Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy ktos probowal jezdzic na "letnich" oponach w zimie? Jakie sa relacje z takiej jazdy?

Pozdrawiam!

Napisano

> Witam!

> Czy ktos probowal jezdzic na "letnich" oponach w zimie? Jakie sa

> relacje z takiej jazdy?

> Pozdrawiam!

Wielu próbowało - niektórzy skończyli, jak na prostej drodze przy 40 kph wykręcili bączka, lub po zbyt gwałtownym odpuszczeniu gazu wylądowali w rowie, inni jeszcze jeżdżą...

Wszystko zależy jaki masz samochód - mały, duży, lekki, ciężki, FWD, RWD, 4WD...

Napisano

> Wielu próbowało - niektórzy skończyli, jak na prostej drodze przy 40

> kph wykręcili bączka, lub po zbyt gwałtownym odpuszczeniu gazu

> wylądowali w rowie, inni jeszcze jeżdżą...

> Wszystko zależy jaki masz samochód - mały, duży, lekki, ciężki, FWD,

> RWD, 4WD...

Zależy też jaka zima, jak ciepła i bezśnieżna to po mieście jeszcze ujdzie, no ale przy zmienności pogody w naszym klimacie mogło by się okazać że da się jechać jednego dnia a potem 2 tygonie nie.

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

Jak jesteś wyznawcą zasady "no risk no fun" to w zimie na letnich będzie Ci się podobało palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

2 albo 3 lata temu zaspalem odrobinke z przekladka opon. Tak sie niemilo zdarzylo, ze wracajac z uczelni trafilem na "niespodziewany" atak sniezycy, opady byly na tyle obfite, ze wstrzymano nawet ruch samolotow na balicach. Doswiadczenie niemile, przyczepnosc znikoma, trzeba bylo jechac naprawde bardzo ostroznie a i tak nie udalo mi sie uniknac poslizgow (ktore w ruchu miejskim nie sa pozadane crazy.gif). Jesli planujesz cala zime normanie eksploatowac samochod nie ma co ryzykowac. Na zimowkach czuc zdecydowana poprawe przyczepnosci.

Napisano

> Zależy też jaka zima, jak ciepła i bezśnieżna to po mieście jeszcze

> ujdzie, no ale przy zmienności pogody w naszym klimacie mogło by

> się okazać że da się jechać jednego dnia a potem 2 tygonie nie.

Zgadzam sie w pełni... Tej zimy były takie dni (ze dwa) kiedy i na zimówkach było trudno jeździć - zwłaszcza rano, po nocy, kiedy przez kilka godzin padała marznąca mżawka...

Napisano

jeździłem jednej zimy..moze dlatego,

że miałem mało bieżnika, a może tak poprostu jest..

W każdym razie miałem spore kłopoty z ruszaniem..

szlag mnie trafiał i mimo, że bączków nie kręciłem to

wolę objeżdzać na moich zimówkach

tych wszystkich cwaniaków na letnich co im się wydaje,

że szybko jadą..

Napisano

zależy jaka bryka jak kapeć 135/12 to uważam, że wilekiej różnicy nieodczujesz, ale jak 205/15 to już napewno odczujesz.

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

Po jednej zimie (zaraz po zakupie auta) przejeżdżonej na letnich na następną kupiłem zimówki i nigdy więcej na letnich zimą...jedna sytuacja na wiadukcie zmieniła całkowicie mój punkt widzenia...śliska droga i omijający pod górkę przeszkodę autobus wjeżdżający na mój pas...spociłem się nieźle, na szczęście gość zdążył wrócić na swój pas, bo ja hamowania nie miałem żadnego...

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

kiedyś za wczesnie wiosną założyłem letnie i spadł w kwietniu śnieg - nie mogłem z osiedla wyjechać

typowo letnie na nadają się kompletnie do jazdy zimą

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

kiedy ostatni sezon miałem całoroczne na kołach i rok później założyłem zimówki, stwierdziłem że inwestycja w zimówki jednak się opłacała, ja jechałem a inni stali lub w rowie leżeli...

mimo wszystko lepiej zimówki, pogoda u Nas w kraju jak widać lubi płatać figle... smirk.gif

Napisano

> typowo letnie na nadają się kompletnie do jazdy zimą

I to powinno byc wszyskto w tym temacie.

Jak warunki zimowe sa lekkie to nie ma wyraznej rozniccy miedzy zimowymi a letnimi.

Natomiast w cizkich warunkach roznica jest kolosalna, a w naszym klimacie wrunki potrafia sie zmieniac doslownie co godzine.

Wiec niech kazdy odpowie sobie sam na pytanie czy w zime jezdzic na letnich.

pzdr.

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

relacje są takie, że jak się uważa i się wie , że ma się letnie opony to daje radę, chociaż bywa ciepło grinser006.gif, czasami trudno ruszyć z miejsca, ewentualnie podjechać pod wzniesienie zlosnik.gif

Napisano

> Zgadzam sie w pełni... Tej zimy były takie dni (ze dwa) kiedy i na

> zimówkach było trudno jeździć - zwłaszcza rano, po nocy, kiedy

> przez kilka godzin padała marznąca mżawka...

akurat na marznącą mżawkę to i zimówki nie pomogą...chyba tylko opony z kolcami uzbroj_zlo.gif

Napisano

> akurat na marznącą mżawkę to i zimówki nie pomogą...chyba tylko opony

> z kolcami

Zimówki + ASR i ... sie jedzie Panie biglaugh.gif

Napisano

Zależy jakie opony , znam takie co nie dawały rady pod jakiekolwiek wzniesienie rzedu 1-2% , a inne co daja rade devil.gif

Napisano

> Witam!

> Czy ktos probowal jezdzic na "letnich" oponach w zimie?

Każdy kto jeżdzi samochodem dłużej niz 10-12 lat nie tylko próbował ale jeździł całe zimy, często też na mocno łysiejących

Jakie sa

Na zimowych lepej.

Delco

Napisano

Oki zeby.GIF

3 zimy przejeździłęm na Dębicy Tersus serduszka.gif i nigdy nie miałem żadnych problemów z ruszaniem, ślizganiem się, bączkami itp. Opony o rozmiarze 175 R13 60 - pierwszy samochód Audi 80 '78

Ostatnia zima naprzemiennie z Audi to Seat Cordoba '98 z oponkami 185 R13 60 firma jakaś nie wiadomo jaka ale jeździło się tragicznie sciana.gif nigdy więcej tego samochodu i tych opon zeby.GIF

Obecnie jest Uniak z 135 R13 60 i jest jak narazie wielka niewiadoma wink.gif

Napisano

> Zimówki + ASR i ... sie jedzie Panie

nie każdy ma ASR smirk.gif

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

heyah !!! palacz.gif

przejeździłem jedną zimę na nowych letnich Kormoranach i nie miałem żadnych problemów (oczywiście przy zachowywaniu zdrowego rozsądku)

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

Jak dla mnie zakladanie zimowek ma sens jedynie do jazdy po sniegu lub blocie. Wtedy roznica miedzy letnimi a zimowkami jest kolosalna. Ale gdy jedziemy po suchym asfalcie nawet przy -20 stopniach to jak dla mnie roznica miedzy takimi a takimi jest znikoma lub nawet praktycznie zadna.

Napisano

> nie każdy ma ASR

No bo i na co komus takie badziewie.

To tylko daja pozorne poczucie bezpieczenstwa, czyli ogolnie w duzym skrocie bardzo szkodzi.

Napisano

> No bo i na co komus takie badziewie.

> To tylko daja pozorne poczucie bezpieczenstwa,

Coś Wam się Panie po...ło screwy.gif

co ma ASR do bezpieczeństwa? hmm.gif

> czyli ogolnie w duzym

> skrocie bardzo szkodzi.

Komu i w czym? hehe.gif

PS

żeby nie było ale ...

po ... ło => pokiełbasiło biglaugh.gif

Napisano

> Witam!

> Czy ktos probowal jezdzic na "letnich" oponach w zimie?

Tak.

> Jakie sa

> Pozdrawiam!

Głupia sprawa patrzeć w kierunku jazdy przez boczną szybę... zwłaszcza że na bocznych szybach nie ma wycieraczek ;-)

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

Jak dobrze popada zamiast ruszyc stoisz w miejscu

Blokuja sie kola przy hamowaniu z prawie zerowej predkosci

co jest troche niefajne jak zjezdzasz z gorki

No i lubi zachodzic na zakrecie - to ostatnie moze sie podobac

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> heyah !!!

> przejeździłem jedną zimę na nowych letnich Kormoranach i nie miałem

> żadnych problemów (oczywiście przy zachowywaniu zdrowego

> rozsądku)

Co rozumiesz pod pojeciem "zachowania zdrowego rozsadku" w tej sytuacji? Zostawienie auta pod blokiem / domem?

Pamietam jak w listopadzie 2004 spadl nagle snieg. Malo powiedziane snieg - to byla sniezyca ktora sparalizowala cale Kielce (i kawalek Polski). Mialem wtedy jeszcze Polo i roczne opony letnie (AFAIR jakies Goodriche). Cudem dojechalem do domu chyba po godzinie (normalnie 10 minut), fakt ze czas spowodowany byl masakrycznym korkiem, ale co sie umeczylem przy ruszaniu i hamowaniu... Zaraz potem zrobilem przekladke na zimowe Debice i roznica byla kolosalna. Nikt mnie nie przekona, ze mozna bezpiecznie jezdzic w sniezna zime na letnich oponach. Mam na mysli miasto, bo trasa to osobny temat ktorego chyba nie warto poruszac...

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

Kiedyś z moim ojcem dyskutowaliśmy nad wyższością zimówek nad letnimi. Tata chciał zademonstrować że letnie daja radę i na oblodzonej osiedlowej uliczce dał ostro w palnik na I biegu, efektownie wyleciał z zakrętu na zewnątrz łamiąc zderzak, listwę ozdobną i uszkadzając intercooler hehe.gif

Od tamtej pory we wszystkich autach w domu mamy drugi komplet zimówek hehe.gif

Napisano

> akurat na marznącą mżawkę to i zimówki nie pomogą...chyba tylko opony

> z kolcami

Wiem zlosnik.gif Dlatego auto wtedy zostało w garażu, a mama pojechała do pracy taksówką.

EDIT: Auto miało zimówki i to był jedyny dzień, kiedy było potrzebne w zimie, ale nie wyjechało...

Napisano

> zależy jaka bryka jak kapeć 135/12 to uważam, że wilekiej różnicy

> nieodczujesz, ale jak 205/15 to już napewno odczujesz.

Ojjjjj... nie zgodzę się - śmiem twierdzić, że mały samochód z "małymi" oponami na śniegu na letnich nie da sie normalnie prowadzić. A na zimówkach... Cóż mam Matiza i miałem okazję tej zimy jechać podczas śnieżycy - mimo, że była to moja pierwsza jazda w zimowych warunkach, to dałem radę bez problemów. Na letnich byłoby bardzo ciężko. Tamtego dnia miałem też sytuację, że musiałem zatrzymać sie na zaśnieżonej, dość stromej górce - bez problemów ruszyłem na niej. Na letnich oponach oznaczałoby to konieczność wycofania na sam dół i kolejnej próby podjazdu... lub wręcz koniec jazdy.

Napisano

Ja w przejechałem ta zime na letnich, mimo ze byly prawie nowe to jezdzilo sie zdecydowanie gorzej niz na zimowkach. Bardzo niepewnie sie jedzie w zakrecie, pare razy lecialem bokiem bo tylne kola wskoczyly do koleiny.... Nie polecam no.gif

Napisano

> Ojjjjj... nie zgodzę się - śmiem twierdzić, że mały samochód z

> "małymi" oponami na śniegu na letnich nie da sie normalnie

> prowadzić. A na zimówkach... Cóż mam Matiza i miałem okazję tej

> zimy jechać podczas śnieżycy - mimo, że była to moja pierwsza

> jazda w zimowych warunkach, to dałem radę bez problemów. Na

> letnich byłoby bardzo ciężko. Tamtego dnia miałem też sytuację,

> że musiałem zatrzymać sie na zaśnieżonej, dość stromej górce -

> bez problemów ruszyłem na niej. Na letnich oponach oznaczałoby

> to konieczność wycofania na sam dół i kolejnej próby podjazdu...

> lub wręcz koniec jazdy.

No nie wiem..do malucha bym zimówek nie kupił..

a jeździło się trochę tym autkiem..

nawet poloneza z zaspy wyciagałem maluchem na zwyklych oponach..

Napisano

> No nie wiem..do malucha bym zimówek nie kupił..

No ja chyba też nie...

> a jeździło się trochę tym autkiem..

> nawet poloneza z zaspy wyciagałem maluchem na zwyklych oponach..

shocked.gif Nieźle

Ale wiesz opony też kiedyś były bardziej uniwersalne. Moja mama jeździła na długich trasach (typu Bydgoszcz-Warszawa) maluchem w zimę stulecia. I dawała radę...

A tak trochę OT - ostatnio widziałem jak babka holowała Corsą B...

... Fiata Ducato Maxi (blaszaka). Nie powiem, byłem "lekko" icon_eek.gif Ale jak widać da się...

Napisano

NO bo malucha to samemu mozna z zaspy wypchac 270751858-jezyk.gif No jest RWD czyli mozna piekne kontrolowane boczki zapinać grinser006.gif

Ale mam do maluszka "zimowki" na tył, jakies stare stomile z 11mm bierznika i wzorem jak w autach do offroadu, po suchej drodze tył pływa wrecz na tych oponach, ale snieg czy błoto to mu niestraszne biglaugh.gif

Napisano

Pierwsze własne autko kupilem w latach 80 oponki zimowe byly wowczas taka sama abstrakcją jak tel. komorkowy .

Kto pamięta wie że zimy wówczas były bardziej mrożne i snieżne .

Oczywiście czasy się zmienily , ale niech nikt nie fanzoli ze beż zimowek to strach zima wsiadać do auta. zlosnik.gif

Napisano

> Coś Wam się Panie po...ło

> co ma ASR do bezpieczeństwa?

a sorry...

Rzeczywiscie mi sie po...kielbasilo wink.gif

Pomylilem ASR z ESP.

Napisano

> Co rozumiesz pod pojeciem "zachowania zdrowego rozsadku" w tej

> sytuacji?

wydaje mi się że min. to:

1. mniejsza prędkość

2. unikanie gwałtownego hamowania (hamowanie pulsacyjne)

3. unikanie gwałtownych ruchów kierownicą

4. zachowanie większej odległości od porzedzającego pojazdu

5. ostrożne obchodzenie się z pedałem gazu

6. przewidywanie sytuacji na drodze

ale Ciebie to pewnie nie dotyczy (bo jeździsz na "zimówkach") skoro pojęcie "zdrowego rozsądku" w takiej sytuacji jest Ci obce

> Zostawienie auta pod blokiem / domem?

tak i wymianę podeszw butów na "wersję zimową"

> Pamietam jak w listopadzie 2004 spadl nagle snieg.

no patrz w listopadzie, wiesz to naprawdę niesłychane, pewnie jakaś anomalia klimatyczna, a ja myślałem, że zima zaskakuje w Polsce tylko drogowców

> Malo powiedziane

> snieg - to byla sniezyca ktora sparalizowala cale Kielce (i

> kawalek Polski). Mialem wtedy jeszcze Polo i roczne opony letnie

> (AFAIR jakies Goodriche). Cudem dojechalem do domu

jeżeli tego dnia większości Kielczan udało się również dojechać do punktu docelowego to można by powiedzieć iż był "dzień cudów" (na pamiątkę postawcie może jakiś pomnik)

> chyba po

> godzinie (normalnie 10 minut), fakt ze czas spowodowany byl

> masakrycznym korkiem

na "zimówkach" objechałbyś korek i po problemie

> ale co sie umeczylem przy ruszaniu i

> hamowaniu...

ręcznie go pchałeś aby ruszyć, a hamowałeś nogami?

>Zaraz potem zrobilem przekladke na zimowe Debice i

> roznica byla kolosalna.

gdybyś wykazał się "zdrowym rozsądkiem" to zrobiłbyś to przed, a nie potem, bo gdyby nie wcześniej wspomniany "cud" którego doświadczyłeś to mógłbyś już nie mieć na co zakładać zimówek

> Nikt mnie nie przekona, ze mozna

> bezpiecznie jezdzic w sniezna zime na letnich oponach.

nie mam zamiaru, ale zimówki też niestety nie zastąpia "zdrowego rozsądku" bo niestety dają poczucie zbytniej pewności siebie (mogę to powiedzieć z własnego doświadczenia)

ciekawy jestem co byś powiedział gdybyś trochę pojeździł na oponach z kolcami, pewnie nikt by Cię nie przekonał że można bezpiecznie jeździć na "zimówkach"

> Mam na mysli miasto, bo trasa to osobny temat ktorego chyba nie warto

> poruszac...

osobny tylko dla tych którzy jeżdżą tylko w mieście, a myślę że są w zdecydowanej mniejszości

PS

autorowi wątku chodziło chyba o wrażenia kierowców, którzy mieli okazję jeździć zimą na oponach letnich (co też zrobiłem), a nie o wykazywanie wyższości zimówek nad letnimi co jest oczywiste.

przykro mi, że wbrew większości napisałem, iż przejeździłem zimę bez "umęczenia" i wystarczył mi do tego tylko "zdrowy rozsądek", a nie "cuda"

dla jasności dodam, że też jeżdżę późną jesienią, zimą i wszesną wiosną na opnach zimowych i uważam, że warto, ale nie jestem zwolennikiem popadania w skrajności

Napisano

Po mieście da się jeździć, ale wyjazd z zaśnieżonego parkingu to już wyczyn.

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam!

Kwestia letnie opony czy zimówki wygląda mniej wiecej tak:

Wiadomo ze na zimowych jest duuzo łatwiej, mozna czuc się pewniej i z wielu sytuacji wyjedzie sie spokojnie podczas gdy na letnich, dla niewprawionych, sa problemy.Zimowki to jednak dla niektorych dodatkowy koszt i pozostaja przy letnich - wiadomo niekoniecznie przystosowanych do jazdy po blocie posniegowym i sniegu.Na pewno jest o wiele trudniej na nich sie poruszac a nawet moze sie przydazyc ze beda dni w ktorych samochodu w ogole sie nie ruszy zimą.

Ja jestem jednak zdania ze jesli ktos czuje sie dosc pewnie i zna swoje mozliwosci za kierownicą a do tego posiada zdrowy rozsadek to poradzi sobie zimą takze na letnich.Byl okres ze zdawalo mi sie iz wypuszczenia kilka(nascie) lat temu na rynek opon zimowych to chwyt marketingowy i kolejna moda na ktorej producenci chcą zbić masową kase z ludzi w sezonie zimowym. Ale jednak trzeba przyznac ze na zimowkach JEST łatwiej jezdzic zimną...co jednak nie znaczy ze na letnich sie nie da.

Zatem: zimówki czy letnie? jasne - lepiej zimowki - bedzie łatwiej - zwłaszcza jesli samochod jest do dalszych tras zimą i jezdzi po skomplikowanych terenach a nie tylko po miescie. Jednak....na letnich tez się da ( wiem bo jezdzilam 1 sezon na letnich i zima wcale nie byla taka lekka....bylo trudniej ale spokojnie dalo sie jezdzic - byle z głową, odpowiednią prędkością, odpowiednim dystansem i umiejętnoscią hamowania na śliskim wink.gif )

Tez mam teraz dylemat czy kupic komplet zimowek - ale raczej bedą bo zimą nie unikne jezdzenia "w trase" a na trasie mozna sie nadziać na niespodzianki a po co ryzykować utkniecie w polu waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.