Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjazd do Czechosłowacji

Featured Replies

Napisano

Witam, wybieram się w najbliższym czasie do Czech. 

z tego co pamiętam jest tam obowiązkowe dodatkowe wyposażenie.

-apteczka z normą din

-Komplet żarówek właśnie jakich jak samochód ma światła full led

-kamizelka dla każdego pasażera czy dziecko 2 letnie też się w to wlicza?

o czymś zapomniałem? Nie chciałbym nie miłych niespodzianek w formie pokuty 🧐

Napisano
3 minuty temu, _jedrek_ napisał(a):

-apteczka z normą din

Nie, nie jest.

:skromny:

Napisano

Pamiętaj że czescy policjanci nie będą chcieli gadać z Tobą po angielsku (ani tym bardziej po PL) i nie licz na pobłażanie. Płatność kartą na miejscu.

Napisano

Winiety na autostrady. Najlepiej wykupić elektroniczną, korzystam z serwisu vintrica. 

Napisano

Spędziłem tam ładnych kilka miesięcy i nikt mnie o apteczkę nie pytał. Zresztą jakie żarówki do świateł led? No i najważniejsze zaktualizuj mapę nie ma takiego państwa. 

Napisano
7 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Winiety na autostrady. Najlepiej wykupić elektroniczną, korzystam z serwisu vintrica. 

Można też wygodnie przez autopay ale doliczają prowizję. Plus za to, że działa błyskawicznie i mało klikania, ja stosowałem gdy np. nie planowałem wjechać na autostradę a wjechałem i trzeba było szybko wczasie jazdy kupić bez przeklikiwania się przez www.

Napisano
37 minut temu, _jedrek_ napisał(a):

-apteczka z normą din

winietka na autostrady, kupujesz online chyba ze masz EV to za darmo autostrady

Edytowane przez PawelWaw

Napisano

Ja podchodzę do tego prosto;
apteczka
kpl żarówek ( mam full LED) skoro wymagają to mam
kamizelki szt tyle ile pasażerów w aucie
gaśnica -jakos do granicy i od muszę dojechać
winieta elektroniczna

Zestaw żarówek mam najtańszy marketowy na sztukę od kilku lat.
Kamizelki na stałe w kieszeniach przednich foteli.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Jak korzystam z ich oficjalnej strony https://edalnice.cz/

Napisano
Teraz, futrzak napisał(a):

Jak korzystam z ich oficjalnej strony https://edalnice.cz/

Ja z vintica, szczególnie jak potrzebuję na wyjazd winiety do więcej niż jednego kraju. Szybko, sprawnie i w jednym miejscu. :oki:

Napisano
4 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Ja podchodzę do tego prosto;
apteczka
kpl żarówek ( mam full LED) skoro wymagają to mam
kamizelki szt tyle ile pasażerów w aucie
gaśnica -jakos do granicy i od muszę dojechać
winieta elektroniczna

Zestaw żarówek mam najtańszy marketowy na sztukę od kilku lat.
Kamizelki na stałe w kieszeniach przednich foteli.

Od dawna żadne żarówki nie są wymagane, gaśnica wymagana jest w PL. W samych Czechach obowiązkowa jest apteczka, kamizelki i trójkąt. Wsio. Winieta tylko wtedy, jak planuje się jazdę autostradami. 

Napisano
7 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Ja z vintica, szczególnie jak potrzebuję na wyjazd winiety do więcej niż jednego kraju. Szybko, sprawnie i w jednym miejscu. :oki:

Jak jedziesz więcej niż do jednego kraju to można i tak, autopay też się sprawdza. 

Napisano

Od dawna żadne żarówki nie są wymagane, gaśnica wymagana jest w PL. W samych Czechach obowiązkowa jest apteczka, kamizelki i trójkąt. Wsio. Winieta tylko wtedy, jak planuje się jazdę autostradami. 
Szczerze to się nie zagłębiam, rzadko jadę tylko do Czech, na ogół tranzyt więc mam taki zestaw który zawsze ze mną jeździ: gaśnica, trójkąt, apteczka plus jak mam przekroczyć granicę to: kpl żarówek, kamizelki ( te i tak są w aucie) , kilka trytytek, Multitool, taśma izolacyjna i zbrojona, dokumenty auta i swoje.

Napisano
2 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Szczerze to się nie zagłębiam, rzadko jadę tylko do Czech, na ogół tranzyt więc mam taki zestaw który zawsze ze mną jeździ: gaśnica, trójkąt, apteczka plus jak mam przekroczyć granicę to: kpl żarówek, kamizelki ( te i tak są w aucie) , kilka trytytek, Multiroom, taśma izolacyjna i zbrojona, dokumenty auta i swoje.

