Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czasy przejazdu na Pb/On i EV

Featured Replies

Napisano
W dniu 30.04.2025 o 16:10, sdss napisał(a):

Ile to prądu zużywa ? Ile kosztuje średnio 1kwh?

dużo zależy od temperatury i prędkości, przy średniej prędkości w okolicach 110km/h TM3 LR zużywa ok 15-16 kWh/100 km i przejechanie 100 km np we Francji kosztuje 21 zł (0,33 euro za 1 kWh Ionity)

Napisano
dużo zależy od temperatury i prędkości, przy średniej prędkości w okolicach 110km/h TM3 LR zużywa ok 15-16 kWh/100 km i przejechanie 100 km np we Francji kosztuje 21 zł (0,33 euro za 1 kWh Ionity)

Z abonamentem ~50zl/m

Bez abonamentu 0,55Euro

To tego zimą możesz spokojnie liczyć 20-24kWh

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, trzeci22 napisał(a):

Czyli porównywalne koszty z oszczędnym  Dieslem lub benzyną. 

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

W trasie to tak IMO nie wygląda bo przy większych prędkościach w większości samochodów i tak silnika nie słychać, rolę zaczynają grać szumy powietrza i opon. A te w elektrykach nie zawsze są rewelacyjnie wyciszone więc dowolne spalinowe BMW 7, 5 a nawet może 3 jest w stanie wciąż być cichsze na autostradzie.

Zgadza się, BMW 330ie ma 66db tak jak TM3, ale jak już ktoś przesiądzie się z Golfa to tam jest 68db (wartości dla 130kmh na podstawie testów Adac).

Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się przesiadać z Bmw do Tesli ;]

Edytowane przez Piotrus

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

Ludzie, których męczy kilkugodzinne siedzenie w jednym miejscu i gapienie się w okno powinni przede wszystkim unikać podróżowania samolotem.

:skromny:

Po co się gapić w okno, skoro można czytać książkę, oglądać film lub zwyczajnie spać? 

PS.tam gdzie się telepie autem naście godzin, to się leci max 2-3h ;]

Napisano

Po co się gapić w okno, skoro można czytać książkę, oglądać film lub zwyczajnie spać? 

Ale dolicz dojazd do lotniska, check in, taśma z bagażem, stanie w kolejce na onboadrging, transfer, ubery

Door-to-door już nie wychodzi 3h

Dziękuję to nie dla mnie

w zakresie 1200km wybieram auto - wsiadam, pakuję gratybtylemile chce, ulubiony rower na hak, psa, jedziemy na noc i wysiadam w docelowej destynacji gdzie księżniczki ledwo 2 oko otworzyły.

Napisano
37 minut temu, sdss napisał(a):

znajdź Diesla lub benzynę która mam 4.4 s do 100/km i taką elastyczność jak Tesla 🤣 i będzie zużywało ok 3L paliwa 🤣

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Z abonamentem ~50zl/m

Bez abonamentu 0,55Euro

abonament cos ok 30 zł/m możesz wyłączyć w każdym momencie, zimą średnio i 18 kWh

Napisano
41 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale nadal się wtedy siedzi nieruchomo, c'nie? Pasażerowie w samochodzie też mogą czytać/spać, nie trzeba pomagać kierowcy. I zwykle to robią. 

41 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Żadna podróż samolotem nie trwa tylko 2h, jaka by nie była krótka.

Edytowane przez Ryb

Napisano
znajdź Diesla lub benzynę która mam 4.4 s do 100/km i taką elastyczność jak Tesla [emoji1787] i będzie zużywało ok 3L paliwa [emoji1787]

I będzie mieć zasięg 1000km a uzupełnienie energi na kolejne 1000km będzie trać 5min

Napisano
abonament cos ok 30 zł/m możesz wyłączyć w każdym momencie, zimą średnio i 18 kWh

Przed chwilą sprawdziłem abonament 55zl

Pierwszy miesiąc jest za 30zl

Włączyć i wyłączyć możesz ale z karencją 1 miesięczną więc….

Napisano

Jakbym nie miał elektryka to bym uwierzył w te 18kWh zimą na drogach klasy S i A….

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał(a):

Na trasie tak. 

Napisano
12 minut temu, ppmarian napisał(a):

Jakbym nie miał elektryka to bym uwierzył w te 18kWh zimą na drogach klasy S i A….

Model 3 Highland, przy -5*C, robi 19 kWh/100, przy prędkościach przelotowych 120km/h... 

Napisano
23 minuty temu, ppmarian napisał(a):

I będzie mieć zasięg 1000km a uzupełnienie energi na kolejne 1000km będzie trać 5min

Żeby przejechać 1000km w takim czasie jak ta Tesla to nie dość, że nie musi przyspieszać w 4s bo wystarczy 40s to jeszcze jest szansa, że faktycznie spali te 3l/100km.

