Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak uzywacie myjni recznych samoobslugowych ?

Featured Replies

Napisano
W dniu 17.03.2025 o 08:52, TADA napisał(a):

Ok, tylko że słabiej to już jest na prawdę spore ciśnienie.

błagam, nagraj to ;]

Albo myjnia zepsuta albo Ty zepsuty jesteś ;] (mimo wszystko- bez urazy ;] ).

ps: wiem, nie musisz udowadniać, ale już nigdy się nie odszufladkujesz ;] ;]

ps2: raz dziadek przede mną mył auto bez płacenia, po prostu wyciągał lancę ze szczotą i jechał 'tym co było'. Myślę, że efekt podobny do Twojego mycia 'bez wajchy' :)

Napisano
W dniu 16.03.2025 o 15:01, PawelWaw napisał(a):

Jaka jest wasza taktyka ? :jem:

Zawsze piana aktywna jeśli jest, później 2 - 5 - 6 :oki: 

Napisano
42 minuty temu, tomecki napisał(a):

błagam, nagraj to ;]

Albo myjnia zepsuta albo Ty zepsuty jesteś ;] (mimo wszystko- bez urany ;] ).

ps2: raz dziadek przede mną mył auto bez płacenia, po prostu wyciągał lancę ze szczotą i jechał 'tym co było'. Myślę, że efekt podobny do Twojego mycia 'bez wajchy' :)

Moderator a robi HP z kącika tematycznego.

Napisano
52 minuty temu, tomecki napisał(a):

błagam, nagraj to ;]

Albo myjnia zepsuta albo Ty zepsuty jesteś ;] (mimo wszystko- bez urazy ;] ).

Nic nie będę nagrywać i udawadniać.

Mam wyje... na to czy mnie ktoś szufladkuje. 

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 16.03.2025 o 15:32, ZUBERTO napisał(a):

Piana i spłukiwanie, czyli jak Ty, tyle że tam gdzie najczęściej myję jest to 2+4.

Taki patent sprzedał mi koleś z obsługi tej myjni.

auto woskowane podobno twardym woskiem i polerowane  prane w środku dwa miesiące temu przed zakupem, podjechałem dziś o 5 rano na myjnie ręczną,

popsikałem sobie felgi preparatem k2 i zgodnie z instrukcjami z tego postu wrzuciłem do maszyny 2 zł i leję na auto różową piane, i znów wrzuciłem 2 zł i leje

dalej piane na grubo ;], odczekałem spory czas i wrzucam 5zł i spłukuje auto a nawet przez chwile przełączyłem na mycie bezdotykowe, następne wrzucam 2X1zł i raz 2 zł

i płucze, następną 5 wrzucam i woskowanie i spłukiwanie bez zacieków, przyjeżdżam do pracy oglądam auto a ono niby czystsze ale jakoś tak nie do końca ,

kolega przetarł ręką maskę i ręka czarna :phi:, także takę mycie bez użycia tej szczotki to żadne mycie, a na czarnym aucie to widać bardzo

Napisano

@Waldek40
Mozna bez szczotki ale musisz miec wlasna chemie. Tfr to sie zwie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Po pierwsze myjnia musiiec dobra chemię. Pianę trzeba trochę potrzymać na kariserii. Ja mam dodatkowo specjalna rękawicę i domywam ręcznie. Na koniec mam specjalny ręcznik, którym ściągam wodę z karoserii.

Napisano
3 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

także takę mycie bez użycia tej szczotki to żadne mycie

Zawsze wychodziłem z założenia, że na automatycznej myjni idealnie auta nie domyjesz.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Zawsze wychodziłem z założenia, że na automatycznej myjni idealnie auta nie domyjesz.

bez szczotki tak jak myje ja to zawsze zostaja te warstwa brudu ze jak przejdziesz palcem to caly bbrudny a na aucie napis :)

Napisano

bez szczotki tak jak myje ja to zawsze zostaja te warstwa brudu ze jak przejdziesz palcem to caly bbrudny a na aucie napis [emoji4]

A ja zawsze mówiłem, że bez szczotki to opier.olone, a nie umyte. Ja zwykle myję na Orlenie na flotę jakoś za 39zł na tej samej stacji, bo w miarę nowa myjnia i w miarę dokładnie umyje, a za te 39zł to nawet dokładnie felgi umyje niż na expresie za 20zł.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

jako że w swoim nowym nabytku nie mam składanych elektrycznych lusterek a i ręcznie nie mogę ich złożyć bo nie ma chyba takiej możliwości, 

to czy mogę takie auto umyć na myjni automatycznej? bo w regulaminie myjni jest napisane aby złożyć lusterka

Napisano
1 godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

jako że w swoim nowym nabytku nie mam składanych elektrycznych lusterek a i ręcznie nie mogę ich złożyć bo nie ma chyba takiej możliwości, 

to czy mogę takie auto umyć na myjni automatycznej? bo w regulaminie myjni jest napisane aby złożyć lusterka

W czym się lusterka wcale nie składają?

