Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Starzeje sie.

Featured Replies

Napisano

Bo sa dyskusje w internecie, ktore mnie wzruszaja zlosnik.gif

( Nie wiem czy wymaga logowania 270751858-jezyk.gif )

"Nie blokuj lewego pasa baranie" grupa na FB

Dla osob, ktore FB nie posiadaja

"Nic mnie tak nie denerwuje jak baran, który blokuje lewy pas jadąc 80km/h. Jakim palantem trzeba być, żeby mieć w dupie, że blokuje się 50 innych samochodów za sobą, bo tak..."

Ludzie popierajacy ta "idee" dolaczaja do grupy o ww. nazwie

prawie 12k osob jest czlonkami.

I wywiazala sie "dyskusja"

" Jakie są Wasze metody na baranów blokujących lewy pas?"

Odpowiedz padaja nastepujace

"wyprzedzić i zablokować barana!"

( Jakas samiczka rocznik 90... )

"oczywiscie podjezdzam 10 cm do tylnego zderzaka, nie ma bata, w koncu nie wyrobi. W tym czasie moj maz wrzeszczy: 'no co robisz, do cholery?!' smile.gif"

Kolejna "pani"..

"przedzam prawym...zdecydowanie....a jak się nie da to podjeżdżam bliżej i gazuje na luzie zeby.GIF działa"

Jeszcze jedna.. Ciekawe jak przy 100+ km/h slychac jej "gazowanie" w samochodzie przed nia... Chyba, ze ma pelen przelot i cos co sie wysoko kreci. zlosnik.gif

"podjeżdżanie pod ich tylni zderzak i gazowanie 270751858-jezyk.gif "

W taki sposob wtoruje jej pewien żętęlmęn.

Inny mistrz kierownicy wypowiada sie w sposob nastepujacy

"najlepszym sprawdzonym sposobem jest wyprzedzenie i przychamowanie <nie zwolnienie do zera> i blokowanie delikwenta przez jakis czas... a swoja droga to policja powinna [a niech to prosiaczek] im mandaty !!! jakby jeden czy dwa razy dostal taki palant mandat to pewnie by sie nauczyl !!!"

Tak wiec.. Khem.. Komentarz jest chyba zbedny. skromny.gif

Dziekuje, wyplakalem sie.

Napisano

> " Jakie są Wasze metody na baranów blokujących lewy pas?"

> Odpowiedz padaja nastepujace

> "wyprzedzić i zablokować barana!"

> ( Jakas samiczka rocznik 90... )

> "oczywiscie podjezdzam 10 cm do tylnego zderzaka, nie ma bata, w koncu nie wyrobi. W tym czasie moj

> maz wrzeszczy: 'no co robisz, do cholery?!' "

> Kolejna "pani"..

> "przedzam prawym...zdecydowanie....a jak się nie da to podjeżdżam bliżej i gazuje na luzie działa"

> Jeszcze jedna.. Ciekawe jak przy 100+ km/h slychac jej "gazowanie" w samochodzie przed nia...

> Chyba, ze ma pelen przelot i cos co sie wysoko kreci.

> "podjeżdżanie pod ich tylni zderzak i gazowanie "

> W taki sposob wtoruje jej pewien żętęlmęn.

> Inny mistrz kierownicy wypowiada sie w sposob nastepujacy

> "najlepszym sprawdzonym sposobem jest wyprzedzenie i przychamowanie i blokowanie delikwenta przez

> jakis czas... a swoja droga to policja powinna [a niech to prosiaczek] im mandaty !!! jakby

> jeden czy dwa razy dostal taki palant mandat to pewnie by sie nauczyl !!!"

> Tak wiec.. Khem.. Komentarz jest chyba zbedny.

> Dziekuje, wyplakalem sie.

Na zdrowie.

Swoja droga dlA mnie facebook jest dla czubow to samo robi sie co z NK . Te portale sa wprost zenujace a poziom ludzi poraza, to nie dziwie Ci sie hehe,wypij sobie 20.GIF na uspokojenie zeby.GIF.

