Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alusy - uznane tanie marki

Featured Replies

Napisano

Panowie (i Panie, jeśli jakaś się tu kiedykolwiek wypowiada) wink.gif

Przejrzałem "szukajkę" i na temat alufelg padło już tu sporo wypowiedzi. Niemniej brakuje jasnego sprecyzowania kto produkuje przyzwoitej jakości tanie alufelgi.

Jako że w aucie, które mam teraz na oku są skorodowane stalówki, a alusy do których ktoś się przyznaje (np. ATT, Ronal) można już kupić za 300-400 zł (za sztukę) w rozmiarza 16" i 6,5-7" szerokości, przeto pytam: za czym warto się rozejrzeć?

Opona jaka będzie na nich jeździć to 205/55/16, nie interesują mnie produkty no-name tudzież takie, które mają dowolną nazwę z "racing" jeśli tylko wielkość zamówienia jest odpowiednio duża. zlosnik.gif Więc oszczędźmy sobie dywagacji na temat chińskich "ną nejmów", bardzo proszę.

Napisano

Warto. Za cene piaskowania i lakierowania stalowek mozna kupic zwyczajne aluminiowe felgi (zwyczajne czy bez udziwnien mega parapetow itd). Kupilem do Passata niemieckie felgi Alulet 17' x 8' 5x112 z oponami 225/45/17 (stan 4-5mm czyli raczej syf) za 600zł wink.gif

Wiec warto sie rozgladnac bo mozna kupic 16' za 400zł i wcale nie musza to byc chinole.

Napisano

> Panowie (i Panie, jeśli jakaś się tu kiedykolwiek wypowiada)

> Przejrzałem "szukajkę" i na temat alufelg padło już tu sporo wypowiedzi. Niemniej brakuje jasnego

> sprecyzowania kto produkuje przyzwoitej jakości tanie alufelgi.

> Jako że w aucie, które mam teraz na oku są skorodowane stalówki, a alusy do których ktoś się

> przyznaje (np. ATT, Ronal) można już kupić za 300-400 zł (za sztukę) w rozmiarza 16" i 6,5-7"

> szerokości, przeto pytam: za czym warto się rozejrzeć?

> Opona jaka będzie na nich jeździć to 205/55/16, nie interesują mnie produkty no-name tudzież takie,

> które mają dowolną nazwę z "racing" jeśli tylko wielkość zamówienia jest odpowiednio duża.

> Więc oszczędźmy sobie dywagacji na temat chińskich "ną nejmów", bardzo proszę.

Sugeruje poszukac uzywanych OEMow na allegro. Tanie felgi sa dokladnie jak ich cena - tanie.

Napisano

> Sugeruje poszukac uzywanych OEMow na allegro. Tanie felgi sa dokladnie jak ich cena - tanie.

Ale o czym Ty mowisz. Myslisz ze po kilku latach uzytkowania nagle staly sie zle. Moda minela, teraz jest moda na tanie ladne podruby oryginalow made in china dlatego zeny uzywanych felg sa dos atrakcyjne.

Napisano
  • Autor

> Sugeruje poszukac uzywanych OEMow na allegro. Tanie felgi sa dokladnie jak ich cena - tanie.

To jest druga opcja, którą rozważam jeśli nie da się nic sensownego kupić za 1400-1600 zł od producentów niezależnych.

Napisano

Od 7 lat mam Rolane 15" (kupione nówki sztuki). Ostatnia zima na tych własnie alusach (w poprzednim aucie tylko lato). Fele w świetnym stanie ok.gif

Napisano

> Ale o czym Ty mowisz. Myslisz ze po kilku latach uzytkowania nagle staly sie zle. Moda minela,

> teraz jest moda na tanie ladne podruby oryginalow made in china dlatego zeny uzywanych felg sa

> dos atrakcyjne.

Raczej o czym Ty mowisz?? Ja zasugerowalem ogarniecie uzywanych felg OEM bo sa duzo lepsze niz tanie aftermarkety a ich ceny sa z reguly bardzo dobre (chyba, ze felga z rzadkiego modelu).

Napisano

> To jest druga opcja, którą rozważam jeśli nie da się nic sensownego kupić za 1400-1600 zł od

> producentów niezależnych.

