Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klucz udarowy do...

Featured Replies

Napisano

... zmiany kół

Generalnie raczej do odkręcania.

Taka rozkmina - czy możne być za mocny i coś zniszczyć?

Chcę kupić aku od Yato, a właściwie jeden już mam, a raczej miałem, bo dałem szwagrowi do warsztatu na testy i już nie mam sumienia go zabrać.

Yato akumulatorowy 1200Nm - odkręca WSZYSTKO, nie patrzy na nic!

Szwagier (mechanik samochodowy) zachwycony!

Zdjęcia mi przysyłał jak w busach piastę odkręcał nasadką 46 i to BEZ odginania zabezpieczenia nakrętki.

No i chciałem sobie kupić raz jeszcze, ale nie wiem czy nie za mocny jak na moje potrzeby/użytkowanie 🤔

Dumam, czy nie kupić nieco słabszego 850Nm też od Yato, bo mam multum ich sprzętu i baterii.

Kupując słabszy procentowo dużo oszczędzam,w złotówkach raptem 2 stówki różnicy.

Co myślicie?

@kaczorek79 i inni AK-owi mechanicy?

Edytowane przez technix

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Pneumatyczny na aku😂

Masz rację, już się poprawiam👍

• technix zmienił tytuł na Klucz udarowy do...
Napisano
26 minut temu, technix napisał(a):

https://allegro.pl/oferta/dewalt-dcf961m1t-klucz-udarowy-aku-18v-1-2-1x-4-0ah-2373nm-najmocniejszy-18019643445

Mam taki i polecam, ale nie zawsze koła odkręci :phi: i dokupiłem pneumat 

https://allegro.pl/oferta/klucz-pneumatyczny-udarowy-profesjonalny-do-kol-tir-bjc-355-krotki-1-8743064397

8 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Pneumatyczny na aku😂

:lol:

Napisano

Od kluczy udarowych mamy tu specjalistę. Może się ujawni 😄 

Napisano
1 godzinę temu, technix napisał(a):

... zmiany kół

Chcę kupić aku od Yato, a właściwie jeden już mam, a raczej miałem, bo dałem szwagrowi do warsztatu na testy i już nie mam sumienia go zabrać.

Zdjęcia mi przysyłał jak w busach piastę odkręcał nasadką 46 i to BEZ odginania zabezpieczenia nakrętki.

No i chciałem sobie kupić raz jeszcze, ale nie wiem czy nie za mocny jak na moje potrzeby/użytkowanie 🤔

Dumam, czy nie kupić nieco słabszego 850Nm też od Yato, bo mam multum ich sprzętu i baterii.

Kupując słabszy procentowo dużo oszczędzam,w złotówkach raptem 2 stówki różnicy.

Co myślicie?

Do domu czy do warsztatu ? Do domu mam jakiś z Lidla, nie pamiętam, żeby jakiegoś koła nie odkręcił,a miałem dużego vana a teraz dużego suva.

Napisano
1 godzinę temu, MarcG napisał(a):

Do domu czy do warsztatu ? Do domu mam jakiś z Lidla, nie pamiętam, żeby jakiegoś koła nie odkręcił,a miałem dużego vana a teraz dużego suva.

Ja też mam, czarnego parkside, 

Ale Autor chyba nie będzie zainteresowany, skoro ma już system Yato 🤔

Napisano
6 godzin temu, Guzon87 napisał(a):

Ja też mam, czarnego parkside, 

Ale Autor chyba nie będzie zainteresowany, skoro ma już system Yato 🤔

tutaj mamy raczej pytanie czy brać ten mocniejszy czy słabszy też da radę...

Napisano

Kupilem firmy Majster - w recenzjach wychwalali, a kosztowal 348zl za zestaw z dwiema bateriami, wiec niemale pieniadze - na szybko - kazda z moich fur ruszyl, jesli chodzi o sruby kola, ale po paru dniach trafil sie klient, ze jednak nie dal rady, a bateria na full naladowana i na grupie wulkanizacji tez pisali, ze nieraz najlepsze klucze jednak wymiekaja, wiec nie wiem, czy moze byc za mocny

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Dokładnie 👍

Napisano
5 minut temu, technix napisał(a):

Dokładnie 👍

Trudno doradzić. Zakładając, że mówimy o kołach w samochodach osobowych w miarę normalnie dokręcanych, to ten słabszy powinien spokojnie dać radę. Zwykle moment dokręcenia jest dużo poniżej 200 Nm, więc słabszy ma spory zapas momentu. Jeśli jednak trafisz na trudny przypadek, to i mocniejszy może mieć problem. 

