Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe ceny przeglądu technicznego

Featured Replies

Napisano
W dniu 7.09.2025 o 12:52, futrzak napisał(a):

Ceny urzędowe wielu czynności latami są takie same i nie jest to nic nienormalnego czy dziwnego. Ile np. kosztuje opłata za ślub cywilny i jak długo się nie zmieniła?

Kogo obchodzi cena za ślub cywilny:facepalm: chyba ze go bierze co rok to tak;]

Napisano
21 godzin temu, CiniO napisał(a):

ale już np cena sprzętu diagnostycznego relatywnie dzisiaj kosztuje dużo mniej.

Co ?;l

Napisano
22 godziny temu, CiniO napisał(a):

Po co?

Ja nie jeżdżę na przeglądy po to, bo chce żeby mi coś sprawdzili.

To jest urzędowo wymagany obowiązek posiadacza samochodu aby upewnić się, że mój pojazd technicznie spełnia wszystkie wymagane warunki.

Jeśli chciałbym sobie sam dla własnego spokoju sprawdzić szczelność układu LPG miernikiem, to mój gazownik bez problemu zrobi to dla mnie za 20zł i zajmie mu to 5-10 minut. Płacenie dodatkowych 96zł na przeglądzie za to, wydaje mi się nieracjonalnie drogie. Dodatkowo tak jak powiedziałem, z mojego doświadczenia zdecydowana większość stacji kontroli nie wykonuje takiego pomiaru, mimo że biorą za to pieniądze.

Problem jest taki, że w ogóle celem tych przeglądów, jest odsianie niesprawnych samochodów z naszych dróg. Po to jesteśmy zmuszeni je wykonywać i płacić za nie te obecne około 100zł czy niedługo po 150zł co roku. Niestety ten cel nie jest realizowany.

Nie znam osobiście nikogo w Polsce, kto by musiał się pozbyć samochodu (oddać na złom) ze względu na zły stan techiniczny i oblany przez to przegląd.

Nie znam nawet nikogo, kto by oblał przegląd i musiał wykonywać drogie naprawy na szybko aby go zaliczyć.

Wiem dobrze, że ludzie którzy jeżdżą złomami które nie nadają się do użycia na drogach publicznych, jeżdzą do takich stacji, gdzie i tak dostaną pieczątkę - a to powoduje, że ogólnie funkcjonowanie tych przeglądów w Polsce w obecnej formie jest poprostu bezsensu.

W Polsce ilość oblanych przeglądów przy pierwszym podejściu to jest chyba coś rzędu 1-2%.

W krajach gdzie przeglądy są wykonywane rzetelenie, ten odsetek zwykle wynosi powyżej 50%.

To daje perfekcyjny obraz jak bezsensowny jest ten cały nasz system przeglądów w obecnej formie.

I odrazu się przyznaje bez bicia - są rzeczy w moich samochodach które zapewne przy rzetelenie wykonywanych przeglądach by nie przeszły.

Ale w Polsce przechodzą bez zająknięcia. Więc skoro tak jest to ja korzystam, bo po co mam płacić za naprawy auta aby być 100% zgodnym z wymaganiami technicznymi narzucanymi przez prawo, skoro 80% innych kierowców to olewa i wykorzystuje ten totalnie nieudolny system przeglądów aby jeździć takimi pojazdami...

Jak napisałem wcześniej - ja oczekuję, że obowiązkowe badania techniczne w końcu będą mniej-więcej zgodne z tym, czego wymagają przepisy istniejące od dawna. To co napisałeś to właśnie patologia, którę również kultywuje np. @amazaque. Jak miałem LPG, to mi na SKP sprawdzali detektorem szczelność, bo taki jest wymóg. W Polsce absurdem jest sytuacja, że jeżdżę do SKP, która mi sprawdzi samochód, a nie podbije przegląd. Dla mojego i innych bezpieczeństwa. Dodam, że ja jestem z tych, którzy potrafią podjechać na SKP bez potrzeby badań, a dlatego, że coś mi się nie podoba, lub warsztat stwierdził, że warto na szarpaku sprawdzić. Może dlatego mój np. piętnastolatek jest w lepszym stanie technicznym niż trzylatek, który trafił na swój pierwszy przegląd.  

