Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne perypetie z kołami

Featured Replies

Napisano

Kupiłem sobie nowe felgi, nowe oponki. zawiozłem na wyważenie (serwis michelin - Tychy), zawczasu i leżały w domu. Przyszły ciepłe dni -wrzuciłem na auto. Od razu przy pierwszej przejażdżce - coś nie tak - od około 80km/h kierownica ma lekknie drgania (lewo/prawo lata).

Pojechałem do innego zakładu oponiarskiego (Boma katowice) - - diagnoza - źle wyważone - gdzie niegdzie musieli nałożyc 30g, na innych kołach 20g i tak na wszystkich coś nie tak. Wyważyli - pojechałem na jazdę próbną - lepiej, drgania mają mniejszą amplitudę ale nadal występują.

wracam do warsztatu, zaprosili mnie na inne stanowisko z super mega wypas wyważarką z ładnym monitorkiem LCD i niezłą grafiką wink.gif mechanik tez podobno najlepszy - wyważyli ponownie - jazda próbna - drgania znow osłabły, do bardzo małego poziomu ale nadal występują okolo 100km/. nie jest już to to co na początku, czyli nie szarpie mi ręką na kierownicy, ale jak puszczam kierownicę to widze jak lekko lata lewo/prawo.

Powrót do zakładu - trzeba doważuyć koła na aucie. Umowiłem się na jutro oslabiony.gif

No i tak jakos dziwnie - najwet najczulsza wyważarka mówi, że koła są wyważone. Im czulszy sprzet jest używany, tym jest lepiej (redukcja drgań), ale mimo to wciąż nie jest dobrze.

Ki czort? Przeciez ford Focus nie jest jakims super wymagającym autem apropo kół...

Napisano
  • Autor

> Może "chińskie" felgi ?

włoskie.

ale przeciez wyważone są. nie ma problemu z wyważeniem, pozniej przy kontroli nie ma problemu z tym ze nagle jakby w ogole wczesniej nie byly wywazane hmm.gif

mylę się?

Napisano

A moze problem nie tkwi w samych kolach tylko np pojawia w momencie ich montazu (krzywo siedza czy jaki czort....). Swoja droga ostatnio znalazlem takie cos. - mozna poczytac o samym wywazaniu.

Napisano

Może opony są jakieś felerne? U mnie wiele razy były jazdy z wyważeniem kół. Najczęściej pomagało obrócenie opony na feldze i ponowne wyważenie.

Napisano

2 rzeczy mi na myśl przychodzą.

1. Średnica piasty różna od średnicy otworu centrującego w feldze.

2. Koło bije (krzywa felga- włoska sick.gif, źle ułożona opona na feldze).

Napisano

ja stawiam na hu....e opony, a dlaczego bo sam taki właśnie przypadek miałem, opony nowe wyprodukowane 2 tygodnie przed montażem wywarzane 4-5 razy u różnych wulkanizatorów i bicie kierownicy pozostało,dodam że zawieszenie na 120%sprawne, po przełożeniu z powrotem na zimówki objaw bicia ustępował, moim zdaniem oddaj im te opony

Napisano

> włoskie.

> ale przeciez wyważone są. nie ma problemu z wyważeniem, pozniej przy

> kontroli nie ma problemu z tym ze nagle jakby w ogole wczesniej

> nie byly wywazane

> mylę się?

wywazane to sa... w powietrzu. A kolo na aucie styka sie z droga i ma calkiem spory nacisk. Jak opona jest walnieta to moga dziac sie cuda

Napisano

Nowe muszą się troche ułożyć - więc że powtórnie wyważane, to normalne.

