Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 3 kpln z LPG.

Featured Replies

Napisano

> Moje SC 900 pali 8,5l/100km LPG więc trochę więcej niż CC700, wychodzi jakieś 18zł/100km.

> Autor postu pisze 6l ON, czyli około 24zł/100km. 6zł różnicy na 100km x 25=150zł zysku na miesiąc.

zysk niewielki w porównaniu z komfortem i dynamika jazdy...

Napisano

> Moje SC 900 pali 8,5l/100km LPG więc trochę więcej niż CC700, wychodzi jakieś 18zł/100km.

> Autor postu pisze 6l ON, czyli około 24zł/100km. 6zł różnicy na 100km x 25=150zł zysku na miesiąc.

a czy szanowny Kolega doliczał benzynę? przy dzisiejszych cenach za 150PLN masz w przybliżeniu 33L . Zakładam, że autem z wielopunktowym wtryskiem przebiegi koło 2kkm na miesiąc nie będą wyłącznie na LPG

Napisano

jako były uzytkownik tico napiszę Ci kilka słów.

Autko kupiłem jako 2 latka, z symbolicznym przebiegiem, załozyłem instalację lpg. w 2003r za jakieś 1400 zł. Do pracy miałem podobna ilość kilometrów bo średnio 50 km w jedną stronę, gazu palił po mieście pomiedzy 5,5 a 6,5 litra, butla starczała na 400-420 km, prócz tego 2x w miesiącu wyjazd do Torunia czyli jakieś 500 km w obie strony czyli praktycznie 1 tankowanie w tygodniu ale jeszcze jakieś jeżdżenie po pracy to i częściej. Rocznie auto przejżdżało prawie 60 tyś. km. W tym czasie jak go ujeżdżałem to 2x robiłem rozrząd, kilka razy wymieniałem łozyska kół tylnych /strasznie słabe/, hamulce z przodu 2x, z tyłu raz wymiana szczęk, w ciągu roku z 5-6x olej + filtr wymieniałem, generalnie trzeba dbac o tył-linki, rozpieraki. Średnie predkości po Obwodnicy 3miasta to tak koło 100km/h. Troche to męczące bo wszyscy mnie wyprzedzali /no prawie/ zlosnik.gifzlosnik.gif

Co do silnika- moge o nim w samych superlatywach się wypowiadać. W maire żwawo napedzał autko, po mieście jak znalazł, oleju nie żarł, od czasu załozenia LPG paliwo widział tylko przy okazji dłuższych wyjazdów na wakacje albo co którys wypad do Torunia przejazd 50 km na benzynie zlosnik.gif Silnik gaźnikowy, nieproblematyczny jak w 700 CC waytogo.gif

Ja mam 185 cm i jakoś sie mieściłem, szału nie było ale i tragedii tez nie. Pamiętam, że na ówczesne czasy koszt miesięcznego paliwa wychodził taniej niż bilety miesięczne na kolej i autobusy.

Jeżeli potrafisz sam pogrzebac przy aucie, to drobne pierdoły jakie wyskoczą za niewielkie pieniądze mozna naprawić ok.gif

Co do korozji, jak już zacznie to nie puści zlosnik.gif, a że blacha cienka do efekty są zdumiewająco szybkie. Po części jest to wina DU i wiary ludzi w ich nieomylność. Autko słabo zakonserwowane fabrycznie, a ludziska w obawie przed utratą gwarancji bali się sami zabezpieczać auto. Póxniej to już nie ma czego konserwować.

Zalety do miasta to silnik, 2 para drzwi z tyłu, małe wymiary i spora zwrotnośc auta co przy ciasnocie w centrum jest nieocenione.

Napisano

Moja Astra 1,6 pali 9l/100km LPG przy cięzkiej nodze zlosnik.gif i średniej przelotowej 90 km/h.

Kolegi SC 900 pali 6,5l/100 km LPG

Miesięcznie robie 2000 tyś km w 1 str i tyle samo w 2 zlosnik.gif

Napisano

> Co jest proste jak konstrukcja cepa, tanie w utrzymaniu i niewiele pali?

Punto MK I 55 - pali 8 litrów LPG w mieście - w trasie mniej

Napisano

wydaje mi się, że

> mógłbym obniżyć koszty paliwa przesiadając się na LPG.

