Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proace City i problem z elektryką a gwarancja

Featured Replies

Napisano

W aucie nie działa klakson, ale nie wiem czy działał w momencie odbioru samochodu (prawie 2 letnia używka odebrana w sierpniu), bo nie sprawdzałem. Ale olałem temat żeby nie bujać się po serwisach, miałem to zgłosić przy okazji

Wczoraj padła zewnętrzna klamka w drzwiach kierowcy - ale uwaga w tym momencie zaczął działać klakson (!!!)

Po kilku przejazdach klamka zaczęła działać (ewidentnie usterka elektryczna, od środka działa), ale przestał znowu działać klakson :pad: 

W chwili obecnej nie działa ani to, ani to ;l do auta trzeba wchodzić prawymi drzwiami, słaby temat szczególnie że to moje daily

Auto jest na szczęście jeszcze na rocznej gwarancji - zostawić im tego trupa i zabrać zastępczaka? Jest szansa na takiego samego dostawczaka? Tu ewidentnie jest jakiś problem z elektryką, a nie samym zamkiem w drzwiach :sob: 

Edytowane przez swienty

• swienty zmienił tytuł na Proace City i problem z elektryką a gwarancja
Napisano

Skoro jest gwarancja to oddaj do ASO i niech robią. No chyba że nie chcesz żeby było zrobione, to nie oddawaj do ASO. O zastępcze auto spytaj.

Napisano
43 minuty temu, swienty napisał(a):

Auto jest na szczęście jeszcze na rocznej gwarancji - zostawić im tego trupa i zabrać zastępczaka? 

Oczywiście że zostaw.

W sumie gdyby to było francuskie to bym się nie dziwił. Ale Toyota? :) 

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Oczywiście że zostaw.

Obstawiam, że przyczyną jest jakiś alarm albo inny immobilizer zamontowany przez dealera.

Napisano
18 minut temu, marcindzieg napisał(a):

to było francuskie to bym się nie dziwił. Ale Toyota? :) 

Bo to jest francuska Toyota:]

Napisano
26 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Oczywiście że zostaw.

Z Toyoty, to tam jest znaczek ;]

Napisano
1 godzinę temu, swienty napisał(a):

Auto jest na szczęście jeszcze na rocznej gwarancji - zostawić im tego trupa i zabrać zastępczaka? Jest szansa na takiego samego dostawczaka? Tu ewidentnie jest jakiś problem z elektryką, a nie samym zamkiem w drzwiach :sob: 

Tak. Na co czekasz? ;] Poproś o sprawne zastępcze i po temacie.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

To nie jest Toyota tylko Citroen Berlingo ze znaczkiem Toyoty :)

54 minuty temu, wladmar napisał(a):

Obstawiam, że przyczyną jest jakiś alarm albo inny immobilizer zamontowany przez dealera.

Nie ma, ale ewidentnie widać połączenie między klaksonem a zamkiem w lewych drzwiach, teraz całkiem padło ;l najgorsze że mam trochę roboty między świetami a to auto robocze, i wolałbym nie wozić gratów zastępczakiem ;] 

Napisano
2 minuty temu, swienty napisał(a):

Nie ma, ale ewidentnie widać połączenie między klaksonem a zamkiem w lewych drzwiach, teraz całkiem padło ;l najgorsze że mam trochę roboty między świetami a to auto robocze, i wolałbym nie wozić gratów zastępczakiem ;] 

Może ogarną to w godzinę, podjedź, niech sprawdzą.

Napisano
1 minutę temu, swienty napisał(a):

Jako, ze to Francuz to obstawiam jakis problem z BSI ;)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Jako, ze to Francuz to obstawiam jakis problem z BSI ;)

Serwis Citroena możę i by to ogarnął bo mają te auta od wielu lat ;] ale z Toyotą może być gorzej ;] auto salon PL, przebieg 59kkm, jprdl ;l 

Napisano
1 minutę temu, swienty napisał(a):

Serwis Citroena możę i by to ogarnął bo mają te auta od wielu lat ;] ale z Toyotą może być gorzej ;] auto salon PL, przebieg 59kkm, jprdl ;l 

Tak, pewnie latwiej byloby to zdiagnozowac przez PSA.

