Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwo a głośność pracy silinika

Featured Replies

Napisano

Czy paliwo ma wpływ na głośność pracy silinika? Około miesiąc jeździłem na paliwie tankowanym na Auchanie, kilka dni temu zatankowałem na Shellu i zauważyłem że praca silnika jest sporo cichsza, jak i kultura pracy wydaje mi się wyższa.

Możliwe to, czy raczej wmawiam sobie, bo jestem uprzedzony? Sam już nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Czy paliwo ma wpływ na głośność pracy silinika? Około miesiąc

> jeździłem na paliwie tankowanym na Auchanie, kilka dni temu

> zatankowałem na Shellu i zauważyłem że praca silnika jest sporo

> cichsza, jak i kultura pracy wydaje mi się wyższa.

> Możliwe to, czy raczej wmawiam sobie, bo jestem uprzedzony? Sam już

> nie wiem

mozliwe ok.gif sam ostatnio zatankowalem kijowe paliwo i nie dosc ze glosniej chodzic, to jeszcze zawory strasznie graly no.gif

Napisano

> nie wiem

Możliwe, że tak działa na Ciebie sama myśl, że zatankowałeś coś lepszego. Ja osobiście leję noPb95 na marketówkach i nawet jak wleję jakieś VPower czy Verva nie czuję różnicy w osiągach i kulturze pracy silnika.

Mój ojciec znowu leje tylko Vervę bo mówi, że mu lepiej spala i, że był taki czas w którym na "jego" stacji była tylko noPb95 i jakoś dziwnie mu się jeździło.

Moim zdaniem rzecz gustu, zdania będą podzielone jak granice państw w Afryce zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem

to widac ze jest nas juz dwoch z tymi samymi objawami.

Po zatankowaniu na BP Diesel Ultimate, mam wrazenie ze silnik pracuje ciszej.

Napisano

Tak. Słyszę różnice w kulturze pracy tankując paliwo 98 i 95 oktanów.

Dlatego praktycznie zawsze tankuje 98.

Napisano

> to widac ze jest nas juz dwoch z tymi samymi objawami.

> Po zatankowaniu na BP Diesel Ultimate, mam wrazenie ze silnik pracuje

> ciszej.

To jest nas już trzech.Tankowałem zawsze Ultimeita,ale w pewnym momencie skusiłem się na verwę i kilka tankowań zrobiłem i coś mi nie pasiło,cokolwiek większe spalanie i głośniejsza praca silnika,więc wróciłem do Ultimeita i tak zostanie.

Napisano

ja tankowalem bene na BP, pozniej przerzucilem sie na Neste i nie zauwazylem zadnej roznicy

Napisano

Moim zdaniem jest to możliwe w teorii i w praktyce również. Oczywiście zależy od rodzaju silnika i jego konstrukcji ale nie jest to rzeczą niemożliwą. Oczywiście często nakłada się na to subiektywne odczucie zasugerowane tylko nalaniem lepszego paliwa ..

Napisano

Jest duża różnica pomiędzy LPG a benzyną. Silnik na LPG jest cichszy i elastyczniejszy. Pewnie ma to związek z wyższa liczbą oktanową - może w Twoim przypadku jest podobnie?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

możliwe! mój silnik do najcichszych nie należy jednak na shellu v-power jest znacznie cichszy, tylko takie teraz leje.

Napisano

> Moim zdaniem jest to możliwe w teorii i w praktyce również.

> Oczywiście zależy od rodzaju silnika i jego konstrukcji ale nie

> jest to rzeczą niemożliwą. Oczywiście często nakłada się na to

> subiektywne odczucie zasugerowane tylko nalaniem lepszego paliwa

> ..

co do subiektywnych odczuc, kiedys pisalem o tym ze zdaje mi sie ze samochod na paliwie X zasuwa lepiej niz na Y. Ktos z szanownych userow zaporoponwal test. Przez pewien czas (za czasow studiow jeszcze) na stacje benzynowa jezdzil kumpel i tankowal. Mial do wyboru Neste24 i BP z paliwem Ulitmate. Wsiadalem do samochodu i mialem zgadnac co zalal. Zawsze wskazywalem zla odpowiedz. hehe.gif

Napisano

Podobne odczucie mam jeżdząc na ON z Neste. Silnik jest bardziej głośny i dynamika gorsza. Na Bliskiej w moim mieście EkoDiesel jest w cenie ON na Neste (czasem max +5groszy) a silnik pracuje bardzo ładnie ok.gif

