Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaczyna się.... podatki

Featured Replies

Napisano

> zaczyna się....

Wole zbytnio nie komentowac

<a niech to prosiaczek ...........>

Szkoda , ze zarobkow nie porownuja z innymi panstwami

Przeciez kazdy wolalby chyba jezdzic nowiutkim samochodem , zamiast 15 letnim autem bez wzgeldu na to czy owy podatek jest , czy tez nie

Najlepiej jakby kierowcu placili za wszystko co jest mozliwe

Za przejazd przez kazdy most, tunel , wjazd do cenrtum , parkowanie , itp.......

Tragedia

Napisano

> zaczyna się....

Jak zwykle plotki. Narazie nic pewnego wiec chyba niema sie czym martwic na zapas.

Napisano

Kupię sobie traktor (bo pewnie te będą zwolnione z podatku) i będę śmigał do pracy traktorem clown.gif

Tak będzie ekologicznie clown.gifclown.gif

A jak mnie szef wnerwi to mu parking będę mógł zaorać biglaugh.gif

Napisano

> Kupię sobie traktor (bo pewnie te będą zwolnione z podatku) i będę śmigał do pracy traktorem

> Tak będzie ekologicznie

> A jak mnie szef wnerwi to mu parking będę mógł zaorać

I lebiodę posiać. 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Narazie nic pewnego wiec chyba niema sie czym martwic na zapas.

Marketing i PR. Najpierw się postraszy nowym podatkiem, a potem rząd w łaskawości swojej go nie wprowadzi.

I będzie dobry jak Lenin, który tylko kopnął, a mógł zabić .....

Napisano

> zaczyna się....

Kto wprowadzilby takie zaostrzenia podatkowe, to nie sadze zeby w kolejnych wyborach mial wiele do zdzialania ...

Napisano

> zaczyna się....

No, ja niestety place ten podate. Jest to uwarunkowane z emisja CO2 i polaczone z podatkiem drogowym. Przyklady cen (rocznie)?

Mondeo 2,5L - 245 Funtow

Mondeo 2,5L LPG - 235 Funtow

Audi A6 3L - 425 Funtow

Widze ze zmienily sie stawki na 2010 Rok. Poprzednio samochody z LPG mialy rabat 20%

Motocykl 600 CC - 50 Funtow

Link do TABELI -> LINK

Napisano

> Marketing i PR. Najpierw się postraszy nowym podatkiem, a potem rząd w łaskawości swojej go nie

> wprowadzi.

> I będzie dobry jak Lenin, który tylko kopnął, a mógł zabić .....

Może trochę inaczej. Każdy nowy pomysł, który jest w jakimś stopniu kontrowersyjny przeważnie najpierw zostaje puszczony w eter i nasłuchuje się reakcji w internecie, w mediach, słucha się ewentualnych wypowiedzi jakiś tam ekspertów itp. Dzięki temu można ocenić reakcję ludu, poczytać komentarze, zobaczyć jakieś sondaże itp.

Dzięki temu można ocenić czy warto się dalej pchać w jakieś zmiany i je wprowadzać czy wystarczy je lekko poprawić lub całkowicie zaniechać.

Napisano

> Przeciez kazdy wolalby chyba jezdzic nowiutkim samochodem, zamiast 15 letnim autem

A niemcy jak ze swoimi strefami mają? 15-latek, w benzynie, może dostać zieloną plakietkę, diesel pięcioletni nie rotfl.gif Stare bardziej "ekologiczne" od nowego.

Napisano
  • Autor

> co Cię dzisiaj tak na ekologię wzięło

A jakaś kumulacja wyszła smile.gif A na ekoterrorystów to juz od dawna jestem cięty uzbroj_zlo.gif

Napisano

Ile zajmuje Ci (lub "przeciętnemu" obywatelowi) zarobienie 250 funtów?

Napisano

> Ile zajmuje Ci (lub "przeciętnemu" obywatelowi) zarobienie 250 funtów?

