Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co doradzic córce

Featured Replies

Napisano

> witam klubowiczów

> mam pytanie!!!

> córka chce kupic na wiosnę autko do 8 tyś zł

> było by to jej pierwsze autko co byście minie {jej} doradzili

> chodzi mi o markę niezawodnosc niedrogi serwis i cześci.

> Córce podoba się Twingo lub Matiz a koledzy co by doradzali?

> Leganza CDX 2000

Z tych dwóch wymienionych to bym brał Twingo, bardzo fajnie się prowadzi. Wydaje mi się że dobre autko dla kobity, ma kółka praktycznie na rogach auta, przez co daje bardzo dobre wyczucie przy manewrach jak i również w czasie normalnej jazdy

Napisano

> jakoś nie widze kolosalnej róznicy

Nie no, men, nie rozluźniaj mnie...

Zrozum proszę, że nie chodzi tu o to, że jednostka 3garna jest gówniana, bo jest konstrukcji dełu, bo NIE JEST (silnik od majoneza/tico to silnik SUZUKI - dełu dostało od S... kompletne linie produkcyjne, małpę i instruktaż dla małpy "tu naciskać, tam wychodzi silnik", a dla dełu "karmić małpę, nic nie dotykać"), tylko o DEFINICJĘ i podstawę budowy silnika...

Chodzi o to, że silnik 3 garny, choćby SKAŁY SRAŁY nie będzie miał kultury pracy takiej, jak silnik 4 garny, a z kolei silnik 4 garny nie będzie nawet do pięt dorastał R6.

Proste.

I dopisywanie jakiejkolwiek ideologii i twierdzenie, że "bo silnik 3gar DEŁU będzie lepszy niż inny 4 garny, a już zwłaszcza fiat" to sory cię, ale świadczy o albo niskim poziomie znajomości budowy silników przez osobę rzucającą taką tezę, albo o tym, że ten ktoś w życiu 4-ro garem nie jeździł, albo, że jak już jeździł, to sprzętem o finezji typu "rolnik-Andoria 4C-T", albo, że osoba ta jest zaślepionym wyznawcą danej marki, nie przyjmującą do wiadomości OBIEKTYWNYCH faktów i jest osobą z cyklu "g.wno to miód, bo to MÓJ miód".

TROSZKĘ realizmu...

Tylko o to proszę...

Edit: jeździłem parę lat temu dość sporo tiko i WIEM jak ten silnik chodzi.

OWSZEM, jest dość dobrze zrobiony i zdarzało mi się widzieć dużo bardziej deliryczne 3-gary, choćby w wykonaniu fałweja (1,2 hatepe), ale na Rany Chrystusa Gorejące, kulturę pracy KAŻDEGO R-3 co najwyżej przyrównać do kiepściuteńko wykonanej R4, i to też z wielkim przymrużeniem oka...

Napisano

Prawdę peedział ok.gif

A są jeszcze jedno i dwugarbne. clown.gif

Napisano

Corsa - jedyne co moze ja gryzc to rdza(i to tez bez przesady) ,polecam 1.2 albo 1.4 silniczki to proste monopunkty nie ma co sie psuc. JEsli chodzi o czesci to ogromny rynek uzywek a do tego nowki nie sa drogie i plusem jestem ,ze wiekszosc czesci nie jest dedykowana tylko do danego modelu ale jest zamienna z kadetami,astrami,corsami a itp. itd. Zawieszenie jest naprawde fajne i trwale.

A co najbardziej przemawia za Corsa najbardziej Kobiece autko smile.gif

Ewentualnie jeszcze Nissan MIcra auto raczej bezawaryjne i bezpieczne.

MAtiz - fajny ale na pierwsze auto troche niebezpieczny i jak na swoja pojemnosc paliwozerny.

Ka - Strasznie mi sie nie podoba ale kobitkom sie podoba wink.gif no ale jakto sie mowi Ford Gowno wort wink.gif

Punto - mam zle doswiadczenia z fiatami i cenami czesci do nich... Chociaz znajomy ma punto mkI i jak dla mnie to pancerne auto gosciu co jakis czas doleje oleju (nie patrzy jakiego byle olej ,jak trafi sie taki od kosiarki tez naleje) i to auto jezdzi i jezdzi .

