Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ISA. Wyłączenie na stale

Featured Replies

Napisano

W jakich markach są już znane triki wyłączenia tego ostrzeżenia na stałe?

Moze być i zewnętrznym softem, ważne żeby działało.

VW, Toyota?

Ktos może ma doświadczenie?

Moga być inne marki.

Ja wiem ze da sie w Tesli, przez dodatkowe urządzenie „S3XY Commander”. Uzywam, działa.

Nie mam innego auta wyprodukowanego po lipcu 2024, a wolę wiedzieć, jakbym kupował.

Napisano
11 minut temu, sdss napisał(a):

Vag @wujek podaj no Linka.

W Hyundai, Kia, Dacia, Renault i BMW - wyłącza się jednym przyciskiem, bez chodzenia po menu, opcjach itd. 

Nie jest to automatyczne, ale w sumie wystarczająco dobre. 

Dezaktywacja w S3XY jest super fajna - mam ustawiony alarm na +20km/h. Jeśli już o tyle przekroczę wobec tego, co auto myśli (zdarza się niezwykle rzadko), to sprawdzę dlaczego i czy się przypadkiem nie zagapiłem.

Edytowane przez grogi

Napisano

W skodzie z kierownicy trzeba wywołać asystentów rolka w dół i nacisnąć rolkę, 

Napisano

Toyota/Lexus dzięki zamontowaniu immobilizera na CAN. Koszt chyba koło 2000zł

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, grogi napisał(a):

W Hyundai, Kia, Dacia, Renault i BMW - wyłącza się jednym przyciskiem, bez chodzenia po menu, opcjach itd. 

Nie jest to automatyczne, ale w sumie wystarczająco dobre. 

Dezaktywacja w S3XY jest super fajna - mam ustawiony alarm na +20km/h. Jeśli już o tyle przekroczę wobec tego, co auto myśli (zdarza się niezwykle rzadko), to sprawdzę dlaczego i czy się przypadkiem nie zagapiłem.

Ostatnio wyjechałem tym swoim gruzem na ulice.

Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów, uświadomiłem sobie, że nic nie bimba i ciągle nie ostrzega mnie przed czymkolwiek. Jak auto jedzie z naprzeciwka i jest wąska ulica z łukiem, to znaczy tylko tyle, że ono sobie jedzie, a nie że nadciąga tragedia ;)

I to dla mnie będzie priorytet przy najbliższym nowym aucie. Aby dało się wyłączyć wszystko na głucho. Jeśli to będzie Dacia, znaczy że było mi dane jeździć Dacią ;)

Napisano
20 minut temu, kravitz napisał(a):

Aby dało się wyłączyć wszystko na głucho. Jeśli to będzie Dacia, znaczy że było mi dane jeździć Dacią ;)

Ewentualnie Żuk :) przynajmniej światła ma dobre. 

A tak bardziej serio to część rzeczy faktycznie wkurza i jest nadopiekuńcze. Chociaz np w BMW kumpla ISA jest mało inwazyjna i jak sie zapytałem co to pika, powiedział, że on już tego niemal nie zauwaza. Inna sprawa, ze jest tak niezadowolony z tego X3, ze szuka amatora w korpo na przejęcie auta i chce wrócić do Kodiaka, którego jeszcze nie zdążył sprzedać

Napisano
11 minut temu, Filipfm napisał(a):

powiedział, że on już tego niemal nie zauwaza.

Też tak mam.

Od września z tym jeżdżę i w ogóle już nie zwracam na to uwagi.

Ciężko uwierzyć, że wprowadzając obowiązek posiadania tego utrudnienia nikt nie pomyślał, że ludzie po prostu się przyzwyczają do dodatkowego dźwięku i finalnie nic to nie zmieni.

Napisano
37 minut temu, kravitz napisał(a):

Aby dało się wyłączyć wszystko na głucho.

