Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po 14 latach koniec produkcji Octavii I

Featured Replies

Napisano

> Myślisz, że jesteś jedynym wysokim człowiekiem na

> świecie? Ja mam 190cm i w fiacie bravo, którego tak

Problem w tym że u mnie stosunek długaśności kulasów do reszty cielska jest mocno zachwiany smile.gif

Przy kulasach 125 cm od pasa też byś nie wiedział co z nimi zrobić smile.gif

> kierownicy tylko góra-dół, natomiast w głupiej fabii, jechało mi się o wiele lepiej, bo mogłem

> wyciągnąć kierownicę.

> Tyle na temat Twojej, pożal się Boże, obiektywności.

Ile aut w momencie wypuszczenia na rynek Bravo ( w tym segmencie czyli kompakt ) miało regulacje kierownicy przód tył ??

A ile miało w momencie wypuszczenia na rynek Fabii ??

To tak jakbys napisał że Brava nie miała ABS a Fabia miała smile.gif ( bo już musiała )

Napisano

> Operacyjnie

> Lobotomia i już klient zdowolony ze Skody

Jesteś moim nowym faworytem jeśli chodzi o fiacikodżihad. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jesteś moim nowym faworytem jeśli chodzi o fiacikodżihad.

Stryjenki sługa uniżony smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale to musialo byc dawno, bo od jesieni mam w rodzinie Octe II FL z 2.0tdi kombi z kilkoma

> drobiazgami na pokladzie (swiatla dzienne, radio, czujniki parkowania, metalic) i na fakturze

> jest sporo ponizej 80kzl - a to auto w cenniku najtansze nie jest. Sila Skody sa spore upusty

> i mozliwosc duzego negocjowania cen, bo w cennikach to ona kosztuje podobnie do pierwowzoru,

> czyli Golfa, roznice pojawiaja sie dopiero przy kupnie.

No Octę II chciałem kupić 4 lata temu. A Octę I 8 lat temu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dzięki Astrze II TwinPort, jej pancernej konstrukcji i 4 poduszkom nadal mogę wam truć po przeżyciu

> dzwona z Polonezem ( choć Astra słabo przetrwała ten eksperyment ) więc sowa złego na to auto

> nie powiem

Astra II jak na model, którego premiera była w 97 albo 98 roku, była bezpiecznym autem - miała 4* w teście Euro NCAP ok.gif

Żona miała Clio z 2001 r. - to też miało 4* i prawie bez uszczerbku przeżyłem zderzenie boczne z TIRem ok.gif

Napisano

> i po raz kolejny udało Ci się zużyć cenne zasoby internetu, nie pisząc ani JEDNEGO wartościowego

> zdania...

Fakt, to fenomen blush.gif brak tresci i wartosci, a jaka reakcja...i to kogo! Top frontmana! skromny.gif

> są powody do mruczenia

Wiesz kim bylbys w fabryce kawy? Tym gosciem z rurka z podcisnieniem, ktory ziarenka niewlasciwej wielkosci i ksztaltu podsysa i wyrzuca. biglaugh.gif

Pozdrawiam. przytul.gif

Napisano

> Stilo to był wypadek przy pracy jak sądzę

> A jeśli nie zauważasz różnic stylistycznych pomiędzy Octavią i Bravą to cóż - może czas na

> silniejsze szkła ??

Dla mnie to bez znaczenia czy octavia jest piękniejsza od bravo, czy jest na odwrót. Śmieszy mnie ekscytacja takimi problemami takich ludzi jak Ty. Oczywiście bez urazy. Auta oceniam troche innymi kategoriami niz Ty, ma byc trwałe i w miarę oszczędne, no i spełniać takie założenia jak odpowiednia wielkość, tak, żeby można się było zapakować na wyjazd.

A takie na siłę bronienie jakiejś marki i wmawianie innym, że się pomylili w wyborze auta, no i dodatkowo pisanie jakiś głupich tekstów przy okazji to trochę dziecinadą zalatuje.

Napisano

> Kiedyś nawet chciałem Octę I kupić

Chyba wiekszosc miala takie mysli i to jest fenomen tej marki. Nie tylko modelu. Pamietam jak ogladalem pierwszy raz prospekt Octavii (13 lat temu z tego co pamietam) i najbardziej pasowal mi silnik 1.8 20v, ktory kupilem w Audi 10 lat pozniej. Sam silnik na papierze jest fajniejszy.

> Kupiłem w tej samej cenie Astrę II i nie żałowałem.