Zapewne jakieś 2-3 dni, o ile stawka jest dla obywatela GB.

Napisano

> zaczyna się....

... jak widać na obrazku.

Po primo - NIGDY PRZENIGDY nie było mowy o wprowadzeniu podatku ekologicznego w formie "3kpln rocznie"

To idioci kryjący się pod kryptonimem "dziennikarze" usłyszeli piąte przez dziesiąte i zaczęli kręcić panikę, a ciemny lud jak widać łyknął jak młody pelikan.

Po secundo - to co zauważyli ludzie faktycznie mający cokolwiek MĄDREGO do powiedzenia (Drzewiecki & Faryś) - nie wiadomo n/t/t jeszcze nic, ale lepiej wprowadzić coś w/g własnej koncepcji, niż musieć przyjmować rozwiązania narzucone odgórnie.

Osobiście gotów byłbym spierać się z tym, czy lepiej przyjąć rozwiązanie narzucone przez UE, które będzie raczej faktycznie rozwiązaniem proekologicznym, a nie fiskalnym, czyli rzeczoną "marchewkę", niż zostać przy naszym "doić ile wlezie".

Przed opodatkowaniem ekologicznym nie uciekniemy.

Cóż - się jeździ - się płaci.

Jest jeszcze coś takiego jak komunikacja publiczna.

Taaaaak, wiem, "prawo do posiadania furacza prawem konstytucyjnym, ja dziecko do lekarza wiozę, na wsi mieszkam i w ogóle to musze mieć mniej niż 10 sek do paczki bo koledzy na wiosce się śmieją, skutkiem czego później nałożnice są niezadowolone, bo przekłada się to na problemy z wiadomo czym".

Jak widzę największe sranie po gaciach mają posiadacze "najlepszych-sprowadzonych" ;-)

Ciekawe czemu :-)

Napisano

> A niemcy jak ze swoimi strefami mają? 15-latek, w benzynie, może dostać zieloną plakietkę, diesel

> pięcioletni nie Stare bardziej "ekologiczne" od nowego.

Ale zauważyłeś mam nadzieję, że emisja benzyny jest znacznie niższa niż diesla?

I ogarniasz różnice między tymi dwoma rodzajami napędu patrząc przez pryzmat ekologii ?

Bo chyba nie do końca, a się wypowiadasz...

Napisano

> Zapewne jakieś 2-3 dni, o ile stawka jest dla obywatela GB.

200-400 zł raz na rok mógłbym zapłacić...

Napisano

> 200-400 zł raz na rok mógłbym zapłacić...

Po czym wnosisz, że będzie więcej ?

Napisano

Najlepszy jest tekst:

"

- Mamy jeden z najstarszych parków samochodowych, w którym średnia wieku pojazdu wynosi 15 lat. Wprowadzenie podatku ekologicznego napędziłoby koniunkturę na nowsze i bardziej przyjazne środowisku auta i zahamowałoby napływ zaśmiecających drogi wraków - powiedział „Rzeczpospolitej” prezes PZPM Jakub Faryś dodając, że związkowi nie chodzi o zablokowanie prywatnego importu używanych aut. - Gra toczy się o stworzenie mechanizmu, dzięki któremu ludziom opłacałoby się kupować samochody nowe - kończy Faryś.

"

To chyba jakiś kretyn pisał. Mysli ze ludzie nie kupuja nowych samochodow bo im sie nie oplaca a nie dlatego, ze ich nie stac. A jak wprowadzi podatek to nagle bedzie ich stac. Skutek bedzie co najwyzej taki ze bedzie mniej samochodow - w sumie moze o to tez niektorym chodzi

Napisano

> Po czym wnosisz, że będzie więcej ?

Może po tym zlosnik.gif

Quote:

- Zaledwie rok temu polskim kierowcom groził podatek w wysokości nawet 3000 zł, dla aut wyprodukowanych przed 1992 rokiem. Dziś rząd powraca do tego pomysłu.

