Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gniazdka sterowane przez WIFI

Featured Replies

Napisano

Kupiłbym sobie bo lubię takie gadżety ale nie przychodzi mi do głowy żadne urządzenie które chciałbym/potrzebował włączać, wyłączać będąc z dala od domu 😆

Co macie podpięte pod takie gniazdka?

PS. Zamykanie kurnika bym ewentualnie chciał ale tam nie sięga WIFI 😁

Napisano
32 minuty temu, Marko33 napisał(a):

Kupiłbym sobie bo lubię takie gadżety ale nie przychodzi mi do głowy żadne urządzenie które chciałbym/potrzebował włączać, wyłączać będąc z dala od domu 😆

- lampki swiateczne na balkonie

- oswietlenie akwarium

- glosnik googla bo cos sie zepsul i trzeba go restartowac raz na 24h zeby dzialalo wifi ;]

Napisano

Ja mam podpiętą drukarkę - ustawiona jest tak, że niewygodnie sięgnąć do włącznika, a używam bardzo rzadko. Dodatkowy bonus to scheduler: jeśli zapomnę wyłączyć, to co noc zaplanowany jest automatyczny power-off.

Myślę dodatkowo nad podpięciem mini pc, którego planuję gdzieś schować. Logika taka sama jak powyżej.

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Pompa wody obiegowej, pompa wody ze studni, oświetlenie zewnętrzne.

Pompę wody obiegowej sterowaną mam temperaturą z kominka

Wodę mam miejską

Oświetlenie zewnętrzne sterowane ruchem

Napisano

TV.

Jak młodzi przeginają - dwa kliki w apce i TV nieczynne ;]

Pompka od obiegówki CWU.

Dodatkowo takie gniazdka często mają wbudowany miernik energii przez nie pociągniętej :idea:

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, VVojteck napisał(a):

Ja mam podpiętą drukarkę - ustawiona jest tak, że niewygodnie sięgnąć do włącznika, a używam bardzo rzadko. Dodatkowy bonus to scheduler: jeśli zapomnę wyłączyć, to co noc zaplanowany jest automatyczny power-off.

Myślę dodatkowo nad podpięciem mini pc, którego planuję gdzieś schować. Logika taka sama jak powyżej.

Tak mi się zdaje że ja źle pojmuję zastosowanie takiego gniazdka.

Szukam potrzeby włączenia czegoś w domu lub obrębie domu będąc np w Londynie a to co tu piszecie to używanie do włączenia tego czy tamtego w domu czy jego obrębie siedząc z telefonem na kiblu w tymże domu 🤣

Ktoś włącza/wyłącza coś z daleka?

PS. to żelazko faktycznie - jak masz wątpliwość czy wyłączyłeś to sprawdzasz w apce (tylko żelazka nie używam) 🤣

Napisano
42 minuty temu, Marko33 napisał(a):

Szukam potrzeby włączenia czegoś w domu lub obrębie domu będąc np w Londynie a to co tu piszecie to używanie do włączenia tego czy tamtego w domu czy jego obrębie siedząc z telefonem na kiblu w tymże domu 🤣

PS. to żelazko faktycznie - jak masz wątpliwość czy wyłączyłeś to sprawdzasz w apce (tylko żelazka nie używam) 🤣

włączam oświetlenie zewnętrzne, włączam lampki symulujące obecność domowników, listwy zasilające mam tak podpięte - jak wyjeżdzam i zapomnę wyłączyć - to mogę wyłączyć zdalnie

Napisano
Godzinę temu, Marko33 napisał(a):

Mam część ustawione harmonogramy i włącza i wyłącza się automatycznie, np. pompa obiegu ciepłej wody wyłącza się na noc, oświetlenie ogrodu włącza się w ustalonych godzinach.

Napisano
2 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Dokładnie do tego służy :ok:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Mam część ustawione harmonogramy i włącza i wyłącza się automatycznie, np. pompa obiegu ciepłej wody wyłącza się na noc, oświetlenie ogrodu włącza się w ustalonych godzinach.

to można załatwić programatorami - korzystam z takich (koszt ze 2 dychy w Casto)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, CRAZY_Wroc napisał(a):

włączam oświetlenie zewnętrzne, włączam lampki symulujące obecność domowników, listwy zasilające mam tak podpięte - jak wyjeżdzam i zapomnę wyłączyć - to mogę wyłączyć zdalnie

Wyłączenie czegoś co wyłączamy na czas wyjazdu to sensowne zadanie - pierwsze jak na razie 😆