Jak oplowska ergonomia nie przeszkadza...

> mizernym silnikiem 1.6 wyszło ponad 70kzł. Szybciutko podziękowaliśmy i zakupiliśmy tak samo

> wypasione Lacetti za 49kzł

Tak cofnac sie 25 lat...i miec wybor...Chevrolet za 49 i Skoda za 70... biglaugh.gif

> Tak to jest z tą Octą - to rzeczywiście prestyżowa lymuzyna, przynajmniej pod względem ceny i chęci

> do jej posiadania

Ja podtrzymuje zdanie: Nie wiesz co kupic, kup Skode.

Pozdrawiam.

Napisano

> moge wybierac, jak ktos ma we mnie wjechac to tylko Octavia TDI...srebrna...

wjechac - moze lepiej jednak nie, objechac - do uslug zlosnik.gif srebrna octavia tour tdi zlosnik.gif

Napisano

> Czepiasz sie - wiesz ??

> Wymiana żarówki nie wymaga doktoratu

> Jak sie spali to albo masz kontrolke na desce albo widac że mało coś światła - stajesz na stacji i

> po 15 minutach ( wliczając kawke i sikanie ) jest po sprawie

I tutaj własnie widac ze niestety miałes jedynie doczynienia ze starymi struclami.

wymien zarowke w stilo na stacjii w 15 minut.

o innych wynalazkach nie bede wspominał hehe.gif

> Ale w statystyce wygląda że prosze siadać - uszkodzenie zagrażające bezpieczeństwu - prawie jak

> zapiekające sie tłoczki albo blokujący dyfer

no faktycznie, zarowka nie wpywa na hehe.gif bezpiezenstwo

Napisano

> OK - zgodnie z tą teorią zacznijmy jeść kupy !!

> Miliardy much i ich zbiorowa mądrość nie moga być w błędzie

kolejny raz prosze, pokaz te testy o ktorych sie wypowiadasz ok.gif

Napisano

> no faktycznie, zarowka nie wpywa na bezpiezenstwo

Cicho bo to podobno czepialstwo rotfl.gif

Napisano

> I tutaj własnie widac ze niestety miałes jedynie doczynienia ze starymi struclami.

> wymien zarowke w stilo na stacjii w 15 minut.

Oczywiście

Masz rację - faktycznie w Stilo nie wiem jak sie to robi

Napisano

> Cicho bo to podobno czepialstwo

ostatnio ktos pokazywał jak w Stilo wyglada wymiana zarowki czyli demotaz całego przedniego zderzaka hehe.gifalekolega ma zdolnosci manualne i oapnuje to w 15 min hehe.gif

Napisano

> Ja od tamtego czasu troche poczytałem, zmieniłem parę aut.

> A niektórzy jak sądze cały czas w tym samym miejscu

Nie masz za grosz obiektywizmu. No ale to jak raz nie jest obowiązkowe.

Napisano

> Np. tak:

15 minut z przerwą na palacz.gifrotfl.giffacepalm.gif

Napisano

> Fakt, to fenomen brak tresci i wartosci, a jaka reakcja...i to kogo! Top frontmana!

> Wiesz kim bylbys w fabryce kawy? Tym gosciem z rurka z podcisnieniem, ktory ziarenka niewlasciwej

> wielkosci i ksztaltu podsysa i wyrzuca.

> Pozdrawiam.

"top frontman" "fabryka kawy" "gość z rurką" - jakież to smakowite! tyle stukania w klawisze, i takie piękne, puste słowa!

brawo, udało się po raz kolejny! bow.gifhahaha.gif

Napisano

Witam.

Fiat to dziadostwo, nie warte kupowania. Tz. jak kupować to tylko nowe. I na nie dłużej jak 3 lata lub okres gwarancji ok.gif A potem jak najszybciej sprzedawać, za co tylko, byle nie za darmo zlosnik.gifyay.gif

Napisano

> 1,4 mln egz. w 14 lat

> SAMAR

Piękne auto szkoda, że zakończyli produkcje. Jedno z nielicznych aut które zachowuje swoją świeżość przez lata, ta piękna deska rozdzielcza dla mnie to ideał samochodu. I chyba niedługo zawita do mojego garażu OCTAVIA TD I smile.gif

Napisano

trzeba konkretyzować "żarówke z lewej strony"

właśnie po tej operacji wystawiłem ogłoszenie na sprzedaż stilo żony wink.gif

Napisano

> takie piękne, puste słowa!