Nie określę na ile to jest (nie)prawdopodobne, jednak jakiś punkt zaczepienia jest zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Może po tym

> Quote:

> - Zaledwie rok temu polskim kierowcom groził podatek w wysokości nawet 3000 zł, dla aut

> wyprodukowanych przed 1992 rokiem. Dziś rząd powraca do tego pomysłu.

Chłopie, toż to wierutna bzdura z tymi 3 kpln.

NIGDY PRZENIGDY TAKA KWOTA NIE PADŁA.

To wymysł idiotów nazywających się dziennikarzami.

> Nie określę na ile to jest (nie)prawdopodobne, jednak jakiś punkt zaczepienia jest

To żaden pkt zaczepienia, tylko plotka.

Tak samo, jak Putin, co z rechotem zestrzelił dzielnego lesia działem jonowym (rozumisz, taka siekrjetna broń towarzyszy radzieckich).

Napisano

> To chyba jakiś kretyn pisał. Mysli ze ludzie nie kupuja nowych samochodow bo im sie nie oplaca a

> nie dlatego, ze ich nie stac. A jak wprowadzi podatek to nagle bedzie ich stac. Skutek bedzie

> co najwyzej taki ze bedzie mniej samochodow - w sumie moze o to tez niektorym chodzi

Skutek będzie taki, że zamiast "taaaaakiego furacza" w stanie agonalnym kupisz sprzęt mniejszy, ale taki, który z racji wieku będzie w lepszym stanie i na utrzymanie którego będzie cię stać.

Proste.

Napisano

> Chłopie, toż to wierutna bzdura z tymi 3 kpln.

> NIGDY PRZENIGDY TAKA KWOTA NIE PADŁA.

> To wymysł idiotów nazywających się dziennikarzami.

Podatek ekologiczny

Jak zwykle bardzo autorytatywne sądy. Szkoda, że nieprawdziwe.

W projekcie ustawy jest wzór na wyliczenie stawki podatku. Taka ustawa prawdopodobnie nigdy nie przejdzie, jednak nieprawdą jest to, że nigdy o takich kwotach nie mówiono.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Skutek będzie taki, że zamiast "taaaaakiego furacza" w stanie agonalnym kupisz sprzęt mniejszy, ale

> taki, który z racji wieku będzie w lepszym stanie i na utrzymanie którego będzie cię stać.

> Proste.

I to by bylo wcale nie glupie zlosnik.gifok.gif

Teraz Ci co najwiecej krzycza to pewnie tacy co kupuja lymuzyny za 5-10% ceny wyjsciowej, ale niestety z utrzymaniem juz nie jest tak rozowo i jezdzi masa zlomu, ktory nigdy nie powinien wyjechac w tym stanie na ulice.

Pozdrawiam,

Maciej

Napisano

> zaczyna się....

Po co jakiś tam podatek.

Wystarczy, że byłyby bardzo restrykcyjnie przestrzegane przepisy na SKP, które również byłyby równie restrykcyjnie i często kontrolowane to ludzie albo dbali by o samochody albo by się ich pozbywali i kupowali nowsze.

A i opłata za przegląd byłaby pobierana za każdym razem bez względu na to czy samochód przegląd techniczny przeszedł czy nie co jeszcze bardziej mobilizowałoby do dbałości o stan techniczny wozu.

Koszty przy przeglądach oraz koszty związane z utrzymaniem samochodu w należytym stanie technicznym powodowałyby to, ze ludzie albo by o samochód dbali albo by go złomowali.

Napisano

> Podatek ekologiczny

> Jak zwykle bardzo autorytatywne sądy. Szkoda, że nieprawdziwe.

> W projekcie ustawy jest wzór na wyliczenie stawki podatku. Taka ustawa prawdopodobnie nigdy nie

> przejdzie, jednak nieprawdą jest to, że nigdy o takich kwotach nie mówiono.

