Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota C-HR - podsumowanie pierwszych 5kkm

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

Na liczniku wybiły cztery piątki, więc postanowiłem napisać kilka słów o aktualnej Toyocie C-HR 1.8 140KM z rocznika 2024.

Napęd: to moja kolejna hybrydowa Toyota, więc jakieś odniesienie mam. Tutaj pracuje układ piątej generacji, który jest najnowszą wersją(zaraz wchodzi 6 gen.). Każda kolejna generacja to kilka kroków w kierunku zmniejszenia zużycia paliwa, podniesienia osiągów i zmniejszenia "wycia" silnika z eCVT. Z doświadczeń z generacjami 2-5 mogę napisać, że to sie udaje.

C-HR na razie pali tylko o ok. 0,5 L/100km więcej od hybrydowego Yarisa'21, około 1 L/100km mniej od Priusa 3(z takim samym silnikiem spalinowym) i ok. 1,5 do 1,8 L/100 km wiecej od Priusa 2.

Osiągi: to nie jest auto sportowe. Daje radę w mieście, nawet żwawa jazda daje niskie spalanie. Na trasie już gorzej, na autostradzie nie jest szczególnie cicho, słychać szumy powietrza. Jeśli zaakceptuje się pracę silnika na wysokich obrotach, to można spokojnie utrzymywać prędkości maksymalne dozwolone w PL na A i S.

Wnętrze: to auto podporządkowane wyglądowi. Wygodne dla 2 osób, lub pary z dziećmi, chociaż pewnie foteliki beda wyzwaniem, bo tylne drzwi otwierają się pod małym kątem.

Z przodu jest wygodnie, siedzi się wyżej, widać wiecej. Multimedia OK, nawigacja(trochę średni głos powiadomień) nawet w podstawowej wersji jest w standardzie. AA i CP bez kabla, działają stabilnie.

Bagażnik: dla mnie największym minusem jest brak sensownego miejsca na dojazdówkę. ~Noby sa wersję z kołem dojazdowym, ale wymagają innego styropianu i podnosza podłogę zmniejszając bagażnik. Ale i tak w PL niedostępne. Z konieczności woże zapas w pokrowcu, jakbym miał LPG.

Ja oczywiście po wyjechaniu z salonu zabezpieczyłem karoserię antykorozyjnie i dodatkowo wygłuszyłem dzięki temu jazda jest przyjemna i dla mnie komfortowa. Dodatkowo mam baloniaste 215/60/17 dające dodatkową amortyzację.

Podsumowując: lubię to auto za ekstremalnie płynny napęd, ciszę w mieście, niskie spalanie, komfort(chociaż dla niektórych to może być niepojęte), oraz prostotę budowy całości.

Rozbieranie auta do konserwacji czy wygłuszenia to sama przyjemność. Wszystko jest proste, łatwe, spinki sie nie łamią, całość zajmuje mało czasu i po złożeniu z powrotem "do kupy" nic nie trzeszczy i nie skrzypi.

Reasumując: wygodne, oszczędne, płynne i nieźle wyposażone już w podstawie auto dla ludzi jeżdżących głównie po mieście samemu, lub z jednym pasażerem.

20250518_121211.jpg

Napisano

7cb6583c549900673ed5cbadd04808aa.jpg

W piątek dostałem jakiego zastępczego (moja bz4x na blacharce po przygodzie z (nie)miłą panią na parkingu - nieserdecznie pozdrawia)

Bardzo fajny układ - podoba mi się wymuszenie trybu EV i puki nie wciśnie gazu na 100% to nie załączy spaliny.

