Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

warunkowa strzalka w...

Featured Replies

Napisano

... lewo icon_eek.gif

Spotkal sie ktos z czyms takim?

Sygnalizator S-2 i obok (nie pamietam czy po jego lewej czy po prawej stronie) strzalka warunkowa w lewo yikes.gifpanic.gif

Tak mi sie przypomnialo i teraz o tym pisze. Zauwazone w Trzebnicy pod Wroclawiem, ZTCP (posilkujac sie google maps'em) jadac od Komendy Policji na krzyzowce z Daszynskiego (info dla tambylcow zlosnik.gif )

To chyba niezybt czesto spotykane rozwiazanie? Gdzies jeszcze cos takiego ktos widzial? zlosnik.gif

Napisano

> ... lewo

> Spotkal sie ktos z czyms takim?

> Sygnalizator S-3 i obok (nie pamietam czy po jego lewej czy po prawej stronie) strzalka warunkowa w

> lewo

> Tak mi sie przypomnialo i teraz o tym pisze. Zauwazone w Trzebnicy pod Wroclawiem, ZTCP (posilkujac

> sie google maps'em) jadac od Komendy Policji na krzyzowce z Daszynskiego (info dla tambylcow

> )

> To chyba niezybt czesto spotykane rozwiazanie? Gdzies jeszcze cos takiego ktos widzial?

w Krakowie też taką mamy, pod Geantem.

Napisano

W Poznaniu na Głogowskiej w okolicy MTP też taka jest waytogo.gif nic nadzwyczajnego 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To chyba niezybt czesto spotykane rozwiazanie? Gdzies jeszcze cos takiego ktos widzial?

Tego nie spotkałem, ale na wjeździe od Jabłonny do Warszawy na rondzie są dwie strzalki do skrętu w prawu - z prawego i z lewego pasa. Z prawego można wjechac bezkolizyjnie, ale z lewego już nie i dochodzi do sytuacji, że po zapaleniu się strzałki kierownicy wjeżdżają na skrzyżowanie pod nadjeżdżajace z lewej pojazdy. Ostatnio ledwo udało mi się takiego ominąć no.gif

IMO u nas nie powinno się stosować dziwnych rozwiązań, bo to otumania kierowników. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nic nadzwyczajnego

ale chyba jednak malo ich jest...

w sumie duzo po calej Polsce nie jezdze, ale tylko w tym jednym miejscu spotkalem zlosnik.gif

Napisano

> ale chyba jednak malo ich jest...

> w sumie duzo po calej Polsce nie jezdze, ale tylko w tym jednym miejscu spotkalem

jest ich mało, ale w pewnych warunkach mają zastosowanie, o ile kierowcy poradzą sobie z rozszyfrowaniem przekazu zlosnik.gif

Ja ostatnio mam bardzo dziwne wrażenie ze kierowcy skręcając WARUNKOWO w PRAWO czują się jakby mieli pierwszeństwo mad.gif

Napisano
  • Autor

> Ja ostatnio mam bardzo dziwne wrażenie ze kierowcy skręcając WARUNKOWO w PRAWO czują się jakby

> mieli pierwszeństwo

zatrzymanie sie przed warunkowa strzalka to jeden z niewielu przepisow (hmm, w sumie chyba jedyny), ktorych NIGDY nie lamie zlosnik.gif

Napisano

> ... lewo

np. kiedy ulica jednokierunkowa numer 1 przecina się z ulicą jednokierunkową numer 2 270751858-jezyk.gif

nic nadzwyczajnego wink.gif

Napisano

> zatrzymanie sie przed warunkowa strzalka to jeden z niewielu przepisow (hmm, w sumie chyba jedyny),

> ktorych NIGDY nie lamie

ja np. nigdy nie wyprzedzam na pasach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> np. kiedy ulica jednokierunkowa numer 1 przecina się z ulicą jednokierunkową numer 2

> nic nadzwyczajnego

w/w sytuacja to dwukierunkowa + jednokierunkowa zlosnik.gif

Napisano

> zatrzymanie sie przed warunkowa strzalka to jeden z niewielu przepisow (hmm, w sumie chyba jedyny),

> ktorych NIGDY nie lamie

i to uczucie gdy zatrzymasz się dosłownie na chwilkę, a kierowca z tyłu od razu na klakson zlosnik.giffacepalm.gif

Napisano

dochodzi do sytuacji, że po zapaleniu się strzałki kierownicy wjeżdżają na skrzyżowanie pod nadjeżdżające z lewej pojazdy. Ostatnio ledwo udało mi się takiego ominąć