Napisano
W dniu 7.09.2025 o 12:39, futrzak napisał(a):

PS - nie interesuje mnie przelicznik ceny badania na jakąś bliżej niesprecyzowaną cenę wódki czy papierosów, bo one rządzą się innymi prawami. 

I tu wchodzi do gry indeks Big Maca. ;)

Napisano
16 godzin temu, futrzak napisał(a):

Może dlatego mój np. piętnastolatek jest w lepszym stanie technicznym niż trzylatek, który trafił na swój pierwszy przegląd.

Mój dwunastolatek też, ale nie dlatego że czekam z usterkami do przeglądu technicznego żeby je wykryli :oki:.

Napisano
W dniu 8.09.2025 o 08:40, angrius napisał(a):

Dla swojego własnego bezpieczeństwa?🤦 Skoro patrzysz jak robią inni, a masz w dupie swoje bezpieczeństwo to co tu myśleć 

Przeglądy to nie tylko sprawdzenie rzeczy odpowiedzialnych za bezpieczeństwo.

Jest też ekologia czyli np emisje spalin.

Są też wymogi porządkowe choćby takie jak podświetlenie tablicy rejestracyjnej, itp

Napisano
W dniu 9.09.2025 o 15:28, amazaque napisał(a):

Mój dwunastolatek też, ale nie dlatego że czekam z usterkami do przeglądu technicznego żeby je wykryli :oki:.

Zwrocileś uwagę, że pisałem o tym, że pojawiam się tam bez potrzeby obowiazkowych badań technicznych?

Napisano
W dniu 5.09.2025 o 21:30, CiniO napisał(a):

auta z LPG rożnica prawie 100zł

Dzisiaj byłem na przeglądzie z autem z lpg i po nowych stawkach będzie 245 zł. Zmiana stawek od 19 września 

Napisano
W dniu 7.09.2025 o 19:53, WaWeR napisał(a):

Co bylo by prawie dwukrotnoscia kosztu przegladu w Niemczech

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A tutaj jeden user pieni się o 50 zł.
Ciekawe czy chciałby zarabiać tyle teraz co w momencie wprowadzenia ostatnich stawek.
...

Napisano
1 minutę temu, pawel_78 napisał(a):

A tutaj jeden user pieni się o 50 zł.
Ciekawe czy chciałby zarabiać tyle teraz co w momencie wprowadzenia ostatnich stawek.
...

No nie mów, że diagności cały czas tyle samo zarabiają? ;] Chociaż oczywiście nowa stawka za rzetelne badanie nie jest wygórowana :ok:

Napisano
16 minut temu, janusz napisał(a):

No nie mów, że diagności cały czas tyle samo zarabiają? ;] Chociaż oczywiście nowa stawka za rzetelne badanie nie jest wygórowana :ok:

Diagności zarabiają więcej i nadal opłaca się mieć SKP ponieważ ilość pojazdów od 2000 r. wzrosła 2,7 krotnie. Jednym z argumentów przeciw, które tu padły jest fakt, że sposób badania się nie zmienia, a podwyżka jest znaczna, bo aż 50% (dla samochodów bez gazu). Moim zdaniem już pal sześć, że od ćwierć wieku stawka była stała i kiedyś w końcu musiała wzrosnąć - jednak jest w tym trochę racji, że powinno coś się zmienić, nie  tylko cena, zwłaszcza w kontekście diesli bez dpf, przez które często jeżdżę z obiegiem zamkniętym, a w końcu w technologii samochodów ten czas, który minął od ostatnich zmian dzieli przepaść. 

