Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 25-35 tyś zł pod lpg

Featured Replies

Napisano

Witam . W niedługim czasie będę szukał auta w kwocie jak w tytule , chciał bym kombi , nie starsze niż -12 lat. Przyspieszenie +/- 10 a do setki , które dobrze współpracuje z LPG. Autem będę jeździła nieraz ja, nieraz żona . Moje dojazdy do pracy to 2x 50 km dziennie przez tereny pozamiejskie , a żona często jeździ odcinki 4x 3 km dziennie . Auto dla rodziny 2+2. Po przejrzeniu OLX najbardziej się skłaniam do opla Astry J z 1.4T lub do Tipo 1.4T - ale Tipo jest droższe .

A wy co byście polecili i co myślicie o tych dwóch autach.

Pozdrawiam

Napisano
23 minuty temu, Cezarek napisał:

Witam . W niedługim czasie będę szukał auta w kwocie jak w tytule , chciał bym kombi , nie starsze niż -12 lat. Przyspieszenie +/- 10 a do setki , które dobrze współpracuje z LPG. Autem będę jeździła nieraz ja, nieraz żona . Moje dojazdy do pracy to 2x 50 km dziennie przez tereny pozamiejskie , a żona często jeździ odcinki 4x 3 km dziennie . Auto dla rodziny 2+2. Po przejrzeniu OLX najbardziej się skłaniam do opla Astry J z 1.4T lub do Tipo 1.4T - ale Tipo jest droższe .

Pozdrawiam

Na Lagunę 3-ciej generacji jeszcze się załapiesz. Astra J fajna, miałem, ale ma dużego laga z dołu, trzeba się przyzwyczaić lub robić program na 170 KM. Tylko, że w Astrze J z tyłu jest stosunkowo ciasno na nogi.

Napisano

Astra ponoć ciężka i chyba nie ma hydraulicznej regulacji zaworów.

Tipo raczej mniejszy w środku. Można przeczytać o problemach silników Fiata z turbo + LPG. Głównie problemy z rozruchem na zimnym.

Napisano
15 minut temu, ochkarol napisał:

Tipo raczej mniejszy w środku. Można przeczytać o problemach silników Fiata z turbo + LPG. Głównie problemy z rozruchem na zimnym.

Astra ma hydrauliczną regulację.

Napisano
7 minut temu, spad napisał:

Astra ma hydrauliczną regulację.

Ta bez turbo ta z turbo?

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał:

Ta bez turbo ta z turbo?

1,4T (A14NET, B14NET) ma hydraulike.

Napisano

A 1.6 bez turbo (A16XER) nie ma hydrauliki z tego co czytam w necie.

Napisano
7 minut temu, ochkarol napisał:

Moze i nie ma, ten silnik jest zdecydowanie za slaby do Astry J.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, spad napisał:

Na Lagunę 3-ciej generacji jeszcze się załapiesz. Astra J fajna, miałem, ale ma dużego laga z dołu, trzeba się przyzwyczaić lub robić program na 170 KM. Tylko, że w Astrze J z tyłu jest stosunkowo ciasno na nogi.

Słyszałem że laguna 3 2.0 słabo znosi LPG, a 2.0T w lagunie jest bardzo mało z końca produkcji.. będę musiał się przysiąść do Astry zobaczyć jak z miejscem z tyłu .. chociaż ja mam 1.80 cm to może dzieciaki w fotelikach wejdą za mną , trasy służę powyżej 200km robię 3-4 razy w roku to moze by dały radę:)

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał:

Nie pisz bzdur, ma hydraulikę i to idealny silnik pod LPG.

Napisano
6 minut temu, Cezarek napisał:

Słyszałem że laguna 3 2.0 słabo znosi LPG, a 2.0T w lagunie jest bardzo mało z końca produkcji.. będę musiał się przysiąść do Astry zobaczyć jak z miejscem z tyłu .. chociaż ja mam 1.80 cm to może dzieciaki w fotelikach wejdą za mną , trasy służę powyżej 200km robię 3-4 razy w roku to moze by dały radę:)

W L3 zależy które 2.0 było

Francuskie urodziło się do współpracy z LPG (F4r), japońskie (M4R) raczej ze względu na regulacje luzu szklankami, nie poleca się. Turbo to tylko francuski motor (F4rT).