Ale to jest niebezpieczne. A do "morderców drogowych" to tylko pół kroku :]

Napisano

A podpowiesz po co to wylaczac?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
6 minut temu, WaWeR napisał(a):

Słucham zapętlonego kawałka "All I Want For Christmas Is You", w sumie samego początku. I mi auto gra fałszywe nutki :(

Napisano

W nowych Citroenach i Peugeotach można ustawić jakie systemy są wyłączane jednym przyciskiem na desce. Można ustawić to cholerne pikanie po przekroczeniu prędkości, start-stop, krzykacz braku uwagi i przekroczenia linii. Super. 

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów, uświadomiłem sobie, że nic nie bimba i ciągle nie ostrzega mnie przed czymkolwiek. Jak auto jedzie z naprzeciwka i jest wąska ulica z łukiem, to znaczy tylko tyle, że ono sobie jedzie, a nie że nadciąga tragedia ;)

I to dla mnie będzie priorytet przy najbliższym nowym aucie. Aby dało się wyłączyć wszystko na głucho. Jeśli to będzie Dacia, znaczy że było mi dane jeździć Dacią ;)

Nie musi być Dacia, większość normalnych aut nie bimba.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Nie musi być Dacia, większość normalnych aut nie bimba.

W EU bimba każde po lipcu 2024.

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

W EU bimba każde po lipcu 2024.

No, poza tą prędkością, którą też w wielu autach da się łatwo wyłączyć.

:ok:

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Modnie jest iść pod prąd…

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Ryb napisał(a):

No, poza tą prędkością, którą też w wielu autach da się łatwo wyłączyć.

:ok:

Na stałe?

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Na stałe?

Z definicji nie da się wyłączyć na stałe. Zarówno ISA, jak i LDW muszą być aktywne za każdym razem jak uruchamiasz na nowo samochód. 

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Na stałe?

Na stałe aż do kolejnego uruchomienia auta. :hehe:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, grogi napisał(a):

Z definicji nie da się wyłączyć na stałe. Zarówno ISA, jak i LDW muszą być aktywne za każdym razem jak uruchamiasz na nowo samochód. 

A o czym jest wątek? ;]

Napisano
26 minut temu, sdss napisał(a):

Modnie jest iść pod prąd…

Jeździłem pod koniec roku demówką Passata. Kuźwa, tam co chwila coś bimbało i nie bardzo wiedziałem, o co kaman :facepalm: Ale nie przeczytałem instrukcji obsługi.

A ja jeszcze lubię sobie jeździć przy liniach (uwaga, to jest wymóg PoRD ;] ) więc mi koleś jeszcze kierownicą potrafił pomachać, jak trochę wygładzałem fale :phi: 

Za to system budzenia kierowcy bardzo mi się podobał :] 

Ale jeździłem też równolegle Qashqai z początku roku i tam było bardzo kulturalnie. 

Napisano
1 minutę temu, kiziuk napisał(a):

Jeździłem pod koniec roku demówką Passata. Kuźwa, tam co chwila coś bimbało i nie bardzo wiedziałem, o co kaman :facepalm: Ale nie przeczytałem instrukcji obsługi.

A ja jeszcze lubię sobie jeździć przy liniach (uwaga, to jest wymóg PoRD ;] ) więc mi koleś jeszcze kierownicą potrafił pomachać, jak trochę wygładzałem fale :phi: 

Za to system budzenia kierowcy bardzo mi się podobał :] 

Znów jechałem Karoq i tym razem ciągle piszczało, że coś wykrywa przed autem

Wyłączałem przyciskiem oznaczonym wiązką radaru, ale po chwili znów pisk. I tak całą drogę, gdy tylko zwalniałem za innymi pojazdami :(

Napisano
26 minut temu, kravitz napisał(a):

A o czym jest wątek? ;]

O tym, że w teorii działa, a w praktyce tylko pika bez sensu. 