Pamiętam, że kiedyś w autobusach lusterka się nie składały, a myli je na automacie i nic nie urywało.

Możliwe, że niezlożone lusterka przetrwają np. W 99,9%, ale właściciel myjni nie chce brać odpowiedzialności za ten 0,1% gdy coś się stanie i stąd zapis w regulaminie.

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

Mimo wszystko raczej powinna być taka możliwość. Poczytać w instrukcji może coś napisali, w necie poszukać. 

Napisano
7 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

W czym się lusterka wcale nie składają?

Passat b8 z 2015r.

Napisano
9 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

Hejka, od zawsze myję z "otwartymi" lusterkami - nic się nie dzieje, nie składam bo się ich szybki nie umyją 😄

Napisano
14 godzin temu, walo napisał(a):

Hejka, od zawsze myję z "otwartymi" lusterkami - nic się nie dzieje, nie składam bo się ich szybki nie umyją 😄

citroenem wjeżdżam zamykam lusterka się składają, przy wyjeździe muszę przejechać przez konstrukcje myjni

i powiem że na rozłożonych lusterkach to prawie na styk a nieraz wole je złożyć przy wyjeździe , passatem trzeba będzie spróbować

ale muszę idealnie umieścić auto na środku myjni

Napisano
17 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

Passat b8 z 2015r.

Jakoś nie wyobrażam sobie by to było możliwe.

Co prawda widziałem w necie wpis kogoś, kto tak twierdził, ale to może byl Twój?

Przychodzi mi tylko do głowy przypadek gdyby ktoś miał elektrycznie składane i w nich coś skopane/zablokowane, że i ręcznie się nie da złożyć.

Może zapytaj na AK?

Pewnie sporo ludzi ma/miało do czynienia z paskiem b8.

Napisano
48 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Pewnie sporo ludzi ma/miało do czynienia z paskiem b8.

wiekszosc passatow B8 ma elektrycznie skladane, wiec pewnie ciezko bedzie znalezc kogos kto tego nie mial

Napisano

Nie mam elektryczne skłdanych lusterek. Nawet nie ma takiej funkcji w przełączniku lusterek.jesli nawet była by możliwość ręcznego złożenia to myślę że bym je złożył a jednak nie mogę a pourywać ich nie chcę :hmm:

Napisano
54 minuty temu, komandos80 napisał(a):

wiekszosc passatow B8 ma elektrycznie skladane, wiec pewnie ciezko bedzie znalezc kogos kto tego nie mial

Ok, ale czy możliwe byłoby, że to auto wyszło w wersji bez jakiegokolwiek składania lusterek?

Nie wydaje mi się.

Próbowałbym tego jakoś dociec,nrozszyfrowując VIN, może pisząc do VW, bo ASO odpowie co zechce.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
45 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ok, ale czy możliwe byłoby, że to auto wyszło w wersji bez jakiegokolwiek składania lusterek?

Moim zdaniem nie
w Audi czesciej trafiaja sie auta bez skladanych lusterek, ale mozna je wtedy recznie sobie zlozyc.
Ba, nawet w Lanosie sie dawalo recznie zlozyc :)

Chodzi mi tylko o to, ze trudno bedzie znalezc passata, w ktorym daloby sie to sprawdzic, bo takich bez elektrycznego skladania jest niewiele.
Po VINie tez raczej sie tego nie sprawdzi, bo co najwyzej bedzie napisane "bez elektrycznego skladania", albo cos w tym stylu.

Napisano
53 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie wydaje mi się.

Próbowałbym tego jakoś dociec,nrozszyfrowując VIN, może pisząc do VW, bo ASO odpowie co zechce.

ostatnie mi znane to Vectra B 🫣

Napisano

"Piany"na myjniach samoobsługowych  pojawily sie ze 2 lata temu... Jak myliśmy auta wcześniej ?!?!?🤔

Kiedyś za 2 zł spłukiwałem trzy rowery, teraz 2 zł ledwo wystarcza na opłukanie  jednego....😌

Mycie auta octavia combi, to co najmniej 14-18 zl( piana, mycie zasadnicze , 2x spłukanie, ewentualnie spłukanie i nabłyszczanie) ☹️

Napisano
3 godziny temu, przemo9 napisał(a):

Kiedyś za 2 zł spłukiwałem trzy rowery, teraz 2 zł ledwo wystarcza na opłukanie  jednego....😌

Mycie auta octavia combi, to co najmniej 14-18 zl( piana, mycie zasadnicze , 2x spłukanie, ewentualnie spłukanie i nabłyszczanie) ☹️

Podrożało jak wszystko, ręczne myjnie kosztują teraz około 50zł i to jeżeli w nazwie nie mają słów detailing, studio, spa, itd.

Nie wiem jak gdzie indziej, ale wydaje mi się, że w Białymstoku zamknęło się ostatnio sporo myjni ręcznych, zostały głównie te samoobsługowe i automaty na stacjach.

Każdy chce zarobić, a uczciwie umyć to czas, może i chętnych brakuje, bo wola se poradzić inaczej/taniej?

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

ręczne myjnie kosztują teraz około 50zł

Tanio masz. U mnie podstawowy pakiet 70 dych a komplet stówkę. 

Do tego na drugim końcu miasta i nie są zbyt rewelacyjni. 

Edytowane przez ochkarol

• 2 tygodnie później...
Napisano

pociągnijmy wątek dalej 

jako że myjnia bezdotykowa na którą zawsze jeżdżę wyposażona w szczotkę do mycia już drugi dzień jest nieczynna więc podjechałem na 

myjnie ręczna bezdotykową na stacje BP, nosz kur.. tak niedomytego auta za tyle pieniążków to jeszcze nie miałem :sciana:

brak szczotki jest tylko lanca do piany i druga do mycia bezdotykowego, wrzuciłem 2 zł i opianowałem pół auta 8], wydałem 35zł

i teraz miałem jechać patrze a auto jest tak samo brudne tylko nie ma na nim piachu na listwach bocznych i zderzaku tylnym,

faktem jest że auto koloru czarnego to wszystko na nim widać ale żeby za tyle kasy i nie umyć auta :facepalm:

Napisano
26 minut temu, Waldek40 napisał(a):

pociągnijmy wątek dalej 

jako że myjnia bezdotykowa na którą zawsze jeżdżę wyposażona w szczotkę do mycia już drugi dzień jest nieczynna więc podjechałem na 

myjnie ręczna bezdotykową na stacje BP, nosz kur.. tak niedomytego auta za tyle pieniążków to jeszcze nie miałem :sciana:

brak szczotki jest tylko lanca do piany i druga do mycia bezdotykowego, wrzuciłem 2 zł i opianowałem pół auta 8], wydałem 35zł

i teraz miałem jechać patrze a auto jest tak samo brudne tylko nie ma na nim piachu na listwach bocznych i zderzaku tylnym,

faktem jest że auto koloru czarnego to wszystko na nim widać ale żeby za tyle kasy i nie umyć auta :facepalm:

Na dobrych myjniach piana robi robotę :ok:

Zostawiasz na trochę u potem zasadnicze mysie z proszkiem pod ciśnieniem.

Żadnych szczotek.

Ja ewentualnie używam specjalnej rękawicy.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Na dobrych myjniach piana robi robotę :ok:

Zostawiasz na trochę u potem zasadnicze mysie z proszkiem pod ciśnieniem.

Żadnych szczotek.

Ja ewentualnie używam specjalnej rękawicy.

i też tak zrobiłem i auto nie umyte

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Słaba chemia.

Za mocna chemia niszczy chromy aluminium i matowi lakier. 

Napisano
Za mocna chemia niszczy chromy aluminium i matowi lakier. 

A gowniana nie domywa

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
W dniu 29.05.2025 o 10:52, rwIcIk napisał(a):

Ople miały opcje bez składania, wtedy w awaryjnych sytuacjach obudowa lusterka wypadała z zaczepów.

Lusterko musi się złożyć albo w inny sposób 'poddać' w kontakcie z pieszym. Wymóg homologacji - bezpieczeństwo. 

Napisano
16 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Mam ceramikę.

I na ile realnie to wystarcza? Bo chyba te 2-3 lata, o ktorych mówią w reklamach to bajka.