego, że nie nazywa się Lynk&co, Jaeco czy inne Hongqui. To był majstersztyk z przyklejeniem normalnego znaczka.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

IMO sukces MG wynika po części z tego, że nie nazywa się Lynk&co, Jaeco czy inne Hongqui. To był majstersztyk z przyklejeniem normalnego znaczka.

true, szczegolnie w UK 

Troche to co u nas probowali robic z Zelmerem 😄 klejąc znaczek na produkty z alibaby

Napisano
W dniu 11.01.2025 o 16:57, OZI napisał(a):

Jakoś mi sie z tym hultajem skojarzyło

1033922057_17_1731456277.jpg

Napisano

Przede wszystkim komu to sprzedasz za trzy lata i za ile. 

Myślę, że chińczycy powinni zalać wszelkie wypożyczalnie premium i nie premium swoimi autami, żeby każdy mógł sobie poużywać, zaznajomić się, oswoić z widokiem tego na ulicy, może wówczas auta te będą czymś więcej niż ciekawostką. 

Natomiast to, że pojawiają się takie auta znaczy że już za chwilkę, za momencik europejskie marki mogą zamykać swoje oddziały w CHRLD.

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał(a):

Poza tym postawili na proste i tanie auta, nie próbując konkurować z BMW.

Napisano
9 minut temu, Vadero napisał(a):

Myślę, że chińczycy powinni zalać wszelkie wypożyczalnie premium i nie premium swoimi autami, żeby każdy mógł sobie poużywać, zaznajomić się, oswoić z widokiem tego na ulicy, może wówczas auta te będą czymś więcej niż ciekawostką. 

Natomiast to, że pojawiają się takie auta znaczy że już za chwilkę, za momencik europejskie marki mogą zamykać swoje oddziały w CHRLD.

Tylko wypożyczalnie ich nie chcą, przynajmniej na razie. Znajomy w wypożyczalni dostał do testów MGki. Ujeżdzali i katowali je jak mogli przez kilka miesięcy. NIc się nie stało ;).

Napisano
10 minut temu, Vadero napisał(a):

niekoniecznie. Dla bogatych chińczyków prestiż to produkt z EU. Samochód, alkohol, perfumy, ubrania.

Napisano
9 minut temu, Vadero napisał(a):

Akurat wartość rezydualna jest w tym segmencie zdecydowanie rzeczą nie najważniejszą. Innymi słowy nie ma znaczenia czy kupisz S klasę za 800k by po 3 latach sprzedać ją za 400 czy kupisz chińczyka za 500 by za 3 lata sprzedać go za 200. Nawet jak na drugim stracisz więcej to jest co najwyżej stówka w lewo czy w prawo.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Tylko wypożyczalnie ich nie chcą, przynajmniej na razie. Znajomy w wypożyczalni dostał do testów MGki. Ujeżdzali i katowali je jak mogli przez kilka miesięcy. NIc się nie stało ;).

wypożyczalnie operują albo w modelu najmu albo zakupu ze sprzedażą po 1 - 2 latach, w zależności od modelu biznesowego.

W każdej opcji liczy się TCO, a ten na chińskie marki jest trudny do policzenia na chwilę obecną, ale faktem jest, że najmy już wchodzą w MG.

Napisano
13 minut temu, Vadero napisał(a):

Przeciez już to robią. W Hiszpanii wypozyczalnie sa zalane chinskimi SUVami. MG, Lynk&Co czy farbowańce z logo Dr

3 minuty temu, sherif napisał(a):

Tylko wypożyczalnie ich nie chcą, przynajmniej na razie.

Może w PL :) 

Edytowane przez Filipfm

Napisano
29 minut temu, Ryb napisał(a):

Dlatego wciąż mnie dziwi, że żaden z Chińskich gigantów nie kupił jeszcze Saaba. 

Napisano
6 minut temu, format napisał(a):

Akurat wartość rezydualna jest w tym segmencie zdecydowanie rzeczą nie najważniejszą. Innymi słowy nie ma znaczenia czy kupisz S klasę za 800k by po 3 latach sprzedać ją za 400 czy kupisz chińczyka za 500 by za 3 lata sprzedać go za 200. Nawet jak na drugim stracisz więcej to jest co najwyżej stówka w lewo czy w prawo.