Napisano

Słucham zapętlonego kawałka "All I Want For Christmas Is You", w sumie samego początku. I mi auto gra fałszywe nutki [emoji20]

To zmien radio.
Wiesz. O ile te wszystkie pseudoekologie to rozumiem sens wylaczenia to z systemami bezpieczenstwa bym nie kombinowal

Napisano
12 minut temu, WaWeR napisał(a):

To zmien radio.
Wiesz. O ile te wszystkie pseudoekologie to rozumiem sens wylaczenia to z systemami bezpieczenstwa bym nie kombinowal

A co ISA ma wspólnego z bezpieczenstwem? 

Szczególnie, że często odczytuje jakieś ograniczenia z dupy i piszczy bezzasadnie.

Napisano

A co ISA ma wspólnego z bezpieczenstwem? 
Szczególnie, że często odczytuje jakieś ograniczenia z dupy i piszczy bezzasadnie.

To tak jak fotoradary. Stoja z dupy i bezsesu i lapia niewinnych. Oh…

Napisano
21 minut temu, WaWeR napisał(a):

Zgrywasz Papieża, a dobrze wiesz że ten system nie działa dobrze. Często np. nie wie, że za skrzyżowaniem ograniczenia już nie ma... 

Napisano

Zgrywasz Papieża, a dobrze wiesz że ten system nie działa dobrze. Często np. nie wie, że za skrzyżowaniem ograniczenia już nie ma... 

Nie zgrywam zadnego popka.
Co do predkosci mam tez swoje zdanie. I uwielbiam placze o mandaty za predkosc… sa takie, nieoczekiwane

Napisano
7 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Masz auto z tym systemem czy prowadzisz akademicka dyskusje? 

Napisano
8 godzin temu, WaWeR napisał(a):

U Ciebie jak działa ten system? W jakim masz to aucie?

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Masz auto z tym systemem czy prowadzisz akademicka dyskusje? 

Ale jaką dyskusję ?

Ja pytam o sens permanentnego wyłączania jednego z elementów wpływających na bezpieczeństwo. Nie o jego działaniu/ myleniu się, błędach ItePe.

Napisano
11 godzin temu, WaWeR napisał(a):

To zmien radio.

Niektóre są niebezpieczne, np w kia line asist, w niektórych przypadkach może Cię lekko skierować na czołówkę,to fajnie działa na autostradach i prawilnych drogach, za to na takich bardziej zapomnianych już nie.

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

Niektóre są niebezpieczne, np w kia line asist, w niektórych przypadkach może Cię lekko skierować na czołówkę,to fajnie działa na autostradach i prawilnych drogach, za to na takich bardziej zapomnianych już nie.

Słyszałem. Co ciekawe ten system nie działał u znajomego (lub działał jak opisujesz) w i30 ale już w tucson działa prawidłowo..

Testowane oczywiście na dokładnie tych samych trasach.

Napisano
1 minutę temu, WaWeR napisał(a):

Ale jaką dyskusję ?

Ja pytam o sens permanentnego wyłączania jednego z elementów wpływających na bezpieczeństwo. Nie o jego działaniu/ myleniu się, błędach ItePe.

No wiec kazdy kto ma PRAKTYCZNE doswiadczenia z tym systemem CI mowi, ze ten system dziala fatalnie i w zaden sposob nie wplywa na bezpieczenstwo.

A Ty dalej brniesz, mimo ze nie masz bladego pojecia jak to dziala.

Napisano
3 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Ale jaką dyskusję ?

kiedys wszyscy wylaczali ten auto stop jak sie zatrzymywal, obecnie pewnie malo kto. Ludzie nie lubia nowosci i to wciskanych na sile. 

Napisano

najfajniej działać to będzie jak przestanie tylko ostrzegać ale zacznie też gwałtownie hamować i tak jadąc np. autostradą albo ekspresówką, przejeżdżając obok zjazdu zrobi ci samochód hamowanie ze 140 do 40 bo takie zobaczy ograniczenie :) 

bardzo to fajne, życiowe :) 

na razie tylko pika co tylko irytuje
cieszę się, że osobiście mogłem to wyłączyć na stałe...

