Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Na zywo naprawde fajnie to wyglada :jem:

Tylko nawet nie wiem co to jest ;]

image.png.ba1ddbf467ead2e9c487f259f4481a3c.png

image.png.70c9077c21b34bbace077446b844bbed.png

image.png.f4e4c295ec428e785ec2b76ea6f39d76.png

Napisano

Jak to co? Podróba pierwszego sMarta...

Napisano
28 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Widziałem to na żywo we Włoszech. Fajnie wygąda i fajnie się nazywa. Chyba pierwsza chińska nazwa, która się fajnie kojarzy.

;l

Napisano
  • Autor
27 minut temu, Ryb napisał(a):

Widziałem to na żywo we Włoszech. Fajnie wygąda i fajnie się nazywa. Chyba pierwsza chińska nazwa, która się fajnie kojarzy.

;l

poczytalem o tym niezly samochodzik, klima, poduszki, abs no wypas i jaki zasieg :totalszok:

Według danych producenta XEV Yoyo rozpędza się do 80 km/h, a w cyklu miejskim przejeżdża na jednym ładowaniu do 150 km. A co potem? Nie trzeba szukać klasycznego gniazdka, bo chińsko-włoski microcar ma złącze Type 2 umożliwiające podłączenie się do publicznych stacji ładowania – raczej tych tańszych i wolniejszych, bo moc ładowania jest ograniczona systemowo do 2,2 kW. Mimo to ładowanie od 0 do 100 proc. trwa 4,5 godziny. To dlatego, że akumulator ma niespełna 10 kWh pojemności.

Napisano
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

poczytalem o tym niezly samochodzik, klima, poduszki, abs no wypas i jaki zasieg :totalszok:

Według danych producenta XEV Yoyo rozpędza się do 80 km/h, a w cyklu miejskim przejeżdża na jednym ładowaniu do 150 km. A co potem? Nie trzeba szukać klasycznego gniazdka, bo chińsko-włoski microcar ma złącze Type 2 umożliwiające podłączenie się do publicznych stacji ładowania – raczej tych tańszych i wolniejszych, bo moc ładowania jest ograniczona systemowo do 2,2 kW. Mimo to ładowanie od 0 do 100 proc. trwa 4,5 godziny. To dlatego, że akumulator ma niespełna 10 kWh pojemności.

Parametrów nie znałem bo oglądałem to tylko na parkingu ale w sumie mam wrażenie, że w przypadku takiego pudełka do miasta nie mają one zbyt dużego znaczenia.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Parametrów nie znałem bo oglądałem to tylko na parkingu ale w sumie mam wrażenie, że w przypadku takiego pudełka do miasta nie mają one zbyt dużego znaczenia.

chyba najlepszy microcar na rynku :jem:

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

chyba najlepszy microcar na rynku :jem:

Nie wiem, nie znam się, moim potrzebom nie odpowiada bo nie jest czterokołowcem lekkim w rozumieniu przepisów. A gdybym potrzebował małego elektryka do miasta to szukałbym używanego BMW i3.

:nie_wiem:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nie wiem, nie znam się, moim potrzebom nie odpowiada bo nie jest czterokołowcem lekkim w rozumieniu przepisów. A gdybym potrzebował małego elektryka do miasta to szukałbym używanego BMW i3.

pisze o dzieciach 16 lat :jem:

nikt dorosly chyba by takim czyms nie jezdzil

Napisano
48 minut temu, PawelWaw napisał(a):

pisze o dzieciach 16 lat :jem:

nikt dorosly chyba by takim czyms nie jezdzil

Dla dzieci to się nie nadaje bo nie spełnia tych kryteriów. W Włoszech jeżdżą takimi zamiast skuterów. Ale z tego co widzę skutery nadal mają się lepiej bo tam skuter to tak jak u nas rower - nie stoi w korkach bo go nie dotyczą żadne przepisy.