Natomiast, czy potrzebne tak duże auto ?

Może któreś z VAG z silnikiem EA211 wystarczy?
A wtedy to i gaz nie za bardzo potrzebny.

Edytowane przez WaWeR

Napisano
24 minuty temu, ochkarol napisał:

Ta nie ma, ale nie ma też nic wspólnego z postem autora wątku.

Ja i tak miałem LPG w A16XER, raz regulowałem zawory (szlifowanie szklanek) ale po chyba 115kkm całkę zaliczyła, więc nie wiem co byłoby dalej.

Napisano

Renault Megane III 2.0 TCE.

Np taki:

https://www.olx.pl/d/oferta/renault-megane-iii-2-0-tce-180km-turbo-benzyna-jak-nowe-CID5-ID17QcOQ.html

Napisano
1 godzinę temu, Cezarek napisał:

W niedługim czasie będę szukał auta w kwocie jak w tytule , chciał bym kombi...

Nie spełnia do końca założeń (przyśpieszenia z 1,4T), ale rozmyślam nad sprzedażą swojej insigni.

Wewnątrz wielkościowo chyba za bardzo od astry nie odstaje choć z zewnątrz już tak, jest o wiele przyjemniejsza w odbiorze wnętrza.

Nie wiem nawet po ile to chodzi, ale Ople raczej nie trzymają ponadprzeciętnie cen.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
5 minut temu, Jan Winnicki napisał:

Np taki:

https://www.olx.pl/d/oferta/renault-megane-iii-2-0-tce-180km-turbo-benzyna-jak-nowe-CID5-ID17QcOQ.html

Handlarze to jednak maja fantazje ;] 16-letnie Renault jak nowe hehe

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Handlarze to jednak maja fantazje ;] 16-letnie Renault jak nowe hehe

Tutaj niektórzy chodzą na randki z 60tkami więc nie dokazuj.

Napisano
25 minut temu, Jan Winnicki napisał:

Np taki:

Miało nie być starsze niż 12 lat.

Nawet jako "jak nowe" nie spełnia tego kryterium.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, WaWeR napisał:

W L3 zależy które 2.0 było

Francuskie urodziło się do współpracy z LPG (F4r), japońskie (M4R) raczej ze względu na regulacje luzu szklankami, nie poleca się. Turbo to tylko francuski motor (F4rT).

Natomiast, czy potrzebne tak duże auto ?

Może któreś z VAG z silnikiem EA211 wystarczy?
A wtedy to i gaz nie za bardzo potrzebny.

Jaki przykładowo VAG w takiej kwocie ?

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Jan Winnicki napisał:

Tutaj niektórzy chodzą na randki z 60tkami więc nie dokazuj.

Za stare..

Napisano
11 minut temu, Cezarek napisał:

Jaki przykładowo VAG w takiej kwocie ?

Octavia/ Golf/Leon lub ich pochodne

Spokojnie 1.4 od 125KM i 200Nm

Przy normalnej jeździe to spali w trasie 5l.

Do wyboru do koloru, oczywiście przykłady

Edytowane przez WaWeR

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, WaWeR napisał:

Faktycznie są się do 35tys znaleźć, nawet kombi. Wydawało mi się że Leony i Golfy są drozsze

Napisano

Mam Tipo tjet z lpg od wyjazdu z salonu przebieg 225tkm, od ponad 130tkm podkręcony do 175KM.Silnik nie ruszany. W zasadzie przy zakupie zwrócić uwagę na dwumas, zmieniałem po 130tkm sam dwumas resztę zostawiłem i nic się z tym nie dzieje a jest hak i jak trzeba to i pociągnie co potrzeba. Jeśli chodzi o lpg, podstawa to dobry monter który dobrze zamontuje i wyreguluje. Jeśli są spełnione te rzeczy nic się z tym nie dzieje. Jak kupowałem auto pare lat temu brałem pod uwagę Astrę J, ale po jezdzie wersją 1,4 140KM zastanawiałem się gdzie jest ta moc a jeżdziłem chyba roczną sztuką znajomego. Do tego poczytaj o bolączkach silnika A14net, A14nel idealny nie jest. Problemy z kolektorem ssacym, zintegrowana odma z pokrywa, wycieki z osprzetu i itp. Znajomy ma Merivę 1.4t 120KM i chyba juz wszystko przerobił w zakresie przebiegu 150-200tkm no oprócz pęknietej głowicy od lpg.

Napisano
3 godziny temu, Cezarek napisał:

A wy co byście polecili

Propozycja trochę alternatywna - Honda FR-V 2.0 (przykładowe ogłoszenie - nie piszę, że ta, tylko że taka)

Nie spełnia warunku wieku, ale będzie o połowę tańsza. Jak się znajdzie w dobrym stanie blacharskim to powinna działać aż odpadną kółka.

Z minusów - samochód raczej dla szczupłych kierowców. Z plusów - jeden z fajniejszych pojazdów jaki miałem.

Ciekawostka jest taka, że gdybym swojej nie sprzedał kilkanaście lat temu, to dzisiaj byłaby warta tyle samo co wówczas (były za półdarmo bo to wizualnie trochę wynalazki i ludzi się bali)

Inne dziwne opcje - ogłoszenia poglądowe, nie wczytuję się - jakiś Accord 2.0 , Avensis 1.8 , Kizashi 2.4 (nie kombi, ale fajne) , Legacy 2.0 , może jakiś francuski wynalazek (nie wiem które silniki są dobre więc nie wklejam ogłoszęń) - vany pokroju Scenic albo C5 które zbierało niezłe opinie.

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, WaWeR napisał:

Faktycznie są się do 35tys znaleźć, nawet kombi. Kiedyś

2 godziny temu, camel00 napisał:

Propozycja trochę alternatywna - Honda FR-V 2.0 (przykładowe ogłoszenie - nie piszę, że ta, tylko że taka)

Nie spełnia warunku wieku, ale będzie o połowę tańsza. Jak się znajdzie w dobrym stanie blacharskim to powinna działać aż odpadną kółka.

Z minusów - samochód raczej dla szczupłych kierowców. Z plusów - jeden z fajniejszych pojazdów jaki miałem.

Ciekawostka jest taka, że gdybym swojej nie sprzedał kilkanaście lat temu, to dzisiaj byłaby warta tyle samo co wówczas (były za półdarmo bo to wizualnie trochę wynalazki i ludzi się bali)

Inne dziwne opcje - ogłoszenia poglądowe, nie wczytuję się - jakiś Accord 2.0 , Avensis 1.8 , Kizashi 2.4 (nie kombi, ale fajne) , Legacy 2.0 , może jakiś francuski wynalazek (nie wiem które silniki są dobre więc nie wklejam ogłoszęń) - vany pokroju Scenic albo C5 które zbierało niezłe opinie.

2 godziny temu, camel00 napisał:

C5 z 2009r mam aktualnie. Dzięki za propozycje ale Japończyki się cenią biorąc pod uwagę rocznik

Napisano

Skoda Rapid 1.0 110KM będzie 3-4 lata młodsza, LPG nie potrzebne.

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
40 minut temu, BOGUS napisał:

Skoda Rapid 1.0 110KM będzie 3-4 lata młodsza, LPG nie potrzebne.

Można rapida, można też fabie (jeśli kombi jest must have).

Napisano
  • Autor
18 minut temu, WaWeR napisał:

Można rapida, można też fabie (jeśli kombi jest must have).

Fabia nie jest mniejsza od rapida w środku ??

Napisano
3 minuty temu, Cezarek napisał:

Raczej nie. Ale trzeba by poszukać dokładnych wymiarów.

Natomiast jeśli chodzi o motor 1.0 to na podmiejskich drogach można zejść poniżej 5/100 realnego spalania.

Edit. Rapid jest węższy ale rozstaw osi ma wiekszy

Edytowane przez WaWeR

Napisano
Rapid w środku jest większy, zwłaszcza z tyłu.
Pozdrawiam

Napisano
W dniu 19.01.2026 o 11:07, Cezarek napisał:

Pozdrawiam

Astra J jest dość ciężka, zależnie od wersji nawet 150 kg cięższa od Tipo kombi. Jest też starsza, wersje kombi produkowano do 2015 a Tipo wtedy zaczynano. Poza rocznikiem, istotne może być to że Astra J ma Euro 5 a Tipo Euro 6. Do tego lepiej wyposażone Fiaty miały Android Auto, a Ople chyba są za stare na to.

Napisano
  • Autor
W dniu 19.01.2026 o 20:40, WaWeR napisał:

Raczej nie. Ale trzeba by poszukać dokładnych wymiarów.

Natomiast jeśli chodzi o motor 1.0 to na podmiejskich drogach można zejść poniżej 5/100 realnego spalania.

Edit. Rapid jest węższy ale rozstaw osi ma wiekszy

Przymierzałem się do Fabii, ale to za małe auto . Zostaje szukać Tipo, albo jakiś Leon , Golf, może z 1.2 TSI bo są trochę tańsze od 1.4

Napisano
1 godzinę temu, Cezarek napisał:

Przymierzałem się do Fabii, ale to za małe auto . Zostaje szukać Tipo, albo jakiś Leon , Golf, może z 1.2 TSI bo są trochę tańsze od 1.4

TSI pod LPG to chyba trzeba jeździć na taxi żeby się zwróciło bo tam poza LPG ciągnie też benzynę (tak pamiętam).

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, alvin napisał:

TSI pod LPG to chyba trzeba jeździć na taxi żeby się zwróciło bo tam poza LPG ciągnie też benzynę (tak pamiętam).

Jeśli tym TSI wyrobił bym się w 5-6 l benzyny to było by spoko . Z Tipo się boje ze może być ciezke w późniejszej od sprzedaży..

Napisano
W dniu 22.01.2026 o 09:55, Cezarek napisał:

Za wąsko czy za krótko?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, WaWeR napisał:

Za wąsko czy za krótko?

W środku mało miejsca, no i bagażnik też nie za duży

Napisano
To fabieda kombi

Napisano
14 minut temu, Cezarek napisał:

Celuj więc w octavie a jak budżet pozwoli to nawet z litrem. One są dość lekkie

Edytowane przez WaWeR

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, WaWeR napisał:

Celuj więc w octavie a jak budżet pozwoli to nawet z litrem. One są dość lekkie

Właśnie patrzę że nieraz się trafi przeważnie liftbacka

Napisano
41 minut temu, Cezarek napisał:

Właśnie patrzę że nieraz się trafi przeważnie liftbacka

I nie wystarczy?

A jeszcze wracając do spalania. Ja mam Scalę 1.0

Rzeczywiste (podmiejska jazda, prędkość do 100,mało zmian prędkości) daje spalanie realne na poziomie 4,8

Ale wystarczy równie podmiejska ale już inny kierunek, większe natężenie ruchu i te 6 pęka. Rekordowo wyszło mi jakieś z6,9 bo sypał śnieg i bałwanów na drodze naroslo

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, WaWeR napisał:

I nie wystarczy?

Rzeczywiste (podmiejska jazda, prędkość do 100,mało zmian prędkości) daje spalanie realne na poziomie 4,8

Ale wystarczy równie podmiejska ale już inny kierunek, większe natężenie ruchu i te 6 pęka. Rekordowo wyszło mi jakieś z6,9 bo sypał śnieg i bałwanów na drodze naroslo

3 godziny temu, WaWeR napisał:

I nie wystarczy?

Jak na ten moment jest Tipo vs Octavia liftback kombi, Leon ,Golf kombi - 1.0/1.2/1.4

Napisano
otomoto.pl
No image preview

Używany Honda Civic 2014 - 35 000 PLN, 142 000 km - Otomo...

Interesuje Cię Honda Civic? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Napisano
  • Autor
6 godzin temu, mati_lecha napisał:
otomoto.pl
No image preview

Używany Honda Civic 2014 - 35 000 PLN, 142 000 km - Otomo...

Interesuje Cię Honda Civic? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Jak te silniki sprawują się z lpg??

Napisano
W dniu 24.01.2026 o 07:05, Cezarek napisał:

Jeżdżą na lpg, trzeba kontrolować luz zaworowy bo podlega okresowej kontroli zwlaszcza na lpg. Jedyny plus tego rozwiązania to regulacja na śrubkę i przeciwnakrętke jak w Fiat 126. Skupiłbym się na podwoziu pod względem korozji. Nie wiem jak Hondy, ale znajomy w tamtym roku szukał blacharza do Auris z 2015r żeby progi podkonserwować jak to określił😄

Napisano
W dniu 19.01.2026 o 12:54, ZUBERTO napisał:

Nie pisz bzdur, ma hydraulikę i to idealny silnik pod LPG.

Pod lpg to prawda.
Ale co do reszty to jest taki bubel...

Napisano

Po 3 Hondach z lpg w garażu napiszę, to jest honda. Silnik pancerny, reszta też. Przy LPG kontrola luzu zaworowego co 2 wymiana oleju i nie ma kłopotu. W CR-V 3 przy około 180-220kkm pada kompresor klimy i niedaleko zdarzy się altek, to tyle z poważniejszych napraw.

Napisano
6 godzin temu, Pipper napisał:

Po 3 Hondach z lpg w garażu napiszę, to jest honda. Silnik pancerny, reszta też. Przy LPG kontrola luzu zaworowego co 2 wymiana oleju i nie ma kłopotu. W CR-V 3 przy około 180-220kkm pada kompresor klimy i niedaleko zdarzy się altek, to tyle z poważniejszych napraw.

W moim włoskim aucie przy 270K km altek, sprzęgło, dwumas wciąż fabryczne. Luzów zaworowych nie sprawdzam, bo nie ma potrzeby (hydraulika). Instalacja gazowa STAG na wtryskiwaczach Barracuda od 65k km nie sprawia problemów. Średnie spalanie LPG ok. 9/100. Instalację serwisuję aktualnie samodzielnie co 10k km, bo wymiana filtrów to banał. W klimie wymieniałem jedynie chłodnicę/skraplacz. Także polecam AR Giulietta po lifcie z 2014 roku gdyby się autor nie upierał przy kombi.

otomoto.pl
No image preview

Używany Alfa Romeo Giulietta 2014 - 27 700 PLN, 200 000 k...

Interesuje Cię Alfa Romeo Giulietta? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Napisano
2 godziny temu, Jan Winnicki napisał:

W moim włoskim aucie przy 270K km altek, sprzęgło, dwumas wciąż fabryczne. Luzów zaworowych nie sprawdzam, bo nie ma potrzeby (hydraulika). Instalacja gazowa STAG na wtryskiwaczach Barracuda od 65k km nie sprawia problemów. Średnie spalanie LPG ok. 9/100. Instalację serwisuję aktualnie samodzielnie co 10k km, bo wymiana filtrów to banał. W klimie wymieniałem jedynie chłodnicę/skraplacz. Także polecam AR Giulietta po lifcie z 2014 roku gdyby się autor nie upierał przy kombi.

otomoto.pl
No image preview

Interesuje Cię Alfa Romeo Giulietta? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Spokojnie, miałem od 2005 roku fabrycznie nowego Punto 2fl z LPG, altek i sprzęgło przez 6 lat i 250kkm fabryczne.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Jan Winnicki napisał:

otomoto.pl
No image preview

Trochę za mały bagażnik dla rodziny 2+2(

Napisano
W dniu 22.01.2026 o 11:52, Cezarek napisał:

Jeśli tym TSI wyrobił bym się w 5-6 l benzyny to było by spoko . Z Tipo się boje ze może być ciezke w późniejszej od sprzedaży..

Na spokojnie się wyrobisz. Ja mam Rapida ale 1.6 TDI 115KM, aktualnie 144 kkm. To jest taki Lanos naszych czasów, zupełnie idioodporne auto które ma swoje wady.

Spala mi 4,5_5.1 On. Z przyczepą w trasie poniżej 5,5l on.

Szukaj liftbacka, jest większy.

Na grupie FB Rapid jest gość co ma Rapida z 2018 1.0 TSI 95KM z LPG, aktualny przebieg 900kkm i ciąga nim zawodowo przyczepę w trasie. To jest chyba najbardziej udany silnik VW w ostatnim czasie.

Możesz poszukać też bliźniaczego Seat Toledo !!!

Chyba @wilu użytkuje też Rapida z dużym przebiegiem

P.S.

Ale i tak bym wolał Octavię