> pozdrawiam,

> bromsky

Quote:

Art 9.1 - Stawka podatku wynosi 500 złotych

Pięćset.

Gdzie tu 3kpln ?!

Wzór mamy:

Stawka = pojemność w litrach^2 x współczynnik zależny OD EMISJI x stawka

Eur 0 - 11,0

Eur 1 - 7,3

Eur 2 - 2,8

Eur 3 - 1,8

Eur 4 - 1,0

Eur 5 i wyżej - 0,9

Czyli np dla NOWEGO auta 1,8 EUR 4 mamy:

1,8^2 x 1 x 500 = 3,24 x 500 = 1620 PLN.

Czym starszy trup, tym wyższa bazowa stawka podatku, ALE i wyższy "upust" - do powyżej 55% za auta starsze niż 6 lat.

i - najważniejsze - jest to podatek JEDNORAZOWY - płatny przy pierwszej rejestracji.

Powtórzę zatem pytanie - gdzie tu mowa o 3 kpln rocznie ?!??!?!?!?!?!!?

Chłopie, nie zajrzałeś nawet do swojej linki i pianę bijesz.

Pelikan, czy dziennikarz ?

Napisano

> I to by bylo wcale nie glupie

> Teraz Ci co najwiecej krzycza to pewnie tacy co kupuja lymuzyny za 5-10% ceny wyjsciowej, ale

> niestety z utrzymaniem juz nie jest tak rozowo i jezdzi masa zlomu, ktory nigdy nie powinien

> wyjechac w tym stanie na ulice.

> Pozdrawiam,

> Maciej

No i dokładnie o to chodzi.

Ale ciemnemu ludowi nie przetłumaczysz.

Prawo do V6 200 KM prawem konstytucyjnym i kropa.

Byle tylko elpidżi założyć :-)

Napisano

> No i dokładnie o to chodzi.

> Ale ciemnemu ludowi nie przetłumaczysz.

> Prawo do V6 200 KM prawem konstytucyjnym i kropa.

> Byle tylko elpidżi założyć :-)

No a jak! Sasiad ma to ja tez musze hehe.gif

Tylko pozniej jak sie cos wyjsra to stoi padlina miesiacami pod blokiem bo na naprawe juz nie styklo zlosnik.gif

Napisano

> zaczyna się....

Jak too expert powiedział?

Quote:

Zdaniem Kopcia umiejętna jazda potrafi zmniejszyć zużycie paliwa nawet o 4 litry na 100 kilometrów w stosunku do informacji podanych przez producenta.

Chciałbym zobaczyć jak moją laguna zejdzie poniżej 6l/100km w miescie... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> No a jak! Sasiad ma to ja tez musze

> Tylko pozniej jak sie cos wyjsra to stoi padlina miesiacami pod blokiem bo na naprawe juz nie

> styklo

A proszę cię.

Mnie tylko koorfica jasna trafia, jak psa na rękach przez garaż muszę nieść, bo inaczej całą tapicerkę mam zafajdaną w oleju - bo, "rozumisz pan, furacz musi być taaaaaaki, a że sra pod siebie olejem, to tego już nie widać. Poza tym są to naturalne wycieki eksploatacyjne, więc spieprzać na drzewo"...

Napisano

> Jak too expert powiedział?

> Quote:

> Zdaniem Kopcia umiejętna jazda potrafi zmniejszyć zużycie paliwa nawet o 4 litry na 100 kilometrów

> w stosunku do informacji podanych przez producenta.

> Chciałbym zobaczyć jak moją laguna zejdzie poniżej 6l/100km w miescie...

Chciałbym zobaczyć renault kangoo, spalające 1 (jeden) litr na stówkę.

Napisano

> No i dokładnie o to chodzi.

> Ale ciemnemu ludowi nie przetłumaczysz.

> Prawo do V6 200 KM prawem konstytucyjnym i kropa.

