Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kara za brak OC

Featured Replies

Napisano
35 minut temu, Truecolor napisał(a):

Odeszli od tego bo było bardzo wiele przypadkow podwojnie ubezpieczonych bo ludzie nie wiedzieli że muszą wypowiadać starą polisę albo zwyczajnie zapominali o tym i zawierali zupelnie nową przed rejestracją auta.

IMHO to był błąd.

Bo właśnie powstała luka i w takich przypadkach UFG też działa.

Zatem auta nie mają ubezpieczenia a ludzie płacą potem jeszcze więcej niż  podwójne OC. 

Przecież kwestia podwójnego ubezpieczenia byłaby do odkręcenia i to jest mniejsze zło niż luka w systemie.

5 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Żadna ciekawostka, Tu przekalkulowało składkę, a potrafią to zrobić strasznie niekorzystnie.

Ja kiedyś kupilem auto gdzie poprzednik zapłacił ratę za pół roku OC ok 170zł, zgłosiłem się do TU o przekalkulowanie i doliczyli mi ponad 1000zł dopłaty za kolejne pół roku i nic z tego urwać się nie dało. Zniżki niby te same, zamieszkanie teoretycznie gorsze w tabelkach miałem ja.

Wypowiedziałem je i zawarłem nowe ubezpieczenie w tym samym TU, na cały rok za 350zł. :hehe:

To ja przerabiałem odwrotny przypadek.

Kupno auta przez 18 latka ze świeżym PJ. Przyszła rekalkulacja rzędu +40 zł za 2 miesiące polisy. Poprzedni wlasciciel zaplacil ok 1200 łacznie z AC. Nie wiem ile z tego przypadało na OC. Propozycja nowej polisy zaporowa rzędu 10 kzł.

Oczywiście przez te dwa miesiące nie było szkód.

Po prostu przez dwa miechy mogli mieć ryzykownego klienta, później nie chcieli.

Napisano

Bardzo wiele TU robila i pewnie robi promocje że nowy wlasciciel nawet jak mial duzo mniejsze zniżki albo nawet zwyżki to i tak dostawal ważne OC do konca waznosci polisy. Byle tylko przejąć klienta na przyszlość.

Napisano
1 godzinę temu, Truecolor napisał(a):

Bardzo wiele TU robila i pewnie robi promocje że nowy wlasciciel nawet jak mial duzo mniejsze zniżki albo nawet zwyżki to i tak dostawal ważne OC do konca waznosci polisy. Byle tylko przejąć klienta na przyszlość.

Choć to juz prehistoria to ja bardzo szybko nabyłem max zniżek.

Jak kupiłem 1 samochód to zarejestrowałem na współwłaściciela z ojcem i było 60% na OC.

Po 2 latach przerejestrowałem to auto tylko na siebie i nadal miałem 60% na OC.

Po kolejnych 2 latach sprzedałem i kupiłem nowe auto, na które z racji tego że miałem 60% na OC dali mi też 60% na AC.

2 tygodnie później rozwaliłem tą brykę i pociągnąłem z tegoż AC 69,5% jej wartości, ile poszło z OC nawet nie chcę wiedzieć. ;]

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

pociągnąłem z tegoż AC 69,5% jej wartości,

To już było tak kombinować żeby wyciągnąć 100% wartości polisy AC. 

Napisano
a nowy nabywca nie ma zniżek i musiał dopłacić tą różnice

To sie nazywa rekalkulacja i istnieje od czasu jak przekazujesz oc nabywcy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor

Update.

Kolega ma fizyczny papier potwierdzający przelew z banku byłego własciciela na konto Link4.

Napisano

@damianX czekamy na rozwój wydarzeń...

Napisano
12 godzin temu, damianX napisał(a):

Update.

Kolega ma fizyczny papier potwierdzający przelew z banku byłego własciciela na konto Link4.

To znaczy konkretnie co? Wydruk potwierdzenia przelewu czy przelew zrobiony w banku fizycznie i potwierdzony pieczątką i podpisem pracownika? Ta druga opcja to chyba tylko w Niemczech. 

Napisano
12 godzin temu, damianX napisał(a):

Update.

Numer rachunku na przelewie sie zgadza z tym co bylo na polisie? Terminy zostaly dotrzymane?

Samo potwierdzenie przelewu to IMHO troche za malo, zeby tutaj cos wnioskowac... :nie_wiem:

IMHO cos nadal smierdzi i najlepiej byloby sie chyba skontaktowac z poprzednim wlasicielem...

Napisano
  • Autor

podobno poprzedni właściciel ma okienko dwu dniowe w opłacie ubezpieczenia ,tylko jakie to mas znaczenie ,ciągłości i tak jest zachowana.

Napisano
9 minut temu, damianX napisał(a):

podobno poprzedni właściciel ma okienko dwu dniowe w opłacie ubezpieczenia ,tylko jakie to mas znaczenie ,ciągłości i tak jest zachowana.

Zależy. Jak to była kontynuacja ubezpieczenia, to nowa polisa została wystawiona i była ważna, nawet jak oplacił później. Ale jak np. to była polisa po poprzednim właścicielu to brak opłaty w terminie oznacza koniec ubezpieczenia i brak polisy. Nawet jak zapłacił później to kasa poszła w chmurę, polisy nie ma. 

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 18:34, wladmar napisał(a):

Jeżeli nie zgłosił się, to polisa po nieopłaconej racie wygasa i TU to nie interesuje, to już jest problem nowego właściciela. 

Nieprawda. Polisa nie wygasa, tylko się automatycznie nie wznowi po zakończeniu.

Napisano
  • Autor
W dniu 11.08.2025 o 09:43, wladmar napisał(a):

Zależy. Jak to była kontynuacja ubezpieczenia, to nowa polisa została wystawiona i była ważna, nawet jak oplacił później. Ale jak np. to była polisa po poprzednim właścicielu to brak opłaty w terminie oznacza koniec ubezpieczenia i brak polisy. Nawet jak zapłacił później to kasa poszła w chmurę, polisy nie ma. 

Ja sam miałem podobną sytuację w 2017 roku , rozbite auto zostało sprzedane , polisę wymówiłem , i było okienko 3 dniowe w teorii bez polisy ,do sprzedaży auta.

Zgłosiłem sprzedaż auta od razu w wydziale komunikacji ,a po tygodniu dostaje pismo od ubezpieczalnie w której wymówiłem ,że oni i tak przedłużyli mi na kolejny rok ,bo nie było auto nigdzie indziej ubezpieczone.

I nikt nikogo nie szarpał i karał za to okienko .

Z mojej strony , przekazałem że nie jestem już właścicielem i do dziś żadnych konsekwencji.

Więc sytuacja dość podobna. Z tą różnicą że ubezpieczalnia mimo wszystko kontynuowała ubezpieczenie.

Dlatego dziwi mnie że ,teraz raptem po pół roku UFG daje karę za coś co w teorii powinno być z automatu kontynuowane.

I ubezpieczyciel powinie albo obecnego , albo poprzedniego własciciela ścigać o kasę , a nie UFG.

Coś tu jest ewidentnie nie tak.

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 15:42, damianX napisał(a):

Panowie i Panie

taka sytuacja,nie moja na szczęście.

kupuję auto w lutym , ma ważne ubezpieczenie ,mam ten kwit oraz mam dokument potwierdzający opłatę, jeżdzę na nim nie przepisując na

siebie , na kwicie napisane opłacono w całości jednorazowo.

i teraz UFG przysyła karę 9k za brak ciągłości OC , bo podobno poprzedni właściciel nie opłacił.

OC w link4  , i twierdzą mimo dokumentu wpłaty oraz kwitu od nich że nie mają śladu tego OC

UFG każe ,płacić i do sądu.

Co można w takim temacie zrobić ?

Pierwsze co po zakupie pojazdu się robi,to rejestruje pojazd i zaraz ubezpiecza.

Nie ważne czy jest ubezpieczenie, czy nie, ubezpieczasz i już. Z reguły rozwiązuję poprzednią umowę i ubezpieczam na nowo i na siebie.

Nie zadbałeś o to, nie sprawdziłeś, to teraz ponosisz konsekwencje.

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 18:13, Maciej__ napisał(a):

Jedyne co mi przychodzi do glowy, to ze auto bylo sprzedane bez waznej polisy OC...

W takiej sytuacji, to UFG moze szarpac niezaleznie poprzedniego i nowego wlasiciela.

Ale skoro dostal polise i dowod wplaty, to ewidentnie cos sie nie zgadza.

Całkiem niedawno w jednym aucie przedłużałem ubezpieczenie OC/AC, zobaczyłem w mobywatel, że po 12 dniach dalej nie ma informacji, że mam ważne ubezpieczenie. Zadzwoniłem do ubezpieczyciela i powiedziałem, że macie jeszcze dwa dni na zgłoszenie do UFG, pani coś przeklikała i powiedziała, że już jest OK, jutro będzie widoczne ale jutro nie było widoczne więc zadzwoniłem jeszcze raz, odebrała inna pani, streściłem sprawę, powiedziała, że koleżanka nie do końca przeklikała ale teraz to już na 100 % będzie i było, ciekawe jakbym się nie zainteresował i olał sprawę, pewnie UFG mnie by ścigało a nie ubezpieczyciela...8]

Napisano
22 godziny temu, fred77 napisał(a):

Pierwsze co po zakupie pojazdu się robi,to rejestruje pojazd i zaraz ubezpiecza.

Fredzie tak jest jak kupujesz nowe auto z salonu, musisz ubezpieczyć w dniu rejestracji pojazdu, jak tego nie zrobisz to kary idą w tysiące złotych na momencie, jak kupujesz używkę to do rejestracji auta musisz mieć polisę poprzedniego właściciela gdzie wszystko jest opisane do kiedy ubezpieczenie obowiązuje, bez tego nie zarejestrują...:oki:

Napisano
W dniu 7.08.2025 o 18:51, wladmar napisał(a):

Co znaczy wyrejestrowuje? Jak możesz wyrejestrować już NIE SWOJE auto? W urzędzie zgłaszasz sprzedaż (albo przez mObywatel) i tyle. 

To znaczy, że zgłaszasz zbycie pojazdu w urzędzie i w TU, ale czy jakbyś na przykład chciał odzyskać kasę za kilka miesięcy OC to możesz to zrobić, wypowiadasz umowę i kasę zwrócą, pytanie jest, czy TU poinformuje nowego właściciela pojazdu, że za chwilę znajdzie się bez ważnego OC  w czarnej d00pie...

Napisano
W dniu 7.08.2025 o 23:13, dirtykoles napisał(a):

Jedynym sposobem żeby sprzedający odzyskał składkę za niewykorzystany okres oc jest wypowiedzenie umowy przez kupującego. Niby wystarcza oświadczenie kupującego przy zakupie ale potem i tak TU weryfikuje to oświadczenie u kupującego i jeśli ten zmieni zdanie to i tak polisa na niego przejdzie. Mieliśmy taki przypadek w rodzinie.

Jeśli kupujacy chce korzystać ze starego OC poprzednika to poprzedni właściciel nie ma żadnych szans na odzyskanie kasy. Nie da się wypowiedzieć takiej umowy ze strony sprzedającego. I uważam że to bardzo rozsądny przepis. 

Ale poczekaj, jak niedawno sprzedawałem auto to zgłosiłem przez inełnet ubezpieczycielowi, pierwsze pytanie było o podanie numeru konta bankowego na które mają wpłacić kasę za okres niewykorzystanego przeze mnie ubezpieczenia...

Napisano
58 minut temu, tommy__ napisał(a):

To znaczy, że zgłaszasz zbycie pojazdu w urzędzie i w TU, ale czy jakbyś na przykład chciał odzyskać kasę za kilka miesięcy OC to możesz to zrobić, wypowiadasz umowę i kasę zwrócą, pytanie jest, czy TU poinformuje nowego właściciela pojazdu, że za chwilę znajdzie się bez ważnego OC  w czarnej d00pie...

Nie, tylko nowy właściciel może wypowiedzieć umowę.

OC oczywiście, AC to co innego.

Edytowane przez wladmar

Napisano
45 minut temu, tommy__ napisał(a):

Ale poczekaj, jak niedawno sprzedawałem auto to zgłosiłem przez inełnet ubezpieczycielowi, pierwsze pytanie było o podanie numeru konta bankowego na które mają wpłacić kasę za okres niewykorzystanego przeze mnie ubezpieczenia...

Tak, GDYBY nowy właściciel wypowiedział umowę. Nie musi, może. 

Oczywiście mówimy o OC, bo AC wypowiadasz sam i zwracają. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Tak, GDYBY nowy właściciel wypowiedział umowę. Nie musi, może. 

Oczywiście mówimy o OC, bo AC wypowiadasz sam i zwracają. 

Oczywiście tylko o OC rozmawiamy, logiczne co napisałeś i jak tak to działa to jest OK i transparentnie, a co jakbym miał płatność w dwóch ratach i drugiej raty bym nie opłacił ?

Napisano
Godzinę temu, tommy__ napisał(a):

Fredzie tak jest jak kupujesz nowe auto z salonu, musisz ubezpieczyć w dniu rejestracji pojazdu, jak tego nie zrobisz to kary idą w tysiące złotych na momencie, jak kupujesz używkę to do rejestracji auta musisz mieć polisę poprzedniego właściciela gdzie wszystko jest opisane do kiedy ubezpieczenie obowiązuje, bez tego nie zarejestrują...:oki:

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

Napisano
1 godzinę temu, tommy__ napisał(a):

No nie do końca tak jest jak piszesz, ustawa jasno określa sprawe ubezpieczenia zarówno nowego jak i używanego czyli auto ma być ubezpieczone w dniu rejestracji co nie oznacza że przed rejestracja tylko do 23.59 tego dnia kiedy się zarejestrowało/przerejestrowalo.

Napisano
9 godzin temu, tommy__ napisał(a):

Oczywiście tylko o OC rozmawiamy, logiczne co napisałeś i jak tak to działa to jest OK i transparentnie, a co jakbym miał płatność w dwóch ratach i drugiej raty bym nie opłacił ?

O ile zgłosiłeś do TU zbycie pojazdu + dane nowego właściciela to polisa już nie jest Twoja, tylko nowego właściciela, więc druga rata to jego problem. 

Napisano
W dniu 16.08.2025 o 21:02, tommy__ napisał(a):

Weźcie przestańcie pier... te głupoty, bo ktos je serio potraktuje.

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 18:34, wladmar napisał(a):

E nie, mogę się mylić, ale to jest bardziej skomplikowane. Jeżeli opłata jest w ratach, a były właściciel zgłosił sprzedaż do TU, to następną ratę ma zapłacić nowy właściciel, inaczej polisa wygasa. Jeżeli nowy właściciel zgłosił się do TU (a jest obowiązek), to będą go ścigać o ratę, ale OC będzie kontynuowane. Jeżeli nie zgłosił się, to polisa po nieopłaconej racie wygasa i TU to nie interesuje, to już jest problem nowego właściciela. 

W ustawie jest wszystko napisane.

Polisa OC sama nie wygasa. Nawet po śmierci właściciela pojazdu. Może się nie wznowić po zakupie. Nie wznowi się również w przypadku gdy składka lub jakaś jej część nie zostanie opłacona w jej trakcie. Aby się wznowiła może być opłacona po terminie zapłaty raty/składki wskazanym w polisie byleby się zmieścić przed zakończeniem polisy.

W omawianym przypadku możliwości jest kilka. :)

Napisano
W dniu 16.08.2025 o 21:14, tommy__ napisał(a):

Chodziło mu o AC/NNW. 

OC, wszystkie prawa i obowiązki, z momentem zakupu przechodzą na nowego właściciela. Nie możesz wnioskować, jako były właściciel, o zwrot niewykorzystanej części składki OC (no chyba, że dogadasz się z kupującym). 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
  • Popularny post

Mały apdejt...

po pismie od prawnika do link 4 , okazało się że jednak pieniądze były wpłacone  ,i że auto było ubezpieczone.

po przesłaniu do UFG , anulowali karę.

Edytowane przez damianX

Napisano
2 godziny temu, damianX napisał(a):

okazało się że jednak pieniądze były wpłacone  ,i że auto było ubezpieczone.

Niby wszystko się wyjaśniło, ale "niesmak pozostał". Ja bym tej kary nie anulował, bo przecież były właściciel mógł nie zapłacić ubezpieczenia ;]