Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mylilem sie ...BYD Seal Perfofmance 530KM i 3.8 sec

Featured Replies

Napisano

Nigdy nie myslalem, ze bede cos na tym kaciku pisal ...

Ale, przyznaje sie ...mylilem sie. 

IMG_20250723_003813_728.jpg.a1f42aeec2f78251ead272aebebb96cb.jpg

Prawie dwa miesiace od kiedy odebralem Mokrego Sna Rekina... Sa pozytywne rzeczy, sa tez negatywne. Krotko, IMVHO wiecej pozytywow niz negatywow, rozpisze sie o tym pozniej na MK. Wrodzona ostroznosc  - 12 miesieczny leasing. Shark idzie po 12 miesiacach ...

Ale, pozytywow jest na tyle, ze po testowaniu wszystkiego, wybor padl na ... BYD o kufa Aj-waj, Ozi zwariowal.🤯

IMG_20250723_003532_729.jpg.330c07249fee9ee1d572791622e5b759.jpg

Nie, ja sie po prostu mylilem, do czego potrafie sie przyznac... EV moze dac taka sama frajde z jazdy jak nawet nie wieksza niz duza ilosc cm3 z duza iloscia cylindrow. Ot po prostu popelnilem blad, zamiadt Tesla wersja bieda trzeba bylo wiecej wydac niz sie na Tesla wypiac...

IMG_20250723_003619_520.jpg.f2ff3da078c566fc667433f19c179916.jpg

IMG_20250723_003545_493.jpg.b2e75e1f772a7f8593bd7e902477f031.jpg

IMG_20250723_003626_474.jpg.ec2c21b96277ec2ca26db2ed87a48a83.jpg

A wiec, pod koniec roku pozbywam sie Lexus i wywalam wlasna forse na BYD Seal Perfofmance. Powody dwa. 

1. Mozna sobie kupic usmiech na twarzy - kosztuje jakiez 20k PLN

2. Forsa - nie iwdze nic w takiej cenie, tak poskladane, z takimi materialami, dajace takie osiagi...  150k PLN zeby na ulice wyjechac (z bakiem paliwa??? 😉)

3. No i generalnie styling mi sie podoba... 

IMG_20250723_003538_242.jpg.75744754ce892d67c0340cc4478dee58.jpg

@formatmozna sie ze mnie smiac... V8 umarlo. Niech zyje 0-100  km/h z baterii.

IMG_20250723_003602_142.jpg.11c9b1341645893aaf073bced9fd32a9.jpg

Napisano

Pytanie tylko czemu nie tesla tylko jakis chinski produktsamochodopodobny z softem z jakiejs chinskiej konsoli ??? ;]

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Pytanie tylko czemu nie tesla tylko jakis chinski produktsamochodopodobny z softem z jakiejs chinskiej konsoli ??? ;]

Chińskie EV zjedzą marki wszystkich innych krajów i nawet im sie nie odbije.

Tesla bedzie najdłużej dzielnie walczyć a może nawet sie oprze.

Taki Peżot/Fjat/Sitroen przy Byd, Nio, Xpeng czy Volvo to jak zagubione dziecko we mgle. :panic:

Napisano
13 minut temu, HelixSv napisał(a):

Taki Peżot/Fjat/Sitroen przy Byd, Nio, Xpeng czy Volvo to jak zagubione dziecko we mgle. :panic:

Stellantis utrzymuje się na powierzchni tylko dzięki temu że tubylcy we Włosach czy Francji nauczeni są kupować to co się u nich produkuje. Choćby to był Ford T to będzie na to jakiś, stały, popyt. Ale na świecie, poza tą patriotyczną bańką, to jest skansen.

Napisano
20 minut temu, format napisał(a):

Stellantis utrzymuje się na powierzchni tylko dzięki temu że tubylcy we Włosach czy Francji nauczeni są kupować to co się u nich produkuje. Choćby to był Ford T to będzie na to jakiś, stały, popyt. Ale na świecie, poza tą patriotyczną bańką, to jest skansen.

