Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czasy przejazdu na Pb/On i EV

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Ty masz chyba ev6? Z ciekawości sprawdziłem wyniki ADAC - 65.2db czyli to już jest naprawdę cicho. Jedyne cichsze auto jakie znam i jechałem to była nowa 7mka która miała 62db ale to już było ekstremalnie cicho nawet do vmax'a.

Legendarny B9 Passat to 65,6.

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał(a):

Jechałem z Częstochowy do Łodzi id3 , spalanie 25kWh, musiałem się doładować na powrót 🤣 jechałem normalnie. 

Czasami z Olsztyna do Rumii (200 km) jeżdżę Clio noPb. No i tak ostatnio mnie nachodzi myśl czy jak przyjdzie zmienić Clio na nowe, to może R5, albo coś w ten deseń. No i tak się zastanawiam, czy mi się chce to bawić, bo na jednym tankowaniu w wersji z mniejszą baterią nie dojadę do Rumi i musiałbym się trochę doładować. Ale to szczegół, bo w Rumii musiałbym sie załadować na powrót, nawet mając wersję z większą baterią. I właśnie czy nie wiem czy by m się chciało ładować na kablu 230V, czy jechać na ładowarkę i tam kwitnąć. Kwestia ile czasu miałbym na takie głupoty. Spalinowy tankuje, obracam w dwie strony i jeszcze połowa baku. Typowo miejskie EV raczej tylko w mieście i lądowanie w domu, jeżeli oczywiście masz możliwość. A icpanwchuj, zawracanie dupy straszne;(

Napisano
22 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Czasami z Olsztyna do Rumii (200 km) jeżdżę Clio noPb. No i tak ostatnio mnie nachodzi myśl czy jak przyjdzie zmienić Clio na nowe, to może R5, albo coś w ten deseń. No i tak się zastanawiam, czy mi się chce to bawić, bo na jednym tankowaniu w wersji z mniejszą baterią nie dojadę do Rumi i musiałbym się trochę doładować. Ale to szczegół, bo w Rumii musiałbym sie załadować na powrót, nawet mając wersję z większą baterią. I właśnie czy nie wiem czy by m się chciało ładować na kablu 230V, czy jechać na ładowarkę i tam kwitnąć. Kwestia ile czasu miałbym na takie głupoty. Spalinowy tankuje, obracam w dwie strony i jeszcze połowa baku. Typowo miejskie EV raczej tylko w mieście i lądowanie w domu, jeżeli oczywiście masz możliwość. A icpanwchuj, zawracanie dupy straszne;(

Technika idzie do przodu , za lat kilka auta będą miały 100-150 kWh i więcej ,a ładowanie 1MW.

Doświadczenie fajne, w mieście spoko, w trasie słabo. Auto musiałby my mieć baterie 200. 

Napisano
8 godzin temu, sdss napisał(a):

Technika idzie do przodu , za lat kilka auta będą miały 100-150 kWh i więcej ,a ładowanie 1MW.

Doświadczenie fajne, w mieście spoko, w trasie słabo. Auto musiałby my mieć baterie 200. 

Nie sądzę, aby za kilka lat miejski elektryk miał większe zasiegi.😉

Napisano
8 godzin temu, Rado_ napisał(a):

I właśnie czy nie wiem czy by m się chciało ładować na kablu 230V, czy jechać na ładowarkę i tam kwitnąć. Kwestia ile czasu miałbym na takie głupoty. Spalinowy tankuje, obracam w dwie strony i jeszcze połowa baku. Typowo miejskie EV raczej tylko w mieście i lądowanie w domu, jeżeli oczywiście masz możliwość. A icpanwchuj, zawracanie dupy straszne;(

Pytanie czy po drodze zajeżdżasz pod złote łuki?

Kilka dni temu w Danii, przed przeprawą promową z Rodby zatrzymaliśmy się w McDonalds na szybki lunch przed wypłynięciem. Na miejscu naliczyłem chyba z 5 różnych firm oferujących ładowanie, każda po kilka, kilkanaście stanowisk i wielki plac budowy (żółte pole) gdzie pewnie powstają kolejne. Przez te 20minut spokojnie doładujesz się na kolejne 200km.

Niestety w PL jesteśmy w średniowieczu jeśli chodzi o infrastrukturę do EV ale w końcu to się zmieni.

Screenshot_20250506_071252_Maps.jpg.303308138ead9a583f9e326e7bf11a8c.jpg

Napisano
1 minutę temu, Piotrus napisał(a):

Pytanie czy po drodze zajeżdżasz pod złote łuki?