Super płynne załączanie spaliny i cicha - trzeba naprawdę czasami radio wyłączyć żeby zwrócić przekonać się czy ICE pracuje czy nie

Zasięg - realne 60km bez najmniejszego oszczędzania

Dynamika ok, choć 2.5 HEV z nowej camry to to nie jest

Auto zdecydowanie 2os ewentualnie małe dzieci do tyłu, bagażnik mały

Czy zamówiłbym bz4x na tego plug-in nie bo:

FWD
słabszy (odczucia dupohamowni)
Ciasny z tyłu + mały bagażnik

Jakby Toyota wlozylaby plug-in z silnikiem 2.5 do bz4x - bez chwili wahania zamieniłbym - na (nie)szczenie taki nie istnieje [emoji854]

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

Zestaw koła dojazdowego jest już dostępny w ASO. Odnośnie spinek montażowych, te które oglądałem w komorze silnika, wyciąga się przez wciśnięcie grzybka. Bardzo fajne rozwiązanie, nie potrzeba żadnych narzędzi i zepsuć trudno 😁

Napisano
  • Autor
5 minut temu, vaz2110 napisał(a):

Zestaw koła dojazdowego jest już dostępny w ASO.

Znasz może cenę?

Wiesz, czy jest kompletny? Tzn. czy ma styropian podnoszący podłogę?

Napisano

Cytat z maila od dilera: 

Zestaw zawiera wszystkie niezbędne elementy (koło, podnośnik, klucz itd.) i dobierany jest indywidualnie do wersji silnikowej oraz wyposażenia pojazdu.

Cena takiego zestawu zaczyna się od 2300 zł brutto (nie obejmuje kosztu montażu).

Napisano

Czy na tylnej kanapie jest więcej miejsca niż w poprzednim modelu?

Napisano
  • Autor
21 minut temu, Jettison napisał(a):

Czy na tylnej kanapie jest więcej miejsca niż w poprzednim modelu?

Nie siedziałem w starej. A z tyłu tylko raz kogoś wiozłem.

Tu masz porownanie: 

Napisano

Jezdzilem bardzo często jak jeszcze była oferowana w Panku. Miałem poczucie klaustrofobii i ciasnoty. Z zewnątrz ładne s środku ciasne. Z dwójką dzieci o fotelikami to mordęga. Jesli ktoś jest w stanie zrezygnować z SUVa to Rapid, Fabia i inne duże B będzie lepsze. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Jezdzilem bardzo często jak jeszcze była oferowana w Panku. Miałem poczucie klaustrofobii i ciasnoty. Z zewnątrz ładne s środku ciasne. Z dwójką dzieci o fotelikami to mordęga. Jesli ktoś jest w stanie zrezygnować z SUVa to Rapid, Fabia i inne duże B będzie lepsze. 

To jest małe 2 osobowe miejskie autko. Czego tu wymagać.

Napisano
13 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Reasumując: wygodne, oszczędne, płynne i nieźle wyposażone już w podstawie auto dla ludzi jeżdżących głównie po mieście samemu, lub z jednym pasażerem.

Miałem to auto nowe bez przebiegu z wypożyczalni - przejeździłem cztery tygodnie po Polsce i zgadzam się ze wszystkim co napisałeś poza ostatnim zdaniem. Jeździłem z rodziną 2+2 i idealnie spełniało swoje zadania. Dynamika wystarczająca, jak ktoś miał wcześniej kontakt z Toyotą to poczuje że jest ciszej (mam Yarisa z 2022 roku w domu i on jest dużo głośniejszy), na autostradzie rewelacji nie ma, ale nie ma też do czego się specjalnie przyczepić. 

Spalanie to kosmos, normalnie jeżdżąc w trasie miałem bez wysiłku 3.5 litra, starając się mocno na trasie Rybnik - Gliwice miałem 2.8. Mieszana z autostradą pokazywała poniżej pięciu litrów przy utrzymywaniu na autostradzie 125 km/h bo wtedy było najciszej jak dla mnie. 

Jak ja nią jeździłem to nowa była w promce za 119 kpln, przy naprawdę bogatym wyposażeniu podstawowym (w cholerę lepszym niż A4 droższym o 80%) to była IMO najlepsza oferta na rynku. Pierwsza Toyota którą polubiłem. 

Napisano
16 minut temu, bizz napisał(a):

Miałem to auto nowe bez przebiegu z wypożyczalni - przejeździłem cztery tygodnie po Polsce i zgadzam się ze wszystkim co napisałeś poza ostatnim zdaniem. Jeździłem z rodziną 2+2 i idealnie spełniało swoje zadania. Dynamika wystarczająca, jak ktoś miał wcześniej kontakt z Toyotą to poczuje że jest ciszej (mam Yarisa z 2022 roku w domu i on jest dużo głośniejszy), na autostradzie rewelacji nie ma, ale nie ma też do czego się specjalnie przyczepić. 