Dopóki tubylcy (czy raczej tambylcy) nie zaorientują się ze ich narodowe auta nie są, jak kiedyś, o jedną klasę gorsze od konkurencji, tylko o trzy. 

Napisano
51 minut temu, format napisał(a):

Może i są kiepskie, ale przynajmniej mają drogi serwis ;]

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Może był lepszy? Pewnie ma jeszcze większy filtr.

;]

Napisano
48 minut temu, HelixSv napisał(a):

Dopóki tubylcy (czy raczej tambylcy) nie zaorientują się ze ich narodowe auta nie są, jak kiedyś, o jedną klasę gorsze od konkurencji, tylko o trzy. 

Ten parametr nie ma znaczenia, przecież Włosi do dziś kupują Fiaty.

:skromny:

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał(a):

IMG_20250723_003813_728.jpg.a1f42aeec2f78251ead272aebebb96cb.jpg

Prawie dwa miesiace od kiedy odebralem Mokrego Sna Rekina... Sa pozytywne rzeczy, sa tez negatywne. Krotko, IMVHO wiecej pozytywow niz negatywow, rozpisze sie o tym pozniej na MK. Wrodzona ostroznosc  - 12 miesieczny leasing. Shark idzie po 12 miesiacach ...

Ale, pozytywow jest na tyle, ze po testowaniu wszystkiego, wybor padl na ... BYD o kufa Aj-waj, Ozi zwariowal.🤯

IMG_20250723_003532_729.jpg.330c07249fee9ee1d572791622e5b759.jpg

Nie, ja sie po prostu mylilem, do czego potrafie sie przyznac... EV moze dac taka sama frajde z jazdy jak nawet nie wieksza niz duza ilosc cm3 z duza iloscia cylindrow. Ot po prostu popelnilem blad, zamiadt Tesla wersja bieda trzeba bylo wiecej wydac niz sie na Tesla wypiac...

IMG_20250723_003619_520.jpg.f2ff3da078c566fc667433f19c179916.jpg

IMG_20250723_003545_493.jpg.b2e75e1f772a7f8593bd7e902477f031.jpg

IMG_20250723_003626_474.jpg.ec2c21b96277ec2ca26db2ed87a48a83.jpg

A wiec, pod koniec roku pozbywam sie Lexus i wywalam wlasna forse na BYD Seal Perfofmance. Powody dwa. 

1. Mozna sobie kupic usmiech na twarzy - kosztuje jakiez 20k PLN

2. Forsa - nie iwdze nic w takiej cenie, tak poskladane, z takimi materialami, dajace takie osiagi...  150k PLN zeby na ulice wyjechac (z bakiem paliwa??? 😉)

3. No i generalnie styling mi sie podoba... 

IMG_20250723_003538_242.jpg.75744754ce892d67c0340cc4478dee58.jpg

@formatmozna sie ze mnie smiac... V8 umarlo. Niech zyje 0-100  km/h z baterii.

IMG_20250723_003602_142.jpg.11c9b1341645893aaf073bced9fd32a9.jpg

I tak po kolei, użytkownik po użytkowniku AK ;) 

One way ticket..., welcome :oki:

Napisano
34 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

I tak po kolei, użytkownik po użytkowniku AK ;) 

One way ticket..., welcome :oki:

@OZI miał chyba wcześniej TM3 SR :hmm:

Napisano
8 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Nie odnotowałem jeśli tak, za mało się chwalił :skromny:

Coś tam chyba kiedyś wspominał kiedy ja kupowałem trójkę po pijaku. Albo mi się wydaje? :nie_wiem:

Napisano
8 minut temu, format napisał(a):

Coś tam chyba kiedyś wspominał kiedy ja kupowałem trójkę po pijaku. Albo mi się wydaje? :nie_wiem:

Obudzi się, to coś napisze może ;) 

Napisano
  • Autor
4 hours ago, PawelWaw said:

Tesla 3 byla. Tak z Freemont jeszcze, ale wrazenia fiutowego poskladania pozostaly.