Teoretycznie strata z 800 na 400 na S-klasie i z 500 na 200 na chińczyku wygląda podobnie ale jednak ktoś, kto wydaje 800k na S-klasę bo go nie interesuje oszczędzanie może mieć mniejszy ból z powodu tej straty niż ktoś, kto wydaje 500k na chińczyka bo jednak liczy się z pieniędzmi. 

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Teoretycznie strata z 800 na 400 na S-klasie i z 500 na 200 na chińczyku wygląda podobnie ale jednak ktoś, kto wydaje 800k na S-klasę bo go nie interesuje oszczędzanie może mieć mniejszy ból z powodu tej straty niż ktoś, kto wydaje 500k na chińczyka bo jednak liczy się z pieniędzmi. 

Magia wartości bezwzględnej. Pierwszy traci tylko 50%, drugi 60%. Pierwszy 400k, drugi tylko 300k.

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

Dlatego wciąż mnie dziwi, że żaden z Chińskich gigantów nie kupił jeszcze Saaba. 

Teoretycznie mógłby to być jakiś pomysł ale problem polega na tym, że Saab przyzwyczaił nas do oryginalności i innowacyjności, których Chińczykom tak bardzo brakuje. Kolejna elektryczna mydelniczka z logo Saaba mogłaby się nie przyjąć. 

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Jakoś tak smutno mi by było jeździć chińczykiem za 500k wiedząc że mam go tylko dlatego, bo mnie na 800k stać nie było.

Napisano
5 minut temu, grogi napisał(a):

kupił. I dostal bana na uzywanie znaczka :) 

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Magia wartości bezwzględnej. Pierwszy traci tylko 50%, drugi 60%. Pierwszy 400k, drugi tylko 300k.

O tym właśnie piszę. Do tego dochodzi poziom finansowy właściciela. Im wyższa kwota początkowa tym większa szansa, że właściciel jest na tyle bogaty, że ewentualna strata nie spędza mu snu z powiek.

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

Jakoś tak smutno mi by było jeździć chińczykiem za 500k wiedząc że mam go tylko dlatego, bo mnie na 800k stać nie było.

W świat idzie przekaz: niby bogaty, ale jednak sknera. Albo to @Florydzialski albo biznes nie idzie jak powinien.

;l

Napisano
27 minut temu, Vadero napisał(a):

dokładnie. Poniżej sprzedaż marki Porsche w Chinach:

obraz.png.c6558f28d2ac61f078f2631d38d8fb9a.png

Napisano
17 minut temu, bergerac napisał(a):

niekoniecznie. Dla bogatych chińczyków prestiż to produkt z EU. Samochód, alkohol, perfumy, ubrania.

To się właśnie zmienia ze względu na politykę i patriotyzm. W Chinach już nie bardzo wypada jeździć europejskim autem na bogato. 

Napisano
17 minut temu, bergerac napisał(a):

Myślę, że do pewnego pułapu - jak Europa da cła na auta z Chin, to Chinydadzą odwetowe cła - wtedy mercedes S zamiast 600kpln, będzie po 1mln, wówczas oferta gorszego, ale za 380kpln lokalnego wyrobu to jednak inny świat, tym bardziej że na miejscu masz serwis i producenta, sprzedać to po latach też będzie łatwiej.

Napisano
14 minut temu, grogi napisał(a):

Przecież to trup. 

Kupili volvo jak potrzebowali dostępu do patentów, technologii i zaplecza sprzaedażowo - serwisowego. Mają to już.

A serwisy, salony saaba już dawno zburzone.

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Pokaż mi wykresy utraty wartości takiej S klasy, bo mi się nie chce wierzć w to że poleci w dół na równi z chińczykiem. 

Edytowane przez Vadero

Napisano
19 minut temu, Filipfm napisał(a):

Przeciez już to robią. W Hiszpanii wypozyczalnie sa zalane chinskimi SUVami. MG, Lynk&Co czy farbowańce z logo Dr

Może w PL :) 

We Francji jak bralem auto w Nicei, to tez na placu bylo mnostwo MG.

Ogolnie to sporo tego juz jezdzi na poludniu i zachodzie EU.