Widze, ze pustka i synonimy sa u Ciebie w modzie jak kiedys Chuck Norris. Jakas fobia po kampanii? spineyes.gif

> brawo, udało się po raz kolejny!

Masz jakas potrzebe glebszego przezycia literackiego? To idz do biblioteki i popros pania bibliotekarke, zeby Ci cos polecila na Twoje potrzeby, a nie zalecaj sie do mnie jak 7-latek do kolezanki na przerwie. Bo kolezanka sie wstydzi. wpysk.gif

Pozdrawiam! zolta.gif

Napisano
  • Autor

> Jak oplowska ergonomia nie przeszkadza...

No bardzo pasowała mi jazda Astrą II - czy po mieście, czy w długie trasy - nie narzekałem ok.gif

> Tak cofnac sie 25 lat...i miec wybor...Chevrolet za 49 i Skoda za 70...

To było 4 lata temu. Ceny aut zachodznich, w tym Skody, były z kosmosu, a ja potrzebowałem auta z klimą zlosnik.gif

> Ja podtrzymuje zdanie: Nie wiesz co kupic, kup Skode.

Z mojego wywodu też wynika, ze pierwsze kroki kierowałem ku Skodzie, ale jakoś nie wychdoziło. Niedługo znów będę zmieniał ... i pierwsze kroki skieruję znów do Skody ... albo Toyoty ... a skończę w Nissanie albo Mitsubishi, bo Chevroleta chyba żona mi już nie pozwoli kupić, po tym jak nas nie przywiózł z którychś wakacji panic.gifzlosnik.gif

Napisano

> I tutaj własnie widac ze niestety miałes jedynie doczynienia ze starymi struclami.

Z pewnoscia jestes jednym z nich.

Quote:

A że nasze szkoły zawodowe wypuszczały mechaników którzy spalanie stukowe poprawiali regulując zawory i główna ich wiedzą nabytą była opowiastka o autach na F to i marketing szeptany daje takie efekty jak daje

Kolega wszystkimjezdzacy poradzi sobie z kazda zarowka. hehe.gif

Napisano

po tym

> jak nas nie przywiózł z którychś wakacji

Czasami na zachodnich autostradach czesto widac super auta jak stoja na poboczu czyli nie ma znaczenia czy czy fura za 30tys czy za 200kzl. pech to pech i tyle frown.gif

Napisano
  • Autor

> po tym

> Czasami na zachodnich autostradach czesto widac super auta jak stoja na poboczu czyli nie ma

> znaczenia czy czy fura za 30tys czy za 200kzl. pech to pech i tyle

Weź to wytłumacz kobicie. zlosnik.gif

Na czas naprawy w ramach assistance wynajęli nam Astrę III ... ale tylko na 4 dni .... a że naprawa przedłużała się, bo wysprzęglika w Polsce nie było, to potem z ASO dostaliśmy Corsę, którą trza było wrócić do domu, a następnie pojechać z powrotem nad morze po odbiór Chevy'ego zlosnik.gif

Napisano

> Widze, ze pustka i synonimy sa u Ciebie w modzie jak kiedys Chuck Norris. Jakas fobia po kampanii?

sick.gif

Odnoszę nieodparte wrażenie, że kącik stricte motoryzacyjny pomylił Ci się z forum dla niespełnionych grafomanów...

Może napisz o jakichś konkretach w tym wątku - np. o tym, że kompaktowa octavia jest do dupy, bo ma tyle samo miejsca we wnętrzu i większy bagażnik od Audi A4 którym jeździsz... hehe.gif

Napisano

Każdemu podoba się co chcę, ale jak Cię przeczytałem odniosłem wrażenie jakbyśmy żyli 20 lat wcześniej grinser006.gif

Napisano

> No bardzo pasowała mi jazda Astrą II - czy po mieście, czy w długie trasy - nie narzekałem

To miales fajnie bo ja od Kadetta po Vectre C nie moge poczuc sie w Oplu dobrze. I niewazne czy radio czy fotel, wszystko reguluje sie dziwnie... niewiem.gif

Octavia natomiast w swojej surowosci jest bardziej naturalna.

> Ceny aut zachodznich, w tym Skody, były z kosmosu, a ja potrzebowałem auta z

> klimą

A Astra II z klima?

> Z mojego wywodu też wynika, ze pierwsze kroki kierowałem ku Skodzie, ale jakoś nie wychdoziło.

