Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Udrażnianie kanalizacji

Featured Replies

Napisano

W święta kompletnie zatkała się kanalizacja (zlewozmywak) u mamy. Wcześniej podobno czasem po większym użyciu zatrzymywała woda w zlewie, ale po chwili schodziła.

Zdemontowałem syfon, jedna spirala druga, próbowałem taką w kasecie obrotowej i nic. Wchodzi na około metr i koniec. Woda z rury w ścianie bardzo powoli schodzi.

Czegoś jeszcze można spróbować?

Jak wezwę jakiegoś speca, to czego (jakiego sprzętu) można się spodziewać albo o co pytać?

Napisano

Używaliście kreta w granulkach? Bo jesli tak to może ten kret się skleił, skrystalizował?

Napisano
  • Autor
25 minut temu, zzzz napisał:

Używaliście kreta w granulkach? Bo jesli tak to może ten kret się skleił, skrystalizował?

Nie wiem jak z Kretem, wiem że żel kiedyś był używany.

Pytanie, czy coś skutecznego można jeszcze wlać? Tylko żeby nie zatkało jeszcze bardziej ;)

Kuzyn mówił że w Casto jest jakiś mocny środek i u niego pomógł, pomimo że hydraulik stwierdził że pomoże już tylko prucie ściany i podłogi w kuchni. Niestety nie pamiętał nazwy tego specyfiku.

Napisano

Jak się zestalił kret to tylko lać gorącą wodę i odciągać...

Napisano
1 godzinę temu, Majkiel napisał:

W święta kompletnie zatkała się kanalizacja (zlewozmywak) u mamy. Wcześniej podobno czasem po większym użyciu zatrzymywała woda w zlewie, ale po chwili schodziła.

Zdemontowałem syfon, jedna spirala druga, próbowałem taką w kasecie obrotowej i nic. Wchodzi na około metr i koniec. Woda z rury w ścianie bardzo powoli schodzi.

Przepychacz ciśnieniowy

Ostra chemia melt

Wrzątek rozumiem lałeś już pewnie.

Spec dobrze żeby miał wuko, wężyki podłączone do pompy z dużym ciśnieniem

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

Przepychacz ciśnieniowy

Ostra chemia melt

Melt jest świetny, tylko trzeba uważać bo aż kipi robiąc robotę, a i smród potężny

Napisano
5 godzin temu, Majkiel napisał:

Jak wezwę jakiegoś speca, to czego (jakiego sprzętu) można się spodziewać albo o co pytać?

Tak. Użyć węża elastycznego do przepychania rur podpinanego pod myjkę ciśnieniową. U mnie dopiero to zadziałało, szybko i skutecznie.

Napisano
  • Autor
W dniu 14.04.2026 o 12:40, bielaPL napisał:

Przepychacz ciśnieniowy

Ostra chemia melt

Melt nie dał rady (

Coś tam w rurze posyczało, ale aż tak strasznie nie śmierdziało. Więcej efektów było, jak resztkę wlałem do umywalki ;)

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 16:09, sherif napisał:

Tak. Użyć węża elastycznego do przepychania rur podpinanego pod myjkę ciśnieniową. U mnie dopiero to zadziałało, szybko i skutecznie.

U mnie tak samo.

W rurach zrobiła się jakaś masa o konsystencji plasteliny, można było gmerać sprężyną do woli, a tylko się na chwilę lekko udrażniało. Myjka z głowicą do przepychania rur w kilka minut załatwiło sprawę. Najpierw wepchnąłem rurę na maksa - kilka metrów i potem włączyłem wodę i zator zaatakowałem od tyłu.

Napisano

Mogę podzielić się swoją metodą ale nie w każdych warunkach będzie bezpieczna. Otóż, co jakiś czas (raz na rok) zatyka mi się odpływ zlewu kuchennego. Krety nic nie pomagały, spirala na krótko pomagała, specjalny przewód z końcówką do Karchera wchodzi tylko pół metra, bo dalej jest kolanko 90 stopni którym się nie przeciśnie. Kupiłem zaślepkę i w denku zamontowałem szybkozłączkę pneumatyczną. Jak się odpływ zatyka, to wyciągam rurę od zlewu z rury w ścianie, wkładam tą zatyczkę i podłączam kompresor z uprzednio napompowanym zbiornikiem. Ważne, żeby w rurze był "korek" wodny - wtedy ciśnienie powietrza nad tym korkiem przepchnie go i wszytko udrożni. Natomiast metoda do zastosowania tylko jeśli rury idą zakopane pod podłogą. Nie odważyłbym się tego robić gdzieś, gdzie rury "wiszą" nie są obsypane dookoła, bo mogłoby je gdzieś rozpiąć na łączeniu i dopiero byłby kłopot. Takie czyszczenie wystarcza średnio na rok.

Napisano

To bardzo skuteczne narzędzie . Na Allegro za 30 parę zł. Dobry jest też klasyczny Kret (zawiera NaOH). Jest jeszcze Kret Bio żel (do kupienia np. w Rossmanie)

Napisano

Kręty zwykle się krystalizują i jeszcze dodatkowo zatykają rurę, jeśli jest zrobiony odpowiedni spadek rury to zapewne trzeba uświadomić sobie że żadne tłuszcze nie mogą być wylewane do zlewu,olej z patelni po smażeniu zlewamy np do słoika patelnie przecieramy ręcznikiem papierowym a dopiero ją myjemy ciepłą wodą z detergentem

Napisano

Dlatego poleciłem tez ten preparat. Działa, jednak trzeba mu dać kilka godzin lub całą noc

KRET, Bio , żel do udrażniania rur, do łazienki i kuchni, 500 g | Drogeria Rossmann.pl
No image preview

KRET Bio żel do udrażniania rur, do łazienki i kuchni

Bio żel do udrożniania do łazienki i kuchni to oparty na enzymach produkt, który w przyjazny dla środowiska sposób udrożnia rury. Rozpuszcza zatory powstałe z

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 13:43, Set napisał:

Melt jest świetny, tylko trzeba uważać bo aż kipi robiąc robotę, a i smród potężny

Zobaczmy co tam jest. Kwas siarkowy i to 95-100 % https://mrowka.com.pl/produkt/srodek-do-udrazniania-rur-kanalizacyjnych-0-75-l-melt-5901549259070.html

Jest też ponad 2 razy tańszy odpowiednik https://studzienkowo24.pl/udrazniacz.html

Sam kwas także do kupienia jeszcze taniej, jednak tylko dla firm"Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1148 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie wprowadzania do obrotu i stosowania prekursorów materiałów wybuchowych, zakup tego produktu możliwy jest wyłącznie w celach związanych z działalnością handlową, gospodarczą lub zawodową (w tym naukowo-badawczą). Rozporządzenie obowiązuje od dnia 01.02.2021r

Przy zakupie produktu wymagane jest wypełnienie oświadczenia nabywcy."

Edytowane przez Andrew71

Napisano
6 godzin temu, Andrew71 napisał:

Zobaczmy co tam jest. Kwas siarkowy i to 95-100 % https://mrowka.com.pl/produkt/srodek-do-udrazniania-rur-kanalizacyjnych-0-75-l-melt-5901549259070.html

Jest też ponad 2 razy tańszy odpowiednik https://mrowka.com.pl/produkt/srodek-do-udrazniania-rur-kanalizacyjnych-0-75-l-melt-5901549259070.html

Sam kwas także do kupienia jeszcze taniej, jednak tylko dla firm"Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1148 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie wprowadzania do obrotu i stosowania prekursorów materiałów wybuchowych, zakup tego produktu możliwy jest wyłącznie w celach związanych z działalnością handlową, gospodarczą lub zawodową (w tym naukowo-badawczą). Rozporządzenie obowiązuje od dnia 01.02.2021r

Przy zakupie produktu wymagane jest wypełnienie oświadczenia nabywcy."

Masz w poście dwa te same linki

Napisano
W dniu 21.04.2026 o 21:10, torelek napisał:

Mogę podzielić się swoją metodą ale nie w każdych warunkach będzie bezpieczna. Otóż, co jakiś czas (raz na rok) zatyka mi się odpływ zlewu kuchennego. Krety nic nie pomagały, spirala na krótko pomagała, specjalny przewód z końcówką do Karchera wchodzi tylko pół metra, bo dalej jest kolanko 90 stopni którym się nie przeciśnie. Kupiłem zaślepkę i w denku zamontowałem szybkozłączkę pneumatyczną. Jak się odpływ zatyka, to wyciągam rurę od zlewu z rury w ścianie, wkładam tą zatyczkę i podłączam kompresor z uprzednio napompowanym zbiornikiem. Ważne, żeby w rurze był "korek" wodny - wtedy ciśnienie powietrza nad tym korkiem przepchnie go i wszytko udrożni. Natomiast metoda do zastosowania tylko jeśli rury idą zakopane pod podłogą. Nie odważyłbym się tego robić gdzieś, gdzie rury "wiszą" nie są obsypane dookoła, bo mogłoby je gdzieś rozpiąć na łączeniu i dopiero byłby kłopot. Takie czyszczenie wystarcza średnio na rok.

Tez próbowałem z koncowka do kompresora ale imho jest to niebezpieczne ze przy fali ciśnienia cos rozlaczy.

Dobra koncowka ze sprezynka nawet przy 90st I 50mm powinna wchodzi bez problemu. Woda dodatkowo czysci rury, wiec imho to najlepszy sposób.

Ja jeszcze przestalem wylewac tluszcz do zlewu I od 2lat nie mam problemu z kuchnia.

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał:

Ja jeszcze przestalem wylewac tluszcz do zlewu I od 2lat nie mam problemu z kuchnia.

właśnie o tym pisałem, niby ojjj takie troszkę tłuszczu to na pewno nic się nie stanie facepalm a parę lat wstecz przed samymi świętami B.N.

demontowałem rurę odpływowa w kuchni, cała była zabita białą mazią tłuszczową a ciężka była jak diabli,pokazałem żonce co robi zlewanie tłuszczu

do zlewu, i od tamtej pory już nie zlewa tłuszczu do zlewu za to ja się nieraz jej zapytam a co to jest w tym słoiku hehe, wtedy do demontażu rury miałem dobry dostęp

bo obok zlewu była zmywarka którą mogłem wyciągnąć , obok zmywarki kuchnia gazowa podłączona na wężu elastycznym to i ją mogłem wyciągnąć , obok szafka

i lodówka, a teraz po remoncie kuchni wszystko zabudowane na sztywno może to i ładnie wygląda aleeee ma też swoje wady w razie zapchania np. takiej rury odpływowej

Napisano
18 godzin temu, Waldek40 napisał:

cała była zabita białą mazią tłuszczową a ciężka była jak diabli,pokazałem żonce co robi zlewanie tłuszczu

do zlewu

Ja udrażniając rury wyjąłem trochę tej mazi i próbowałem rożne środki chemiczne, termiczne i nic na nią nie działa.

Krety, granulki, chlor, kwasy - tylko kolor po wierzchu zmieniała.

To tworzy się jakieś mydło magnezowe lub (mydło - związek kwasów tłuszczowych i soli mineralnych). Tłuszcz + twarda woda i powoli w rurach robi się maź z mydła magnezowego.

Doświadczenie pokazuje, że tylko myjka ciśnieniowa zczyszcza je dokładnie z rur.

Należy elastycznym wężem z końcówką do udrażniania rur wyczyścić rurę myjką wysokociśnieniową.

Właściwości fizyczne:

• Rozpuszczalność: Mydła magnezowe są trudno rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie.

• Konsystencja: Są to substancje miękkie, często o właściwościach żelujących.

• Wygląd: Zazwyczaj występują w formie stałej. 

Właściwości chemiczne:

• Budowa: Są solami wyższych kwasów karboksylowych, zawierającymi kationy magnezu

• Powstawanie osadów: W przeciwieństwie do mydeł sodowych, mydła magnezowe (obok wapniowych) tworzą się w wyniku reakcji mydeł rozpuszczalnych z jonami magnezu obecnymi w twardej wodzie, co powoduje powstawanie charakterystycznego, nierozpuszczalnego osadu.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 20.04.2026 o 08:35, Majkiel napisał:

Melt nie dał rady (

Coś tam w rurze posyczało, ale aż tak strasznie nie śmierdziało. Więcej efektów było, jak resztkę wlałem do umywalki ;)

Jaką metodę zastosowałeś? Wlałeś go poprostu do rury i co dalej?

Napisano
W dniu 24.04.2026 o 23:38, maras77 napisał:

Ja udrażniając rury wyjąłem trochę tej mazi i próbowałem rożne środki chemiczne, termiczne i nic na nią nie działa.

Krety, granulki, chlor, kwasy - tylko kolor po wierzchu zmieniała.

To tworzy się jakieś mydło magnezowe lub (mydło - związek kwasów tłuszczowych i soli mineralnych). Tłuszcz + twarda woda i powoli w rurach robi się maź z mydła magnezowego.

Doświadczenie pokazuje, że tylko myjka ciśnieniowa zczyszcza je dokładnie z rur.

Należy elastycznym wężem z końcówką do udrażniania rur wyczyścić rurę myjką wysokociśnieniową.

Właściwości fizyczne:

• Rozpuszczalność: Mydła magnezowe są trudno rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie.

• Konsystencja: Są to substancje miękkie, często o właściwościach żelujących.

• Wygląd: Zazwyczaj występują w formie stałej. 

Właściwości chemiczne:

• Budowa: Są solami wyższych kwasów karboksylowych, zawierającymi kationy magnezu

• Powstawanie osadów: W przeciwieństwie do mydeł sodowych, mydła magnezowe (obok wapniowych) tworzą się w wyniku reakcji mydeł rozpuszczalnych z jonami magnezu obecnymi w twardej wodzie, co powoduje powstawanie charakterystycznego, nierozpuszczalnego osadu.

Nie znam się ale Gemini twierdzi że kwasek cytrynowy i gorąca woda sobie radzi z tym mydłem:

"1. Metoda kwaśna: Kwas cytrynowy (Najbezpieczniejsza)

Mydła magnezowe i wapniowe najlepiej rozpadają się w środowisku kwaśnym. Kwas cytrynowy reaguje z nierozpuszczalnym mydłem, tworząc cytryniany, które są świetnie rozpuszczalne w wodzie.

• Zastosowanie: Do pralki lub zmywarki wsyp 100–150g kwasku cytrynowego do zasobnika na detergent.

• Program: Uruchom cykl o najwyższej możliwej temperaturze (90°C dla pralki, program intensywny dla zmywarki). Wysoka temperatura to klucz – drastycznie zwiększa szybkość reakcji i pomaga upłynnić tłuszcze.

2. Metoda zasadowa: Soda kalcynowana (Węglan sodu)

Jeśli maź jest wyjątkowo tłusta i "mięsista", lepsza będzie soda kalcynowana (nie mylić ze zwykłą sodą oczyszczoną – kalcynowana ma wyższe pH i silniej odtłuszcza).

• Działanie: Rozbija strukturę tłuszczów (saponifikacja) i pomaga oderwać biofilm od ścianek rur.

• Uwaga: Nigdy nie mieszaj kwasu (octu/kwasku) z sodą w jednym cyklu – wzajemnie się zneutralizują, tworząc zwykłą wodę z solą i mnóstwem bezużytecznej piany.

3. "Artyleria ciężka": Wodorotlenek sodu (Kret)

Jeśli rura jest niemal całkowicie niedrożna, stosuje się sodę kaustyczną.

• Ryzyko: Wytwarza ogromne ilości ciepła. Jeśli masz rury z cienkiego plastiku lub starego typu syfony, możesz je stopić lub odkształcić. Używaj tylko zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zawsze zalewaj zimną/letnią wodą (nigdy wrzątkiem, bo grozi to "wybuchem" chemicznym)."

Napisano

Miałem ten problem przed Sylwestrem 2025. Słabo spływało w sumie 2 lata. Tzn spływało ale nie tworzył się wir. Do syfonu podłączona jest zmywarka i jak ona wylewała wodę, to najpierw pokazywało się w zlewozmywaku. Skończyła wypompowywać i powoli schodziło sobie w syfon i dalej.

W końcu nastąpił dzień kiedy przestało zupełnie. Zacząłem od rozbiórki syfonu i połączenia z moim pionem. Czysto się okazało. Potem w pion pchałem sprężynę 5m. Weszła bez żadnego problemu, kręcenie, wyjmuję...czysta wyszła. Nic nie okręciło się nawet na jej czubku. Zgłupiałem. Zadzwoniłem do administratora bloku, twierdząc że zapchał się pion główny pomiędzy moim mieszkaniem, a sąsiadem z dołu. Przyjęli zgłoszenie, na drugi dzień przyjechała ekipa żeby sprawdzić czy u mnie na pewno pion jest drożny. Włożył kamerkę i...na odcinku ok 70cm od wejścia w pion był korek. Mieli sprężynę mechaniczną, z napędem 10m długą. Na początku sprężyny zamocowana była główka z łańcuchami dobrana do średnicy rury 50mm. Musieli mocno pchać by korek rozbił się. Na koniec wlali chemię Rurex i znów sprężyna w pion. Finalnie wpuścili tam kamerkę. Było czyściutko. Od tamtej pory spływa momentalnie aż tworzy się wir.

Co do kosztów, administracja wzięła je na siebie mimo że zapchane było w moim odcinku.

Nie wiem co, kto tam wcześniej wylewał ale też zaproponowano mi żeby np ręcznie zmywając, zatkać odpływ i jak zbierze się więcej w zlewozmywaku to puścić to wszystko by zrobić większy zrzut wody. Zmywarka robi kilka małych zrzutów więc rury nie płuczą się tak samo jak przy dużym zrzucie. Może i racja. Robię tak.

Edytowane przez analyzer65

Napisano
  • Autor

Odetkane....

Wczoraj byli fachowcy. Walczyli kilka godzin. Na koniec założyli jeszcze nowy syfon i dołożyli napowietrzacz bo stwierdzili że daleko do pionu odpowietrzającego. Za wszystko wzięli 5 stów.

Napisano
15 godzin temu, Majkiel napisał:

Odetkane....

Wczoraj byli fachowcy. Walczyli kilka godzin. Na koniec założyli jeszcze nowy syfon i dołożyli napowietrzacz bo stwierdzili że daleko do pionu odpowietrzającego. Za wszystko wzięli 5 stów.

@marcin_szary ile wziać powinni? jem