Teraz jak już wyważone, to pozostaje jakiś lekki defekt felg lub opon - może wystarczy doważyć, a może trzeba troche przekręcić oponę względem felgi, aby inaczej się ułożyła

Napisano

> Może "chińskie" felgi ?

myslisz ze chinskie felgi na wywazarce nie wykazuja bicia a na aucie tak hehe.gif

łot skosni niezle patenty wymyslaja zlosnik2.gif

Napisano

wyważyć koła w porzadnym sprawdzonym warsztacie, gdzie nie maja hurtowni usług. Jeśli jest problem z wywazeniem to rzadko ale zdarza sie, ze trzeba obrócić opone na feldze o 120 stopni i wyważyć jeszcze raz.

Może też być wada opony lub felgi.

Upewnij sie, ze koła są montowane prawidłowo na aucie, ja nie pozwalam dokręcać kół kluczem pneumatycznym tylko recznie na krzyż powoli zwiększajac siłe. Nie dokrecać kół mocno, lekko jedna reką do oporu, absolutnie noga. U mnie poczułem pozytywna róznice kiedy przeczyściłem powierzchnie tarcz/piasty i miejsce na feldze gdzie styka sie z piastą.

Napisano

Bo samo wywazanie nie ma nic do rzeczy z jazda. Kolo mozesz wywazyc doslownie do zera, a bedziesz mial potworne bicie na kierownicy i nic na to nie poradzisz. Dlaczego? Wyobraz sobie kolo, ktore ma przesuniety srodek obrotu (na rys zrobilem to z przesada, zeby zobrazowac lepiej). Jesli nie bedzie ciezarka bedziesz doczuwal mimosrod. Jjesli daszciezarek to elegancko i rowno bedzie sie krecilo - kolo (czy kolko - wszystko jedno) zostalo wywazone do zera.

282224151-kolo.JPG

A teraz postaw je na ziemi i wyobraz sobie ze je przetaczasz. Kolo kreci sie obwodem, ale srodek kola co chwile podskakuje, co w ruchu rzeczywistym przeklada sie na ciagla zmiane promienia dynamicznego kola. I zawsze bedziesz mial drgania.

post-11501-1435250134585_thumb.jpg

Napisano

> Sugerujesz, że otwór centrujący nie jest idealnie w środku felgi?

Sugeruje, ze opona mogla sie zle osadzic na feldze i na wywazarce "podskakuje".

Napisano

> No i tak jakos dziwnie - najwet najczulsza wyważarka mówi, że koła są

> wyważone. Im czulszy sprzet jest używany, tym jest lepiej

> (redukcja drgań), ale mimo to wciąż nie jest dobrze.

> Ki czort? Przeciez ford Focus nie jest jakims super wymagającym autem

> apropo kół...

wywazarki maja to do siebie ze wywaza do predkosci do jakiej ustawi macher

popros o wywazenie do wyzszej predkosci

a swoja droga to wywazenie na samochodzie to super rozwiazanie smile.gif

Napisano

ładnych pare lat temu (tez w Bomie w Katowicach) kupiłem opony zimowe Debica... biło po kierownicy bardzo- opony wyważano, doważano i inne cuda niewidy- po dokładnej kontroli opony na jakimś urządzeniu wyszło, że opony maja wade - miały jakieś garby....

Napisano

W tej sytuacji koła trzeba raz jeszcze wyważyć na wyważarce mającej opcję testu drogowego np. Hunter albo doważyć koła na samochodzie . W pierwszym przypadku może zajść konieczność przesunięcia opony na feldze . Na koniec dokręcenie kół kluczem dynamometrycznym (dla FI moment 95 Nm).

Napisano
  • Autor

Najczęściej pomagało obrócenie opony na feldze i

> ponowne wyważenie.

zasugeruję miśkom w Bomie takie rozwiązanie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Upewnij sie, ze koła są montowane prawidłowo na aucie, ja nie

> pozwalam dokręcać kół kluczem pneumatycznym tylko recznie na

> krzyż powoli zwiększajac siłe. Nie dokrecać kół mocno, lekko

> jedna reką do oporu, absolutnie noga. U mnie poczułem pozytywna

> róznice kiedy przeczyściłem powierzchnie tarcz/piasty i miejsce

> na feldze gdzie styka sie z piastą.

wszystko dokręcane kluczem dynamometrycznym.

