Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rekuperator - jaki kupić ?

Featured Replies

Napisano

na co zwrócić uwagę

co wazne a co nie

jakie parametry krytyczne a jakie są tylko marketingowe ?

Napisano

Ja wybrałem ten model DOMEKT-R-450-V-L1-F7/M5-C6M-L/AZ

Może są tańsze, może są lepsze, generalnie wykonawca polecał, bo nigdy nie miał z tym problemów i nikt nie narzekał na działanie i późniejszą obsługę.

Zależało mi na odzysku ciepła, nawilżaniu i jakimś osuszaniu w zalezności od pory roku no i efektywności energetycznej. Zarządzanie zdalne też się przydaje.

Pamiętaj, że samo urządzenie to tak naprawdę jakaś 1/3 całości rekuperacji ;)

Napisano

Zastanawiałem się między o3ozon a izzi 302 erv. Wybór padł na tą drugą jednostkę. Po dwóch latach działa. Może z dwa razy wymiennik przymarzł przy mrozach bo nie mam grzałki na czerpni ale szkody to nie ma robiło. Szukałem budżetowej opcji bo chciałem mieć taką niż wentylację grawitacyjna.

Drugi raz z tych dwóch też wybrałbym izzi. Minus dla mnie to filtry dość drogie - wymiana dwa razy w roku 160zl za jeden komplet

IMG_20260202_132116.jpg

Napisano
W dniu 25.02.2026 o 19:00, Jerzyk_ napisał:

na co zwrócić uwagę

co wazne a co nie

na m3 / liczbę osób i wartość Pa spręzu od ilosci m3,

Gdzie bedzie rekuperator? w ogrzewanym poemiszczenieu czy nie. Bo jak nie ogrzewane to trzeba zrobić iglo / kokon bo sie bedzie dogrzewac grzałką.

jak masz kasę to bierz od 03ozone ECS PAruszewski na YT jest i tłumaczy co i jak.

No image preview

Centrala wentylacyjna CWP 200/150 jon16 | o3ozon

Centrala wentylacyjna CWP 200/150 jon16 - stawiamy na jakość i bezpieczeństwo. Sprawdź sam.

lub jak nie masz kasy to HOLTOP / WEBER z allegro.

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano
3 godziny temu, szpyrek napisał:

Zastanawiałem się między o3ozon a izzi 302 erv. Wybór padł na tą drugą jednostkę. Po dwóch latach działa. Może z dwa razy wymiennik przymarzł przy mrozach bo nie mam grzałki na czerpni ale szkody to nie ma robiło. Szukałem budżetowej opcji bo chciałem mieć taką niż wentylację grawitacyjna.

Drugi raz z tych dwóch też wybrałbym izzi. Minus dla mnie to filtry dość drogie - wymiana dwa razy w roku 160zl za jeden komplet

IMG_20260202_132116.jpg

Jak to cudo działa? W czerpni -2 stopnie, wyrzutnia 5 stopni. Więc strata to 7 stopni. Wyciąg 22 stopnie a nawiew to 19 stopni czyli tylko 3 stopnie różnicy. Rekuperator pracuje na dużym podciśnieniu - o wiele więcej wywiewa niż nawiewa? Chyba, że umiejscowienie czujników nie jest symetryczne względem każdego ze strumieni powietrza.

Edytowane przez GoldFinger

Napisano
W dniu 25.02.2026 o 19:00, Jerzyk_ napisał:

na co zwrócić uwagę

co wazne a co nie

Krytyczna to jest cała instalacja, z odpowiednimi przepływami i dobranymi średnicami. Reku to przede wszystkim wydajność, zużycie energii, skuteczność, dla niektórych głośność, serwis, wielkość, wyprowadzenie kanałów, itd.

6 minut temu, GoldFinger napisał:

Jak to cudo działa? W czerpni -2 stopnie, wyrzutnia 5 stopni. Więc strata to 7 stopni. Wyciąg 22 stopnie a nawiew to 19 stopni czyli tylko 3 stopnie różnicy. Rekuperator pracuje na dużym podciśnieniu - o wiele więcej wywiewa niż nawiewa?

Strata to 3C. Działa prosto, na zasadzie wymienika ciepła. Ciśnienie / podciśnienie reguluje się pracą wentylatorów na podstawie m.in pomiarów. Dodatkowo np przy funkcji otwarte okna i wietrzeniu możesz mieć tylko podciśnienie, żeby wyciągać.

Napisano
8 minut temu, sherif napisał:

Strata to 3C. Działa prosto, na zasadzie wymienika ciepła. Ciśnienie / podciśnienie reguluje się pracą wentylatorów na podstawie m.in pomiarów. Dodatkowo np przy funkcji otwarte okna i wietrzeniu możesz mieć tylko podciśnienie, żeby wyciągać.

Strata na zewnątrz to 7 stopni (siedmiu stopni nie odzyskał), ale jednocześnie na nawiewie strata jest tylko 3 stopnie. Więc gdzieś pozyskał 4 stopnie. Na chłopski rozum, albo więcej powietrza jest wyciągana niż nawiewana, albo ciepło wytwarzają wentylatory no i pytanie czy z otoczenia nie pobrał reszty.

Napisano
4 godziny temu, GoldFinger napisał:

Jak to cudo działa? W czerpni -2 stopnie, wyrzutnia 5 stopni. Więc strata to 7 stopni. Wyciąg 22 stopnie a nawiew to 19 stopni czyli tylko 3 stopnie różnicy. Rekuperator pracuje na dużym podciśnieniu - o wiele więcej wywiewa niż nawiewa? Chyba, że umiejscowienie czujników nie jest symetryczne względem każdego ze strumieni powietrza.

Działa na zasadzie zachowania energii, która w przypadku powietrza wylotowego i dolotowego nie sprowadza się tylko do temperatury. W wymienniku zachodzi jeszcze dość energetyczny proces przemiany fazowej, czyli skraplanie pary, które oddaje dużo ciepła. Za to powietrze z zewnątrz jak się ogrzewa to nic się nie skrapla, tylko podgrzewasz suche. Wiec mniejsza stratą temperatury powietrza wylotowego można podgrzać zimne wlotowe powietrze o więcej stopni.

Tylko efektem jest dość mocne osuszanie powietrza w domu.

Aby temu zaradzić należy nawilżyć powietrze w domu, lub użyć rekuperatora z odzyskiem wilgoci - tzw. wymiennik entalpiczny.

Generalnie termodynamika i rekuperator nie działa na chłopski rozum, tylko trochę więcej jest czynników, ale niewiele więcej i po wytłumaczeniu nawet chłop pojmie, ze nie sama temperatura się liczy, a energia strumienia gazu to temperatura oraz energia pary wodnej w tym strumieniu, oraz masy strumienia powietrza w obie strony.

Edytowane przez maras77

Napisano

@GoldFinger rekuperator mam w ogrzewanym pomieszczeniu, w sumie najcieplejszym w całym domu. Przy większych mrozach wywiew z domu jest do 15% mniejszy niż nawiew aby właśnie niedoszło do zamarzania wymiennika. Sam wymiennik u mnie to właśnie entalpik. Wilgotność powietrza w pokojach nie spada mniej jak 44-46%

Napisano
W dniu 27.02.2026 o 12:35, szpyrek napisał:

Minus dla mnie to filtry dość drogie - wymiana dwa razy w roku 160zl za jeden komplet

Ja kupuje jakies motoryzacyjne, po 10 zl za sztukę.

A do autora - rozwaz entalpiczny, sprawdź zużycie prądu przez wentylatory, bypass, serwis. Rozważałem ten o3ozon, ale gość ma takimi bajzel na stronie i po kontakcie, że nie był w stanie mi podać wagi, wymiarów, wydajności. Fajne to on ma filmiki, ale waliło mi Januszexem na kilometr. Jako minimum przyzwoitość to polecam ten izzi. Działa, serwis door to door (wysylalem raz ekranik na serwis), dobry kontakt, porzadne wykonanie, super prosta obsluga.

Napisano
8 minut temu, Pito napisał:

Ja kupuje jakies motoryzacyjne, po 10 zl za sztukę.

Jak masz na myśli filtr motoryzacyjny od dolotu powietrza w silniku, to się nie nadaje - wymaga sporego sprężu i dość mocno dławi przepływ.

Tak samo jak filtr od odkurzacza.

Najlepiej się sprawdza włóknina filtracyjna z rolki pakowana w dedykowaną kasetę.

Napisano
13 minut temu, maras77 napisał:

Jak masz na myśli filtr motoryzacyjny od dolotu powietrza w silniku, to się nie nadaje - wymaga sporego sprężu i dość mocno dławi przepływ.

Tak samo jak filtr od odkurzacza.

Najlepiej się sprawdza włóknina filtracyjna z rolki pakowana w dedykowaną kasetę.

Nie, kabinowy. Porownujac to nawet bym powiedział, że jest "rzadszy" niż oryginal. Dodatkowo mam filtry zewnetrzne na dolotach, one wyłapują najwięcej syfu, tez uzywam tam filtrow kabinowych. Maja spora powierzchnie przez to że są pofaldowane. Z przeplywami nie ma problemu. Mam ustawione prędkości na 33%, co daje ok 100 m3/h. Na 4 osoby starcza, zapasu prędkości jest sporo, na maksymalnym ustawieniu reku daje 250 m3/h.

Napisano
2 minuty temu, Pito napisał:

Z przeplywami nie ma problemu.

A jak mierzysz opór?

Masz anemometr?

Napisano
Teraz, maras77 napisał:

A jak mierzysz opór?

Masz anemometr?

Mam tam dodatkowy modul z czujnikami cisnienia. Na tej podstawie reku bilansuje przeplywy i podaje szcunkowy przepływ powietrza w m3/h

Napisano
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał:

W danych technicznych masz podane

Moze teraz. Wtedy to nawet do niego pisałem maila, mial cos posprawdzac, nie odpowiedział finalnie. Gość robi super robotę, mozna sie sporo dowiedziec z filmikow. Wtedy sobie myslalem, że kurcze, taki potencjał, wziąłby jakiegoś praktykanta, co by ogarnal katalog, posprawdzał, pousuwał błędy, powtórzenia, sprzeczności. Wtedy coś też miałem wątpliwości co do typu wentylatorów, info na stronie podawało 2 typy.

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 27.02.2026 o 21:23, maras77 napisał:

Działa na zasadzie zachowania energii, która w przypadku powietrza wylotowego i dolotowego nie sprowadza się tylko do temperatury. W wymienniku zachodzi jeszcze dość energetyczny proces przemiany fazowej, czyli skraplanie pary, które oddaje dużo ciepła. Za to powietrze z zewnątrz jak się ogrzewa to nic się nie skrapla, tylko podgrzewasz suche. Wiec mniejsza stratą temperatury powietrza wylotowego można podgrzać zimne wlotowe powietrze o więcej stopni.

Tylko efektem jest dość mocne osuszanie powietrza w domu.

Aby temu zaradzić należy nawilżyć powietrze w domu, lub użyć rekuperatora z odzyskiem wilgoci - tzw. wymiennik entalpiczny.

Generalnie termodynamika i rekuperator nie działa na chłopski rozum, tylko trochę więcej jest czynników, ale niewiele więcej i po wytłumaczeniu nawet chłop pojmie, ze nie sama temperatura się liczy, a energia strumienia gazu to temperatura oraz energia pary wodnej w tym strumieniu, oraz masy strumienia powietrza w obie strony.

Ja mam entalpie i powietrze suche ze hej. Musiałem mocno ograniczyć prędkość i nawilżać.

Napisano

A jaki znacie najmniejszy reku?

Napisano
11 godzin temu, Fili_P napisał:

A jaki znacie najmniejszy reku?

Blokowy )

U rodziców w mieszkaniu jest taki, zabudowany w szafce, mniejszy od okapu.

Napisano

Tywent na celulozowym wymienniku kręci u mnie 15lat bez uwag

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
W dniu 1.04.2026 o 12:23, wujek napisał:

Ja mam entalpie i powietrze suche ze hej. Musiałem mocno ograniczyć prędkość i nawilżać.

A ile masz wymian na godzinę?

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał:

A ile masz wymian na godzinę?

Pojęcia nie mam jak to sprawdzić.

IMG_8927.png

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał:

Pojęcia nie mam jak to sprawdzić.

IMG_8927.png

jaki konkretnie masz model i metraż domu?

Vallox jest uważany za dobry sprzęt.

Napisano
48 minut temu, pakuu1 napisał:

jaki konkretnie masz model i metraż domu?

Vallox jest uważany za dobry sprzęt.

Model to 110 metraż 150m. Projekt może i dobry ale montowali goście jak z sąsiadów. Nastawił na 50% i poszedł phi to w zimie za duzo dmucha i wysusza mi powietrze. Musiałem drastycznie zmniejszyć obroty.

• 3 tygodnie później...
Napisano

@wujek masz coś źle ustawione, nie zrobili pomiarów i pewnie nie ustawili właściwych norm na wywiewach i nawiewach w chałupie, stąd też i wilgotność w pomieszczeniach husteczkowa, no chyba, że sama chalupa, źle w izolacji postawiona ;)

u mnie na razie reku działa 3 razy dziennie rano, po południu chwilę i na wieczór by przewietrzyć chałupę. wilgotność na poziomie 65% max się utrzymuje. Oddycha się super i śpi również, jak otwieram okno tarasowe to wiglotność spada :) nawet jak pada na zewnątrz )

Napisano
Godzinę temu, kanu napisał:

@wujek masz coś źle ustawione, nie zrobili pomiarów i pewnie nie ustawili właściwych norm na wywiewach i nawiewach w chałupie, stąd też i wilgotność w pomieszczeniach husteczkowa, no chyba, że sama chalupa, źle w izolacji postawiona ;)

u mnie na razie reku działa 3 razy dziennie rano, po południu chwilę i na wieczór by przewietrzyć chałupę. wilgotność na poziomie 65% max się utrzymuje. Oddycha się super i śpi również, jak otwieram okno tarasowe to wiglotność spada :) nawet jak pada na zewnątrz )

Tak nikt przepływów nie nie mierzył tylko na oko chłop ustawił. Wiec sobie sam poskręcałem aż mi wilgotność poniżej 50% nie zaczala spadać. W prkatyce teraz to on chodzi na 25% mocy cały czas. Czyli Ty ja wyłączasz manualnie?

Napisano

8 godzin temu, kanu napisał:

u mnie na razie reku działa 3 razy dziennie rano, po południu chwilę i na wieczór by przewietrzyć chałupę. wilgotność na poziomie 65% max się utrzymuje.

Nie wiem czy to jest najlepszy sposób na korzystanie z rekuperacji.

Napisano

Narazie tak to działa bo nie mieszkam jeszcze na stałe, Zreszta zarządzanie (czy to z aplikacji czy z panelu) pozwala ustawiać harmonogram pracy rekuperatora, jak się tam wprowadze, to ustawie docelowo by mieliło powietrze by mi pasowało ;)

Napisano
19 godzin temu, kanu napisał:

Narazie tak to działa bo nie mieszkam jeszcze na stałe, Zreszta zarządzanie (czy to z aplikacji czy z panelu) pozwala ustawiać harmonogram pracy rekuperatora, jak się tam wprowadze, to ustawie docelowo by mieliło powietrze by mi pasowało ;)

Ja bym jednak ustawił minimalną moc, ale nie wyłączał wentylacji. Takie wyłączanie wydaje się prostą drogą do założenia "żywej kolonii" w przewodach wentylacyjnych i samym wymienniku.

Napisano
W dniu 23.04.2026 o 00:48, kanu napisał:

Nie powinno sie wylaczac wentylacji z reku.

Napisano

Łatwa zagadka , który filtr był po stronie czerpni, a który po stronie wyrzutni?

PXL_20260429_135013156.jpgPXL_20260429_135018171.jpg

Napisano

Zagadka nr 2,który wiatrak jest po stronie nawiewnej a który po stronie wywiewnej?

PXL_20260429_135051000.jpgPXL_20260429_135025983.jpg

Napisano
13 godzin temu, janusz napisał:

Łatwa zagadka , który filtr był po stronie czerpni, a który po stronie wyrzutni?

Ten harmonijkowy to pewnie wejscie, płaski wyjście. Generalnie zawsze dwa są brudne, ale ten na wejsciu znacznie bardziej ).

Wentylator na wywiewie będzie bardziej zaklejony.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Ten harmonijkowy to pewnie wejscie, płaski wyjście. Generalnie zawsze dwa są brudne, ale ten na wejsciu znacznie bardziej ).

Wentylator na wywiewie będzie bardziej zaklejony.

U mnie ten na wyjściu ma dużo więcej kurzu.

Napisano
53 minuty temu, janusz napisał:

U mnie ten na wyjściu ma dużo więcej kurzu.

Słabo sprzątacie )

Napisano
7 minut temu, sherif napisał:

Słabo sprzątacie )

Burek w domu i wykładzina robią robotę, dlatego wykładzina wylatuje. Ale tak szczerze to na czerpni filtry zwykle są relatywnie czyste, nie ma kurzu.

Napisano
1 godzinę temu, janusz napisał:

Burek w domu i wykładzina robią robotę, dlatego wykładzina wylatuje. Ale tak szczerze to na czerpni filtry zwykle są relatywnie czyste, nie ma kurzu.

Dziwne u mnie nabite pyłkami, syfem i owadami. Chmary komarów to nawet z całej komory przed filtrem wyciągam. Ja wymieniam regularnie co 3miesiace.

Ten wywiewny to oczywiście to co zaciągnie z chaty, więc tylko kurz.

Napisano
27 minut temu, sherif napisał:

Dziwne u mnie nabite pyłkami, syfem i owadami. Chmary komarów to nawet z całej komory przed filtrem wyciągam. Ja wymieniam regularnie co 3miesiace.

Ten wywiewny to oczywiście to co zaciągnie z chaty, więc tylko kurz.

U mnie much ani komarów prawie nie ma więc i na filtrach ich nie ma. Czasem jakiś liść i trochę syfu z powietrza.

Napisano

Ja w sezonie zimowym mam tak przez tylko jednego sąsiada... Przez niego musiałem zrobić skrzynki filtracyjne zaraz na początku czerpni(zaraz za ścianą, kawałek od samego reku). Najpierw skrzynka z samym g4 ( skrzynka z allegro) , a potem mam na zamówienie skrzynkę z filtrem kieszeniowym (ja uzywam F7), za nim kaseta z węglem aktywnym, który wymieniam (zasypuje) co rok. Różnica kolosalna, czy na dworze śmierdzi dymem,plastikiem w domu nic nie czuć, a zanim ten system zamontowałem to musialem czasami ręku wyłączać bo zaciągało.

IMG_20260208_081547582_HDR.jpg

Napisano
W dniu 23.04.2026 o 17:47, janusz napisał:

Ja bym jednak ustawił minimalną moc, ale nie wyłączał wentylacji. Takie wyłączanie wydaje się prostą drogą do założenia "żywej kolonii" w przewodach wentylacyjnych i samym wymienniku.

Wyłączona wentylacja mechaniczna zaczyna działac jak grawitacyjna, więc kurza zaczyna się osądzać w kanałach nawiewowych. Potem to włączasz i kurz wraca do pomieszczeń.

Napisano

U mnie podobnie. Nowy/na czerpni w centrali. Dodatkowo na anemostatach wyciągowych mam filtry stożkowe. Zima wymieniam je co drugi miesiąc, teraz wiosną, latem co trzeci.

IMG_20260108_115957.jpg

Napisano

Thessla? Ktoś ma? Używa ? Warte to coś z systemem regulacji przepływów?

Napisano
22 minuty temu, stig napisał:

Thessla? Ktoś ma? Używa ? Warte to coś z systemem regulacji przepływów?

Tak, mam. IMO bardzo dobry reku.

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał:

Tak, mam. IMO bardzo dobry reku.

Jak rozumiem nie jest przy systemie CF wymagana regulacja przepływu anemostatami na suficie ?

Napisano
1 godzinę temu, stig napisał:

Jak rozumiem nie jest przy systemie CF wymagana regulacja przepływu anemostatami na suficie ?

Ja mam normalne regulowane w Airpacku 500V. Wiem, że potem wprowadzili presostat który mierzy podciśnienia, ale to po to żeby sygnalizować wymianę filtrów.

Napisano
9 godzin temu, stig napisał:

To jak chcesz regulować? Chyba, że na skrzynkach rozprężnych.

System CF równoważy wlot i wylot, żeby nie tworzyć pod- czy nadciśnienia i uzyskać stały przepływ przez rekuperator (np. przy zabrudzeniu filtrów). Ale na poszczególne pomieszczenia przepływy musisz jakoś ustawić ok