Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozmiar koła dojazdowego

Featured Replies

Napisano

Jakiego koła dojazdowego używać przy kołach 195/55 R16 (letnie) i 185/65 R15 (zimowe) ? Czy może to być jedno i to samo koło dojazdowe ?

Napisano

Przy tych rozmiarach (zamiennych) może to być 1 i to samo koło dojazdowe, ale jakie to chyba lepiej wyjść od modelu auta i jakie rozmiary dojazdówek były fabrycznie dostępne niż "przeliczać w ciemno" średnice felg i rozmiary opon.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Tu najważniejszy jest rozstaw otworów na feldze i średnica koła

obraz.png.2bd0247eb48cc7d6436ea9dca59077de.png

To jest typowa dojazdówka {foto z netu} jest dużo węższa niż normalna

1 Zobacz w internetach jakie masz mieć koło zapasowe/dojazdowe do konkretnego modelu auta

1 Ostatecznie wrzuć na zapas jedno koło z innego kompletu, i tak zimą letnie leżą i czekają na wiosnę i odwrotnie(mam na myśli system kiedy się posiada dwa komplety kół)

Napisano
W dniu 21.11.2025 o 10:58, Liliana napisał(a):

Jakiego koła dojazdowego używać przy kołach 195/55 R16 (letnie) i 185/65 R15 (zimowe) ? Czy może to być jedno i to samo koło dojazdowe ?

Popatrz, jakie dają fabrycznie i takie kup do swojego modelu.

Dojazdowe oczywiście będzie jedno na oba sezony.

Są strony w Internecie z ofertami kół dojazdowych w komplecie z lewarkiem, kluczem i ewentualnie ze śrubami.

Warto poczytać opinie, by koło odpowiadał mniej więcej średnicy oryginalnego koła, nie obcierało o zacisk hamulcowy i mieściło się w bagażniku pod podłogą.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Są strony w Internecie z ofertami kół dojazdowych w komplecie z lewarkiem i kluczem.

Do mojej Mazdy 6 jak ją konfigurowałem w salonie to taki zestaw kosztował 6000PLN !! ponad 10 lat temu !!

Napisano
1 minutę temu, gobi napisał(a):

Do mojej Mazdy 6 jak ją konfigurowałem w salonie to taki zestaw kosztował 6000PLN !! ponad 10 lat temu !!

Do swojego kupowałem ostatnio, to komplet - koło, lewarek, klucz, śruby, pokrowiec - kosztował niecałe 1000 zł.

Napisano
5 minut temu, gobi napisał(a):

W salonie. Na rynku pewnie spokojnie do 1000zł, chyba że to jakiś biały kruk wśród dojazdówek.

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Do swojego kupowałem ostatnio, to komplet - koło, lewarek, klucz, śruby, pokrowiec - kosztował niecałe 1000 zł.

To teraz zapytam kiedy ostatni raz używałeś koła zapasowego?

4 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

W salonie. Na rynku pewnie spokojnie do 1000zł, chyba że to jakiś biały kruk wśród dojazdówek.

Ja już psychicznie się przestawiłem że jak nie ma zapasówki w kupionym aucie to nie dokupuję żadnego zbytecznego balastu, wystarcza mi polisa ubezpieczeniowa z wyraźnym zapisem na jakie usługi mogę liczyć.

Teraz sobie przypomniałem że kiedyś miałem cykora zrobić ~3000 kilometrów mając w bagażniku tylko pompkę i ten baniak z płynem to dorzuciłem koło z zimowego zestawu.

Napisano
22 minuty temu, gobi napisał(a):

To teraz zapytam kiedy ostatni raz używałeś koła zapasowego?

Ja już psychicznie się przestawiłem że jak nie ma zapasówki w kupionym aucie to nie dokupuję żadnego zbytecznego balastu, wystarcza mi polisa ubezpieczeniowa z wyraźnym zapisem na jakie usługi mogę liczyć.

Teraz sobie przypomniałem że kiedyś miałem cykora zrobić ~3000 kilometrów mając w bagażniku tylko pompkę i ten baniak z płynem to dorzuciłem koło z zimowego zestawu.

20 lat temu ;]

Ale wolę mieć niż nie mieć :)

Spokojnie mieści się pod podłogą bagażnika :ok:

IMG_20250131_173431.jpg

IMG_20250131_164407.jpg

Napisano
12 minut temu, gobi napisał(a):

Ja nie, choć ciągle nie kupiłem dojazdówki do żony auta.

Miałem nim ostatnio przygodę wartą kupę zamieszania i to tylko ze 3km od domu.

Co z tego, że było ASS itd., skoro straciłem cały sobotni wieczór i nie tylko tyle, a cała akcja trwała dużo dłużej (ok 18:00 laweta z ASS, wulkanizator 24h, kupno 2 używanych opon na OLX żeby u wulkanizatora nie zostawić fury, choć i tak nie ɓyło gdzie, ok 22:00 powrot na chatę, 3 dni czekania na nową oponę i znów wulkanizator, w efekcie tego zostały mi 2 używane opony z OLX).