Przy takim budzecie bylaby to dla mnie pierwsza opcja. Na felgi aftermarket za taka kase byloby mi zwyczajnie szkoda pieniedzy.

Napisano

> Raczej o czym Ty mowisz?? Ja zasugerowalem ogarniecie uzywanych felg OEM bo sa duzo lepsze niz

> tanie aftermarkety a ich ceny sa z reguly bardzo dobre (chyba, ze felga z rzadkiego modelu).

Chodzi mi o "tanie felgi sa tanie". Uwazam ze tanie uzywki sa lepsze niz nowe chinskie.

Napisano

> Chodzi mi o "tanie felgi sa tanie". Uwazam ze tanie uzywki sa lepsze niz nowe chinskie.

A o czym ja niby mowie?? Ponadto twierdze rowniez, ze uzywane OEM sa duzo lepsze od uzywanych (nowych tez) felg polki Ronala. A obecny naplyw aut na czesci z EU skutecznie obniza ceny takowych felg na rynku.

Napisano

> Panowie (i Panie, jeśli jakaś się tu kiedykolwiek wypowiada)

> Przejrzałem "szukajkę" i na temat alufelg padło już tu sporo wypowiedzi. Niemniej brakuje jasnego

> Jako że w aucie, które mam teraz na oku są skorodowane stalówki, a alusy do których ktoś się

> przyznaje (np. ATT, Ronal) można już kupić za 300-400 zł (za sztukę) w rozmiarza 16" i 6,5-7"

> szerokości, przeto pytam: za czym warto się rozejrzeć?

ja z autopsji polecam MAK Włoskie. Nie do "zagięcia" smile.gif 2 sezony latałem na 17tkach - są idealnie proste ciągle...

teraz bede kupowal pewnie do zimowek jakies 17tki to tez pewnie kupie cos od nich.

Napisano

> Ja sobie chwalę Enzo - mam akurat model X już 4 lata

> Nie wiem która firma to produkuje

Też złupiłem Enzo i póki co jestem zadowolony ok.gif

Napisano

Dotz. 17-tki kupione jako nowe 4 sezony temu. Przejechane około 80.000 w sezonach letnich z oponami 215/50R17. Jedna prostowana po dziurze. Lakier trwały, nic nie schodzi.

Napisano

Jeżdżę 2gi sezon letni na ADVANTI (Racing). Sprawdzone na krawężniku przez moją mulher.gif i doświadczone przez naszych drogowców na łódzkich dziurach - nadal proste ok.gif

Napisano

> Więc oszczędźmy sobie dywagacji na temat chińskich "ną nejmów", bardzo proszę.

Ja osobiście polecam felgi FMG, nie za drogie mam już swoje 5 lat i nie narzekam

Napisano

a ja mam jakies fox (niby wloskie) nie dbam o nie, obdzieram, wjezdzam w dziury ale dalej sie ladnie wywazaja i nie potrzebuja prostowania

2e103469b995fe0b.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam, bo trafiłem na stronkę sprzedawców tzw. ruskich felg kutych.

Na różnych forach felgi te wzbudzają sporo kontrowersji, sami sprzedawcy również w mniejszym lub większym stopniu wdają się w przepychanki słowne.

Co o tym sądzicie? Wśród modeli są 16-tki 7-calowe w jeszcze w miarę przyzwoitej cenie jak dla mnie (poniżej 600 zł/szt.).

Druga sprawa to rzekoma szkodliwość takich felg dla zawieszenia. Przyznam, że argument dla mnie trochę naciągany.

Trzecia - wytrzymałość na warunki zimowe - mam zamiar jeździć na nich też zimą.

Czwarta: opona 205/55/16 - a więc jeszcze w miarę baloniasta, może nie warto przepłacać i kupić po prostu felgi za 400 zł którejś z tańszych, ale już uznanych marek?

I ostatnia sprawa. smile.gif Szerokość felgi przy oponie 205/55/16 - Ford daje 6,5", ale na którejś ze stron "felgowo-oponiastych" podawano, że przy tym rozmiarze optymalne jest 7" (ten rozmiar jest też chyba powszechniejszy, a więc być może tańszy).

I najostatniejsza. wink.gif Czy warto bawić się w jakieś pierścienie centrujące? Ponoć są one czasem stosowane i w oryginalnych alusach od producenta konkretnego auta.