Napisano
13 godzin temu, bielaPL napisał(a):

No racja. Ale czy warto wchodzić w dodatkowy system aku, lub kombinować z adapterami?

Ps, jak jest możliwość, to akurat te sprzęty wolę "w mocniejszych wersjach" 

Edytowane przez Guzon87

Napisano

A ktoś posiada tego Gisam z Aliexpress i wypowie sie? był ostatnio na promocji i duży wysyp się go zrobił..

Napisano
W dniu 27.11.2025 o 21:25, technix napisał(a):

... zmiany kół

Co myślicie?

U mnie daje rade klucz z aliexpres za 100, a.tam gdzie nie.daje rady, to uzywam klucz na.240V z Juli za 129 PLN.

A i tak na końcu sprawdza się kluczem dynamometryczny, czyli gazrurka z przystawką elektroniczną za 149 PLN

Więc kupuj tańszy.

Napisano
  • Autor

Po co mi klucz dynamometryczny do  ODKRĘCANIA 🤔

Napisano
31 minut temu, technix napisał(a):

Po co mi klucz dynamometryczny do  ODKRĘCANIA 🤔

Bo po odkręceniu koła należy je potem przykręcić.

Ja robię to kluczem udarowym, a potem sprawdzam dynamometrycznym.

Napisano

Bierz mocniejszy, pewnie i tak ma regulację.

Napisano

... zmiany kół

Co myślicie?

Mam któryś z Yato, sprawdza się 5 sezon. Działa, nie narzekam. Nie szukam innych. Czasem przy jakiś konstrukcjach stał i drewno używany i nie klęka na robocie. Przy kołach super, 8 pojazdów przekładki robi bez zająknięcia. 

Napisano

Jakbyś chciał zainwestować W lepszy Klucz kup Ingresol Rand .. 3kzl ten to robi robotę .. trochę ciężki ale warto swojej ceny, a tak na poważnie ja mam taki zwykły Parkside za 250 z baterią, Alu odkręca ale stal jak ktoś dowali to już nie , są wersje te performance ale one wg mnie nie warte lepiej ten Yato choć pewnie to jakaś kopia kopii.. w pracy Używam DeWalt 813Nm i sprzęt dobry potrafi ukręcić śrubę M16 ... 

Napisano
17 godzin temu, gruber0304 napisał(a):

A ktoś posiada tego Gisam z Aliexpress i wypowie sie? był ostatnio na promocji i duży wysyp się go zrobił..

Kupiłem ostatnio Onevan 1800, który w testach ma około 500 Nm. Pasują do niego akumulatory od Makity. Na razie odkręciłem nim bezproblemowo koła w dwóch samochodach. Jeszcze działa😄

• 2 tygodnie później...
Napisano

... zmiany kół

Co myślicie?

Nie wiem skąd te wartości Nm się biorą w tych małych marketówkach.

obraz.png.74412eae4606380869bda7ace059de32.png

obraz.png.8b09665b8401df32fd0f06beadd0832e.png

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał(a):

Nie wiem skąd te wartości Nm się biorą w tych małych marketówkach.

obraz.png.74412eae4606380869bda7ace059de32.png

obraz.png.8b09665b8401df32fd0f06beadd0832e.png

Kupujesz? ;]

Napisano

Ja mam elektryczny udarowy z Metabo 300Nm, przy prawidłowo dokreconych srubach kół powinien odkrecić w każdej osobówce śruby od koła. Powinien, o ile wulkanizator nie dokrecił swoim pneumatem a pozniej oczywiście wszystkie śruby przeleciał kluczem dynanometrycznym dla picu żeby klient był zadowolony. Dla cięższych przypadków mam pneumata Yato 600Nm, a jak się on poddaje to klucz i przedłużka w formie rury.

Napisano
1 godzinę temu, steyr napisał(a):

Dla cięższych przypadków mam pneumata Yato 600Nm, a jak się on poddaje to klucz i przedłużka w formie rury.

Nie zawsze podejdziesz przedłużką jeśli auto stoi na żabie a nie na kolumnowym. :oki:

Ja miałem tak zapieczone śruby od jarzm z tyłu, że 400Nm Parkside plus jakiś elektryk się poddały, ale akumulatorowa Makita 1000Nm odkręciła na I biegu.

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Nie zawsze podejdziesz przedłużką jeśli auto stoi na żabie a nie na kolumnowym. :oki:

Ja miałem tak zapieczone śruby od jarzm z tyłu, że 400Nm Parkside plus jakiś elektryk się poddały, ale akumulatorowa Makita 1000Nm odkręciła na I biegu.