Kilka dni temu w Danii, przed przeprawą promową z Rodby zatrzymaliśmy się w McDonalds na szybki lunch przed wypłynięciem. Na miejscu naliczyłem chyba z 5 różnych firm oferujących ładowanie, każda po kilka, kilkanaście stanowisk i wielki plac budowy (żółte pole) gdzie pewnie powstają kolejne. Przez te 20minut spokojnie doładujesz się na kolejne 200km.

Niestety w PL jesteśmy w średniowieczu jeśli chodzi o infrastrukturę do EV ale w końcu to się zmieni.

Screenshot_20250506_071252_Maps.jpg.303308138ead9a583f9e326e7bf11a8c.jpg

Chyba się nie rozumiemy😉 To jest trasa 200 km. Na spokojnie dojadę w 2h 15 min. Wiec zatrzymywanie się na cokolwiek w tak krótkiej trasie nie ma żadnego sensu. Ale takie R5 40 kW czy Inster juz wymaga krótkiego doładowania. Czyli niezły absurd. Problem już się robi z ladowaniem na miejscu. 

Napisano
3 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Ale takie R5 40 kW czy Inster juz wymaga krótkiego doładowania. Czyli niezły absurd.

Czyli to nie jest auto do takich zadań, za to świetnie sprawdzi się mojej teściowej która robi dziennie 15-20km maks.

4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Problem już się robi z ladowaniem na miejscu. 

Zgadza się, tyle że to póki co problem braku ładowarek. Znowu przykład Danii - Kopenhaga. Nocowaliśmy na campingu , obok plaża i mały parking na którym były 4 ładowarki. Łazimy po centrum, co jakiś czas jest kilka miejsc parkingowych z ładowarkami. Strzelam że za kilka lat będziesz miała promieniu 500m zawsze gdzieś dostępną ładowarkę publiczną na taką okoliczność o której piszesz.

Napisano
11 minut temu, Rado_ napisał(a):

Chyba się nie rozumiemy😉 To jest trasa 200 km. Na spokojnie dojadę w 2h 15 min. Wiec zatrzymywanie się na cokolwiek w tak krótkiej trasie nie ma żadnego sensu. Ale takie R5 40 kW czy Inster juz wymaga krótkiego doładowania. Czyli niezły absurd. Problem już się robi z ladowaniem na miejscu. 

Czyli powinienem się obrazić na Mini, bo nim też tych 200km od strzała nie zrobię?! A to mój ulubiony samochód...

Edytowane przez grogi

Napisano
4 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Czyli to nie jest auto do takich zadań, za to świetnie sprawdzi się mojej teściowej która robi dziennie 15-20km maks.

Zgadza się, tyle że to póki co problem braku ładowarek. Znowu przykład Danii - Kopenhaga. Nocowaliśmy na campingu , obok plaża i mały parking na którym były 4 ładowarki. Łazimy po centrum, co jakiś czas jest kilka miejsc parkingowych z ładowarkami. Strzelam że za kilka lat będziesz miała promieniu 500m zawsze gdzieś dostępną ładowarkę publiczną na taką okoliczność o której piszesz.

Spoko, ale ja odnosse się do tego co jest dzisiaj, a nie co kiedys będzie i do konkretnego mojego przypadku. 

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

Czyli powinienem się obrazić na Mini, bo nim też tych 200km od strzała nie zrobię?! A to mój ulubiony samochód...

Nie wiem czy powinieneś. Napisalem na swoim przykładzie. Sa ludzie jezdacy po Europie Seicento, czy jedzący kilka razy w tygodniu kebab kula mocy i im to pasuje, ale to nie znaczy, że mi również.😉

Napisano
9 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Odpuść, nie warto 😌

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Nie sądzę, aby za kilka lat miejski elektryk miał większe zasiegi.😉

Myślę , że miejskie będą miały baterie 80-100, a większe 150-250. Co by dawało odpowiedni 35-40 i 60-80 litrów.

Drogi są dwie baterie i większej gęstości bardziej prawdopodobne lub silniki zużywające mniej energii. 

Napisano
9 godzin temu, sdss napisał(a):

Ja bym preferował 1000 -1500 kWh, mógłbym obrócić Hiszpanię na prądzie z domu 😎

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Ja bym preferował 1000 -1500 kWh, mógłbym obrócić Hiszpanię na prądzie z domu 😎

Przyczepką i bank energi i generator prądu 🤪

Napisano
36 minut temu, sdss napisał(a):

Myślę , że miejskie będą miały baterie 80-100, a większe 150-250. Co by dawało odpowiedni 35-40 i 60-80 litrów.

