Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fotoradary ruszą za rok

Featured Replies

Napisano

kliken

i następny pomysł naszych posłów. Czy uściślone jest gdzieś, co oznacza zdanie:

"Fotoradary będą rejestrować tylko poważne przekroczenia prędkości" i czy będzie podane do wiadomości, od jakich prędkości fotoradar pstryka hmm.gif

Co do samego pomysłu, że po 5 razach kwota mandatu razy dwa, to zgodziłbym się, jeśli byłyby rozstawione w odpowiednich miejscach, a nie tam, gdzie można najwięcej ściągnąć niewiem.gif

Napisano

kazda zmiana bedzie na lepsze, bo szlag mnie trafia jak ostatnio musialem placic za 64km/h na 50tce na trasie białystok-warszawa o 6 nad ranem sick.gif

Napisano

Z moich rozmów z Policją wynika, że najczęściej ustawiają fotoradary +20km/h do +30km/h.

No chyba, że fotoradar jest zamalowywany lub coś w tym guście (robią to najczęściej przecież mieszkańcy) to potrafią ustawić "za karę" minimum.

A jeszcze moje pytanie:

Czy radary są na tyle inteligentne, że wiedzą o podwyższonym limicie prędkości w nocy? (właśnie mi to do głowy przyszło)

Napisano

> Czy radary są na tyle inteligentne, że wiedzą o podwyższonym limicie

> prędkości w nocy? (właśnie mi to do głowy przyszło)

Fotoradary nie, ale wystarczy że "obsługa" jest inteligentna (prawdę mówiąc dużo nie trzeba hehe.gif). Fotoradar robi tylko zdjęcie z naniesioną prędkością. Ewentualną karę i tak nakłada potem policjant za biurkiem według stałej zasady: dziadek w Lanosie - do kosza, dres w Golfie jak taryfikator grinser006.gif. Mniej więcej zlosnik.gif

Napisano

> Z moich rozmów z Policją wynika, że najczęściej ustawiają fotoradary

> +20km/h do +30km/h.

> No chyba, że fotoradar jest zamalowywany lub coś w tym guście (robią

> to najczęściej przecież mieszkańcy) to potrafią ustawić "za

> karę" minimum.

> A jeszcze moje pytanie:

oczywiscie ze tak - maja dokladny zegar i datownik (z homologacja - te dane widoczne sa na zdjeciu)

policjant tylko ustawia 8-22 50tka , 22-8 60tka

Napisano

> Fotoradary nie, ale wystarczy że "obsługa" jest inteligentna (prawdę

> mówiąc dużo nie trzeba ). Fotoradar robi tylko zdjęcie z

> naniesioną prędkością. Ewentualną karę i tak nakłada potem

> policjant za biurkiem według stałej zasady: dziadek w Lanosie -

> do kosza, dres w Golfie jak taryfikator . Mniej więcej

na zdjeciu jest nie tylko Twoja predkosc w danej chwili , ale rowniez limit obowiazujacy w danej chwili

a wiec te dane musze byc wpisane wczesniej

Napisano

> "Fotoradary będą rejestrować tylko poważne przekroczenia prędkości" i

> czy będzie podane do wiadomości, od jakich prędkości fotoradar

> pstryka

to będzie zależało od możliwości przerobowych....

panie za biurkiem powiedzą nie dajemy rady, wszystko idzie do sądu i tam się przedawnia to ustawią na +20, panie powiedzą całymi dniami gramy w pasjansa i kasa spływa bo łosie same płacą to ustawią na +1

Napisano

> czemu takie dziwne godziny wpisuje?

a jak powinno byc? smile.gif

Napisano

> a jak powinno byc?

chyba 22-6 i 6-22 270751858-jezyk.gif

Napisano

> chyba 22-6 i 6-22

to by tlumaczylo czemu mi policzyli 64 na 50tce, a nie na 60tce zlosnik.gif

ps. google mowia ze nawet 5-23 .. czyzby cos sie zmienilo? klik

Napisano

> chyba 22-6 i 6-22

A może 23-5 ;-).. zgodnie z przepisami?

Napisano

> Wydaje mi się, że zawsze było +10km/h między 23 a 5

chyba nie + 10 a tylko 60 km/h na terenie zabudowanym skromny.gif

Napisano

> Wydaje mi się, że zawsze było +10km/h między 23 a 5

a mi sie wydaje jak wprowadzili te ograniczenia (kiedys zawsze było 60) to bylo 6-22 50tka i 22-6 60tka

Napisano

> a mi sie wydaje jak wprowadzili te ograniczenia (kiedys zawsze było

> 60) to bylo 6-22 50tka i 22-6 60tka

To zle ci sie wydaje. Od momentu wprowadzenia bylo 50 od 5-23 i 60 od 23-5.