Pytani czy ktos tam wczesniej nie grzebal w elektyce, albo jakis zwierz nie pogryzl kabli ;]

Napisano
Godzinę temu, ccLot napisał(a):

To w sumie wiele wyjaśnia :) 

Tylko Francuzi mogli wpaść na połączenie lampki w daszku przeciwsłonecznym z ABSem tym samym bezpiecznikiem. Więc w sumie dlaczego nie zamka z klaksonem :) 

I to z lewych drzwi bo ten z prawych jest pewnie połączony z pompą paliwa. W sumie czemu nie ;]

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
41 minut temu, marcindzieg napisał(a):

To w sumie wiele wyjaśnia :) 

Tylko Francuzi mogli wpaść na połączenie lampki w daszku przeciwsłonecznym z ABSem tym samym bezpiecznikiem. Więc w sumie dlaczego nie zamka z klaksonem :) 

I to z lewych drzwi bo ten z prawych jest pewnie połączony z pompą paliwa. W sumie czemu nie ;]

Można sobie robić jaja, ale niektóre patenty były ciekawe - w 307FL jak się spaliła żarówka podświetlenia popielniczki to nie działała regulacja położenia przednich reflektorów. W 407SW za to, po spaleniu się żarówek podświetlenia tablicy z tyłu, podświetlenie podobnej regulacji zapalało się przez chwiłe, przechodziło jakieś testy i gasło - regulacja położenia reflektorów podobnie. Wystarczyło wymienić choć jedną żarówkę i zaczynało wszystko działać - to wygląda na celową robotę. Różne cuda można spotkać. W bardziej starej Maździe walczyłem z tempomatem chyba z pół roku, wszystko było ok, ale się nie włączał. Jak założyłem platformę to przez przypadek odkryłem, że się naprawił, po czym znowu się zepsuł. Początkowo nie połączyłem tych faktów. Okazało się, że przyczyną tej "awarii" było założenie ledów w tylne lampy, co spodowodowało wykrywanie błędu oświetlenia stop i tempomat nie dał się włączyć. Po podpięciu platformy obciążenie było zwykłymi żarówkami i wszxystko wracało do normy. 

Co do Twojej Toyoty - stawiam na wiązki czy nawet taśmę idącą do kierownicy. To można sprawdzić oczywiście komputerem. Oddaj do serwisu bez dwóch zdań. 

Napisano
5 minut temu, futrzak napisał(a):

to wygląda na celową robotę.

Też myślę że robili i pewnie robią to celowo. Żeby jeździć do serwisu a nie grzebać samemu. Taka polityka jest dziwna i raczej nie dodaje im klientów.

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Też myślę że robili i pewnie robią to celowo. Żeby jeździć do serwisu a nie grzebać samemu. Taka polityka jest dziwna i raczej nie dodaje im klientów.

Wiekszosc tegp typu zabawnych usterek z elektryka we Francuzach wychodzila po wielu latach, gdzie auta raczej juz nie trafialy do ASO.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

A ja myślę, że wrecz przeciwnie - łatwe do diagnozy, z czasem również przez klientów, bo te informacje są dostepne w internecie. Zamiast druciarstwa można to szybko zweryfikować. Dodatkowo są to "awarie", które wystepują po latach, a nie w samochodach względnie nowych. Jeżeli samochód jest serwisowany prawidłowo, to nie ma z nimi większych problemów niż z innymi markami. Wiem, że są czułe na problemy z układem zasilania (alternator/akumulator) i tutaj druciarstwo niestety je rozkłada na łopatki, nawet bez zadnych problemów z samą elektroniką - błędy narastają kaskadowo, a ludzie zamiast zająć się podstawą to drutują byle taniej (w efekcie nie jest taniej), a efektu nie ma.   

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wiekszosc tegp typu zabawnych usterek z elektryka we Francuzach wychodzila po wielu latach, gdzie auta raczej juz nie trafialy do ASO.

W Polsce jest mit tych awaryjnych francuzów, a są to bardzo fajne fury, choć często skomplikowane elektronicznie (od dawna). Fakt, niektóre rozwiązania są moze i dziwne, ale ja są skuteczne to nie wiem czemu mają być uznawane za złe - co najwyżej inne, niż Niemcy wymyślili ;]

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Może i macie racje. Z drugiej strony pracowałem z Francuzami i to byli naprawdę wysokiej klasy fachowcy. Nie sądzę żeby ktoś z nich wpadł na tak durny pomysł jak połączenie lampki z ABSem jednym bezpiecznikiem. I nie sądzę że w automotive są gorsi. Może też chodzić o to że takich awarii jest sporo, nikt tego nie chce naprawiać, do tego kiepski dostęp do części więc trzeba kupić nowe auto. I przez lata w sumie taka polityka się sprawdzała.