Drogi są dwie baterie i większej gęstości bardziej prawdopodobne lub silniki zużywające mniej energii. 

albo moze wymienne baterie ?

Napisano
16 godzin temu, AstraC napisał(a):

Moment, bo to jest samo w sobie zaprzeczeniem.

Czas podróży podobny ale za to więcej czasu na przerwach?

To albo jechał ciężarówką, albo nie wykorzystywał optymalnie spalinowego, albo bajki opowiadał.

Jakby powiedział czasy itp zbliżone, przerwy podobnie to uwierzę, w to nie.

Koledzy którzy jeżdżą na prąd mówią, że teraz robią mniej troszkę dłuższych przerw (30-40 min), na których lepiej się zregenerują. A wcześniej niby przerwy (nie wszystkie) krótsze, ale im później tym częściej wypadały dodatkowe postoje na szybką kawę albo zamianę kierowcy z mężem/żoną bo zmęczenie dawało się we znaki. W sumie też tak mam przy dłuższych dystansach - najpierw jazda, a im dalej tym słabiej się czuję i trzeba czasem choćby na kilka minut stanąć i sumaryczny czas przerw może być podobny. Oczywiście, wszystko przy założeniu że będą szybkie i nie zajęte ładowarki ;) Jak dieslem/NoPb/LPG  podjadę na stację gdzie jest kilka aut w kolejce, to żaden problem, a  jak elektrykiem, no to już robi się nieciekawie. I jest jeszcze jeden problem, trzeba wcześniej trochę lepiej planować, żeby wybierać stacje gdzie jest i szybka i wielostanowiskowa ładowarka oraz jako taka infrastruktura. Spalinowym nie trzeba zawczasu sprawdzać co to za stacja. 

Napisano
17 godzin temu, sdss napisał(a):

I co mi z tej elastyczności czy przyspieszenia jak jadę 110?

Bo elektromobilni używają argumentów, które im pasują :) najchętniej 0-100

17 godzin temu, sdss napisał(a):

Ile spali tesla jadąc 140-160 ?

kto to widział tak gnać! pośpiech upokarza 😄 

Napisano
12 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Tam gdzie po deptaniu spalinowy smali klocki na tarczach, tam EV wrzuca cenne kWh do baterii. 

Ale rozmawiamy o trasie chyba a nie miescie.

I poza oczywiscie szalenstwami typu A1 w przy zmianie turnusów czy zakopianka prawie zawsze, standard dróg jest na tyle sensowny, ze hamowania w spalinie nie ma zbyt wiele. Jak ktoś ma oczy i nie przyspiesza z nogą w podłodze widząc 100m przed sobą wyprzedzającego tira 😄 zeby za chwile rozpaczliwie hamowac mrugając długimi i trąbiąc 😄 

Napisano
3 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Ale rozmawiamy o trasie chyba a nie miescie.

I poza oczywiscie szalenstwami typu A1 w przy zmianie turnusów czy zakopianka prawie zawsze, standard dróg jest na tyle sensowny, ze hamowania w spalinie nie ma zbyt wiele. Jak ktoś ma oczy i nie przyspiesza z nogą w podłodze widząc 100m przed sobą wyprzedzającego tira 😄 zeby za chwile rozpaczliwie hamowac mrugając długimi i trąbiąc 😄 

Chyba mało i/lub powoli jeździsz . Zapraszamy na A4, A2 itp. 

Napisano
10 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ledwo 10:00, a @Rybzaraz eksploduje  😁

Ja to nie problem ale ci z Nio jak się dowiedzą, że 3 tysiące stacji wymian bez sensu zbudowali...

:O

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Ja to nie problem ale ci z Nio jak się dowiedzą, że 3 tysiące stacji wymian bez sensu zbudowali...

W Polsce? W Europie? 😁

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

W Polsce? W Europie? 😁

W Europie proporcjonalnie do ilości ich samochodów i zapotrzebowania, więcej mają w Europie stacji wymian baterii niż Tesla w Polsce superchargerów. W Polsce oczywiście Nio zbudowało zero, bo w Polsce mamy AK, więc dzięki temu ludzie wiedzą jakie to bez sensu i by nie korzystali.

:skromny:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

W Europie proporcjonalnie do ilości ich samochodów i zapotrzebowania, więcej mają w Europie stacji wymian baterii niż Tesla w Polsce superchargerów. W Polsce oczywiście Nio zbudowało zero, bo w Polsce mamy AK, więc dzięki temu ludzie wiedzą jakie to bez sensu i by nie korzystali.