> Byle tylko elpidżi założyć :-)

No jasne - najlepiej zalozyc ze polski lud ciemny i wszyscy biedniejsi (czytaj o przeciętnych zarobkach) kupuja stare V6 200KM, bo przed sąsiadem chcą sie pokazać i dowalic w zwiazku z tym podatek. Ile procentowo takich starych fur z V6 jest sprowadzanych w stosunku do "zwyklych" starych samochodow? Nawet jesli 50% i ma to byc rzeczywiscie proekologia a nie kolejny sposob na sciaganie kasy z Kowalskiego to moze wlasnie opodadkujmy tylko takie stare V6 za ktore mozna (?) kupic jakis nowy samochod (Pande albo Dacie pewnie)

A co do LPG- tez by trzeba zwiekszyc akcyze - bo ciemny lud kombinuje - nie maja motywacji, zeby na benzynie jezdzic i gaz kupuja - smrodzą bo garazach i na wybuch narazają

Napisano

Jeśli zastąpia tym obecną chorą akcyzę przy imporcie to popieram.

Napisano

> A proszę cię.

> Mnie tylko koorfica jasna trafia, jak psa na rękach przez garaż muszę nieść

U mnie osiedle wali mandaty za plamy oleju przed garazem - maja prawo pomimo ze podjazd jest fizycznie wlasnoscia wlasciciela domu. Bardzo skutecznie to zmusza ludzi do wymiany samochodow na niecieknace.

Napisano

> 200-400 zł raz na rok mógłbym zapłacić...

Podać Ci numer konta ? Bo zapewniam Cię, że lepiej spożytkuję te pieniądze niż administracja publiczna.

Znowu nasz "liberalny" rząd chce więcej. Hasło "nie kradnij, rząd nie znosi konkurencji" zawsze aktualne.

Napisano

> U mnie osiedle wali mandaty za plamy oleju przed garazem - maja prawo pomimo ze podjazd jest

> fizycznie wlasnoscia wlasciciela domu. Bardzo skutecznie to zmusza ludzi do wymiany samochodow

> na niecieknace.

patrz, a u nas się uszczelki wymienia yikes.gif

Napisano

> No jasne - najlepiej zalozyc ze polski lud ciemny i wszyscy biedniejsi (czytaj o przeciętnych

> zarobkach) kupuja stare V6 200KM, bo przed sąsiadem chcą sie pokazać i dowalic w zwiazku z tym

> podatek. Ile procentowo takich starych fur z V6 jest sprowadzanych w stosunku do "zwyklych"

> starych samochodow? Nawet jesli 50% i ma to byc rzeczywiscie proekologia a nie kolejny sposob

> na sciaganie kasy z Kowalskiego to moze wlasnie opodadkujmy tylko takie stare V6 za ktore

> mozna (?) kupic jakis nowy samochod (Pande albo Dacie pewnie)

Samochód nie jest musem.

To raz.

Jeżeli nie stać mnie na "wymarzonego folcwagena" to kupuję choćby i daczję.

Mnie na majbacha nie stać i nie płaczę.

Powiem więcej - nie stać mnie póki co na żaden nowy samochód - i też nie płaczę i nie krzyczę, że "podły rząd".

Wręcz przeciwnie - widzę w tego typu działaniu pozytywne skutki, tyle, że w nieco dłuższej perspektywie niż "za tydzień".

> A co do LPG- tez by trzeba zwiekszyc akcyze - bo ciemny lud kombinuje - nie maja motywacji, zeby na

> benzynie jezdzic i gaz kupuja - smrodzą bo garazach i na wybuch narazają

No straszne...

Mam auto pędzone elpidżi.

Zgadnij, czym będzie pędzony jego następca ?

Napisano

> U mnie osiedle wali mandaty za plamy oleju przed garazem - maja prawo pomimo ze podjazd jest

> fizycznie wlasnoscia wlasciciela domu. Bardzo skutecznie to zmusza ludzi do wymiany samochodow

> na niecieknace.

A u mnie najważniejszy jest płot - i co zrobisz ?