;l

Napisano
36 minut temu, ppmarian napisał(a):

zgadza się, na co dzień wystarczy mi ładowanie w domu więc ładowarki publiczne używam tylko podczas dłuższych wyjazdów.

Napisano
7 minut temu, trzeci22 napisał(a):

zgadza się, na co dzień wystarczy mi ładowanie w domu więc ładowarki publiczne używam tylko podczas dłuższych wyjazdów.

No to wtedy bez sensu abonament.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

No to wtedy bez sensu abonament.

😄

Napisano

Model 3 Highland, przy -5*C, robi 19 kWh/100, przy prędkościach przelotowych 120km/h... 

Tak [emoji18]
A 2.0tdi w passacie pali 3l/100km

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Mniej więcej tyle (21kWh) wyszło Bjornowi, wrzucałem w wątku obok. Z tym że oni tam mają raczej idealne warunki, u nas ruch nie jest taki spokojny. No i sam jechał. W 19 przy -5 podczas podróży na wakacje to nie uwierzę ale faktycznie, jest dość blisko.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 30.04.2025 o 16:23, Majkiel napisał(a):

W wakacje też byli za granicą, inny kolega był latem swoim EV nad Gardą i mówią jedno - czas zbliżony, a bardziej wypoczęci. Jak jechali spalinowymi, to czasem robiło się krótką przerwę na samo siku czy tankowanie, ale potem pod koniec zdarzało się, że trzeba było zrobić dodatkowe przerwy na szybką kawę albo zamianę kierowcy, ze względu na zmęczenie. Oczywiście mówimy o sporym elektryku, a nie miejskim autku z zasięgiem 200km, którym ciężko dłużej jechać ponad 110km/h.

Moment, bo to jest samo w sobie zaprzeczeniem.

Czas podróży podobny ale za to więcej czasu na przerwach?

To albo jechał ciężarówką, albo nie wykorzystywał optymalnie spalinowego, albo bajki opowiadał.

Jakby powiedział czasy itp zbliżone, przerwy podobnie to uwierzę, w to nie.

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał(a):

Moment, bo to jest samo w sobie zaprzeczeniem.

Czas podróży podobny ale za to więcej czasu na przerwach?

To albo jechał ciężarówką, albo nie wykorzystywał optymalnie spalinowego, albo bajki opowiadał.

Jakby powiedział czasy itp zbliżone, przerwy podobnie to uwierzę, w to nie.

Ludzie kupują elektryki i liczą wtedy tylko czas samej jazdy. Tak jak czas ładowania liczą jako czas podpinania wtyczki. Kreatywna księgowość żeby im tam wyszło to co chcą. Nagle też potrzebują 5x więcej przerw podczas każdej podróży i są ciągle głodni, sikają oraz mają sprawy do załatwienia. Trudno im wręcz nadążyć.

;l

W przykładzie powyżej prawdopodobnie zaoszczędzili mnóstwo czasu na tych dodatkowych krótkich przerwach na zmianę kierowcy bo mieli 3x więcej i 3x dłuższe przerwy podstawowe, na których kierowca mógł sobie do oporu odpocząć. To się przecież trzyma kupy, czego nie rozumiesz?

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał(a):

Mniej więcej tyle (21kWh) wyszło Bjornowi, wrzucałem w wątku obok. Z tym że oni tam mają raczej idealne warunki, u nas ruch nie jest taki spokojny. No i sam jechał. W 19 przy -5 podczas podróży na wakacje to nie uwierzę ale faktycznie, jest dość blisko.

wkleiłeś film z MY... M3 jest 20% bardziej. 

Napisano
1 godzinę temu, trzeci22 napisał(a):

znajdź Diesla lub benzynę która mam 4.4 s do 100/km i taką elastyczność jak Tesla 🤣 i będzie zużywało ok 3L paliwa 🤣

I co mi z tej elastyczności czy przyspieszenia jak jadę 110?

Ile spali tesla jadąc 140-160 ?

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

wkleiłeś film z MY... M3 jest 20% bardziej. 

Ja tam się nie znam na Teslach. Jeśli tak to ok.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Ludzie kupują elektryki i liczą wtedy tylko czas samej jazdy. Tak jak czas ładowania liczą jako czas podpinania wtyczki. Kreatywna księgowość żeby im tam wyszło to co chcą. Nagle też potrzebują 5x więcej przerw podczas każdej podróży i są ciągle głodni, sikają oraz mają sprawy do załatwienia. Trudno im wręcz nadążyć.

;l

W przykładzie powyżej prawdopodobnie zaoszczędzili mnóstwo czasu na tych dodatkowych krótkich przerwach na zmianę kierowcy bo mieli 3x więcej i 3x dłuższe przerwy podstawowe, na których kierowca mógł sobie do oporu odpocząć. To się przecież trzyma kupy, czego nie rozumiesz?

