Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Może tym razem zdarze

Featured Replies

Napisano

> a pociagiem na kolonie bys je puscil?

> ostatnio niedaleko olsztyna pociag przylozyl w ciezarowke i wykolila

> sie lokomotywa + 2 wagony. dalej uwazasz ze to w sumie nic zlego

> co robia? :

> pozdro

i co moze ciezarowka pomiedzy szlabanami przejerzadzala?? screwy.gif

Napisano

> dzisiaj kazdy gdzies sie spieszy a stojac przed zamknietym przejazdem

> gdzie pociagu nie widac prze kilka minut to naprawde strata

> czasu i nerwow.

> nic by sie nikomu nie stalo gdyby np. szlabany zostawaly zamkniete 1

> minute przed przejazdem pociagu.

Wiesz z jaką prędkościa poruszają się pociągi ?? Niech będzie to 100 km/h a bywa i troche wiecej. W ciagu sekundy on przejezdza kilkadziesiat metrow. TY nie masz czasu na reakcje, niech cos sie stanie na przejezdzie, glupi pech ze silnik zgasnie, pies wyskoczy, telefon zadzwoni i odbierzesz i przez to sie zagapisz i zwolnisz i milion innych przypadkow. Na maszyniste nie masz co liczyc, kilkudziesieciu ton nie jest w stanie wychamowac z takiej predkosci na odcinku mniejszym niz ok. 1000 metrow.

Nikt nie jest w stanie tak wyliczyc wszystkiego aby w ciagu minuty opuscic szlabany i zatrzymac ruch z zachowaniem podstawowych zasad bezpieczenstwa.

Napisano

> Wiesz z jaką prędkościa poruszają się pociągi ?? Niech będzie to 100

> km/h a bywa i troche wiecej. W ciagu sekundy on przejezdza

> kilkadziesiat metrow. TY nie masz czasu na reakcje, niech cos

> sie stanie na przejezdzie, glupi pech ze silnik zgasnie, pies

> wyskoczy, telefon zadzwoni i odbierzesz i przez to sie zagapisz

> i zwolnisz i milion innych przypadkow. Na maszyniste nie masz co

> liczyc, kilkudziesieciu ton nie jest w stanie wychamowac z

> takiej predkosci na odcinku mniejszym niz ok. 1000 metrow.

> Nikt nie jest w stanie tak wyliczyc wszystkiego aby w ciagu minuty

> opuscic szlabany i zatrzymac ruch z zachowaniem podstawowych

> zasad bezpieczenstwa.

no dobra niech beda nawet 3 minuty ale nie od razu 10.

Napisano

> Wiesz z jaką prędkościa poruszają się pociągi ?? Niech będzie to 100

> km/h a bywa i troche wiecej.

uzupełnienie do mojej wcześniejszej wypowiedzi - pociąg z węglem (a tylko takie tam jeżdzą) na tym przejezdzie robi góra 40 km/h,często mniej

Napisano

> no dobra niech beda nawet 3 minuty ale nie od razu 10.

A może 3,5??

Odpocznij, odsapnij, przemyśl jeszcze raz dobrze to co wypisujesz w tym wątku!

Napisano

> stoje sobie przed zamknietym przejazdem kolejowym, a tu nagle (juz po

> paru minutach stania) dwoch "odważnych" postanowiło

> przejechac......

> witki mi opadly

> a TU tak dla przypomienia jak ktos wczesniej nie widzial jak to sie

> konczy

To chyba i tak bezpieczniejsze niż wjeżdżanie na ostatnią chwilę i ryzykowanie że zostanie się zamkniętym między szlabanami.

Widziałem kiedyś taką sytuację że facet wywrotką wjeżdżał na ostatnią chwilę tak że szlaban zatrzymał się na skrzyni. Jakby tego było mało jakaś kobieta w Tico też postanowiła zaryzykować. Szlaban spadł ze skrzyni na dach tego TICO. Na szczęście nie wgniótł go za bardzo i kobieta rozpędem przejechała.

Napisano

> A może 3,5??

> Odpocznij, odsapnij, przemyśl jeszcze raz dobrze to co wypisujesz w

> tym wątku!

Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie kolega nie mial na mysli podanie dokladnego czasu zamkniecia rogatek co do sekundy tylko raczej apel o nie trzymanie czasem 10min pojazdow zanim przejedzie pociag.

Napisano

fakt ze czasami przetrzymuja za dlugo na zaporach bo bywa nawet po 15-20 minut ale chyba kazdy woli zagryzc zeby i poczekac troche dluzej niz droznik by mial zaspac i wogole go nie zamknac

Napisano

> i co moze ciezarowka pomiedzy szlabanami przejerzadzala??

juz spiesze z tlumaczeniem.

nie, nie przejezdzala miedzy szlabanami.

w mojej wypowiedzi chodzilo o to, ze przejezdzajac w ten sposob kierowca naraza nie tylko siebie i pasazerow (tak jak sugeorwal moj przedmowca), ale takze pasazerow i obsluge pociagu.

pozdrawiam

fosfor

Napisano

> stoje sobie przed zamknietym przejazdem kolejowym, a tu nagle (juz po

> paru minutach stania) dwoch "odważnych" postanowiło

> przejechac......

> witki mi opadly

> a TU tak dla przypomienia jak ktos wczesniej nie widzial jak to sie

> konczy

kiedys z ojcem jadac gdzies w polsce zabladzilismy, jako ze to byla moja wina szybko zorganizowałem wg mapy objazd, zeby sie nie wracac, pech chcial ze na drodze byly szlabany, bylo wczesnie rano, mowimy 5 min maly postoj, ale po jakis 15 minutach stania poszedlem do tego domku gdzie siedzi koleś od wajchy ktora byla po drugiej stronie torow i kogo zobaczylem ? spiącą drożniczke, pukam w szybe i pytam: co jest ? na to ze ona nigdy tych szlabanow nie otwiera yikes.gif dopiero jak straż jedzie hehe.gif co gorsza mi tez ich nie otworzyla i musielismy wracac, nadrobilismy ok 40km sick.gif co za ludzie... faint.gif

Napisano

> juz spiesze z tlumaczeniem.

> nie, nie przejezdzala miedzy szlabanami.

> w mojej wypowiedzi chodzilo o to, ze przejezdzajac w ten sposob

> kierowca naraza nie tylko siebie i pasazerow (tak jak sugeorwal

> moj przedmowca), ale takze pasazerow i obsluge pociagu.

> pozdrawiam

> fosfor

tak moze i kierowca naraza wszystkich w kolo ale chodzi w tym temacie o przejezdzanie przez przejazd po zamknieciu szlabanow a nie o inne wypadki bo jak juz wczesniej napisalem czesciej slychac o wypadkach ktore powoduje zle oznakowanie czy spiacy droznik niz samochod przejezdzajacy pomiedzy zaporami

Napisano

Widocznie widzieli dobrze że nic nie jedzie.

W Polsce panuje taki zwyczaj, że w imię bezpieczeństwa dochodzi do absurdów. Jednym z nich jest zamykanie przejazdów kolejowych na 5 min. (albo i więcej) przed przejazdem pociągu. Takie durne "dbanie" o bezpieczeństwo powoduje więcej szkód niż pożytku.

W Austrii widziałem jak przejazd był zamykany pół minuty przed przejazdem pociągu. Czyżby Austriacy nie zdawali sobie sprawy ze śmiertelnego niebezpieczeństwa jakie niesie takie tak krótki odstęp czasowy pomiędzy opuszczeniem zapór a przejazdem pociągu?

Napisano

> stoje sobie przed zamknietym przejazdem kolejowym, a tu nagle ...

Szkoda gadać frown.gif. U nas przejazdy powinny byc zamykane z obu stron drogi i najlepiej jakby się jeszcze kolczatki wysuwały to może przestali by co niektórzy kombinować no.gifno.gif

Napisano

> chyba większość kierowców nawet na strzeżonym przejeździe odruchowo

> się rozgląda przed wjechaniem na tory.

Wcale nie. Często przejeżdżam przez pewien przejazd na najstarszej linii kolejowej w Polsce (Wrocław-Oława, dla zorientowanych - przejazd w Św. Katarzynie). Jadąc z jednej strony tory są doskonale widoczne w obu kierunkach na odległość kilkuset metrów, więc można przejechać bez zwalniania. Za to gdy jedzie się z drugiej strony nastawnia ogranicza widoczność tak, że tory widać dopiero gdy już się prawie na nie wjeżdża. ZAWSZE zwalniam tam pomimo podniesionych rogatek tak, aby zdążyć się zatrzymać gdyby jednak nadjeżdżał jakiś pociąg (rogatki nie są automatyczne, a człowiek... wiadomo). A często inni kierowcy nawet nie zwalniają przejeżdżając przez przejazd, co więcej - częto jestem na tym przejeździe WYPRZEDZANY przez "lepszych" kierowców. Więc nie uwierzę, że każdy ma na tyle rozwinięty instynkt samozachowawczy, żeby przynajmniej zwalniać przed przejazdem i rozejrzeć się. Chyba takieg odruchu nie miał nawet śp. Kulig.

Napisano

> fakt ze czasami przetrzymuja za dlugo na zaporach bo bywa nawet po

> 15-20 minut ale chyba kazdy woli zagryzc zeby i poczekac troche

> dluzej niz droznik by mial zaspac i wogole go nie zamknac

Tyle że "objechać" można tylko rogatki opuszczane automatycznie - ze względów bezpieczeństwa muszą to być półzapory. Rogatki obsługiwane przez dróżnika są "pełne", i objechać się ich nie da.

Napisano

> Tyle że "objechać" można tylko rogatki opuszczane automatycznie - ze

> względów bezpieczeństwa muszą to być półzapory. Rogatki

> obsługiwane przez dróżnika są "pełne", i objechać się ich nie

> da.

No właśnie, objechać można tylko takie automatyczne rogatki. Miałem okazje niedawno przejeżdżać przez taki przejazd i nikt nie omijał ich, bo mu się spieszyło tongue.gif. Takie rogatki mają swoje plusy, bo nie trzeba długo czekać na pociąg, około 2/3 minut ok.gif

Napisano

> I CHYBA TA WYPOWIEDZ JEST NAJLEPSZYM PODSUMOWANIEM TEJ CALEJ

> DYSKUSJI

NIE!! To wypowiedź jest tak samo bzdurna jak twoja...

Jakby w którys z tych samochdów przywalił pociąg i zginęli by ludzie to wteyd podniósłby się krzyk, że przejazd jest źle chroniony bo rogatka nie zasłania całe szerokości drogi!!

Rozumiem, że jak wsiadasz na bani do auta to tez je w porządku bo jeszcze nikogo nie zabiles... sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> NIE!! To wypowiedź jest tak samo bzdurna jak twoja...

> Jakby w którys z tych samochdów przywalił pociąg i zginęli by ludzie

> to wteyd podniósłby się krzyk, że przejazd jest źle chroniony bo

> rogatka nie zasłania całe szerokości drogi!!

> Rozumiem, że jak wsiadasz na bani do auta to tez je w porządku bo

> jeszcze nikogo nie zabiles...

panie nie wpieniaj sie tak bo ci zaszkodzi

fakt jest taki ze jak juz ktos przejezdza przez zamkniete rogatki to zachwouje maksimum bezpieczenstwa, bo sytuacja jest niebezpieczna.

jezeli by ktos to robil niepatrzac na to czy sie pociag zbliza czy nie to wtedy jest samobojca.

Napisano

> panie nie wpieniaj sie tak bo ci zaszkodzi

> fakt jest taki ze jak juz ktos przejezdza przez zamkniete rogatki to

> zachwouje maksimum bezpieczenstwa, bo sytuacja jest

> niebezpieczna.

> jezeli by ktos to robil niepatrzac na to czy sie pociag zbliza czy

> nie to wtedy jest samobojca.

Zamknięte rogatki to zamkniete rogatki... Ciekawe co by było gdyby przy tej maksymalnej ostrożności auto się zepsuło albo zwyczajnie zgasło...

Są zamkniete = nie wolno wjeżdżać pod żadnym pozorem!!!!

Napisano

> Zamknięte rogatki to zamkniete rogatki... Ciekawe co by było gdyby

> przy tej maksymalnej ostrożności auto się zepsuło albo

> zwyczajnie zgasło...

> Są zamkniete = nie wolno wjeżdżać pod żadnym pozorem!!!!

ja to akurat wiem, tylko probuje zrozumiec innych

Napisano

> ja to akurat wiem, tylko probuje zrozumiec innych

To nie próbuj... Nie ma sensu... 7/10 tych co to przejeżdżają zamknięte rogatki prędzej czy później zginie w wypadku bo te przejazdy to nie jedyne sytuacje w których są "mega ostrożni"...

Napisano

> To nie próbuj... Nie ma sensu... 7/10 tych co to przejeżdżają

> zamknięte rogatki prędzej czy później zginie w wypadku bo te

> przejazdy to nie jedyne sytuacje w których są "mega ostrożni"...

ja we wszystkim probuje zrozumiec innych,

najlatwiej jest wiadomo potepiac ale co to da??

Napisano

JA moze jestem kiepskim kierowca powoduje utrudnienia w ruchu ale nie wazne czy przejazd jest strzezony czy nie, czy stoji znak stop czy nie (no chyba ze tory sa tak utytułowane ze widac je na duza odlaglosc ) zawsze sie zatrzymuje i patrze czy nie jedzie pociag,juz kilka razy mialem okazje spotkac sie z czyms takim ze rogatki automatyczne sie nie zamknely pomimo ze pociag jechal, mieszkam niedaleko miejscowosci w ktorej srednio czeka sie jakies 20 minut na przejazd przez tory (teresin-niepokalanow) tam rogatki sa 100 metrow od stacji wiec jak pociag stoji na stacji to rogatki sa juz zamkniete.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.