Z ciekawostek - moje buraki wymyśliły sobie też np obowiązkowy (!) autoalarm (ciekawe, kto ma za niego zapłacić), identyfikatory (bo to bezpieczeństwo podniesie - ciekawe co zrobią, jak im przyniosę swoje dwieście numerów rejestracyjnych i zażądam wydania identyfikatorów - nieeeee, nie jestem złośliwy) i zakaz parkowania jednośladów (czyli rowery precz) :->

Wiesz, tu jest kultura i prestiż, nie to co u wasz na wsi....

Argumenty o "naturalnych wyciekach eksploatacyjnych", motywowanych cytatami z motoryzacyjnych tabloidów też padały z "ust" buraczych...

Napisano

> Podać Ci numer konta ? Bo zapewniam Cię, że lepiej spożytkuję te pieniądze niż administracja

> publiczna.

Kupisz wejściówki na leszka ? ;->

Napisano

> patrz, a u nas się uszczelki wymienia

Nie oplaca sie. Taniej kupic nowy.

Napisano

> Z ciekawostek - moje buraki wymyśliły sobie też np obowiązkowy (!) autoalarm

A po co? Zeby mialo co ludzi po nocach budzic?

> identyfikatory (bo to bezpieczeństwo podniesie - ciekawe co zrobią, jak im

> przyniosę swoje dwieście numerów rejestracyjnych i zażądam wydania identyfikatorów - nieeeee,

> nie jestem złośliwy)

U mnie tez taka akcje zrobili, ale wyglada ze sa te identyfikatory po to zeby inni wiedzieli na jakim wspanialym osiedlu sie mieszka. Szczegolnie ze nie ma zadnych kar/upomnien za nie posiadanie takowego. Zreszta ten sam numer zrobila moja praca - wszyscy dostali identyfikatory na szybe, pare osob je zalozylo, reszta olala. I na tym sie skonczylo. Bo jakie sa inne opcje - odholowywanie samochodu bez identyfikatora? Kary za jego brak?

Napisano

> Chciałbym zobaczyć renault kangoo, spalające 1 (jeden) litr na stówkę.

U mnie książkowo wyjdzie pół litra, a faktycznie zrobiłem dziś trase ze spalaniem 3.8l/100km (wskazanie komputera)...

Co wtedy ze zbiornik mi odda 0.2 litra smile.gif

Napisano

> A po co? Zeby mialo co ludzi po nocach budzic?

No jak po co ?

Żeby było BEZPIECZNIE!

Nie znasz się, więc się nie odzywaj.

A gdyby ktoś tak wpadł do ciebie do domu i pobił ci dziecko ?!

Hę ?!

No!

To się nie odzywaj i do jamki z powrotem hoppp...

> U mnie tez taka akcje zrobili, ale wyglada ze sa te identyfikatory po to zeby inni wiedzieli na

> jakim wspanialym osiedlu sie mieszka. Szczegolnie ze nie ma zadnych kar/upomnien za nie

> posiadanie takowego. Zreszta ten sam numer zrobila moja praca - wszyscy dostali identyfikatory

> na szybe, pare osob je zalozylo, reszta olala. I na tym sie skonczylo. Bo jakie sa inne opcje

> - odholowywanie samochodu bez identyfikatora? Kary za jego brak?

Blokada na koło i pincet złoty za zdjęcie.

Serio-serio.

Napisano

> Chciałbym zobaczyć renault kangoo, spalające 1 (jeden) litr na stówkę.

Juz nie chciałem podkręcać śruby.....Dlatego podałem taki łatwy przyklad z Laguna... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Bo Getz zony katalogowo na trasie pali 4,3l/100km...

Chciałbym zobaczyc kozaka co spali 4 litry mniej....

Napisano

> Kupisz wejściówki na leszka ? ;-

Przejem, przepiję ... czyli w sumie jak administracja publiczna, ale bez ściemy, że to w imię wyższych celów.