;l

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Skrzynka na listy.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Ryb napisał(a):

Dla dzieci to się nie nadaje bo nie spełnia tych kryteriów. W Włoszech jeżdżą takimi zamiast skuterów. Ale z tego co widzę skutery nadal mają się lepiej bo tam skuter to tak jak u nas rower - nie stoi w korkach bo go nie dotyczą żadne przepisy.

;l

jak nie ?

To niewielkie, miejskie autko kat. L7, które można prowadzić, mając prawo jazdy kat. B1 (od 16 lat). Na pokładzie nie brakuje jednak klimatyzacji, ABS-u, centralnego zamka czy poduszek powietrznych.

Napisano
15 minut temu, PawelWaw napisał(a):

jak nie ?

To niewielkie, miejskie autko kat. L7, które można prowadzić, mając prawo jazdy kat. B1 (od 16 lat). Na pokładzie nie brakuje jednak klimatyzacji, ABS-u, centralnego zamka czy poduszek powietrznych.

Aaaa, nie wiedziałem, że to L7. Ja się skupiam na L6 bo te można prowadzić od 14 lat na kategorii AM.

:ok:

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

Nie odpowiada, bo nie klekoce jak bocian 😁🤪

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Nie odpowiada, bo nie klekoce jak bocian 😁🤪

Jak bocian nie wydaje dźwięku to znaczy, że nie żyje. 

:skromny:

Napisano
8 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

A to syn się może zmartwić 😁

Bardziej się powinien martwić bocian. 

:skromny:

Napisano
19 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Czy to już na wątek koniec bocianów? 😁

Ty wprowadziłeś tu bociana, Ty go wyprowadź. To Twój bocian.

:palacz:

Napisano
48 minut temu, Ryb napisał(a):

Ty wprowadziłeś tu bociana, Ty go wyprowadź. To Twój bocian.

:palacz:

Niezależnie od wszystkiego klekot pozostanie z Tobą, a z nim bociany 😌

Ja tu jestem tylko trollem 😁

Napisano
6 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Niezależnie od wszystkiego klekot pozostanie z Tobą, a z nim bociany 😌

Ja tu jestem tylko trollem 😁

Trolle też klekoczą?

:hmm:

Napisano
33 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Nie, tylko flota @Ryb 😌😎

Zapomniałeś o Jagu w benzynie. :}

Napisano

Idźcie sobie spamować na HP. Robicie syf na kąciku merytorycznym.

Gdzie są moderatorzy ?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ogarniałem troche ostatnio te małe EV co wchodza na rynek i choć w świadomosci Polaków na prowadzenie zdecydowanie wysunął się Byd Surf to moim zdaniem rzadzi mało jeszcze rozpoznawalny Dongfeng Box, kosztuej 100 koła czyli tyle co średni Surf, ale porównując z najdroższym surfem za 110 k to ma dodatkowo:

- automatyczna klima zamiast manualnej 

- fotel nie tylko podgrzewany ale też wentylowany

- fotel elektryczny z pamięcią ustawień

- Led-y, a w zasadzie to matrycowe LED-y gdzie Surf nawet podstawowych LED-ów nie ma

- bezramkowe szyby (tu nie jestem pewien czy to zaleta ale wiadomo ze jest wyzej wyceniane przez producentów)

- lepiej wykończona kabina

- w Surfie nie narzekaja na komfort i wyciszenie (jak na tą klasę) ale Dongfeng w obu tematach lepszy

- ambiente w 32 kolorach jak ktoś lubi

Wady to gorszy infotaiment, za jasne ekrany nocą  i przede wszystkim wyraźnie słabszy silnik bo robi 12,5 do setki zamiast 9.

Mimo wszystko wyposażenie takie ze nie znajdziemy spaliniaka w takimi bajerami w tej cenie.