:hmm:

Napisano
1 minutę temu, BOGUS napisał(a):

Szczerze to się nie zagłębiam, rzadko jadę tylko do Czech, na ogół tranzyt więc mam taki zestaw który zawsze ze mną jeździ: gaśnica, trójkąt, apteczka plus jak mam przekroczyć granicę to: kpl żarówek, kamizelki ( te i tak są w aucie) , kilka trytytek, Multiroom, taśma izolacyjna i zbrojona, dokumenty auta i swoje.

Mowa była o obowiązkowym wyposażeniu. Tutaj chyba w całej Europie jest apteczka, trójkąt i kamizelki. 

Napisano
3 minuty temu, janusz napisał(a):

:hmm:

Przecież nie jeździ tylko do Czech, Muliroom się zawsze przyda ;l

Napisano
3 minuty temu, futrzak napisał(a):

Mowa była o obowiązkowym wyposażeniu. Tutaj chyba w całej Europie jest apteczka, trójkąt i kamizelki. 

Z tym że nie mogą żadać kamizelek jeśli w kraju rejestracji auta nie są obowiązkowe. Radzą sobie z tym inaczej, jeśli wyjdziesz bez kamizelki z auta to dostaniesz mandat. Ale nie dostaniesz go podczas kontroli drogowej, dopiero w razie wypadku czy innego zdarzenia.

Podobnie np. z trójkątem w Hiszpanii. Nie mogą Cię zmusić żebyś miał dwa ale jak się zepsujesz to musza stać dwa, inaczej mandat.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

Z tym że nie mogą żadać kamizelek jeśli w kraju rejestracji auta nie są obowiązkowe. Radzą sobie z tym inaczej, jeśli wyjdziesz bez kamizelki z auta to dostaniesz mandat. Ale nie dostaniesz go podczas kontroli drogowej, dopiero w razie wypadku czy innego zdarzenia.

Podobnie np. z trójkątem w Hiszpanii. Nie mogą Cię zmusić żebyś miał dwa ale jak się zepsujesz to musza stać dwa, inaczej mandat.

Tak, wiem, w ruchu turystycznym obowiązuje wyposażenie z kraju rejestracji pojazdu. Nie będę się bawił w teoretyzowanie co moga, a czego nie i co jest czym itd. Uważam też, że apteczka oraz kamizelki powinny być obowiązkowe równiez w PL, a nie żadne gaśnicopodobne wytwory. 

Napisano

Apteczki i kamizelki to sprawdzaja tam rownie czesto jak w PL czyli nigdy :) Winiety na autostrady ale spokojnie można objechać kraj je omijając.

Napisano
12 minut temu, futrzak napisał(a):

Tak, wiem, w ruchu turystycznym obowiązuje wyposażenie z kraju rejestracji pojazdu. Nie będę się bawił w teoretyzowanie co moga, a czego nie i co jest czym itd. Uważam też, że apteczka oraz kamizelki powinny być obowiązkowe równiez w PL, a nie żadne gaśnicopodobne wytwory. 

Apteczkę i kamizelki wożę również w PL bo uważam, że one są dla mojego bezpieczeństwa. Apteczka już się kilka razy przydała, co prawda przy incydentach bez związku z ruchem drogowym ale fajnie że była pod ręką.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Apteczkę i kamizelki wożę również w PL bo uważam, że one są dla mojego bezpieczeństwa. Apteczka już się kilka razy przydała, co prawda przy incydentach bez związku z ruchem drogowym ale fajnie że była pod ręką.

Mi się już zdarzało użyć kamizelek, apteczka też miała być okazję użyta - nie tylko na wyjeździe urlopowym :hehe: Dziwi mnie tylko, że w Polsce przez tyle lat nic z tym nie zrobiono, a wozimy tylko balast, do niczego się nie nadający, za którego brak jakiś nawiedzony poszukiwacz zarobków może mandat przyłożyć. No nic, bezpieczeństwo i zdrowie nie jest ważne. 

Napisano
Teraz, futrzak napisał(a):

Mi się już zdarzało użyć kamizelek, apteczka też miała być okazję użyta - nie tylko na wyjeździe urlopowym :hehe: Dziwi mnie tylko, że w Polsce przez tyle lat nic z tym nie zrobiono, a wozimy tylko balast, do niczego się nie nadający, za którego brak jakiś nawiedzony poszukiwacz zarobków może mandat przyłożyć. No nic, bezpieczeństwo i zdrowie nie jest ważne. 

Gaśnicę wożę bo zawsze się może przydać do ugaszenia ogniska lub grilla. Co ciekawe, do Jaga dawali fabrycznie dwa trójkąty i dwie gaśnice (co do trójkątów to Hiszpania ale nie wiem gdzie wymagają dwóch gaśnic) więc ta druga leży w domu na wypadek jakiejś akcji z kominkiem czy grillem.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Gaśnicę wożę bo zawsze się może przydać do ugaszenia ogniska lub grilla.

Ale nie samochodu., Zresztą kto z kierowców potrafi gasić, a raczej powinienem napisać ma o tym jakiekolwiek pojęcie, szczególnie tym co jest obowiązkowe w samochodach. 

Teraz, Ryb napisał(a):

Co ciekawe, do Jaga dawali fabrycznie dwa trójkąty i dwie gaśnice (co do trójkątów to Hiszpania ale nie wiem gdzie wymagają dwóch gaśnic) więc ta druga leży w domu na wypadek jakiejś akcji z kominkiem czy grillem.

Z tymi gaśnicami to mnie zaskoczyłeś - kilogramowe? Do domu to mam pianówkę. Kominek proszkową? Ojoj, używałeś kiedykolwiek w pomieszczeniu? :palacz:

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Gaśnicę wożę bo zawsze się może przydać do ugaszenia ogniska lub grilla. Co ciekawe, do Jaga dawali fabrycznie dwa trójkąty i dwie gaśnice (co do trójkątów to Hiszpania ale nie wiem gdzie wymagają dwóch gaśnic) więc ta druga leży w domu na wypadek jakiejś akcji z kominkiem czy grillem.

Teraz w Hiszpanii będą obowiązkowe lampy na dach:

https://www.money.pl/gospodarka/nowe-obowiazkowe-wyposazenie-auta-pierwsze-panstwo-ue-wdraza-zmiany-7216398197660256a.html

Napisano
27 minut temu, wladmar napisał(a):

W UE coś o tych lampach debatowali. Nie wiem czym się skończyło.  

Napisano
1 minutę temu, futrzak napisał(a):

W UE coś o tych lampach debatowali. Nie wiem czym się skończyło.  

Podobno mają być obowiązkowe w całej Unii, ale nie znalazłem od kiedy. W zasadzie to ma sens.

Napisano
5 minut temu, wladmar napisał(a):

Podobno mają być obowiązkowe w całej Unii, ale nie znalazłem od kiedy. W zasadzie to ma sens.

Mnie tylko zastanawia jak daleko z tym dojdziemy. Nie twierdzę, ze nie ma sensu, ale idea tego jest oparta na (że zacytuję):

Cytat

Należy dodać, że chodzi o lampy z lokalizatorem - poprzez system ma ona informować innych kierowców o spodziewanych utrudnieniach, jeszcze zanim kierowca zobaczy uszkodzony pojazd.

Jaki system, w jakich samochodach itd. ? Do tej pory trójkąt na A/S należało umieścić ~100 metrów przed/za pojazdem (pomijam, że ludzie tego często nie robią), a tak lampa będzie na pojeździe.  Jakoś sobie nie wyobrażam tej  idei w realizacji, skoro w Hiszpanii średnia wieku samochodow to ~14 lat. 

Napisano
6 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

A nie lepiej z oficjalnego?

https://edalnice.cz/

Napisano
7 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

Jakiś wynalazek. Skoro jest oficjalna edalnice.cz to po co kombinować?

Napisano
7 godzin temu, _jedrek_ napisał(a):

-apteczka z normą din

Z tego co ja się orientuję to samochód ma mieć wyposażenie kraju w którym jest zarejestrowany i tyle w temacie.

Napisano

Przecież nie jeździ tylko do Czech, Muliroom się zawsze przyda ;l
Poprawiłem...

Napisano
2 godziny temu, electrofinger napisał(a):

Z tego co ja się orientuję to samochód ma mieć wyposażenie kraju w którym jest zarejestrowany i tyle w temacie.

Dokładnie, kilka lat temu był spór jak Ukraińcy zaczęli jeździć autami po polskich drogach z mocno przyciemnionymi szybami przednimi. Okazuje się że na Ukrainie jest to legalne, a sama policja twierdzi że pomimo, że jest to bardzo niebezpieczne to nic z tym nie mogą zrobić.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
Godzinę temu, BOGUS napisał(a):

Poprawiłem...

Spoko, jaja sobie robię :hehe: Podejrzewam jak zwykle telefon, bo jak popatrzę co mi "napisał" to nie zawsze zdążę skorygować, a co jeszcze zabawniejsze, potrafi z uporem maniaka przeprawiać na swoje ;l

Napisano
10 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Dokładnie, kilka lat temu był spór jak Ukraińcy zaczęli jeździć autami po polskich drogach z mocno przyciemnionymi szybami przednimi. Okazuje się że na Ukrainie jest to legalne, a sama policja twierdzi że pomimo, że jest to bardzo niebezpieczne to nic z tym nie mogą zrobić.

dużo takich jeździło po Warszawie,a teraz nie spotykam., myślisz że sami z siebie pościągali folie z przednich szyb?

Napisano
3 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

dużo takich jeździło po Warszawie,a teraz nie spotykam., myślisz że sami z siebie pościągali folie z przednich szyb?

Może w myśl zasady "dajcie mi człowieka, a znajdę na niego paragraf" nie chcą rzucać się w oczy :hmm:

Napisano
8 godzin temu, janusz napisał(a):

Może w myśl zasady "dajcie mi człowieka, a znajdę na niego paragraf" nie chcą rzucać się w oczy :hmm:

to by nie jeździli takimi wypasionymi furami na rejestracjach ukrainskich

Napisano
27 minut temu, Waldek40 napisał(a):

to by nie jeździli takimi wypasionymi furami na rejestracjach ukrainskich

To mają je sprzedać i kupić Skodę od Freda?

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

To mają je sprzedać i kupić Skodę od Freda?

jakby im chodziło o nierzucanie się w oczy to czemu nie ;]

ale zeszliśmy z tematu wątku więc nie zaśmiecajmy już

Napisano
W dniu 4.11.2025 o 09:20, PawelWaw napisał(a):

chyba ze masz EV to za darmo autostrady

...pod warunkiem wcześniejszej rejestracji w ichnim systemie. 

Napisano
W dniu 4.11.2025 o 08:53, G.O.A.T. napisał(a):

Nie zapomnij dodać, że jesteś jego właścicielem 🤑

Napisano
15 minut temu, Woockush napisał(a):

Nie zapomnij dodać, że jesteś jego właścicielem 🤑

Consulting Make It Rain GIF by SHOWTIME

Napisano
W dniu 4.11.2025 o 15:12, bizz napisał(a):

A nie lepiej z oficjalnego?

https://edalnice.cz/

Widocznie niektórzy wolą klikać u jakiegoś pośrednika, którego system "wyklika" dokładnie to samo na oficjalnej czeskiej stronie i zapłacić za to prowizję. Dodając przy tym do całej transakcji dodatkową stronę, po której będzie największe ryzyko, że coś pójdzie nie tak.

Edytowane przez kadu

Napisano
2 godziny temu, kadu napisał(a):

Widocznie niektórzy wolą klikać u jakiegoś pośrednika, którego system "wyklika" dokładnie to samo na oficjalnej czeskiej stronie i zapłacić za to prowizję. Dodając przy tym do całej transakcji dodatkową stronę, po której będzie największe ryzyko, że coś pójdzie nie tak.

Gdyby to chociaż czas zaoszczędzało, regularnie kupuję Czechy/Słowacja/Austria, każde na oficjalnej stronie i łącznie zajmuje to z 6-7 minut max.

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

Gdyby to chociaż czas zaoszczędzało, regularnie kupuję Czechy/Słowacja/Austria, każde na oficjalnej stronie i łącznie zajmuje to z 6-7 minut max.

A ja lubię vintrica gdy jadę gdzieś dalej bo można wyklikać różne kraje naraz i oszczędza się trochę czasu. Problemów też nigdy z nimi nie miałem. Jak jadę tylko do cz to zwykle używam edalnice.

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

A ja lubię vintrica gdy jadę gdzieś dalej bo można wyklikać różne kraje naraz i oszczędza się trochę czasu. Problemów też nigdy z nimi nie miałem. Jak jadę tylko do cz to zwykle używam edalnice.

Dokładnie, wszystko w jednym miejscu. Wiem, że jak lidzie mają dużo czasu i chęci szukania,  jadą raz na ruski rok to będą każdy kraj klepać osobno, ja wolę taką opcję. 

Napisano
51 minut temu, Ryb napisał(a):

A ja lubię vintrica gdy jadę gdzieś dalej bo można wyklikać różne kraje naraz i oszczędza się trochę czasu.

Ile tego czasu oszczędzasz tak z ciekawości z tych sześciu minut potrzebnych do trzech osobnych zakupów?

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał(a):

Ile tego czasu oszczędzasz tak z ciekawości z tych sześciu minut potrzebnych do trzech osobnych zakupów?

Może minutę, może nic, nie wiem. Najważniejsze jest poczucie, że zaoszczędziłem tę minutę. Zaoszczędzenie minuty jest szczególnie ważne, jeśli się marnuje setki godzin na spamowanie tutaj.

;]

Napisano
W dniu 4.11.2025 o 08:43, _jedrek_ napisał(a):

-apteczka z normą din

Podobno nic nie może być w polu widzenia przez przednia szybę (kamerka, smartfon).