Napisano

ej, ale z drugiej strony w niedzielę w moim mieście na dwupasmówkach to prawy pas jest szybszy.

Jakaś chorobliwa obsesja wręcz bo na lewym pasie tworzą się korki. W zachowaniu takim przodują panie,

drugie miejsce to egzekwo starsi panowie i "moje pierwsze auto".

IMO to wszystko wynika z niedouczenia - kiedyś lewy pas był dla "szybszych" oraz był pasem mniej dziurawym, ale świat się zmienił!

Nauczycieli bym strzelał, wyprzedź i jedź, bo pouczony zwykle nawet nie zrozumie o co ci chodzi.

Napisano

tu jest lepsze:

Paula Julia Wrzoskiewicz: "Prawego też!!! Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nienawidzę, jak ludzie czekają na zapalenie się zielonej warunkowej strzałki..."

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> ej, ale z drugiej strony w niedzielę w moim mieście na dwupasmówkach to prawy pas jest szybszy.

> Jakaś chorobliwa obsesja wręcz bo na lewym pasie tworzą się korki. W zachowaniu takim przodują

> panie,

> drugie miejsce to egzekwo starsi panowie i "moje pierwsze auto".

> IMO to wszystko wynika z niedouczenia - kiedyś lewy pas był dla "szybszych" oraz był pasem mniej

> dziurawym, ale świat się zmienił!

> Nauczycieli bym strzelał, wyprzedź i jedź, bo pouczony zwykle nawet nie zrozumie o co ci chodzi.

tez czasami jade lewym i to nie dlatego zeby komus robic na zlosc poprostu na prawym sa takie koleiny, ze tam sie nie da jechac tak zeby niczym nie przycierac albo czegos urwac oslabiony.gif

Napisano

> "oczywiscie podjezdzam 10 cm do tylnego zderzaka, nie ma bata, w koncu nie wyrobi. W tym czasie moj

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Tylko komu ona krzywdę robi zeby.GIF Jak kolo jedzie starym sztruclem to da po hamulcu i sobie wyklepie tył an jej koszt zeby.GIF I mąż jej jeszcze wpi...i zeby.GIF:D:D:D:D

Napisano

Witam.

Smutna prawda niestety. "Miszczów" lewego nie brakuje. Zwłaszcza, że na Ak też są. O ile jeszcze nie których argumenty mogę zrozumieć, np. dziurawy prawy, o tyle z argumentami w stylu jadę maksymalną dopuszczalną i mam w nosie, że ktoś chce łamać przepisy, już nie rotfl.gif

Napisano

Spryskiwacz skutecznie "chłodzi" emocje takich zderzakowych onanistów zlosnik.gif

Napisano

hahaha.gif

Generalnie moge powiedziec ze mnie nerwi fakt blokersa na lewym pasie... ale nie strzelam sobie w kolano podjezdzajac komus pod zad. Na ogol daje mu wystarczajaco duuuuuzo czasu by zauwazyl "sam z siebie" ze ja_jestem_za_nim , a jak ktos ma wstret do lusterka to mrugne dlugimi zeby cos go tam katem oka sprowokowalo do zerkniecia w lustro.

Napisano

Moje zdanie jest proste i składa się z dwóch elementów:

- za blokowanie lewego pasa powinny być mandaty

- nikt mi nie płaci za uczenie innych kierowców przepisów ruchu drogowego, w związku z czym tego nie robię.

Napisano
  • Autor

> Moje zdanie jest proste i składa się z dwóch elementów:

> - za blokowanie lewego pasa powinny być mandaty

> - nikt mi nie płaci za uczenie innych kierowców przepisów ruchu drogowego, w związku z czym tego

> nie robię.

2 x tak.

Przy czym dziwi mnie reakcja tych ludzi, oraz ich chore zapedy w kierunku zajezdzania drogi czy tez podjezdzania pod zderzak.

