Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektromobilność rozwija się...

Featured Replies

Napisano

...podróż elektrycznym samochodem już nie jest pewnym przepisem na wiele ładowań po drodze, załatwienie spraw i dokładne opróżnienie pęcherza. Dla tych, dla których przerwy w podróży co 2 godziny to zbyt rzadko, bo potrzebują jeszcze więcej obiadów, mają do załatwienia jeszcze więcej spraw lub jeszcze bardziej nie trzymają moczu jest nareszcie nowe, rewolucyjne rozwiązanie. Pozwala robić przerwy na dystansie, który nawet elektryczne auto przejedzie za jednym zamachem. Gdyby dla kogoś podróż bez przerw była traumą, niezależnie od dystansu.

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
21 minut temu, Ryb napisał(a):

Gdyby dla kogoś podróż bez przerw była traumą, niezależnie od dystansu.

Całe szczescie sieć lotnisk jest większa niż superchargerów w Polsce 😄 wiec jest szansa, ze to bedzie wygodniejsze 

Napisano
  • Autor
40 minut temu, PawelWaw napisał(a):

o czym to ?

Elektryczne samoloty! Łączą wady elektrycznych samochodów oraz wady samolotów.

:serducha:

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Całe szczescie sieć lotnisk jest większa niż superchargerów w Polsce 😄 wiec jest szansa, ze to bedzie wygodniejsze 

Czekaj czekaj, potrzebne bedą lotniska z ładowarkami, a tego chyba na razie nie ma. Ale fakt, może być łatwiej zrobić ładowarkę na lotnisku niż w szczerym polu.

:ok:

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał(a):

Elektryczne samoloty

to w ramach ekologii ?

Napisano
  • Autor
41 minut temu, PawelWaw napisał(a):

to w ramach ekologii ?

Nie. Urolodzy zalecili.

;l

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Nie. Urolodzy zalecili.

;l

aaaa to spoko, zrobia wymienne baterie i problem rozwiazany i kazdy bedzie mial EV :lol:

Napisano
  • Autor
28 minut temu, PawelWaw napisał(a):

aaaa to spoko, zrobia wymienne baterie i problem rozwiazany i kazdy bedzie mial EV :lol:

Nie wiem, nie znam się ale normalne samoloty podobno potrafią tankować w powietrzu.

;]

Napisano

O właśnie, miałem Velisa kupić :jem: 

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

...podróż elektrycznym samochodem już nie jest pewnym przepisem na wiele ładowań po drodze, załatwienie spraw i dokładne opróżnienie pęcherza. Dla tych, dla których przerwy w podróży co 2 godziny to zbyt rzadko, bo potrzebują jeszcze więcej obiadów, mają do załatwienia jeszcze więcej spraw lub jeszcze bardziej nie trzymają moczu jest nareszcie nowe, rewolucyjne rozwiązanie. Pozwala robić przerwy na dystansie, który nawet elektryczne auto przejedzie za jednym zamachem. Gdyby dla kogoś podróż bez przerw była traumą, niezależnie od dystansu.

;]

Ten samolot wydaje się tylko na pierwszy rzut oka bezsensowny.

Po co się kupuje takie ultralekkie latadełka? Wg mnie (a samolotu nie mam i nie planuję mieć ;] ), raczej do rekreacji, a nie do podróżowania z Wawy do Lizbony codziennie ;]

A co jest upierdliwe w rekreacji? Yebaneh serwisy i awarie sprzętu ;)

Taki elektryk jak widać, nawet na starcie wymaga mniej sprawdzania statusu kontrolek. Oczywiście na filmie było celowo przejaskrawione, bo pewnie jakieś klapy, lotki i ruchome części May i tak sprawdził, ale celowo nie pokazane ;) 

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Po co się kupuje takie ultralekkie latadełka? Wg mnie (a samolotu nie mam i nie planuję mieć ;] ), raczej do rekreacji, a nie do podróżowania z Wawy do Lizbony codziennie ;]

Taki elektryk jak widać, nawet na starcie wymaga mniej sprawdzania statusu kontrolek. Oczywiście na filmie było celowo przejaskrawione, bo pewnie jakieś klapy, lotki i ruchome części May i tak sprawdził, ale celowo nie pokazane ;) 

Szwagier ma taki mały samolot. Roboty z tym od groma. Myślę że silnik elektryczny jest dużo mniej awaryjny i prostszy w serwisowaniu od jakiegoś spalinowka w Cesnie. 