Wprowadzili to kilka lat temu (niepamietam moze 5)

Napisano

Przedzaił godzinowy to 5 - 23 i 23 -5!!!!!!!!!

Napisano

> Przedzaił godzinowy to 5 - 23 i 23 -5!!!!!!!!!

my nie o tym , czytaj uwaznie

Napisano

> kliken

> i następny pomysł naszych posłów. Czy uściślone jest gdzieś, co

> oznacza zdanie:

> pstryka

> Co do samego pomysłu, że po 5 razach kwota mandatu razy dwa, to

> zgodziłbym się, jeśli byłyby rozstawione w odpowiednich

> miejscach, a nie tam, gdzie można najwięcej ściągnąć

gdyby zwiększyli limity prędkości na dobrych i prostych odcinkach drogi to kierowcy sami by zwalniali na ograniczeniach ...................

Napisano

> gdyby zwiększyli limity prędkości na dobrych i prostych odcinkach

> drogi to kierowcy sami by zwalniali na ograniczeniach

> ...................

To jakie proponujesz te limity?

Powiedzmy na nowej rownej prostej autostradzie, albo na drodze dwujezdniowej z 2 pasami w kazda strone w miescie?

Napisano
  • Autor

> panie za biurkiem powiedzą nie dajemy rady, wszystko idzie do sądu i

> tam się przedawnia to ustawią na +20, panie powiedzą całymi

> dniami gramy w pasjansa i kasa spływa bo łosie same płacą to

> ustawią na +1

Panie Wiesie nie będą miały już nic do powiedzenia icon_rolleyes.gif Zamysł jest taki, że kara będzie automatycznie przez system wystawiana, wszystko w tekście niewiem.gif

chyba jednak powinno być jakoś odgórnie ustalone, od ilu zaczynają łapać, bo za chwilę przepis każdy policjant który ustawia radar będzie traktował inaczej sciana.gif

Napisano
  • Autor

> To jakie proponujesz te limity?

> Powiedzmy na nowej rownej prostej autostradzie,

takie jak w niemczech - udowodniono już chyba, że brak ograniczeń (niestety już nie wszędzie) nie prowadzi do zwiększonej ilości wypadków niewiem.gif

albo na drodze

> dwujezdniowej z 2 pasami w kazda strone w miescie?

np. 70km/h - i tak wszyscy tyle jeżdżą swiety.gif z tego co wiem, to mawia się, że im mniej ograniczeń w mieście, tym mniej korków i problemów waytogo.gif

Napisano

> Powiedzmy na nowej rownej prostej autostradzie, albo na drodze

wg mnie autostrada nowa dobrej jakości max 160 ale ani grama więcej

droga dwu pasmowa z pasem zieleni 120

ille dobre drogi też nieco zwiększyć dopuszczalną prędkośc

może wtedy na innych drogach kierowcy zluzują skoro sporo nadrobią na innych drogach

Napisano

> Powiedzmy na nowej rownej prostej autostradzie, albo na drodze

Nasze autostrady to w sumie drogi dwujezdniowe z 2 pasami ruchu w każdą stronę. Na naszych autostrdach prędkość 130 km/h jest właściwie całkiem rozsądna - nigdy nie wiadomo, kiedy autobus albo samochód cieżarowy akurat wjedzie nam prosto przed nos. Przy niewielkim natężeniu ruchu można śmiało jechać trochę szybciej, ale na rozsądek polskich kierowców raczej bym się nie zdawał grinser006.gif

Przy przynajmniej 3 pasach ruchu w jednym kierunku można by rozważyć podniesienie prędkości do 170 km/h.

A tak swoją drogą, to nie widzę większej różnicy między np. autostradą A4, a drogą ekspresową S-1 między Skoczowem a B.B. Na tej pierwszej obowiązuje 130 km/h, na tej drugiej 110km/h.

Napisano

A mi się wydaje, że różnicowanie prędkości w zależności od pory dnia, do tego podnoszenie jej na noc, to najbardziej debilny pomysł, na jaki można wpaść. Jak jest ciemno i jadąc przez jakieś wiochy można najechać na nieoświetlonego rowerzystę albo pieszego ubranego na ciemno, do tego często wracającego z baru lub dyskoteki lekko zataczającego się, to obowiązuje 60 km/h. Jak w południe przy idealnej widoczności można by jechać trochę szybciej, to mamy ograniczenie do 50 km/h.