Napisano
17 godzin temu, kravitz napisał(a):

to śpiesz się kupić nowe, bo zaraz i te guziczki do szybkiego wyłączania będą zabrane
"

Od 2026 nowe reguły. Co się zmieni?

To jednak nie koniec, bo zasady, które obowiązują od 7 lipca są "tymczasowe". Jak zauważa ETSC (Europejska Rada Bezpieczeństwa Transportu), dwa lata od wejścia w życie regulacji, ważyć będą się kolejne kroki. Jednym z możliwych scenariuszy na 2026 rok jest dalsze zaostrzanie przepisów i wprowadzenie jeszcze surowszych zasad dotyczących sposobu działania systemu ISA.

Za każdym razem, gdy kierowca wyłącza irytujący system, samochód odnotowuje tę akcję, a informacja ta przekazywana są dalej - do producenta. Koncerny są bowiem zobowiązane do raportowania zbiorczych, anonimowych danych o tym, jak kierowcy używają systemu ISA, a w praktyce czy wyłączają ostrzeżenia i po jakim czasie oraz dystansie za kółkiem to robią. Dane zebrane z samochodów będą bowiem stanowić podstawę do "ulepszenia technologii w przyszłości".

Nowe obowiązkowe wyposażenie od lipca

Możliwe, że kierowcy nowych aut w 2026 roku jeszcze zatęsknią za dotychczasową swobodą w usypianiu alertów systemu ISA. Wiele aut oferuje bowiem możliwość wyciszenia powiadomień w bardzo łatwy sposób. Czas pokaże, czy producenci zostaną zmuszeni do dalszego komplikowania obsługi, a ściślej mówiąć - do utrudnienia wyłączania systemów wsparcia kierowcy. Nowe prawo może m.in. zabronić wykorzystywania skrótu klawiszowego lub przycisku dedykowanego wyciszaniu powiadomień.
"
źródło

Napisano
17 minut temu, muzz napisał(a):

najfajniej działać to będzie jak przestanie tylko ostrzegać ale zacznie też gwałtownie hamować i tak jadąc np. autostradą albo ekspresówką, przejeżdżając obok zjazdu zrobi ci samochód hamowanie ze 140 do 40 bo takie zobaczy ograniczenie :) 

Do pikania można się przyzwyczaić :)

Co do hamowania, to w moim jest opcja tempomatu dostosowania prędkości do aktualnego ograniczenia - uruchamiana ręcznie i wtedy rzeczywiście mocno hamuje.

Ale jeszcze mocniej hamuje awaryjnie, gdy uzna, że za szybko zbliża się do pojazdu poprzedniego - wtedy jest hebel na maksa.

Napisano
21 minut temu, PawelWaw napisał(a):

kiedys wszyscy wylaczali ten auto stop jak sie zatrzymywal, obecnie pewnie malo kto. Ludzie nie lubia nowosci i to wciskanych na sile. 

Bo jak to był nowy wynalazek, to raz że działał jak ruszający Urus, a dwa systemy smarowania i chłodzenia nie były sprawdzone i dopracowane. Teraz jest już powszechne zrozumienie, jak Stop/Start ma działać. 

Napisano
26 minut temu, bielaPL napisał(a):

to śpiesz się kupić nowe, bo zaraz i te guziczki do szybkiego wyłączania będą zabrane
"

Od 2026 nowe reguły. Co się zmieni?

To jednak nie koniec, bo zasady, które obowiązują od 7 lipca są "tymczasowe". Jak zauważa ETSC (Europejska Rada Bezpieczeństwa Transportu), dwa lata od wejścia w życie regulacji, ważyć będą się kolejne kroki. Jednym z możliwych scenariuszy na 2026 rok jest dalsze zaostrzanie przepisów i wprowadzenie jeszcze surowszych zasad dotyczących sposobu działania systemu ISA.