Spalanie to kosmos, normalnie jeżdżąc w trasie miałem bez wysiłku 3.5 litra, starając się mocno na trasie Rybnik - Gliwice miałem 2.8. Mieszana z autostradą pokazywała poniżej pięciu litrów przy utrzymywaniu na autostradzie 125 km/h bo wtedy było najciszej jak dla mnie. 

Jak ja nią jeździłem to nowa była w promce za 119 kpln, przy naprawdę bogatym wyposażeniu podstawowym (w cholerę lepszym niż A4 droższym o 80%) to była IMO najlepsza oferta na rynku. Pierwsza Toyota którą polubiłem. 

ale masz odniesienie do Yarisa gdzie trzepałeś trochę km po Polsce. Ja wiem że do wszystkiego można się przyzwyczaić. Ostatnie 2 długie trasy po parę kkm zrobiliśmy Swiftem. Da radę ale moje uszy cierpiały. 

Napisano
11 godzin temu, ppmarian napisał(a):

W piątek dostałem jakiego zastępczego (moja bz4x na blacharce po przygodzie z (nie)miłą panią na parkingu - nieserdecznie pozdrawia)

OT. Ty masz większe szczęście to różnych takich przygód niż ja. To jest wręcz niespotykane ;]

Napisano
1 minutę temu, lucash napisał(a):

ale masz odniesienie do Yarisa gdzie trzepałeś trochę km po Polsce. Ja wiem że do wszystkiego można się przyzwyczaić. Ostatnie 2 długie trasy po parę kkm zrobiliśmy Swiftem. Da radę ale moje uszy cierpiały. 

No nie, po tamtym Yarisie miałem kilkanaście kolejnych samochodów na stałe i kilkadziesiąt wynajętych. Porównanie miałem bezpośrednio po USA gdzie przez półtora miesiąca miałem auta z wypożyczalni klasy Chevroleta Malibu. 

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

OT. Ty masz większe szczęście to różnych takich przygód niż ja. To jest wręcz niespotykane ;]

Wczoraj byłem na rozładunku u klienta i opowiedział mi historię swojego Nissana Leaf. 

Samochód ma trzy lata, przez te trzy lata zaliczył koziołka - rogi zostały w zderzaku, dwa dni po tej naprawie sarenka - znowu zderzak, następnie kolejna sarenka ale próba uniknięcia uderzenia wyrzuciła auto na świeżo ścięty pieniek który przekosił zawieszenie i kolumnę kierowniczą. Naprawy zderzaków po ok 20 koła, ta trzecia 50 koła - oczywiście z AC. 

Po doprowadzeniu auta do porządku - czwarta sarenka, znowu zderzak.  

Następnie przy przebiegu 103000 km, świeżo po gwarancji padła bateria. Wymiana jednego modułu w ASO 11000 PLN już płatne przez klienta. Auto po wyjeździe z salonu przejechało 12 km i padły kolejne moduły (cele?). Auto przewiezione do jakiegoś znawcy do EV spod Warszawy, miał znaleźć baterię na Ukrainie ale się nie udało. Klient jedzie dziś odebrać to auto, zostało w jakiś sposób naprawione i ponoć jeździ, rachunku jeszcze nie zna. 

Pytał czy nie chcę kupić;]

Napisano
55 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Autor napisał dla rodziny z dziećmi. 

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał(a):

Wczoraj byłem na rozładunku u klienta i opowiedział mi historię swojego Nissana Leaf. 

Ja ze swoim VW mam takie trochę jazdy, ale to na osobny zupełnie wątek.

Napiszę tylko, że wjechał we mnie typ pod koniec roku 2024, a auto nadal nie jest naprawione, chociaż dzięki mojemu uporowi ja już nim sobie jeżdżę i czekam nadal na....części. Auto z roku 2022, a brak części, czaisz? ;]

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Porównuje to do np Skody Kamiq i tam miejsca jest bardzo dużo.