Nijakiego sensu w tym nie dostrzegam niewiem.gif.

Bo to, że ruch jest mniejszy, to do mnie nie przemawia - to raczej dodatkowo usypia czujność kierowcy i potem taki pieszy, czy rowerzysta może być tym większym zaskoczeniem.

Napisano

> kliken

> i następny pomysł naszych posłów. Czy uściślone jest gdzieś, co

> oznacza zdanie:

> pstryka

Pamiętam, jak Tusk wypowiadał się o pomyśle PiS-u, który już wcześniej chciał zwiększyć ilość fotoradarów na drogach: "zamiast budować drogi, Kaczyński wydaje pieniądze na fotoradary. My będziemy budować drogi, a nie prześladować kierowców."

No i co - długo nie trzeba było czekać. Ja już nie dostrzegam większej różnicy między kaczorem Kaczyńskim, a kaczorem Donaldem - drób jest drobiem i widać myśli wg takiego samego schematu biglaugh.gif

Tu chodzi nie o bezpieczeństwo, tylko o kase 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ch.. z tym. Masz wszędzie jechać zgodnie z przepisami, a nie tylko tam, gdzie masz największą szansę się rozdupcyć. A jak jedziesz za szybko, to twój problem, twoje ryzyko. O co więc płacz?

Napisano
  • Autor

> Ch.. z tym. Masz wszędzie jechać zgodnie z przepisami, a nie tylko

> tam, gdzie masz największą szansę się rozdupcyć.

gratuluje języka Panie Święty. I napewno w Krakowie jedziesz tylko 50km/h tak jak każą hehe.gifok.gif

A jak jedziesz

> za szybko, to twój problem, twoje ryzyko. O co więc płacz?

o to mój drogi, że krajowa jedynka, o której tutaj pisał inny kolega między skoczowem a bielskiem, gdzie jedzie mniej pojazdów, ma prędkość 110km/h spineyes.gif

a ta sama krajowa jedynka, między katowicami, bielskiem a cieszynem ma nakazane średnio co dwa kilometry 70km/h i fotoradar wpysk.gif

Chciałbym tutaj zwrócić jednocześnie uwagę na fakt, że jest to do chole..... praktycznie jedyna droga prowadząca na słowację i czechy screwy.gif

Zamiast więc budować autostrady, to Panowie ze wsi, ee sorry, z wiejskiej, stwierdzili, że postarają się utrudnić ludziom życie waytogo.gif

Napisano

> Panie Wiesie nie będą miały już nic do powiedzenia Zamysł jest taki,

> że kara będzie automatycznie przez system wystawiana, wszystko w

> tekście

to że system ją wystawi to nie znaczy że każdy ją zapłaci i przyjmie a już wiadomo że odpowiedzialność właściciela za wykroczenia innych jest niezgodna z konstytucją.

Napisano
  • Autor

myślę, że to będzie rozpatrywane w sądzie grodzkim, a nie przez Panią Wiesie niewiem.gif

Napisano

> myślę, że to będzie rozpatrywane w sądzie grodzkim, a nie przez Panią

> Wiesie

Pani Wiesia będzie musiała przygotować dokumenty do Sądu tak samo jak dziś to robi, wskazać kogo oskarża i uzyskać jego przyznanie się do winy jeśli chcą otrzymać nakaz.

Napisano

> wg mnie autostrada nowa dobrej jakości max 160 ale ani grama więcej

> droga dwu pasmowa z pasem zieleni 120

> ille dobre drogi też nieco zwiększyć dopuszczalną prędkośc

> może wtedy na innych drogach kierowcy zluzują skoro sporo nadrobią na

> innych drogach

O dokładnie tak jest. Prosty przykład: jadę sobie nad polskie morze w sobotę rano (a właściwie nad ranem), droga pusta, pełny relaks. Jadę zgodnie z przepisami, czasami nawet trochę wolniej, na autostradzie właściwie nie przekraczałem 110 - 120km/h i z południa Polski nad morze jadę 9h. Fakt, że niektóre ograniczenia są w miejscach całkiem bez sensu (pewnie wcześniej były jakieś roboty drogowe i zapomnieli zebrać znaków), ale mniejsza o to - jazda i tak idzie sprawnie. W drogę powrotną wyruszam rano w piątek i już od startu nie jest różowo. Kawalkady ciężarówek, miejscami "dłubią" coś przy drodze, w miastach korki. No i co robię? Staram się nadrobić, przynajmniej częściowo, stracony czas. Pomimo, że w wielu miejscach zdarzało mi się przekroczyć dozwoloną prędkość, a na autostradzie jechałem sporo szybciej jak w drodze nad morze to i tak jechałem 10h.