Edytowane przez zenek111

Napisano
37 minut temu, zenek111 napisał(a):

Ogarniałem troche ostatnio te małe EV co wchodza na rynek i choć w świadomosci Polaków na prowadzenie zdecydowanie wysunął się Byd Surf to moim zdaniem rzadzi mało jeszcze rozpoznawalny Dongfeng Box, kosztuej 100 koła czyli tyle co średni Surf, ale porównując z najdroższym surfem za 110 k to ma dodatkowo:

- automatyczna klima zamiast manualnej 

- fotel nie tylko podgrzewany ale też wentylowany

- fotel elektryczny z pamięcią ustawień

- Led-y, a w zasadzie to matrycowe LED-y gdzie Surf nawet podstawowych LED-ów nie ma

- bezramkowe szyby (tu nie jestem pewien czy to zaleta ale wiadomo ze jest wyzej wyceniane przez producentów)

- lepiej wykończona kabina

- w Surfie nie narzekaja na komfort i wyciszenie (jak na tą klasę) ale Dongfeng w obu tematach lepszy

- ambiente w 32 kolorach jak ktoś lubi

Wady to gorszy infotaiment, za jasne ekrany nocą  i przede wszystkim wyraźnie słabszy silnik bo robi 12,5 do setki zamiast 9.

Mimo wszystko wyposażenie takie ze nie znajdziemy spaliniaka w takimi bajerami w tej cenie.

Pierwsze słyszę... orientowałeś sie czy mają ofertę najmu z dotacja?

Napisano
9 godzin temu, zenek111 napisał(a):

kosztuej 100 koła

Za niecałe 110k widziałem już renault 5 po rabatach, także... meh. 

Jak opuszczą gacie ponizej 80k to można zacząć się zastanawiać (póki są dopłaty, bez dopłat chińczyka biorę tylko za chińską cenę) 

Edytowane przez iwik

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Za niecałe 110k widziałem już renault 5 po rabatach, także... meh. 

No ale renault 5 za 110 koła to ma LED-matrixy, kamery 360, fotele elektryczne z pamiecia, podgrzewane i wentylowane, bezramkowe szyby, ambiente, automatyczne wysuwanie klamek po zbliżeniu itp?

Także "meh" wobec tego francuskiego "golasa" :P

Napisano

Od premiery modelu do marca 2025 r. Dongfeng BOX wyeksportował ponad 12 000 sztuk do ponad 40 krajów 

W pierwszej połowie 2025 r. sprzedaż przekroczyła dwa miesiące z rzędu > 10 000 egzemplarzy miesięcznie .

W Holandii BOX szybko zajął pierwsze miejsce wśród chińskich marek EV — w styczniu 2025 dostarczono tam prawie 300 egzemplarzy .

W Łotwie model zdobył już 10 % udziału w segmencie chińskich EV .

W Norwegii – sprzedano ponad 100 sztuk już w pierwszym miesiącu obecności w grudniu 2024 chinaevs.org.

W Czechach stał się jednym z najczęściej wybieranych modeli w segmencie kompaktowych EV .

Napisano
Od premiery modelu do marca 2025 r. Dongfeng BOX wyeksportował ponad 12 000 sztuk do ponad 40 krajów 
W pierwszej połowie 2025 r. sprzedaż przekroczyła dwa miesiące z rzędu > 10 000 egzemplarzy miesięcznie .
W Holandii BOX szybko zajął pierwsze miejsce wśród chińskich marek EV — w styczniu 2025 dostarczono tam prawie 300 egzemplarzy .
W Norwegii – sprzedano ponad 100 sztuk już w pierwszym miesiącu obecności w grudniu 2024 chinaevs.org.
W Czechach stał się jednym z najczęściej wybieranych modeli w segmencie kompaktowych EV .
Jak to było z tymi muchami?....
Znane są przypadki typu 1,2PT zdobywania tytułów silnika roku itp... Co z tego wynikało.wszyscy wiemy. Czas pokaże
Napisano

W życiu bym nie kupił jakiegoś małego chińczyka za 100000... przecież to za 3 lata będzie warte nic.

I nie pierdzielcie, że będzie inaczej.   

Napisano
8 minut temu, Olas1 napisał(a):

W życiu bym nie kupił jakiegoś małego chińczyka za 100000... przecież to za 3 lata będzie warte nic.