A to luzować śruby można tylko na podnośniku?

Napisano
W dniu 28.11.2025 o 16:53, Josyp napisał(a):

Kupilem firmy Majster - w recenzjach wychwalali, a kosztowal 348zl za zestaw z dwiema bateriami, wiec niemale pieniadze - na szybko - kazda z moich fur ruszyl, jesli chodzi o sruby kola, ale po paru dniach trafil sie klient, ze jednak nie dal rady, a bateria na full naladowana i na grupie wulkanizacji tez pisali, ze nieraz najlepsze klucze jednak wymiekaja, wiec nie wiem, czy moze byc za mocny

Ja mam taki, trzeba uważać… potrafi szarpnąć. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
6 godzin temu, Chalek napisał(a):

A to luzować śruby można tylko na podnośniku?

Jak chcesz zrobić to przedłużką to może zabraknąć miejsca jeśli nie podniesiesz go te 0.5-1m,

Napisano
1 minutę temu, Piotrus napisał(a):

Jak chcesz zrobić to przedłużką to może zabraknąć miejsca jeśli nie podniesiesz go te 0.5-1m,

Przepraszam ale nie rozumiem.

Że niby ta przedłużka sie tak wygnie czy co?

Poza tym w osobowce nigdy mi się nie zdarzyło używania dłuższej niż metr gaz rurki.

Jak z taką przedłużką śruba nie pójdzie to pewnie i tak skończy sie na zerwaniu śruby przy jakiejś 3 metrowej 🤣 i kombinowaniu spawarką

A od kiedy kupiłem w juli na jakiejs promce klucz elektryczny na kablu za jakieś 129 to idzie wszystko sprawnie. Z odkręcaniem śruby w kole bez problemu Sobie radzi.

Napisano
7 minut temu, Chalek napisał(a):

Przepraszam ale nie rozumiem.

Że niby ta przedłużka sie tak wygnie czy co?

Chodzi o to że jedyną pozycją w której zmieści się 50cm klucz jest taka,że musi być skierowany w dół. W każdą inną stronę będzie przeszkadzać Ci nadkole, wahacz, półoś itd.

Także dopóku nie podniesiesz auta te 50cm lub więcej nie ma szans na takie rozwiązanie.

Napisano
17 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Chodzi o to że jedyną pozycją w której zmieści się 50cm klucz jest taka,że musi być skierowany w dół. W każdą inną stronę będzie przeszkadzać Ci nadkole, wahacz, półoś itd.

Także dopóku nie podniesiesz auta te 50cm lub więcej nie ma szans na takie rozwiązanie.

Jak chcemy odkręcać koło rurą to raczej tylko wtedy gdy auto jeszcze stoi na ziemi:)

Edytowane przez volf6

Napisano

Ok, zanim jeszcze 5x osób będzie mi tłumaczyć że koła odkręca się na ziemi - być może mylnie założyłem że klucz będzie używany do bardziej ambitnych rzeczy, do kół w osobówce to spokojnie styka zielony Parkside lub właśnie przedłużka.

Ale do odkręcenia mocowania jarzm w 5tce (120 albo 140Nm na niebieskim loctite) to już zielony sobie nie poradził.

Napisano
W dniu 10.12.2025 o 22:58, swienty napisał(a):

Kupujesz? ;]

Tego Bosch to bym przygarnął.

Zastanawia mnie co kieruje producentem, że podaje jakieś kosmiczne wartości maksymalnego momentu jakichś marketowych kluczyków, gdzie o wiele większe i profesjonalne mają niemal te same wartości.

Napisano
W dniu 11.12.2025 o 12:08, steyr napisał(a):

Ja mam elektryczny udarowy z Metabo 300Nm, przy prawidłowo dokreconych srubach kół powinien odkrecić w każdej osobówce śruby od koła. Powinien, o ile wulkanizator nie dokrecił swoim pneumatem a pozniej oczywiście wszystkie śruby przeleciał kluczem dynanometrycznym dla picu żeby klient był zadowolony. Dla cięższych przypadków mam pneumata Yato 600Nm, a jak się on poddaje to klucz i przedłużka w formie rury.

Do klucza udarowego można kupić przedłużkę dynamometryczną, która nie pozwala przekroczyć określonej wartości momentu dokręcania, gdy klucz udarowy jest mocniejszy.

17655644541901034342485493362864.jpg.81a51644d40c812c84de3c981b55766a.jpg