Te łamanie przepisów jest często rozładowaniem frustracji i bezsilności kierowców spowodowanej tym po jakich drogach i w jakich warunkach musimy jeździć. To co wystoimy w korkach potem staramy się nadrobić.

Daje się nam za przykład Niemców, że oni w terenie zabudowanym to 50 km/h właściwie nigdy nie przekraczają i dla nich to rzecz święta. Tylko nasi politycy zapominają dodać, że Niemiec jedzie w terenie zabudowanym góra 10 czy 15 km do autostrady lub drogi ekspresowej, a potem zapier... na miejsce właściwie bez ograniczeń. A u nas? U nas właściwie jest jeden wielki teren zabudowany, a tam gdzie go nie ma, są po prostu korki i ograniczenia prędkości. Jadąc na przykład z Żor do Korbielowa przez Pszczynę, Bielsko i Żywiec sporo ponad 70% dróg przebiega w terenie zabudowanym, a na odcinku gdzie jedzie się DK1 i można jechać trochę szybciej, dali oganiczenia co pare kilometrów. Z resztą w tygodniu ta droga i tak jest totalnie zakorkowana. Do Korbielowa z Żor jest ok. 90 km a przejazd zajmuje od 1h:45m. do nawet 2h:30m. No to chyba nie jest normalne, bo w normalnym kraju taki przejazd zająłby góra godzinkę.

Dziękuję za uwagę IThankYou.gif

Napisano

Biorąc pod uwage, że rozróżniają samochody osobowe od ciężarowych - to taka drobnostaka też na pewno jest rozróżniana.

Napisano

> Daje się nam za przykład Niemców, że oni w terenie zabudowanym to 50

> km/h właściwie nigdy nie przekraczają i dla nich to rzecz

> święta. Tylko nasi politycy zapominają dodać, że Niemiec jedzie

> w terenie zabudowanym góra 10 czy 15 km do autostrady lub drogi

> ekspresowej, a potem zapier... na miejsce właściwie bez

> ograniczeń. A u nas? U nas właściwie jest jeden wielki teren

> zabudowany, a tam gdzie go nie ma, są po prostu korki i

> ograniczenia prędkości.

Taki niemiec mimo tego że może na autostradzie jechać ile chce to i tak nie przekracza 130 km/h bo wie że do celu dojedzie prawie w całości autostradą a średnia prędkość wyjdzie mu na relaksie ponad 100km/h

u nas żeby zrobić średnią 100km/h jadąc z południa na północ to trzeba by non stop przepisy łamać

Napisano
  • Autor

> Taki niemiec mimo tego że może na autostradzie jechać ile chce to i

> tak nie przekracza 130 km/h

a to dobre hehe.gif możesz powiedzieć, skąd masz takie wnioski

> u nas żeby zrobić średnią 100km/h jadąc z południa na północ to

> trzeba by non stop przepisy łamać

z tym się zgodzę, ale hej, za to mamy 450 nowych radarów waytogo.gifscrewy.gif

Napisano

> gratuluje języka Panie Święty. I napewno w Krakowie jedziesz tylko

> 50km/h tak jak każą

Dziękuję. Nurek jestem, nie święty. I nie, nie jeżdżę 50 km/h, a przynajmniej nie cały czas. I co z tego?

> A jak jedziesz

> o to mój drogi, że krajowa jedynka, o której tutaj pisał inny kolega

I co to ma do rzeczy? Znaczy ty wiesz lepiej i zamiast jechać 70 pojedziesz 110. Proszę bardzo, tylko nie płacz jak ci fotę cykną. Napisz do zarządcy drogi, zwróć uwagę mediów, zaangażuj się w politykę, zostań ministrem infrastruktury i pobuduj autostrady. Broni ci ktoś? A póki co jak jest 70 to jedź 70 i nie mędrkuj, a jak mędrkujesz, to na własne ryzyko.

