Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porządne i ciche opony na lato

Featured Replies

Napisano

Chciałbym zasięgnąć Waszej porady w kwestii wyboru opon do mojego Stilo. Niestety Micheliny, które dostałem z autem są już na wykończeniu i dość mocno hałasują, więc stoi przede mną trudny wybór opon na lato.

Jakie są wasze doświadczenia z oponami w rozmiarach 195/65R15, 205/60R15 lub 205/55R16? Interesują mnie tylko opinie z "autopsji", a nie typu "słyszałem", znajomy mówił" etc. Wiem, że w sklepach internetowych można poczytać masę komentarzy, ale są one tak rozbieżne, że trudno wyciągnąć na ich podstawie jakieś konkretne wnioski confused.gif. Domyślam się też, że jakość danego modelu opony zależy od rozmiaru i samochodu, na który są założone).

Wymagania jakie stawiam przed oponami(w kolejności pod względem istotności):

- cichobieżność,

- trwałość,

- prowadzenie,

- przyzwoita cena.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

> Chciałbym zasięgnąć Waszej porady w kwestii wyboru opon do mojego

> Stilo. Niestety Micheliny, które dostałem z autem są już na

> wykończeniu i dość mocno hałasują, więc stoi przede mną trudny

> wybór opon na lato.

> Jakie są wasze doświadczenia z oponami w rozmiarach 195/65R15,

> 205/60R15 lub 205/55R16? Interesują mnie tylko opinie z

> "autopsji", a nie typu "słyszałem", znajomy mówił" etc. Wiem, że

> w sklepach internetowych można poczytać masę komentarzy, ale są

> one tak rozbieżne, że trudno wyciągnąć na ich podstawie jakieś

> konkretne wnioski . Domyślam się też, że jakość danego modelu

> opony zależy od rozmiaru i samochodu, na który są założone).

> Wymagania jakie stawiam przed oponami(w kolejności pod względem

> istotności):

> - cichobieżność,

> - trwałość,

> - prowadzenie,

> - przyzwoita cena.

> Z góry dziękuję za pomoc.

UNIROYAL RAINSPORT 2

ok.gif

Napisano

Cześć.

Ostatnio też miałem taki problem, ale po doświadczeniach z polskimi oponami typu pasjo czy innymi wynalazkami zdecydowałem się na coś lepszego.Kupiłem Michelin Energy E3A 195/65R15 91V za cene 250pln za szt. wraz z montażem i napompowaniem gazem.Wyboru nie żałuje choć mogłem kupić tańsze. Sa cichsze dobrze tłumią małe i średnie nierówności , w prowadzeniu super. Wykonałem próbe gwałtownego hamowania na beponowej śliskiej drodze przy 100km/h koła nie wpadły w poślizg (abs nie interweniował) przykleiły się wręcz do asfaltu. Dla mnie super. Pozdrowionka

Napisano

> Cześć.

> Ostatnio też miałem taki problem, ale po doświadczeniach z polskimi

> oponami typu pasjo czy innymi wynalazkami zdecydowałem się na

> coś lepszego.Kupiłem Michelin Energy E3A 195/65R15 91V za cene

> 250pln za szt. wraz z montażem i napompowaniem gazem.Wyboru nie

> żałuje choć mogłem kupić tańsze. Sa cichsze dobrze tłumią małe i

> średnie nierówności , w prowadzeniu super. Wykonałem próbe

> gwałtownego hamowania na beponowej śliskiej drodze przy 100km/h

> koła nie wpadły w poślizg (abs nie interweniował) przykleiły się

> wręcz do asfaltu.

Nie żebym się czepiał, ale piszesz, że robiłeś test na betonowych płytach, a opony wręcz się przykleiły do asfaltu... wpysk.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Każda sroka swój ogon chwali...

Ja kupiłem ostatnio TOYO (pisałem zresztą w oddzielnym wątku - jest na SSP). Za wcześnie by pisać o tych oponach, poczekam aż zrobię 10kkm. Jednak pierwsze wrażenia są BARDZO POZYTYWNE - poprzednio jeździłem na Brigdestone'ach cool.gif

Napisano

Wybór opon to głównie rzecz gustu i ceny. Zarówno w taniej chińszczyźnie można znaleźć pozytywne niespodzianki jak i w drogich markowych oponach może się nam coś nie podobać. Każdy zapewne będzie chwalić to na czym sam zdecydował się jeździć aktualnie.

Poza tym, przeważnie co roku wychodzą nowe modele opon, których nijak nie można porównać z wcześniejszymi modelami.

Ja przeważnie szukam opon marki Yokohama, Toyo, Uniroyal, Goodyear ale aktualnie np. jeżdżę na Dunlopach Sport Maxx i muszę powiedzieć że to bardzo dobra opona do szybkiego auta jakim jest MJ. Tylko cena trochę wysoka więc pewnie będę szukać innego zamiennika jak przyjdzie czas.

Ważne też jest to gdzie i jak się jeździ. Moja jazda to 90% miasto, więc nie zwracam raczej uwagi na hałas opony. Chyba że dany egzemplarz przoduje w tej dziedzinie. Od letniej opony wymagam absolutnie dobrego prowadzenia na mokrej nawierzchni dlatego w drugim aucie mam opony deszczowe na kołach napędowych (tu akurat Goodyear).

Z drugiej strony raczej nie polecam ... albo inaczej sam nie skuszę się na Micheliny (kiepski stosunek jakości do ceny IMHO), Fulda, Dębica (chyba że zimówki w góry na kopny śnieg), itp.

Kuszą mnie jeszcze BFGoodrich bo ostatnio dość dużo dobrych opinii o nich słyszałem i gdzie się nie obejrzeć to coś się o nich mówi zeby.GIF Firma bardzo aktywna w sporcie więc zakładam że ma coś ciekawego mimo że jeszcze się nie przyglądałem ofercie.

Już dawno przestałem szukać idealnej opony bo takiej nie ma. A wszelkie rankingi traktuje z dystansem. Myślę że warto czasem poczytać opinie na opony.com.pl na przykład. Trzeba mieć do tego dystans i dużo czasu ale czasem można wyłapać powtarzające się cechy danego egzemplarza, np. hałas, itp.

Napisano

W moim MW mam Pirelli P6000 195/65/15 i to ich ostatni sezon wiec na wiosnę, a może jeszcze jesienią, tez będę szukał nowych. P6000 - opona cicha ale konstrukcyjnie już w zaawansowanym wieku i na mokrej nawierzchni to czuć zolta.gif. W drugim aucie mam Pirelli P7 i jestem zadowolony. Ciche, bezpieczne na mokrym, choć w subiektywnym odczuciu bardzo sztywne. W teście MOTORU pierwsza trojka 195/65/15 to: Conti Premium-Contact2, Kleber Dynaxer HP2 i Pirelli P6. Czwarty i najcichszy w teście był Nokian V.

Napisano

> W drugim aucie mam Pirelli P7 i

> jestem zadowolony. Ciche, bezpieczne na mokrym, choć w

> subiektywnym odczuciu bardzo sztywne.

ojciec ma w Multipli te oponki - akurat sporo na nich jeździłem ostatnio - i mam podobne wrazenia - samochód prowadzi się bardzo sztywno i precyzyjnie, są niezwykle ciche (!) i bardzo dobrze trzymają na mokrym (na suchym jak każda dobra opona)

Niestety maja jedną wadę - wzrasta na nich spalanie (1,9 JTD115 spala ok 0,5-0,7l/100km więcej) - zacząłem szukać jakiś opinii o nich i faktycznie się potwierdziło, że inni także mają wzrost spalania

Napisano

Ja w tym sezonie zapodałem Continental ContiPremium Contact2. Bdb oponki, pewne trzymanie, na mokrej nawierzchni rewelka. Kiedyś w Fiacie Bravo miałem opony (nówki) Kleber Dynaxer HP2, i powiem tak, jeżeli ktoś szuka wysokiego komfortu podróżowania to tylko Kleber. Miękkie oponki, na mokrej również super, trochę mniej pewne w zakrętach drive.gif

Napisano

> Ja w tym sezonie zapodałem Continental ContiPremium Contact2.

Też zastanawiałem się nad tymi oponkami, jednak spotkałem się z opiniami, że się szyko ścierają... Poza tym TOYO dostałem w lepszej cenie i zainwestowałem w egzotykę...

Napisano

> W teście MOTORU pierwsza

> trojka 195/65/15 to: Conti Premium-Contact2, Kleber Dynaxer HP2

> i Pirelli P6. Czwarty i najcichszy w teście był Nokian V.

Kleber Dynaxer HP2 claps.gif Jeździ mi się na nich cool.gif a cenę wraz z montażem miałem 200 zeta za sztukę, ale z tego co wiem to normalnie (mam pewne przywileje u oponiarza cfaniaczek.gif on mi je zresztą polecił na podstawie opinii innych swoich klientów, dosłownie tuż przed opublikowaniem tego testu w Motorze ;P) są (były miesiąc temu) nieco droższe.

Napisano
  • Autor

Trafiłem na ładne felgi 16" cali i zdcyduję się chyba na ich zakup w przyszłym tygodniu, więc w polu moich zainteresowań pozostają tylko opony 205/55R16.

Przeglądając sklepu internetowe zorientowałem się, że w poszukiwanym przeze mnie rozmiarze ciekawie prezentują się Pirelli P7, kosztujące ca. 250zł/szt.

Czy Waszym zdaniem cena ta jest adekwatna do wartości, czy lepiej poszukać czegoś innego?

Przy okazji chciałbym zapytać, jak zmieni się komfort i prowadzenie Stilo po przesiadce na szesnastki?

Napisano

> Przy okazji chciałbym zapytać, jak zmieni się komfort i prowadzenie

> Stilo po przesiadce na szesnastki?

..........komfort i prowadzenie jak najbardziej ok

.......................było na kąciku wiele dyskusji na temat 15", 16" czy 17" ? ..........konkluzja zawsze była taka, że 15" to najlepszy komfort, koszty, oraz opory toczenia ale najgorszy wygląd "balonów" ..........17" zdecydowanie najlepszy wygląd i trzymanie w zakrętach ale największe koszty, troszkę twardziej i nie fajnie w koleinach ....................a 16" to kompromis pomiędzy tym wszystkim zlosnik.gif ..............poszedłem tym tropem i jestem zadowolony z moich 16" cool.gif

Napisano

Mam to :

Goodyear Excellence 195/65R15 91 V

I polecam ok.gif bardzo dobra przyczepność na mokrym i suchym asfalcie... bardzo trudno zerwać przyczepność podczas przyspieszania jak i hamowania... nieźle trzyma w zakrętach

Ale czy cicha .... raczej tak na -4

Tu reklamówka

Goodyear - największy producent opon na świecie - wprowadził do swej oferty nową oponę letnią o nazwie Excellence, przeznaczoną do nowoczesnych samochodów klasy wyższej. Goodyear Excellence to opona o wysokich osiągach, która oferuje kierowcom aut rodzinnych i sportowych bezpieczną i cichą podróż oraz łatwość sterowania pojazdem. Nowa opona wyróżnia się krótszą drogą hamowania na śliskich nawierzchniach oraz zwiększoną przyczepnością na zakrętach i podczas dużych prędkości. Dzięki zastosowaniu specjalnej konstrukcji bieżnika jest to także najcichsza opona z oferowanych na rynku.

Nowa Goodyear Excellence to opona letnia typu HP (z ang.: High Performance, czyli wysokie osiągi). Przy jej konstruowaniu kierowano się tym, by stworzyć oponę, która pozwoli optymalnie wykorzystać nowoczesne rozwiązania techniczne zastosowane w najnowszej generacji samochodów rodzinnych i aut o wysokich osiągach technicznych. Hamulce z ABS, elektronicznie sterowana stabilizacja, system aktywnego zawieszenia - nawet najlepsza i najdroższa technologia aktywnego bezpieczeństwa w nowoczesnych samochodach może być bowiem najwyżej tak dobra jak opony, w które wyposażone jest auto.

Opona asymetryczna wyróżniajaca się niska emisja hałasu oraz rewelacyjnymi właściwościami trakcyjnymi. Opona spełnia ostre normy zawarte w dyrektywie unijnej (2001/43/CE) dotyczącej emisji hałasu zewnętrznego opon. Poprawiono znacznie kierowalność opony szczególnie podczas agresywnego pokonywania zakrętów.

Napisano

To samo moge powiedziec o toyo proxes cf-1 i bfgoodriche g-force , gdyz mam je na obu autach i sprawuja sie tak jak kolega Lisek napisal wyzej z tym ze bf g-force "miazdzy" na deszczu a toyo na suchym , sadze ,ze na forum kazdy bedzie zachwalac opony na ktorych smiga , bo jakze by inaczej grinser006.gif

Napisano

Pewnie tak ... choć ja już miałem tyle róznych opon i tyle tyś km przejechałem.... i po prostu wiem czego chce..... a chce jednego ok.gif PRZYCZEPNOŚCI hehe.gif

A skoro jest tak wiele róznych nawierzchni...( i to nie tylko co do skłądu ale i faktury ) to i przyczepność tych różnych opon jest różna oslabiony.gif czasami jade i nic nie słysze a czasami jade i nie słysze własnych myśli np: ( trasa Lębork - Łeba crazy.gif )

Są tacy, którzy twierdzą że dobra opona to taka, która wytrzyma 70.000 km screwy.gif inni twierdzą że musi być cicha....

Tak Jak kolega Irek napisał nie ma idealnej opony....

Napisano

Bridgestone ER300

Continental ContiPremiumContact 2

Dunlop SP SPORT FASTRESPONSE

Jedene z najlepszych obecnie opon

Napisano

> Bridgestone ER300

Takie właśnie ujeżdżam! ok.gif A na potwierdzenie:

(im MNIEJ punktów tym lepiej!)

280772209-opony.jpg

Wrzucić więcej testów? zlosnik.gif

post-68528-14352493346941_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Takie właśnie ujeżdżam! A na potwierdzenie:

> (im MNIEJ punktów tym lepiej!)

> Wrzucić więcej testów?

Dlaczego nie.

Coraz bardziej skłaniam się w stronę P7.

Napisano

to i ja wrzuce kilka testów:

ale najpierw - ten BARDZO wartosciowy link

link - 2- LISTA marek

Sa tutja opinie o wszystkich oponach i potwierdzaja sie. Np. o winter sport 3d ma bardzo dobre noty. Fabryczne bridgestony w stilo sa przecietne. itd- wiarygodnosc jest duza. A nizej testy ktore zawsze moga pomoc...

2008

41472d69d851f49a.jpg

2007

64cf235cf33a1074.jpg

dcce2422d802a20f.jpg

2006

5eb9d9e14b6f4a15.jpg

d90d1faa8762c278.jpg

Napisano

Testy ,testami , sa opinie ,ze ten producent ktory zaplaci najwiecej wygrywa grinser006.gif

Z dosw wiem ,ze opony sa dobre poki sie nie zuzyja , seryjne goodyeary gt-2 byly np dobre przez 2 lata , potem to juz syf , tak samo te seryjne dunlopy sport cos tam , maja juz 4 lata i srednio sie spawuja , wiec najlepiej wybrac cos z topowych producentow , wg wlasnego widzi misie i tyle , kazda opona bedzie dobra , niektore jednak maja wieksze predyspozycje do jazdy np na wodzie

Napisano

> Testy ,testami , sa opinie ,ze ten producent ktory zaplaci najwiecej

> wygrywa

Jest w tym coś prawdy, ale jeżeli pewien model systematycznie otrzymuje wysokie noty w różnych testach, to można uznać że kupując go niewiele ryzykujesz ok.gif A przy oszczędności rzędu 25zł na oponie naprawdę warto dołożyć do lepszego producenta! smile.gif

Napisano

> Jest w tym coś prawdy, ale jeżeli pewien model systematycznie

> otrzymuje wysokie noty w różnych testach, to można uznać że

> kupując go niewiele ryzykujesz A przy oszczędności rzędu 25zł

> na oponie naprawdę warto dołożyć do lepszego producenta!

O tym mowie , na oponach,hamulcach,zawieszeniu sie nie oszczedza

Napisano

> Jest w tym coś prawdy, ale jeżeli pewien model systematycznie

> otrzymuje wysokie noty w różnych testach, to można uznać że

> kupując go niewiele ryzykujesz A przy oszczędności rzędu 25zł

> na oponie naprawdę warto dołożyć do lepszego producenta!

te testy są g.. warte, mam te fuldy co tam niby polecaja. w testach im wychodzi że spalanie 2,7 - to jest nieosiagalne, poniżej 5 nie sposób zejśc.

widocznie pirelli sypnął autorom testu kilka kalendarzy i wychodzi że są dze-beściaki

Napisano

> te testy są g.. warte, mam te fuldy co tam niby polecaja. w testach

> im wychodzi że spalanie 2,7 - to jest nieosiagalne, poniżej 5

> nie sposób zejśc.

że co ?? icon_eek.gif

> widocznie pirelli sypnął autorom testu kilka kalendarzy i wychodzi że

> są dze-beściaki

no nie wiem, ja tam bym nie poleciał na kalendarze icon_rolleyes.gif

Zwróćcie uwagę... Prawie taka sama opona z nazwy, model ten sam różni się tylko jakimś tak suffixem a jaka różnica w ocenie (pierwsza i ostatnia z ostatniej tabelki).

Napisano

> im wychodzi że spalanie 2,7 - to jest nieosiagalne, poniżej 5

> nie sposób zejśc.

Ale co ...to sa punkty an ie litry/100 km wink.gif im mniej tym lepiej ... hehe.gif

Napisano

ja też polecam uniroyal rainsport 2...

już na suchym i na mokrym testowane i trzymanie jest naprawde git...

Napisano

Firestony TZ200 195/65/R15 - mam je własnie zrobiłem pierwdssze 600 km gites oponki w cenie 167 zł - ciche i przyczepne

wczesniej dunlopy (25000 km) - hałasliwe na maxa

Napisano

LETNIE YOKOHAMA A.driveAA01 195/65R15

ciche i z tego co pisza to specjalnie wzmacniane mieszanką asfaltową a na deszczu po prostu baja . Żadne opony tak dobrze mi się nie prowadziły na deszczu. Koszt 195 zł z wymianą za szt.

Napisano

> LETNIE YOKOHAMA A.driveAA01 195/65R15

> ciche i z tego co pisza to specjalnie wzmacniane mieszanką asfaltową

> a na deszczu po prostu baja . Żadne opony tak dobrze mi się nie

> prowadziły na deszczu. Koszt 195 zł z wymianą za szt.

Mam troche inne zdanie - dla mnie własnie NIE SĄ ciche (raczej przecietnie-głośne), dosyć głosnawo słychać gdy jeździ się po peknieciach/łatach w asfalcie. I to uwazam za główna ich wadę. Trzmanie na wodzie jest dobre, ale nie "poprostu baja". Poza tym to całkiem dobre opony. Wolał bym jednak Pirelli P7 za troche wieksze pieniądze, a w porównaniu do Yoko A.drive sa duzo cichsze i komfortowe przy nawet lepszej precyzji prowadzenia i lepiej trzymają na mokrym. Ogolnie jeździ się na nich lepiej.

P7 kosztują 232zł w netcar.pl (moze gdzieś są taniej - nie szukałem), ale mają index predkosci V (240km/h) - mimo że tak szybko się nie jeździ to warto kupic, bo opony są lepiej wyważone i mają lepszą wytrzymałość.

Użytkuje i jedne i drugie opony od nowości na dwóch samochodach i w tym starciu sporą przewagę mają P7 - i moim zdaniem warto dopłacić.

Napisano
teraz zalozylem Yokohama AVS DB 500 - zaskoczyly mnie ze praktycznie nie slychac szumu opon i to na polskich drogach, a co musi byc za granica? trakcyjnie jeszcze ich nie sprawdzalem.
Napisano

> Mam troche inne zdanie -

> to całkiem dobre opony. Wolał bym jednak Pirelli P7 za troche

> wieksze pieniądze, a w porównaniu do Yoko A.drive sa duzo

> cichsze i komfortowe

> P7 kosztują 232zł w netcar.pl

hmm.gifOczywiście wszystko zależy od ceny . Zaraz ktoś się odezwie że Pirelli P 6000 za jedyne 400 pln biją inne na łeb , więc pozostańmy przy ocenie stosunku jakości do ceny . Te o których piszesz to już półka wyżej więc i wymagania stawia się wyższe . Jednak w cenie do 190 zł chyba lepszych od Yoko nie dostaniesz ale jesli wg kolegów się mylę to chętnie wysłucham opinii które wezmę pod uwagę przy następnej wymianie palacz.gif

Napisano

> Chciałbym zasięgnąć Waszej porady w kwestii wyboru opon do mojego

> Stilo.

Ja nabyłem Nokian H i jestem super zadowolony. Cicho, w zakrętach bardzo dobrze, na deszczu też. Komplet na 15" kosztował niecały 1000zł

Napisano

A ja mam nowe Goodyear excellence i jak narazie jest ok zeby.GIF Faktycznie - w porównaniu ze starymi bridgestonami b.ciężko zerwać przyczepność przy ruszaniu na asflacie a i przy hamowaniu jeszcze się nie zdarzyło zeby mi sie abs włączył. Mocno trzymają. Na zakrętach trochę gorzej - jest jakoś tak miękko, ale tłumaczę sobie to tym że jest nowy wysoki bieżnik który się ugina smile.gif

Co do hałaśliwości - to też zależy od podłoża, ale fakt że bezgłośne to one nie są, choć zdecydowanie nie jest źle.

Napisano

> A ja mam nowe Goodyear excellence i jak narazie jest ok Faktycznie

> - w porównaniu ze starymi bridgestonami b.ciężko zerwać

> przyczepność przy ruszaniu na asflacie a i przy hamowaniu

> jeszcze się nie zdarzyło zeby mi sie abs włączył. Mocno

> trzymają. Na zakrętach trochę gorzej - jest jakoś tak miękko,

> ale tłumaczę sobie to tym że jest nowy wysoki bieżnik który się

> ugina

> Co do hałaśliwości - to też zależy od podłoża, ale fakt że bezgłośne

> to one nie są, choć zdecydowanie nie jest źle.

Takie same spostrzeżenia mam co do tych opon na moim aucie..

Napisano

Zawsze jeździłem na GOOD YEAR EAGLE F1 GSD3

Po zmianie na TOYO PROXES T1R dochodze do wniosku , że jeździłem na GÓW....IE ...

Polecam TOYO

Napisano

> Zawsze jeździłem na GOOD YEAR EAGLE F1 GSD3

> Po zmianie na TOYO PROXES T1R dochodze do wniosku , że jeździłem na

> GÓW....IE ...

> Polecam TOYO

Dośc mocno powiedziane hmm.gif opinie faktycznie bardzo pozytywne.. moze i ja sie przesiąde z Godyerów na to cos... hmm.gif

Napisano

GOOD YEAR jest

- ZA TWARDY

- ZA DŁUGO OSIĄGA ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ

- ZA GŁOŚNY

TOYO

- MA DOSKONAŁĄ PRZYCZEPNOŚĆ W ZAKRĘTACH przewyższa je jedynie chyba CONTI SPORT CONTACT 2 i MAXX

- BARDZO CICHY - W OGÓLNE NIE SŁYCHAĆ ICH W CZASIE JAZDY

- BARDZO DOBRZE ODPROWADZAJĄ WODĘ

- ICH CENA JEST NIŻSZA NIŻ F1 albo PODOBNA

Napisano
  • Autor

Troszkę się sprawy pomieszały i muszę pozostać póki co przy felgach które mam, więc w grę wchodzi rozmiar 195/65R15.