Jestem na 100% pewien, ze jezdze szybciej od nich i czesciej spotykam sie z tym, ze ktos blokuje mi lewy pas ale nigdy nie mialem sklonnosci do bandyckich manewrow opisanych w ww. watku. skromny.gif

Napisano

Ciekawe jaka jest srednia wieku tych ludzi. Pewnie coś ok 20 lat. Mlodzi i mysla ze sa krolami szos i wszyscy maja im zjezdzac.Niektorzy z czasem mądrzeją i poprostu tną prawym, inni nie madrzeją i cale zycie bawią się w nauczanie innych jak jezdzic trzeba zajezdzajac, migajac dlugimi jak ktoś przekroczy dozwoloną prędkość itp zeby.GIF

Napisano

> Bo sa dyskusje w internecie, ktore mnie wzruszaja

> ( Nie wiem czy wymaga logowania )

> "Nie blokuj lewego pasa baranie" grupa na FB

> Dla osob, ktore FB nie posiadaja

> "Nic mnie tak nie denerwuje jak baran, który blokuje lewy pas jadąc 80km/h. Jakim palantem trzeba

> być, żeby mieć w dupie, że blokuje się 50 innych samochodów za sobą, bo tak..."

> Ludzie popierajacy ta "idee" dolaczaja do grupy o ww. nazwie

> prawie 12k osob jest czlonkami.

> I wywiazala sie "dyskusja"

> " Jakie są Wasze metody na baranów blokujących lewy pas?"

> Odpowiedz padaja nastepujace

> "wyprzedzić i zablokować barana!"

szybko takich rozpoznaję i jestem przygotowany na "stopa" 270635636-JUMP2.gif

lewą nogą właczam "stop" nie zwalniając hahaha.gif pani wali w heble a ktoś w jej zad hahaha.gif ja sobie jadę dalej 270635636-JUMP2.gif

> Kolejna "pani"..

> "przedzam prawym...zdecydowanie....a jak się nie da to podjeżdżam bliżej i gazuje na luzie działa"

> Jeszcze jedna.. Ciekawe jak przy 100+ km/h slychac jej "gazowanie" w samochodzie przed nia...

> Chyba, ze ma pelen przelot i cos co sie wysoko kreci.

> W taki sposob wtoruje jej pewien żętęlmęn.

> Inny mistrz kierownicy wypowiada sie w sposob nastepujacy

> "najlepszym sprawdzonym sposobem jest wyprzedzenie i przychamowanie i blokowanie delikwenta przez

> jakis czas... a swoja droga to policja powinna [a niech to prosiaczek] im mandaty !!! jakby

> jeden czy dwa razy dostal taki palant mandat to pewnie by sie nauczyl !!!"

> Tak wiec.. Khem.. Komentarz jest chyba zbedny.

> Dziekuje, wyplakalem sie.

niestety mam to na codzień ok.gif

z reguły nowobogackie istoty w autach za około 50>100kpln ok.gif

wyszło toto ze slamsów, nabrało w szkołach trochę ogłady , ale "wyścig szczurów" w korporacjach (gdzie pracuja na dobrych stanowiskach)spowodował "powrót do natury" i wróciły uśpione nawyki ze slamsów no.gif...

znam osobiście kilka naprawdę wpływowych osób pochodzących z takiej patologii (dawne stare szmulki/utrata w warszawie)że za dnia tam był strach wejść boje_sie.gif

dziś sa to osoby na stanowiskach dyrektorskich , w kilku korporacjach i ich zachowanie na drodze jest właśnie takie jak przytoczył Ref i tyczy to również pracowników im podległych...