> Zamiast więc budować autostrady, to Panowie ze wsi, ee sorry, z

> wiejskiej, stwierdzili, że postarają się utrudnić ludziom życie

Ależ co utrudnić. Przepis jest przepis i masz go przestrzegać. Oni ci życia nie utrudniają, oni egzekwują prawo. A, że prawo jest głupio zastosowane? A to już inna para kaloszy...

Napisano
  • Autor

nie rozumiemy się, ale nic nie szkodzi ok.gif

nie chodzi mi tutaj o to, że lubię przekraczać prędkość dozwoloną i jestem piratem drogowym.

Tym wątkiem chciałem właśnie, tak jak mi doradzasz, zwrócić uwagę kącikowiczów na fakt, że polityka idzie w złą stronę, stawiając na radary i ograniczając prędkość, a nie budując autostrady 20.GIF

Napisano

> Taki niemiec mimo tego że może na autostradzie jechać ile chce to i

> tak nie przekracza 130 km/h bo wie że do celu dojedzie prawie w

> całości autostradą a średnia prędkość wyjdzie mu na relaksie

> ponad 100km/h

> u nas żeby zrobić średnią 100km/h jadąc z południa na północ to

> trzeba by non stop przepisy łamać

No tak nie do konca prawda z tymi Niemcami jezdzacymi 130,

oszem przestrzegaja ograniczen, ale tam gdzie ich nie ma to wiekszosc leci 150-160,

tak samo Francuzi czy Szwajcarzy na niemieckich autostradach.

Mi lanochodem trasa Zgorzelec - Bazylea (prawie 900km) zajmuje 8 godzin, jade tak jak reszta 150-160, srednio co dwie godz. przerwa na tankowani gazu,dyma, lub dzieciaki chca cos zjesc itp, i srednia na trasie wychodzi niewile ponad 100.

Tym bardziej ze sporo autostrad w poludniowych Niemczek jest w remoncie i ograniczenia do 120, 100 lub 80.

To samo dotyczy deszczu lub mgly ograniczenie do 120

Napisano

A jak jedziesz

> za szybko, to twój problem, twoje ryzyko.

To nie tylko Jego problem, nie jest sam na drodze i chyba nie wie, że może zagrozić też innym.

Napisano

> nie rozumiemy się, ale nic nie szkodzi

> nie chodzi mi tutaj o to, że lubię przekraczać prędkość dozwoloną i

> jestem piratem drogowym.

> Tym wątkiem chciałem właśnie, tak jak mi doradzasz, zwrócić uwagę

> kącikowiczów na fakt, że polityka idzie w złą stronę, stawiając

> na radary i ograniczając prędkość, a nie budując autostrady

Wszyscy wkoło zasłaniają się tylko tymi autostradami.

Myślisz, że z dnia na dzień powstanie 1000km autostrad?

Czy to jest takie trudne do pojęcia, że na to wszystko trzeba kilku czy nawet kilkunastu lat?

Sporo jeżdżę i od dobrych kilku lat sporo poszło do przodu jeżeli chodzi o budowę i modernizację dróg. Bardzo dużo powstało nowych obwodnic niewielkich miast czy miejscowości, w moim regionie powstały na przełomie trzech lat dwie obwodnice, a teraz na dniach oddadzą wyremontowany, a raczej zbudowany od nowa most na niewielkiej rzece i do tego wyremontowaną drogę na odcinku około 5km.

Nikt o tym nie mówi we wiadomościach, mowa jest tylko o tym jak to mozolnie idzie budowa autostrad i obojętnie gdzie się czyta jakieś komentarze na różnych forach motoryzacyjnych to stale wszyscy powtarzają jedno i to samo, że nie ma dróg i nie ma autostrad.

Słychać też narzekania, że tyle wypadków jest, bo drogi złe. A na wspomnianej wcześniej jednej z obwodnic dwa dni po jej otwarciu zabił się jakiś idiota, bo zobaczył prosty odcinek równej drogi i sobie zaszalał.

Wszyscy marudzą, że ograniczenia są, że nie można szybko jeździć, że fotoradary, kina objazdowe itd.

I bardzo dobrze.

Wyobrażasz sobie sytuację jaka niedawno panowała na Ukrainie? Gdzie najdroższy mandat wart był nasze 15zł? A codziennie ginęły dziesiątki ludzi w wypadkach drogowych?

Wybacz ale jak czytam stale jedne i te same durne argumenty i obruszenie społeczeństwa, że wszystkiego się zabrania i nie można sobie samochodem poszaleć to nie ma w ogóle o czym dyskutować.

