Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rożnica 1.2 16V i 1.4 16V

Featured Replies

Napisano

Witam

Szukajka mi wariuje , czy ktos moze mi podpowiedziec czy sam wal z 1.4 bedzie pasowal do 1.2 ? zostawiajac korby i tloki(bo chyba w obu sa takie same) nie bedzie nic wariowac ? komp mam z P1 86km...

Napisano

wał mi inne wykorbienie , wymienna jest tylko głowica

Napisano
  • Autor

> wał mi inne wykorbienie , wymienna jest tylko głowica

wiem ze ma inne wykorbienie,dzieki temu zabiegowi chcialem zwiekszyc pojemnosc....czyli da sie czy nie ?

Napisano

> wiem ze ma inne wykorbienie,dzieki temu zabiegowi chcialem zwiekszyc pojemnosc....czyli da sie czy

> nie ?

wiec jesli ma wieksze wykorbienie, to na zdrowy rozsadek co sie stanie twoim zdaniem?? tak, wlasnie tak, tloki beda mialy wiekszy skok, przez co miedzy innymi beda skakaly wyzej...a efekt...pierwsze zakrecenie walem i tloki blokuja sie o glowice... ludzie, troche rozumu uzywajcie...

Napisano
  • Autor

> wiec jesli ma wieksze wykorbienie, to na zdrowy rozsadek co sie stanie twoim zdaniem?? tak, wlasnie

> tak, tloki beda mialy wiekszy skok, przez co miedzy innymi beda skakaly wyzej...a

> efekt...pierwsze zakrecenie walem i tloki blokuja sie o glowice... ludzie, troche rozumu

> uzywajcie...

a bez ostatniego zdania nie mogles wyrazic swojej opinii ? czyli jak zwiekszyc pojemnosc z 1.2 na 1.4 ? zakladajac wal i glowice ? tylko bez zlosliwosci zeby.GIF

Napisano

> a bez ostatniego zdania nie mogles wyrazic swojej opinii ? czyli jak zwiekszyc pojemnosc z 1.2 na

> 1.4 ? zakladajac wal i glowice ? tylko bez zlosliwosci

robiąc rozwiert bloku i wkładając większe tłoki, ale to będzie 1.3

Napisano
  • Autor

> robiąc rozwiert bloku i wkładając większe tłoki, ale to będzie 1.3

yhy...a mierzyl ktos wysokosci bloku 1.2 i 1.4 ?

Napisano

> robiąc rozwiert bloku i wkładając większe tłoki, ale to będzie 1.3

lub dac blok od 1.4, wal, korbowody i tloki, czyli caly slupek 1.4 to wszystko musi grac ze soba i nie da sie tak zamieniac...

Napisano
  • Autor

> lub dac blok od 1.4, wal, korbowody i tloki, czyli caly slupek 1.4 to wszystko musi grac ze soba i

> nie da sie tak zamieniac...

i wtedy glowica od 1.2 moze zostac...right ? wink.gif

Napisano

> i wtedy glowica od 1.2 moze zostac...right ?

yhy

Napisano

.> i wtedy glowica od 1.2 moze zostac...right ?

Ale głowica od 1.2 ma chyba mniejsze kanały i zawory niż 1.4

Napisano
  • Autor

> .

> Ale głowica od 1.2 ma chyba mniejsze kanały i zawory niż 1.4

ehhhh...czyli najlepiej kupic cale 1.4 16V bez osprzetu,przelozyc z tego co mam osprzet i dopiero bedzie dobrze...podwarunkiem ze nie zacznie tyrkolic czy cos...

Napisano

> ehhhh...czyli najlepiej kupic cale 1.4 16V bez osprzetu,przelozyc z tego co mam osprzet i dopiero

> bedzie dobrze...podwarunkiem ze nie zacznie tyrkolic czy cos...

No tylko całego kupować jak już. Co do tyrkolenia to nie wiem, jeśli do tej pory nie tyrkoliło to już raczej nie będzie, nie wiem jak jest w uniakach bo w centkach to jest z przyczyny jakiegoś konfliktu osprzetu silnika z reszta wiązki auta.

Napisano

> Witam

> Szukajka mi wariuje , czy ktos moze mi podpowiedziec czy sam wal z 1.4 bedzie pasowal do 1.2 ?

> zostawiajac korby i tloki(bo chyba w obu sa takie same) nie bedzie nic wariowac ? komp mam z

> P1 86km...

Już kombinuje hehe.gif

1.2 Ci mało? cfaniaczek.gif

Nadmuchaj go i będzie git.

Napisano

> ehhhh...czyli najlepiej kupic cale 1.4 16V bez osprzetu,przelozyc z tego co mam osprzet i dopiero

> bedzie dobrze...podwarunkiem ze nie zacznie tyrkolic czy cos...

bedzie kupa na osprzecie z 1.2

Napisano
  • Autor

> Już kombinuje

> 1.2 Ci mało?