... ludzie nie znają przepisów - tu masz przykład, tylko szkoda, że mogło się to skończyć stłuczką ... icon_rolleyes.gif

... jak sami piszecie - strzałka pozwala na wjazd za sygnalizator na którym jest czerwone(zatrzymanie się przed sygnalizatorem jest obowiązkowe) tylko w określony sposób - po upewnieniu się, że można kontynuować jazdę, przepuścić trzeba pieszych(mają zielone) i innych co mają zielone ... pub2.gif

Napisano

> ... lewo

> Sygnalizator S-3 i obok (nie pamietam czy po jego lewej czy po prawej stronie) strzalka warunkowa w

Sygnalizator S3 i strzałka??? icon_eek.gif

Chyba S2, bo takie parę razy widziałem.

sygnaly01.gif

Napisano

> i to uczucie gdy zatrzymasz się dosłownie na chwilkę, a kierowca z tyłu od razu na klakson

ja już nie piszę o zatrzymaniu się, ale niektórzy strzałkę warunkową traktują jak pierwszeństwo spineyes.gif

Napisano

> ja już nie piszę o zatrzymaniu się, ale niektórzy strzałkę warunkową traktują jak pierwszeństwo

eh Ci ludzie...

ja tym pierwszym jak mam dobry humor i mi się nie spieszy stoję do samego zielonego- bo kto powiedział, że mam obowiązek wjeżdżania na strzałce 270751858-jezyk.gif

Napisano

> i to uczucie gdy zatrzymasz się dosłownie na chwilkę, a kierowca z tyłu od razu na klakson

Ja w takich przypadkach od razu chcę zastosować się do jego sygnałów i jechać... Ale zwykle ze zdenerwowania zaczynają mi się trząść ręce, nie mogę znaleźć jedynki a jak już ruszę to jazda idzie mi niezbyt sprawnie...

Dlatego pozwólcie, że przeproszę tu tych wszystkich, którym śpieszy się bardziej niż innym... i niepotrzebnie utrudniam im przejazd przy wyświetlanej strzałce warunkowego skrętu poprzez "bezsensowne" zatrzymanie się przed nią... wink.gif

Napisano

W Poznaniu znam trzy takie miejsca, zielona strzałka w lewo jak już się zaświeci to na bardzo krótko i tak naprawdę niemożliwy jest wjazd na skrzyżowanie zgodnie z przepisami (tak, żeby się zatrzymać przed sygnalizatorem). Jak się od razu nie wjedzie, to strzałka gaśnie.. Może to i dobrze, bo wielu i tak chyba nie wie jak powinno się w takiej sytuacji zachować

Napisano

> Łódź skrzyżowanie Retkińska - Maratońska np

pierwszy raz widziałem takie rozwiązanie właśnie w Łodzi ok.gif

nie wiem czy nie było to jeszcze za czasów tabliczek hmm.gif

w Krk jest chyba jedna, właśnie pod wspomnianym marketem

Napisano

> pierwszy raz widziałem takie rozwiązanie właśnie w Łodzi

> nie wiem czy nie było to jeszcze za czasów tabliczek

> w Krk jest chyba jedna, właśnie pod wspomnianym marketem

znow ta Uć

mi tez to rozwiazanie glownie z tym miastem kojarzy

Napisano

jest też na zgierskiej taka strzałka przy skręcie w liściastą

Napisano

> jest też na zgierskiej taka strzałka przy skręcie w liściastą

to może być - tam rzadziej bywam ale skrzyżowanie do tego pasuje

Napisano

Zjazd w lewo z Chorzowskiej na oś Tysiąclecia, od strony Katowic na wysokości Wesołego Miasteczka.

Przecinamy na strzałce 2 pasy w przeciwnym kierunku... Odlot.

Biały wózek czeka na szansę a prędkości na tej dróżce mamy nie małe - 80 km ograniczenie - więc... 270751858-jezyk.gif

aaawyf.png

Napisano

> jest też na zgierskiej taka strzałka przy skręcie w liściastą

i 6sierpnia/sienkiewicza wink.gif

PS. zaraz na ZOT przeniosa grinser006.gif

Napisano

> Przecinamy na strzałce 2 pasy w przeciwnym kierunku... Odlot.

> Biały wózek czeka na szansę a prędkości na tej dróżce mamy nie małe - 80 km ograniczenie - więc...

Więc czeka aż tamci będą mieli czerwone... Jaki problem?

Napisano

> Zjazd w lewo z Chorzowskiej na oś Tysiąclecia, od strony Katowic na wysokości Wesołego Miasteczka.

> Przecinamy na strzałce 2 pasy w przeciwnym kierunku... Odlot.

> Biały wózek czeka na szansę a prędkości na tej dróżce mamy nie małe - 80 km ograniczenie - więc...

właśnie miałem o tym napisać

tam jest istny sajgon z Chorzowa auta lecą z prędkością o 100km/h a tu ludzie przecinają im drogę nie patrząc na nic crazy.gif

wypadków jest cała masa i nikt nie ściaga tego dziadostwa

Napisano

Widziana między Gdańskiem Oliwą a Wrzeszczem na głównej drodze zlosnik.gif

Napisano

Warszawa. Skrzyżowanie ul. Ratuszowej z Jagiellońską. Jadąc Ratuszową w kierunku Wisły wisi nad skrzyżowaniem sygnalizator i obok niego po lewej warunkowa strzałka w lewo. Są tam 2 pasy: w lewo i prosto+prawo. Dodatkowo lewy pas to również tor tramwajowy, tramwaj może pojechać w lewo lub w prawo w Jagiellońską. Gdy wszyscy mają czerwone to na parę chwil zapala się zielone dla tramwaju z Ratuszowej a z nim zielona warunkowa w lewo. To jest po to, że jak przed tramwajem stoją smochody do skrętu w lewo, żeby one pojechały a za nimi tramwaj.

Napisano

tak, i to nie raz... np w wspomnianym krakowie czy wrocku

Napisano
  • Autor

> Widziana między Gdańskiem Oliwą a Wrzeszczem na głównej drodze

w ktorym miejscu? icon_eek.gif

swego czasu codziennie tamtedy jezdzilem i nie widzialem zlosnik.gif

Napisano

Trasa Lublin- Warszawa miejscowośc Gończyce...

Napisano

Katowice/Chorzów na wysokosci wesołego miasteczka przy wjeździe na os. 1000-lecia tez jest takie rozwiązanie i spisuje sie calkiem dobrze ok.gif

o spozniłem sie zlosnik.gif

Napisano

> Trasa Lublin- Warszawa miejscowośc Gończyce...

Spotykane jak z poprzecznej drogi ( skrzyzowanie T ) lub z droga 1 kierunek ) ruch jest znikomy i faze swiateł dla poprzecznej drogi można wykorzystać mykając w lewo

Napisano

Quote:

Biały wózek czeka na szansę

... i może sobie czekać - fatalne rozwiązanie ... jeśli tam mieszkasz napisz reklamację na stronie GDDKiA ...

... na Chorzowskiej powinien byś S-3 a na wlocie z Os. Tysiąclecia może być warunkowa strzałka w prawo w tym czasie (dla kierunku Katowice oczywiście czerwone)... pozdro ...

Napisano

W gdańsku jest taka jak się skrzęca z Wałowej w Jana z Kolna (zaraz przy zieleniaku), czyli daleko nie trzeba szukać smile.gif

Napisano

Erata - zdemontowali. Pewnie jakiś mondzioł dzwona zrobił

Napisano

> Warszawa. Skrzyżowanie ul. Ratuszowej z Jagiellońską. Jadąc Ratuszową w kierunku Wisły wisi nad

> skrzyżowaniem sygnalizator i obok niego po lewej warunkowa strzałka w lewo. Są tam 2 pasy: w

> lewo i prosto+prawo. Dodatkowo lewy pas to również tor tramwajowy, tramwaj może pojechać w

> lewo lub w prawo w Jagiellońską. Gdy wszyscy mają czerwone to na parę chwil zapala się zielone

> dla tramwaju z Ratuszowej a z nim zielona warunkowa w lewo. To jest po to, że jak przed

> tramwajem stoją smochody do skrętu w lewo, żeby one pojechały a za nimi tramwaj.

Jeszcze Grochowska skrzyzowanie z hmm Lubelską?? Zaraz za wedlem, pierwszy mozliwy skręt w lewo. Jest strzałka wink.gif

Napisano

> i 6sierpnia/sienkiewicza

> PS. zaraz na ZOT przeniosa

no bo tam to jakby byla w prawo (jednokierunkowe) tylko ze ruch w lewo to i strzałka w lewo

Nawrot/Sienkiewicza jest tak samo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.