Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Bigster

Featured Replies

Napisano

No i następny problem z chińczykami i teslą. Wyszło zarządzenie, żaden chińczyk i żadna tesla nie wjadą do mnie do roboty, zakaz oczy

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, fosfor napisał:

Jak tak wszyscy sie lekąją, to albo jakaś zbiorowa halucynacja, albo moze jest jakas rzeczywista przesłanka do obaw? No poza @Ryb , on nie tyle nie może, co nie musi spać ;)

Czyli jak ja mam obawy to niezasadnione, ale jak maja inni to uzasadnione. Aha.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, ghost2255 napisał:

Zacytuj moją lub @Ryb wypowiedź że mamy lęki.

Musiałbym zacytowac połowe forum, przecież wciaz piszecie ze zaraz sie zepsuje, ze zaraz firma sie zwinie, ze po wypadku nie będzie czesci, ze nic w chińczyku nie bedzie działac jak powinno, itp itd.

Napisano
2 minuty temu, zenek111 napisał:

Czyli jak ja mam obawy to niezasadnione, ale jak maja inni to uzasadnione. Aha.

Źle mnie zrozumiałeś, ja Ci podsuwam myśl, że może to nie jest bezpodstawne. I może zauważysz te podstawy ;)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, fosfor napisał:

Źle mnie zrozumiałeś, ja Ci podsuwam myśl, że może to nie jest bezpodstawne. I może zauważysz te podstawy ;)

Ależ o tych podstawach miałą być tu rozmowa i się te podstawy nie pojawiły. Pojawiło się troche argumentów róznych w obie strony i tyle, więc to pozostaje "bezpodstawne" dokładnie tak samo jak było bezpodstawne w kierunku koreańców 20 lat temu. Oczywiscie moze sie okazac ze Ci co strasza chińczykami mieli rację, jednak Ci co straszyli koreańcami nie mieli racji, nie mieli tez dawno temu Ci co straszyli w USA japońcami.

Tendencja jest taka ze jak wchodzi nowy potentat na rynek to zawsze jest strasznie tym ze ten nowy będzie do d..y, no i sie jakoś na razie nie sprawdzało. Z chińczykami ma byc inaczej, a dlaczego z chińczykami ma byc inaczej?

Bo tak :)

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał:

Musiałbym zacytowac połowe forum, przecież wciaz piszecie ze zaraz sie zepsuje, ze zaraz firma sie zwinie, ze po wypadku nie będzie czesci, ze nic w chińczyku nie bedzie działac jak powinno, itp itd.

No a przecież części są (tylko trochę później niż byśmy oczekiwali), nic się nie psuje (kolumna kierownicy jest po prostu zdejmowana, podobnie jak koła z połową zawieszenia, można zabrać do domu żeby je umyć na przykład), wszystko działa jak powinno (problem jest z użytkownikiem niedopasowanym do samochodu a nie na odwrót, jak się nauczy tym jeździć to będzie super), charakterystyka auta jest na papierze dobra i niech tam pozostanie (nie ma sensu drążyć i sprawdzać w realnych warunkach) no i żadna chińska firma się jeszcze nie zawinęła, zostawiając użytkowników na lodzie (właściciele Seresów sobie to wymyślili).

skromny

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał:

No a przecież części są (tylko trochę później niż byśmy oczekiwali), nic się nie psuje (kolumna kierownicy jest po prostu zdejmowana, podobnie jak koła z połową zawieszenia, można zabrać do domu żeby je umyć na przykład), wszystko działa jak powinno (problem jest z użytkownikiem niedopasowanym do samochodu a nie na odwrót, jak się nauczy tym jeździć to będzie super),

No czyli masz lek ze jak kupisz chińczyka to urwie mu sie kierownica, ze nie będzie czesci, i ze nie będzie wyposażenie działać. Zgadzamy się.

2 minuty temu, Ryb napisał:

żadna chińska firma się jeszcze nie zawinęła, zostawiając użytkowników na lodzie (właściciele Seresów sobie to wymyślili).

Jak sobie wymysle ze bede sprowadzał z Chin AVATR-y i je sprzedawał w Polsce, a później sie rozmyślę i zamknę interes, to będzie oznaczało ze AVATR sie zwinął?

Edytowane przez zenek111

Napisano
  • Autor

Amerykańska firma JD power prowadzi badania w chinach i przyznaje markom "index jakosci"

CarNewsChina.com
No image preview

2025 J.D. Power NEV quality ranking, BYD below average, T...

Huawei's Aito M9 SUV was the overall highest quality new energy passenger vehicle.

Edytowane przez zenek111

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał:

No czyli masz lek ze jak kupisz chińczyka to urwie mu sie kierownica, ze nie będzie czesci, i ze nie będzie wyposażenie działać. Zgadzamy się.

Nie nazwałbym tego lękiem, po prostu nie mam zamiaru kupować tego chłamu dopóki nie zrobią czegoś z jakością i łańcuchem dostaw.

skromny

1 minutę temu, zenek111 napisał:

Jak sobie wymysle ze bede sprowadzał z Chin AVATR-y i je sprzedawał w Polsce, a później sie rozmyślę i zamknę interes, to będzie oznaczało ze AVATR sie zwinął?

Dokładnie tak. Praktycznie 100% marek obecnych na naszym rynku jest reprezentowanych przez importerów. Nie ma znaczenia czy zrobi to importer, producent czy kosmonauci. Jeśli marka Seres była na rynku a teraz jej nie ma to znaczy, że Seres się z Polski zwinął. Dla tych co się dali nabrać i kupili nie ma znaczenia do kogo mogą teraz adresować listy z pretensjami. Lepiej im się od tego nie zrobi.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał:

Dokładnie tak. Praktycznie 100% marek obecnych na naszym rynku jest reprezentowanych przez importerów. Nie ma znaczenia czy zrobi to importer, producent czy kosmonauci. Jeśli marka Seres była na rynku a teraz jej nie ma to znaczy, że Seres się z Polski zwinął. Dla tych co się dali nabrać i kupili nie ma znaczenia do kogo mogą teraz adresować listy z pretensjami. Lepiej im się od tego nie zrobi.

Dla mnie nie, zwinął się importer i winna jest nie firma produkujaca samochody tylko importer, czyli trzeba patrzec na to nie jak uznana marka samochody produkuje tylko jak znana i stabilna jest firma importujaca te samochody.

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał:

Dla mnie nie, zwinął się importer i winna jest nie firma produkujaca samochody tylko importer, czyli trzeba patrzec na to nie jak uznana marka samochody produkuje tylko jak znana i stabilna jest firma importujaca te samochody.

No więc skoro to tylko importer to właściciele Seresów z pewnością odetchną z ulgą. Mogą na naprawę gwarancyjną podjechać do Pekinu i na pewno zostanie wykonana.

skromny

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Ryb napisał:

No więc skoro to tylko importer to właściciele Seresów z pewnością odetchną z ulgą. Mogą na naprawę gwarancyjną podjechać do Pekinu i na pewno zostanie wykonana.

No cóż, ryzykowali (pewnie nie zdajac sobie sprawy z tych niuansów importowych) , ale to nie wina Seresa ze tak sie stało, tylko jakiegoś importera i o ile pamietam to on nawet nie był z Polski tylko z Litwy

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał:

skromny

Ty - ale w Subaru też jest tylko importer. I nie muszę oddawać auta do naprawy w Japonii zlosnik

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał:

No i następny problem z chińczykami i teslą. Wyszło zarządzenie, żaden chińczyk i żadna tesla nie wjadą do mnie do roboty, zakaz oczy

Jak brzmi zarządzenie, lecą po markach? Volvo wjedzie?

Napisano
Teraz, zenek111 napisał:

No cóż, ryzykowali (pewnie nie zdajac sobie sprawy z tych niuansów importowych) , ale to nie wina Seresa ze tak sie stało, tylko jakiegoś importera i o ile pamietam to on nawet nie był z Polski tylko z Litwy

No, jeśli tak to nie mają się co przejmować. To tylko importer, i do tego z Litwy. Nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo im ta świadomość pomoże.

lol

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał:

Ty - ale w Subaru też jest tylko importer. I nie muszę oddawać auta do naprawy w Japonii zlosnik

Robisz coś źle. Zmień na jakiś chiński wynalazek to będziesz miał okazję zwiedzić trochę świata.

hehe

Napisano
18 minut temu, zenek111 napisał:

Jak kumam, w przypadku Seresa, importerem był ktoś spoza tej firmy.

Gdyby była ich spółka córka, to też byś napisał, że to nie Seres?

Teraz coś na Twoją modłę.

Z EU zawinął się też Chevrolet.

Tu było o tyle lepiej, że był częścią GM, pozostał Opel, sporo części wspólnych. Podejrzewam też, że korzystali z zaplecza logistycznego Opla.

Ciekawe co byłoby gdyby wyszli stąd w momencie kupna Opla przez PSA?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
11 minut temu, marcindzieg napisał:

Jak się wypnie, co niektórzy wieszczą od lat, to może będziesz musiał. phi

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Jak się wypnie, co niektórzy wieszczą od lat, to może będziesz musiał. phi

A wypina się już od jakiś 20 lat. I nie może się wypiąć )

A nawet to jest dostępna pełna dokumentacja. I można serwisować w Toyocie )

Napisano
36 minut temu, ZUBERTO napisał:

Jak brzmi zarządzenie, lecą po markach? Volvo wjedzie?

Tak jest spis chińczyków i tesla. Volvo nie ma.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

NIe, masz jeszcze wybór bo możesz do USA jechać.

phi

Napisano
3 godziny temu, MarcG napisał:

Pewnik czy tylko pierdoły z netu które od dawna są powielane?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Jak kumam, w przypadku Seresa, importerem był ktoś spoza tej firmy.

Gdyby była ich spółka córka, to też byś napisał, że to nie Seres?

Oczywiscie ze nie, spółka córka to w zasadzie wciaż ta sama firma

4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Z EU zawinął się też Chevrolet.

Tu było o tyle lepiej, że był częścią GM, pozostał Opel, sporo części wspólnych. Podejrzewam też, że korzystali z zaplecza logistycznego Opla.

Ciekawe co byłoby gdyby wyszli stąd w momencie kupna Opla przez PSA?

Są nawet lepsze przykłady z Polski zwinęłą się Lancia, albo Saab (bo zbankrutował). Kazdemu moze sie przydarzyć niezależnie od tego z jakiego kraju pochodzi.

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał:

Pewnik czy tylko pierdoły z netu które od dawna są powielane?

Napisałem u mnie w robocie, mam maila od szefa ochrony. Jeden gość nowe MG zostawia przed bramą i dyla z nogi.

Napisano
57 minut temu, MarcG napisał:

Napisałem u mnie w robocie, mam maila od szefa ochrony. Jeden gość nowe MG zostawia przed bramą i dyla z nogi.

Słaba ta nasza armia🫣

Napisano
16 minut temu, Danielpoz. napisał:

Słaba ta nasza armia🫣

Dlaczego, służby pewnie jakieś powody mają. Mają być jakieś wydzielone parkingi ale na razie jeszcze nie ma.

Napisano
1 godzinę temu, zenek111 napisał:

Oczywiscie ze nie, spółka córka to w zasadzie wciaż ta sama firma

Są nawet lepsze przykłady z Polski zwinęłą się Lancia, albo Saab (bo zbankrutował). Kazdemu moze sie przydarzyć niezależnie od tego z jakiego kraju pochodzi.

zwinęło się całkiem sporo, choćby "nasze" daewoo, które miało piękne wejście, piękną sieć, nawet miało fabrykę w PL 😉

były też bardziej orientalne marki jak Tata

wracając do chińczyków, widać że taki MG ma jednak większe plany związane z EU, są już kilka lat, kupili markę EU

pozostałych trzeba obserwować 😉

jak sprzedadzą na tyle dużo aut że będzie się opłacało sprowadzać części, to kupisz je w intercarsie i ASO nie jest potrzebne

nawet do takiego często spotykanego auta jak tata indica jest np kilka sztuk klapy na znanym portalu 😎

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Normalne procedury - nie wpuszczamy potencjalnych szpiegów na teren ok

Na razie nie strzelają do MG i tesli zlosnik

Strach ma wielkie oczy😉

Napisano
8 godzin temu, MarcG napisał:

tesla to rozumiem ale czemu chinczyk ??? totalszok

BTW ja bym sie zwolnil w 3 minuty z takiej fabryki zlosnik