Tak zmieniłbym koło w 15 minut i wrócił do domu.

Oczywiście ostatni etap, czyli czekanie na nową oponę i wulkanizator byłby w każdym wariancie.

Oczywiście mogłem kazać się zwieźć lawecie pod dom, co finalnie okazałoby się lepszym wyborem, ale kto wiedział, że tak się wszystko potoczy.

Napisano
33 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Ale wolę mieć niż nie mieć :)

:ok:

Dodatkowe szpilki do tego koła widzę :oki:- woreczek gustowny jest w zestawie ?;]

Napisano
1 godzinę temu, gobi napisał(a):

Tyle to moze kosztowal w ASO, razem z ta wkladka ze styropianu.

Ja do CX-5 kupilem za kilka stow tutaj: 

https://www.dojazdowe.pl/

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tyle to moze kosztowal w ASO, razem z ta wkladka ze styropianu.

Ja do CX-5 kupilem za kilka stow tutaj: 

https://www.dojazdowe.pl/

Ja na allegro w tym https://kola-samochodowe.pl/ :ok:

Nie mam prowizji od reklamy, po prostu podaję, gdzie udało mi się dobrać. Bo wielu oferuje koła ze sporą różnicą w średnicy. Mieszczą się lepiej pod podłogą bagażnika bez dedykowanej wytłoczki, ale nie do końca pasują rozmiarem. Trzeba uważać.

Napisano
W dniu 21.11.2025 o 10:58, Liliana napisał(a):

Witaj, a co jest napisane w instrukcji pojazdu? Co przewidział producent pojazdu?

Czy w ogóle przewidział dojazdowe koło? Dojazdowe koło ma mieć średnicę, szerokość i odpowiednie ET felgi, żeby nie tarło o zaciski oraz oponę o odpowiednich parametrach, żeby to wszystko zagrało. 

Pozdrawiam.

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 17:22, ZUBERTO napisał(a):

Oczywiście mogłem kazać się zwieźć lawecie pod dom

O ile warunki ubezpieczenia przewidują taki wariant. Poza tym zwrócić uwagę trzeba czy przypadkiem awaria ogumienia mieści się w definicji awarii pojazdu. Mogą to być dwa różne zdarzenia ubezpieczeniowe i różne przysługujące usługi. 

Np. w PZU z tytułu awarii ogumienia (to jest osobny przypadek od awarii pojazdu) nie dostaniesz auta zastępczego, nawet jak nie ma jak naprawić opony i masz auto unieruchomione. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
8 godzin temu, ochkarol napisał(a):

O ile warunki ubezpieczenia przewidują taki wariant. Poza tym zwrócić uwagę trzeba czy przypadkiem awaria ogumienia mieści się w definicji awarii pojazdu. Mogą to być dwa różne zdarzenia ubezpieczeniowe i różne przysługujące usługi. 

Np. w PZU z tytułu awarii ogumienia (to jest osobny przypadek od awarii pojazdu) nie dostaniesz auta zastępczego, nawet jak nie ma jak naprawić opony i masz auto unieruchomione. 

Wiem co moje warunki przewidywały i jak napisałem, że mogłem kazać się zawieźć pod dom to mogłem.

Co do reszty masz rację, w PZU miałem tylko transport we wskazane miejsce do jakiejś tam odległości.

Wcześniej dowiedziałem się też, że gwarancja mobilności Renault nie dotyczy awarii ogumienia.

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 16:43, rwIcIk napisał(a):

Płakać mogę. Ja też jak zamawiałem VW to w specyfikacji dostałem zestaw naprawczy.

Różnie bywało i zapytałem jaki byłby koszt koła dojazdowego. Rozłożyli ręce, do standardowych modeli cały komplet styropianowa forma do bagażnika, koło za jedyne chyba 3000 PLN ale z uwagi na rozmiar zacisku i tarczy to i tak nie będzie pasowało bo się nie zmieści. VW nie przewiduje i nie dysponuje kołem dojazdowym do mojego modelu. Salon zaproponował że już to kiedyś przerabiali i zamówili dojazdówkę z innej bliżniaczej marki ale od razu powiedzieli że tanio nie będzie.
Ostatecznie chyba ze 3 miesiące szukałem i faktycznie dorwałem nie nową ale nieużywaną dojazdówkę od Audi

Edytowane przez bengamin

Napisano

Ja miesiąc temu kupowałem całoroczne i zastanawiałem się czy dopłacać za runflaty, czy kupić normalne. I mimo, że mam ASS to wziąłem runflaty, bo kiedyś już czekałem 3h w środku nocy na auto zastępcze. 2 tygodnie temu żona złapała wkręta i to był znak, że lepiej "mieć" niż być zdanym na kogoś i tracić czas.

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 16:43, rwIcIk napisał(a):

Ciesz się, że miałeś gdzie to włożyć/zamontować. Ja też chciałem, po czym się okazało, że dojazdówkę/zapas to sobie mogę w torbę włożyc i luzem trzymać w bagażniku. 