Napisano

> Jest duża różnica pomiędzy LPG a benzyną. Silnik na LPG jest cichszy

> i elastyczniejszy. Pewnie ma to związek z wyższa liczbą oktanową

to samo chciałem napisać cool.gif

czym wyższa liczba oktanowa, tym "łagodniej" spala się paliwo ok.gif

Napisano

> Jest duża różnica pomiędzy LPG a benzyną. Silnik na LPG jest cichszy

> i elastyczniejszy. Pewnie ma to związek z wyższa liczbą oktanową

> - może w Twoim przypadku jest podobnie?

> pozdrawiam,

> bromsky

w moim Lanosie silnik na LPG (II gen) pracował ciszej tylko dlatego, że wtedy nie działały wtryskiwacze benzyny, które też generują hałas (takie ciche cykanie).

Napisano

Witam.

Może tak być. Wczoraj, pierwszy raz od bardzo dawna zatankowałem 95. Nie zwróciłem uwagi, że na dystrybutorze nie ma nalepki 98, a nie chciało mi się przejeżdżać do kolejki obok i zaś czekać z 15 min za nim właściciel nie zje hot-doga, wypije coli, poczyta gazetę przy okazji itd sciana.gif Silnik zdecydowanie głośniej pracuje. Co do osiągów, różnicy za bardzo nie czuje .

Napisano

to dla testow proponuje zatankowac na pusty bak paliwko Shell Power Racing - moze wtedy wogle silnika nie bedzie sie slyszalo bo tam cos okolo 100 oktanow.

Napisano

Rozumiem, że Kolega żartuje. Tankuje od czasu do czasu dla fanaberii Shell V-Power Racing nie odczuwając różnicy w pracy jednostki w stosunku do 98 BP czy Orlenu. Natomiast wczoraj usłyszałem tą różnice w odniesieniu do 95 z Bliskiej...

Napisano

i jak silnik punta to znosi ? (tzn te 100 oktanow)

Tez kiedys zatankowalem ultimate 98 i tez jakby silnik pracowalem bardziej elegancko -ciszej

Napisano

Ja przewaznie tankuje na dwoch stacjach

Auchan

Shell

Szczerze Roznicy Nie Widze

Napisano

Pije do dna bez zachluśnięcia zlosnik.gif Różnicy w spalaniu nie widzę, w osiągach nie czuje, w głośności nie słyszę w stosunku do dobrej 98. Natomiast czuje różnice w portfelu na baku takiego paliwa frown.gif

Napisano

Możliwe. Jakiś czas temu miałem nieplanowany wyjazd w okolice Lęborka (jakieś 500 km w jedną stronę). W tamtą stronę tankowałem na Jet-cie (jeszcze wtedy istniały) auto zachowywało sie całkowicie normalnie. Paliwa starczyło na cały przejazd. Na miejscu pojeździłem jeszcze po okolicznych miejscowościach. Nie mając wyjścia zatankowałem do pełna mlot.gif w jakieś bazie czy SKR-ze. Z początku nie zauważyłem zadnej różnicy bo poruszałem sie raczej wolno. Później hałas zaczął mnie coraz bardziej męczyć ale zżuciłem to na zmęczenie podróżą. Paliwo kończyło sie duzo wcześniej niz zakladałem angryfire.gif , myslałem że coś sie pokopało w silniku, wychodziło ponad 10l/100 km , musiałem tankować na BP i... hałas ustapil hehe.gif. Co ciekawsze, w czasie tej przygody nie zauważyłem róznicy w osiągach. Ale od tej pory staram sie nie tankowac na "dziwnych" stacjach.

Napisano

> Pije do dna bez zachluśnięcia Różnicy w spalaniu nie widzę, w

> osiągach nie czuje, w głośności nie słyszę w stosunku do dobrej

> 98.

różnicy w spalaniu i osiągach nie będzie czuć, czym wyzsza liczba oktanowa, tym mniejsze prawdopodobienstwo wystapienia spalania stukowego, dlatego lepiej sie spala taka mieszanaka.