Napisano
6 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Może i macie racje. Z drugiej strony pracowałem z Francuzami i to byli naprawdę wysokiej klasy fachowcy. Nie sądzę żeby ktoś z nich wpadł na tak durny pomysł jak połączenie lampki z ABSem jednym bezpiecznikiem. I nie sądzę że w automotive są gorsi. Może też chodzić o to że takich awarii jest sporo, nikt tego nie chce naprawiać, do tego kiepski dostęp do części więc trzeba kupić nowe auto. I przez lata w sumie taka polityka się sprawdzała.

I znowu - awarii nie jest jakoś więcej niż w innych samochodach, z dostępem do częsci nie ma problemów. Problemy są najwyżej ze starymi modelami i/lub nietypowymi wersjami silnikowymi. Oczywiscie były jakieś wpadki, które później jak legenda krążą i mamy późnej opowieści, jakie to one awaryjne itd. W Polsce przez długie lata nie było od tego fachowców, bo one rozpoczęły okres rozwoju elektronicznego wcześniej od wielu marek, stąd w modelach dość popularnych i tanich było sporo rozwiązań niespotykanych w takich samochodach. Osobiście miałem problemy z rozwiązniem awarii czy przypadłości w ASO, bo jedynie co potrafili zrobić to "zaprogramować kalkulator" i brzmiało to dumnie.  Popatrz po raportach TUV - jakoś nie widać tego dramatu. Nie mówię tego tego z doświadczenia tylko prywatnego, ale serwisowo/warsztatowego, gdzie przewija się różnych marek trochę, choć specjalizacja była pierwotnie francowata. Niestety często jest tak, że przyjeźdża klient i mówi "panie, zrób pan, by to się nie świeciło". Na wsi od lat obserwuję "najazd" starszych francuzów (głównie PSA, z Renault jest gorzej) i nie dzieje się to przez przypadek - są względnie tanie na rynku wtórnym w stosunku do marek niemieckich, lepiej zabezpieczone antykorozyjnie i jednocześnie nie ma specjalnego problemu z serwisem/częściami. Inna sprawa, że to w ogóle miały być samochody względnie niedrogie, wygodne, trwałe i dające radość właścicielowi, takie do codziennego wycierania w różnych warunkach. Jak coś się zaczynało za bardzo/drogo psuć, to kupowało się następce. 

Napisano
10 godzin temu, ccLot napisał(a):

Dziekujemy za wyjaśnienia!!

Napisano

Jeśli lewa klamka to:
1.albo wiązka w drzwiach odchyl trąbkę słonia i sprawdź czy kabel jakiś nie przetarty
2.toyka to ich alarm- zarówno pstryczek po lewej jak i kabel do aku- przelotka?
3. Po prostu luźny bezpiecznik- tam się chyba cały lewy panel pod kierownicą/ lewym kolanie zdejmuje- sprawdź obrazek w instrukcji gdzie masz i jak się dostać do bezpieczników
4. Ostatnia opcja przed awaria wiązki do kiery albo bsi/ kuną- sprawdź drożność odpływów/ czy woda co nie chałupie w lewych drzwiach
5. Gdzies widziałem tez na jakiś forach chyba ze 2x problem ze szczelnością wężyka do spryskiwacza- sprawdź pod maska czy jak psikasz szybę czegoś nie zalewa w okolicy aku

Napisano
  • Autor

Czekam na weryfikację, dziś ustaliłem że jak szyba jest odsunięta przynajmniej w 1/3 to działa ;l

Dodatkowo nie działa klakson, ale to podobno częsta usterka w proace city :nie_wiem:

Napisano
2 godziny temu, swienty napisał(a):

Czekam na weryfikację, dziś ustaliłem że jak szyba jest odsunięta przynajmniej w 1/3 to działa ;l 

To by świadczyło o jakimś problemie z wiązką w drzwiach. 

2 godziny temu, swienty napisał(a):

Dodatkowo nie działa klakson, ale to podobno częsta usterka w proace city :nie_wiem:

Tylko w Toyocie czy wszystkie czworaczki to dotyka? 