Napisano
24 minuty temu, wujek napisał(a):

Dzieci się spokojnie zmieszczą.

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Dzieci się spokojnie zmieszczą.

I jest im o wiele gorzej niż w Skodzie. 

Napisano
18 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Porównuje to do np Skody Kamiq i tam miejsca jest bardzo dużo.

Pewnie tak ale te dwa auta są do innych grup docelowych

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

I jest im o wiele gorzej niż w Skodzie. 

Nie kupować w takim razie Toyoty.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, wujek napisał(a):

i napisał, ze problrmem nie jest brak miejsca z tylu dla dzieci, tylko drzwi otwierajace sie pod małym kątem. 

Napisano
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

i napisał, ze problrmem nie jest brak miejsca z tylu dla dzieci, tylko drzwi otwierajace sie pod małym kątem. 

I widoczność jak w czołgu :phi: 

Napisano
29 minut temu, wujek napisał(a):

I widoczność jak w czołgu :phi: 

Tak, widoczność jest kiepska.

Napisano

Ciekaw jestem jak wygląda porównanie C-HR z MG ZS Hybrid, bo różnica w cenie to pewnie jakieś 30 - 40 tys. zł przy porównywalnym wyposażeniu i osiągach.

Napisano
12 minut temu, OPAL napisał(a):

Ciekaw jestem jak wygląda porównanie C-HR z MG ZS Hybrid, bo różnica w cenie to pewnie jakieś 30 - 40 tys. zł przy porównywalnym wyposażeniu i osiągach.

Brać gm :jem: 

Napisano

Mi to auto (plug-in) z dnia na dzień coraz bardziej się podoba

Napisano
7 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

No właśnie na zewnątrz jest całkiem duża

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Jettison napisał(a):

No właśnie na zewnątrz jest całkiem duża

Jest 2cm dłuższa od aktualnego Dustera.

Napisano
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Jest 2cm dłuższa od aktualnego Dustera.

A w środku auto zaprojektowane dla osoby o wzroście 155cm 🙂 Do tego ta widoczność…

Edytowane przez pejus1982

Napisano
  • Autor
8 minut temu, pejus1982 napisał(a):

A w środku auto zaprojektowane dla osoby o wzroście 155cm 🙂 Do tego ta widoczność…

Mam 175cm wzrostu i z przodu jest mi wygodnie.

Na widoczność też nie narzekam. W którą stronę jest tak słabo?

Napisano
20 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Mam 180cm i siedziałem za kierownicą zupełnie normalnie.

Napisano
58 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Mam 175cm wzrostu i z przodu jest mi wygodnie.

Na widoczność też nie narzekam. W którą stronę jest tak słabo?

Jadąc tym autem jako pasażer (średnio raz na 2 tygodnie) mam odczucia klaustrofobiczne.

Napisano
12 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Jadąc tym autem jako pasażer (średnio raz na 2 tygodnie) mam odczucia klaustrofobiczne.

Jak wydasz 200tyś na takie auto zacznie Ci się podobać.😁

Napisano
Mam 180cm i siedziałem za kierownicą zupełnie normalnie.

Przebijam. Przy moich 190cm też jest wygodnie za kierownicą .

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

I fajnie z tyłu jak w czołgu 

Napisano
I fajnie z tyłu jak w czołgu 

Ogólnie jest jak w czołgu nawet z przodu ale miejsca (z przodu) nie brakuje

Taka pozycja i odbiór może sie podobać - przynajmniej mi tak

Z tyłu jest mało miejsca i raczej dla dziecinę większości kompaktów czy nawet klasie B jest więcej miejscach tyłu.

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Ogólnie jest jak w czołgu nawet z przodu ale miejsca (z przodu) nie brakuje

Taka pozycja i odbiór może sie podobać - przynajmniej mi tak

Z tyłu jest mało miejsca i raczej dla dziecinę większości kompaktów czy nawet klasie B jest więcej miejscach tyłu.