Mrs Ozi nie chce SUV. Czyli znow zostaje 3. Tak, tym razem byloby AWD Performance, ale 25% wiecej niz Seal. 190k PLN zeby na ulice wyjechac.

Screenshot_20250723_060412_SamsungInternet.jpg.1d0bcd6a36782a52e362df0badec0268.jpg

1, Czyli, jak napisalem, z Seal za 150k PLN nie widze, zadnej konkurencji dajace ponad 500KM.

Screenshot_20250723_060834_SamsungInternet.jpg.fbaf9bc5ef2937fb3347a5e8a5f1ec69.jpg

2, To finanse, a prosciej, Tesla 3 ma dyskwalfikujace je wnetrze z brakiem drugiego LCD, obsluga migaczy, etc, Seal jak dla mnie bije to pod wzgledem obslugi, Q plastikow, i wyklepania wnetrza. T odpadla jako jedna z pierwszych.

Mialem auto na weekend, jak dla mnie w kazdej kategorii bije T3.

3. Dealer - wiem czego sie po BYD spodziewac po pierwszych kontaktach, lokalnie cholernie wazne jak sie na zadupiu mieszka ...

Mam tez "podglad' co sie dzieje jakBYD fabryka przejela operacje i dystrybucje, patrzac na wzrost w ciagu ostatniego roku, to widok na przyszlosc z punktu widzenia klienta wydaje sie byc pozytywny.

Czyli jest juz 23,355 beta testerow za 6 miesiecy  2025, przynajmniej nie bede jedynym frajerem.

Screenshot_20250723_062249_SamsungInternet.jpg.27e6bf461baa806cfc93625b7af4bcef.jpg

Napisano
  • Autor
6 hours ago, format said:

12 miesieczny lease byl na probe, kiedy Elon jeszcze byl obiektem do masturbacji klanu EV.

Nie byo sie czym chwalic, robiona po pijaku, w piatek. Lease sie skonczyl, zostala oddana z usmiechem, pewnie gdzies jezdzi na Uber Eats ....

Z perspektywy czasu, Made in USA, blad ...

Zly zakup - wersja bieda RWD. Drugi blad ... 

Poczatki wzrostu - czyli obsluga posprzedazowa byla wtedy ch..a

Geralnie, zakup byl jak mowisz, po pijaku.... 

Napisano
11 minut temu, OZI napisał(a):

Z perspeltywy czasu, Made in USA, blad ...

Trochę się tam we Fremont poprawiło ostatnio. Jechałem autem Hanysa, swoją eSkę też mam przecież stamtąd. Nie ma dramatu jaki był kiedyś, acz mobilny serwisant musiał się dwa razy fatygować parę drobnostek poprawić.

12 minut temu, OZI napisał(a):

Zly zakup - wersja bieda RWD. Drugi blad ... 

No tak, szczególnie że wtedy RWD to chyba były jeszcze mocno kastrowane.

13 minut temu, OZI napisał(a):

Poczatki wzrostu - czyli obsluga posprzedazowa byla wtedy ch..a

To się akurat nie zmieniło ;] 

13 minut temu, OZI napisał(a):

Geralnie, zakup byl jak mowisz, po pijaku....

Ale to ja zamawiałem po pijaku. Nie mów że Ty też? :] 

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

;]

nie, tu tesla ma najwiekszy filtr hepa na rynku, ale to wciaga zapachy :totalszok:

Napisano
  • Autor
7 hours ago, Ryb said:

;]

Zydle sa wygodniejsze, i wiecej 'real estate' na LCD. Co 2 tablety, to nie jeden 😃

Napisano
  • Autor
5 hours ago, format said:

Trochę się tam we Fremont poprawiło ostatnio. Jechałem autem Hanysa, swoją eSkę też mam przecież stamtąd. Nie ma dramatu jaki był kiedyś, acz mobilny serwisant musiał się dwa razy fatygować parę drobnostek poprawić.