Napisano
2 minuty temu, Marko33 napisał(a):

to można załatwić programatorami - korzystam z takich (koszt ze 2 dychy w Casto)

To po co zawraca nam tu **** ;]

Np.: https://allegro.pl/oferta/inteligentne-gniazdo-smart-plug-wifi-z-watomierzem-20a-tuya-smart-15247773505

Ale uwaga, bez bolca, za to wąsami - potrzebne odpowiednie wtyczki :old:

Napisano
13 minut temu, Marko33 napisał(a):

Wyłączenie czegoś co wyłączamy na czas wyjazdu to sensowne zadanie - pierwsze jak na razie 😆

można np. połączyć z czujnikiem wilgotności/zalania, załączać np. pompę nawadniania jak się zbiornik napełni, scenariuszy może być dużo - wg potrzeb

Napisano

Nieograniczone możliwości :)  żeby nie było to wszystko na WiFi

-Światła w ogrodzie same się zapalają i gasną

-Czujnik ruchu włącza oświetlenie w strefach

-Jak zbiornik na deszczówkę pełny to w lecie zamiast z wodociągu to na nawadnianie włącza się pompa i zawór odcina kranówkę

-tak jak było wyżej to można TV wyłączyć jak "ktoś jest niegdzeczny" i pilot już nie działa

-rekuperacja już nie sterowana timerem tylko ładnie smartem

-już nie wspomne o otwieraniu furtki

mega komfort jak dojeźdżasz do domu, wciskasz przycisk na kierownicy i mówisz "OK Google, coming back home" i jak już dojedziesz to brama rozsunięta i garaż otwarty 🚀 - tylko tutaj już Android Auto z Googlem to sterowania głosowego, Samsung Smart Things do obsługi i profil spięty z eWelLnk do obsługi urządzeń.

Napisano

chyba podepne jeszcze czajnik elektryczny... to podobno czesta przyczyna pozarow 8]

Napisano
W dniu 12.02.2025 o 15:18, Marko33 napisał(a):

Na stałe bojler i drukarkę 3D. Gniazda z pomiarem energii. Bojler przełącza się na zasilanie z sieci gdy sterownik kotła załączy alarm (wygaszenie). Do tego wyłaczam na dłuższe wyjazdy. 

Drukarka - tu monitoruję pobór prądu i gdy spadnie poniżej określonej wartości otrzymuję info o końcu wydruku i wyłączam sobie ręcznie zasilanie - przydatne przy dłuższych wydrukach które kończą się gdy jestem poza domem. 

Poza w/w - mam kilka "przedłużaczy wifi", które w sezonie ogarniają choinkę, oświetlenie świąteczne okien itp. - to w oparciu o harmonogramy wschodu/zachodu słońca.

Napisano
19 godzin temu, Marko33 napisał(a):

resetowanie kamery...

włączenie/wyłączenie światła - tutaj dodatkowo ma ustawione włączanie z zachodem słońca więc nie trzeba codziennie samemu klikać ;) 

Napisano

Ja mam podpięty jeszcze czujnik zamknięcia /otwarcia okien i drzwi. W razie wyjścia z domu, nie trzeba się cofać sprawdzać okien. A do drzwi, ponieważ został jeden luźny, podpiąłem do drzwi. W razie jak zawiesi się family link, wiem, że dziecko wróciło do szkoły. 

Napisano
Godzinę temu, Guzon87 napisał(a):

Ja mam podpięty jeszcze czujnik zamknięcia /otwarcia okien i drzwi. W razie wyjścia z domu, nie trzeba się cofać sprawdzać okien. A do drzwi, ponieważ został jeden luźny, podpiąłem do drzwi. W razie jak zawiesi się family link, wiem, że dziecko wróciło do szkoły. 

do teg celu polecam :)

https://tri-elektro.pl/KAMERA-IP-EZVIZ-WIZJER-DP2-p2986029/?ref=ceneo.pl&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=98cb7b13-c447-4be1-84f3-24576c593ff8

Napisano
W dniu 13.02.2025 o 12:43, Marko33 napisał(a):

Zalezy z jakiego daleka. Jak dojeżdżam do domu to mówię "Hej gugel, włącz podjazd" i zapala mi światło na drodze dojazdowej. Po 10 minutach sam wyłącza. 

Drugie zastosowanie - klimę mam przez gniazdko, więc teoretycznie jest możliwość włączać dalnie klimę/grzanie tym gniazdkiem. Ale nie testowałem i nie wiem czy wstanie po powrocie zasilania.

Napisano
1 godzinę temu, Pito napisał(a):

Zalezy z jakiego daleka. Jak dojeżdżam do domu to mówię "Hej gugel, włącz podjazd" i zapala mi światło na drodze dojazdowej. Po 10 minutach sam wyłącza. 

Drugie zastosowanie - klimę mam przez gniazdko, więc teoretycznie jest możliwość włączać dalnie klimę/grzanie tym gniazdkiem. Ale nie testowałem i nie wiem czy wstanie po powrocie zasilania.

Zdalne uruchamianie klimy ma sens, ale tutaj zdecydowanie lepiej sprawdzają się dedykowane aplikacje. 

Napisano
  • Autor
W dniu 13.02.2025 o 15:01, rwIcIk napisał(a):

To po co zawraca nam tu **** ;]

Uzasadnienie podałem na samym początku i to szczere do bólu - mam chęć kupić sobie takie gadżety tylko szukam powodu/usprawiedliwienia 😂

Napisano
18 minut temu, Marko33 napisał(a):

Uzasadnienie podałem na samym początku i to szczere do bólu - mam chęć kupić sobie takie gadżety tylko szukam powodu/usprawiedliwienia 😂

Ja kupiłem na początku chyba ze 3 a potem dokupowałem kolejne ;]

Napisano

Pytanie przy okazji

W domu letniskowym jest stary ruter lte 4g

W pupeknosci wystarcza przesył danych wiec nie che go wymieniać

Problem w tym że może obsługiwać max 10 klientów po WiFi

Ostatnio namnożyło się właśnie gniazdek smart i kamer i 10 „kanałów” okazało się za mało

Jest jakiś spliter który potrafiłby z jednego kanału WiFi zrobić kolejne np 10 i tam skumulowałbym same gniazdka z racji mikroskopijnych danych ?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
21 minut temu, ppmarian napisał(a):

Pytanie przy okazji
W domu letniskowym jest stary ruter lte 4g
W pupeknosci wystarcza przesył danych wiec nie che go wymieniać
Problem w tym że może obsługiwać max 10 klientów po WiFi
Ostatnio namnożyło się właśnie gniazdek smart i kamer i 10 „kanałów” okazało się za mało
Jest jakiś spliter który potrafiłby z jednego kanału WiFi zrobić kolejne np 10 i tam skumulowałbym same gniazdka z racji mikroskopijnych danych ?

Dołóż drugi router wifi po kablu. Kilkadziesiąt zł jakiś TP-Link.

Napisano

Jak po kablu. Do tego rutera ?

D-link dwr932 ?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

A jak chcę powiększyć zasięg WiFi to można zrobić to bezprzewowo?

W sensie mam router z kartą sim, w jego zasięgu stawiam coś to po Wifi odbiera sygnał i rozsiewa go dalej i dalej następny?

Wymyślili takie coś?

😁

Napisano
10 minut temu, ppmarian napisał(a):

D-link dwr932 ?

Aaaa, to nie ma wyjścia na kabel :(

No to jakiś powielacz sieci WiFi trzeba.

Coś podobnego używałem. https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-tp-link-tl-wa854re-2-4ghz-300mbps-repeater-17255740297

Na bazie istniejącej sieci, tworzy nową z _EXT do nazwy. Konfiguracja z aplikacji z telefonu.

Napisano
5 minut temu, Marko33 napisał(a):

A jak chcę powiększyć zasięg WiFi to można zrobić to bezprzewowo?

W sensie mam router z kartą sim, w jego zasięgu stawiam coś to po Wifi odbiera sygnał i rozsiewa go dalej i dalej następny?

Wymyślili takie coś?

😁

:)

Patrz co odpisałem wyżej :)

Napisano
  • Autor
16 minut temu, rwIcIk napisał(a):

:)

Patrz co odpisałem wyżej :)

Czego to ludzie nie wymyślą

Czy mając nieskończoną ilość takich routerów mogę przetransportować sygnał i na 100km? 😆

Napisano
30 minut temu, ppmarian napisał(a):

D-link dwr932 ?

Tak. Masz tam "wyjścia" LAN z tego co widzę. 

Możesz do jednego z nich podpiąć Access Point lub inny router w trybie AP.

Jeśli wykorzystasz inny router, wyłącz w nim funkcję DHCP a kabel podłącz do LAN1 (a nie WAN).

Na tym dodatkowym ustaw sobie jakiś inny SSID dla WiFi i "rozdziel" urządzenia pomiędzy te dwie sieci.

To takie trochę "szycie", ale pewnie na jakiś czas wystarczy.