Jest szansa ze będzie  Cie kosztował jakies 70tys. Potraktuj go jako "miejski wóz roboczy" nie przejmując się ile jest wart. Ma fotel podgrzewany, wentylowany i przede wszystkim z pamięcią więc każdy członek rodziny może wsiaść i pojechać komfortowo na miasto załatwić sprawy.

Jak zwykle pozostaje pytanie jak z trwałościa i awaryjnością

Napisano
Teraz, zenek111 napisał(a):

Jest szansa ze będzie  Cie kosztował jakies 70tys. Potraktuj go jako "miejski wóz roboczy" nie przejmując się ile jest wart. Ma fotel podgrzewany, wentylowany i przede wszystkim z pamięcią więc każdy członek rodziny może wsiaść i pojechać komfortowo na miasto załatwić sprawy.

Jeździmy we dwójkę każdym autem jakie miałem przez ostanie 20 lat. Na prawdę pamięć fotela w chińskim wozie ma powodować, że wybiorę go zamiast np. yariski? 

Każde moje auto jest albo wozem roboczym albo wozem turystycznym. Każde sprzedaje po kilku latach, dokładam trochę i kupuje kolejne. Mam się nie przejmować jego wartością? czyli po prostu mam wywalić do śmieci kilkadziesiąt tysięcy zł? Jak masz takie podejście to możesz mi przesłać 10000zł? Chce kupić skuter na jezdę po mieście, ale jakoś mi szkoda kasy. 

Nie ma absolutnie żadnego argumentu za zakupem takiego czegoś jak ten beghengciong.  

Napisano
7 minut temu, Olas1 napisał(a):

Jeździmy we dwójkę każdym autem jakie miałem przez ostanie 20 lat. Na prawdę pamięć fotela w chińskim wozie ma powodować, że wybiorę go zamiast np. yariski? 

Jeśli wyjdzie taniej niż yariska (drugie taniej jeśli masz dostep do wtyczki) a do tego zdecydowanie wygodniej, to czemu nie? Sam od niedawna mam fotel z pamiecia i to rewelacyjna sprawa, wsiadasz wciskasz guzik i wszystko sie ustawia pod Ciebie. Mam nawet inne ustawienia na miasto a inne w trasę

7 minut temu, Olas1 napisał(a):

Każde moje auto jest albo wozem roboczym albo wozem turystycznym. Każde sprzedaje po kilku latach, dokładam trochę i kupuje kolejne. Mam się nie przejmować jego wartością? czyli po prostu mam wywalić do śmieci kilkadziesiąt tysięcy zł? Jak masz takie podejście to możesz mi przesłać 10000zł? Chce kupić skuter na jezdę po mieście, ale jakoś mi szkoda kasy. 

No to tym pojeździsz 15 lat. Skoro się przejmujesz wartością to ważne jest by zmieniac samochody jak najrzadziej, wtedy najmniej tracisz na utracie wartosci.

Edytowane przez zenek111

Napisano
4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Sam od niedawna mam fotel z pamiecia i to rewelacyjna sprawa, wsiadasz wciskasz guzik i wszystko sie ustawia pod Ciebie. Mam nawet inne ustawienia na miasto a inne w trasę

miałem wielu autach pamięć, to miły dodatek, ale nie wpływa na wybór samochodu 

4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

No to tym pojeździsz 15 lat. Skoro się przejmujesz wartością to ważne jest by zmieniac samochody jak najrzadziej, wtedy najmniej tracisz na utracie wartosci.

Skwituje to tylko jednym małym emotikonem 🤣

Napisano
Teraz, Olas1 napisał(a):

miałem wielu autach pamięć, to miły dodatek, ale nie wpływa na wybór samochodu 

Ok, dla Ciebie nie, dla innych tak. Jasne ze nie ma samochodu który przypasuje każdemu. Gdyby tak było sprzedawąłby sie jeden model na całym swiecie :)

1 minutę temu, Olas1 napisał(a):

Skwituje to tylko jednym małym emotikonem 🤣

Ale z czym sie nie zgadasz? Samochó najwiecej traci na wartosci w pierwszym roku, drugie miejsce zajmuje rok drugi, trzecie trzeci i tak dalej, wiec im dłuzej trzymasz tym w każdym kolejnym roku masz mniejsza utratę wartości.