Ciekawostka jest to ze w rajdach jeżdżą chyba na 60-siecio paro oktanowej i jest dobrze:D

Napisano

> Ciekawostka jest to ze w rajdach jeżdżą chyba na 60-siecio paro

> oktanowej i jest dobrze:D

Chyba weteranów

Napisano

Na Auchan weszło do baku 55l paliwa a zbiornik ma pojemność 52l oslabiony.gif

Napisano

> Na Auchan weszło do baku 55l paliwa a zbiornik ma pojemność 52l

Ja nigdy nie narzekalem i nie widzialem sciemy , zreszta oni maja chyba paliwo z orlenu.

Kolego nie jezdzij na samych fusach bo pompy szkoda

Napisano

Cztery dni temu pożyczyłem żonie samochód na trasę. W drodze powrotnej tankowała.

Pojeździłem dwa dni i silnik coś inaczej chodzi, jakby lepiej (płynniej) wchodzi na obroty, cichszy jest. Na trzeci dzień pytam:Co zatankowałaś?

-Jakiś DYNAMIC.

Do tej pory tankowałem na 1,2,3.

Napisano

> Czy paliwo ma wpływ na głośność pracy silinika?

Paliwo o większej liczbie oktanowej zazwyczaj wolniej się spala i przez to silnik ciszej pracuje. Jest jednak haczyk - zależnie od tego do jakiego paliwa silnik jest konstrukcyjnie dostosowany i jak zaawansowany ma układ dawkowania paliwa spalanie na ,,lepszym", wysokooktanowym paliwie może być mniejsze, takie samo, a nawet wyższe.

Napisano

> Paliwo o większej liczbie oktanowej zazwyczaj wolniej się spala i

> przez to silnik ciszej pracuje. Jest jednak haczyk - zależnie od

> tego do jakiego paliwa silnik jest konstrukcyjnie dostosowany i

> jak zaawansowany ma układ dawkowania paliwa spalanie na

> ,,lepszym", wysokooktanowym paliwie może być mniejsze, takie

> samo, a nawet wyższe.

Dokładnie takie jest rozwiązanie.

Silnik który nie potrafi się zaadaptować do benzyny o wyższej liczbie oktanowej, dzięki wolniejszemu wzrostowi ciśnienia w cylindrze będzie wydawał bardziej miękkie dźwięki przy pracy na niskich obrotach.

Silnik który się do wysokooktanowej benzyny zaadaptuje raczej przyspieszy sobie zapłon i już różnicy dźwiękowej nie będzie, albo nawet będzie na niekorzyść wrażeń słuchowych.

Z tymże silnik który się nieadaptuje benzyny o wyższej liczbie oktanowej spali trochę więcej, tracąc trochę mocy.

Silnik który się zaadaptuje ma możliwość to wykorzystać i mocy może minimalnie przybyć.

Z silników które się adaptują to ponoć jakieś jednostki Subaru, też jednostki Forda które były montowane w Volvo (te same jednostki w samochodach Forda już możliwości wykorzystania 98 podobno nie miały). Generalnie niewiele seryjnych silników to potrafi.

Napisano

> Czy paliwo ma wpływ na głośność pracy silinika?

Nie wiem jak na benie ale na ON czuję różnicę w kulturze pracy silnika pomiędzy zwykłym ON a premium. Natomiast nie czuję różnicy przy tankowaniu na różnych stacjach tego samego gatunkowo paliwa.

Napisano

Ja natomiast od kilku lat leje tylko 95tkę i najczęściej na Neste lub Bliska, bo akurat mam pod domem i taniej, więc najwygodniej i muszę podkreślić, że jak byłem w Niemczech to zalewałem tam na Shellu tego ich Vpowera100 i różnicy żadnej nie odczułem w pracy silnika. Jedynie co, to na 95tce BP udało mi się osiągnąć najniższe spalanie. Kiedyś parę razy wydawało mi się, że silnik ciszej pracuje po zalaniu Vpower, ale 95. Z negatywnych odczuć - kilka lat temu autko zaczęło mi na zimę szarpać po tankowaniu 98 na JET. Po przejściu na inną stację problem ustał. Tyle z moich doświadczeń.

Napisano

> Z silników które się adaptują to ponoć jakieś jednostki Subaru, też

> jednostki Forda które były montowane w Volvo (te same jednostki

> w samochodach Forda już możliwości wykorzystania 98 podobno nie

> miały). Generalnie niewiele seryjnych silników to potrafi.

czujnik spalania stukowego wynaleziono... on potrafi sporo

Napisano

> czujnik spalania stukowego wynaleziono... on potrafi sporo

Sam czujnik wiele nie potrafi.