;l

Okazuje się, że im dłużej jesteś w podróży, tym bardziej jesteś wypoczęty. Może następnym razem do Włoch spróbuję jechać 48 h, ale od razu pod wyciągiem zaparkuję.;l

Napisano

Do samego czasu ładowania dodaj jeszcze dojazd do ładowarki - nie zawsze są po drodze. Jak z A albo S musisz zjechac do centrum miasta to czas mocno rośnie.

Do stacji benzynowych zwykle jednak jest blizej.

Napisano
  • Autor
Teraz, fosfor napisał(a):

Do samego czasu ładowania dodaj jeszcze dojazd do ładowarki - nie zawsze są po drodze. Jak z A albo S musisz zjechac do centrum miasta to czas mocno rośnie.

Do stacji benzynowych zwykle jednak jest blizej.

do samego tankowania PB czy też ON jak chcesz taniej to też musisz zjechać . We Włoszech latam na A paliwo było po 2,15-2,20 a w miastach jak zjechałeś to po 1,7-,185

Napisano
5 godzin temu, trzeci22 napisał(a):

Tylko jak Teslę będziesz deptać to nici z takiego spalania :hehe: 

Napisano
3 godziny temu, sdss napisał(a):

Kosmiczne wartości. Dlatego wszystkie wleką się 90. Szybką jazda elektrykiem w PL to tak średnio. 

Napisano

;l

To w podobnym stylu jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem, tylko na odwrót :hehe:

;l

Ja traktuję te opowieści w kategoriach dobrego żartu, bo jak inaczej? Jak napiszesz, że to bzdura, to się dowiesz, że jeździsz złomkiem, nie masz EV i w ogóle jak będziesz miał pieniądze to zmienisz zdanie. Taaa, fizykę czy mechaniką też zmienię, bo przecież po zakupie EV nagle czas działa inaczej, energię bierze się znikąd, a im wiecej dłuższych przerw w trasie, tym jesteś bardziej wypoczęty, bo ogólny czas dojazdu masz ten sam, tylko mniej było samej jazdy. Zaiste cuda się dzieją ;l

Napisano
11 minut temu, wujek napisał(a):

Kosmiczne wartości. Dlatego wszystkie wleką się 90. Szybką jazda elektrykiem w PL to tak średnio. 

Jechałem z Częstochowy do Łodzi id3 , spalanie 25kWh, musiałem się doładować na powrót 🤣 jechałem normalnie. 

Napisano
do samego tankowania PB czy też ON jak chcesz taniej to też musisz zjechać . We Włoszech latam na A paliwo było po 2,15-2,20 a w miastach jak zjechałeś to po 1,7-,185

Jest różnica różnica ?

- muszę zjechać co 300km żeby się naładować

od

- mogę zjechać co 700km żeby taniej zatankować albo zatankuje drożej przy A

Napisano
46 minut temu, Rado_ napisał(a):

Okazuje się, że im dłużej jesteś w podróży, tym bardziej jesteś wypoczęty. Może następnym razem do Włoch spróbuję jechać 48 h, ale od razu pod wyciągiem zaparkuję.;l

Elektrykiem można jechać dowolnie długo, ważne żeby się nie spieszyć jak w dieslu jakimś.

;]

Napisano
4 minuty temu, sdss napisał(a):

Jechałem z Częstochowy do Łodzi id3 , spalanie 25kWh, musiałem się doładować na powrót 🤣 jechałem normalnie. 

Czyli magia działa, producent deklaruje wg WLTP ~15kWh i zasięgi 300-500km :hehe: 

Napisano
40 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

Gdybyś skoczył do Słowenii to po 1.5 więc rozsądne byłoby dojazd do Słowenii policzyć. 

;l

Napisano
9 godzin temu, Bartłomiej napisał(a):

No dobra, to teraz pytanko dotyczące kosztów takich podróży EV.

Czy korzystacie z jednej sieci ładowarek, czy macie 'karty' do wielu różnych (jakich?) czy też korzystacie z jakiś 'agregatorów', którzy pozwalają na ładowanie na kilku różnych stacjach?

Teslarianie korzystają z dedykowanych SuC i tu jest najmniej gimnastyki, niekoniecznie idealnie pod względem lokalizacji tych SuC, ale zazwyczaj jest ok lub znośnie.

Reszta zazwyczaj korzysta z Ionity i do pordóżowania po Europie sieć z grubsza jest już wystarczająca.

Awaryjnie jest miliard innych opcji, główny ich minus jest taki, że droższe. 

A po Polsce jest różnie.

Osobiście korzystam w zasadzie z 3 opcji. Ionity, Ekoen, Orlen. 

Napisano
9 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Jasna sprawa. 

Ja myślę że robotę robi niski poziom hałasu w EV, byle Tesla czy jakieś tam ID ma hałas przy 130 kmh na poziomie poprzedniego BMW 7 i to może mieć ogromne znaczenie, szczególnie dla kogoś kto przesiada się z jakiegoś auta typu compact/klasa średnia które jest wyraźnie głośniejsze o kilka dB.

Postoje regularne to jest spory game changer w praktyce, w spalinowym włącza się gonitwa i jakoś ciężko stanąć co te 1,5-2,5h, zazwyczaj się "podciąga" w nieskończoność ;) 

A z hałasem też jest ciekawa sprawa, bo jako taki szum i ogólny hałas w trasie jest podobny jeśli jest dobrze wyciszony spalinowy, ALE w praktyce nie wiem w czym rzecz, czy jakieś wibracje, buczenie wydechu (jakieś mniej słyszalne tony), czy szum od silnika, nie wiem co dokładnie, ale zdecydowanie jazda nawet dobrym spalinowym jest bardziej męcząca. 

Regularnie jeździ ze mną znajomy w Alpy na rower, sporo przelotów 900-1200 km zrobiliśmy i zawsze podkreśla, że jest zadziwiająco komfortowa podróż.

Moje odczucia też to potwierdzają i z kim by się nie rozmawiało kto lata EV dłuższe trasy, to mówi podobnie.

Musiałby ktoś podstawić naprawdę jakieś mocno egzotyczne lub luksusowe auto, żebym skusił się na jazdę w trasę spalinowym. 

Napisano
7 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Z abonamentem ~50zl/m

Bez abonamentu 0,55Euro

Przy trasie do Francji taki abonament to wychodzą grosze do każdej kWh. 

7 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Tesla to nie Toyota 😄

To jak już tak się licytujesz, to może warto wspomnieć o cenach paliw we Francji :) 

Litr zazwyczaj ok. 2 ojro kosztuje, a to okolice 8-9 zł. 

Napisano
5 godzin temu, sdss napisał(a):

Pojeździsz, to zrozumiesz ;) 

25-30 kWh pewnie

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Historii tego swetra, i tak nie zrozumiesz :skromny:

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Tylko jak Teslę będziesz deptać to nici z takiego spalania :hehe: 

EV to nie spalinowy.

Tam gdzie po deptaniu spalinowy smali klocki na tarczach, tam EV wrzuca cenne kWh do baterii. 

Szarpana jazda dobija wyraźnie bardziej spalinowe aniżeli EV, w kwestii spalania i efektywności. 

Napisano
12 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Musiałby ktoś podstawić naprawdę jakieś mocno egzotyczne lub luksusowe auto, żebym skusił się na jazdę w trasę spalinowym. 

Ty masz chyba ev6? Z ciekawości sprawdziłem wyniki ADAC - 65.2db czyli to już jest naprawdę cicho. Jedyne cichsze auto jakie znam i jechałem to była nowa 7mka która miała 62db ale to już było ekstremalnie cicho nawet do vmax'a.

Napisano
13 minut temu, mrBEAN napisał(a):

ALE w praktyce nie wiem w czym rzecz, czy jakieś wibracje,

Bingo. Wibracje. Nie wymyślano silników V8 ani V12 żeby było ciszej tylko żeby nie było wibracji. Luksusowe auta świetnie izolują od wibracji i to właśnie jest ten bonus, który dostajesz w elektryku. Jedzie bezwibracyjnie jak V12 w Bentleyu.

Napisano
4 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Ty masz chyba ev6? Z ciekawości sprawdziłem wyniki ADAC - 65.2db czyli to już jest naprawdę cicho. Jedyne cichsze auto jakie znam i jechałem to była nowa 7mka która miała 62db ale to już było ekstremalnie cicho nawet do vmax'a.

Daj proszę linka do tej strony ADAC.

Napisano
56 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Historii tego swetra, i tak nie zrozumiesz :skromny:

Widać, ze człowiek kulturalny!

Napisano
53 minuty temu, Piotrus napisał(a):

BMW iX3 też było pieruńsko ciche. https://assets.adac.de/image/upload/Autodatenbank/Autotest/at6122-bmw-ix3-impressive/bmw-ix3-impressive.pdf

O EQS nie wspominając... https://assets.adac.de/image/upload/Autodatenbank/Autotest/at6188-mercedes-benz-eqs-450plus-electric-art/mercedes-benz-eqs-450plus-electric-art.pdf

Napisano
52 minuty temu, Ryb napisał(a):

Daj proszę linka do tej strony ADAC.

Ja wpisuję po prostu w Google np "kia ev6 adac test" i gdzieś tam zawsze jest pdf z wynikami.