Jasne ze ktoś moze dać przykład ze kupił przed pandemia i sprzedał po kilku latach bez straty (sam tak i przyadek miałem) ale to był wyjątkowy okres wzrostu cen.

Normalnie wszystko wyglada tak ze im dłuzej trzymamy tym wolniej zaczyna tracić wartość, a po powiedzmy 30-40 latach moze wręcz zacząc zyskiwac jako zabytek

Napisano
21 minut temu, zenek111 napisał(a):

Jest szansa ze będzie  Cie kosztował jakies 70tys.

Gdyby to było 70 wyjściowo (tak jak teraz były te pokraki co @wujek ma za 66) , po dopłacie 40 to nadal miałbym problem lekką ręką wywalić 40 koła po dopłacie na chińską zagadkę. Ale przy 100 wyjściowo takiego problemu nie mam, bo za 70 można kupić fajną 4 letnią używkę (hyundai, kia, vag) z baterią nadal na gwarancji.

Napisano
9 minut temu, iwik napisał(a):

Gdyby to było 70 wyjściowo (tak jak teraz były te pokraki co @wujek ma za 66) , po dopłacie 40 to nadal miałbym problem lekką ręką wywalić 40 koła po dopłacie na chińską zagadkę. Ale przy 100 wyjściowo takiego problemu nie mam, bo za 70 można kupić fajną 4 letnią używkę (hyundai, kia, vag) z baterią nadal na gwarancji.

W pełni rozumiem, ale czemu ja tyle pisze o tym samochodzie.

Normalnie koncerny maja taka strategie ze niższe modele maja ubogie wyposażenie, gorsze materiały, ze jak chcemy coś wiecej w wyposazeniu pozostaja nam blisko 5 - metrowe krążowniki. standardowo dobre materiały i wyposażenie zarezerwowane normalnie tylko dla najwyższych modeli. W tym, przypadku mozna mieć bajery jak matrixy i wentylowane fotele z pamiecią za 70 koła. Nikt inny w tak tanich modelach takich rzeczy nie oferuje, dlatego ten model jest wyjątkowy

Natomiast to ze 99,9% ludzi boi sie wywalić kase na chińską niewiadomą to absolutnie normalne.

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Zapomniałeś, ze ma jeszcze ładowarkę indukcyjną :skromny:.

W miejskim, chińskim aucie to najważniejsze - jak na filmiku wyżej !

Napisano
7 godzin temu, Olas1 napisał(a):

Za dwa lata będzie wysyp używanych chinoli i stelantisa czesc imo nie do sprzedania. 

Napisano
  • Autor
W dniu 14.07.2025 o 12:35, zenek111 napisał(a):

umowilem sie na jazde probna :jem:

ile mi dasz rabatu ? ;]

Napisano
8 minut temu, PawelWaw napisał(a):

umowilem sie na jazde probna :jem:

ile mi dasz rabatu ? ;]

Nie no przeciez ja robie dla konkurencji z MG

Napisano
  • Autor
50 minut temu, zenek111 napisał(a):

Nie no przeciez ja robie dla konkurencji z MG

to pisz ile znizki dostane na to i kiedy odbior ;]

image.png.f43722a25c48222521e9c874b650ab42.png

Napisano
21 godzin temu, Olas1 napisał(a):

Każde moje auto jest albo wozem roboczym albo wozem turystycznym. Każde sprzedaje po kilku latach, dokładam trochę i kupuje kolejne.

Kupujesz nowe, po kilku latach dokładasz trochę (czyli ile % wartości tego używanego 10-20-30%?) i kupujesz kolejne nowe nie gorsze? 

Możesz zdradzić szczegóły, bo chyba zostaniesz moim doradcą zakupowym, oczywiście nie za darmo :oki:

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

to pisz ile znizki dostane na to i kiedy odbior ;]

Dołączam się - bardzo poważnie rozważam Cyberstera jakom następcę MX-5