Napisano

A ja blokuję z premedytacja w mieście jadąc lewym jak Bóg przykazał 60, co i tak jest za dużo. A jak się jednemu z drugim spieszy niech jedzie na tor wyścigowy, a jak ma argument to zapraszam na rozmowę w cztery oczy. A jak ktos podjeżdża myk z przeciwmgłowymi zawsze działa, tylko szkoda mi tego, który wjedzie w dupsko delikwentowi. No i mamy ruch prawostronny zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Widze, ze kolega nauczyciel zlosnik.gif

Srednio udane zycie seksualne, braki w anatomii, niespelnione ambicje czy po prostu masz orgazm bez stosunku jak to robisz celowo ? zlosnik.gif

Napisano

> A ja blokuję z premedytacja w mieście jadąc lewym jak Bóg przykazał 60, co i tak jest za dużo. A

> jak się jednemu z drugim spieszy niech jedzie na tor wyścigowy, a jak ma argument to zapraszam

> na rozmowę w cztery oczy. A jak ktos podjeżdża myk z przeciwmgłowymi zawsze działa, tylko

> szkoda mi tego, który wjedzie w dupsko delikwentowi. No i mamy ruch prawostronny

Współczuje szanownemu koledze z powodu braku przyjaciół hehe.gif

Przy takim charakterze to chyba nawet pies od Ciebie uciekł? hehe.gif

Napisano

> Przy czym dziwi mnie reakcja tych ludzi, oraz ich chore zapedy w kierunku zajezdzania drogi czy tez

> podjezdzania pod zderzak.

A mnie nie dziwi. Frustratów na świecie bez ograniczeń. A bycie chamem w samochodzie jest bardzo wdzięczną metodą odreagowania frustracji jako że nie ma ryzyka że ktoś Ci da w pysk.

Do tego (tutaj Lucyfer by się przydał) to także efekt anonimowości - w małych miasteczkach ludzie jeżdżą znacznie bardziej uprzejmie bo istnieje spore prawdopodobieństwo że zachowując się chamsko na drodze zrobisz to wobec osoby która Cię zna. A w wielkim mieście czy też na trasie szanse na to są bardzo nikłe = frustracja i chamstwo ma się jak ujawnić bez obawy o konsekwencje.

P.S. Od czasu do czasu jeżdżę trasą 528 z Melbourne do Orlando która jest mekką blokowaczy lewego pasa. Obserwując zachowanie innych kierowców odkryłem że najlepszą metodą na takowych jest uprzejmość. Po prostu należy poczekać aż Cię zauważą i zmienią pas. A jeżeli to nie następuje, to wyprzedzanie od prawej na terenie niezabudowanym jest dozwolone = nie ma powodu do uczenia innych jak jeździć. Gorzej jak znajdą się tzw. wyścigowcy = jadący łeb w łeb oboma pasami. Wtedy najlepiej zjechać na prawy pas i pozwolić jakiemuś chamowi dokonać czynności przeganiających a następnie skorzystać z wypracowanej przez niego luki.

Napisano

A ja właśnie zaczynam nie lubić wygody itp tylko nisko twardo cool.gif głośno

Napisano

> A ja blokuję z premedytacja w mieście jadąc lewym jak Bóg przykazał 60, co i tak jest za dużo (...)

> No i mamy ruch prawostronny

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A ja właśnie zaczynam nie lubić wygody itp tylko nisko twardo głośno

To ad. czego ? zlosnik.gif

Napisano

> To ad. czego ?

Starzenia się cool.gif

Napisano

> Starzenia się

Jeżeli data urodzenia w Twoim profilu jest prawdziwa, to nie dziwie się że lubisz głośno, twardo itp.

Napisano

> lewą nogą właczam "stop" nie zwalniając

Zanim ktoś się zastosuje do tej rady - radzę potrenowac na pustym placyku. I koniecznie zapiąć się pasami, żeby szyby nie wywalić. hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Starzenia się

Widze, ze przeczytales watek ze zrozumieniem zlosnik.gif

Napisano

Wczoraj jadąc ósemką do Wrocławia w godzinach popołudniowych, czyli wszyscy wracają z weekendu, więc średnia przelotu zmniejsza się chcac nie chcąc usłyszałem na CB takie dialogi:

-Koledzy na ..... km kreci się bordowa Vectra

Za jakiś czas słyszę, że kierowca Citroena dostaje zje...kę, że się wlecze i jedzie przepisowo i inni nie moga jechac szybciej przez niego, że powinien zjechać i jak inni przejadą to dopiero sobie pojechac zgodnie z przepisami itp.