Skąd info, że ten Twój dlink potrafi obsłużyć tylko 10 połączeń wifi w tym samym czasie?

Napisano
5 minut temu, Marko33 napisał(a):

Czy mając nieskończoną ilość takich routerów mogę przetransportować sygnał i na 100km? 😆

Teoretycznie tak, ale każde takie przedłużenie sieci obniża prędkość. Przy jednym takim wzmacniaczu nie jest to może dokuczliwe, ale dłuższy łańcuszek będzie już działać słabo.

Napisano

Dokładnie jestem z tym samym problemem. Żona mnie poprosiła o całościowy SMART na jej nowy projekt.

Docelowo nowy właściciel ma sobie założyć własny internet i router ale na czas sprzedaży trzeba pokazać jak to działa.

Pomysł jest żeby na szybko żeby dostarczyć internet to karta SIM - do telefonu i HotSpot ale właśnie dotarłem do problemu że ten telefon "z odzysku" ma ten limit 10 urządzeń.

Przetestowałem w weekend inne rozwiązanie i DZIAŁA. Mam testowy Router Cisco RV130W. Można na nim ustawić nawet 4 sieci i zrobić routing między tymi sieciami.

Żeby wszystkie urządzenia były w jednej WiFi to jakiś inny WiFi SSID na telefonie, jedną WiFi a routera dopinam się do telefonu, na drugim SSID sieć dla SMART i routing między tymi sieciami. Za 120 PLN można sobie rozszerzyć sieć teoretycznie nawet na 750 urządzeń zakładając 3 osobne WiFi.

Mój labowy router musi leżeć na półce ale identyczny używany już idzie z Allegro.

20250202_184034.jpg

20250202_184021.jpg

Napisano
  • Autor
46 minut temu, PawelW napisał(a):

Teoretycznie tak, ale każde takie przedłużenie sieci obniża prędkość. Przy jednym takim wzmacniaczu nie jest to może dokuczliwe, ale dłuższy łańcuszek będzie już działać słabo.

Konfiguracja tego jakoś trudna czy da się ogarnąć?

Dostęp do ustanowienia połączenia jest guzikiem na urządzeniu czy trzeba jakoś przez www się łączyć ?

Gdzieś trzeba podać hasło do mojej sieci

Sorry za pytania ale to zupełnie poza moimi zainteresowaniami 😆

Napisano
Tak. Masz tam "wyjścia" LAN z tego co widzę. 
Możesz do jednego z nich podpiąć Access Point lub inny router w trybie AP.
Jeśli wykorzystasz inny router, wyłącz w nim funkcję DHCP a kabel podłącz do LAN1 (a nie WAN).
Na tym dodatkowym ustaw sobie jakiś inny SSID dla WiFi i "rozdziel" urządzenia pomiędzy te dwie sieci.

To takie trochę "szycie", ale pewnie na jakiś czas wystarczy.

Skąd info, że ten Twój dlink potrafi obsłużyć tylko 10 połączeń wifi w tym samym czasie?

Mam tylko wejście Microusb

Napisano
1 godzinę temu, Marko33 napisał(a):

Dostęp do ustanowienia połączenia jest guzikiem na urządzeniu czy trzeba jakoś przez www się łączyć ?

Na pewno da się ogarnąć, ale czy trudne to już kwestia osobnicza bo dla niektórych wciśnięcie 2 przycisków w odpowiedniej kolejności jest już trudne.

Jak słusznie zauważasz gdzieś musisz podać hasło do swojej sieci więc obstawiam że trzeba się zalogować przez www, chociaż może znajdą się modele gdzie będzie proste połączenie na przycisk. Poczytaj instrukcje obsługi to będziesz wiedział.

Napisano
4 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Sorry za pytania ale to zupełnie poza moimi zainteresowaniami 😆

Robiłem przez dedykowaną aplikację. Wg instrukcji. Niestety trzeba było się rejestrować. Przez przycisk nie udało mi się. Ale to pewnie rzecz indywidualna 😁

Napisano

-oświetlenie domu- posesji

- Światło w domu

- czujniki ruchu

- czujnik w szambie

- rolety - nie polecam

- kamery

W planie na wiosnę zraszacz

Napisano
W dniu 12.02.2025 o 15:18, Marko33 napisał(a):

Można używać nie tylko do włączania, ale i do pomiaru zużycia prądu.

Ja na przykład mam tak podpiety kocioł i sterownik mieszaczy - dzięki temu wiem, o której godzinie które obwody działały.