Napisano

> btw chevrolet spark wypadł gorzej od swojego

> protoplasty

Bo zmieniły się zasady testów i teraz tłuką przy wyższych prędkościach.

Inaczej mielibyśmy już tylko 5-gwiazdkowe auta :-D

Napisano

> airbagi to teoretycznie się powinno co 10 lat wymieniać,

Niekoniecznie.

Pierwotnie konstruktorzy uważali, że trwałość środków pirotechnicznych w samochodowych systemach SRS będzie wynosiła właśnie ok 10 lat.

Stąd też zalecenie serwisowe wymiany LUB inspekcji (w ASO) airbagu w 10 lat po produkcji i każdym roku potem.

Praktyka pokazała, że były to niesłuszne obawy i współcześnie sprzedawane auta nie mają już takich zaleceń, a technologia i stosowane środki (azydek sodu jak dobrze pamiętam) okazały się wystarczająco trwałe.

Aaaa, ale nie zmienia to faktu, że producenci przewidują MAKSYMALNIE 20-to letni okres eksploatacji auta, potem to już teoretycznie prasa...

Tylko "u nasz" są powszechne przekonania, że "taka 20-to letnia omega to panie malyna" ;-D

Napisano

> witam klubowiczów

> mam pytanie!!!

> Leganza CDX 2000

Doradzilbym cos do obicia i nauczenia ala siejace zniszcznie w rekach pierwszego kierowcy Omega A .

Napisano

To na czym stanęło po kłótniach? który wooz lepszy?

Też jestem zainteresowany bo możliwe, że niedługo będę stał przed podobnym dylematem tyle że trudniejszym bo CC,SC,matiz odpadają (eh te kobiety).

Polo ciężko z konkretnym egzemplarzem w danych funduszach, choć myślę ze na pierwsze auto dla kobiety nie byłby złym rozwiązaniem.

Może Suzuki Swift.

pzdr.

Napisano

Ja nie doradzam

Jeżeli chodzi o auto które kosztowałoby 8-9 to mam takie pod blokiem, nie na sprzedaż :-D

Napisano

> IMHO nie jest ważne czy to będzie Matiz, Corsa, Ka czy Punto.

Jezdzilem Corsa B wersja praktycznie bida 1.2 8V 3 drzwiowka...

historia auta od nowosci do 140kkm autko bardzo przyjemne w prowadzeniu jak na swoja wielkosc bardzo pojemne po zlozeniu kanapy weszla do niej wielka pralka bombelkowa bez klopotow...

oczywiscie nie demon predkosci ale za to dosc oszczedny silnik potrafiacy zaspokoic sie malymi ilosciami paliwa... 5 litorw na trasie przy spokojnej jezdzie to bylo dla niego duzo, nawet jak auto bylo zapakowane po brzegi i mialo wozek juniora na dachu...

awaryjnosc: auto nigdy nie zawiodlo na trasie...

ogolnie zepsul sie przelacznik dlugie/krotkie ale koszt oryginalu to bylo 150 PLn czyli grosze...

spalila sie pompka spryskiwaczy tez jakies smieszne pieniadze...

niestety trwalosc wydechu niska zamienniki takie sobie po oryginale w krotkim czasie 3 tlumiki trzeba bylo wymienic...

zaczynala niedomagac cewka zwlaszcza w wilgotne dni przerywal albo jak ja zachlapalo... podobno typowa przypadlosc nie tylko corsy ale rowniez astry...

No i czas na rdzawa pania pomimo iz auto bylo zabezpieczane przed korozja to jednak ruda zaczynala sie pokazywac jak autko mialo 10 lat... objawy rudej w okolicach rynienek na dachu... ruda na klapie przy wycieraczce i na dole klapy... no i po wyjeciu lampki oswietlenia tablicy tylnej bylo widac rudy nalot na zgrzewie laczacym podloge z nadwoziem...

ogolnie jakbym mial kupowac takie autko corce to bym sie zastanowil powaznie smile.gif ze wzgledu na bezawaryjnosc jednostek osmiozaworowych tak ze wzgledu na rdze nie smile.gif

pomyslalbym moze jeszcze nad saxo albo 106 super autka...

1.5 D to jednostka wciagajaca przy kapeluszniczej jezdzie 3-4 litry ON a autko ocynkowane wiec ruda im nie grozi a czesci tanie...

z benzynowek to 1.1 na wtrysku tez bedzie zwawo poruszac taka mala bude... a nie spowoduje wyssania kieszeni... w przypadku autek PSA baczna uwage trzeba zwrocic na stan tylnej belki bo zaniedbana zezre mase kasy na regeneracje... poza tym autko praktycznie niezawodne....

pozdr.

M.

Napisano

> matiz nie jest taki najgorszy pod względem gięcia klik a Punto... no

no chyba se jaja robisz grinser006.gif, przeciez DU znane bylo kiedys z miekkich blaszek, jezdzilem kiedys Espero (dziury od palcow w klapie od zamykania icon_eek.gif), bliski znajomy mial Tico (az do malej kolizji i auto poszlo do kasacji, wczesniej mial wgniote od puszki po piwie), Mietki tez do twardych nie nalezaly.

Napisano

> Gdyby Ktoś zapytał

> się czy warto wybrac uno to bym przedsawił mu w sposób rzetelny

> jego "+" i "-"

Chetnie przeczytam + i -

Napisano

> Matiz a koledzy co by doradzali?

Popieram, jeździłem bezawaryjnie i komfortowo jak na takie auto. POLECAM wersję Top ok.gif

Napisano

> stos. wys/szer nie jest tak łatwo zniwelować.

nie pisz bzdur kolego, jak nie masz pojęcia. Sprawdzaliśmy Matizy na zlocie i owszem, na 3 kołach jeździły, lecz wywalić się nie da łatwo... to nie mercedes hehe.gif

Napisano

> skończą produkować mietka,skończą się oryginalne części.Jazda na

> chińszczyźnie i na rzemiośle .... Jak ktoś miał PF 125/126p

> Poloneza etc to wie co to znaczy .Wymiana "gum" max co 20-30

> tyś km

ile ty synku masz lat? Piszesz o czymś, o czym poczytałeś no.gif

> jaka bzdura.Ten samochód jest stworzony do dachowania

ty pewnie ciężko dachowałeś hehe.gif

Napisano

> Wiesz, co innego auto dla córki a co innego dla nielubianej teściowej

> ;-)

> IMHO Lepiej skupić się na aucie segmentu B z airbagiem, wspomaganiem

> i klimatyzacją :-)

to miałem w matizie hehe.gif tzn 2 poduszki, wspomaganie, klimę, abs i elektryczne szyby zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> i co ?? wazne ze jezdzi....

> - "skoro nie widac różnicy to po co przepłacac "

masz rację: w aucie za 8000PLN kultura pracy jest najważniejsza...

> Quote:

> IMO silnik w Matizie chodzi rowniej (tak było w moim) niz np w 1.3

> CDTI, ktore de facto FIAT popelnil

> - świetne zestawienie porównawcze

CDTI=zdecydowanie nowsza konstrukcja, 4 cylindry.. dlaczego by nie porównac ??

> Quote:

> ktorego konstrukcja lamie sie bardziej Punto MK1 vs. Matiz....

> przy czołówce lepiej może wyjśc punto ( większa masa całkowita,

> pojazd nie uderzy w "plaster" absorbujący część energii

> uderzenia tylko w 2 pojazd )

sprawdz sobie o ile PI jest cięzsze.... smirk.gif jak bedzie ciezszy kierowca w Matizie to wyjdzie tyle samo zlosnik.gif

Napisano

> Mietki tez do twardych nie nalezaly.

Nie porównuj Matiza do tico no prosze Cię to inne samochody są.

Co do "twardości" Matiza poczytaj tutaj

I tutaj

Napisano

> CDTI=zdecydowanie nowsza konstrukcja, 4 cylindry.. dlaczego by nie

> porównac ??

Bo:

1. NAWET to porównanie 3-cyl przegra

2. Diesel R3, R4 zawsze był jest i bedzie deliryczny.

Z definicji.

Po prostu.

Aksjomat taki :-D

I nie ma, że "w tedeiku", w "ajsitidiaju", w deczterydeku, cedeiku, deceiku, z komonrejlem i z pumpenduzem, czy też innym cudem na kiju

Dizel ZAWSZE będzie pracował chropawo bo taka jest i będzie natura silnika ZS, zwłaszcza z WB...

A uzupełniając długawy wywód R3 vs reszta śwata - da się zrobić w miarę bezwibracyjnie pracujące R3, tylko potrzeba do tego dołożyć 2 wałki wyrównoważające...

A R3 z 2 wałkami będzie kosztował więcej, niż R4 i całe "łoszczyndności" diabli wezmą...

Więc jedzie sięa erzacu, bo ma być przede wszystkim tanio, a kultura pracy jest na dalszej pozycji.

To nie jest przecież segment premium...

Napisano

Skoda Felicja? oczywiście z silnikiem 1.6 zlosnik.gif

jest tania w utrzymaniu, dość duża i pięciodrzwiowa. Przy tym silniku już jakoś jeździ. Nie jest taka mała, więc przy manewrach przy pierwszym aucie córka może się trochę męczyć (koniecznie wspomaganie), ale potem swobodnie się przesiądzie na każde większe auto jakby chciała. Duży bagażnik, auto może nie być tylko na chwilę, ale na dłużej, co przy spadających cenach samochodów jest dobre (jak kupić to po to, żeby pojeździć, a nie sprzedawać i zmieniać, oczywiście już ze stratą).

za 8 tys chyba jak dla mnie nie ma lepszego wyboru. Tylko wszystko dokładnie sprawdzić, bo sporo dziadowstwa jeździ na polskich drogach,

pozdrawiam,

M.

Napisano

No to i ja napiszę kilka zdań.

Co do wyrobów Daewoo:

Tico - samochodzik zadziwiająco żwawy jak na swoją pojemność, silnik i skrzynia biegów to dwie najlepsze (i chyba jedyne) rzeczy w tym autku. Spalanie mikroskopijne jak było nowe na trasie potrafiło zadowolić się niecałymi 4 litrami na setkę. Dobra, ale koniec chwalenia - nadwozie, zawieszenie kół, układ hamulcowy to jedno wielkie nieporozumienie. Układ hamulcowy jak działa to działa całkiem nieźle - sęk w tym, iż mało, kiedy ten układ jest w pełni sprawny. Tylne hamulce doprowadzają do rozpaczy (łącznie z łożyskami) wymieniać je trzeba prawie tak często jak olej w silniku. Wykończenie wnętrza spartańskie cos ala trabant/wartburg. Z wyposażenia dodatkowego ma się do dyspozycji kierownice i licznik kilometrów .

No i wreszcie to, co najgorsze - brak jakiegokolwiek bezpieczeństwa czynnego lub też biernego! Autko nawet przy drobnym dzwonie składa się jak domino. Miałem kolizję z mały fiatem przy prędkości około 20 km/h (wjeżdżałem pod wiadukt i nie dało się szybciej) efektem tego była demolka przodu i lewego boku Tiktaka - maluch odjechał z miejsca wypadku o własnych siłach. Nie kupowałbym tego autka żonie, bo grozi to rozwodem:)

Fiat Punto.

Zjadłem przysłowiowe zęby ba tych autkach (miałem chyba trzy i pracowałem kupę lat w serwisie fiata) .

Cóż samochód jak dla mnie z wieloma zaletami, ale też niejedną wadą.

Zalety:

Ocynk nadwozia/ mała podatność na korozję (oprócz pokrywy bagażnika ta gnije namiętnie)

Dobre silniki z rodziny FIRE- duża niezawodność, niskie spalanie i dobre osiągi. Lubią gaz, (choć osobiście nie jestem jego zwolennikiem)

Dobrze trzyma się drogi (zwłaszcza wersje z drążkiem stabilizatora zawieszenia przedniego)

Dosyć wygodne wnętrze, spory bagażnik i sporo miejsca z tyłu.

Wady:

Cała masa ,,standardowych" usterek, które trzeba mieć na uwadze, bo powtarzają się w niemal każdym samochodzie:

- pęknięcie alternatora (koszt wymiany około 350-400 pln)

- wybicie zawieszenia tylnego (mocowania belki, sworznie wahaczy) naprawa nie jest tania, średnio około 500 pln za kpl.

- uszkodzenia nagrzewnicy (nieszczelność) - koszt nagrzewnicy nie jest wielki, ale naprawa jest bardzo pracochłonna (demontaż deski rozdzielczej)

- uszkodzenie czujnika temp. płynu chłodzącego - naprawa nie jest trudna ani też specjalnie kosztowna.

- szybkie zużycie sprzęgła - często już w okolicach 70-80 tys kilometrów

- wycieki z silnika (pokrywa zaworów, uszczelniacz wałka rozrządu)

- uszkodzenia cewek zapłonowych - koszt niewielki, ale cewkę najlepiej wozić w bagażniku.

Ogólnie zawieszenie Fiata Punto jest głośne, co zawsze doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Nawet sprawne tłucze się po najmniejszych wybojach. Dodatkowym wielkim minusem Punciaka jest słabe oświetlenie - światła są bardzo kiepskie.

Ogólnie Punto to dobry samochód, ale ciężko znaleźć coś w dobrym stanie. Polecam silniki 1.2 75 i wersje wyposażenia ELX. Minusem w przypadku zakupu Punto dla kobiety może być brak wspomagania układu kierowniczego (miały je nieliczne wersje produkowane zwłaszcza na zachód)

Matiz:

Cóż matiza znam niewiele. Jechałem nim kilka razy i szczerze mówiąc do przyjemności nie zaliczę tych chwil. Głośny silnik wydający dźwięk kosiarki do trawy, bujanie w zakrętach (jak dla mnie autko zachowuje się bardzo niepewnie na drodze), wykończenie wnętrza lepsze niż w Tico ale i tak spartańskie. Pedały chyba jakieś plastikowe, bo każdorazowe naciskanie ich powoduje dziwne dźwięki cos ala trzeszczenie (wydawało mi sie, że za chwile je połamię)- no i są zdecydowanie zbyt blisko siebie (deptałem sobie po butach)

Silnik nawet ciągnie, ale z tego, co wiem potrafi też spalić nie mało paliwka. Powiedzmy, że w ostateczności mógłby być taki samochodzik.

Moja żonka miała do niedawna Peugeota 106 1.1 60 KM. Autko zajefajne, wygodne, mało awaryjne, dynamiczne i oszczędne (spalanie około 6 litrów na 100 km w mieście) niestety miała nim wypadek – na szczęście nikomu nic się nie stało, ale dało mi to do myślenia - wszystkie małe samochody nie oferują należytego poziomu bezpieczeństwa!!! I wszystko dobrze dopóki nic się nie stanie, do tego momentu nawet Tico można uważać za dobry samochód, ale co dalej???

Możecie się śmiać, ale ja kupiłem żonie Poloneza. Pomimo jego wszystkich wad ma kilka bezsprzecznych zalet - jest bezpieczny i tani - za rocznik 1999 dałem 3.5 pln. Włożyłem gaz (w poldku to jakoś przeżyję) i jeździ. Nie jest to demon szybkości, ale do pracy czy z dzieckiem do przedszkola wystarczy. Jest dobrze wyposażony, wygodny i raz jeszcze powtórzę - BEZPIECZNY!!! a to dla mnie najważniejsze.

Pozdrawiam.

Napisano

> Skoda Felicja? oczywiście z silnikiem 1.6

Ja bym felicii nie polecił na pierwsze auto dla kobiety. Wybrałbym coś bardziej "zwrotnego", promień skrętu w felicii jest żałosny co bardzo utrudnia manewrowanie na parkingach, szczególnie dla kobiety która ma uczyć się jeździć.

Napisano

> Ja bym felicii nie polecił na pierwsze auto dla kobiety. Wybrałbym

> coś bardziej "zwrotnego", promień skrętu w felicii jest żałosny

> co bardzo utrudnia manewrowanie na parkingach, szczególnie dla

> kobiety która ma uczyć się jeździć.

w pewnym sensie masz rację, zwrotna to ona nie jest. Ja sama od razu jeździłam właśnie felicją (jest tak do tej pory) i jeśli auto ma wspomaganie to szczerze, nie widzę jakiegoś specjalnego problemu podczas jeżdżenia nią. Nigdy nie maiłam specjalnie problemów z manewrami. Natomiast, jak się na takim nauczy jeździć to potem pojedzie już wszystkim. Tak myślę.

Napisano

JA na Felce robilem kurs na prawko fajne auto smile.gif

A zdawalem na Seacie bleh...

Napisano

> witam klubowiczów

> mam pytanie!!!

> Leganza CDX 2000

Ja z czystym sumieniem moge polecic Matiza mam go juz 4 rok a autko jest prawie 7 letnie. Generalnie jest dosc duze jak na takie autko - piecioro dzwi oraz skladana tylna kanapa daje dosc spore mozliwosci transportu .

Malo pali generalnie czy to lato czy zima w miescie ciagle jest ponizej 7 litrow. Osiagi oraz kultura pracy silknika od kosiarki jak to niektorzy mowia jest przyzwoita jak na 800cm . Zaleta pojemnosci silnika jest niewielki koszt ubezpieczenia

Ewentualne czesci sa stosunkowo niedrogie .Jesli troszeczke dopilnujemy i zadbamy - jak o kazde inne autko to odwdzieczy sie naprawde dluga i bezproblemowa eksploatacja.

Zapraszam tutaj po wiecej informacji klikamy i czytamy

Napisano

> no chyba se jaja robisz , przeciez DU znane bylo kiedys z miekkich

> blaszek, jezdzilem kiedys Espero (dziury od palcow w klapie od

> zamykania ), bliski znajomy mial Tico (az do malej kolizji i

> auto poszlo do kasacji, wczesniej mial wgniote od puszki po

> piwie), Mietki tez do twardych nie nalezaly.

A ty chyba sobie jaja robisz twierdzac iz twarda blacha gwarantuje tobie bezpieczenstwo w samochodzie niewiem.gif

Napisano

> witam klubowiczów

> mam pytanie!!!

za 8 tyś. szału nie ma, ze swojego doświadczenia moge powiedzieć tyle, że jeździłem ticolcem kilka lat i autko do miasta super, jak ktoś o nie dbał to żadnych problemów z hamulcami nie miał, faktem jest, że łozyska piast tylnich szybko padały.

Co do matiza, moje mami takowe auto ma, kilkakrotnie z niego korzystałem i nie powiem na jego temat złego słowa.

Autko w środku pakowne, na wczasy z nad morza w góry jechaliśmy w 4 dorosłe osoby plus bagaże i jakos dojechalismy bez wielkiej gimnastyki. Nawet po Czechach i Słowacji tym latalismy.

Plusem tego auta jest niewielki silniczek /ale dosyć zrywny/ przez co oplaty nie powinny być duże, serwisy dobrze naprawiają te autka, a dostepność częsci zamiennych jest dobra.

Imo za 8 tyś. matizek jest dobrym wyborem na I auto dla kobiety

Napisano

Też uważam że Polonez jako pierwsze auto do nauki to najlepszy wybor zlosnik.gif

blachy pancerne ma hehe.gif

Napisano

> Córce podoba się Twingo

I bardzo fajny samochód ok.gif Dobry silnik, najbardziej obszerne wnętrze w całej klasie maluchów. Zazwyczaj z airbagiem ok.gif

Napisano

> I bardzo fajny samochód Dobry silnik, najbardziej obszerne wnętrze w

> całej klasie maluchów. Zazwyczaj z airbagiem

Bardzo Kobiece autko ,tylko szkoda ,ze 4 osobowe frown.gif

Napisano

> RWD na początek?

Noooo, zwłaszcza, że w pryszczolonezie to normalnie strach mocniej gaz docisnąć, bo to ani szpery, ani TCS, a moc normalnie rzuca na kolana :-D

Wiesz, jeżeli nie ma gołoledzi, to naprawdę nie odczujesz...

Napisano

> Też uważam że Polonez jako pierwsze auto do nauki to najlepszy wybor

> blachy pancerne ma

Pytaliście jakieś niewiasty które nie maja prawka, lub tyle co zrobiły na temat polonez jako pierwsze auto? bo ja dwóch i nie wiedzieć czemu pukały się drobnym paluszkiem po głowie.

Fakt niezaprzeczalny, że w porównaniu z tymi małymi "puszkami" to jest bezpieczny.

pzdr.

Napisano

> To teraz wróć do istoty sprawy, i porównaj kulturę pracy

> silnika z majoneza do innej jednostki benzynowej

> Fiatowskie FIRE 1.1/1.2 wypadają zdecydowanie lepiej.

bo ponieważ w majonezie silniki mają tylko trzy garki grinser006.gif

a jeździ to z deka lepiej grinser006.gif

Napisano

za okolo 8kpln można wybierać grinser006.gif

i za taką kaskę można mieć 3d/5d z klimą elektryką

a jeździ to lepiej niż matiz czy punto zlosnik.gif

pali mniej i sie zwykle nie psuje zlosnik.gif

nie ma opcji że TTTM zlosnik.gif

chociaż sorry jest zlosnik.gif

pali mniej TTTM zlosnik.gif

Napisano

> ile ty synku masz lat? Piszesz o czymś, o czym poczytałeś

25,mam styczność z częściami wysokiej jakości ( oryginały i markowe częsci) i tymi co produkuje pan Henio z rodzinką

> ty pewnie ciężko dachowałeś

Mietek 1

mietek 2

mietek 3

sfilmowany mietek 4

mietek vs panda

Nic na to nie poradze że mietek w przeważającej liczbie kolizji "kładzie się" albo na bok,albo na dach.

Napisano

> za okolo 8kpln można wybierać

> i za taką kaskę można mieć 3d/5d z klimą elektryką

> a jeździ to lepiej niż matiz czy punto

> pali mniej i sie zwykle nie psuje

> nie ma opcji że TTTM

No poza super gownianymi siedzeniami...

Super cienka kierownica

Super 3 garowym silkiem

Kolega mial wypadek,szkoda slow...

Napisano

> Noooo, zwłaszcza, że w pryszczolonezie to normalnie strach mocniej

> gaz docisnąć, bo to ani szpery, ani TCS, a moc normalnie rzuca

> na kolana :-D

hehe.gif

> Wiesz, jeżeli nie ma gołoledzi, to naprawdę nie odczujesz...

Raz jeździłem i to w zimie. Topgira się naoglądałem i chciałem zakręt bokiem wziąć zlosnik.gif Aż dziw bierze, że po stosunku z krawężnikiem nic poważnego się nie stało zlosnik.gifok.gif

Napisano

> No poza super gownianymi siedzeniami...

kolega ma widzę doświadczenia icon_eek.gifrotfl.gif

w litrach od '97 montowane byly także siedzenia kubełkowe zlosnik.gif

> Super cienka kierownica

owszem w litrowkach GL w pozostałych jest grubsza zlosnik.gif

> Super 3 garowym silkiem

no patrz icon_eek.gif ten super 3garkowy silnik ma 53KM icon_eek.gif

zawsze jest opcja 1,3 pali podobnie a mocy ma więcej grinser006.gif

> Kolega mial wypadek,szkoda slow...

kolega kolegi ? a czy kolega miał też wypadek matizem lub punto? grinser006.gif

Napisano

> Bardzo Kobiece autko ,tylko szkoda ,ze 4 osobowe

a musi być 5cio?

Napisano

> mietek vs panda

> Nic na to nie poradze że mietek w przeważającej liczbie kolizji

> "kładzie się" albo na bok,albo na dach.

ale zobacz,że mietek dostał od pandy w bok,ciekawe jakby się panda zachowała

szczerze mówiąc to matiz był sprzedawany na rynkach zachodnich,przechodził wszelkie testy m.in test łosia i skoro został tam dopuszczony do sprzedaży to chyba nie jest z nim tak źle...tym bardziej że w testach zderzeniowych dostał 3gwiazdki czyli tyle samo co panda...a jak wiemy te samochodzy dzieli kilka lat różnicy na korzyść pandy

ktos kiedyś wrzucał filmik jak koleś szaleje mietkiem na ręcznym,auto wcale nie wychylało się mocno na boki

aaaa ostatnio znajomy miał wypadek sierrą,dostał w bok i oczywiście też dachował...kto by pomyślał że duża sierra to wywrotne auto, mogę wrzucić foto

a może dla niedowiarków wrzucić fotki konfrontacji puga 406 z mietkiem???pug doszczętnie skasowany po dachowaniu grinser006.gif wszystko zależy od tego jak się zderzą samochody

Napisano

coś nie mogę załączyć fotki,jakieś błędy wyskakują

Napisano

> ale zobacz,że mietek dostał od pandy w bok,ciekawe jakby się panda

> zachowała

zapewne podobnie ( podobna konstrukcja, nie wiem tylko czy panda ma z tyłu wielowahaczówke czy belke )

> szczerze mówiąc to matiz był sprzedawany na rynkach

> zachodnich,przechodził wszelkie testy m.in test łosia i skoro

> został tam dopuszczony do sprzedaży to chyba nie jest z nim tak

> źle...tym bardziej że w testach zderzeniowych dostał 3gwiazdki

waytogo.gif zgadza się Matiz dla doświadczonego kierowcy jak najbardziej waytogo.gif , jednak dla osób badajacych zarówno sprzętowe jak i swoje możliwości ( czyli nowicjuszy drive.gif ) za kierownicą , sugerował bym coś bardziej stabilnego ( w ten sposób uniknie się paniki w przypadku jazdy na 3 kołach , )

> czyli tyle samo co panda...a jak wiemy te samochodzy dzieli

> kilka lat różnicy na korzyść pandy

> ktos kiedyś wrzucał filmik jak koleś szaleje mietkiem na ręcznym,auto

> wcale nie wychylało się mocno na boki

> aaaa ostatnio znajomy miał wypadek sierrą,dostał w bok i oczywiście

> też dachował...kto by pomyślał że duża sierra to wywrotne auto,

> mogę wrzucić foto

> a może dla niedowiarków wrzucić fotki konfrontacji puga 406 z

> mietkiem???pug doszczętnie skasowany po dachowaniu wszystko

> zależy od tego jak się zderzą samochody

oczywiści ewaytogo.gif

Co do bezpieczeńśwta jakie oferuje majonez w przypadku kolizji nikt nie zgłasza najmniejszych zastrzeżeń. ( zderzenie mietka i cordoby )

Napisano

Nie pogrążaj się, przykłady, które podałeś to samochody które wpadły w rów albo zostały uderzone w bok nie dowodzi to niczego misiu.

Senator

Yaris

Rover

Berlingo

Itd...

Napisano

Ja dopiero co sprzedałem Fiata Uno 0.9 z 2001 roku, przebieg znikomy - 38 000km za kwote mieszcaca sie spokojnie w zalozonym limicie. Auto było w świetnym stanie wizualnie i mechanicznie, lać benzyne i jeździć. Ewentualnie później jakieś naprawy nie zrujnują budżetu. Autko może nie jest piękne, ale napewno przestronne, tanie w utrzymaniu i praktyczne. Jeśli tylko dałoby się znaleźć taki egzemplarz, to z czystym sumieniem polecam.

Napisano

> Co do bezpieczeńśwta jakie oferuje majonez w przypadku kolizji nikt

> nie zgłasza najmniejszych zastrzeżeń. ( zderzenie mietka i

> cordoby )

to znowu nie odzwierciedla nic, matiz dostał praktycznie w błotnik a cordoba uderzyła połową przodu

Zresztą prawda jest taka,że nawet super bezpieczne 5gwiazdkowe auta są bezpieczne przy takim uderzeniu jak w teście a jak już dostaną pod troszkę innym kątem to też moga się różnie zachować. Matiz jest mały,ma krótki przód więc musi się pognieść konkretnie ale mimo to i tak jest w miarę bezpieczny jak na auto za te pieniądze

Napisano

... stał się dywagacją p.t. "które auto jest najlepsze na świecie i dlaczego jest to 3-garny matiz, a wszystko inne to syf ostatni" - zamykam wątek.

Autor, biorąc pod uwagę, że tak na dobrą sprawę niewiele merytorycznego się dowiedział, może powtórnie założyć ten sam wątek, przy czym KAŻDY przejaw matizodżihadu zostanie zeń wycięty...

Łączę różne takie :-D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.