Po to są przepisy by ich przestrzegać. Po to są przepisy by ograniczyć śmiertelne wypadki i w ogóle wypadki na drogach.

Oprócz tego, że ma się prawo jazdy trzeba też myśleć i to bardzo intensywnie, a z tym wśród większości naszych kierowców jest mizernie.

Napisano

> dziwne, że tylko jak poza nią wyjadą to jeżdża tak jak tamtejsze

> przepisy pozwalają, zastanawia mnie ten fenomen

A w czym problem ? W Niemczech masz ograniczenia do 120km/h przy robotach drogowych (czasem jest tak wasko, ze ja sie boje cisnac te 120, a u nas by 40 postawili no.gif) , spora czesc jest jeszcze bez limitow, a jeszcze mi sie nie zdarzylo przejechac do jakiejs wiochy do ktorej jade wiecej niz kilka km od zjazdu z autostrady, takze 50km/h w zabudowanym nie boli wtedy wcale. A bywam tam czesto i w roznych miejscach.

M.

Napisano

3 km do 100 km/h i 3% >100 km/h

przy przekroczeniu prędkości np o 23, 33 km/h hmm.gif

Obniżyli wymiar kary ( pkt i mandat ) hmm.gif

Napisano

> A w czym problem ? W Niemczech masz ograniczenia do 120km/h przy

> robotach drogowych (czasem jest tak wasko, ze ja sie boje cisnac

> te 120, a u nas by 40 postawili ) , spora czesc jest jeszcze

> bez limitow, a jeszcze mi sie nie zdarzylo przejechac do jakiejs

> wiochy do ktorej jade wiecej niz kilka km od zjazdu z

> autostrady, takze 50km/h w zabudowanym nie boli wtedy wcale. A

> bywam tam czesto i w roznych miejscach.

> M.

te kilka kilometrów z autostrady do celu terenem zabudowanym to tak w sam raz na wystudzenie turbiny przed zgaszeniem auta zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> te kilka kilometrów z autostrady do celu terenem zabudowanym to tak w

> sam raz na wystudzenie turbiny przed zgaszeniem auta

Wczoraj jadąc 86/E75 do Cz-wy zauważyłem dwa kolejne fotoradary niedaleko zjazdu na Pyrzowice/DG.

brawo.gif dla GDDPiA za realizacje bezpiecznych 8 polegającą na ...... ustawianiu kolejnych masztów na połatanych drogach

Napisano

> bo w Polsze to same Schumachery jeżdżą

> dziwne, że tylko jak poza nią wyjadą to jeżdża tak jak tamtejsze

> przepisy pozwalają, zastanawia mnie ten fenomen

O właśnie. Za granicą wszyscy tacy pokorni i grzeczni. A u nas są pokorni i grzeczni dopiero wtedy gdy zostaną zatrzymani przez Policję. Najpierw taki kozakuje na drodze i myśli, że jest bezkarny, a gdy go zatrzymają to błaga prawie na kolanach żeby "tych punktów mniej" albo "panie władzo może by tak tylko pouczenie", do tego błagający cielęcy wzrok i głupie tłumaczenie.

Napisano

> A w czym problem ? W Niemczech masz ograniczenia do 120km/h przy

> robotach drogowych (czasem jest tak wasko, ze ja sie boje cisnac

> te 120, a u nas by 40 postawili ) , spora czesc jest jeszcze

> bez limitow, a jeszcze mi sie nie zdarzylo przejechac do jakiejs

> wiochy do ktorej jade wiecej niz kilka km od zjazdu z

> autostrady, takze 50km/h w zabudowanym nie boli wtedy wcale. A

> bywam tam czesto i w roznych miejscach.

> M.

Ale trzeba zacząć od tego, że tam jest o wiele lepsza kultura wśród kierowców niż u nas.

Napisano

> Wczoraj jadąc 86/E75 do Cz-wy zauważyłem dwa kolejne fotoradary

> niedaleko zjazdu na Pyrzowice/DG.

> dla GDDPiA za realizacje bezpiecznych 8 polegającą na ......

> ustawianiu kolejnych masztów na połatanych drogach

gdyby wszyscy grzecznie jeździli to maszty były by zbędne ale ponieważ prawie wszyscy kierowcy w Polsce robią sobie jaja z przepisów więc stawiane są maszty.

I bardzo dobrze.

Napisano

> Ale trzeba zacząć od tego, że tam jest o wiele lepsza kultura wśród

> kierowców niż u nas.

Z obserwacji potwierdzam ok.gif

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.