• 2 miesiące później...
Napisano

Właśnie przeglądałem oferty na stronie sprzedawcy kół dojazdowych, żeby porównać ceny "rynkowe" z tym co sprzedaje diler, u którego biorę auto. Strona "profesjonalna", podział kół na marki, modele, silniki, typy napędu itp. No cóż może pójść nie tak. Znalazłem do mojego autka dojazdówki na "16", "17" "18". Wydało mi się to logiczne, skoro na tych trzech rozmiarach felg sprzedawane są nowe auta. Ale zaglądam do instrukcji a tam stoi jak byk, tylko jeden rozmiar dojazdówki na "16". Więc drodzy sprzedawcy z profesjonalnej strony: jak dajecie taką wyszukiwarkę, to chciałbym wam wierzyć, że oferujecie dokładnie takie parametry jak przewidział producent auta. I mam wiecie gdzie, że inne też pasują. Koło dokupię u dilera. A takie profesjonalne serwisy odradzam.

Napisano
9 godzin temu, Gambit napisał:

... zaglądam do instrukcji a tam stoi jak byk, tylko jeden rozmiar dojazdówki na "16". Więc drodzy sprzedawcy z profesjonalnej strony: jak dajecie taką wyszukiwarkę, to chciałbym wam wierzyć, że oferujecie dokładnie takie parametry jak przewidział producent auta.

Producent auta oferuje dojazdówkę w jednym rozmiarze żeby sobie nie komplikować asortymentu i nie dobierać różnych dojazdówek w zależności od rozmiaru kół na samochodzie. W ten sposób ma temat uproszczony- zawsze jeden zestaw w jednej i tej samej cenie. A serwisy sprzedające dojazdówki- przeciwnie, idą na rękę klientom, mają większy asortyment i umożliwiają bardziej precyzyjne dobranie rozmiaru dojazdówki do faktycznie posiadanych na samochodzie kół.

Napisano
17 godzin temu, Gambit napisał:

Właśnie przeglądałem oferty na stronie sprzedawcy kół dojazdowych, żeby porównać ceny "rynkowe" z tym co sprzedaje diler, u którego biorę auto. Strona "profesjonalna", podział kół na marki, modele, silniki, typy napędu itp. No cóż może pójść nie tak. Znalazłem do mojego autka dojazdówki na "16", "17" "18". Wydało mi się to logiczne, skoro na tych trzech rozmiarach felg sprzedawane są nowe auta. Ale zaglądam do instrukcji a tam stoi jak byk, tylko jeden rozmiar dojazdówki na "16". Więc drodzy sprzedawcy z profesjonalnej strony: jak dajecie taką wyszukiwarkę, to chciałbym wam wierzyć, że oferujecie dokładnie takie parametry jak przewidział producent auta. I mam wiecie gdzie, że inne też pasują. Koło dokupię u dilera. A takie profesjonalne serwisy odradzam.

Tylko czasem producent przewiduje nieco karkolomne dojazdowki.Przykladowo w Skodzie Yeti dojazdowka miala szerokosc 185mm-czyli tylko o 20mm mniej niz normalne kolo w podstawowej wersji.Wiec kupilem rozmiar 125 od bodajze Audi i dzieki temu bagaznik nie musial stracic polowe swej pojemnosci.

Napisano

W tamtym tygodniu wpadłem w dziurę, pekła opona. Gdyby nie dojazdówka, pozostałaby tylko laweta. Ale za ok 500tkm przejechanych raz przebiłem oponę jakieś 10l temu. Zawsze wożę dojazdówkę, w Tipo kombi mimo lpg dojazdówka mieści się w dolnym bagażniku i leży na butli. Więc nic mi nie lata po bagażniku i nie zabiera miejsca.

Napisano
W dniu 12.02.2026 o 08:40, Wasylek napisał:

Producent auta oferuje dojazdówkę w jednym rozmiarze żeby sobie nie komplikować asortymentu i nie dobierać różnych dojazdówek w zależności od rozmiaru kół na samochodzie. W ten sposób ma temat uproszczony- zawsze jeden zestaw w jednej i tej samej cenie. A serwisy sprzedające dojazdówki- przeciwnie, idą na rękę klientom, mają większy asortyment i umożliwiają bardziej precyzyjne dobranie rozmiaru dojazdówki do faktycznie posiadanych na samochodzie kół.

Zasadniczo to rozmiar/średnica koła a w zasadzie opony jest jednakowa dla danego auta bez względu czy masz koła 16, 17 czy 18 cali-oczywiście mowa o tych przewidzianych przez producenta samochodu.

Dojazdówka 17 czy 18 calowa nie będzie precyzyjniejsza od tej fabrycznej 16 calowejzlosnik

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał:

Zasadniczo to rozmiar/średnica koła a w zasadzie opony jest jednakowa dla danego auta bez względu czy masz koła 16, 17 czy 18 cali-oczywiście mowa o tych przewidzianych przez producenta samochodu.

Dojazdówka 17 czy 18 calowa nie będzie precyzyjniejsza od tej fabrycznej 16 calowejzlosnik

Trzeba jeszcze uważać, by zaciski weszły w felgę

Do swojego pasowałem tak, by średnica się zgadzała.