Zasugeruję przeczyszczenie powierzchni styku ok.gif

Napisano
  • Autor

nie podoba mi się to co piszesz, bo prawdopodobnie bedę musial się męczyć z reklamowaniem opon lub felg sick.gif

Napisano
  • Autor

> ładnych pare lat temu (o dzowno w Bomie w Katowicach) kupiłem opony

> zimowe Debica... biło po kierownicy bardzo- opony wyważano,

> doważano i inne cuda niewidy- po dokładnej kontroli opony na

> jakimś urządzeniu wyszło, że opony maja wade - miały jakieś

> garby....

zimówki w bomie kupiłem i również są wadliwe. jak się uporam z letnimi jade im zawieźć te zimówki na reklamację wink.gif - objawy - drgania auta między 90-120. Ale nie przenosiły sie bezposrednio na kierownicę.

Letnie to Nokian H - tu jest całkiem inaczej - drgania auta po zmianie opon ustały, a pojawia sie tylko to lewo/prawo drganie kierownicy sciana.gif

mam szczescie do opon - nie ma co zlosnik.gif

Napisano

> zimówki w bomie kupiłem i również są wadliwe. jak się uporam z

> letnimi jade im zawieźć te zimówki na reklamację - objawy -

> drgania auta między 90-120. Ale nie przenosiły sie bezposrednio

> na kierownicę.

sorrki- ja miałem drgania całej budy auta - nie na kierownicy....

wzieli opony na jakies urzadzenie, ktore chyba symuluje jazde samochodem i wyszło, że mają jakieś garby...

dopiero po dyskusjach wymienili mi na inne i problem zniknął...

Napisano
hmm.gifhmmm a pierścienie centrujące masz założone? Nic innego mi nie przychodzi do głowy
Napisano

Witam.

Musisz trafić na gumiarza, który ma pojęcie o tym co robi, za co mu się płaci. Ja się 2 sezony męczyłem z drganiami przy 140km/h. Byłem u kilku "fachowców" w Gliwicach, Zabrzu,Zawierciu. Żaden nie potrafił poprawnie wyważyć kół. Zwalał na opony, felgi, zawieszenie. Po dokładnym sprawdzeniu wszystkich elementów, stwierdziłem, że może rzeczywiście felgi krzywe. W piątek pojechałem wyważyć koła do sąsiada, co dopiero co otworzył zakład. 45 min się bawił w wyważanie, obracanie opon na felgach, tak aby nigdzie nie było więcej jak 40-50g. Efekt = zero drgań. Prawda jest smutna niestety, zakładów pseudo gumiarskich jest bardzo dużo, a ludzi mających o tym jakieś pojecie, odwrotnie proporcjonalnie frown.gif

Napisano
  • Autor

> hmmm a pierścienie centrujące masz założone? Nic innego mi nie

> przychodzi do głowy

nie - felgi maja srednice taką jaka ma być do tego auta

Napisano

zrób optymalizację. Najczęściej tylko wyważają, a to połowa sukcesu. Optymalizację robią rzadko, bo trochę to zabiera czasu, a i klientów nie ma aż tak upierdliwych, żeby robić to przy każdej przekładce zlosnik.gif

Napisano

>pojawia sie tylko to lewo/prawo drganie

> kierownicy

proporcjonalnie szybkie do prędkości? a jak duże masz te ciężarki na feldze? nie pamiętam od jakiej masy, ale powyżej określonej powinno się zakładać ciężarki po obu stronach felgi, a to z tego względu, że krawędź felgi z ciężarkiem nie jest w osi obrotu zwrotnicy i będzie miała tendencję do "prostowania" czy też "osiowania" swojego obrotu; można to zobrazować tak, że ciężarek np. prawego koła założony z zewnątrz kiedy "leci" z górnego położenia w przód i na dół będzie chciał Ci skręcić felgę w lewo, a gdy "leci" z dołu to ma chęć skręcić felgę w prawo i masz drgania kierownicy a koła wyważone niby, lecz sfajdane.