Ja tez ostatnio jak rok temu kupowalem auto dla zony to Skoda...bo Fabia, Fabia. Ale ten samochod nie dorasta do swoich reklam, prospektow i cennikow. Skonczylo sie na japonszzzzkim aucie, ale mysli powazne o Skodzie byc musialy.

> Niedługo znów będę zmieniał ... i pierwsze kroki skieruję znów do Skody

> albo Toyoty

No ja wychodze z domu, skrecam w prawo i robiac kolko mam Volvo, Skode, Suzuki, Nissana, Toyote, Forda, Opla, a ostatnio chyba cos nowego powstalo...Fiat(?). zlosnik.gif

> skończę w Nissanie albo Mitsubishi

Dokladnie! Niszowa Japonia kusi...

> bo Chevroleta chyba żona mi już nie pozwoli kupić, po tym

> jak nas nie przywiózł z którychś wakacji

Nie chcial wracac. Mozna sie obrazac jak nie zawiezie, a ze nie wroci to nie dziwne. wink.gif

Pozdro.

Napisano

> po tym

> Czasami na zachodnich autostradach czesto widac super auta jak stoja na poboczu czyli nie ma

> znaczenia czy czy fura za 30tys czy za 200kzl. pech to pech i tyle

egzakli zlosnik.gif

calkiem niedawno widzialem lanoso/impreze STI wciagana na lawete ( nie po wypadku) skromny.gif

Napisano

> Odnoszę nieodparte wrażenie, że kącik stricte motoryzacyjny pomylił Ci się z forum dla

> niespełnionych grafomanów...

Twoje wrazenie jest sluszne, ale w swojej radiomaryjnej tolerancji pozwol mi prosze sie spelniac.

> Może napisz o jakichś konkretach w tym wątku - np. o tym, że kompaktowa octavia jest do dupy, bo ma

> tyle samo miejsca we wnętrzu i większy bagażnik od Audi A4 którym jeździsz...

Prosze bardzo: Octavia jest do dupy bo ma tyle samo miejsca we wnetrzu i wiekszy bagaznik od A4, ktorym jezdze.

A teraz daj zyc!

Napisano

> Odnoszę nieodparte wrażenie, że kącik stricte motoryzacyjny pomylił Ci się z forum dla

> niespełnionych grafomanów...

> Może napisz o jakichś konkretach w tym wątku - np. o tym, że kompaktowa octavia jest do dupy, bo ma

> tyle samo miejsca we wnętrzu i większy bagażnik od Audi A4 którym jeździsz...

Octavia ma na pewno

lepsze materiały wykończeniowe

jest lepiej zabezpieczona przed korozją

Octavia jest dłuższa przy mniejszym rozstawie osi, co wybitnie działa na sterowność samochodu i zachowanie na zakrętach

smaczki typu nowoczesny system oświetlania drogi w formie

żarówek H4 dodaje tylko smaku, ze wiemy za co płacimy

szeroka paleta silników przed rokiem 2000

1.4 60KM mozna dostać w sensownej cenie skromny.gif

utrata wartości też duzo większa w Audi

no i wiadomo ze auta klasy premium tracą najwięcej więc taką Skodę mozemy dostać za pół darmo, a to przeciez auto na przedłużonej płycie Passata (! - wink.gif )

generalnie z czym inżynierowie z Inglostadt do inzynierów Skody

Napisano

> Zamiłowanie do piękna i pranie mózgu "Że to Passat prawie"

> W końcu na zachodzie telewizja kolorowa jest troche dłużej

Jako posiadacz Octavii 1 od nowości, tak się zastanawiam, czy Ci żal dupę ściska, bo Skody nie dawali w kredycie 5x0, czy też należysz do jakiejś sekty? A może ktoś Ci kota rozjechał w O1?

Skąd tyle jadu. Octavia nic nie musi udawać. Kto mówi, że to prawie Passat? VW też miał takie pomysły - Bora to golf z bagażnikiem, lecz poskładany z lepszych materiałów i przez to droższy.

Weź no wyluzuj kolo... zlosnik.gif

Napisano

> Octavia jest dłuższa przy mniejszym rozstawie osi

> ...a to przeciez auto na przedłużonej płycie Passata (! - )

Octavia I jest dokładnie na płycie podłog. Golfa IV

Napisano

> Octavia I jest dokładnie na płycie podłog. Golfa IV

wiem, dlatego przy ! był wink.gif

Napisano
  • Autor

> To miales fajnie bo ja od Kadetta po Vectre C nie moge poczuc sie w Oplu dobrze. I niewazne czy

> radio czy fotel, wszystko reguluje sie dziwnie...

Miałem Astry i I, i II - w obu dobrze czułem się. I - bardziej kanapowóz, II - zwinny hatchback. Ergonomia odpowiadała mi mimo, że miałem biedne wersje - może dlatego, że jestem średniego wzrostu z długimi łapami smile.gif

> Octavia natomiast w swojej surowosci jest bardziej naturalna.

Nie jeździłem. Za to przymierzając się do wnętrza, lepiej siedziało mi się w Golfie ok.gif

> A Astra II z klima?

No bieda była. W 2002 r. nie było mnie jeszcze stać na klimę. Wystarczyło na silnik 1.6, wspomaganie, centralny zamek i lakier metalik - to czego nie miałem w poprzedniej Astrze zlosnik.gif

> Ja tez ostatnio jak rok temu kupowalem auto dla zony to Skoda...bo Fabia, Fabia. Ale ten samochod

> nie dorasta do swoich reklam, prospektow i cennikow. Skonczylo sie na japonszzzzkim aucie, ale

> mysli powazne o Skodzie byc musialy.

Moja nawet nie chciała słyszeć o tym "brzydactwie". Do tej pory zaakceptowała Clio i Yarisa.

> No ja wychodze z domu, skrecam w prawo i robiac kolko mam Volvo, Skode, Suzuki, Nissana, Toyote,

> Forda, Opla, a ostatnio chyba cos nowego powstalo...Fiat(?).

Też raczej wybieram auta, do których serwisu mam blisko smile.gif

> Dokladnie! Niszowa Japonia kusi...

Myśli moje biegają pomiedzy Verso, Qashqai'em (czy jak go się tam pisze), a Lancerem hmm.gif

> Nie chcial wracac. Mozna sie obrazac jak nie zawiezie, a ze nie wroci to nie dziwne.

Mnie też to zdziwiło - siem po prostu zaciął wysprzęglik i nie chciał w porę załączać sprzęgła, aż je spalił, tak mu dobrze było w nadmorskim klimacie hehe.gif

Napisano

> Każdemu podoba się co chcę, ale jak Cię przeczytałem odniosłem wrażenie jakbyśmy żyli 20 lat

> wcześniej

Mam trochę konserwatywne podejście do wyglądu auta. Nie lubię zbędnych zaokrągleń.

Napisano

> Kolega wszystkimjezdzacy poradzi sobie z kazda zarowka.

Że też wam sie jeszcze chce wałkować ten temat facepalm.gif

To był wczoraj - to już dawno zamierzchła historia

Napisano

> 15 minut z przerwą na

Jak ktoś ma 2 lewe ręce to możę w porywach do 20 minut zlosnik.gif

Napisano

> Nie masz za grosz obiektywizmu. No ale to jak raz nie jest obowiązkowe.

Mam obiektywizmu za zły szeląg smile.gif

Napisano

> Weź no wyluzuj kolo...

panic.gif Nie da sie - Skody mnie otaczaja ze wszystkich stron smile.gif

Napisano

> Popatrz jak radzą sobie poszczególne marki w kryzysie

Dzięki kilku dobrym ruchom VW akurat kryzys wygrywa ok.gif

Napisano

> Były też Skody ( FABIA SDI )

Idealne auto służbowe dla "niejednego kierowcy" ok.gif

Napisano

> Czepiasz sie - wiesz ??

> Wymiana żarówki nie wymaga doktoratu

> Jak sie spali to albo masz kontrolke na desce albo widac że mało coś światła - stajesz na stacji i

> po 15 minutach ( wliczając kawke i sikanie ) jest po sprawie

> Ale w statystyce wygląda że prosze siadać - uszkodzenie zagrażające bezpieczeństwu - prawie jak

> zapiekające sie tłoczki albo blokujący dyfer

Zwłaszcza w autach, w których do tej operacji trzeba zdjąć błotnik albo zderzak rotfl.gif

Napisano

> Jak ktoś ma 2 lewe ręce to możę w porywach do 20 minut

W autach które mam w domu nie zajmuje to więcej niż 2 minutki .. No ale niestety to tylko O1 TDi i Uno rotfl.gif

Napisano

> W autach które mam w domu nie zajmuje to więcej niż 2 minutki .. No ale niestety to tylko O1 TDi i

> Uno

Czyli można i nie zagraża smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.