Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akcja serwisowa 5044 - sprężyny

Featured Replies

Napisano

No i dopadło i mnie...

dscn3714aw8.jpg

dscn3715hg6.jpg

Teraz mam dylemat, czy nadal oryginalne Fiata, czy może wymienić sprężyny i amorki na innej firmy? Tym bardziej że od tego sezonu będę miał 17-nastki zamiast standardowych 15-stek latem.

Napisano

Słuchajcie bo ja już nic nie rozumiem!!!! Na samym początku akcji miałem wsadzone te zabezpieczenia! Czy teraz wymieniają całe sprężyny czy tylko kiedy pękną, ale nawet jak miałem już przeprowadzoną akcję nawrotową? Czy wymienią mi tak po prostu czy tylko jak pekna?

Pozdr

Napisano

> Słuchaj ... nigdy nie wymieniali, nie wymieniają, i nie będą

> wymieniać ... no chyba, że masz auto na gwarancji

Wymieniali również po gwarancji, niektórym obydwie, a innym tylko tę złamaną.

Napisano

> Słuchaj ... nigdy nie wymieniali, nie wymieniają, i nie będą

> wymieniać ... no chyba, że masz auto na gwarancji

Mnie wymienili obie ok.gifGdy jedna pękła no.gifAuto nie było już na gwarancji! cfaniaczek.gif

Napisano

> Mnie wymienili obie Gdy jedna pękła Auto nie było już na gwarancji!

OK, z tą uwagą, że ja mówię o tym, co FAP nam funduje standardowo, a nie doraźnie, jak już coś się wydarzy ... strzeli, albo nie strzeli no.gif

Napisano

Witam wszystkich

Przed świętami zadzwoniłem do serwisu zapytać się o co konkretnie chodzi i czy mojego stillonka obejmuje ta akcja.

Uprzejmy pan powiedział mi że oczywiście, a bardzo nalegał żebym przejchał jak najszybciej, a najlepiej to żebym zaraz po rozmowie przyjechał i zostawił autko, a oni załozą owe osłony. Niestety, ale autko było mi potrzebne przed świętami i nie pojechałem do tego serwisu. I niestety, ale długo sie nie najezdziłem to tuż przed wigilią mój stillonek został brutalnie zarysowany przez BMW:(. śiły wyższe zmusiły mnie do wizyty w serwisie i rzeczywiścei osłony zostały natychmiast zamontowane (jeszcze przed naprawą). Wygląda o całkiem całkiem (jak bede mógł to zapodam zdjęcia bo w chwili obecniej stillonek przebywa na garażu)/.

Pozdrawiam

Napisano

> serwisie i rzeczywiścei osłony zostały natychmiast zamontowane

> (jeszcze przed naprawą). Wygląda o całkiem całkiem (jak bede

> mógł to zapodam zdjęcia bo w chwili obecniej stillonek przebywa

> na garażu)/.

>

Te kawałki blachy, które natychmiast są dziurawione przez pękające sprężyny oceniasz "całkiem całkiem" yikes.gif

Powinni się wstydzić takiej kampanii naprawczej, toż to chodzi o nasze ŻYCIE czerwona.gif

Wyobraź sobie, że sprężyna pęka przy prędkości 140km/h, czy myślisz, że ta blacha spowoduje, że nie wbije sie ona w opone ??? Wiesz co sie wtedy dzieje z autkiem, TOBĄ oraz TWOJĄ RODZINĄ, która jedzie w środku ???

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Słuchajcie bo ja już nic nie rozumiem!!!! Na samym początku akcji

> miałem wsadzone te zabezpieczenia! Czy teraz wymieniają całe

> sprężyny czy tylko kiedy pękną, ale nawet jak miałem już

> przeprowadzoną akcję nawrotową? Czy wymienią mi tak po prostu

> czy tylko jak pekna?

> Pozdr

Panowie, więcej niż ja orientujecie się w zawieszeniach naszych Stilonów... Wydaje mi się, że ten temat już był, więc nie bijcie mnie, ale jednak zapytam... confused.gif

Czy wymiana sprężyn na nowe, inne, spowoduje, że te blaszki będzie można zdjąć i być pewnym, że nawet gdyby pękła nowa sprężyna to nie przebije ona opony? Czy też może wymiana sprężyn nic nie da i nadal będzie ryzyko jej przebicia?

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Czy wymiana sprężyn na nowe, inne, spowoduje, że te blaszki będzie

> można zdjąć i być pewnym, że nawet gdyby pękła nowa sprężyna to

> nie przebije ona opony? Czy też może wymiana sprężyn nic nie da

> i nadal będzie ryzyko jej przebicia?