Napisano

> Prawda jest smutna niestety, zakładów pseudo gumiarskich jest

> bardzo dużo, a ludzi mających o tym jakieś pojecie, odwrotnie

> proporcjonalnie

Rzecz w tym, ze w czasie pospolitego ruszenia na zaklady wulkanizacyjne, żaden z gumiarzy nie ma czasu na to. A nawet gdyby chcial to go oczekujacy, w zazwyczaj dlugiej kolejce klienci, "wyprostują".

Na marginesie: w Bomie, poza sezonem potrafia wywazac naprawde dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

okolice 100km/h. pozniej jak jade szybciej to jakby zanikają

Napisano
  • Autor

łokej sprawa załątwiona. pojechałem na doważanie kół na aucie - gośc który to robił w koncu zadał mi jakiekolwiek pytania apropo felg/opon, a nie tylko wrzucil na wyważarke i z głowy.

ciekawe jest to, że idealnie wyważona opona, po założeniu na auto miała koło 35g niewyważenia. wieeele razy gosc puszczał te śmieszne urządzonko, ale wszystko się dobrze skonczyło. Przegoniłem fokę porządnie i kierownica teraz ani drgnęła - sprawa zamknięta zlosnik.gif

Napisano

Dobrze wiedzieć, że się da...

A tak na marginesie to jakiej firmy te opony, jaki model,rozmiar?

Kiedyś oponiarz ,,sprzedał'' mi prawdę o oponach. Powiedział, ze dobra opona nie wymaga większego wyważenia niż 8 g, taka sobie do 20 g, powyżej to bubel... 275490107-glaszcze.gif

Napisano

to ciekawe co by powiedzial na to ze moje stare kormorany maja mniejsze ciezarki niz nowki vredestein snowtrac 2 ktore w testach zajmowaly czolowe miejsca :-)

Napisano
  • Autor

> Dobrze wiedzieć, że się da...

> A tak na marginesie to jakiej firmy te opony, jaki model,rozmiar?

> Kiedyś oponiarz ,,sprzedał'' mi prawdę o oponach. Powiedział, ze

> dobra opona nie wymaga większego wyważenia niż 8 g, taka sobie

> do 20 g, powyżej to bubel...

taa tylko ze duzo jeszcze zalezy od felgi na ktorej jest ta opona i tego jak na tej feldze jest ulozona smile.gif

Oponki to nokian H 205/55/16 XL

Napisano

> to ciekawe co by powiedzial na to ze moje stare kormorany maja

> mniejsze ciezarki niz nowki vredestein snowtrac 2 ktore w

> testach zajmowaly czolowe miejsca :-)

Vredestein to dość drogie opony a gówniane, ze ho ho

Napisano

po wymianie kol na letnie pojawilo sie u mnie bicie przy predkosci ok 80 km/h ktore wzrasta wraz z predkoscia....przy 130 ciezko wyrobic z rekoma na kierownicy. Bicie wyraznie pochodzi z prawego przodu. Co w takim wypadku najpierw sprawdzic ?

Napisano

> po wymianie kol na letnie pojawilo sie u mnie bicie przy predkosci ok

> 80 km/h ktore wzrasta wraz z predkoscia....przy 130 ciezko

> wyrobic z rekoma na kierownicy. Bicie wyraznie pochodzi z

> prawego przodu. Co w takim wypadku najpierw sprawdzic ?

jak były wyważane i wszystko jest ok - to sprawdzić samą oponę, możliwe, że ma bułe na bieżniku, przez np. mocne najechanie na krawężnik, dziurę etc. (nie na rancie opony, choć też się zdarza, a na bieżniku)

Napisano

> po wymianie kol na letnie pojawilo sie u mnie bicie

Jeśli koła dobrze wyważone to możesz spróbować przesuwać koło względem piasty o 1 śrubę aby utrafić jak najlepsze położenie felgi waytogo.gif