Napisano

mam u siebie Aluett'y 14" z oponkami nie na niskim profilu, ale do balonów też im daleko (185/55)

zrobiłem na tym już ponad 10kkm po bardzo zróżnicowanych drogach, nie raz wpadając w dziurę z takim je*nięciem, że aż mnie cztery litery zabolały a felgi trzymają się świetnie

a kupiłem je jako używki

Napisano

zdaje sie ze te kute felgi sa robiona pod konkretne auto wiec maja taki otwor centrujacy jak trzeba bez koniecznosci uzywania pierscieni

Napisano

> zdaje sie ze te kute felgi sa robiona pod konkretne auto wiec maja taki otwor centrujacy jak trzeba

> bez koniecznosci uzywania pierscieni

ale jeżeli zamierzamy założć do innego samochodu, który ma inny rozmiar otw. centrującego to trzeba/powinno się założyć pierścienie...to chyba nie problem?

Napisano

Mam te ruskie kute felgi u siebie. U mnie głównym kryterium był kolor. Chciałem białe nowe alu nikt wtedy nie oferował takich. Tu mogłem wybrac kolor. Zima na nich nie jeżdzę nie wypowiem się. Alejakość lakieru w Rialach moim zdaniem była lepsza. Co do trwałości też sie nie wypowiem jężdze na 185/60 więc nie maja trudnych warunków. Wpływ na zawieszenie to mit. Aha z reguły masz kilka opcji do wyboru , śruby, szerokośc itp. Więc warto dopytać

2dsk4lz.jpg

elq1j.jpg

Napisano

> ale jeżeli zamierzamy założć do innego samochodu, który ma inny rozmiar otw. centrującego to

> trzeba/powinno się założyć pierścienie...to chyba nie problem?

oczywista sprawa (i nie problem a koniecznosc!) ale mowa byla zdaje sie o kupnie nowych felg a wtedy jest jak pisalem

Napisano
  • Autor

Dobra, a któraś z tych "marek" widocznych tutaj jest godna polecenia, czy też to ten sam chłam? http://www.felgi.pl/ Bo przyznam, że już zagubiony jestem. zlosnik.gif

Wolałbym kupić nowe, więc oryginalne producenta samochodu nie za bardzo wchodzą w rachubę, a z używkami nie chce mi się bawić.

Napisano

> Jeżdżę 2gi sezon letni na ADVANTI (Racing). Sprawdzone na krawężniku przez moją i doświadczone

> przez naszych drogowców na łódzkich dziurach - nadal proste

Potwierdzam waytogo.gif Tyle dziur zaliczyłem i jest git . Mają też rozsądną cenę.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Pozwolę sobie odświeżyć, coby coś konstruktywnego padło w tym wątku... wink.gif

Parę dni temu byłem u dilera Forda i przypadkiem wpadła mi w oko promocja na felgi. Do Mondeo można było już kupić "markowe" za 1700. "Podobający" mi się komplet udało mi się stargować do 1620, ale ostatecznie i tak nie kupiłem, bo jedna z felg miała zamalowany dość spory śmieć pod lakierem i była mocno zarysowana przy rancie - swoją drogą ciekawe, bo to był egzemplarz wystawowy stojący spokojnie na stojaku...

Model, którego omal nie kupiłem miał od środka wytłoczone Borbet. Kilka innych było robionych przez Ronala. Czy wspomniani producenci robią lepsze felgi OEM dla koncernów samochodowych nie wiem, ale jakoś wątpię. Ostatecznie zamówiłem Ronale R42 w cenie 340/szt. i już sobie felgami głowy zawracał nie będę. zlosnik.gif

Napisano

W Nubirze miałem ExclusiveLine, po 4 latach były w stanie idealnym.

W Lancerze przejeździłem dwie zimy na Enzo - śladów użytkowania brak.

Napisano

> ale ostatecznie i tak nie kupiłem, bo jedna z felg miała zamalowany dość spory śmieć pod

> lakierem i była mocno zarysowana przy rancie - swoją drogą ciekawe, bo to był egzemplarz

> wystawowy stojący spokojnie na stojaku...

Zapewne z odrzutu postawili na stojaku. A Diler chcial ja sprzedac jako pełnowartosciowy towar.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.