Za chwilę jeden z tych, którzy się bulwersowali, mówi, że wspomniana Vectra jedzie na koncu kolumny, za nim.

I gość zaczął uskuteczniać monolog:

-Że policja powinna dawać mandaty za spowalnianie innych i takie tam.

Ale jakoś to nie przyniosło efektów i nie zmobilizowało mundurowych, to juz bardziej wprost ,że może koledzy (policjanci) powinni sciągnąć tego citroena na bok i sprawdzić czy ma aktualną gaśnicę?

Policjant skwitował, że oni wiedzą co mają robić. ok.gif

Zaczęło dochodzić do sytuacji, że niektórzy są święcie przekonani, że jak ktoś jedzie przepisowo, to jest jakimś wurzutkiem społeczeństwa, frajerem, idiotą i w dodatku łamie prawo i to takimi policja powinna się zająć. spineyes.gif

>z reguły nowobogackie istoty w autach za około 50>100kpln

Kiedyś jak jeszcze miałem auto nie przerejestrowana na wrocławskie blachy miałe mtaką sytuację. Na swiatłach stałem pierwszy i troche zaspałem po zapaleniu się zielonego, moja wina przyznaję się.

Zatrabił za mną ktoś, machnąłem ręką. Na następnych światłach podjeżdża jakas terenówka z boku i wychyla się facio tak koło 50-tki.

I drze ryja,że tak to mogę u siebie na wsi jeździć.

Spytałem go: gdzie Ci się dziatku spieszy?

Myslałem, że wyskoczy przez okno, ale przypiety był pasami, tak się zagotował. grinser006.gif

Napisano

dziwni ludzie.. .zamiast wyprzedzic prawym traca czas i zdrowie na kombinacje hmm.gif

Napisano

> A ja blokuję z premedytacja w mieście jadąc lewym jak Bóg przykazał 60, co i tak jest za dużo. A

> jak się jednemu z drugim spieszy niech jedzie na tor wyścigowy, a jak ma argument to zapraszam

> na rozmowę w cztery oczy. A jak ktos podjeżdża myk z przeciwmgłowymi zawsze działa, tylko

> szkoda mi tego, który wjedzie w dupsko delikwentowi. No i mamy ruch prawostronny

masz ruch prawostronny i blokujesz lewy pas geniuszu ? rotfl.gif

Napisano

Skomentuje rzeczowo i z powaga zlosnik.gif

To nie kwestia starzenia się a oznaka dojrzałości i zdrowo rozsądkowego podejścia do tematu. Po prostu objaw szeroko pojętej mądrości a nie wszechobecnej głupoty. Niestety jest tego jak na lekarstwo. A cwaniaczków, "zajeżdżaczy " i kozaków wszelkiej maści na potęgę.

Ja jeżdżę i wyprzedzam przeważnie prawym pasem (poprostu nim jadąc ) podczas gdy na lewym trwają boje. Niestety dla większości lewy=szybszy i niech może tak zostanie dla mojej wygody zlosnik.gif. Nigdy nie zajeżdżam i nie spowalniam, jak jest możliwość , powtarzam jak jest możliwość zawsze zjeżdżam. Jego brocha, che zapieprzać niech se leci. Jak ktos się ślamazarzy patrz zdanie odn. prawego pasa. Często jednak widzę oszołomów którzy zbliżają się do mnie z naddźwiękową prędkością podczas gdy ja sam wyprzedzam lewym i nie mam możliwości ustąpienia mu miejsca a on miga czym może i podjeżdża na milimetry. No widać że człowiek raczej nie myślący i nie umie ocenić sytuacji, wtedy po prostu robię swoje a jego olewam ew muskam pedał hamulca coby delikwent się opamiętał i nabrał dystansu.

