Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandat za prowadzenie w szkłach kontaktowych

Featured Replies

Napisano

Prowadzisz auto w szkłach kontaktowych? Uważaj. Możesz dostać nawet 500 zł mandatu i wracać do domu pieszo. Tak może zdecydować policjant, jeśli podczas kontroli drogowej zauważy w prawie jazdy symbol nakazujący kierowcy noszenie okularów - ostrzega "Dziennik Łódzki".

W czym są gorsze "kontakty"? Policjanci nie zamierzają się nad tym zastanawiać. "Nie jesteśmy okulistami. Jak w prawie jazdy wpisane są okulary, to tak ma być. Z soczewkami kontaktowymi jest kłopot. Kierujący musi udowodnić, że postępuje zgodnie z przepisami" - mówi Wojciech Pasieczny z warszawskiej drogówki.

Szkieł kontaktowych bronią jednak specjaliści. Dr Piotr Langner z Łodzi jest przekonany, że w większości przypadków kierowcy w soczewkach widzą dużo lepiej niż "okularnicy". "Tylko poważne wady wzroku wykluczają noszenie szkieł" - wyjaśnia okulista. Jego zdaniem, soczewki wzmacniają bezpieczeństwo jazdy, okulary zaś częściowo ograniczają kąty widzenia.

Niemałe kłopoty z kontaktami są też w WORD-ach. Kandydaci na kierowców awanturują się, bo egzaminatorzy widząc w karcie wpis "okulary obowiązkowe", nie dopuszczają kursantów do egzaminu. Nie ma tygodnia, żeby nie obyło się bez awantury o szkła kontaktowe. Dyrektor ośrodka kazał powiesić plakaty informujące o obowiązku noszenia okularów. Problem dotyczy tych, którym lekarze podczas wstępnego badania wpisali kod informujący, że będą prowadzić auto w okularach.

"Szkła kontaktowe opatrzone są innym symbolem" - wyjaśnia Łukasz Kucharski, zastępca dyrektora Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Łodzi. "Jeżeli w dokumentach figuruje kod okularów, to nie można zdawać egzaminu w soczewkach. Takie mamy przepisy" - rozkłada ręce. Podobnie uważa Tomasz Matuszewski, szef warszawskiego WORD. "Sam noszę okulary i tylko tak +uzbrojony+ prowadzę auto" - informuje, dodając: :"Dobre oczy to podstawa, odpowiadają aż za 85 procent informacji, jakie kierowca odbiera podczas jazdy. Egzaminatorzy nie mogą brać odpowiedzialności za ewentualne konsekwencje łamania zasad.

Na łaskawość egzaminatorów mogą za to liczyć osoby, które chcą zdawać na prawo jazdy we Wrocławiu. "Jeżeli zdający będzie miał szkła, a nie okulary, dopuścimy go do sprawdzianu" - tłumaczy Janusz Markiewicz, wiceszef wrocławskiego WORD. Z egzaminowej abolicji szczęśliwie nie musiał korzystać Kamil Gałązka z Łodzi, który od dziecka ogląda świat przez okulary. "Lekarz podczas badania zapytał mnie, czy będę prowadził samochód w okularach czy w szkłach kontaktowych. Wyjaśnił, że od mojej decyzji zależy symbol kodu, który umieści na karcie. Poinformowałem go, że nie zamierzam rezygnować z okularów".

Inni mają mniej szczęścia. Niewielu lekarzy pyta przyszłego kierowcę o to, czy będzie prowadził w szkłach kontaktowych. Wpisują automatycznie symbol okularów i fundują przyszłemu kierowcy kłopoty. Rozwiązanie problemu podpowiada Roman Stencel, prezes Polskiej Federacji Ośrodków Szkolenia Kierowców i Instruktorów w Koszalinie. "Lekarz w orzeczeniu może wpisać kod uniwersalny, który pozwala prowadzić zarówno w soczewkach jak i okularach" - mówi "Dziennikowi Łódzkiemu" prezes.

jakis tekst

Napisano
tak urzednicy sa dla ludzi w polsce ... nawet w KPA jest zeby sprawy rozstrzygac na korzysc petenta jezeli jest to mozliwe. nie, trzeba schody robic z wszystkiego w tym kraju.
Napisano

> Prowadzisz auto w szkłach kontaktowych? Uważaj. Możesz dostać nawet

> 500 zł mandatu i wracać do domu pieszo. Tak może zdecydować

> policjant, jeśli podczas kontroli drogowej zauważy w prawie

> jazdy symbol nakazujący kierowcy noszenie okularów - ...

Gdzie jest ten symbol i jak wygląda?

Gdy robiłem prawko miałem lekkie minusy i w książeczce znalazł się stępelek "może kierować w okularach". Z wiekiem oczy mi "przeszły na drugą stronę", ale dopóki miałem stare prawko, to w schowku trzymałem okularki -0,5.

Po wymianie nie zauważyłem żadnych adnotacji więc okularków już nie wożę.

Czy powinienem?

Napisano

zgodnie z Załącznikiem nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 21 kwietnia 2004 r. w sprawie wzorów dokumentów stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami (Dz.U. 2004 Nr 89, poz. 855), w polach kolumny dokumentu prawa jazdy oznaczonej liczbą 12 umieszcza się liczbowe oznaczenia kodów i subkodów, które określają następujące ograniczenia w korzystaniu z uprawnień lub informacje dodatkowe:

1) 01 wymagana korekta i/lub ochrona wzroku:

01.01 okulary,

01.02 soczewka (i) kontaktowa (e),

01.03 szkła ochronne,

01.04 szkło matowe,

01.05 przepaska na oko,

01.06 okulary lub szkła kontaktowe.

U mnie w prawie jazdy oznaczenia znajdują się poniżej literki "T" , tak jakby poniżej kolumny kategorii, jest to poziomy, najszerszy wiersz tabeli.

Napisano

> 01.04 szkło matowe,

> 01.05 przepaska na oko,

A co to takiego ? Jak z filmów o piratach ?

Napisano

> informacje dodatkowe:

> 1) 01 wymagana korekta i/lub ochrona wzroku:

> 01.01 okulary,

> 01.02 soczewka (i) kontaktowa (e),

> 01.03 szkła ochronne,

> 01.04 szkło matowe,

> 01.06 okulary lub szkła kontaktowe.

U mnie w PJ wpisali 01 i nic poza tym (IMHO coś powinno być najlepiej 01.06)

Jeszcze mnie busted.gif nie sprawdzały, wiec nie wiem jaka będzie interpretacja pana busted.gif (jeżdżę praktycznie cały czas w soczewkach)

Napisano

> ja mam 01.01, a prawo jazdy wydane bezterminowo,

> jak mogę zmienić na 01.02 ? czy potrzebne są wówczas

> badania ponowne i uświadomienie okulisty, że powienien

> użyć innego kodu, bo może wpisując mi 01.01 po prostu

> o tym nie wiedział?

Lepiej zmień na 01.06

Napisano

> U mnie w prawie jazdy oznaczenia znajdują się poniżej literki "T" ,

> tak jakby poniżej kolumny kategorii, jest to poziomy, najszerszy

> wiersz tabeli.

W tym miejscu są różne inne adnotacje, np. ja mam tam informację o wydaniu wtórnika PJ czyli zapis 71.numer_starego_pj.

A ograniczenia np. dotyczące wzroku mogą być tylko w kolumnie 12...

Napisano

Ja nie mam żadnych symboli,ale fotke w PJ mam w okularach a prowadze tylko w soczewkach.Miałem już kilka kontoli policial.gif i nigdy nie było zastrzeżeń smile.gif

Napisano

Bo przepisy są durne - ja robiąc PJ w 98 nie nosiłem okularów i nie mam wpisanych ograniczeń. Później pojawiły się okularki, dwie wymiany PJ i żadnych adnotacji... PJ ważne bezterminowo palacz.gif

Napisano

> W tym miejscu są różne inne adnotacje, np. ja mam tam informację o

> wydaniu wtórnika PJ czyli zapis 71.numer_starego_pj.

> A ograniczenia np. dotyczące wzroku mogą być tylko w kolumnie 12...

Ja napisałem jak jest na moim prawie jazdy, mam taki zapis:

01.06,71. (i bez numeru poprzedniego prawa jazdy).

Ale gdzieś w necie widziałem "wzornik" gdzie i co jest wpisane.

Napisano

ja mam wpisane 71 spineyes.gifniewiem.gif jak to interpretować hmm.gif

od wczoraj noszę okulary korekcyjne, prawko ważne bezterminowo hmm.gif

Napisano

Mnie zastanawia jedna rzecz jak ktos ma wade wzroku to chyba nosi okulary/soczewi dla wlasnej wygody, chyba lepiej sie czlowiek czuje jak widzi wszystko i moze zawczasu podejmowac decyzje na zmieniajace sie warunki na drodze.

Napisano

> ja mam wpisane 71 jak to interpretować

> od wczoraj noszę okulary korekcyjne, prawko ważne bezterminowo

Oznacza to że masz wydany wtórnik prawa jazdy i jeśli poza tym nie masz innych symboli możesz jeździć bez okularów.

> A ograniczenia np. dotyczące wzroku mogą być tylko w kolumnie 12...

a to już bzdura...

Ograniczenia wpisane w kolumnie 12 dotyczą konkretnych kategorii prawa jazdy a te wpisane w dolnym wierszu dotyczą wszystkich kategorii.

Napisano

> U mnie w PJ wpisali 01 i nic poza tym (IMHO coś powinno być najlepiej

> 01.06)

> Jeszcze mnie nie sprawdzały, wiec nie wiem jaka będzie interpretacja

> pana (jeżdżę praktycznie cały czas w soczewkach)

Tez mam wpisane tylko 01 , przez 8 lat nie wiedzialem ze to cos oznacza hehe.gif Dopiero teraz to zauwazylem hehe.gif

Prawko moje sprawdzali nie raz i nikt nic nie pytal... okularow nigdy nie mialem , zawsze soczewki ok.gif

Napisano

> 01.01 okulary,

ja mam to wpisane i dzisiaj mi sie rozpadly okularki(oddalem do naprawy) i musze wozic stare w samochodzie takie sprzed dwoch lat, a jezdze bez,bo lepiej widze bez nich niz w nich(wiadomo sa z przed dwoch lat) a zakladam tylko w razie gdy widze policje

Napisano

dlatego ja zawsze tłuke do glowy kursantom zeby dopilnowali przy badaniu lekarskim co im tam lekarz wypisuje. oczywiscie wczesniej zapoznaja sie z tymi oznaczeniami cyfrowymi, co poszczegolne oznaczaja. zeby potem nie bylo lamentu i placzu ze nie dopuscili do egzaminu, bo sie okularow nienoszonych nie zabralo.

p.s tak sie sklada ze znam osobiscie tomasz matuszewskiego, i nie chwalil sie zeby byl "szefem" wordu warszawa. poki co jest kierownikiem wydziału szkolen i bezpieczenstwa drogowego spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Nowe PJ poz. 12 - Ograniczenia - brak wpisów.

Okulary nosze od zawsze. PJ mam bezterminowe. Badanie wzroku corocznie dla własnego bezpieczeństwa i wygody. Lubie dobrze widzieć, a z racji wykonywanego zawodu = muszę.

Napisano

> Nowe PJ poz. 12 - Ograniczenia - brak wpisów.

> Okulary nosze od zawsze. PJ mam bezterminowe. Badanie wzroku

> corocznie dla własnego bezpieczeństwa i wygody. Lubie dobrze

> widzieć, a z racji wykonywanego zawodu = muszę.

tez nie mam ograniczen - ale podobno 01 na samym dole oznacza koniecznosc noszenia okularow

01b_3.jpg

pod kat T - na powyzszym zdjeciu nie ma wpisu , ja u siebie mam 01

Napisano
  • Autor

> E, no to ja mam looz, ponieważ mam wpisane 01.06 czyli w kontaktach

> też mogę mykać.

Rozporządzenie ministra, i taka ciekawostka:

Quote:

**) Przy używaniu soczewek kontaktowych konieczne jest posiadanie okularów zastępczych.

Napisano
  • Autor

> Rozporządzenie ministra, i taka ciekawostka:

> Quote:

> **) Przy używaniu soczewek kontaktowych konieczne jest posiadanie

> okularów zastępczych.

W uzupelnieniu tematu.

W sumie może reakcja policji w tym przypadku jest prawidłowa, zapewne są wady wzroku które nie dopuszczają prowadzenia w soczewkach. Jest przecież oznaczenie odnośnie prowadzenia w soczewkach i wtedy nie ma problemu:

1) 01 - wymagana korekta i/lub ochrona wzroku:

01.01 - okulary,

01.02 - soczewka (i) kontaktowa (e),

01.03 - szkła ochronne,

01.04 - szkło matowe,

01.05 - przepaska na oko,

01.06 - okulary lub szkła kontaktowe,

Napisano

czasem zastanawiam się czy niektórzy nie mają szegoś takiego wpisanego razy dwa rotfl.gif

Napisano

tak dla pewności sie spytam, to 01 to jest ten zapis uniwersalny, czyli wszystkie podkategorie zawiera w sobie?

Napisano
  • Autor

> tak dla pewności sie spytam, to 01 to jest ten zapis uniwersalny,

> czyli wszystkie podkategorie zawiera w sobie?

Zadalem to pytanie koledze z Klubu Minolty, ktory sam podal te kody., Jak poda odowiedz to OFC umieszcze ja tutaj.

Napisano

W ogóle to jakaś ''nowomodna'' bzdoora. Ja robiłem PJ w okularach, jeżdżę w okularach (-2,5 dioptrii) a w PJ (zarówno starym jak i nowym plastikowym) NIE MAM żadnej adnotacji.... smile.gif

Napisano

> tez nie mam ograniczen - ale podobno 01 na samym dole oznacza

> koniecznosc noszenia okularow

> pod kat T - na powyzszym zdjeciu nie ma wpisu , ja u siebie mam 01

ale wpis jest chyba w rubryce 12 na wysokości posiadanej kategorii confused.gif

nawet w opisie poz. 12 figuruje jako ograniczenia

Napisano

> ale wpis jest chyba w rubryce 12 na wysokości posiadanej kategorii

> nawet w opisie poz. 12 figuruje jako ograniczenia

niet , bo dotyczy wszystkich kategorii

Napisano

> Oznacza to że masz wydany wtórnik prawa jazdy i jeśli poza tym nie

> masz innych symboli możesz jeździć bez okularów.

Mam tak samo i dopiero teraz zwróciłem na to uwagę. W 1985 roku ukradziono mi dokumenty, w tym prawo jazdy, które miałem wówczas od dwóch lat. W nowym wbito mi czerwoną pieczątkę WTÓRNIK, miałem też adnotację "Jazda tylko w okularach", a okulary noszę od 1981 roku. Prawko miałem wówczas wydane na pięć lat, po których musiałem zrobić badanie wzroku. Następne wydano mi bezterminowo, ale zarówno WTÓRNIK, jak i adnotacja o jeździe w okularach pozostały. Trzy lata temu wymieniłem prawko na nowe, i dopiero teraz zwróciłem uwagę na ten kod: 71. Czyli mimo nowego wzoru prawa jazdy i utraty ważności skradzionego ponad 20 lat temu informacja o wtórniku pozostała, a zniknęła informacja o konieczności jazdy w okularach? Ciekawe.

Czy ktoś ma spis kodów, jakie mogą się pojawić w prawie jazdy?

Napisano

> Oznacza to że masz wydany wtórnik prawa jazdy i jeśli poza tym nie

> masz innych symboli możesz jeździć bez okularów.

icon_eek.gif

Też mam 71 i nigdy wtórnika nie wyrabiałem hmm.gif

Wymieniałem prawo jazdy w 2005r. z powodu zmiany adresu zamieszkania, ale to chyba pod wtórnik nie podchodzi niewiem.gif

Napisano

> Prowadzisz auto w szkłach kontaktowych? Uważaj. Możesz dostać nawet

> 500 zł mandatu i wracać do domu pieszo. Tak może zdecydować

> policjant, jeśli podczas kontroli drogowej zauważy w prawie

> jazdy symbol nakazujący kierowcy noszenie okularów - ostrzega

> "Dziennik Łódzki".

Wystarczy iMO wtedy nałozyc okulary przeciwsłoneczne i niech funkcjonariusz spada na drzewo...

> W czym są gorsze "kontakty"? Policjanci nie zamierzają się nad tym

> zastanawiać. "Nie jesteśmy okulistami....

Wiec nie maja prawa rozstrzygac jakie okulary nałozylismy. Czywiscie nie przyznajemy sie ze to przeciwsłoneczne...

Napisano

> ale wpis jest chyba w rubryce 12 na wysokości posiadanej kategorii

> nawet w opisie poz. 12 figuruje jako ograniczenia

Tak to wyglada wpisane w PJ:

skanuj0001kopiaqq2.th.jpg

Napisano

mimo ze mam okulary slabe bo tylko -0,5 to nie mam zadnego wpisu i prawko bezterminowe zeby.GIF

Napisano

> E, no to ja mam looz, ponieważ mam wpisane 01.06 czyli w kontaktach

> też mogę mykać.

ja też i mam bezterminowo ważne.

Napisano

> mimo ze mam okulary slabe bo tylko -0,5 to nie mam zadnego wpisu i

> prawko bezterminowe

Bo z taka wada badania lekarskie na PJ mozna bez problemu przejsc, ja tez chcialem w ogole bez bryli przyjsc na badania, bo dowiedzialem sie o mozliwosci dostania terminowego PJ, ale na szczescie mam bezterminowe z dopiskiem 01 smile.gif

Napisano

> zgodnie z Załącznikiem nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury

> z dnia 21 kwietnia 2004 r. w sprawie wzorów dokumentów

> stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami (Dz.U. 2004

> Nr 89, poz. 855), w polach kolumny dokumentu prawa jazdy

> oznaczonej liczbą 12 umieszcza się liczbowe oznaczenia kodów i

> subkodów, które określają następujące ograniczenia w korzystaniu

> z uprawnień lub informacje dodatkowe:

> 1) 01 wymagana korekta i/lub ochrona wzroku: ...

Mam wrażenie, ze posiadam PJ niezgodne z w/w załącznikiem.

Kolumna 12 jest pusta, ale za to na samym dole jest 01.

Załącznik nie określa, że jeśli się wypełni ostatnią linijkę, to dotyczy wszystkiego. Zresztą co ma niby oznaczać wymagana korekta i/lub ochrona wzroku?

Jak założę ciemne okulary, to będzie dobrze?

279997895-PL.JPG

post-9348-14352489194338_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.