No tak, szczególnie że wtedy RWD to chyba były jeszcze mocno kastrowane.

Po pijaku bledy wydaja sie miec logiczne uzasadnienie 😉

Napisano
3 godziny temu, OZI napisał(a):

Zydle sa wygodniejsze, i wiecej 'real estate' na LCD. Co 2 tablety, to nie jeden 😃

Trudno, żeby fotele bylo gorsze. 

To wedlug mnie, największą wada Tesli 3/Y. Są zaprojektowane pod kogoś 165 cm, dużo za krótkie. Podobno nowa Y ma deko lepsze. 

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 17:15, OZI napisał(a):

Rozumiem doskonale dlaczego kupiłeś.

U nas chyba to tak dobrze nie zażre, bo jeśli chodzi o odpowiednik Twojego nabytku, to u nas chyba poszli typ tropem, że skoro w UE da się klienta orżnąć, to będziemy rżnać ;)

Sprawdziłem na szybko auta "dostępne od ręki". Jak rozumiem, stoi na placu i czeka.

https://www.krotoski.com/samochody-nowe/oferta/byd-seal-design-68327

Cena 215900.

Odpowiednik od Tesli, to model 3 LR RWD za 204900 ;). I oferują darmowy leasing.

Nawet jeśli ten BYD jest lepszy, to jest to marka totalnie nieznana z zerowym wizerunkiem i prawdopodobną jeszcze większą utratą wartości.

Jak widać, u nas tutaj BYD ceną nie walczy. Przynajmniej nie w tym segmencie.

Z ciekawości napiszę. Jest tam normalny czujnik wycieraczek i czujniki parkowania?
Do aktywnego tempomatu jest jakiś radar?

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał(a):

Z ciekawości napiszę. Jest tam normalny czujnik wycieraczek i czujniki parkowania?

Tak, to nawet Dacia ma 😁

Czym trzeba jeździć żeby takie pytania zadawać? 😁

Napisano
23 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Tak, to nawet Dacia ma 😁

Czym trzeba jeździć żeby takie pytania zadawać? 😁

Mam akuratnie dwa auta w których tego nie ma.

Napisano
20 minut temu, kravitz napisał(a):

Mam akuratnie dwa auta w których tego nie ma.

Pięć lat temu jeździlem nowym Mini Countryman PHEV. Nie miał ani czujników parkowania, ani tempomatu (żadnego). 🧑‍🌾

Napisano
W dniu 23.07.2025 o 07:45, HelixSv napisał(a):

Trudno, żeby fotele bylo gorsze. 

To wedlug mnie, największą wada Tesli 3/Y. Są zaprojektowane pod kogoś 165 cm, dużo za krótkie. Podobno nowa Y ma deko lepsze. 

Są deko lepsze bo przynajmniej da się w plecy i dupe dmuchać, nie wysiadasz mokry z auta ;] Ale jak się za bardzo wyluzujesz to wypadniesz z drogi bo zawieszenie jest teraz w pyte za miękkie. Za twarde źle, za miękkie źle, za nic nie umieją zrobić tego jak należy.

W dniu 22.07.2025 o 23:15, format napisał(a):

Ja wciągnąłem w to starszego syna i powiedziałem żeby on kliknął, sam nie miałem odwagi ;l

W dniu 22.07.2025 o 17:15, OZI napisał(a):

Ja też jeszcze 7 lat temu mówiłem, że gdzie ja EV będę jeździć, tylko diesel :bbq:

W tym akurat tylko siedziałem i sprawił wrażenie poprawnego, jak się jeszcze tabelki w excelu spinają to chyba dobry wybór.

Edytowane przez komor

Napisano
14 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Pięć lat temu jeździlem nowym Mini Countryman PHEV. Nie miał ani czujników parkowania, ani tempomatu (żadnego). 🧑‍🌾

Uroki premiuma 😄 nie doklikasz i potem zdziwko, ze cos co jest od 10 lat w budzetowych autach w 2giej od dołu wersji, tam trzeba kliknąć w konfiguratorze ;l

Edytowane przez Filipfm

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Uroki premiuma 😄 nie doklikasz i potem zdziwko, ze cos co jest od 10 lat w budzetowych autach w 2giej od dołu wersji, tam trzeba kliknąć w konfiguratorze ;l

Może nie premium, bo VW, ale do dzisiaj pamiętam moje wielkie zdziwienie jak odbierałem VW Golfa w 2018 roku z salonu. Nówka sztuka, silnik słaby, ale wyposażenie jak na tamte czasy miał nawet niezłe.

I co? Paczam i nie ma tempomatu. Nie to że jakiś aktywny. W ogóle nie miał ;]

A wziąłem na szybko auto placowe w jakiejś niezłej cenie i prawie darmowym leasingiem od VW ;]

Do głowy mi nie przyszło, że auto które jest np full LED (na tamte czasy to ani trochę nie było standardem) nie ma wyklikanego tempomatu ;]

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

Może nie premium, bo VW, ale do dzisiaj pamiętam moje wielkie zdziwienie jak odbierałem VW Golfa w 2018 roku z salonu. Nówka sztuka, silnik słaby, ale wyposażenie jak na tamte czasy miał nawet niezłe.

A wziąłem na szybko auto placowe w jakiejś niezłej cenie i prawie darmowym leasingiem od VW ;]

Do głowy mi nie przyszło, że auto które jest np full LED (na tamte czasy to ani trochę nie było standardem) nie ma wyklikanego tempomatu ;]

Ja w podobnym okresie wybralem Astre J zamiast Golfa, bo wlasnie ciezko bylo znalezc u dilerow cos z tempomatem i podgrzewanymi siedzeniami.

Napisano
24 minuty temu, kravitz napisał(a):

No jak to mawiał wielki nieobecny Jay ;) VW to prestiż 😄 

Ale zasada jest podobna, klikasz wyposazenie. 

Zawsze byly jakies smaczki - pamietam dawno temu jak ludzie brali w korpo BMW to bazowa 3ka miałą plastikową kierownice i manualną klimę 😄 a kolega prawie przegapił, że dokoksował silnik a zostały mu korby z tyłu 😄 

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Ja kupilem Lexusa CT200h w komisie.Jadac  do domu po autostradzie zorientowalem sie ze czegos mi brakuje;]

Na szczescie w ogloszeniu tempomat  byl wiec po paru dniach oddalem auto.

Napisano
  • Autor
On 7/24/2025 at 5:25 PM, kravitz said:

Rozumiem doskonale dlaczego kupiłeś.

U nas chyba to tak dobrze nie zażre, bo jeśli chodzi o odpowiednik Twojego nabytku, to u nas chyba poszli typ tropem, że skoro w UE da się klienta orżnąć, to będziemy rżnać ;)

Sprawdziłem na szybko auta "dostępne od ręki". Jak rozumiem, stoi na placu i czeka.

https://www.krotoski.com/samochody-nowe/oferta/byd-seal-design-68327

Cena 215900.

Odpowiednik od Tesli, to model 3 LR RWD za 204900 ;). I oferują darmowy leasing.

Nawet jeśli ten BYD jest lepszy, to jest to marka totalnie nieznana z zerowym wizerunkiem i prawdopodobną jeszcze większą utratą wartości.

Jak widać, u nas tutaj BYD ceną nie walczy. Przynajmniej nie w tym segmencie.

Przyznaje sie - forsa, forsa i jeszcze raz forsa. 

Shark wylazi drzwiami i oknami. Cena + poskladanie + wyposazenie + gearancja (operacja fabryczna a nie importer daje nadzieje/pewnosc, ze tak szybko nie znikna I inwestuja).