Dlatego mówiłem że Skoda lepsza.

nie ukradną i odpali po tygodniu 

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

Dlatego mówiłem że Skoda lepsza.

nie ukradną i odpali po tygodniu 

Kup sobie Skode :ok:

Napisano
4 godziny temu, ppmarian napisał(a):

ale siedzisko masz też długie i z regulowanym podparciem ud? Mam 185 i do jakiego japońca/chinola/koreańca nie wsiądę to widzę jednak różnicę w fotelach. Niby ok, da radę wytrzymać ale komfortem bym tego nie nazwał. Z drugiej strony to nie ma co komentować służbowych fur albo zastępczych bo priorytety przy wyborze są inne. Chodząc po salonach to jednak najwięcej zwracam uwagi na fotele bo jednak spędzam na nich dość sporo czasu. 

Napisano
9 godzin temu, lucash napisał(a):

ale siedzisko masz też długie i z regulowanym podparciem ud? Mam 185 i do jakiego japońca/chinola/koreańca nie wsiądę to widzę jednak różnicę w fotelach. Niby ok, da radę wytrzymać ale komfortem bym tego nie nazwał. Z drugiej strony to nie ma co komentować służbowych fur albo zastępczych bo priorytety przy wyborze są inne. Chodząc po salonach to jednak najwięcej zwracam uwagi na fotele bo jednak spędzam na nich dość sporo czasu. 

dokładnie. Mam tak samo. Już bym przebolał chyba słaby silnik czy jakieś braki w wyposażeniu, ale fotel ma być wygodny. I koniecznie podgrzewany. Dlatego głównie tak lubię swoją Astrę. Jak do niej wsiadam, to czuję się jakby ten fotel był zrobiony dla mnie. Trzyma ale nie uciska, regulacje w każdym kierunku, dokładnie tak twardy jak powinien być. W drugim aucie, dwa razy droższym niż Astra już nie jest tak wygodnie. Nie jest źle, nawet na dłuższych trasach mnie dupa nie boli, ale to takie zwykłe krzesło. Przymierzałem się kilka dni temu do czegoś takiego co miało napis 718 Cayman. W sumie samo poczucie siedzenia na ziemi jest nawet fajne, ale fotel taki, że nie wiem czy bym zajechał dalej niż 50km.

Napisano
W dniu 20.05.2025 o 09:10, bizz napisał(a):

Samochód ma trzy lata

W dniu 20.05.2025 o 09:10, bizz napisał(a):

Następnie przy przebiegu 103000 km, świeżo po gwarancji padła bateria

Przecież gwarancja na baterię jest 8 lat / 160kkm, więc typ albo 'oszczędzał' na przeglądach, albo ta historyjka jest ciut podkoloryzowana. 

Edytowane przez iwik

Napisano
44 minuty temu, maro_t napisał(a):

dokładnie. Mam tak samo. Już bym przebolał chyba słaby silnik czy jakieś braki w wyposażeniu, ale fotel ma być wygodny. I koniecznie podgrzewany. Dlatego głównie tak lubię swoją Astrę. Jak do niej wsiadam, to czuję się jakby ten fotel był zrobiony dla mnie. Trzyma ale nie uciska, regulacje w każdym kierunku, dokładnie tak twardy jak powinien być. W drugim aucie, dwa razy droższym niż Astra już nie jest tak wygodnie. Nie jest źle, nawet na dłuższych trasach mnie dupa nie boli, ale to takie zwykłe krzesło. Przymierzałem się kilka dni temu do czegoś takiego co miało napis 718 Cayman. W sumie samo poczucie siedzenia na ziemi jest nawet fajne, ale fotel taki, że nie wiem czy bym zajechał dalej niż 50km.

trochę to trwa zanim plecy się przyzwyczają. Volvo ma twarde siedzenia ale po kilkuset km tego się już nie czuje. W BMw x3 do foteli przywykłem na 2 dzień dopiero ale to może być spowodowane innymi odczuciami w porównaniu do starego fotela. Z bólem zauważam że miękkość foteli jest już wyjątkiem. 
Toyotka nie jest zła pod tym względem ale np. Corolla Cross ma bardziej miękkie niż Corolla Hybrid. Ale dalej podparcie ud nie istnieje. 