Większość silników nie zaadaptuje się na jego podstawie do benzyny o liczbie oktanowej wyższej niż zalecana.

Jedynie w sytuacji kiedy zostanie wykryte spalanie stukowe silnik zmniejsza kąt wyprzedzenia zapłonu i chroni silnik przed detonacjami.

Ale w drugą stronę tylko nieliczne i sądzę że mogą to robić w jakiś inny sposób niż korzystając z czujnika spalania stukowego, bo użycie tego wymagałoby doprowadzenia do spalania stukowego w celu wybadania gdzie jest ta granica do której można przyspieszać zapłon.

Napisano

> Silnik który się do wysokooktanowej benzyny zaadaptuje raczej

> przyspieszy sobie zapłon i już różnicy dźwiękowej nie będzie,

Chyba raczej opóźni, żeby detonacja wystąpiła przy większym sprężeniu mieszanki, czyli bliżej GMP hmm.gif

Napisano

> Chyba raczej opóźni, żeby detonacja wystąpiła przy większym sprężeniu

> mieszanki, czyli bliżej GMP

Przy wyższej liczbie oktanowej zapłon się przyspiesza.

Chodzi o to żeby trafić z punktem najwyższego ciśnienia w odpowiedni, nieduży kąt za GMP.

A paliwo o wyższej liczbie oktanowej wolniej podnosi ciśnienie, wymaga więc zapłonu szybciej żeby "dojść" we właściwym momencie.

Napisano

Potwierdzam różnicę pracy silnika na ON z Auchanu i z PB Ultim... lub Schela V-po.... ok.gif JEST silnik pracuje ciszej i lepiej wkreca sie na obroty.... co ciekawe nie widze różnic w spalaniu / filtr ON po 25.000km na paliwie z Auchanu po przecięciu jest czysty....

Tankuje raz na BP raz na Auchamie .... lub BP ... lub Schelu screwy.gif

Napisano

> Przy wyższej liczbie oktanowej zapłon się przyspiesza.

> Chodzi o to żeby trafić z punktem najwyższego ciśnienia w odpowiedni,

> nieduży kąt za GMP.

> A paliwo o wyższej liczbie oktanowej wolniej podnosi ciśnienie,

> wymaga więc zapłonu szybciej żeby "dojść" we właściwym momencie.

Kurde, to chyba któryś z nas musi zweryfikować swoje informacje na temat silników spalinowych zlosnik.gif

W Malaczu było tak, że zapłon ustawiało się 10 stopni PRZED GMP. Tak więc iskra przeskakiwała wcześniej, po to aby tłok po minięciu GMP był szybciej popchnięty w dół- bo troszkę czasu schodzi od przeskoku iskry do spalenia mieszanki.

Wg mojego rozumowania, paliwo o wyższej liczbie oktanowej może być sprężone mocniej. A jak mieszanka jest mocniej sprężona to szybciej się spala, dlatego moment zapłonu można OPÓŹNIĆ.

Tak ja to rozumiem, jeśli jest inaczej to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu zlosnik.gif

Napisano

> Kurde, to chyba któryś z nas musi zweryfikować swoje informacje na

> temat silników spalinowych

> W Malaczu było tak, że zapłon ustawiało się 10 stopni PRZED GMP.

Chodzi o to że potrzebny jest pewien czas na wzrost ciśnienia po zapłonie. Dlatego zapłon następuje szybciej - tak jak piszesz np. 10 stopni na wolnych obrotach i wraz ze wzrostem prędkości obrotowej ten kąt się zwiększa.

Ciśnienie te 10stopni przed GMP jest takie samo niezależnie czy mamy 95 czy 98.

Jeżeli przy 10 stopniach benzyna 95 zapali się na tyle szybko, że maksimum ciśnienia wypadnie w optymalnym momencie (gdzieś za GMP), to po zalaniu 98 nastąpi to za późno (bo 98 zapala się wolniej).

Dlatego przy 98 można przyspieszyć zapłon, spowodować żeby maksymalne ciśnienie w cylindrze nastąpiło bliżej GMP i spalanie było dzięki temu lepsze.