:skromny:

Do eksplozji daleko ale i dzień się jeszcze nie skończył 😁👍

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Do eksplozji daleko ale i dzień się jeszcze nie skończył 😁👍

Podnieciłeś się w tym oczekiwaniu a wygląda na to, że nic z tego. Chyba będziesz musiał sobie ulżyć w inny sposób.

8-)

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Podnieciłeś się w tym oczekiwaniu a wygląda na to, że nic z tego. Chyba będziesz musiał sobie ulżyć w inny sposób.

8-)

A jednak! 😌

Napisano
26 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Chyba mało i/lub powoli jeździsz . Zapraszamy na A4, A2 itp. 

Na A mam ustawiony tempomat na 150 na ogół, ale jak warunki tego wymagają to jadę tak jak leci lewy pas, zeby nie utknąć z tirami i teslami na prawym 😄 

Nadal twierdzę, że w tych samych warunkach można jechać hamując niewiele i jechać tak, ze zagotujesz hamulce 😄 

edit.

A2 unikam jak się da :) odcinka Wawa-Łódź z uwagi na tłok i często mam nie po drodze 😄 na Śląsk latam S8, a jak mam się dobić do A1 to często scinam przez Łowicz-Kutno bo czas na ogół wychodzi podobny a jest 20km bliżej. Ale jezdziłem do Łodzi 2x w tygodniu przez ponad 1,5 roku :)

A4 też znam :) mam rodziców w Gliwicach i siostre w Krakowie, pomijając fakt, ze kiedyś jezdziłem z Gliwic do Katowic do roboty :) 

Edytowane przez Filipfm

Napisano
13 minut temu, mrBEAN napisał(a):

A jednak! 😌

Zafapujesz się kiedyś nad tą wymianą baterii na śmierć. Ale to MK, wróćmy może do meritum.

Napisano
32 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Nadal twierdzę, że w tych samych warunkach można jechać hamując niewiele i jechać tak, ze zagotujesz hamulce 😄 

Da się, nie podważam. 
W Octavii po 120 kkm miałem jeszcze około połowy klocków oryginalnych , a nie była oszczędzana. 

Co nie zmienia tego co opisałem ;) 

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

Zafapujesz się kiedyś nad tą wymianą baterii na śmierć. Ale to MK, wróćmy może do meritum.

Cenię sobie bardzo ludzi konsekwentnych i wierzę, że pierwsze EV kupisz z wymienną baterią 👍

Nic ponad to 💪

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Cenię sobie bardzo ludzi konsekwentnych (...)

To miłe. :ok:

1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

(...) i wierzę, że pierwsze EV kupisz z wymienną baterią 👍

A to niezrozumiałe, biorąc pod uwagę fakt, że ja od jakiegoś czasu kupuję auta, które są dziwne i bez sensu. No, chyba że ja uznam wymianę baterii za dziwną i bez sensu ale jest przecież dokładnie na odwrót.

:nie_wiem:

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

To miłe. :ok:

A to niezrozumiałe, biorąc pod uwagę fakt, że ja od jakiegoś czasu kupuję auta, które są dziwne i bez sensu. No, chyba że ja uznam wymianę baterii za dziwną i bez sensu ale jest przecież dokładnie na odwrót.

To już Twoja sprawa jak wytłumaczysz sobie swoje deklaracje przed sobą 👍😁

Napisano
5 minut temu, mrBEAN napisał(a):

To już Twoja sprawa jak wytłumaczysz sobie swoje deklaracje przed sobą 👍😁

To ja coś kiedyś deklarowałem?

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

To ja coś kiedyś deklarowałem?

Że kupujesz auta i potem firma bankrutuje :) więc wszyscy trzymają kciuki, zebyś kupił Teslę 😄 chociaz ostatnio nawet bez Twojego udziału firma ma pasmo nieustających sukcesów 😄 

Napisano
7 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Wiele, ale to było jedno z lepszych 👌😎

Ale co konkretnie? Mam wrażenie, że w Twojej głowie urosło coś dziwnego.

Napisano
1 minutę temu, Filipfm napisał(a):

Że kupujesz auta i potem firma bankrutuje :) więc wszyscy trzymają kciuki, zebyś kupił Teslę 😄 chociaz ostatnio nawet bez Twojego udziału firma ma pasmo nieustających sukcesów 😄 

To nie są deklaracje, to są fakty. Ale z bankrutowaniem to też nie do końca, z Jaguarem weszło to na wyższy level bo zbankrutował tylko częściowo, za to reszta stała się transseksualna.