Napisano

> Wręcz przeciwnie - widzę w tego typu działaniu pozytywne skutki, tyle, że w nieco dłuższej

> perspektywie niż "za tydzień".

Jeśli widzisz jakiekolwiek pozytywne skutki podnoszenia obciążeń podatkowych i zwiększania redystrybucji dochodów za pomocą budżetu państwa - to polecam przyjrzenie się korei północnej, tam osiągnięto 100% redystrybucji.

Bliżej życia - idź i popracuj trochę w administracji publicznej. Gwarantuję Ci, że nabierzesz przekonania, że każda złotówka która tam trafia zostanie zmarnowana.

Napisano

> Ile zajmuje Ci (lub "przeciętnemu" obywatelowi) zarobienie 250 funtów?

Dla porownania powiem ci jak jest w Irlandii...

Od aut najbardziej ekologicznych (emisja CO2 < 120g/km) placi sie tylko 104 euro rocznie. Od przecietnych (155g/km - 170g/km) juz 447 euro. Natomiast od najmniej ekologicznych (wiecej niz 225g/km) trzeba zaplacic 2100 euro rocznie.

Od starszych aut (sprzed 2008 roku) liczy sie nie od emisji CO2 tylko od pojemosci silnika. I tak za silnik ponizej 1 litra jest to tylko 172 euro, za 1.8 juz 582euro, natomiast od silnikow ponad 3.0 placic trzeba 1566euro.

I trzeba przyznac, ze taki podatek baaardzo skutecznie odstrasza milosnikow aut z duzymi silnikami (a obecnie z duza emisja spalin).

Dla przykladu.

W Polsce Ople Astry II, glownie widzi sie z silnikami 1.6 lub wiekszymi.

Jak w Irlandii kupowalem taki samochood to praktycznie tylko i wylacznie w ogloszeniach byly z silnikiem 1.4.

Mondeo MK3 w Polsce to glownie 2.0 i wieksze.

W Irlandii kroluja takie z silnikiem 1.8 (najmniejszy silnik montowany w tym modelu).

Napisano

> Samochód nie jest musem.

> To raz.

Czyli tak jak pisalem wczesniej -wysoki podatek doprowadzi częsciowo do zmniejszenia ilosci samochodów w Polsce dopoki nie staniemy sie bogatsi.

Po za tym powiedz ludziom ktorzy np 50 km dojeżdzają do pracy, zeby wstawali 2 h wczesniej -bo i naczej im pociąg nie pasuje- ze samochod musem nie jest. Pewnie, ze kiedyś ludzie tak dojezdzali ale to znaczy ze mamy sie cofac do tych czasów?

Owszem - samochod nie jest koniecznośćią podobnie jak TV, telefon, bieżąca woda, prąd itp czlowiek i bez tego przezyje. Samochod to tylko wygoda - zgadzam się tylko- dlaczego ktos chce ją opodadkować?W imię ekologii? Zakladając nawet, ze obywateli Polski stać na nowe auta -wg mnie w tym przypadku mieszanie ekologii to jedna wielka ściema. Jak bardzo ekologiczna jest produkcja nowych aut? Ile energii wiecej zuzywane jest przez fabryki samochodów przez to, ze zamiast zmieniac samochody co np 15 lat zmieniac się je bedzie np co 8? O zużytych materaialach i zanieczyszczeniach emitowanych w powietrze tez nie wspomne. Wątpie w to ze nawet uwzględniwszy mniejszą emisje spalin przez nowe auta w porownaniu do starszych bilans wyszedl korzystniej dla przyrody...

> Jeżeli nie stać mnie na "wymarzonego folcwagena" to kupuję choćby i daczję.

> Mnie na majbacha nie stać i nie płaczę.

No wlasnie. Mnie tez nie stać i nie widze powodu ze mam z tego powodu placic jeszcze podatek jesli chce miec swoje 4 kolka.

> Mam auto pędzone elpidżi.

> Zgadnij, czym będzie pędzony jego następca ?

Diesel hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.