Po rozeznaniu w cenach mam do wyboru:

1\ Pirelli P7 za 1100zł/kpl+parasol gratis wink.gif

2\ Goodyear Excellence za 1000zł/kpl

Który model Waszym zdaniem będzie lepszym wyborem?

Napisano

> Troszkę się sprawy pomieszały i muszę pozostać póki co przy felgach

> które mam, więc w grę wchodzi rozmiar 195/65R15.

> Po rozeznaniu w cenach mam do wyboru:

> 1\ Pirelli P7 za 1100zł/kpl+parasol gratis

> 2\ Goodyear Excellence za 1000zł/kpl

> Który model Waszym zdaniem będzie lepszym wyborem?

Obie maja ciekawy bieznik , ceny w sumie wysokie , na serwisie opony.com.pl goodyeary wychodza cos kolo 800zl kpl , zapewne w niektorych firmach sa podobne ceny

Napisano

POLECAM TO CO PONIŻEJ

Producent: Firestone Rozmiar: 195/65R15 Rodzaj pojazdu: osobowe pora roku: letnie

CENA ZA KOMPLET 748 ZŁ , PRZESYŁKA GRATIS

Mam takie w drugim autku ( toyota ) i POLECAM

CICHE , KOMFORTOWE , DOBRZE ODPROWADZAJĄ WODĘ.

Zamawiałem z tego sklepu i jest godny polecenia.

http://www.opony.com.pl/opony/opony_prod...etnie&link=

Napisano

Z tych dwóch opon lepsze są pirelli ok.gif

Napisano

Ja wybieram w taki sposób:

1. Sprawdzam wyniki testów w moim rozmiarze (195/65/r15) tutaj http://www.e-pneu.cz/testy_pneu.php

2. szukam najtańszych a zajmujących czołowe miejsca w testach ADAC.

3. Sprawdzam dodatkowo opinie na opony.com.pl pod względem hałasu ogólnej oceny i stosunku niskich do wysokich ocen.

4. Kupuję ciche opony o b. dobrym stosunku jakości do ceny odpowiadające moim potrzebom (dobre na mokrym, ciche i tanie. Nie muszą być trwałe)

Do fiata kupiłem w ten sposób Firestony tz200 i byłem bardzo zadowolony, mimo, że dość szybko się skończyły. Teraz mam Uniroyal Rallye 550. Też jestem zadowolony choć w mojej subiektywnej ocenie są nieco gorsze (ale tylko nieco) na mokrym od Firestonów.

A co do tych cen to drożej już nie znalazłeś? grinser006.gif

Napisano

zobacz cene tych opon w netcar.pl - i bedziesz miał jasną sytuacje, bo sa po 232zł/szt smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Od kolegi bot-a kupiłem felgi 16 razem z oponami Goodyear Excellence. Wiedziałem, że nie są to najcichsze gumy, ale po starych i spraciałych Michelinach spodziewałem się dużej różnicy na plus. Niestety opony szumią dalej i teraz nie wiem czy tak ma być, czy mam coś w aucie spieprzone. Hałas dochodzi przede wszystkim z tyłu(choć przód też słychać) i przy 100km/h na piątce bardziej hałasują opony niż silnik.

Napisano

Te opony nie sa ciche.... to znaczy sa bardzo ale tylko na specjalnum asfalcie hehe.gif znam kilka odcinków gdzie nie słychac ich zlosnik.gif i to nawet przy 140 km/h

Napisano

Ja na toyo mam tak samo , na mokro szumia jeszcze dziwniej niz na sucho grinser006.gif

Napisano

Ja mam własnie nowe Bridgestone Turanza ER300 i powiem, że to jest

rewelacja. Zawsze biorę opony tej firmy, głównie z przyzwyczajenia

do marki, ale ten model jest dosłownie niesłyszalny... Słychać tylko

powietrze owiewające auto icon_eek.gif Są drogie, ale było warto ok.gif

EDIT: warto zauważyć, że znacznie lepsza jest wersja H (do 210 km/h)

niż wersja V (do 240), inny skład gumy - bardziej przyczepne są oczywiście H.

No i ta cisza serduszka.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.