Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Scanner - krótka relacja

Featured Replies

Napisano

> x16xel hula lambda

> potwierdzam i Lelek może potwierdzić też widział

No właśnie u mnie ciekawe, że inne parametry ładnie rysował, a lambdy nie chciał. Można było tylko obserwować w liczbach jak oscyluje napięcie. Aż będę musiał gościa pomęczyć, żeby się podpiął do innego auta i sprawdził jak to wygląda. (Oczywiście cały czas mówię o euroscanie, a nie o "oplescanerze").

P.S.

Mam nadzieję, że nie mieszam za bardzo kolegom w wątku, ale nie chciałem zakładać nowego tematu.

Napisano

> trza było kombinować z jego c16nz...

> bo obiecałem mu podłączenie jak się u mnie pojawi, a na razie mi się

> nie udało na innym c16nz

ma wersje 1.0.1.65 i nie ma tam c16nz frown.gif

Napisano
  • Autor

> ma wersje 1.0.1.65 i nie ma tam c16nz

mam tą samą wersję

jest 16LZ2 i cośtam jeszcze bodaj w vectrach...

kwestia dopasowania czegoś i być może jest szansa na działanie ok.gif

pisałem wyżej w tym wątku o moich próbach

Napisano

> mam tą samą wersję

> jest 16LZ2 i cośtam jeszcze bodaj w vectrach...

> kwestia dopasowania czegoś i być może jest szansa na działanie

> pisałem wyżej w tym wątku o moich próbach

dopiero poznaje opel scanera

ale mój błąd że nie przeczytałem całego wątku choć go śledze

Napisano

> Ja się podłączałem. Z mojego własnego klaptopa K6 - 300 MHz z

> wizgrozą 98 na pokładzie (nic innego się nie chce zainstalować -

> za mało RAMu) chodziło słabo, baaardzo długo trzeba czekać na

> połączenie, a po chwili zabawy, zwłaszcza po wejściu w zakładkę

> special program się wywala komunikatem "Required resource was"

> albo wogóle razem z windowsem (ech, ten brak ochrony w W98)

> Z "współczesnymi" laptopami o nie wiem do końca jakich parametrach i

> Win XP napokładzie chodzi prawie idealnie. Podłąćzałęm się już

> do kilkunastu samochodów i w zasadzie program się wywala tylko

> przy próbie połączenia z Servortonikiem w Omedze. Z jakimiś tam

> podzespołami w Corsie C się nie połączyłem, ale też nie

> próbowałem za dużo.

> Ostatnie łączenia wszystkie na przejściówce USB na czipsecie

> Prolific.

> Wydaje mi się że ten program jets kiepsko zrobiony i ma jakieś bardzo

> duże wymagania sprzętowe. Na wolniejszych kompach dłuuuugo trwa

> łączenie i czasem coś się przycina.

Witam!

Nastraszyliscie mnie, ze mnie glowa zaczela bolec jak wracalem, ze nie potrzebnie kupilem laptopa zbyt slabym prockiem co tylko OpelTech i Ab-coma obsluzy.

A wiec dzisiaj podlaczylem sie lapek IBM 300Mhz i 128 memory, zainstalowany XP Pro i dziala jak rakieta, co prawda robilo sie ciemno i nie pobawilem sie wszystkimi opcjami, do tego musialem rozgrysc sam program.

Co innego na sucho bez podlaczenia po ogladac sam program (Tu dzieki Azji, za przeslanie. Nie pytalem sie bo nie chcialem zasmiecac ale przy moim X14XE z 1998 nie ma pina, a przy innych jest. Juz myslalem ze nie pojdzie z tym silnikiem) a tu zaskok.

Podlaczylem lapka i powybraniu silnika oraz po nacisnieciu Start wszystko hula.

U mnie brak bledow, ale jutro z rana bede podpinal X16SZR, gdzie sa bledy, do tego pali sie ABS a na dodatek jest instalacja gazowa.

Mam pare pytan:

O2S Integrator 129steps ( w tym drugim okienku pokazuje, ze prawidlowe wartosci zawieraja sie 115...140steps) o co tu chodzi tego w tej chwili nie kumam frown.gif.

Moze by koledzy co juz dzialaja jakis czas z tym interfejsem sie wypowiedzieli, wspolnie mozemy wyczaic jakie wartosci sa OK a jakie zle.

Bo samemu mierzac, mozemy wpatrywac sie w migajace wartosci jak szpak w .... i nic nie bedziemy wiedziec blah.gif.

Moze zalozyc prywatne forum wlascicieli OpelScanera, aby nie zasmiecac Autokacika te 99% techniki zlosnik2.gif??

Napisano

> Mam pare pytan:

> O2S Integrator 129steps ( w tym drugim okienku pokazuje, ze

> prawidlowe wartosci zawieraja sie 115...140steps) o co tu chodzi

> tego w tej chwili nie kumam .

Przeczytaj tu: link, myślę, że znajomość angielskiego nie jest ci obca - jest tu wytłumaczone dokładnie jak rozumieć wartości BLM i O2 integrator. W razie czego służe "polskawym" tłumaczeniem. Tutaj link też coś pisałem na ten temat... głównie w kontekście jazdy na LPG i wpływu na adaptacje emulacji sondy lambda.

> Moze by koledzy co juz dzialaja jakis czas z tym interfejsem sie

> wypowiedzieli, wspolnie mozemy wyczaic jakie wartosci sa OK a

> jakie zle.

Program "podpowiada", jakie sa prawidłowe wartości. Ja skupiłem się na razie na poduszkach, wartościach rezystancji poszczególnych obwodów w porównaniu do wartości rzeczywistych w czasie rzeczywistym - dla osób mających problemy z kontrolką AB ten program pomaga odnależć przyczynę usterki, a nie tylko ją skasować z pamięci sterownika.

Ale naprawdę to graficzna prezentacja parametrów przydaje się tylko podczas diagnozy sterownika silnika, niestety nie zdążyłem się tutaj pobawić z braku laptopa.

> Moze by koledzy co juz dzialaja jakis czas z tym interfejsem sie

> wypowiedzieli, wspolnie mozemy wyczaic jakie wartosci sa OK a

> jakie zle.

> Bo samemu mierzac, mozemy wpatrywac sie w migajace wartosci jak szpak

> w .... i nic nie bedziemy wiedziec .

Tu jest pewien problem - zauwazyłem, że w zależności od marki samochodu, modelu silnika lub sterownika program wyświetla inne parametry, nawet opcje są różne, np. ja w żadnym z moich sterowników nie znalazłem możliwości zrobienia dumpa pamięci, a niektórzy się wypowiadali, że jest to możliwe. Dlatego dyskusja w tym temacie może być prowadzona tylko między użytkownikami TAKIEGO SAMEGO sprzętu i wyposażenia auta, bo inaczej mogą być akademickie dyskusje lub kłótnie...

Pozdr.

Napisano

> Witam!

Witam

Jakby kolega mógł zrobić screena z oscyloskopu na sondzie lambda w tym silniczku X16SZR i tutaj zapodać, albo na priva to byłbym wdzięczny.

Pozdr

Napisano

No to moje 3 grosze wink.gif

Podłączałem sie do kliku opli, i widać że opcje zwłąszcza dostępne w zakładce "special" są bardzo różne w zależności od sterownika. Rzeczone dumpy czego sie da wydaja sie mieć tylko nowsze sterowniki.

Wydaje sie bardzo potzebna wymiana opini użytkowników, czyli "co z czym i jak działa". Szczególnie z układami w samochodzie innymi niż silnik, bo te z grubsza są podobne i jak do tej pory we wszystkich samochodach z silnikiem nie było problemów.

Moje dotychczasowe doświadczenia:

Z czym NIE działa:

- ABS w astrach F

- servotronic (adaptywne wspomaganie kierownicy) w Omegach B - wysypuje sie program

Co szczególnie ciekawego działa:

- możliwość zmiany języka MIDa w Omegach B

- kasowanie inspekcji (niekasowalej przyciskiem) w Corsach C

- kasowanie adaptacji (BLMów?) sładu mieszanki w X25XE / X30XE (oba '96)

jak do tej pory nie udało mi się nic "interaktywnie" pogrzebać w immobiliserze, bo nie miałem PINu do żadnego. W żadnym PIN nie był też wcześniej wpisywany, lub steorwnik zoastał po wpisaniu PINu zablokowany. Albo to a opcja wcale nie działa wink.gif

Napisano

Ok. Koledzy ale ja zdazylem tylko polaczyc sie z ECU silnika smile.gif.

Jutro bede sie bawil pozostalymi dostepnymi opcjami.

A poczytam sobie linki-dzieki. Jestem mechanikiem starej daty, w szkole tego nie uczyli beksa.gif, ucze sie na nowo smile.gif

Napisano

> Witam

> Jakby kolega mógł zrobić screena z oscyloskopu na sondzie lambda w

> tym silniczku X16SZR i tutaj zapodać, albo na priva to byłbym

> wdzięczny.

> Pozdr

Ok. nie ma problemu, bo zainstalowalem sobie programik co robi zrzuty ekranu (przy Ab-comie ustawilem na 10 sekund) a teraz chcialem, aby robil co 3sek i nie wiem, czy trzeba zrobic restart, aby zadzialalo.

Tu pytanie do uzytkownikow, kliknelem Print ale chcial drukarke. Czy idzie zapisac wartosci co wyswietla, moze nie dojrzalem tej opcji??

Napisano

> Witam

> Jakby kolega mógł zrobić screena z oscyloskopu na sondzie lambda w

> tym silniczku X16SZR i tutaj zapodać, albo na priva to byłbym

> wdzięczny.

> Pozdr

Mam 482mb screen'ow wszystkich parametrow tego silnika.

Na gazie ladny wykres a na benzynie poszatkowany. Przyczyna jest sonda do wymiany, pekniety kolpak. On nie chce wymieniac, bo twierdzi ze tylko odpala na benzynie a widzial wykres i komp od gazu emuluje extra wedlug niego frown.gif.

Jesli Ciebie takie zrzuty interesuja, moge wyslac.

Byly zapisane 3 bledy:

0200 Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza

1502 Immobilizer - nieprawidłowa identyfikacja modułu immobilizera

1640 Usterka układu sterowania zapłonem z czterema cewkami - stopień końcowy.

i co dziwne, odkrecilem EGR i przeczyscilem. nie byl brudny za mocno. A po okolo 3 odpaleniu i przejechaniu parunastu km w tym czasie, wyskoczyl 1405 Uszkodzenie zaworu EGR.

Po skasowaniu wiecej sie nie pojawil.

ABS w tym modelu, nie dostepny. Probowalem OpelScanerem, OpelTech, Ab-comem i Op-comem. Pali mu sie co jakis czas kontrolka, ale po doglebnym sledztwie grinser006.gif, okazalo sie, ze zaczelo sie palic jak zjechal z wysokiego kraweznika. Podejrzewam polaczenia przy kole.

A teraz najlepsze, po skasowaniu bledow OpelScanerem pod nim wiecej nie wystapily-nie wyswietlal.

Ale jak podlaczylem AB-coma i OpelTech znowu byly te same bledy niewiem.gif, ponowne podlaczenie OpelScanera i pusto.

Napisano

To jakby kolega mógł pokazać te sreeny z sondy lambda na benzynie i na gazie, to byłbym wdzięczny. Może być na maila z profilu.

Pozdr

Napisano

> To jakby kolega mógł pokazać te sreeny z sondy lambda na benzynie i

> na gazie, to byłbym wdzięczny. Może być na maila z profilu.

> Pozdr

Prosisz i masz smile.gif.

Sprawdzaj skrzynke i oprozniaj, bedzie osiem paczek po okolo 7mb.

Jaka tam masz skrzynke?? Nie wiem, czy przyjmie wszystko.

Napisano

Czy ktoś próbował połączyć się z jakimś innym autkiem niż Opel ?Czy ktoś używał innego oprogramowania niż AutoScannerOpel ?

Napisano

> Czy ktoś próbował połączyć się z jakimś innym autkiem niż Opel ?Czy

> ktoś używał innego oprogramowania niż AutoScannerOpel ?

Co przez to rozumiesz? Z tym interfejsem chodzi raczej tylko z opelscanner.

W oglnosci to probowalem roznymi interfejsami z roznymi samochodami. Z rozym skutkiem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czy ktoś próbował połączyć się z jakimś innym autkiem niż Opel ?Czy

> ktoś używał innego oprogramowania niż AutoScannerOpel ?

witamy i prosimy o przywitanie się w wątku podwieszonym na górze

wypadałoby też wypełnić profil co nieco ok.gif

inaczej nie licz na jakąkolwiek odpowiedź, przynajmniej z mojej strony

pewne zasady tu zobowiązują, to nie forum onetu nono.gif

wpadasz, zamiast dzień dobry pytanie, i co? mamy się rzucać do odpowiedzi? oslabiony.gif

Napisano

Co do powitań to nie jestem zbyt wylewny ,lecz nie jestem też takim bardzo świeżaczkiem jednak - mam już kilka miechów na karku mimo że nie rejestrowałem się.

Co do wcześniejszych pytań to znajomkowi zaczął świecić ABS w pasku B4 i się właśnie zastanawiam czy nie dało by rady czegoś wykombinować z fejsem który posiadam. Na dodatek nieszczęśliwie nie posiadam własnego lapka tak więc jakiekolwiek sprawdziany mam utrudnione - znajomym z lapkami może w końcu się znudzić pożyczanie czy też ciąganie ich tu i tam wink.gif ,muszę kupić coś ,ale z tego co widzę nie jest to jeszcze za tanie ,taki w miarę i w pełni sprawny to trzeba z 1200 dać.

Napisano

> Co do powitań to nie jestem zbyt wylewny ,lecz nie jestem też takim

> bardzo świeżaczkiem jednak - mam już kilka miechów na karku mimo

> że nie rejestrowałem się.

> Co do wcześniejszych pytań to znajomkowi zaczął świecić ABS w pasku

> B4 i się właśnie zastanawiam czy nie dało by rady czegoś

> wykombinować z fejsem który posiadam. Na dodatek nieszczęśliwie

> nie posiadam własnego lapka tak więc jakiekolwiek sprawdziany

> mam utrudnione - znajomym z lapkami może w końcu się znudzić

> pożyczanie czy też ciąganie ich tu i tam ,muszę kupić coś ,ale

> z tego co widzę nie jest to jeszcze za tanie ,taki w miarę i w

> pełni sprawny to trzeba z 1200 dać.

Witam!

Popieram post Azji i dodam, ze na temat lapkow nie odrobiles lekcji hehe.gif.

Trzeba troche poczytac, nawet ten watek a wszystko bedziesz wiedzial hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Co do powitań to nie jestem zbyt wylewny ,lecz nie jestem też takim

> bardzo świeżaczkiem jednak - mam już kilka miechów na karku mimo

> że nie rejestrowałem się.

nie chodzi o wylewność, a o profil

przed zadaniem pierwszej wiadomości na forum wypada się przedstawić wink.gif

nieważne - dzięki za wpisanie w profil auta - o to chodziło ok.gif

> Co do wcześniejszych pytań to znajomkowi zaczął świecić ABS w pasku

> B4 i się właśnie zastanawiam czy nie dało by rady czegoś

> wykombinować z fejsem który posiadam.

domyslam się, że posiadasz opel scannera?

to żadnych pasków (chodzi o vw pasata?) nim nie ruszysz...

> Na dodatek nieszczęśliwie

> nie posiadam własnego lapka tak więc jakiekolwiek sprawdziany

> mam utrudnione - znajomym z lapkami może w końcu się znudzić

> pożyczanie czy też ciąganie ich tu i tam ,muszę kupić coś ,ale

> z tego co widzę nie jest to jeszcze za tanie ,taki w miarę i w

> pełni sprawny to trzeba z 1200 dać.

eee tam

założysz się, że do opel scannera starczy lapek, jakich pełno na allegro za 200-250zł? wink.gif

Napisano

Lekcje co do lapków wydaje mi się odrobiłem i dlatego właśnie patrzę za takim w cenie 1200.Wiem ,że starczy taki za 300 zł+win2000(tak doczytałem wydaje mi się-o system mi chodzi),ale...no właśnie i tu mogę zacząć długą litanię nadmienię jednak tylko domyślny stan baterii,dysku i całej reszty właściwie - myślę również trochę do przodu z ew. wykorzystaniem tego lapka do czegoś innego (nie o grach oczywiście)i w niektórych przypadkach nagły brak zasilania mógłby skończyć się tragicznie ,albo raczej b.kosztownie.

Tak czy inaczej z tego co widzę niestety muszę powiedzieć znajomkowi ,że już może przestać się podniecać ,bo nie da rady tego zrobić tym co mam.

Napisano
  • Autor

> Lekcje co do lapków wydaje mi się odrobiłem i dlatego właśnie patrzę

> za takim w cenie 1200.Wiem ,że starczy taki za 300

> zł+win2000(tak doczytałem wydaje mi się-o system mi

> chodzi),ale...no właśnie i tu mogę zacząć długą litanię

> nadmienię jednak tylko domyślny stan baterii,dysku i całej

> reszty właściwie

wystarczy kupić tak w dobrym stanie, nie jakiegoś szrota

zakupiony przeze mnie mimo wieku jest w porządku, a bateria trzyma sporo ponad godzinę ok.gif

> myślę również trochę do przodu z ew.

> wykorzystaniem tego lapka do czegoś innego (nie o grach

> oczywiście)i w niektórych przypadkach nagły brak zasilania

> mógłby skończyć się tragicznie ,albo raczej b.kosztownie.

mi przy pracy z opel scannerem nie grożą takie konsekwencje wink.gif

> Tak czy inaczej z tego co widzę niestety muszę powiedzieć znajomkowi

> ,że już może przestać się podniecać ,bo nie da rady tego zrobić

> tym co mam.

...a wciąż nie wiemy co "masz", ale niech już tak pozostanie, skoro uchylałeś się od odpowiedzi skromny.gif

Napisano

> wystarczy kupić tak w dobrym stanie, nie jakiegoś szrota

Kupując na allegro to loteria ,to co niektórzy piszą a stan faktyczny to niekiedy dwie różne rzeczy.

Muszę się jednak rzeczywiście zastanowić nad czymś słabszym lub szukać szczególnej okazji

> ...a wciąż nie wiemy co "masz"

nie pisałem ,bo myślałem że to oczywiste pisząc w tym wątku wink.gif ,mam AutoScannerOpel

Edit: No i zakupiłem lapka ,dałem 7setek ,jak przyjdzie zaczynam zabawę na całego.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ja jestem chetny by kupic tego opel scannera.Wiec sie chcialbym dowiedziec kiedy mozna by bylo najszybciej bylo go otrzymac smile.gif.

Pozdrawiam.Adrian

Napisano
  • Autor

> Ja jestem chetny by kupic tego opel scannera.Wiec sie chcialbym

> dowiedziec kiedy mozna by bylo najszybciej bylo go otrzymac .

niestety, to była jednorazowa akcja

mogę pomóc Ci jedynie podając linka: klik allegro

ceny wciąż spadają ok.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Więc tak dzisiaj miałem okazje podpiąć się pod coś gdzie mogłem sprawdzić możliwości OpelScannera i była to Astra G X18XE1 1999r w wersji sport czy jakoś tak. Ogólnie wrażenia niesamowite bo asterka wyposażona solidnie i podpiąłem się do silnika, ABS z TC, Airbag, Immobiliser, alarmu z centralnym zamkiem, MIDa, Układu klimatyzacji, i zegarów. Nie dałem rady tylko z radiem bo on miał Car500 a tego nie obsługuje program. Możliwości regulacji i zmian są naprawdę spore dużo ustawień i testów w silniku ale najwięcej zabawy miałem w zegarach. To że sobie można zapalić kontrolkę do sprawdzenia to wiedziałem ale można też sterować obrotomierzem, prędkościomierzem i wskaźnikiem temp i paliwa brawo.gif Normalnie autko na jałowych chodziło a ja na kompie ustawiłem obrotki na 4500 a obrotomierz tyle pokazał hehe.gif Można by sesję zrobić jak przy 2tyś zamyka licznik w garażu ale o tym pomyślałem za późno zlosnik.gif No i jest możliwość zmiany przebiegu ale na to kolega na razie się nie zdecydował. I tak już troszkę zbladł jak przy zabawie z obrotomierzem wyszedłem z tej opcji a obrotek pokazywał zero przy pracującym silniku dopóki nie rozłączyłem programu. Później zrobiliśmy testa podczas jazdy i powiem szczerze że to autko zapitala bardzo ładnie. Było mało czasu to screenów nie robiłem, mam tylko jeden z przejażdżki.

Oto on:

X18XE1.jpg

Ciekawe zachowanie sondy. Przy przyspieszaniu uboga mieszanka jakby komp nie wyrabiał z dawkowaniem paliwa no ale pedał w podłodze był. a przy hamowaniu bogata.

Napisano

Chyba odwrotnie logike sondy pokazuje. Przy hamowaniu ma być ubogo bo wtryski odcięte, a przy pełnym bucie ma byc bogato bo sterownik idzie w otwartej pętli.

Ale idze że jakieś błędy tam macie, bo DTC na żółto. Co to za błędy i czemu nie usunięte / naprawione ? wink.gif

Napisano

> Chyba odwrotnie logike sondy pokazuje. Przy hamowaniu ma być ubogo bo

> wtryski odcięte, a przy pełnym bucie ma byc bogato bo sterownik

> idzie w otwartej pętli.

> Ale idze że jakieś błędy tam macie, bo DTC na żółto. Co to za błędy i

> czemu nie usunięte / naprawione ?

Błędy zgłasza tylko układ klimatyzacji bo nienabita jest i nie kasowałem ich. Błąd od klimy też występuje w sterowniku silnika ale teraz nie pamiętam już jak dokładnie brzmiał. Czyli jak DTC na żółto to błędy hmm.gif nie wiedziałem. Poza tym wszystko ładnie wygląda A z tą sondą to rzeczywiście dziwnie pokazuje

Napisano

Że tak zapytam z innej beczki czy istnieje gdzieś dostępny schemat interfejsu OpelScanner oraz PCB a także do pobrania program - jednym słowem całość do zrobienia we własnym zakresie całego działającego interfejsu ?

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> Że tak zapytam z innej beczki czy istnieje gdzieś dostępny schemat

> interfejsu OpelScanner oraz PCB a także do pobrania program -

> jednym słowem całość do zrobienia we własnym zakresie całego

> działającego interfejsu ?

jednym słowem - nie

gdyby to leżało ogólnodostępne gdzieś w necie, to interfejsy nie kosztowałyby tyle, ile kosztują wink.gif

najtańsza obecnie opcja to kupić zaprogramowany procek i zbudować interfejs samemu

Napisano

U mnie w asterce przebieg licznika mozna zmieniac do woli. Wiem bo sam sprawdzalem, zaraz jak tylko nabylem opelscanner 893goodvibes.gif

Napisano

> jednym słowem - nie

> gdyby to leżało ogólnodostępne gdzieś w necie, to interfejsy nie

> kosztowałyby tyle, ile kosztują

> najtańsza obecnie opcja to kupić zaprogramowany procek i zbudować

> interfejs samemu

Ja tak właśnie zrobiłem i jestem baaaaaaaaaardzo zadowolony , no i oczywiście działa biglaugh.gif

a tak wyglada :

[image]19abd676ad559616.jpg[/image]

[image]9df14a863da60e28.jpg[/image]

[image]bc8764d07ecfe83d.jpg[/image]

[image]f3d6ce7a1c64a252.jpg[/image]

Na temat ceny jak i materiałów pomocniczych niestety wolał bym się nie wypowiadać ,także w prywatnej korespondencji wink.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Na temat ceny jak i materiałów pomocniczych niestety wolał bym się

> nie wypowiadać ,także w prywatnej korespondencji

czyli wniosłeś do tematu dokładnie nic wink.gif

to, że się da polutować samodzielnie to wiadomo, ale skoro nie ma dostępu

(lub nie każdy ma) do wsadu procka, to na nic cała zabawa

niemniej jednak gratulacje ok.gif

PS. wiem w jaki sposób 1 opel scanner pojawił się w polskich rękach,

ale też o tym na forum ogólnym pisał nie będę 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

No więc właśnie, przecież PCB jesteś w stanie udostępnić myślę, oraz napisać jaki to procek - rozumiem że jakiś Atmel z zabezpieczonym wsadem. Co do kosztów to przeliczyć to co na płytce to jakieś 50 PLN z grubsza. Generalnie jeżeli nie chcesz podać kosztów to nie wiem dlaczego. Ma ktoś takowego procka, coby mógł powiedzieć gdzie go nabył z wsadem ?

Pozdrawiam,

Napisano

> niemniej jednak gratulacje

Dzięki, bardzo mi na nich zależało rotfl.gif

> PS. wiem w jaki sposób 1 opel scanner pojawił się w polskich rękach,

> ale też o tym na forum ogólnym pisał nie będę

już było pisane wink.gif na elektrodzie >>>> TU <<<<

około 50 strony wątku ( aczkolwiek zachęcam do przeczytania całego tematu )

pozdrawiam

Napisano

> Dzięki, bardzo mi na nich zależało

> już było pisane na elektrodzie >>>> TU

OK @Maro76 możesz powiedzieć jak nabyłes zaprogramowanego Atmel'a ?

pozdrawiam,

Napisano

Można gdzieś "pozyskać" sam program w wersji 1.0.1.65 ?

Pozdr. W

Napisano
  • Autor

> Można gdzieś "pozyskać" sam program w wersji 1.0.1.65 ?

> Pozdr. W

priv wink.gif

Napisano

> czy ktoś z bardziej obeznanych w temacie Forumowiczów może się

> ustosunkować do tego, co udostępniają w tym linku:

> http://oktja.ru/forum/index.php?showtopic=56361 ? Jest tam

> niejaki plik opelscan.bin, zajmuje 2kB, ale ruscy o nim nic

> konkretnie nie napisali.

Zmień rozszerzenie z .bin na .html ,otwórz plik za pomocą przeglądarki i zmień kodowanie znaków na Cyrylicę ,a zobaczysz jaki to prezent wszyscy dostali.

Napisano

> ale ruscy o nim nic

> konkretnie nie napisali.

No jak nie... Już w drugim poście napisali, że "dowcip jest dobry jeden raz" smile.gif

A w trzecim zapodali screena z zwartością pliku.

Pozdroofka

Napisano

Widzę że już są dostępne wersje USB i z polskim softem.

Może upgrade softu byłby możliwy, choć mnie angielska wersja nie przeszkadza

ale jak jest... hmm.gif

Napisano

> Widzę że już są dostępne wersje USB i z polskim softem.

> Może upgrade softu byłby możliwy, choć mnie angielska wersja nie

> przeszkadza

> ale jak jest...

No właśnie nie mam pewności czy pódzie z nowszm softem. Wolałbym zeby się taki eksperyment nie skończył komunikatem "You have used wrong software too many times. Interface is blocked" smile.gif

A czy toś próbował odpalać skanera z softem innym niż "orginał" z którym go dostaliśmy ?

Napisano

> No jak nie... Już w drugim poście napisali, że "dowcip jest dobry

> jeden raz"

ło mosz, to idę się douczać ruskiego bo mi głupio teraz passed_out.gif

Napisano

> No właśnie nie mam pewności czy pódzie z nowszm softem. Wolałbym zeby

> się taki eksperyment nie skończył komunikatem "You have used

> wrong software too many times. Interface is blocked"

> A czy toś próbował odpalać skanera z softem innym niż "orginał" z

> którym go dostaliśmy ?

Witam!

Z tego co widze na Alledrogo to sprzedaje "Nasz" dostawca i to jest ta sama wersja 1.0.1.65 z dopiskem PL Menu.

Napisano

Może ktoś wreszcie powie gdzie nabyć procka zaprogramowanego wsadem do Opel Scanner'a i ile to kosztuje ... wink.gif

Same tajemnice na tym forum w tym temacie ... wink.gif

pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> Z tego co widze na Alledrogo to sprzedaje "Nasz" dostawca i to jest

> ta sama wersja 1.0.1.65 z dopiskem PL Menu.

Panowie, którzy opel scannera w "naszej" akcji kupowali idea.gif

skrzynki mailowe sprawdzić wink.gif

Napisano

Witam.

Czy ktos z kolegow korzystal z tego urzadzenia z przejsciowka USB-RS232?? Czy to zadziala? Czy potrzebne urzadzenie ze zlaczem USB?

pozdr. samg

Napisano
  • Autor

> Czy ktos z kolegow korzystal z tego urzadzenia z przejsciowka

> USB-RS232?? Czy to zadziala? Czy potrzebne urzadzenie ze zlaczem

> USB?

działa na przejściówkach, niestety nie na wszystkich

niedawno łączyłem się na przejściówce COM-USB za 30parę złotych

producenta nie podam, bo to nie moja i nie mam jej pod ręką wink.gif

Napisano

> Panowie, którzy opel scannera w "naszej" akcji kupowali

> skrzynki mailowe sprawdzić

Nie tylko sprawdzona, ale pobrano smile.gif.

Z tym, ze na testy z autem jeszcze musze poczekac z 2,5 tygodnia frown.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.