Więc tak generalnie to chodzi o to że punkt maksymalnego ciśnienia w przypadku 98 może być bliżej GMP niż w przypadku 95 i dlatego na 98 silnik będzie jechał lepiej pod warunkiem że potrafi w ten sposób się dostosować.

> Wg mojego rozumowania, paliwo o wyższej liczbie oktanowej może być

> sprężone mocniej. A jak mieszanka jest mocniej sprężona to

> szybciej się spala, dlatego moment zapłonu można OPÓŹNIĆ.

Sprężanie z momentem zapłonu nie ma nic wspólnego i to jest inna kwestia związana z liczbą oktanową benzyny.

W silniku można zwiększyć stopień sprężania (np. przez planowanie głowicy), ale wtedy trzeba do silnika lać benzynę o wyższej liczbie oktanowej żeby nie wystąpiło spalanie stukowe.

Wyższy stopień sprężania to wyższa sprawność procesu spalania.

Napisano

> Wg mojego rozumowania, paliwo o wyższej liczbie oktanowej może być

> sprężone mocniej. A jak mieszanka jest mocniej sprężona to

> szybciej się spala, dlatego moment zapłonu można OPÓŹNIĆ.

> Tak ja to rozumiem, jeśli jest inaczej to proszę o wyprowadzenie mnie

> z błędu

Mówimy o paliwie z różna liczbą oktanową w tym samym silniku, gdzie stopień sprężania się nie zmienia (chociaż są wyjątki). Paliwo z wyższą liczbą spala się wolniej, więc żeby maksymalne ciśnienie zostało osiągnięte tuż za ZZW musi zostać odpalone odpowiednio wcześniej, dlatego wyprzedzamy zapłon. Jeżeli splanujesz głowicę czyli podniesiesz stopień sprężania to powinieneś zapłon opóżnić. Oczywiście w dużym uproszczeniu.

Napisano

No dobra, widzę że kolega w temacie to się nie będę sprzeczał 20.GIF

A co ze spalaniem stukowym? Cały czas myślałem że występuje wtedy, gdy mieszanka ulega detonacji przed przeskoczeniem iskry i wobec tego zapłon należy przyspieszyć (tzn żeby był wcześniej zlosnik.gif)

Napisano

> No dobra, widzę że kolega w temacie to się nie będę sprzeczał

Tzn. ja tam znowu żadna wyrocznia w temacie nie jestem.

Gdzieś kiedyś w jakiś książkach to wyczytałem i powtarzam. smile.gif

W cylindrze podczas zapłonu też nigdy nie siedziałem to na własne oczy nie widziałem ;P

Ale sądzę że raczej to się trzyma kupy smile.gif

> A co ze spalaniem stukowym? Cały czas myślałem że występuje wtedy,

> gdy mieszanka ulega detonacji przed przeskoczeniem iskry i wobec

> tego zapłon należy przyspieszyć (tzn żeby był wcześniej )

Tzn. co do detonacji to sądzę podobnie, ale właśnie unika się jej opóźniając zapłon.

Podczas suwu sprężania, ciśnienie mieszanki się zwiększa bo tłok zbliża się do GMP.

W chwili przeskoczenia iskry (co następuje jeszcze przed GMP) dochodzi drugi czynnik zwiększający ciśnienie, związany ze stopniowym zapalaniem się mieszanki i jego maksimum nastąpi już za GMP (bo zbyt wysokie ciśnienie przed GMP powodowałoby hamowanie silnika).

Im bliżej GMP nastąpi to maksimum tym większe będzie maksymalne ciśnienie w cylindrze, tym sprawniejsza praca, ale tym większe ryzyko spalania stukowego.

Jeżeli na skutek tych dwóch zjawisk ciśnienie przekroczy jakąś tam wartość graniczną nastąpią lokalne, niekontrolowane zapłony mieszanki zwane spalaniem stukowym.

I dlatego opóźniając zapłon, powoduje się przesunięcie maksimum ciśnienia mieszanki dalej za GMP, co pozwala obniżyć to ciśnienie (bo dalej za GMP objętość komory spalania już rośnie) i zapobiec spalaniu stukowemu.

Mając benzynę 98 można przyspieszyć zapłon po pierwsze po to żeby skompensować jej trudniejszy i wolniejszy zapłon, a po drugie po to żeby przysunąć ten punkt najwyższego ciśnienie bliżej GMP i tym samym podnieść maksymalnie ciśnienie, a dzięki temu sprawność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.