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Nie wiem, nie znam się ale normalne samoloty podobno potrafią tankować w powietrzu.

;]

Ten też dołożyć solary na dachu i będzie tankował cały czas 

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

Czekaj czekaj, potrzebne bedą lotniska z ładowarkami, a tego chyba na razie nie ma. Ale fakt, może być łatwiej zrobić ładowarkę na lotnisku niż w szczerym polu.

Będzie się wymieniać samoloty na naładowane 😌

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Kolega ma takie latadełko. Lata nim na weekendy nad morze, do Włoch i Chorwacji.

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Kolega ma takie latadełko. Lata nim na weekendy nad morze, do Włoch i Chorwacji.

porabany jakis jak moze diselkiem trase bez zatrzymania przeleciec ??? :jem:

Napisano
14 godzin temu, Ryb napisał(a):

Upewnij się jaki samolot ten kolega ma.

Z tego co wiem, ale przypomnę że się na tym mało znam, komfort w tych ultralekkich jest zerowy, a dodatkowo nad górami nimi mocno rzuca. A w te kierunki leci się mocno nad górami ;]

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Z tego co wiem, ale przypomnę że się na tym mało znam, komfort w tych ultralekkich jest zerowy, a dodatkowo nad górami nimi mocno rzuca. A w te kierunki leci się mocno nad górami ;]

@format nie kupuj !

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

porabany jakis jak moze diselkiem trase bez zatrzymania przeleciec ??? :jem:

Ma dorosłe dzieci, nie uprawia sportów, nie musi bagaży zabierać.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, kravitz napisał(a):

Upewnij się jaki samolot ten kolega ma.

Ultralekki albo lekki, nie wiem, nie znam się. Mi tam w sumie wszystko jedno. Lata - to lata. Ja z nim i tak nie wsiądę bo za dobrze go znam i się boję.

;]

Napisano
2 minuty temu, slawekw napisał(a):

@format nie kupuj !

Jako zabawka moim zdaniem fajna sprawa. Jakbym miał na to czas i odpowiednie fundusze, to pewnie sam bym właśnie kupił ;)

Napisano
Godzinę temu, slawekw napisał(a):

@format nie kupuj !

Velis to chyba nawet cięższy od C152 jest ;) 

Napisano
20 godzin temu, kravitz napisał(a):

Po co się kupuje takie ultralekkie latadełka? Wg mnie (a samolotu nie mam i nie planuję mieć ;] ), raczej do rekreacji, a nie do podróżowania z Wawy do Lizbony codziennie

Najtańsze ULMy  mają zasięgi takie, ze bym z Wawy do Gliwic nie doleciał 😄 

Kiedys miałem taka zajawke jak gierkówką się jechało 5 godzin jak się nie korkowało nigdzie 😄 a rekordowo jechałem prawie 8 😄 

I te takie najtansze ULMy co bardziej przypominały wytwór nawiedzonego inżyniera niż coś do latania miały takie zasięgi, ze uwzględniając niezbędą rezerwę mogłoby brakowac zasięgu na taki przelot. Z tego co widzę, jakieś ULM na olx sa w okolicy 100k - przy czym zupełnie nie wiem co i jak z lataniem czyms takim 😄

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

A z wnioskami szału nie ma.

Nie ma, bo procedura jest mega skomplikowana i upierdliwa, poza tym trwa to wszystko ponad pół roku i wymaga wyłożenia całej kwoty z góry. 

Do tego nadal ev jest zazwyczaj droższe od spalinowego odpowiednika i dopiero hipotetyczny zwrot w formie dotacji za pół roku sprawi ze te ceny będą porównywalne. 

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Nie ma, bo procedura jest mega skomplikowana i upierdliwa, poza tym trwa to wszystko ponad pół roku i wymaga wyłożenia całej kwoty z góry. 

Do tego nadal ev jest zazwyczaj droższe od spalinowego odpowiednika i dopiero hipotetyczny zwrot w formie dotacji za pół roku sprawi ze te ceny będą porównywalne. 

to tylko na plus dla tych ktorym sie chce albo dla tych za ktorych to zrobi ktos inny ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

to tylko na plus dla tych ktorym sie chce albo dla tych za ktorych to zrobi ktos inny ;]

Wygląda na to, że ludzie nie chcą elektryków nawet jeśli im ktoś za to zapłaci.

;]

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Wygląda na to, że ludzie nie chcą elektryków nawet jeśli im ktoś za to zapłaci.

;]

chyba tylko ci co robia 2000 km bez zatrzymania ;]

ilosc EV u nas pod szkola to juz jakies 20% :totalszok:

mam nadzieje ze ten trend sie zatrzyma bo zaraz bus pasy nie wyrobia ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

Odkąd jeżdżę skuterosamochodem jestem regularnie wyprzedzany buspasem. A tym od elektryków wydaje się, że tylko oni mogą buspasami jeździć.

:lol:

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Bus pas ma sens jak ktos w Piasecznie mieszka. Albo na Gocławiu. Ostatnio leciałem z Targówka na Mordor. Raptem 10 minut urwałem. Zresztą spalinowc też bym urwał podobnie. 

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

Bus pas ma sens jak ktos w Piasecznie mieszka. Albo na Gocławiu. Ostatnio leciałem z Targówka na Mordor. Raptem 10 minut urwałem. Zresztą spalinowc też bym urwał podobnie. 

no ale ty jestes z tych ludzi co nie przestrzegaja przepisow a wymagaja tego od innych ;]

i co urwane 10 min to malo ? Przeciez to wlasnie mega duzo przy tej trasie. 

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

zaraz bus pasy nie wyrobia ;]

Gdzieś czytałem, że mają nie przedłużać prawa do jazdy bus pasem.

W LDZ udało mi się raptem raz ominąć korek bus pasem. A generalnie to bus pasy byłyby fajne gdyby nie zamulające na nich autobusy 😉

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Zapraszam na Kasprzaka około 16ej ;)

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

W LDZ udało mi się raptem raz ominąć korek bus pasem. A generalnie to bus pasy byłyby fajne gdyby nie zamulające na nich autobusy 😉

Wez nie strasz. Jak sobie pomyśle, że będę musiał w korkach kiblować to mnie rozpacz ogarnia 🥶 Nawet z autobusami to jest często przepaść w godzinach szczytu, przynajmniej u mnie na trasach, które często robię.

Edytowane przez zinger

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał(a):

Zapraszam na Kasprzaka około 16ej ;)

Kawałek przyspieszysz a dalej dostaniesz w korku. 

Napisano
14 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

no ale ty jestes z tych ludzi co nie przestrzegaja przepisow a wymagaja tego od innych ;]

i co urwane 10 min to malo ? Przeciez to wlasnie mega duzo przy tej trasie. 

Nic nie dalo jakbym urwał połowę ale 10 minut to ma znaczenie jakbym na taxi robił. 

Napisano
44 minuty temu, wujek napisał(a):

Kawałek przyspieszysz a dalej dostaniesz w korku. 

Na tym jednym odcinku zyskujesz z pół godziny ;]

W drugą stronę jak jadę z rana, to buspasem na Al. Jerozolimskich.

To wygląda tak, że Tesla jadę 20min, a Golfem 50min.

I na koniec Teslę stawiam gdzie chce, a Golfem muszę polować na rezerwację pod firmą.

Napisano
29 minut temu, kravitz napisał(a):

Na tym jednym odcinku zyskujesz z pół godziny ;]

W drugą stronę jak jadę z rana, to buspasem na Al. Jerozolimskich.

To wygląda tak, że Tesla jadę 20min, a Golfem 50min.

I na koniec Teslę stawiam gdzie chce, a Golfem muszę polować na rezerwację pod firmą.

Zgadza się jerozolimskie mają długi odcinek bus pasa. Ale w moim przypadku i mojej trasy to było 10 minut. Jak jadę spalina to wystarczy dwa razy bus pasem na światłach i też te 10 minut zyskam :phi: 

Napisano
12 godzin temu, iwik napisał(a):

zart roku :lol:

działamy zeby z buspasow usuneli autobusy spalinowe a ten ze EV nie moze ;l

Napisano
19 minut temu, wujek napisał(a):

Zgadza się jerozolimskie mają długi odcinek bus pasa. Ale w moim przypadku i mojej trasy to było 10 minut. Jak jadę spalina to wystarczy dwa razy bus pasem na światłach i też te 10 minut zyskam :phi: 

dodaj ze cala trasa trwa 30 min wiec tylko oszczedzasz 33% ;]

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

dodaj ze cala trasa trwa 30 min wiec tylko oszczedzasz 33% ;]

Google pokazywało 50 minut dojechałem w 40.

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

19,65% oszczednosci, faktycznie slabo ;]

myslales ze dojedziesz w 15 min ??? :jem:

Napisano
19 godzin temu, wujek napisał(a):

Jak Google pokazuje 50min i są korki, tzn że jedzie się 1h 20min.

Oszczedziles elektrykiem połowę czasu.

Google nie potrafi w korki i zaniża czas ze 3x

Napisano
W dniu 11.05.2025 o 00:10, zinger napisał(a):

Wez nie strasz. Jak sobie pomyśle, że będę musiał w korkach kiblować to mnie rozpacz ogarnia 🥶 Nawet z autobusami to jest często przepaść w godzinach szczytu, przynajmniej u mnie na trasach, które często robię.

Teraz trend jest taki, że kup sobie rower ;] Tylko sprawdź, czy nie jedzie szybciej niż 25km/h, bo już trzepią :phi: 

Napisano
28 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak Google pokazuje 50min i są korki, tzn że jedzie się 1h 20min.

Oszczedziles elektrykiem połowę czasu.

Google nie potrafi w korki i zaniża czas ze 3x

Być może na innych trasach gdzie jest cały czas bus pas i wszystko stoi bo. Elektrykiem zyskuje tylko na bus pasie przy dworcu wilenskim. Trasa Łazienkowska jak jedzie to bus pasem jest wolniej niż lewym pasem. Dlatego na tej trasie zyskałem 10 minut. 

Napisano
37 minut temu, kiziuk napisał(a):

Teraz trend jest taki, że kup sobie rower ;] Tylko sprawdź, czy nie jedzie szybciej niż 25km/h, bo już trzepią :phi: 

To te wszystkie turdefransy na kolarkach maja przechlapane :totalszok:

A jak trzepiacy to sprawdzają, sami wsiadają i testują?:hmm:

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

To te wszystkie turdefransy na kolarkach maja przechlapane :totalszok:

A jak trzepiacy to sprawdzają, sami wsiadają i testują?:hmm:

Turdefransów chyba nie. Gości co udają rowery na elektrykach. Ponoć sprawdzają, czy sterownik odcina zasilanie jeśli prędkościomierz napędzany z napędu ;) pokazuje więcej, niż 25km/h.

Napisano
29 minut temu, kiziuk napisał(a):

Turdefransów chyba nie. Gości co udają rowery na elektrykach. Ponoć sprawdzają, czy sterownik odcina zasilanie jeśli prędkościomierz napędzany z napędu ;) pokazuje więcej, niż 25km/h.

Nie no, wiem o co chodzi. Ale nie zmienia to faktu, że wszelkiej maści kolarki (i nie tylko) pojadą bez problemu ponad 25 i to bez wsparcia elektroniki i jakoś nie ma z tym problemu. 

A tak w ogóle to chyba nie ma zakazu jazdy ponad 25 na rowerze tylko żeby nie było wsparcia. Ale jakie to ma znaczenie w jaki sposób prędkość bedzie osiągnięta :nie_wiem:

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Nie no, wiem o co chodzi. Ale nie zmienia to faktu, że wszelkiej maści kolarki (i nie tylko) pojadą bez problemu ponad 25 i to bez wsparcia elektroniki i jakoś nie ma z tym problemu. 

A tak w ogóle to chyba nie ma zakazu jazdy ponad 25 na rowerze tylko żeby nie było wsparcia. Ale jakie to ma znaczenie w jaki sposób prędkość bedzie osiągnięta :nie_wiem:

Ma, bo te spore prędkości osiąga byle kto na byle czym.

A na zwykłym rowerze, to jednak wyczyn.

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ma, bo te spore prędkości osiąga byle kto na byle czym.

A na zwykłym rowerze, to jednak wyczyn.

Na płaskim nie taki wyczyn znowu i nadal osiągane dla wielu. Rozumiem problem ale nie widzę tu konsekwencji i logiki,  tylko pokazówka na skróty. Już wiekszy problem stanowią, imo, hulajnogi a nie wspomagane rowery, które jezdza jednak po ulicach a nie chodnikach.

Edytowane przez zinger