W tej cenie może nie udać Ci się obniżyć kosztów paliwa. Jeśli tego diesla masz sprawdzonego i pewnego to po prostu nim jeździj. Samochód LPG żeby się opłacał musiałby palić poniżej 8 litrów (czyli wszystkie Lanosy, Golfy i Astry odpadają) a w tej cenie zakup Tico, czy tym bardziej Fiata CC nie rokuje niezawodnej jazdy i poza kosztami paliwa i tak trzeba będzie ładować w naprawy. Ale jeśli mam podać przykład takiego samochodu do 3tys : Suzuki Swift - niezawodny jak na swoje lata i oszczędny.

Napisano

Zrob tak jak ja. Kup za 255zł kadetta 1.4 z LPG i roznice przeznacz na paliwo smile.gif bedzie jakies 16 000km za Free rotfl.gif

Napisano

> Moja Astra 1,6 pali 9l/100km LPG przy cięzkiej nodze i średniej przelotowej 90 km/h.

Autostradami????

> Kolegi SC 900 pali 6,5l/100 km LPG

> Miesięcznie robie 2000 tyś km w 1 str i tyle samo w 2

Czyli wychodzi 4mln km. Niezle...

Napisano

> Czyli wychodzi 4mln km. Niezle...

Biorąc pod uwagę, że to fizycznie niemożliwe bo musiałby robić średnio dziennie prawie 5,5 tyś km dziennie ... hehe.gif

Napisano

> Szukam max. taniego auta z LPG, które uczyni moje dojazdy do pracy tańszymi niż są. W tej chwili

> jeżdżę dieslem, pali 6l/100 km. Z racji, że robię 2500 km miesięcznie, wydaje mi się, że

> mógłbym obniżyć koszty paliwa przesiadając się na LPG.

> Co jest proste jak konstrukcja cepa, tanie w utrzymaniu i niewiele pali?

Chcesz moje? smile.gif

Zupelnie na serio to TU9 z koncernu PSA (czyli 1.0 i 1.1 w P106, Saxo, 205, 206) bardzo dobrze znosi gaz (i ogolnie jest niezniszczalne prawie - swego czasu przejechalem 400 km autostrada ze zbyt niskim cisnieniem oleju - lampka sie spsula i nie swiecila - i nic - wlalem do niego potem 3 litry (!!!) oleju i do dzis 30 kkm zrobil zeby.GIF), tylko trzeba sie pogodzic ze sporym zuzyciem oleju.

Same budy aut, a szczegolnie elektryka w tak starym samochodzie, by kosztowal 3k, to juz ciezka sprawa jednak.

Napisano

> Niestety tak. Jestem kurduplem (1,75 wzrostu) i jest to jedyne auto, w którym odsuwam fotel na max

> i nadal jestem za blisko kierownicy.

podobnie jak w cc/sc

> Blacha jest grubości cienkiej tektury a korozja jest wszędzie. Pojęcie bezpieczeństwa w tym

> wynalazku jest obce - trudno się nawet czepiać tego, że pasy bezpieczeństwa na tylnym

> siedzeniu nie są bezwładnościowe,

a kolumna kierownicy jest nie łamana (łamaną miał nawet

> 126p).

a to auto na dojazdy do pracy musi miec bezwładnosciowe pasy na tylnej kanapie??

> Hamulce - mam wrażenie że użycie zelówek dawałoby podobne efekty - ale czegóż oczekiwać po klockach

> hamulcowych o powierzchni pudełka zapałek ?

> Owszem - to urządzenie zużywa mało paliwa. Ale dla mnie to trochę za mało na pozytywną ocenę -

> kosiarka samobieżna też zużywa mało paliwa, a przynajmniej trawnik skosi.

ale nie zrobi min. 200 tys. bez awarii i nie przewiezie Twojego tyłka z pnkt. A do pnkt. B za przysłowiowy grosz.

Napisano

> podobnie jak w cc/sc

> a kolumna kierownicy jest nie łamana (łamaną miał nawet

> a to auto na dojazdy do pracy musi miec bezwładnosciowe pasy na tylnej kanapie??

> ale nie zrobi min. 200 tys. bez awarii i nie przewiezie Twojego tyłka z pnkt. A do pnkt. B za

> przysłowiowy grosz.

nie przesadzaj - przy 1,75 w CC/SC jak odsuniesz do końca fotel to albo masz oparcie niemal w pionie żeby dosięgnąć PRAWIDŁOWO kierownicy, albo pochylone do tyłu i ledwo sięgasz i przy manewrach odrywasz plecy od oparcia (czyli jeździsz tak samo jak lansujący się dresiarze biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.