Innymi słowy trzymam się jednej zasady "nie rób innym co tobie nie miłe" i tyle. Jak coś komuś nie pasi , olewam i w miarę możliwości idę mu na rękę, jeżeli nie pomaga na własne życzenie klienta zawsze można z nim "porozmawiać" wink.gif

PS

Powyższy tekst nie miał być w założeniu "wazeliniarstwem" a jedynie wykorzystał osobę kolegi Refa jako przykład tego "dobrego" w kontekście tematu rozmowy.

Ps2

Nie nie jestem pacyfistą, osobą uległą czy też męczennikiem, wręcz przeciwnie jestem osobą bardzo impuslywną i czasami wręcz agresywną ale pracuję nad sobą grinser006.gif

Można ? Mozna

Ogólnie temat rzeka i jak świat światem nie do rozstrzygnięcia, ale pogadać zawsze można...

Napisano

> Widze, ze kolega nauczyciel

Z Samoobrony raczej. niewiem.gif

> Srednio udane zycie seksualne, braki w anatomii, niespelnione ambicje czy po prostu masz orgazm bez

> stosunku jak to robisz celowo ?

Szach i mat. Serca nie masz. hehe.gif

Napisano

> dziwni ludzie.. .zamiast wyprzedzic prawym traca czas i zdrowie na kombinacje

wyprzedzanie z prawej w obszarze zabudowanym na jezdni z dwoma pasami ruchu w tym samym kierunku jest karane mandatem więc kto tu jest dziwny?

Napisano

> wyprzedzanie z prawej w obszarze zabudowanym na jezdni z dwoma pasami ruchu w tym samym kierunku

> jest karane mandatem więc kto tu jest dziwny?

Nie pomyliles czasem z obszarem niezabudowanym (przekreslona biala tablica) ?

Napisano

> wyprzedzanie z prawej w obszarze zabudowanym na jezdni z dwoma pasami ruchu w tym samym kierunku

> jest karane mandatem więc kto tu jest dziwny?

jestes tego absolutnie pewien? Pytanie jest podchwytliwe...

Napisano

> A ja blokuję z premedytacja w mieście jadąc lewym jak Bóg przykazał 60,

> No i mamy ruch prawostronny

faint.gif

Napisano

> Nie pomyliles czasem z obszarem niezabudowanym (przekreslona biala tablica) ?

Chyba masz rację.

Napisano

> Zaczęło dochodzić do sytuacji, że niektórzy są święcie przekonani, że jak ktoś jedzie przepisowo,

> to jest jakimś wurzutkiem społeczeństwa, frajerem, idiotą i w dodatku łamie prawo i to takimi

> policja powinna się zająć.

Policja to najczęściej jednak nie są półgłówki i nie dają się wrabiać w takie coś no bo co mają mu zrobić. Na takie coś mam totalną olewkę. Co innego jazda lewym a co innego jak ktoś nie zjezdza na pobocze, chyba że jedzie blisko srodka drogi i widac ze celowo utrudnia wyprzedzanie. Zawsze znajdzie się oszołom który będzie poganiał, na szczęście nie jest to nagminna. Mnie kiedyś na ekspresówce poganiał jakis "tir" a jechałem w nocy berlingo ktore mialo chyba 65 albo 69 koni i naprawdę wolno się rozpędzałem ale pamietam ze walił mi po długich, siedział na zderzaku i w koncu wyprzedzil ale gdybym nie przyhamował to naczepą zmiotlby mnie. Ale nie zauwazylem zeby to bylo jakas regulą na naszych drogach smile.gif

Napisano

> Zanim ktoś się zastosuje do tej rady - radzę potrenowac na pustym placyku. I koniecznie zapiąć się

> pasami, żeby szyby nie wywalić.

masz absolutnie rację claps.gif20.GIFhahaha.gif

Napisano

od takiej jazdy masz prawy pas i tyle

Napisano

No właśnie - ten nieszczęsny lewy pas.