Napisano
2 minuty temu, gilbert3 napisał(a):

Diagności zarabiają więcej i nadal opłaca się mieć SKP ponieważ ilość pojazdów od 2000 r. wzrosła 2,7 krotnie. Jednym z argumentów przeciw, które tu padły jest fakt, że sposób badania się nie zmienia, a podwyżka jest znaczna, bo aż 50% (dla samochodów bez gazu). Moim zdaniem już pal sześć, że od ćwierć wieku stawka była stała i kiedyś w końcu musiała wzrosnąć - jednak jest w tym trochę racji, że powinno coś się zmienić, nie  tylko cena, zwłaszcza w kontekście diesli bez dpf, przez które często jeżdżę z obiegiem zamkniętym, a w końcu w technologii samochodów ten czas, który minął od ostatnich zmian dzieli przepaść. 

Myślę, że powinna być lepiej egzekwowana rzetelność badania, a niekoniecznie zmiana jego zakresu. 

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

Myślę, że powinna być lepiej egzekwowana rzetelność badania, a niekoniecznie zmiana jego zakresu. 

Po części zgoda, jednak akurat w kwestii diesli badanie tradycyjnym dymomierzem jest bez sensu. 

Napisano
W dniu 11.09.2025 o 21:57, KYRTAP napisał(a):

Dzisiaj byłem na przeglądzie z autem z lpg i po nowych stawkach będzie 245 zł. Zmiana stawek od 19 września 

Ja też byłem z kuchenką, bo za miesiąc mi się kończł, ale co mnie rozczarowało (znowu) to badanie LPG - za 100PLN (będzie) więcej od (bez LPG),  wpisali tylko do systemu "flaszkę", nawet maski nie otworzyli :( tylko test ścieżki zdrowia-jak tak to nazywam i do przodu, następny :(

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

Ja też byłem z kuchenką, bo za miesiąc mi się kończł, ale co mnie rozczarowało (znowu) to badanie LPG - za 100PLN (będzie) więcej od (bez LPG),  wpisali tylko do systemu "flaszkę", nawet maski nie otworzyli :( tylko test ścieżki zdrowia-jak tak to nazywam i do przodu, następny :(

A o co więcej w tej zabawie chodzi? Masz sprawne hamulce, trochę amortyzatory. Drążki kierownicze bez luzów, ale nie na tyle że za chwilę jeden wypadnie. Jak na rok wystarczy to jest o.k. Podobna sytuacja jest z badaniami okresowymi u pracodawcy :hehe: :facepalm:. Jak mi coś dolega to idę do lekarza, na okresowych okaz zdrowia, ale tutaj nie ja płacę, tylko pracodawca, a w moim wieku już raz na rok 360 złotych :old:

Napisano
11 minut temu, amazaque napisał(a):

moim wieku już raz na rok 360 złotych :old:

Nie wiem w jakim jesteś wieku, ale skoro co roku musisz robić badania medycyny pracy to z jakiegoś powodu. Ja dostałem na 3 lata a piątka z przodu i usterki zdrowotne stwierdzane za każdym razem. 

Także wiek nie ma bezpośredniego przełożenia tutaj. 

Co innego w przypadku auta. 

Napisano

Byłem w sobotę swoim jedenastolatkiem na OSKP. Pytałem diagnosty jak to będzie po nowemu to usłyszałem że oprócz cen na chwilę obecną nic się nie zmienia. Pytałem o zdjęcia to mnie wyśmiał. 

Napisano
19 minut temu, ochkarol napisał(a):

Także wiek nie ma bezpośredniego przełożenia tutaj. 

Ma z uwagi na wykonywane zadania! 

Napisano

Byłbym zapomniał - badania robione 17 września, od 19 września nic się nie zmienia, poza ceną ;l

Napisano
10 godzin temu, futrzak napisał(a):

Byłbym zapomniał - badania robione 17 września, od 19 września nic się nie zmienia, poza ceną ;l

Przecież to całe zamieszanie od początku dotyczy tylko "podwyżki ceny za badanie"! Nikt nigdzie nie wspominał o zmianie warunków czy zakresu ich wykonywania. ;]

Napisano
31 minut temu, amazaque napisał(a):

Przecież to całe zamieszanie od początku dotyczy tylko "podwyżki ceny za badanie"! Nikt nigdzie nie wspominał o zmianie warunków czy zakresu ich wykonywania. ;]

Rządzący tak głupio gadali, że w domyśle ….