Napisano

Nie nie ma regulacji podparcia ud. Tu są el fotele z pamięcią i ecoskora

Ja może jestem jakosc wybredny bo bardzo dużo japońców (Subaru) miałem.
Fakt nie jest to volvo którym rownolegle jeżdżę (średni pakiet foteli z wentylacją i masażami - nie najwyższy) ale nie czuć jakiegoś super dyskomfortu

Czego latem może brakowa to wentylacji ale to nie ten segment żeby tego wymagać

Natomiast co do ergonomi, miejsce na kolana, wysokość/długość podłokietnika, położenie kierownicy, podparcie boczne foteli, pozycja ogólna za kierownicą, obsługa tabletu, panelu klimy - absolutnie bez uwag

Jakby to auto było odrobinę większe na tylnej kanapie (tak jak w xc40 by wystarczyło) to nawet ten mikroskopijny nieznany zaakceptować i byłby hit !

Napisano
32 minuty temu, iwik napisał(a):

Przecież gwarancja na baterię jest 8 lat / 160kkm, więc typ albo 'oszczędzał' na przeglądach, albo ta historyjka jest ciut podkoloryzowałana. 

To jest ciekawe co piszesz, podpytam go i wrócę z odpowiedzią. Nie wydaje mi się by gość konfabulował ale obudziłeś moją ciekawość.

Napisano
W dniu 19.05.2025 o 18:35, ghost2255 napisał(a):

Z konieczności woże zapas w pokrowcu, jakbym miał LPG.

😮 

Często łapałeś gumy że masz taką traumę?

Z moich przygód z kapciami od 20 lat to w pobliżu 1-2km była jakaś wulkanizacja gdzie opłacało się dojechać na kapciu i naprawiali.

Napisano
42 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Nie nie ma regulacji podparcia ud. Tu są el fotele z pamięcią i ecoskora

Ja może jestem jakosc wybredny bo bardzo dużo japońców (Subaru) miałem.
Fakt nie jest to volvo którym rownolegle jeżdżę (średni pakiet foteli z wentylacją i masażami - nie najwyższy) ale nie czuć jakiegoś super dyskomfortu

Czego latem może brakowa to wentylacji ale to nie ten segment żeby tego wymagać

Natomiast co do ergonomi, miejsce na kolana, wysokość/długość podłokietnika, położenie kierownicy, podparcie boczne foteli, pozycja ogólna za kierownicą, obsługa tabletu, panelu klimy - absolutnie bez uwag

Jakby to auto było odrobinę większe na tylnej kanapie (tak jak w xc40 by wystarczyło) to nawet ten mikroskopijny nieznany zaakceptować i byłby hit !

XC40 + trasy + siedzieć z tyłu brzmi jak kara Prawie pionowe oparcia :panic:  Też miałem subaru, jestem 4 cm niższy od Ciebie z tego co piszesz i fotele....jakieś tam były ale jak się samochód ma to nie marudzi i jeżdzi. Ale siedziska - krótkie. Pierwsza firma chińska która się z tego kanonu wyłamie osiągnie ciut większy sukces w EU.  

Napisano
20 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Mi to auto (plug-in) z dnia na dzień coraz bardziej się podoba

PlugIny to najbardziej sensowne rozwiązania na te czasy ;)

Napisano
XC40 + trasy + siedzieć z tyłu brzmi jak kara Prawie pionowe oparcia :panic:  Też miałem subaru, jestem 4 cm niższy od Ciebie z tego co piszesz i fotele....jakieś tam były ale jak się samochód ma to nie marudzi i jeżdzi. Ale siedziska - krótkie. Pierwsza firma chińska która się z tego kanonu wyłamie osiągnie ciut większy sukces w EU.  

XC40 jest bardzo demonizowane (moim zdanie nie dluszmue) za „pionowa” tylą kanapę, miałem 2szt i moje latorośle nie nasekaly. Szczególnie ze miejsca na nogi nie brakuje jak w większości małych dubów/crossoverow

Co ciekawe jak się je sypia gdzie najwygodniej im się siedzi z tyłu to nie xc90 którym są też bardzo często wożone, a nowa camry którą mieliśmy jako zastępczą.