Jeżeli chodzi o Polskę to osobiście myślę, że chyba tylko u nas jest przepis zezwalający na wyprzedzanie prawym pasem w obszarze zabudowanym.

I to jest chyba idealne rozwiązanie, o którym chyba nie wszyscy kierowcy wiedzą.

Jeżeli chodzi o drogi o dwóch pasach ruchu w każdą stronę poza obszarem zabudowanym to owszem jak najbardziej prawym trzeba jechać, ale jeżeli chodzi o miasto to wiadomo, że też powinno się prawym jechać ale przeważnie jest to utrudnione, korki, skrzyżowania, gdzie ktoś skręca w lewo.

Według mnie obowiązek jazdy w mieście prawą stroną jest bez sensu, gdyż z uwagi na specyfikę ruchu ulicznego, w większości sytuacji utrudnia to życie.

Napisano

> od takiej jazdy masz prawy pas i tyle

ej... prawy pas jest zawsze najszybszy zlosnik.gif

Napisano

> ej... prawy pas jest zawsze najszybszy

Ciii... bo się wyda rotfl.gif

Napisano

> Chyba masz rację.

Ja sądziłem, że można wyprzedzać prawym tylko w terenie zabudowanym, jednak mój punkt widzenia zmieniła Pani instruktor szkoły jazdy (robiłem prawko na motocykl).

Pani ta cytowała:

Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:

* na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,

* na jezdni jednokierunkowej,

* na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Zgodnie z powyższym Pani ta stwierdziła, że droga będąca autostradą jest JEZDNIĄ JEDNKOKIERUNKOWĄ (droga dwukierunkowa).

CO WY NA TAKĄ SPRAWĘ??

Napisano

> Zgodnie z powyższym Pani ta stwierdziła, że droga będąca autostradą jest JEZDNIĄ JEDNKOKIERUNKOWĄ

> (droga dwukierunkowa).

> CO WY NA TAKĄ SPRAWĘ??

Normalne. Bardzo często na drogach 2 jezdniowych przy każdej z jedni stoi znak D-3. Wtedy można ciąć z prawej.

Napisano

> Ja sądziłem, że można wyprzedzać prawym tylko w terenie zabudowanym, jednak mój punkt widzenia

> zmieniła Pani instruktor szkoły jazdy (robiłem prawko na motocykl).

> Pani ta cytowała:

> Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r -

> tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:

> * na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,

> * na jezdni jednokierunkowej,

> * na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy

> pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

> Zgodnie z powyższym Pani ta stwierdziła, że droga będąca autostradą jest JEZDNIĄ JEDNKOKIERUNKOWĄ

> (droga dwukierunkowa).

> CO WY NA TAKĄ SPRAWĘ??

ameryki nie odkryła i co w związku z tym?

Napisano

> Normalne. Bardzo często na drogach 2 jezdniowych przy każdej z jedni stoi znak D-3. Wtedy można

> ciąć z prawej.

hmm.gif A gdzie jest napisane, że ten znak upoważnia do wyprzedzania z prawej?

Napisano

> Normalne. Bardzo często na drogach 2 jezdniowych przy każdej z jedni stoi znak D-3. Wtedy można

> ciąć z prawej.

Ale jak na autostradzie masz tylko dwa pasy w jednym kierunku to nie można wyprzedzać z prawej, jest to zawarte w 3 pkt. tutaj przytoczonym.

Napisano

A w jaki sposób jesteś informowany, że znajdujesz się na jednokierunkowej? hmm.gif

Napisano

> Ale jak na autostradzie masz tylko dwa pasy w jednym kierunku to nie można wyprzedzać z prawej,

> jest to zawarte w 3 pkt. tutaj przytoczonym.

A autostrada to nie jest droga dwujezdniowa?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.