Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektrochromatyczny dach

Featured Replies

Napisano

Dostałem dziś jako zastępczy 2025 Audi A5 z tym wynalazkiem i nie mogę przestać się tym bawić. Genialne rozwiązanie. Szkoda tylko że nie da się tego porządnie ściemnić ale poza tym super zabawka. Czekam na podobne opcje do bocznych szyb żeby np. w czasie postoju można zrobić sobie w samochodzie pełną prywatność. 

Napisano
15 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Dostałem dziś jako zastępczy 2025 Audi A5 z tym wynalazkiem i nie mogę przestać się tym bawić. Genialne rozwiązanie. Szkoda tylko że nie da się tego porządnie ściemnić ale poza tym super zabawka. Czekam na podobne opcje do bocznych szyb żeby np. w czasie postoju można zrobić sobie w samochodzie pełną prywatność. 

Swintuszek :cycki:

Napisano
57 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Szkoda tylko że nie da się tego porządnie ściemnić (...)

:skromny:

Napisano
1 godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

Szklane dachy to coś co w aucie musi być😎

Napisano
15 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Szklane dachy to coś co w aucie musi być😎

ale otwieralne i zasłanialne :)

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Otwierane tak a zasłanialne być nie musi bo i tak nigdy nie zasłaniam😎

Napisano
2 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Jak oceniasz całość? Nie wkurzają Cię klamki, cały czas działają poprawnie? 

Przyciski do regulacji lusterek? 

Kierownica okrągła czy prostokątna? Miałem przez chwilę z SLine i ta prostokątna doprowadzała mnie do szału. 

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Otwierane tak a zasłanialne być nie musi bo i tak nigdy nie zasłaniam😎

U mnie jest std zasłonięty. Odsłaniam zimą czy jak otwieram dach. Latem potrafi świecić w czerep jak w cabrio :). Tak czy inaczej lepiej mieć wybór niż go nie mieć.

Napisano
11 minut temu, sherif napisał(a):

U mnie jest std zasłonięty. Odsłaniam zimą czy jak otwieram dach. Latem potrafi świecić w czerep jak w cabrio :). Tak czy inaczej lepiej mieć wybór niż go nie mieć.

Wybór zawsze warto mieć👍

Napisano
4 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Fajny gadżet. Renault Symbioz to też oferuje, ale ściemniany partiami, taki francuski szpan.

2 godziny temu, sherif napisał(a):

Otwieralne spoko, ale pełny szklany dach też robi swoje i jak jeżdżę pumą z blachą u góry to doceniam dużą dziurę w dachu.

Argument broniący nieotwieranych, na pewno nie będzie przeciekać ;] zawsze aktualny.

Napisano
10 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Czekam na podobne opcje do bocznych szyb żeby np. w czasie postoju można zrobić sobie w samochodzie pełną prywatność. 

Rozumiałbym, gdybyś miał 20 lat. Ale teraz? Teraz to dla Ciebie zbędny gadżet.

Napisano

Jak to nowe A5 jest wyciszone? 

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał(a):

Moja żona miała taki wynalazek, to ją wkurzał i jeździła zawsze z zamkniętym. Szczęście, że zasłona była gruba i nieprzezroczysta, nie takie cienkie szmatki jak dają teraz. Więcej już nie szukaliśmy takiej opcji bo to bez sensu.

Z kolei ja mam i czasem nawet lubię, ładnie to wygląda. Ale pod warunkiem, że jest cały z jednego kawałka szkła, otwierane często są dzielone i już tak dobrze nie wyglądają.

image.png.e6fa08b6bf0db10437f7385c54d00da8.png

Napisano
35 minut temu, Ryb napisał(a):

Moja żona miała taki wynalazek, to ją wkurzał i jeździła zawsze z zamkniętym. Szczęście, że zasłona była gruba i nieprzezroczysta, nie takie cienkie szmatki jak dają teraz. Więcej już nie szukaliśmy takiej opcji bo to bez sensu.