Sprężyny pękają bo są wadliwe. Miałem już różne fiaty i taki problem nie występował. Ja w swoim stilo chcę wymienić sprężyny z dwóch powodów:

1. Profilaktycznie żeby zapobiec złamaniu sprężyny na skutek przerdzewienia (mijają 4 lata użytkowania)

2. Sprężyny w moim stilo wydają mi się zbyt miękkie - wolę sztywniejszą pracę zawieszenia.

Zwiększenie obciążenia samochodu powoduje, że dosyć mocno "przysiada" i przyciera przodem oraz przednimi chlapaczami.

Napisano

pocztaj sobie w moim wątku zawieszenie w jtd... ja nie byłem w ASO i tego mydlenia oczu nie doświadczyłem a sprężyny mam już szwedzkie wink.gif

Napisano

Dziś dzwonili z Fiata i stwierdzili, że w moim przypadku nie wymienią nawet ani jednej sprężyny, bo auto ma 220kkm przebiegu i przy tym przebiegu to za sprężyny nie odpowiadają...

Napisano

> Dziś dzwonili z Fiata i stwierdzili, że w moim przypadku nie wymienią

> nawet ani jednej sprężyny, bo auto ma 220kkm przebiegu i przy

> tym przebiegu to za sprężyny nie odpowiadają...

Na co nie odpowiadają?

Mają Ci założyć zabezpieczenia na pękające sprężyny ok.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> Dziś dzwonili z Fiata i stwierdzili, że w moim przypadku nie wymienią

> nawet ani jednej sprężyny, bo auto ma 220kkm przebiegu i przy

> tym przebiegu to za sprężyny nie odpowiadają...

Na Twoim miejscu poprosiłbym o stanowisko FAP na piśmie (odmowę wymiany wadliwego produktu) i skierował to do UOKiK piesc.gifangryfire.gif

Napisano

> Marek, Marek ... jemu już pękły, więc nie idzie o zabezpieczenia

Wiem i niech walczy o sprężyny bo ja nie widziałem żeby coś było w gwarancji że po 220 kkm to pękniętych sprężyn się nie wymienia icon_eek.gifA potem niech założą osłony wpysk.gifpiesc.gif

Napisano

> (...) bo auto ma 220kkm przebiegu i przy tym przebiegu to za sprężyny nie odpowiadają...

Zaryzykuję twierdzenie, że teoria nie do obrony no.gif

FAP przyznaje, że element może ulec uszkodzeniu ok.gif

Nie jest natomiast w stanie wykazać, gdzie jest granica pomiędzy uszkodzeniem ze względu na wadę materiałową, a zużyciem eksploatacyjnym.

To, że Twoje sprężyny się wzięły i zmęczyły jest IMHO nadinterpretacją.

Napisano

> Na nowe pozbawione wady materiałowej

> Po co ? Chyba tylko dla zasady

Dla zasady mnie założyli ok.gifpalacz.gif

Napisano

> Dla zasady mnie założyli

W nowym Brawo są już powiększone miski w amortyzatorach. Czy z tego wynika, że tam też będą pękały sprężyny?

Napisano

> Te kawałki blachy, które natychmiast są dziurawione przez pękające

> sprężyny oceniasz "całkiem całkiem"

Wiesz widziałem to tylko z "daleka" bez zdjętego koła, więc tak na oko wyglada całkiem całkiem,

> Powinni się wstydzić takiej kampanii naprawczej, toż to chodzi o

> nasze ŻYCIE

> Wyobraź sobie, że sprężyna pęka przy prędkości 140km/h, czy myślisz,

> że ta blacha spowoduje, że nie wbije sie ona w opone ??? Wiesz

> co sie wtedy dzieje z autkiem, TOBĄ oraz TWOJĄ RODZINĄ, która

> jedzie w środku ???

> pzdr...

> /kustosz

a gdzie to można jezdzić w polske ać 140km/h?? cool.gif. wiem co sie dzieje, znajomoemu pękła tylna opona w omedze tylkoe że przy 200km/h (jak władze forum wyrażą zgode to moge opowiedziec zlosnik.gif)

Napisano

> Na nowe pozbawione wady materiałowej

Problem nie wynikał z wady materiałowej AFAIR tylko z konstrukcji kołnierza na którym ta sprężyna się opierała hmm.gif

Napisano

> Czy wymiana sprężyn na nowe, inne, spowoduje, że te blaszki będzie

> można zdjąć i być pewnym, że nawet gdyby pękła nowa sprężyna to

> nie przebije ona opony? Czy też może wymiana sprężyn nic nie da

> i nadal będzie ryzyko jej przebicia?

Wymiana tu nic nie da - jesli do pęknięcia sprężyny już dojdzie, to niezależnie od tego z czego jest ona zrobiona prawdopodobieństwo uszkodzenia opony istnieje, to raczej kwestia szczęścia bądź jego braku niż konstrukcji samej sprężyny. zlosnik.gif

Natomiast samo pękanie było spowodowane korozją, która była z kolei następstwem uszkodzenia zabezpieczenia w skutek jego mechanicznego przetarcia. IMHO nikt Ci tu niczego nie zagwarantuje - nawet jeśli założysz inne amortyzatory i inne sprężyny (bo sama wymiana sprężyn wiele nie pomoże - chyba, że te byłyby z jakiegoś materiału, który nie ulega korozji zlosnik.gif), to nikt takiego zestawienia nie przebadał na tyle wyczerpująco, żeby tu cokolwiek gwarantować.

Napisano

> Natomiast samo pękanie było spowodowane korozją, która była z kolei

> następstwem uszkodzenia zabezpieczenia w skutek jego

> mechanicznego przetarcia.

???? zobaczył bys sprigi w Wartburgu mojego teścia 20 lat bez zabezpieczenia antykorozyjnego, bardziej zardzewiałe to widziałem tylko T 34 na poligonie w Pile a nie powiem teściu go nie oszczędza na porządku dziennym są ładunki gróbo przekraczające ładowność i sladu pęknięcia.

Matreiał jest w tych Stilo'wych springach do d... za cienki lub nie prawidłowo przeliczony do masy auta (osiadanie zawieszenia) i odnośnie tego ostatniego niech mi nikt nie pisze że inne też osiadją, osiadają ale nie 5 cm w ciągu roku półtora jak to jest w Stilo.

IMHO nikt Ci tu niczego nie

> zagwarantuje - nawet jeśli założysz inne amortyzatory i inne

> sprężyny (bo sama wymiana sprężyn wiele nie pomoże - chyba, że

> te byłyby z jakiegoś materiału,

Tu masz rację inny materiał, inne przeliczenie

> nikt takiego zestawienia nie przebadał na tyle wyczerpująco,

> żeby tu cokolwiek gwarantować.

Fiat poszedł na łatwizne nie zrobił testów w ruchu tylko na kompie i śmiem twierdzić że Bravo bedzie pozbawione tej przyopadłości ( ta sama płyta podłogowa i zawieszenie co w Stilo lepiej dopracowane), bo Stilo załatwił sprawe auta testowego ( w wielu tysiącach egzemplarzy sprzedanych na świecie i chcąć czy nie robiłeś za friko za kierowce testowego Fiata nic za to nie dostająć a jescze narażając się na ryzyko jazdy niezbyt przemyślaną konstrukcją )

Napisano

> Matreiał jest w tych Stilo'wych springach do d... za cienki lub nie

> prawidłowo przeliczony do masy auta

To prawda ok.gif - ale z różnych zdjęć uszkodzień wynikało, że pęknięcie nastepuje w miejscu, gdzie wcześniej były wżery korozji, być może po prostu sprężyny nie mają "zapasu" na tego rodzaju uszkodzenia. hmm.gif Fakt, że katastrofa nie następowała zaraz po wyjechaniu z salonu tylko z reguły dopiero po jakimś czasie sugerowałby, że właśnie albo korozja albo jakieś zmęczenie materiału jest przyczyną.

> (osiadanie zawieszenia) i

> odnośnie tego ostatniego niech mi nikt nie pisze że inne też

> osiadją, osiadają ale nie 5 cm w ciągu roku półtora jak to jest

> w Stilo.

zlosnik.gif

Właśnie z powodu przysiadania przodu ja nie miałem jakichś większych obaw o pękanie sprężyn zlosnik.gif - i tak co roku na wiosnę, razem z wymianą kół na letnie, na przód szła nowa para sprężyn, bo inaczej na podjazdach przód szlifował o ziemię. sick.gif Przy tak częstych wymianach raczej nic nie powinno przerdzewieć zlosnik2.gif więc problem sam się rozwiązuje. hahaha.gif

> Fiat poszedł na łatwizne nie zrobił testów w ruchu tylko na kompie i

> śmiem twierdzić że Bravo bedzie pozbawione tej przyopadłości (

> ta sama płyta podłogowa i zawieszenie co w Stilo lepiej

> dopracowane),

Za to jak znam życie, to pewnie wyjdą inne kwiatki ok.gifzlosnik.gif - z tym Bravo uwinęli się dość szybko.

Napisano

> Właśnie z powodu przysiadania przodu ja nie miałem jakichś większych <.........................>

a ja glupi myslalem ze stilo z premedytacja takie niskie zrobili

czyli jest szansa ze jak te springi wymienie na cos sensownego powiedzmy -20 to auto mi nie pojdzie w dol a zostanie na tym samym poziomie smile.gif

a czy springi z abartha tez pekaja czy nie ?

Napisano

> czyli jest szansa ze jak te springi wymienie na cos sensownego

> powiedzmy -20 to auto mi nie pojdzie w dol a zostanie na tym

> samym poziomie

Całkiem spora hmm.gif - po wymianie sprężyn na nowe auto "opadało" przez rok o jakieś 3 centymetry sick.gif , jeśli pomiar odległości między oponą a krawędzią błotnika uznać za wiarygodną metodę. zlosnik.gif Co ciekawe, dotyczyło to wyłącznie przodu. hmm.gif

> a czy springi z abartha tez pekaja czy nie ?

Sprężyny do 1.2 są różnie od tych do 1.6, jak również są różne od tych dla JTD, itp., itd. - ePER rozróżnia w przypadku niektórych wersji nawet to, czy auto było z klimatyzacją, czy bez, a problem i tak był ze wszystkimi, więc nie sądzę, żeby sprężyny od wersji 2.4 nagle były jakimś wyjątkiem. biglaugh.gif

Napisano

> Sprężyny do 1.2 są różnie od tych do 1.6, jak również są różne od

> tych dla JTD, itp., itd. - ePER <............................>

Z katalogu wynika, że sprężyny do 1.2 i 1.4 są takie same, ale zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem w moim stilo (1.4) będzie założenie sprężyn od wersji 1.6. Jak dla mnie oryginalne są zbyt miękkie.

Z taką liczbą wersji sprężyn to chyba przesada, bo i tak siadają.

Napisano

Pytanie do zorientowanych - czy górne mocowania sprężyn zawieszenia przedniego są różne dla poszczególnych wersji silnikowych? Pytam w kontekście zmiany sprężyn z wersji 1.6 do wersji 1.4.

• 10 miesięcy później...
Napisano

Zainteresowałem się tą akcją dzięki temu wątkowi i popędziłem do ASO zlosnik.gif. Od wczoraj jestem "szczęśliwym" posiadaczem tych nieszczęsnych osłonek.

Ciekawostką jest to, że ASO na wydanym dokumencie dopisała "Koszty powiadomienia - FAP", a żadnych kosztów nie ponieśli nono.gif.

Napisano

A mi właśnie pękła sprężyna passed_out.gif To mam prawo to reklamować i wymieni mi to aso na swój koszt?

Napisano

> A mi właśnie pękła sprężyna To mam prawo to reklamować i wymieni mi

> to aso na swój koszt?

próbować możesz, ale z tego co koledzy piszą to małe szanse, ja w ogóle dałem se spokój i wymieniłem na mój koszt icon_rolleyes.gif

Napisano

> ogóle dałem se spokój i wymieniłem na mój koszt

Mam pytanko dotyczące wymiany sprężyn czy należy je wymienić parami czy mozna się pokusić i tylko jedną jak to róznie się mówi zwłaszcza w ASO. admin.gif

stilak 1.6 16V LPG 5D

Napisano

skarpetki tez po jednej pierzesz ? wink.gif

20.GIF

Napisano

> Mam pytanko dotyczące wymiany sprężyn czy należy je wymienić parami

> czy mozna się pokusić i tylko jedną jak to róznie się mówi

> zwłaszcza w ASO.

nie można - zupełnie inne tłumienie i zachowanie się na wybojach. Tak jak some1 pisał - wymienia się ZAWSZE parami IThankYou.gif

Napisano

> Tak jak some1 pisał - wymienia się ZAWSZE parami

ponad 30 lat temu uczyli mnie mądrzy ludzie że parami zawsze sie wymienia :

Amortyzatory,

Sprężyny w zawieszeniu,

opony na jednej osi (ten sam typ bieżnika i rodzaju opony).

a teraz słysze jakieś bzdury że można tylko jedną sprezyne,

niech sobie taki mundry meches sam zaaplikuje nową sztukę do swej golfiny i pośmiga po Polskich drogach.

Jakiś "matolizm" dopadł ASiO'rów.

• 1 rok później...
Napisano

Chciałbym dodać iż byłem dzisiaj w ASO i mimo że od ogłoszenia akcji naprawczej mineło kupe czasu wciąz bezproblemowo uwzględniają i naprawiają na swój koszt pęknięte spręzyny jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił.

Pozdrawiam

Napisano

Napisz gdzie byłeś, przyda sie innym w ich walce ok.gif

P.S. Mnie też sie udało wymienic obie za free ok.gif

Napisano

W takim razie się pochwalę ze w środę tj. 24 luty 2010 w ramach akcji będą zakładane koszyki ochronne - POLINAR Ofiar Dąbia 14, 31-566 Kraków

U nich akcja nadal aktualna ok.gif

Napisano

> wciąz bezproblemowo uwzględniają i

> naprawiają na swój koszt pęknięte spręzyny jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił.

Masz na myśli kampanię 5044 czyli założenie "koszyczków" na amortyzatory ?

Napisano

> Masz na myśli kampanię 5044 czyli założenie "koszyczków" na

> amortyzatory ?

Tak, zalozenie koszyczkow i wymiana sprezyn.

W tych 2 ASO sami zaproponowali i wymieniają bezproblemowo:

A.S.O. "KLIMASIŃSKI" WALDEMAR KLIMASIŃSKI

Główna 66

42-200 Częstochowa

WWW: http://www.klimasinski.fiat.pl

ASO KOWALSKI RYSZARD KOWALSKI

Przestrzenna 62

42-200 Częstochowa

WWW: http://www.asokowalski.pl

są kilkaset metrów od siebie wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> zalozenie koszyczkow i wymiana sprezyn.

akcja serwisowa 5044 nigdy nie przewidywała wymiany sprężyn !

montowano jedynie "koszyczki"

Były poszczególne przypadki, ale zawsze po stoczonych bojach z ASO. Może ich nie dopytałeś do końca, albo się nagle coś zmieniło hmm.gif

eeee w fiacie , niemożliwe biglaugh.gif

Napisano

> akcja serwisowa 5044 nigdy nie przewidywała wymiany sprężyn !

> montowano jedynie "koszyczki"

Dziś w ASO powiedziano mi wyraźnie że jeżeli spręzyna (fabryczna) pękła to zostanie ona wymieniona w ramach akcji 5044, a ponadto ze względu że wymienia się je parami zostaną wymienione obie.

Napisano

> Dziś w ASO powiedziano mi wyraźnie że jeżeli spręzyna (fabryczna)

> pękła to zostanie ona wymieniona w ramach akcji 5044, a ponadto

> ze względu że wymienia się je parami zostaną wymienione obie.

to w takim układzie wypadałoby napisać pisemko zbiorowe do FAP i załączyć faktury od wszystkich kącikowiczów, którzy springi musieli zakupić zlosnik.gifpalacz.gif

edit: Wafer, w takim razie zasuwaj do tego ASO niech Ci zmieniają, zanim dokładnie doczytają o co w akcji 5044 chodzi grinser006.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> Dziś w ASO powiedziano mi wyraźnie że jeżeli spręzyna (fabryczna) pękła to zostanie ona wymieniona

> w ramach akcji 5044, a ponadto ze względu że wymienia się je parami zostaną wymienione obie.

Jak poszło?

Już po wymianie?

pzdr

Napisano

> Jak poszło?

> Już po wymianie?

> pzdr

Nie poszło bo ASiO dopatrzyło się w komputerze że moje Stilo już brało udział w tej akcji jeszcze przed sprowadzeniem do kraju wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie poszło bo ASiO dopatrzyło się w komputerze że moje Stilo już brało udział w tej akcji jeszcze

> przed sprowadzeniem do kraju

> Pozdrawiam.

Fiu, fiu... a kiedy mają przebieg sprawdzić sprowadzanego to robią problem :-)

pzdr

Napisano

> Fiu, fiu... a kiedy mają przebieg sprawdzić sprowadzanego to robią problem :-)

> pzdr

Widocznie baza obejmuje tylko kampanie. W Oplu jest tak samo i ludzie się dziwią że jak można kampanie sprawdzać to dlaczego im nie podaje również przebiegu.

• 1 rok później...
Napisano

No i mnie dopadło. Z tego ci widzę, to na Fiata nie ma co liczyć. Czyli kolejne koszty posiadania Stilona frown.gif

Napisano

> No i mnie dopadło. Z tego ci widzę, to na Fiata nie ma co liczyć. Czyli kolejne koszty posiadania

> Stilona

Zawsze warto spróbować wink.gif

A jeśli będziesz wymieniał sprężyny a nie lubisz niskiego zawieszenia to odżałuj i kup oryginały, dobrze radzę wink.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.