A tak stare smrody nadal będą nas truć 😭

Napisano
1 godzinę temu, amazaque napisał(a):

Gdybyś czytał uważniej, to mowa była również u uzasadnieniu podwyżki - zmiany w badaniach. Nic się nie zmienia, tylko ceny wyższe. 

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

Rządzący tak głupio gadali, że w domyśle ….

A tak stare smrody nadal będą nas truć 😭

Standardowe pierniczenie od lat...

Napisano

a zmieniło się cokolwiek oprocz ceny?

Trafiłem na artykuł, ze wszedł też obowiązek robienia zdjęć pojazdu i podwyzszanie opłat za spoznienia - to są tematy, które są evergreenem od kilku ładnych lat, ale nie znalazłem potwierdzenia z dokumentach, więc biorę to za artykuł wpluty przez AI bez weryfikacji merytorycznej. Zapewne by było głośniej o tych zmianach, ale ziarenko niepewnosci zasiali. 

To jak w koncu jest? 

Napisano

Nic sie nie zmienia oprócz ceny bo tą zmianę można wprowadzić rozporządzeniem, a inne zmiany techniczne wymagają ponoć ustawy więc to potrwa. Potem prezydent z innej opcji znów może doszukać się czegoś co wpłynie na brak poparcia jego obozu i zawetuje więc najpewniej długo sie nic nie zmieni.

Napisano
31 minut temu, Truecolor napisał(a):

Nic sie nie zmienia oprócz ceny bo tą zmianę można wprowadzić rozporządzeniem, a inne zmiany techniczne wymagają ponoć ustawy więc to potrwa. Potem prezydent z innej opcji znów może doszukać się czegoś co wpłynie na brak poparcia jego obozu i zawetuje więc najpewniej długo sie nic nie zmieni.

No tak mi sie wydawało, ze to fantazja redachtóra AI

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/7026363,nowe-przepisy-o-badaniach-technicznych-od-wrzesnia-2025-wyzsze-oplaty.html

Napisano
W dniu 22.09.2025 o 09:37, Filipfm napisał(a):

Trafiłem na artykuł, ze wszedł też obowiązek robienia zdjęć pojazdu i podwyzszanie opłat za spoznienia - to są tematy, które są evergreenem od kilku ładnych lat, ale nie znalazłem potwierdzenia z dokumentach, więc biorę to za artykuł wpluty przez AI bez weryfikacji merytorycznej. Zapewne by było głośniej o tych zmianach, ale ziarenko niepewnosci zasiali. 

To jak w koncu jest? 

też czytałem różne rzeczy, a przedwczoraj byłem na badaniu technicznym z siedmioletnim Oplem. Fakt, że nie pojechałem tym razem do takiego pana co robi wszystko tak jak trzeba, każdą usterkę znajdzie i nic mu nie umknie, bo miałem do niego dalej, a trochę chory jestem i mi się nie chciało. Pojechałem najbliżej domu i poza ceną nic się nie zmieniło. Wjechać, światła, amortyzatory, hamulce. - a gaśnicę Pan ma? - no gdzieś mam - dziękuję, należy się 149. Żadnych zdjęć, żadnego badania spalin, żadnych chęci żeby to diagnosta wjeżdżał autem.

Napisano

Już pisałem, że nic :hehe:

To jak w koncu jest? 

https://autoblog.spidersweb.pl/diagnosci-nie-robia-zdjec-nie-ma-kary-za-spoznienie-skp

Cytat

Diagności nie robią zdjęć podczas badania technicznego, a spóźnienie nic nie kosztuje. Prostujemy bzdury

Po ostatnim, wyczekiwanym od dawna wzroście cen za badanie techniczne pojazdu, zaroiło się od wpisów dezinformujących w tej sprawie. Pojechałem więc do znajomego diagnosty, żeby dowiedzieć się, jak jest naprawdę.

:hehe:

Napisano
13 minut temu, Filipfm napisał(a):

co to się porobiło, ze spidersweb jest bardziej wiarygodny niż infor 😄 

Złomnik podsumował  :ok: