Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczny włącznik świateł - manual

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Mój błąd - miało być : kontr.ładowania. Zasugerowałem się i

> walnąłem.Przepraszam. Zaraz poprawię.

Aaa... czekaj... Urządzenie podłącza się POD KONTROLKĘ ŁADOWANIA, a nie automat załącza kiedy zgaśnie kontrolka. Nie zrozumiałem Cie. wink.gif

Ciągle mam w głowie urządzenie, które podłączone jest na stałe do instalacji "po stacyjce" i czeka aż napięcie wzrośnie powyżej zadanego progu np. 13,8V czyli de facto po odpaleniu silnika i zgaśnięciu kontrolki ładowania. Ale to przez to, że ostatnio trzy takie podłączałem. Jazdy są z nimi i powiem, że kolega art2 miał farta, że urządzenie zaskoczyło mu od pierwszego razu i nie ma z nim problemów zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Mój błąd - miało być : kontr.ładowania. Zasugerowałem się i

> walnąłem.Przepraszam. Zaraz poprawię.

zapodaj to w formie schematu jak mozesz smile.gif

Napisano

> Ciągle mam w głowie urządzenie, które podłączone jest na stałe do

> instalacji "po stacyjce" i czeka aż napięcie wzrośnie powyżej

> zadanego progu np. 13,8V czyli de facto po odpaleniu silnika i

> zgaśnięciu kontrolki ładowania. Ale to przez to, że ostatnio

> trzy takie podłączałem. Jazdy są z nimi i powiem, że kolega art2

> miał farta, że urządzenie zaskoczyło mu od pierwszego razu i nie

> ma z nim problemów

> Pozdroofka

Też założyłem takie coś i jakieś chyba 4 miesiace temu i odpukać działa na razie bez problemu.

Pozdro

Napisano

A mnie ten automat wali błędami,jak go odpiąłem-spokój.

Może w weekend z czytam o co biega,bo na ten czas czasu brak na pierdoły.Ale tak w sumie dziwny przypadek.

Napisano
  • Autor

> Też założyłem takie coś i jakieś chyba 4 miesiace temu i odpukać

> działa na razie bez problemu.

No to miałeś fart wink.gif

Opowiem o moijej wczorajszej walce zlosnik.gif Traf chciał, że była to Asterka. Człowiek nie chciał naszego kącikowego automatu, bo powiedział, że nie chce "samoróbki" tylko jakiś "firmowy" (czytaj z allegro hehe.gif ). Najpierw zapytalem czy jego zdaniem te z allegro rosną na drzewach czy może też ktoś je składa grinser006.gif

No, ale klient nasz pan, niech ma z allegro.

Człowiek zakupił, podłączam na pająka. Odpalam silnik - świateł nie ma zlosnik.gif Rozłączam i podpinam automat pod regulowany zasilacz, zaczynam od 12V i zwiększam napięcie. Przy 14V słyszę, że przekaźnik się zamknął. Mierzę napięcie na akumulatorze przy pracującym silniku, 13,2V zlosnik.gif

Dzwonię do producenta i pytam, czy wszystkie jego automaty mają to same napięcie progowe. Gościu mówi, że oddzwoni. Po godzinie dzwoni i mówi że sprawdził prawie sto sztuk i najniższe napięcie w jednym z nich to 13,2V. Pozostałe to głównie 13,6 i 13,8. Teoretycznie ten 13,2 mógłby od biedy być ale nie chciałem czekać na ewentualne odeslanie, przysłanie nowego itp więc postanowiłem "znaleść" brakujące napięcie wink.gif Wymieniłem kabel idący od alternatora do rozrusznika na grubszy, poczyściłem pilnikiem i papierem styki na rozruszniku, wyczyściłem klemy, poprawiłem masę na karoserii, czyli zrobiłem na tip-top. Odpalam auto, 14,2 V zlosnik.gif

Podłączam na pewniaka automat, dołożyłem kontrolkę świateł, odpalam auto - świateł nie ma zlosnik.gif

Podłączam miernik pod akumulator, napięcie 12,6V, człowiek odpala a ja obserwuję miernik. A tu niespodzianka. Napiecie zamiast jak u białego człowieka wskoczyć na 14,2 ono leniwie przez 17 sekund wspina się od 12,6 do 14V i zapalają się światła zlosnik.gif

Wiem, że te problemy to nie wina automatu tylko instalacji auta, ale jedna rzecz jest z pewnościa wadą urządzenia. We wszystkich trzech, które zakładałem zdarza się tak, że włączamy stacyjkę a tu niespodzianka - światła już są zapalone. A nie powinny, bo napięcie jest poniżej progowego. Pomaga wyłaczenie na chwilę automatu wyłącznikiem, który jest na wyposażeniu. Podobny objaw opsiwal zdaje się art2. Ale i na to znalazłem sposób wink.gif Instrukcja zaleca podłączyć zasilanie "po stacyjce" czyli do magistali "15". A ja podłączalem do magistrali "15A" (tak się nazywa w Oplu) czyli tej odłączanej na czas rozruchu. W związku z tym, nawet jeżeli automat zaskoczy nas włączeniem świateł bez uruchomienia silnika, to kiedy przekręcamy kluczyk aby zakręcić rozrusznikiem, zasilanie samo się odłącza i światła gasną smile.gif Poźnie oczywiście znów się zapalają kiedy silnik wystartuje.

Jednym słowem nasz kącikowy automat wygląda jak mocarz wink.gif Nie zależy ani od stanu instalacji ani od widzimisię układu elektronicznego a jedynie od poziomu oleju w misce smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> zapodaj to w formie schematu jak mozesz

Można wstawić wyłącznik na przewód do masy. Przekaźnik samochodowy 12V/30A minimum.

Napisano

We wszystkich

> trzech, które zakładałem zdarza się tak, że włączamy stacyjkę a

> tu niespodzianka - światła już są zapalone. A nie powinny, bo

> napięcie jest poniżej progowego. Pomaga wyłaczenie na chwilę

> automatu wyłącznikiem, który jest na wyposażeniu. Podobny objaw

> opsiwal zdaje się art2. Ale i na to znalazłem sposób Instrukcja

> zaleca podłączyć zasilanie "po stacyjce" czyli do magistali

> "15". A ja podłączalem do magistrali "15A" (tak się nazywa w

> Oplu) czyli tej odłączanej na czas rozruchu. W związku z tym,

> nawet jeżeli automat zaskoczy nas włączeniem świateł bez

> uruchomienia silnika, to kiedy przekręcamy kluczyk aby zakręcić

> rozrusznikiem, zasilanie samo się odłącza i światła gasną

> Poźnie oczywiście znów się zapalają kiedy silnik wystartuje.

> Jednym słowem nasz kącikowy automat wygląda jak mocarz Nie zależy

> ani od stanu instalacji ani od widzimisię układu elektronicznego

> a jedynie od poziomu oleju w misce

> Pozdroofka

============================

Miałem ten objaw i sprzedawca polecił mi pewną rzecz zrobić .To jego odpowiedz :

Witam

Jest to normalny objaw w niektórych autach występuje strzał, jak by pan podłączył oscyloskop to zobaczył by pan iż podczas włączenia stacyjki jest wyładowanie z komputera lub cewki ponad 13V i powoduje załączenie naszego włącznika.(objaw normalny w niektórych autach), trzeba zastosować wtedy kondensatorek (koszt około 0,20zł).

16V 470uF lub 2200uF lub wyjąć ze starego radia lub jakiegoś starego telewizora, występują takie i podłączyć nóżka minusa do białego naszego przewodu i nóżka plusa do biało- czerwonego.

Mi poprostu wymienił urządzenie na sprawne i nie mam tego problemu .

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Miałem ten objaw i sprzedawca polecił mi pewną rzecz zrobić .To jego

> odpowiedz :

> Witam

> Jest to normalny objaw w niektórych autach występuje strzał, jak by

> pan podłączył oscyloskop to zobaczył by pan iż podczas włączenia

> stacyjki jest wyładowanie z komputera lub cewki ponad 13V i

> powoduje załączenie naszego włącznika.(objaw normalny w

> niektórych autach), trzeba zastosować wtedy kondensatorek (koszt

> około 0,20zł).

> 16V 470uF lub 2200uF lub wyjąć ze starego radia lub jakiegoś starego

> telewizora, występują takie i podłączyć nóżka minusa do białego

> naszego przewodu i nóżka plusa do biało- czerwonego.

> Mi poprostu wymienił urządzenie na sprawne i nie mam tego problemu .

> Pozdrawiam

No jest to jakieś rozwiązanie. A swoją drogą, skoro to jest takie normalne i powszechne zjawisko oraz kosztuje 0,20zł to dlaczego od razu nie montuje kondensateora w układzie wink.gif Oszczędziłby sobie odpowiedzi na pytania zaniepokojonych użytkowników. smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> No jest to jakieś rozwiązanie. A swoją drogą, skoro to jest takie

> normalne i powszechne zjawisko oraz kosztuje 0,20zł to dlaczego

> od razu nie montuje kondensateora w układzie Oszczędziłby sobie

> odpowiedzi na pytania zaniepokojonych użytkowników.

> Pozdroofka

=============

Teraz już montuje to standardowo ,oraz poprawia układy ,jeżeli ktoś się do niego zgłosi.

p.s.

Na 100 sprzedanych układów ,10 mialo problemy i to jest kwestia instalacji w samochodzie ,a nie wina układu.

Napisano

> =============

> Teraz już montuje to standardowo ,oraz poprawia układy ,jeżeli ktoś

> się do niego zgłosi.

> p.s.

> Na 100 sprzedanych układów ,10 mialo problemy i to jest kwestia

> instalacji w samochodzie ,a nie wina układu.

p.s.

Uklad jest niezły ,bo wiem kiedy mi "pada" alternator .Po prostu nie włączą mi się światla .

Napisano

Witam!

Zmontowałem 2 układy na tranzystorkach i mam mały problem. W Asterce z 94r. obydwa działają bez zarzutu, a w 97 pojawia sie problem. Przy pierwszym uruchomieniu silnika wszystko działa tak jak powinno, światła sie zapalaja. Ale przy następnym uruchomieniu już nie zadziała, trzeba puknąć w przekaźnik. Po dłuższej przerwie (ostudzeniu układu?) znów działa bez problemu. Może ktoś już miał podobny problem ?

Napisano
  • Autor

> Zmontowałem 2 układy na tranzystorkach

Które? Bo już kilka wersji się pojawiło wink.gif

> z 94r. obydwa działają bez zarzutu, a w 97 pojawia sie problem.

> Przy pierwszym uruchomieniu silnika wszystko działa tak jak

> powinno, światła sie zapalaja. Ale przy następnym uruchomieniu

> już nie zadziała, trzeba puknąć w przekaźnik. Po dłuższej

> przerwie (ostudzeniu układu?) znów działa bez problemu. Może

> ktoś już miał podobny problem ?

A zmierz jakie jest napięcie na akumulatorze tuż po odpaleniu obu aut "za drugin razem".

Napisano

Dokładnie to ten:

zero9.jpg

Tylko rezystory dałem 1k bo takie były pod ręką zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie to ten:

> Tylko rezystory dałem 1k bo takie były pod ręką

A co z napięciem?

Napisano

Napięcie jest ok 14,5V. Ale zmierzyłem napięcie na przekaźniku po uruchomieniu silnika: jest 7,5V, ale jak miernik podłącze do masy przed tranzystorem to już pokazuje 14,5 więc masa gdzieś ginie na tranzystorze...

Napisano

Witam

Kupiłem na allegro włącznik: http://www.allegro.pl/item187023274_automat_wlacznik_swiatel_z_podtrzymaniem.html

Niestety mam z nim problem.

Podłączam wszystko tak jak trzeba (pod kontrolkę oleju). Zapalenie świateł następuje prawie odrazu po przekręcenieu kluczyka tzn kiedy zaczyna kręcić już rozrusznik, a jeszcze nie zdążyła zgasnąć kontrolka. Co z tym fantem można zrobić??

Aha Po zapaleniu silnika kontrolka oleju nie gasnie tylko zaczyna się żarzyć

Napisano

Podłączyłem dziś automat ale nie wszystko działa. Najważniejsze działa (światłe mijania odpalają).

Natomiast niespodzianki to:

- w gnieździe brak pinu 58R więc nie można wyłączyć automatu jeśli przekręcę oryginalny wyłącznik (ale to mniej dokuczliwe)

- zwarcie przewodów podłączonych do pinów 58L i 58K nie powoduje zaświecenia ani pozycyjnych ani podświetlenia deski a za to włączają się przeciwmgielne yikes.gif

Napisano

lelek ktora wersje wlacznika masz zamontowana u siebie?

watek sie tak rozrosl (a mial byc streszczeniem zeby.GIF) i pojawily sie juz takie modyfikacje, ze pogubic sie mozna, ktory jest ok, a ktory nie.

Napisano

> Natomiast niespodzianki to:

> - w gnieździe brak pinu 58R więc nie można wyłączyć automatu jeśli

> przekręcę oryginalny wyłącznik (ale to mniej dokuczliwe)

Może w gnieździe nie ma 58R ale włącznik pewnie masz standardowy więc jak wyjmiesz włącznik i spojrzysz na niego od tyłu to tam powinien być styk 58R i do niego można podlutować przewód.

> - zwarcie przewodów podłączonych do pinów 58L i 58K nie powoduje

> zaświecenia ani pozycyjnych ani podświetlenia deski a za to

> włączają się przeciwmgielne

Ciekawa sprawa hmm.gif Ale przeciwmgielne żeby się włączyły to trzeba wcisnąć włącznik od nich.

Napisano

> Witam

> Kupiłem na allegro włącznik:

> http://www.allegro.pl/item187023274_automat_wlacznik_swiatel_z_podtrzymaniem.html

> Niestety mam z nim problem.

> Podłączam wszystko tak jak trzeba (pod kontrolkę oleju). Zapalenie

> świateł następuje prawie odrazu po przekręcenieu kluczyka tzn

> kiedy zaczyna kręcić już rozrusznik, a jeszcze nie zdążyła

> zgasnąć kontrolka. Co z tym fantem można zrobić??

> Aha Po zapaleniu silnika kontrolka oleju nie gasnie tylko zaczyna się

> żarzyć

20.GIFPodłącz pod kontrolkę ładowania (pin 2 w dużym złączu zegarów- kabel biało/niebieski ).Na 100% zadziała.

Napisano

> Podłącz pod kontrolkę ładowania (pin 2 w dużym złączu zegarów- kabel

> biało/niebieski ).Na 100% zadziała.

Właśnie wydaje mi sie ze juz probowałem i lipa frown.gif

QRde chyba ze juz cos pokrecilem

Napisano

> Może w gnieździe nie ma 58R ale włącznik pewnie masz standardowy więc

> jak wyjmiesz włącznik i spojrzysz na niego od tyłu to tam

> powinien być styk 58R i do niego można podlutować przewód.

I wtedy go nie wcisne na miejsce

> Ciekawa sprawa Ale przeciwmgielne żeby się włączyły to trzeba

> wcisnąć włącznik od nich.

Oglądam schematy i coś mi się już rozjaśnia. Będę walczył dalej

Napisano
  • Autor

> lelek ktora wersje wlacznika masz zamontowana u siebie?

Mam wersję najprostszą: 3 przekaźniki z rezystorem przed Pr3. No, do tego kontrolki i wyłącznik masy ale to szczegóły:

swiat.jpg

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Kupiłem na allegro włącznik:

> http://www.allegro.pl/item187023274_automat_wlacznik_swiatel_z_podtrzymaniem.html

Na focie widać, że to tylko przekaźnik. To tak jakbyśw kącikowym automacie wywalił wszystko i zostawił Pr3

> Aha Po zapaleniu silnika kontrolka oleju nie gasnie tylko zaczyna się

> żarzyć

Ta sama sytuacja co w kącikowym automacie, która wymusiła zastosowanie rezystora na pinie 8 : za mała rezystancja cewki przekaźnika.

Podsumowując: żądać 25zł za przekaźnik i wyłącznik lampkowy... spineyes.gifmlot.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> - w gnieździe brak pinu 58R więc nie można wyłączyć automatu jeśli

> przekręcę oryginalny wyłącznik

To nie podłączaj do 58R. Chodzi o napięcie, które pojawia się po włączeniu wyłącznika świateł w pozycję "pozycyjne". Weż je choćby z żarówki pozycyjnych, któregoś z bezpieczników, żarówki podświetlenia zegarów itp. Pomyśl, co włącza się po przekręceniu w pozycję "pozycyjne".

Napisano

Dostałem takiego e-maila od sprzedającego.

"musisz podłączyć podk kontrolkę ładowania bo na niej pojawi się +12V po wzbudzeniu alternatora a na przewodzie od ciśnienia oleju po prostu "ginie" masa po odpaleniu auta

Możesz wpiąć się przy zegarach, albo przy samym alternatorze (zależy jak wolisz-ja bym wolał przy altku)"

Może mi ktos powiedzieć czy to chodzi i pin 2 o którym pisał wczesniej kolega??

Napisano
  • Autor

> a na przewodzie od ciśnienia oleju po

> prostu "ginie" masa po odpaleniu auta

Marny z niego elektryk... Ten "przewód na którym TYLKO ginie masa" podłączony jest drugim końcem do 12V smile.gif

> Możesz wpiąć się przy zegarach, albo przy samym alternatorze (zależy

> jak wolisz-ja bym wolał przy altku)"

> Może mi ktos powiedzieć czy to chodzi i pin 2 o którym pisał

> wczesniej kolega??

Tak, to ten pin, przewód niebiesko-czarny.

Napisano

> Marny z niego elektryk... Ten "przewód na którym TYLKO ginie masa"

> podłączony jest drugim końcem do 12V

> Tak, to ten pin, przewód niebiesko-czarny.

Muszę przeprosić. Zakrecilem sie smile.gif To nie ten sprzedajacy mi odpwoeidzial tylko ktos z innego forum smile.gif

Jutro zobacze i sie pobawie smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Muszę przeprosić. Zakrecilem sie To nie ten sprzedajacy mi

> odpwoeidzial tylko ktos z innego forum

> Jutro zobacze i sie pobawie

> Pozdrawiam

pin 2 w dużym złączu zegarów- kabel biało/niebieski

Napisano

Witajcie,

Cały czas męczycie asterke F a mnie interesuje G smile.gif

Poszperalem i znalazlem takie coś:

dzienne.jpg

posprawdzalem piny i wszystkie ida tak jak w F

Umie ktoś rozszyfrować jak to jest zbudowane (ja nie rozumiem tylko tego przekaznika z tranzystorkiem razem)??

Pozdrawiam

Pablo79

Napisano
  • Autor

> pin 2 w dużym złączu zegarów- kabel biało/niebieski

Sorry, ale BLSW to nie jest biało/niebieski:

278838787-bl.JPG

Zobacz jaki przewod siedzi w pinie 2:

z12.jpg

post-36940-14352482122646_thumb.jpg

Napisano

> Sorry, ale BLSW to nie jest biało/niebieski:

> Zobacz jaki przewod siedzi w pinie 2:

tam jest BLWS, a WS to biały (Weiss),

a na fotce nie widać bo 2 jest u góry po lewej

Napisano
  • Autor

> tam jest BLWS

Uuuups... Literki mi się przestawiły zlosnik.gif

Ale to i tak nie jest biało/niebieski tylko niebiesko/bialy. wink.gif

> a na fotce nie widać bo 2 jest u góry po lewej

Czekaj, nie ta fota mi się wkleiła zlosnik.gif Tu widać, że jest niebiesko-biały:

z13.jpg

Napisano

> I wtedy go nie wcisne na miejsce

Wcisnąć wciśniesz na pewno. Jak podpiąć kabelki pod włącznik opisywał kolega Lukasz32 tutaj

i w kolejnych postach są zdjęcia jak to wygląda. Jak dla mnie to jest dosyć wygodne miejsce żeby sie wpiąć ale zawsze możesz szukać plusa po pozycjach dalej w instalacji tak jak napisał kolega Lelek. Ale nie wiem czy czasem w ten sposób nie odetniesz załączania krótkich.

Pozdrawiam

Napisano

Niestety nie wiem o co chodzi. Po podłączeniu pod kontrolkę zasilania odrazu po przekręceniu kluczyka (kiedy zapalają się kontrolki bez krecenia rozrusz) zapalaja sie swiatla frown.gif

Juz nic nie rozumiem

Napisano

> Niestety nie wiem o co chodzi. Po podłączeniu pod kontrolkę zasilania

> odrazu po przekręceniu kluczyka (kiedy zapalają się kontrolki

> bez krecenia rozrusz) zapalaja sie swiatla

> Juz nic nie rozumiem

Przy prawidowym podłączeniu jest to niemożlie, ponieważ przed kontrolką przy niepracującym silniku jest -0, i dzięki temu świeci kontrolka. Musiałeś wpiąć się z drugiej strony żaróweczki a tam jest +12V. Popraw to i musi być ok. Wepnij się w wiązkę przed wtyczką, a nie w tablicę .Tam jest ten przewód biało-niebieski czy niebiesko biały na 2 pin.

Napisano

> Przy prawidowym podłączeniu jest to niemożlie, ponieważ przed

> kontrolką przy niepracującym silniku jest -0, i dzięki temu

> świeci kontrolka. Musiałeś wpiąć się z drugiej strony żaróweczki

> a tam jest +12V. Popraw to i musi być ok. Wepnij się w wiązkę

> przed wtyczką, a nie w tablicę .Tam jest ten przewód

> biało-niebieski czy niebiesko biały na 2 pin.

Ale właśnie po wpięciu się w ten pin ciągle mi się zapala. Zauwazyelm ze po przekreceniu stacyjki pojawia sie tam ok 0,8V napiecia tzn chyab zasialnei zaroweczki. Czy mozliwe aby to przez to odrazu przekaxnik załączał.

Pozdrawiam

Napisano

> Ale właśnie po wpięciu się w ten pin ciągle mi się zapala. Zauwazyelm

> ze po przekreceniu stacyjki pojawia sie tam ok 0,8V napiecia tzn

> chyab zasialnei zaroweczki. Czy mozliwe aby to przez to odrazu

> przekaxnik załączał.

> Pozdrawiam

Niemożliwe aby 0,8 V odpaliło przekaźnik. A czy masz dobrze podłączony przewód minusowy do masy. Bo tu może być błąd. To jest ostatnia możliwość takiego działania. Przewód minusowy musi być podłączony albo do brązowego , albo wprost do masy. Za zegarami po prawej jest taka śruba na klucz 10, do której jest podłączona brązowa masa.Jeżeli sygnał masz z biao-niebieskiego, to mase musisz mieć źle podłączoną, cudów nie ma. Aby pokazać gdzie masz się włączyć w biało-niebieski wykorzystałem foto kol. Lelka. Jak zrobisz to napisz , bo to ciekawe gdzie był błąd w tak prostym układzie.

Napisano

> Niestety nie znam schematu Astry G. Jest całkiem możliwe, że po

> pewnych przeróbkach (szczególnie jeśli chodzi o włączenie w

> oryginalną instalację) da się go dostosowac do Astry G. Może jak

> pojawi się kolega master22221 rzuci trochę światła.

> Pozdroofka

wczoraj wam wrzucilem schemacik i pisalem ze oznaczenia wyprowadzen sa identyczne i prowadza w identyczne miejsca w instalacji w Astrze G tylko kolory kabli sie roznia. Tylko za cholere nie wiem gdzie szukac tego zlacza w G

Napisano

> wczoraj wam wrzucilem schemacik i pisalem ze oznaczenia wyprowadzen

> sa identyczne i prowadza w identyczne miejsca w instalacji w

> Astrze G tylko kolory kabli sie roznia. Tylko za cholere nie

> wiem gdzie szukac tego zlacza w G

Z tyłu skrzynki bezpieczników.

Moja była na wiązce kabli wychodzącej ze skrzynki bezpieczników przymocowana taśmą klejącą.Sięgnąłem ją po wyjęciu zegarów.

Napisano

> Z tyłu skrzynki bezpieczników.

> Moja była na wiązce kabli wychodzącej ze skrzynki bezpieczników

> przymocowana taśmą klejącą.Sięgnąłem ją po wyjęciu zegarów.

A myślisz że da się od bezpieczników sięgnąć ?

Napisano

> Niemożliwe aby 0,8 V odpaliło przekaźnik. A czy masz dobrze

> podłączony przewód minusowy do masy. Bo tu może być błąd. To

> jest ostatnia możliwość takiego działania. Przewód minusowy musi

> być podłączony albo do brązowego , albo wprost do masy. Za

> zegarami po prawej jest taka śruba na klucz 10, do której jest

> podłączona brązowa masa.Jeżeli sygnał masz z biao-niebieskiego,

> to mase musisz mieć źle podłączoną, cudów nie ma. Aby pokazać

> gdzie masz się włączyć w biało-niebieski wykorzystałem foto kol.

> Lelka. Jak zrobisz to napisz , bo to ciekawe gdzie był błąd w

> tak prostym układzie.

Masa jest i reszta tez jest dobrze podłaczona. Sprawdzałem wszystko jeszcze raz. Dziwi mnie tylko jedno. Tam w tym układzie z allegro postojowki i mijania podpiete sa pod jeden styk i w tym postowjowki sa poprzez 2 klable (lewa i prawa z diodą np dla VW).

Kiedy zapale postojowki nie pojawia sie napiecie, na styku. Dopiero po zalaczeniu swiatel mijania.

Czy po zapaleniu postojówke powinno pojawic sie napiecie.

To przez te diody. nie ma napiecia. Bo przed dioda jest.

Juz zdglupialem i nie wiem co jest zle. Czy ja cos zle podlaczam czy cos ten uklad z allegro zle ktos skleil smile.gif

Napisano

> A myślisz że da się od bezpieczników sięgnąć ?

Jeżeli zdejmiesz osłonę nad nogami kierowcy i poświecisz sobie to może..

U mnie była cała łącznie z gniazdem owinięta czarną taśmą izolacyjną - ledwo ją zobaczyłem.

A sprawdzałeś czy są styki w gnieździe 32 skrzynki bezpieczników ?

Napisano

> Jeżeli zdejmiesz osłonę nad nogami kierowcy i poświecisz sobie to

> może..

> U mnie była cała łącznie z gniazdem owinięta czarną taśmą izolacyjną

> - ledwo ją zobaczyłem.

> A sprawdzałeś czy są styki w gnieździe 32 skrzynki bezpieczników ?

nie, rozumiem ze jak nie mam to nie mam czego szukac?

Napisano

> Masa jest i reszta tez jest dobrze podłaczona. Sprawdzałem wszystko

> jeszcze raz. Dziwi mnie tylko jedno. Tam w tym układzie z

> allegro postojowki i mijania podpiete sa pod jeden styk i w tym

> postowjowki sa poprzez 2 klable (lewa i prawa z diodą np dla

> VW).

> Kiedy zapale postojowki nie pojawia sie napiecie, na styku. Dopiero

> po zalaczeniu swiatel mijania.

> Czy po zapaleniu postojówke powinno pojawic sie napiecie.

> To przez te diody. nie ma napiecia. Bo przed dioda jest.

> Juz zdglupialem i nie wiem co jest zle. Czy ja cos zle podlaczam czy

> cos ten uklad z allegro zle ktos skleil

Po to są te diody aby napięcie się nie pojawiało.Diody są wstawione jako zapora aby napięcie z postojówek nie wchodziło na mijania, bez tych diod nie można by włączyc postojówek samych.Jeżeli masz dobrze podłączone to odpal bez podłączania postojówek. Obydwa kable od postojówek podłącz razem do bezpiecznika nr 18 do przewodu w jego dolnej części.

.

Napisano

> nie, rozumiem ze jak nie mam to nie mam czego szukac?

Jeżeli brak styków to na 100% brak reszty instalacji.

Chyba to jest gniazdo 32 ale na pewno jest opisane odpowiednim piktogramem na pokrywce.

Napisano

> Masa jest i reszta tez jest dobrze podłaczona. Sprawdzałem wszystko

> jeszcze raz. Dziwi mnie tylko jedno. Tam w tym układzie z

> allegro postojowki i mijania podpiete sa pod jeden styk i w tym

> postowjowki sa poprzez 2 klable (lewa i prawa z diodą np dla

> VW).

> Kiedy zapale postojowki nie pojawia sie napiecie, na styku. Dopiero

> po zalaczeniu swiatel mijania.

> Czy po zapaleniu postojówke powinno pojawic sie napiecie.

> To przez te diody. nie ma napiecia. Bo przed dioda jest.

> Juz zdglupialem i nie wiem co jest zle. Czy ja cos zle podlaczam czy

> cos ten uklad z allegro zle ktos skleil

Wstawiam schemat jak powinien być połączony sam wyłącznik, tylko u ciebie są 2 diody równolegle.

Napisano

> Wstawiam schemat jak powinien być połączony sam wyłącznik, tylko u

> ciebie są 2 diody równolegle.

Zrobilem tak:

Dałem opornik 2,2k (bez opornika zarzyła sie kontrolka) i podlaczylem to pod kontrolke olejuponieważ po podlaczeniu pod kontr ladowania z tym opornikiem bylo tak samo tzn odrazu wlaczaly mi sie swiatala.

Nie wiem czy to to ale zmierzylem (po przekreceniu kluczyka, kiedy kontrolki palily sie) ze na kontr. oleju idzie na zarowke 0,1V a na kontr. ladowania 0,6V. Moze dlatego sa takie jaja.

Sam nie wiem pod co lepiej czy pod ladowanie czy pod czujnik cisnienia oleju.

Napisano

Podpinając się mam pytanie. Mam kostkę obok skrzynki bezpieczików z 8 pinów jeden pusty (chyba 7 - i to chyba normalne czytając ten wątek). I chcę zakupić oryginał oplowski ale on ma 8 końcówek?? dokładnie taki www.allegro.pl/item190113325_automatyczny_wlacznik_swiatel_opel_oryginalny.html, i mam pytanie czy kontrolka na zegarach oznaczona S też będzie świecić po wkręceniu żarówki, czy będzie poprawnie działał?? Dzięki za info

pozdr

Napisano

> Podpinając się mam pytanie. Mam kostkę obok skrzynki bezpieczików z 8

> pinów jeden pusty (chyba 7 - i to chyba normalne czytając ten

> wątek). I chcę zakupić oryginał oplowski ale on ma 8 końcówek??

> dokładnie taki

> www.allegro.pl/item190113325_automatyczny_wlacznik_swiatel_opel_oryginalny.html,

> i mam pytanie czy kontrolka na zegarach oznaczona S też będzie

> świecić po wkręceniu żarówki, czy będzie poprawnie działał??

> Dzięki za info

> pozdr

20.GIFMyślę że nie będziesz miał połączenia między pinem nr 7 w gnieździe (to puste) a kontrolką S. Można to obejść podłączając się pod pin4 w gnieździe i do kontrolki. Ale wtedy będzie to kontrolka świateł mijania a nie urządzenia.

Natomiast sam przekaźnik będzie normalnie chodził, tylko trochę drogo.

Nie zapomnij wstawić bezpiecznika nr 27.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.