Napisano

> Jeśli koła dobrze wyważone to możesz spróbować przesuwać koło

> względem piasty o 1 śrubę aby utrafić jak najlepsze położenie

> felgi

jutro jeszcze raz pojade wywazyc felgi, a jak to nie pomoze to bede kombinowal z przesuwaniem smile.gif

Napisano
  • Autor

> jutro jeszcze raz pojade wywazyc felgi, a jak to nie pomoze to bede

> kombinowal z przesuwaniem

próbuj jak ja - po sprawdzeniu czy opona nie ma buły (dośc łatwo to poznac - jak cos nie tak z kołami - to drży całe auto, a nie sama kierownica - ona jedzie prosto, jak cos z wyważeniem - to auto nie drży, a jedynie kierownica lata lewo/prawo, a ewentualne drgania są reakcją auta na to latanie kierownicy) jedź na dokladniejsza wyważarkę i ew. doważanie...

Napisano

> taa tylko ze duzo jeszcze zalezy od felgi na ktorej jest ta opona i

> tego jak na tej feldze jest ulozona

> Oponki to nokian H 205/55/16 XL

Jeeeezu, a po co żeś XL-e pchał do foki ?!

Napisano

hmm u mnie najbardziej czuc na kierze.... przy 130 jak pozniej wysiadlem to az mnie lapa bolala oslabiony.gif a jakby opona byla strzelona to nie powinno byc tego czuc przy kazdej predkosci ?

Napisano

> Jeeeezu, a po co żeś XL-e pchał do foki ?!

500kg ziemniaków na tylnych siedzeniach i zywa oink.gif w bagazniku? wink.gif

Napisano

> Jeeeezu, a po co żeś XL-e pchał do foki ?!

jak na jesieni szukalem zimowek w tym samym rozmiarze co Vadero, tylko z indeksem predkosci V, to nokiany xl byly w tej samej cenie, albo nawet tansze, co zwykle.

Wiec czemu mam nie wziac XL?

Napisano

> jak na jesieni szukalem zimowek w tym samym rozmiarze co Vadero,

> tylko z indeksem predkosci V, to nokiany xl byly w tej samej

> cenie, albo nawet tansze, co zwykle.

> Wiec czemu mam nie wziac XL?

Lubię adwokatów :-)

Zakładam, że też mówisz o foce, bo chodzi o bezsensowność walenia nośności jak w ciężarówce do auta lekkiego.

bo:

1. XL jest dużo sztywniejszy

2. Cięższy

3. Droższy

niż zwykła opona.

Klasyczne walenie z armaty do komara i to na dokładkę z efektem odwrotnym niż założenia.

Napisano

> 500kg ziemniaków na tylnych siedzeniach i zywa w bagazniku?

Też mało...

Napisano

> Zakładam, że też mówisz o foce

tak

> 1. XL jest dużo sztywniejszy

i w czym to ma mi przeszkadzac?

> 3. Droższy

no tez przeciez napisalem, ze nie byl drozszy, a wrecz tanszy byl

Napisano

> łokej sprawa załątwiona. pojechałem na doważanie kół na aucie - gośc

> który to robił w koncu zadał mi jakiekolwiek pytania apropo

> felg/opon, a nie tylko wrzucil na wyważarke i z głowy.

> ciekawe jest to, że idealnie wyważona opona, po założeniu na auto

> miała koło 35g niewyważenia. wieeele razy gosc puszczał te

> śmieszne urządzonko, ale wszystko się dobrze skonczyło.

> Przegoniłem fokę porządnie i kierownica teraz ani drgnęła -

> sprawa zamknięta

Nie chcę Cie martwić, ale sprawa jest załatwiona do pierwszego zdjęcia koła z samochodu. Drgania powrócą nawet jak zaznaczysz położenie felgi w stosunku do piasty i które śruby do którego otworu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.