;l

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał(a):

Konkretnie, to że kupisz EV jak będą dostępne z wymiennymi bateriami, bo tylko to ma sens. 
A ja to szanuję i pielęgnuję 👌

Choć i tak nie ma to znaczenia, bo zaraz w swoim stylu zrobisz wymyk 😎

Ja w tym czasie jadę do lasu ze swoją, bo nikt nie chce jej wymienić, a już na nią czas 🥲😁

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Konkretnie, to że kupisz EV jak będą dostępne z wymiennymi bateriami, bo tylko to ma sens. 
A ja to szanuję i pielęgnuję 👌

Choć i tak nie ma to znaczenia, bo zaraz w swoim stylu zrobisz wymyk 😎

Owszem, uważam że przy intensywnej eksploatacji lub przy bardzo dużym udziale elektryków w rynku tylko wymienne baterie mają sens. Ale nie oznacza to, że mój pierwszy elektryczny samochód będzie to miał bo nie wiem w jakim tempie się rozwinie infrastruktura do tego, w obecnej chwili ma to tylko Nio a ja nie chcę auta marki Nio, a do tego mój pierwszy elektryczny samochód kupiony teraz byłby piątym samochodem pod moim domem więc absolutnie mam co eksploatować w intensywny sposób, co oznacza, że byłby raczej zabawką do okazjonalnego użytku. Więc nawet jeśli coś podobnego kiedykolwiek deklarowałem (w co szczerze wątpię) to niniejszym oficjalnie dementuję. Nie jest to żaden unik, po prostu w mojej obecnej sytuacji mogę sobie kupić elektryka dla zabawy a intensywnie eksploatować mam zamiar inne samochody. Mam nadzieję że to zrozumiesz i zapamiętasz.

:ok:

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Daj se spokój;] 

Napisano

czy tu jest jakis admin ? :jem:

niektorym przyda sie odpoczynek od AK i tym razem to nie ja (mimo ze mi tez sie przuyda ;])

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

niektorym przyda sie odpoczynek od AK i tym razem to nie ja (mimo ze mi tez sie przuyda ;])

Zwyczajnie czas przenieść ten wątek na HP i będzie można rozwinąć skrzydła 😁

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Dyskusja jak dyskusja

Każdy ma swoją rację, podobnie jak z tyłu coś na 4 litery ;]

Napisano
24 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Idź na powietrze skosić trawnik ;]

Ja koszę na akumulator wymienny :]

4h byłem, taczka i łopata, wszystko spalinowe, jestem wykończony, a zaraz muszę jeszcze odpisać Rybce :skromny:

Pan Administrator to jednak jest debeściak :palacz:

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Owszem, uważam że przy intensywnej eksploatacji lub przy bardzo dużym udziale elektryków w rynku tylko wymienne baterie mają sens.

Tylko to chyba nie, jako uzupełnienie czemu nie. Ale to łatwiej zrozumieć, jak się zacznie korzystać. 

Ale nie oznacza to, że mój pierwszy elektryczny samochód będzie to miał bo nie wiem w jakim tempie się rozwinie infrastruktura do tego, w obecnej chwili ma to tylko Nio a ja nie chcę auta marki Nio

I to jest główny problem tego zagadnienia ;) 

Więc nawet jeśli coś podobnego kiedykolwiek deklarowałem (w co szczerze wątpię) to niniejszym oficjalnie dementuję.

NIe musisz wątpić, bo ja nie z tych co ściemniają tylko dobrą pamięć mają. 

Dementować niestety się nie da, można zmienić zdanie ;) 👍

Nie jest to żaden unik, po prostu w mojej obecnej sytuacji mogę sobie kupić elektryka dla zabawy a intensywnie eksploatować mam zamiar inne samochody. Mam nadzieję że to zrozumiesz i zapamiętasz.

Nie ma problemu :oki:

Ale jednak jakbyś kupił taki z wymienną baterią, to byś mi mocno zagrał na nosie, nie podpuszczam oczywiście 🤪

Amen 🖐️

Napisano
W dniu 5.05.2025 o 22:38, Rado_ napisał(a):

No i tak ostatnio mnie nachodzi myśl czy jak przyjdzie zmienić Clio na nowe, to może R5, albo coś w ten deseń

To nowe R5 jest designerskim majstersztykiem  🥰

Tu się nie ma nad czym zastanawiać jak szukasz bryczki do jazdy w koło komina. 

Napisano

To nowe R5 jest designerskim majstersztykiem  [emoji3059]

Tu się nie ma nad czym zastanawiać jak szukasz bryczki do jazdy w koło komina. 

Ja czekam jeszcze na nowe twingo EV

Wysłane za pomocą Tapatalk