> Nadmuchaj go i będzie git.

zlosnik.gif wiesz ze zawsze jest malo zeby.GIF

A poza tym lepiej dmuchac w wieksza pojemnosc zeby.GIF

Napisano

> bedzie kupa na osprzecie z 1.2

i tu masz racje ok.gif ale zaraz zleca sie i powiedza, ze nie prawda jezdzi sie na takim zestawie przesympatycznie zlosnik.gif

owszem to moze jezdzic fajnie na osprzecie p1... ale niestety trzeba stroic i troszke kombinowac, bo nie do konca cały osprzet z 1,2 sie nadaje. nie wpominajac juz ze pasuje p&p zlosnik.gif

Napisano

> i tu masz racje ale zaraz zleca sie i powiedza, ze nie prawda jezdzi sie na takim zestawie

> przesympatycznie

> owszem to moze jezdzic fajnie na osprzecie p1... ale niestety trzeba stroic i troszke kombinowac,

> bo nie do konca cały osprzet z 1,2 sie nadaje. nie wpominajac juz ze pasuje p&p

ale hybryda to też nie takie wcale p&p no i też raczej stroić trzeba prawda?

Napisano

> .

> Ale głowica od 1.2 ma chyba mniejsze kanały i zawory niż 1.4

Zawory są takie same.

Napisano

> ale hybryda to też nie takie wcale p&p no i też raczej stroić trzeba prawda?

tak ok.gif ale nie mowa tu o hybrydzie... tam nic nie jest p&p i raczej zwykły kowalski tego tez nie ogarnie sam w garage co nie zmiania faktu ze ani seryjne 1,2 16v jak i tym bardziej 1,4 nie chodzi tak jak nalezy sick.gif... gdzie na logike 1,4 ma prawo chodzic zle.... ale seria 1,2 16v powinna działac... a nie działa zlosnik.gif

Napisano

> tak ale nie mowa tu o hybrydzie... tam nic nie jest p&p i raczej zwykły kowalski tego tez nie

> ogarnie sam w garage co nie zmiania faktu ze ani seryjne 1,2 16v jak i tym bardziej 1,4 nie

> chodzi tak jak nalezy ... gdzie na logike 1,4 ma prawo chodzic zle.... ale seria 1,2 16v

> powinna działac... a nie działa

Jak nie dziala jak dziala, mi nic sie nie dzieje a jak ktos specjalnie jezdzi na 1 od tysiaca obr przez pare sekund i potem specjalnie wciska gaz zeby sobie zatyrkolic to jest chyba ... zlosnik.gif

Napisano

> Jak nie dziala jak dziala, mi nic sie nie dzieje a jak ktos specjalnie jezdzi na 1 od tysiaca obr

> przez pare sekund i potem specjalnie wciska gaz zeby sobie zatyrkolic to jest chyba ...

obydwaj wiemy ze nie masz racji zlosnik.gif i tez wiemy ze kultura pracy w 16v jest kiepska w porównaniu np z 8v zlosnik.gif

Napisano

> obydwaj wiemy ze nie masz racji i tez wiemy ze kultura pracy w 16v jest kiepska w porównaniu np z

> 8v

Ale ja mam racje, mi tyrkoli na 1 i tylko wtedy kiedy chce wink.gif

A kulture ma taka sama jak moje stare 1,1, no chyba ze mi sie krokowy podwiesi bo zdaza mu sie to raz na 3 miesiace spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> tak ale nie mowa tu o hybrydzie... tam nic nie jest p&p i raczej zwykły kowalski tego tez nie

> ogarnie sam w garage co nie zmiania faktu ze ani seryjne 1,2 16v jak i tym bardziej 1,4 nie

> chodzi tak jak nalezy ... gdzie na logike 1,4 ma prawo chodzic zle.... ale seria 1,2 16v

dobra panowie....moze w tak jak napisal wczesniej ktos w cc/sc jest problem z wiazka...u mnie w uniaku nic nie tyrkoli,smiga pieknie...

Napisano

> Ale ja mam racje, mi tyrkoli na 1 i tylko wtedy kiedy chce

z Ciekawosci jaki masz soft? bo to seria nie jest z tego co wiem zlosnik.gif

> A kulture ma taka sama jak moje stare 1,1, no chyba ze mi sie krokowy podwiesi bo zdaza mu sie to

> raz na 3 miesiace

wsiadz w p1 1,2 16v i sie przejedz to zobaczysz róznice zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> obydwaj wiemy ze nie masz racji i tez wiemy ze kultura pracy w 16v jest kiepska w porównaniu np z

> 8v

kultura pracy mojej 16 jest piekna,pracuje jak fabryka nakazala smile.gif

Napisano

> a bez ostatniego zdania nie mogles wyrazic swojej opinii ? czyli jak zwiekszyc pojemnosc z 1.2 na

> 1.4 ? zakladajac wal i glowice ? tylko bez zlosliwosci

tłoki z 1,4 potrzebujesz jak cos mam 3 szt zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> z Ciekawosci jaki masz soft? bo to seria nie jest z tego co wiem

> wsiadz w p1 1,2 16v i sie przejedz to zobaczysz róznice

u mnie jest seryjny komp z p1 1.2 16V wlasnie i jest miodzio

Napisano
  • Autor

> tłoki z 1,4 potrzebujesz jak cos mam 3 szt

a co sie stalo z czwarta ?? zeby.GIF

Napisano

> z Ciekawosci jaki masz soft? bo to seria nie jest z tego co wiem

Seria jak wszyscy wink.gif

Na nie serii tyrkolil na 2 biegu jeszcze ale i tak nie bylo zle zlosnik.gif

> wsiadz w p1 1,2 16v i sie przejedz to zobaczysz róznice

Trza by kiedys sprobowac zeby.GIF

Napisano

no tak ale jak nie seria osprzęt z p1 to hybryda albo SA grinser006.gif

IMO seria ecu ma takie same możliwości jak hybryda i SA, trzeba je tylko znać i potrafić zakodować ok.gif

Napisano

> Seria jak wszyscy

zlosnik.gif

> Na nie serii tyrkolil na 2 biegu jeszcze ale i tak nie bylo zle

seria 1,2 16v + seria komp to pomyłka sick.gif i nikt nie powie mi ze bedzie fajnie z kulturką zlosnik.gif

Napisano

> no tak ale jak nie seria osprzęt z p1 to hybryda albo SA

ok.gif

> IMO seria ecu ma takie same możliwości jak hybryda i SA, trzeba je tylko znać i potrafić zakodować

byc moze... ale nie znam osoby co to wystroi

Napisano

> dobra panowie....moze w tak jak napisal wczesniej ktos w cc/sc jest problem z wiazka...u mnie w

> uniaku nic nie tyrkoli,smiga pieknie...

nie wiem w czym problem ale jak pierwszy raz miałem 16 w seju , na wiązce z p1 bo ogolnie wszystko z pod maski z dawcy wyszabrowałem to tyrkolenia niet bylo .. a teraz w cienkim masakra jak nie wiem ...

Napisano

moje 1,4 na osprzęcie MM z p1 nie tyrkoli ok.gifclown.gif, cieszę się jezdą i nie musze lac 98 zeby minimalizowac wypadanie zapłonów

Napisano

> IMO seria ecu ma takie same możliwości jak hybryda i SA, trzeba je tylko znać i potrafić zakodować

jeszcze sie taki nie urodzil

Napisano

> moje 1,4 na osprzęcie MM z p1 nie tyrkoli , cieszę się jezdą i nie musze lac 98 zeby

> minimalizowac wypadanie zapłonów

napisz czemu zlosnik.gif

Napisano

> napisz czemu

tego nie wiem bo Błażej nic nie chciał powiedzieć, zagwarantował że ogarnie i wszystko wciąż działa, z tego co widać to inny czujnik położenia wału inny program, przegrzebana wiązka przy wtyczce ecu tyle widac, a fura do 200 idzie bez zadyszki i czkania clown.gif

Napisano

> niech sie sprawuje dobrze

sebec a Ty juz masz auto na hybrydzie ?

Napisano

> Witam

> Szukajka mi wariuje , czy ktos moze mi podpowiedziec czy sam wal z 1.4 bedzie pasowal do 1.2 ?

> zostawiajac korby i tloki(bo chyba w obu sa takie same) nie bedzie nic wariowac ? komp mam z

> P1 86km...

jak byś założył wał z 1.2 do 1.4 splanował blok to wyszedł by silnik co by zmieścił się do 1299

Napisano

> sebec a Ty juz masz auto na hybrydzie ?

jeszcze nie... i na kolejne pytanie Twoje to jeszcze ustalony czas tez nie minoł zlosnik.gif

Napisano

> jeszcze nie... i na kolejne pytanie Twoje to jeszcze ustalony czas tez nie minoł

zlosnik.gif ja go nie cisnąłem to najlepsze rozwiązanie i być bardzo cierpliwym ok.gif

Napisano

> ja go nie cisnąłem to najlepsze rozwiązanie i być bardzo cierpliwym

u mnie jest troszke inaczej... im dluzej auto stoi tym gorzej dla mojego portfela zlosnik.gif

Napisano

> u mnie jest troszke inaczej... im dluzej auto stoi tym gorzej dla mojego portfela

a to czemu...powinno być tak, że po terminie to jemu ubywa z zarobku cfaniaczek.gif

Napisano

zeby zrobic z 1.2 1.4 musisz zmienic wal korby i tloki i zrobic rozwiert pod to glowica nie ma wplywu na pojemnosc silnika

Napisano
  • Autor

> zeby zrobic z 1.2 1.4 musisz zmienic wal korby i tloki i zrobic rozwiert pod to glowica nie ma

> wplywu na pojemnosc silnika

dzieki za konkretna odpowiedz zeby.GIF

• 7 miesięcy później...
Napisano

Pany takie pytanko:

Mam punciaka II 1.2 16V. Co trza by zmienic, zeby 1.4 16V wlozyc?

Wkladajac sam slupek i zostawiajac osprzet z 1.2.

Wiazke trza modzic? Komp na pewno, ale co jeszcze?

Napisano

> dzieki za konkretna odpowiedz

Lepiej zrobić tak jak Puzon.

Do 1.4 włożyć wał od 1.2 i uturbić grinser006.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.