Z kolei ja mam i czasem nawet lubię, ładnie to wygląda. Ale pod warunkiem, że jest cały z jednego kawałka szkła, otwierane często są dzielone i już tak dobrze nie wyglądają.

image.png.e6fa08b6bf0db10437f7385c54d00da8.png

mialem taki w 2 autach... citroen C4GP i tesla Y.

to naprawde robi robote, w innym tego nie mam i jakbys jezdzil w trumnie tak ciemno w porownaniu do tego ze szklanym dachem

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

to naprawde robi robote, w innym tego nie mam i jakbys jezdzil w trumnie tak ciemno w porownaniu do tego ze szklanym dachem

IMO robi robotę zwłaszcza z jasną tapicerką.

:ok:

Napisano
15 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Musisz kupić Maextro S800 by Huawei a nie jakieś europejskie prawie premium ;) 

Edytowane przez lucash

Napisano
36 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Dotykałeś tego w Tesli w czasie upału? Tak od spodu, jak siedzisz już w aucie.

Ja się zdziwiłem, że to się dosyć mocno nagrzewa, ale jeszcze bardziej się zdziwiłem, że wcale nie czuć że masz coś jakby piekarnik nad głową. Nie wiem dlaczego tak.

Nigdy nikt z pasażerów się też nie skarżył, że mu grzeje czerep czy razi w oczy.

Napisano
29 minut temu, lucash napisał(a):

Musisz kupić Maextro S800 by Huawei a nie jakieś europejskie prawie premium ;) 

Nawet z takim budżetem (bo opracowanie auta tej klasy to duże pieniądze przecież są) nie potrafią wymyślić czegoś samodzielnie tylko kopiują Europę. Dramat.

:facepalm:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Nawet z takim budżetem (bo opracowanie auta tej klasy to duże pieniądze przecież są) nie potrafią wymyślić czegoś samodzielnie tylko kopiują Europę. Dramat.

nie moja liga ale ten mega wielki ekran z tyłu to chyba nie jest dostępny w żadnej z EU marek. 

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Ja miałem zawsze w sumie z przymusu niż z wyboru. Poprostu były w std w danej wersji. Bajer jak bajer, ale nie jest to coś co muszę mieć. Jak nigdzie mi się nie spieszy, jadę wolno, pogoda wiosenna to aż prosi się otworzyć całość. Zawsze miałem na całość dachu, składające się z dwóch części, ta przednia otwierana.

Moja małżonka w swoim aucie bardzo często tak jeździła, bo nie lubi klimy. Tak często, że raz jak wsiadłem do jej Lancii to zauważyłem że coś się przelewa, miała nalane wody w podsufitkę :facepalm:. Zostawiła otwarty dach na deszczu .. a Fiat tak to wykombinował, że jak się przelawało to szło w plastiki. Z drugiej strony to trochę to przemyśleli bo woda zebrała się tylko w ok światełek :).

Napisano
3 minuty temu, lucash napisał(a):

nie moja liga ale ten mega wielki ekran z tyłu to chyba nie jest dostępny w żadnej z EU marek. 

Tu nie chodzi o to żeby znaleźć jeden element, który nie przypomina europejskich marek ale żeby żaden element nie przypominał europejskich marek.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Ja miałem zawsze w sumie z przymusu niż z wyboru. Poprostu były w std w danej wersji. Bajer jak bajer, ale nie jest to coś co muszę mieć. Jak nigdzie mi się nie spieszy, jadę wolno, pogoda wiosenna to aż prosi się otworzyć całość. Zawsze miałem na całość dachu, składające się z dwóch części, ta przednia otwierana.

Moja małżonka w swoim aucie bardzo często tak jeździła, bo nie lubi klimy. Tak często, że raz jak wsiadłem do jej Lancii to zauważyłem że coś się przelewa, miała nalane wody w podsufitkę :facepalm:. Zostawiła otwarty dach na deszczu .. a Fiat tak to wykombinował, że jak się przelawało to szło w plastiki. Z drugiej strony to trochę to przemyśleli bo woda zebrała się tylko w ok światełek :).

ZTCW sporo marek ma tak, że jak zostawisz otwarty to czujnik deszczu jest aktywny i jak wykryje deszcz to sam zamknie.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Tu nie chodzi o to żeby znaleźć jeden element, który nie przypomina europejskich marek ale żeby żaden element nie przypominał europejskich marek.

A niby dlaczego?

Przecież głównie dzięki opanowanej do perfekcji umiejętności kopiowania zdobywają teraz rynek motoryzacyjny w Europie.

Napisano
4 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Jak to nowe A5 jest wyciszone? 

IMO gorzej niż A4. Nie wiem jak prędkości autostradowe, bo wziąłem A5 na dzień jak oddałem A4 na serwis i silnik słychać o wiele głośniej w A5 i w jeździe miejskiej mi to przeszkadzało. Nie jest tak głośno jak w Q3, ale bliżej A5 do Q3 niż do A4, niestety.

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

A niby dlaczego?

Przecież głównie dzięki opanowanej do perfekcji umiejętności kopiowania zdobywają teraz rynek motoryzacyjny w Europie.

Nie wiem, myślałem dotąd, że klient kupujący chińskie buty "Raebouk" zamiast "Reebok" różni się od klienta, kupującego Bentleya i ten drugi raczej nie skusi się na chińskiego "Baentleya". Ale może się nie znam, może klienci na towary luksusowe też są skłonni kupić coś, co jest podróbką byle tylko zaoszczędzić.

:nie_wiem:

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

ZTCW sporo marek ma tak, że jak zostawisz otwarty to czujnik deszczu jest aktywny i jak wykryje deszcz to sam zamknie.

W Fiacie z 2008r :phi: ?

W Volvo mam, bo jak na myjni jadę lancą to nawet roletę domyka na oknie :). Tylko, że ja i tak nie zostawiam dachu otwartego na zewn.

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał(a):

Nie wiem, myślałem dotąd, że klient kupujący chińskie buty "Raebouk" zamiast "Reebok" różni się od klienta, kupującego Bentleya i ten drugi raczej nie skusi się na chińskiego "Baentleya". Ale może się nie znam, może klienci na towary luksusowe też są skłonni kupić coś, co jest podróbką byle tylko zaoszczędzić.

:nie_wiem:

Musisz uwzględnić dodatkowy podział klienta na towary luksusowe. Na takich którzy oczekują towaru luksusowego i takich którzy oczekują towaru z luksusową metką. 

Jakoś wyrobów niemieckich koncernów spada drastycznie i w mojej skromnej opinii ludzie oczekujący luksusu mogą po prostu chcieć luksusu, z niekoniecznie luksusową metką i za luksusową cenę. 

Dopóki cena dawała rzeczywiste poczucie lepszej jakości, jakoś to grało. Teraz niestety tak nie jest. 

Napisano
40 minut temu, Ryb napisał(a):

tez im pisalem zeby jednak kola zrobili kwadratowe :jem:

Napisano
54 minuty temu, kravitz napisał(a):

Dotykałeś tego w Tesli w czasie upału? Tak od spodu, jak siedzisz już w aucie.

Ja się zdziwiłem, że to się dosyć mocno nagrzewa, ale jeszcze bardziej się zdziwiłem, że wcale nie czuć że masz coś jakby piekarnik nad głową. Nie wiem dlaczego tak.

Nigdy nikt z pasażerów się też nie skarżył, że mu grzeje czerep czy razi w oczy.

tak, mam identyczne odczucia :totalszok:

przeciez to jest jakas kosmiczna technologia od mózga :panic:

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

Musisz uwzględnić dodatkowy podział klienta na towary luksusowe. Na takich którzy oczekują towaru luksusowego i takich którzy oczekują towaru z luksusową metką. 

Jakoś wyrobów niemieckich koncernów spada drastycznie i w mojej skromnej opinii ludzie oczekujący luksusu mogą po prostu chcieć luksusu, z niekoniecznie luksusową metką i za luksusową cenę. 

Dopóki cena dawała rzeczywiste poczucie lepszej jakości, jakoś to grało. Teraz niestety tak nie jest. 

W towarach luksusowych nieodłącznym składnikiem owego luksusu jest właśnie ta metka. Obstawiam, że bez niej każdy luksusowy towar byłby co najmniej o połowę mniej luksusowy, nawet jeśli poza tym byłby identyczny.

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

tez im pisalem zeby jednak kola zrobili kwadratowe :jem:

Nie chodzi o koła a o elementy żywcem pokopiowane od Niemców.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, bizz napisał(a):

Jak oceniasz całość? Nie wkurzają Cię klamki, cały czas działają poprawnie? 

Przyciski do regulacji lusterek? 

Kierownica okrągła czy prostokątna? Miałem przez chwilę z SLine i ta prostokątna doprowadzała mnie do szału. 

Jak na razie to bardzo mi się podoba. Przy drugim uruchomieniu zachował się jak mój i wyrzucił całą litanię błędów - czujnik X nie działa, kamera Y nie działa, system Z nie działa. Ale podobnie jak w moim za chwilę wszystko zaczęło działać więc zakładam że to taka gra wstępna Audi żeby kierowcy się nie nudziło w czasie jazdy. Klamki przypominają że dla oszczędności jest tam jakiś tani procesor który musi spokojnie przemyśleć zanim cię wpuści. 

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

W Fiacie z 2008r :phi: ?

W Volvo mam, bo jak na myjni jadę lancą to nawet roletę domyka na oknie :). Tylko, że ja i tak nie zostawiam dachu otwartego na zewn.

szkoda, ze szyb bocznych nie domyka;]

Napisano
16 minut temu, Rado_ napisał(a):

szkoda, ze szyb bocznych nie domyka;]

Kolega zostawił u mnie ostatnio XC60 na noc. Lało całą noc a szyba pasażera była otwarta. W środku sucho :).

W sumie dziwne z tymi szybami, bo auto wie, że ma otwarte, bo wyświetla w apce. Jak deszcz pada też wie, może to specjalnie dla takich wietrzących wnętrze inaczej :).

Napisano
10 minut temu, sherif napisał(a):

Kolega zostawił u mnie ostatnio XC60 na noc. Lało całą noc a szyba pasażera była otwarta. W środku sucho :).

W sumie dziwne z tymi szybami, bo auto wie, że ma otwarte, bo wyświetla w apce. Jak deszcz pada też wie, może to specjalnie dla takich wietrzących wnętrze inaczej :).

to jednak jest kosmos że prostym algorytmem nie można wymusić domykania. W Foesterze też szyber się domykał ale nie wiem czy po stałym czasie czy też wg czujnika deszczu.  Ja nie ryzykowałem testowania. W sumie to jak patrzę na drodze to jest problem żeby samochód światła zapalił wg czujnika deszczu, głównie azjatyskie tak mają.  

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, lucash napisał(a):

to jednak jest kosmos że prostym algorytmem nie można wymusić domykania. W Foesterze też szyber się domykał ale nie wiem czy po stałym czasie czy też wg czujnika deszczu.  Ja nie ryzykowałem testowania. W sumie to jak patrzę na drodze to jest problem żeby samochód światła zapalił wg czujnika deszczu, głównie azjatyskie tak mają.  

To chyba nie jest dozwolone bo jakby jakieś dziecko tam nagle szyję włożyło to mogło by się zakrztusić albo coś i dlatego nie wolno w EU. 

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

No nie mów, że podłokietnik nie pływał😉 

Napisano
2 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

To chyba nie jest dozwolone bo jakby jakieś dziecko tam nagle szyję włożyło to mogło by się zakrztusić albo coś i dlatego nie wolno w EU. 

Nieprawda, są nawet kabriolety które jak wykryją deszcz to się zamkną.

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał(a):

Nieprawda, są nawet kabriolety które jak wykryją deszcz to się zamkną.

Na przykład Sebring, jak dobrze i długo popada to składa się w pół.

Napisano

A mi się nie podoba. Szklany dach żeby robił wrażenie to oprócz tego że musi być po całości to musi być z czystego szkła, ten w audi jest taki jakby mleczny, w normalnych jest przyciemniony. Wolę czysty i przysłonę mechaniczną :)