Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Octavia Combi czy nowy Golf Variant ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Do końca Września muszę podjąć decyzję jakie nowe auto kupić. Na placu boju pozostały dwa auta Skoda Octavia Combi 1.5eTSI w wersji Sportline i VW Golf Variant 1.5eTSI w wersji Style, oba z 7 biegowym DSG. Cena aut bardzo podobna. Zależy mi na dobrym wyciszeniu auta podczas jazdy na długich odcinkach z prędkościami autostradowymi i komforcie zawieszenia. Octavia z tyłu belka skrętna, Golf wielowahacz.  Co byście wybrali ?

Napisano
1 minutę temu, deszczowyRoman napisał(a):

Placisz czy tylko wybierasz? 

.

Jakie to ma znaczenie w kontekście? 

8 minut temu, klo napisał(a):

Cena aut bardzo podobna.

Napisano
Godzinę temu, klo napisał(a):

Witam.

Do końca Września muszę podjąć decyzję jakie nowe auto kupić. Na placu boju pozostały dwa auta Skoda Octavia Combi 1.5eTSI w wersji Sportline i VW Golf Variant 1.5eTSI w wersji Style, oba z 7 biegowym DSG. Cena aut bardzo podobna. Zależy mi na dobrym wyciszeniu auta podczas jazdy na długich odcinkach z prędkościami autostradowymi i komforcie zawieszenia. Octavia z tyłu belka skrętna, Golf wielowahacz.  Co byście wybrali ?

Jeśli to możliwe, przejedź się obydwoma w podobnych warunkach i po tych samych drogach/ulicach.

Te auta różnią się głównie wyglądem, mi osobiście bardziej podoba się Skoda i ją bym wybrał.

Edytowane przez Majkiel

Napisano

Nie wiem wiele o golfie 8 ale wiem za to wiele o Octavia 3 i golfie 7 oba kombi. Też mi mówiono że te auta to różnią się w zasadzie wyglądem. Nic bardziej mylnego. Octavii nie nawidzilem ,golfem bardzo lubię jeździć. Zawieszenie w octavia to był dramat, kłaniała się na każdym zjeździe z progu, bujało to w zakrętach.Prowadzenie i zawieszenie golfa to inny świat. Zestrojenie plus wielowahacz. Golf też jest cichszy od octavia powyżej 120km/h. Nie wiem czy tak samo jest między octavia 4 i golf8 ale sugeruje tym pojeździć dłużej niż 15 min. Dodam że Octavię mialem salonowa a golf z przebiegiem jakieś 50 tys.

Napisano
9 godzin temu, klo napisał(a):

Witam.

golfa

Napisano
9 godzin temu, klo napisał(a):

Witam.

Przejedz sie jednym i drugim i wtedy podejmij decyzje.

Napisano

Za Skoda przemawia wygląd i matrixy w standardzie. 
Za to komfort zawieszenia pewnie wyższy w Golfie. 

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Jeśli to możliwe, przejedź się obydwoma w podobnych warunkach i po tych samych drogach/ulicach.

Te auta różnią się głównie wyglądem, mi osobiście bardziej podoba się Skoda i ją bym wybrał.

Problem polega na tym że w całej Polsce nie ma Golfa Variant 1.5eTSI Style udostępnionego do jazd próbnych 🙃

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Placisz czy tylko wybierasz? 

Golf kombi wygląda brzydko.

Wybieram, płacę i muszę ładnych kilka lat tym autem pojeździć 😉

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, irishpiter napisał(a):

Nie wiem wiele o golfie 8 ale wiem za to wiele o Octavia 3 i golfie 7 oba kombi. Też mi mówiono że te auta to różnią się w zasadzie wyglądem. Nic bardziej mylnego. Octavii nie nawidzilem ,golfem bardzo lubię jeździć. Zawieszenie w octavia to był dramat, kłaniała się na każdym zjeździe z progu, bujało to w zakrętach.Prowadzenie i zawieszenie golfa to inny świat. Zestrojenie plus wielowahacz. Golf też jest cichszy od octavia powyżej 120km/h. Nie wiem czy tak samo jest między octavia 4 i golf8 ale sugeruje tym pojeździć dłużej niż 15 min. Dodam że Octavię mialem salonowa a golf z przebiegiem jakieś 50 tys.

Tak wiem że Octavia 3 i Golf 7 Variant to były zupełnie inne auta w prowadzeniu na plus Golfa, ale w obecnej generacji podobno oba modele prowadzą się dobrze.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Przejedz sie jednym i drugim i wtedy podejmij decyzje.

Problem w tym że VW nie ma takiego auta udostępnionego do jazd próbnych i liczę że ktoś z Was jeździł jednym i drugim autem i może coś na ten temat powiedzieć 😀

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, pr0mil napisał(a):

Za Skoda przemawia wygląd i matrixy w standardzie. 
Za to komfort zawieszenia pewnie wyższy w Golfie. 

Do golfa można dobrać pakiet z matrixami  i oba auta podobnie wyposażone kosztują podobne pieniądze. Octavia też wizualnie bardziej mi się podoba, nie mam tylko porównania jak z wyciszeniem w obu samochodach podczas jazdy autostradowej :nie_wiem:

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, bielaPL napisał(a):

golfa

Dlaczego 🧐 ?

Napisano
37 minut temu, klo napisał(a):

Do golfa można dobrać pakiet z matrixami  i oba auta podobnie wyposażone kosztują podobne pieniądze. Octavia też wizualnie bardziej mi się podoba, nie mam tylko porównania jak z wyciszeniem w obu samochodach podczas jazdy autostradowej :nie_wiem:

To w zasadzie nie wiem czego oczekujesz od nas. Podałeś obie wersję, a skoro możesz doposażyć, to w Skodzie możesz dokupić szyby przednie dźwiękoszczelne i DCC. 

Napisano
49 minut temu, klo napisał(a):

Na autostradzie będzie głośno i tam i tam, w końcu to klasa C. Jako takie wygłuszenie masz od klasy D, a w dzisiejszych czasach nawet BMW trzeba dodatkowo wyciszać, bo producenci mocno na tym tną (koszty i masa). Polska jazda autostradowa jest czymś, do czego popularne samochody nie są projektowane, bo w Europie i na świecie maksymalne prędkości to 110-130, a różnica hałasu między 110 a 140 potrafi być dwukrotna.

Napisano
14 godzin temu, klo napisał(a):

Dlaczego 🧐 ?

8.5 to już dopracowane auto, wykończeniowo zawsze był lepszy od octavi, wielowahacz z tyłu

Napisano

Jako użytkownik Golfa VII zdecydowanie polecam Golfa. W firmie mamy także Golfa 8.5 i sporo Octavii. Golf w detalach jest zdecydowanie lepszy.

Jakość, wyciszenie, komfort, prowadzenie. Jedyna przewaga Octavi to większe wnętrze i bagażnik, ale Golf pod tym względem też jest ok. 

Napisano
14 godzin temu, klo napisał(a):

Problem w tym że VW nie ma takiego auta udostępnionego do jazd próbnych i liczę że ktoś z Was jeździł jednym i drugim autem i może coś na ten temat powiedzieć 😀

To poszukaj w innych okolicznych salonach, wypozyczalniach, czy ostatecznie uzywek w komisach...

Wydawanie +/-150kPLN na podstawie subiektywnych odczuc przypadkowego usera z forum to jednak spore ryzyko ;)

Napisano
16 godzin temu, klo napisał(a):

Problem polega na tym że w całej Polsce nie ma Golfa Variant 1.5eTSI Style udostępnionego do jazd próbnych 🙃

A jakaś inna wersja Varianta jest dostępna do jazdy? "Zwykłe" TSI nie powinno się znacząco różnić  jeśli chodzi o zachowanie zawieszenia czy hałas na autostradzie 

Napisano
17 godzin temu, klo napisał(a):

to nie problem

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-ID6HAZP9.html

idziesz i mówisz że jesteś zainteresowany i bierzesz na przejażdżkę 

Napisano

W serii żądne z tych aut nie będzie na autostradzie ciche. Szumy kół będzie słychać, a na betonowej drodze będą już dokuczliwe - taka cecha wszystkich kompaktowych aut koncernu VW. Stojąc przed takim wyborem optowałbym za Golfem - jednak ciut lepiej wykonany od Octavii, z tyłu ma wielowahacz co daje szanse na ciut lepsze prowadzenie no i jak dzis za jedno i drugie zapłącisz podobnie, to po paru latach za VW więcej dostaniesz.

Napisano

Oba auta pod kątem wyciszenia to nieporozumienie.

Oba również mają dziwne, choć bardzo typowe dla tej platformy spieprzone zawieszenie. Jest głośne, słabo filtruje nierowności, wstrząsa wnętrzem przez co deska i boczki trzaskają od naprężeń. Jak zle to auta przekonałem się biorąc kie ceed na tydzień z wypożyczalni, która wprawdzie doprowadzała do szału systemem ISA natomiast zawieszeniowo była kilka klas wyżej niż platforma vw. Zawieszenie filtrowało jak trzeba a jazda po szorstkim asfalcie nie powodowała mrowienia paneli jak w vw/skoda.

Po przejechaniu 400km octavią, jak wysiadłem to miałem poczucie ze wciąż jadę🤪 tak mnie ten szum i drgania wymasował.

Edytowane przez dirkdiggler

Napisano
W dniu 20.08.2025 o 23:12, irishpiter napisał(a):

Golf, pomimo tego, że jakościowo trochę obniżył loty, zawsze bedzie autem lepszym od Octavii (poza wielkością i pojemnością).

Napisano
2 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Golf, pomimo tego, że jakościowo trochę obniżył loty, zawsze bedzie autem lepszym od Octavii (poza wielkością i pojemnością).

W jakim sensie lepszym? 

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał(a):

W jakim sensie lepszym? 

W sensie detali, których nie widać na codzień, ale wkurzają, jak już jedziesz. Mam G7, czasem wsiadam do różnych O3 i od razu wyłapuję niedoskonałości. O4 jeździłem kilka razy, G8 zrobiłem też niecałe 500 km, ale tu znów zupełnie inne prowadzenie w lekkim Golfie vs ociężałej Octavii na belce z tyłu. Dodatkowo O4 ma większe koła i opony już nie są w standardowym rozmiarze, więc na komplecie trzeba dołożyć ok 400 zł w porownaniu z Golfem 8.

Napisano
W dniu 21.08.2025 o 18:35, wladmar napisał(a):

Polska jazda autostradowa jest czymś, do czego popularne samochody nie są projektowane, bo w Europie i na świecie maksymalne prędkości to 110-130, a różnica hałasu między 110 a 140 potrafi być dwukrotna.

To też, ale jest też jakiś problem w nawierzchniach dróg w Polsce- mam w tym kontekście pewną obserwację. Leon kombi to auto słabo wyciszone - jeździłem tym autem po kilku krajach (zahaczyłem też o Niemcy, Czechy, Włochy, Austrię) i o dziwo na polskich na autostradach i ekspresówkach było najgłośniej. To samo auto, te same opony, sucha nawierzchnia, a jednak inaczej. Jazda autostradą w Niemczech - asfaltowa czy betonowa generowała mniej hałasu niż jazda taką samą autostradą w Polsce. Polskie drogi szybkiego ruchu wykonane z betonu to jakaś totalna ekstraklasa (S8 Wrocław - Łódź, fragment S7 koło Piaseczna) - czegoś tak głośnego nigdzie nie spotkałem.  S8 Wrocław-Łódź to był zawsze gwarantowany ból głowy, bo przy przepisowej prędkości człowiek po dłuższej jeździe dostaje cholery, coś zaczyna rozsadzać głowę i noga sama dociska pedał gazu  by jak najszybciej zostawić ten odcinek za sobą - już jeden pies, że będzie trochę głośniej... ale krócej :pifpaf:

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Finalnie wybrałem Golfa Variant w wersji R-line plus :) Na plus względem Skody dużo lepsza jakość wykończenia wnętrza i zawieszenie niezależne z tyłu, wyciszenie na bardzo podobnym poziomie. Na minus brak podgrzewanej przedniej szyby, usb w obudowie lusterka wstecznego i podświetlane logo z przodu ;) 

Napisano
W dniu 23.10.2025 o 21:00, klo napisał(a):

Finalnie wybrałem Golfa Variant w wersji R-line plus :) Na plus względem Skody dużo lepsza jakość wykończenia wnętrza i zawieszenie niezależne z tyłu, wyciszenie na bardzo podobnym poziomie. Na minus brak podgrzewanej przedniej szyby, usb w obudowie lusterka wstecznego i podświetlane logo z przodu ;) 

Niech się dobrze sprawuje! :)

Napisano
W dniu 23.10.2025 o 21:00, klo napisał(a):

Jak pojezdzisz troche zdaj relacje w porównaniu z MK7.

Miedzy O3, a Mk7 była spora róznica w wyciszeniu.