Za każdym razem, gdy kierowca wyłącza irytujący system, samochód odnotowuje tę akcję, a informacja ta przekazywana są dalej - do producenta. Koncerny są bowiem zobowiązane do raportowania zbiorczych, anonimowych danych o tym, jak kierowcy używają systemu ISA, a w praktyce czy wyłączają ostrzeżenia i po jakim czasie oraz dystansie za kółkiem to robią. Dane zebrane z samochodów będą bowiem stanowić podstawę do "ulepszenia technologii w przyszłości".

Nowe obowiązkowe wyposażenie od lipca

Możliwe, że kierowcy nowych aut w 2026 roku jeszcze zatęsknią za dotychczasową swobodą w usypianiu alertów systemu ISA. Wiele aut oferuje bowiem możliwość wyciszenia powiadomień w bardzo łatwy sposób. Czas pokaże, czy producenci zostaną zmuszeni do dalszego komplikowania obsługi, a ściślej mówiąć - do utrudnienia wyłączania systemów wsparcia kierowcy. Nowe prawo może m.in. zabronić wykorzystywania skrótu klawiszowego lub przycisku dedykowanego wyciszaniu powiadomień.
"
źródło

Kuwa, niech zrobią taki który działa dobrze, to ludzie nie będą wyłączać... 

Broszurki będą niedługo chwalić "system ISA ma dedykowany głośnik". Po co - to już się domyślmy...

Edytowane przez grogi

Napisano
9 minut temu, grogi napisał(a):

Bo jak to był nowy wynalazek, to raz że działał jak ruszający Urus, a dwa systemy smarowania i chłodzenia nie były sprawdzone i dopracowane. Teraz jest już powszechne zrozumienie, jak Stop/Start ma działać. 

Jak jest w polaczeniu z mild-hybrid to dziala czesto OK, w przeciwnym razie nadal jest irytujacy ;) 

Napisano
38 minut temu, muzz napisał(a):

i tak jadąc np. autostradą albo ekspresówką, przejeżdżając obok zjazdu zrobi ci samochód hamowanie ze 140 do 40 bo takie zobaczy ograniczenie :) 

W 5-letnim Mondeo przestawia tempomat ;) Na szczęście można sobie wyklikać, żeby tego permanentnie nie robił.

Napisano

Pierwsze dobry nie wkurzający start/stop był w maździe

Dopiero później jak pojawiły się mildhybrid to te układy w większości zaczely działać bardzo poprawnie

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
19 minut temu, grogi napisał(a):

Producencie będą się niedługo chwalić "system ISA ma dedykowany głośnik". Po co - to już się domyślmy...

Ale to jest akurat dobre rozwiązanie :ok:

Będzie można go :bokser:bez ingerencji w inne systemy pojazdu ;] 

Napisano
48 minut temu, muzz napisał(a):

Fajnie też jest, jak czyta ograniczenie z naklejki na autobusie czy naczepie... 😄 

Widziałem też w drugą stronę - w UK auto czasem wyświetla ograniczenie do 130 mph 😄 Ale to mniej denerwujące jest :)

Edytowane przez grogi

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał(a):

Fajnie też jest, jak czyta ograniczenie z naklejki na autobusie czy naczepie... 😄 

tego akurat nie zaobserwowałem ale to dlatego pewnie, że mi nie pika bo mam to wyłączone i tylko pokazuje na zegarach :) 

Napisano

Tyle ze startstop moze faktycznie cos zuzyc. A tu pika powodujac odruch kontroli faktycznej predkosci i faktycznego jej ograniczenia. Ale to w polszy jest problem bo przeciez jest stara zasada + 30 do znaku inaczej jestes zawalidroga.
Ciekawe czy niemcy lub skandynawowie tez maja z tym taki problem.

Napisano
Teraz, WaWeR napisał(a):

Tyle ze startstop moze faktycznie cos zuzyc. A tu pika powodujac odruch kontroli faktycznej predkosci i faktycznego jej ograniczenia. Ale to w polszy jest problem bo przeciez jest stara zasada + 30 do znaku inaczej jestes zawalidroga.
Ciekawe czy niemcy nub skandynawowie tez maja z tym taki problem.

no tez jestem ciekaw :jem:

+30 to chyba w miescie