Napisano
  • Autor
20 minut temu, futrzak napisał(a):

A tego nie wiem, ale po godzinie odebrałem naprawione auto :oki:

Napisano
W dniu 18.12.2025 o 09:52, wladmar napisał(a):

Może ogarną to w godzinę, podjedź, niech sprawdzą.

A może będą czekać dwa miesiące na części.;l

Napisano
15 minut temu, swienty napisał(a):

A tego nie wiem, ale po godzinie odebrałem naprawione auto :oki:

Oby skutecznie, ale jak widzisz legenda o awaryjności francuzów ma się dobrze. W Aurisie gdzieś po roku (8 lat temu?) zaczęły się pojawiać jakieś błędy SRS i cos tam - nie pamiętam. 3 miesiące w serwisie samochód stał, przez cały okres wakacyjny - na wiązkę czekali ;l 

Napisano

Wygląda że tylko Toyka
Stawiam że alarm toyki montowany jak w toykach....tylko francuzy zapomniały japoncom przekazać jakiś istotny detal schematu, który zrobili na opak standardom w automotiv....bo tak
Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Wygląda że tylko Toyka
Stawiam że alarm toyki montowany jak w toykach....tylko francuzy zapomniały japoncom przekazać jakiś istotny detal schematu, który zrobili na opak standardom w automotiv....bo tak

Klakson to podobno wina taśmy kierownicy i typowa usterka w proace city :oki:

Napisano
13 godzin temu, swienty napisał(a):

Klakson to podobno wina taśmy kierownicy i typowa usterka w proace city :oki:

Tak podejrzewałem :ok: 

Napisano
W dniu 18.12.2025 o 08:47, marcindzieg napisał(a):

Oczywiście że zostaw.

to JEST FRANCUSKIE! tylko ma znaczek japoński ;] 

Napisano
12 godzin temu, Lynda napisał(a):

to JEST FRANCUSKIE! tylko ma znaczek japoński ;] 

Jak to?🤔

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Jak to?🤔

Przecież to PSA ;) (o przepraszam: Stellantis)

Napisano
51 minut temu, Lynda napisał(a):

Przecież to PSA ;) (o przepraszam: Stellantis)

Zeby bylo zabawniej to Toyota sprzedaje tych brandowanych dostawczakow duzo wiecej niz Francuzi ;] 

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Zeby bylo zabawniej to Toyota sprzedaje tych brandowanych dostawczakow duzo wiecej niz Francuzi ;] 

chociaż w pracy się nie nudzę ;)

ale "gdy widzę proacze to płacze" ;] 

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Zgadnij dlaczego :hehe:

Napisano
30 minut temu, Lynda napisał(a):

chociaż w pracy się nie nudzę ;)

ale "gdy widzę proacze to płacze" ;] 

Z ciekawosci, bardzo sie sypia te Puretechy w Toyocie?

Czy krotsze interwaly serwisowe i przeglady co 15kkm troche ratuja sytuacje?

Z tego co widze, to chyba caly czas sa oferowane w Proace City.

Napisano
33 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Z ciekawosci, bardzo sie sypia te Puretechy w Toyocie?

Czy krotsze interwaly serwisowe i przeglady co 15kkm troche ratuja sytuacje?

Z tego co widze, to chyba caly czas sa oferowane w Proace City.

Też się psują ;)
Ale raczej diesle wyjeżdżają - też tego od groma przyjeżdżało na akcje serwisowe

Napisano
4 godziny temu, Lynda napisał(a):

Ale raczej diesle wyjeżdżają - też tego od groma przyjeżdżało na akcje serwisowe

Dziwne nie jest - historia 1,5 HDI jest pełna przygód i niespodzianek ;l

Edytowane przez futrzak

Napisano
W dniu 22.12.2025 o 13:45, Maciej__ napisał(a):

Mam klienta po 70-tce. kupił se właśnie w wakacje takową "Toyotę" . Za cholerę nie docierało do niego ze to żabojad. Oryginalny japoński lakier , niezawodny japoński silnik 1.2 z turbo .. ale co tam , ja się nie znam na Toyotach ;l

Napisano

Teraz to się już trochę uspokoiło ;) Ale pierwsze miesiące... Panie! Ja kupiłem Toyotę żeby była bezawaryjna! Nooo wie pan... to tak w zasadzie Peugeot... Panie! nie interesuje mie to! Jaki znaczek ma na masce?! ;] 

Ale i tak się cieszę, że już nie mam kontaktów z klientem

Edytowane przez Lynda