Seal jest w zasadzie na rynku najdluzej, opinia jest w zasadzie - patrzac na rozne forum - taka sama - auto swietne, obsluga klienta fiutowa.. 

Wzrost ich pokonal - to.ja nawet odczuwam z Shark zeby sie na 3,500 km fierwszy service umowic..

Pozytyw - po tym jak BYD przejal.operacje otworzyli call centre 250 osob jako pierwszy tuch, scentrelizowali system bookings etc. Wiec odczulem pozytywy. 

Teraz magazyn czesci, chca gwarantowac to co Toyota - kazda czesc dostepna w ciagu 24h. Zobaczymy.

Cena - mysle, ze to bardziej bariery rynku. Cla jest zero. EU chyba ma cos ok 15-20%. 

Operacja fabryczna jest tez tansza, masz kupe luda w BYD  'Habla w English', dochodzi konkurencja - niestety jak robili was jako klienta w EU na spalinowych, to na EV wyglada, ze tez. 

Generalnie, jest teraz $4,000 mniej za wiekszosc BYD, jak zapytasz. Ja bylbym chetny na Sealion 7 - cena ta sam prawie, ale Missus Ozi nie chce SUV 

IMG_20250729_213830_053.jpg.1c0986a0b557deedd78bf0b72d39c5b0.jpg

Cruise control.

Masz oba 

ACC & ICC

IMG_20250729_213829_998.jpg.5a75ff774ee2b342965cdb4d81289046.jpg

IMG_20250729_213830_064.jpg.bb16a671989a284d4dd8fb65a480d75e.jpg

Adaptive Cruise Control  - standardowo trzyma odleglosc, IMVHO kalibracja w BYD jest o wiele lepsza niz w Toyota czy Nissan. Jest po prostu 'plyniejszy'

ICC w Seal dodaje trzymanie sie 'lini'.

BYD to jednak nie Tesla FSD, znaczy jest ale tylko na China Domestic Market, wiec niesety nie zatrzyma sie przed czerwonym swiatlem.

Parkowanie, znow nie ma funkcji 'samo parkowania' ale 360 camera jest chyba najlepsza jaka widzialem do tej pory.

IMG_20250729_213829_647.jpg.2bdd16ab4df0b87d26c9d360983dacf5.jpg

IMG_20250729_213829_636.jpg.9469b8cfeec81d8ee1a44e6554d940f6.jpg

Czujniki sa 'normalne'.

IMG_20250729_213829_651.jpg

Napisano

Jakość 360⁰ wymiata. :ok:

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

jakby sie wspomagali zdjeciami online ze szpiegowskich chinskich satelitow :panic:

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
  • Autor
On 7/30/2025 at 12:34 AM, HelixSv said:

Jakosc w kazdym czajniku 🇨🇳kamery wymiata.. Az dziw, ze 'stare klepacze' 🇩🇪 sie nie nauczyly od tego ich konia trojanskiego. Szczerze, nie rozumiem tego... koszt takiego LCD to z $20 w masowej produkcji, kamery pewnie po $5 za sztuke....

IMG_20250731_160553_298.jpg.7402ce43a7365b980e2cbc02741371e0.jpg

IMG_20250731_160552_949.jpg.7ed85dbea44b29da1201c5dc687a9d69.jpg

Napisano
W dniu 31.07.2025 o 08:36, OZI napisał(a):

Jakosc w kazdym czajniku 🇨🇳kamery wymiata.. Az dziw, ze 'stare klepacze' 🇩🇪 sie nie nauczyly od tego ich konia trojanskiego. Szczerze, nie rozumiem tego... koszt takiego LCD to z $20 w masowej produkcji, kamery pewnie po $5 za sztuke....

IMG_20250731_160553_298.jpg.7402ce43a7365b980e2cbc02741371e0.jpg

Zobacz kamery w Land Roverach to pogadamy.

:palacz: