Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rodzinnie vanowato do 25 tys pln

Featured Replies

Napisano

> Woju - Ty to jakiś uraz masz.

> Mam trzech znajomych. Wszyscy maja Grand Sceniki 1,9 DCI (2004 i 2x2005r) i nie zamienili by ich na

> nic innego.

A ja pozbyłem się tego szmelcu z uśmiechem na twarzy i znam jeszcze paru , ktorzy podobnie pożegnali Scenica

II. Baa ostatnio spoktałem znajomego ,ktory kupil uzywanego 1.9dci - poklepałem go tylko po plecach... Poki co robil turbo , ławe pod silnikiem , wyswietlacz , reczny itd... hehe.gif

Napisano

> To, ze jeden egzemplarz byl padlina - trudno czasem tak bywa

Problem w tym ,ze to nie jest kwestia jednego egzemplarza zlosnik.gifsick.gif

Napisano

> Problem w tym ,ze to nie jest kwestia jednego egzemplarza

Dobra, to ile Ty osobisice miales takich egzemplarzy?

Bo wiesz, ja tez znam takich co jak musza wydac np 1-2 tys na serwis, to pozniej chodza i gadaja, ze to padlo nie samochod...

Niewazne, ze w tym czasie zrobia np 30tys km hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Dobra, to ile Ty osobisice miales takich egzemplarzy?

Ja jeden ale znam sie z ludzmi ,ktorzy tez mieli to cudo... baa mijalismy sie w serwisie no.gif

> Bo wiesz, ja tez znam takich co jak musza wydac np 1-2 tys na serwis, to pozniej chodza i gadaja,

> ze to padlo nie samochod...

> Niewazne, ze w tym czasie zrobia np 30tys km

Problem w tym ,ze w tym aucie problemem nie byly czesci eksploatacyjne chyba ,ze radio albo podnosniki szyb to czesci ,ktore trzeba wymieniac co 30kkm...

Napisano

> II. Baa ostatnio spoktałem znajomego ,ktory kupil uzywanego 1.9dci - poklepałem go tylko po

> plecach... Poki co robil turbo , ławe pod silnikiem , wyswietlacz , reczny itd...

A może to są po prostu auta, które już swoje przejechały. Znajomych Sceniki jak miały po 3 lata (bo takie kupili) to było na blacie po okolo 140 tkm. I autka jadą dobrze. Znajomego Laguna II ph I z 2003 roku miała 140 tkm jak padła turbina, wtryski i jeszcze kilka rzeczy. Tylko, że po VIN-ie okazało sie że ostatni serwis był w Paryzu na 480 kkm. Ot psują sie te francuzy.

Napisano

> A może to są po prostu auta, które już swoje przejechały. Znajomych Sceniki jak miały po 3 lata (bo

> takie kupili) to było na blacie po okolo 140 tkm. I autka jadą dobrze. Znajomego Laguna II ph

> I z 2003 roku miała 140 tkm jak padła turbina, wtryski i jeszcze kilka rzeczy. Tylko, że po

> VIN-ie okazało sie że ostatni serwis był w Paryzu na 480 kkm. Ot psują sie te francuzy.

Akurat ten jego ma niby 110kkm...

Uwierz mi ,ze moj zaczal sie sypac juz przy 15kkm...

Napisano

> I z 2003 roku miała 140 tkm jak padła turbina, wtryski i jeszcze kilka rzeczy. Tylko, że po

> VIN-ie okazało sie że ostatni serwis był w Paryzu na 480 kkm. Ot psują sie te francuzy.

taa... wóz eksploatowany w warunkach autostradowych a w naszych krajowych, nierzadko wyłącznie miejskich, bo "diesel to tanio do miasta" to dwie różne bajki...

każdy pojazd jest w stanie taki przebieg nakręcić bez problemu przy tak niskich obciążeniach...

Napisano

> Moze podsuniecie jakąś koncepcje albo coś odradzicie

> Rodzinka się powiększy więc szukam większego auta bo z dwoma fotelikami w sedanie z nieustawnym

> bagażnikiem (wózek) nie chce mi się męczyć. Najsensowniej cenowo plus to co oferuje wygląda

> Xsara Picasso, spokojnie można wyrwać 5-latka. No właśnie a może szukać jeszcze czegoś

> większego ale siłą rzeczy ciut starszego: Galaxy, może vanowate bliźniaki citroen/peugeot/fiat

> ???

> Sam nie wiem, ma być wygodnie i po mieście i na dalsze wyjazdy dla rodzinki 2 plus 2 z czego jedna

> młodzież 3 lata, druga będzie nówka sztuka nieśmigana czyli sporo ekwipunku będzie

> potrzebować.

Mogę odradzić Kię Carens.

Miałem okazję zrobić taką firmową trochę kilometrów i rozczarowała mnie bardzo.

Auto w wersji z pełnym wyposażeniem (nawet ze skórą), diesel z 2004r.

1. Fatalny silnik, okrutnie hałasuje i nie jedzie, kultura pracy na niskich obrotach jak w ciężarówce.

2. Niewygodne fotele, skóra śliska i zdjęta chyba z nosorożca.

3. Beznadziejnie oprogramowany klimatronik, grzeje kiedy ma chłodzić, chłodzi kiedy grzać, w deszczu wyłacza klimatyzację i parują szyby.

4. Czujnik deszczu żyje własnym życiem, działanie wycieraczek nie ma nic wspólnego z tym co pada na szybę.

Ogólnie, auto zostawia po sobie jak najgorsze wrażenie.

Napisano

> Problem w tym ,ze w tym aucie problemem nie byly czesci eksploatacyjne chyba ,ze radio albo

> podnosniki szyb to czesci ,ktore trzeba wymieniac co 30kkm...

Nie dyskutuj !!!

Oni mają racje, Ty masz spokój !!! ok.gif

Ps.

Ja mam Espace, jest zapewne "ciekawszy" niż Scenic pod każdym względem grinser006.gif

Znam ludzi, którzy wydaja na auto 12 letnie co kilka miechów 3-4 tysie w serwisie i nadal mówią, że super auto ok.gif

Napisano

> Moze podsuniecie jakąś koncepcje albo coś odradzicie

Za tydzień w AŚ będzie test miniVanów, który zdaje się obejmować będzie m.in. Tourana i Zafirę A.

A Zafirę A rozważałeś? Np. 2.0 OPC zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za tydzień w AŚ będzie test miniVanów, który zdaje się obejmować będzie m.in. Tourana i Zafirę A.

> A Zafirę A rozważałeś? Np. 2.0 OPC

Cene mocno trzymają a jednak mniej pojemne/wygodne od francuzów ? hmm.gif

Napisano

> Cene mocno trzymają a jednak mniej pojemne/wygodne od francuzów ?

Czy ja wiem czy mniej pojemne. Jeżeli rozważasz 5osób (choć do Zafiry teoretycznie wciśniesz 7), to wydaje mi się że jest większa od XP i Scenica.

525.jpg

1205.jpg

Scenica II nie znalazłem

Poj.bagaż XP - 550l

Poj.bagaż ZA - 600l (ale nie chce mi się wierzyć -> zródło: http://www.motofakty.pl/artykul/opel_zafira_kontra_vw_touran.html)

Napisano

ja własnie z racji tego że teściowi chwilowo nie potrzebny to śmigam czasem fordem windstarem z 2003 roku ... powiem Ci tak ... z tego co wymieniał on to ceny nie są jakoś kosmicznie zabójcze za graty ... LPG bierze 15 -16 l / 100 km ... wsio lata i działa ... oprócz klimy grinser006.gif bo padła i jakoś nie mam czasu sie za nią zabrać ...

+ automat

+ fajny motorek

+ co byś nie brał do tego 7 osób i sie mieści i masz jeszcze bagażnik

+ zero ograniczania sie co do tego co sie zabiera na wakacje

+ wygoda

- tylko troche duże - i ciężko parkować ... choć nie tragedia

ogólnie sam miałem chęć na jakiegoś scenica / zafirę ... ale teraz nie bede sie ograniczał grinser006.gif

Napisano

Mazda 5 - to będzie naprawdę dobry wybór. Tylko nie wiem, czy w 25tys da radę znaleźć coś rozsądnego.

Takie pytanie "w temacie" - a jakiś fajny kombiak Ci nie wystarczy na 2+2? Ja tak jeździłem do niedawna Fordem Mondeo i byłem zadowolony. Po co VAN, skoro w kombiakach masz dużo większy wybór?

Pozdro

Bartek

Napisano

> Mazda 5 - to będzie naprawdę dobry wybór. Tylko nie wiem, czy w 25tys da radę znaleźć coś

> rozsądnego.

> Takie pytanie "w temacie" - a jakiś fajny kombiak Ci nie wystarczy na 2+2? Ja tak jeździłem do

> niedawna Fordem Mondeo i byłem zadowolony. Po co VAN, skoro w kombiakach masz dużo większy

> wybór?

> Pozdro

> Bartek

u mnie jest 2+2 - nie wyobrażam sobie wyjazdu wakacyjnego w kombi zlosnik.gif. Kombi to miałem jak nas było 2+1 wink.gif. Poza tym kwestia fotelików z tyłu - w żadnym kombi nie da się zamontować 2 fotelików i posadzić żony z tyłu obok najmłodszego dziecka. Znaczy upchniesz może tam dorosłą osobę, ale szczęśliwa to raczej nie będzie już po kilku km zlosnik.gif. A w większości vanów (jak nie we wszystkich) taka osoba podróżuje w normalnych warunkach - u mnie ma pełnowymiarowy fotel.

Zresztą - cena za przyzwoite kombi i vana jest porównywalna, ubezpieczenie i koszt eksploatacji także, więc nie widzę powodu kupowania mniejszego auta wink.gif. A do jazdy po mieście, w jedną osobę, w naszym przypadku służy mniejsze auto żony zlosnik.gif

Napisano

> u mnie jest 2+2 - nie wyobrażam sobie wyjazdu wakacyjnego w kombi . Kombi to miałem jak nas było

> 2+1 .

Ludziom to się już w kara.gif poprzewracało.

Kiedyś jeździli w 4 maluchem na wczasy do Jugosławii i było ok a teraz to by chcieli autokar na wyłącznośc mlot.gif

Napisano

> Ludziom to się już w poprzewracało.

> Kiedyś jeździli w 4 maluchem na wczasy do Jugosławii i było ok a teraz to by chcieli autokar na

> wyłącznośc

Ktoś Ci zabroni jeździć maluchem? zlosnik.gif

Napisano

> u mnie jest 2+2 - nie wyobrażam sobie wyjazdu wakacyjnego w kombi . Kombi to miałem jak nas było 2+1 .

Ja nie miałem z tym najmniejszego problemu. Samochód - Ford Mondeo. W Focusie, Astrze czy Corolli też bym dał radę. Cee'dem jeżdżą moi znajomi z rodziną 2+2 i bez problemu sobie radzą.

> Poza tym kwestia fotelików z tyłu - w żadnym kombi nie da się zamontować 2 fotelików i

> posadzić żony z tyłu obok najmłodszego dziecka.

A co za problem wziąć trzylatka na przód? Tylko dumny i szczęśliwy będzie.

> Znaczy upchniesz może tam dorosłą osobę, ale

> szczęśliwa to raczej nie będzie już po kilku km . A w większości vanów (jak nie we wszystkich)

> taka osoba podróżuje w normalnych warunkach - u mnie ma pełnowymiarowy fotel.

Zaręczam Ci, że nie we wszystkich. Jak szukałem vana dla mojej rodziny 2+4, to właśnie środkowe siedzenie w drugim rzędzie było b. ważne - miało być pełnowymiarowe i składane/wyjmowane. Skończyło się na tym, że wybrałem Mazdę MPV. Pod tym względem pasował by Galaxy/Sharan, ale na pewno nie Verso czy Touran. Wiem, bo się przymierzałem.

> Zresztą - cena za przyzwoite kombi i vana jest porównywalna, ubezpieczenie i koszt eksploatacji

> także, więc nie widzę powodu kupowania mniejszego auta.

Moim zdaniem na 2+2 wystarczy nowoczesny hatch. Tylko na urlop trzeba wziąć trumnę na dach.

A jak chcesz kombi, to z tych większych wybierzesz aż miło, mając 25 tysiaków w garści. Popatrz na Mondeo, Mazdę 626 lub 6, Accorda. VANy są tylko wyższe, więc jeśli nie potrzebujesz 7. miejsc, to w zasadzie.......

Pozdro

Bartek

Napisano

> VANy są tylko wyższe, więc jeśli nie potrzebujesz 7. miejsc,

> to w zasadzie.......

> Pozdro

> Bartek

I to jest ich przewaga! Do Mondeo czy innego podobnego kombi nie zapakuję roweru syna czy jego motorynki do bagażnika. Nie wstawię wózka bez składania, nie mówiąc o przewiezieniu kosiarki na działkę i dodatkowych, oprócz mojej rodziny 2 osób. Na co dzień nie potrzebuję vana, oczywiście można się bawić w składanie wózka za każdym razem, rower można wozić na dachu...pytanie tylko po co, skoro dostępne są auta bardziej uniwersalne. No i posiadając vana mam ten komfort, że w ciągu kilku chwil robię z niego pokaźną bagażówkę, gdzie przewiezienie mebli czy innych wielkogabarytowych przedmiotów nie stanowi problemu. Zaraz ktoś powie, że meble mi przywiozą, jasne....ale wspomnianej kosiarki na działkę nikt mi nie będzie woził zlosnik.gif.

Na wczasy zabrałem wanienkę do "prania" rocznego syna (w pokoju, który wynajmowaliśmy był brodzik - w wanience wygodniej), turystyczne łóżeczko z materacem dla niego, rower dla starszego syna, wózek dla młodszego, sporo zabawek i innych "szpei" i to wszystko zmieściło się w bagażniku. Oczywiście przy zamontowanych tylko 5 fotelach wink.gif. Ale i tak na wyjazd zimowy w góry mam zamiar montować box na dach rotfl.gif

Moja konkluzja jest taka - skoro tego typu auta są dostępne, ich użytkowanie nie jest droższe, to dlaczego ich nie używać? Zauważ, że sporo osób decyduje się na takie auto i jakoś nie słyszę głosów, że są niezadowoleni z posiadania przestrzeni. Jest też kwestia komfortu jazdy - siedzisz trochę wyżej, więcej widzisz jako kierowca, pasażerowie mają więcej przestrzeni nad głowami, tym samym więcej miejsca na nogi (moje auto ma całkowicie płaską podłogę), nie wspominając o takich detalach jak składane fotele, z których robią się stoliki, rozkładane stoliki w oparciach tylnych siedzeń czy masa schowków. Jasne, że gdybym był singlem lub nie posiadał dzieci a tylko małżonkę, to nie jeździł bym "nyską" jak to mówi mój kolega zlosnik.gif tylko jakimś htb z dobrym silnikiem. Vanem się nie pościgasz spod świateł, nie poszpanujesz też pod dyskoteką. Cycata blondyna idąca po przejściu dla pieszych, przed którym się zatrzymałeś, by ją przepuścić, też nie zwróci na Ciebie uwagi, bo wie, że prowadząc vana najprawdopodobniej jesteś tatusiem z przychówkiem hehe.gif - ale priorytety się z wiekiem zmieniają i ja wybieram vana zlosnik.gif

Napisano

> w żadnym kombi nie da się zamontować 2 fotelików i

> posadzić żony z tyłu obok najmłodszego dziecka.

Peugeot 306 SW idea.gif

Znaczy upchniesz może tam dorosłą osobę, ale

> szczęśliwa to raczej nie będzie już po kilku km . A w większości vanów (jak nie we wszystkich)

> taka osoba podróżuje w normalnych warunkach

Rozróżnijmy jeszcze Vany (Alhambra, Galaxy...) od miniVanów (Zafira, Xara, Scenic). IMHO nawet w XP i Sceniku, pomimo osobnych foteli z tyłu dorosła osoba nie będzie zadowolona z podróży z 2ma fotelikami.

Osobne fotele w miniVanie to taki chłyt marketingowy, bo jeden prawie zawsze jest wąski/niepełnowymiarowy. Tyczy się to także w/w 306 SW, ale wymieniłem ją jako przykład kombi z 3ma oddzielnymi fotelami.

Napisano

> Peugeot 306 SW

nie znam auta - nie wiem jak tam z szerokością, ale jeżeli nawet jest jak piszesz - to jest to wyjątek wśród kombi zlosnik.gif

> Znaczy upchniesz może tam dorosłą osobę, ale

> Rozróżnijmy jeszcze Vany (Alhambra, Galaxy...) od miniVanów (Zafira, Xara, Scenic). IMHO nawet w XP

> i Sceniku, pomimo osobnych foteli z tyłu dorosła osoba nie będzie zadowolona z podróży z 2ma

> fotelikami.

zgadzam się z tym - generalnie auta typu XP czy Zafira - to takie wyższe kombi - o praktycznie takich samych możliwościach załadunku co dajmy na to mondeo. Ich przewaga to może jedynie tylko pozycja za kierownicą (wyżej=lepiej widać). Ale do trojaczków SGA czy do Voyagera to im baaardzo daleko zlosnik.gif

Napisano

Witam,

Nie wiem jakie masz preferencje ale napiszę tak - prawdziwy van uzależnia grinser006.gif produkt vanopodobny już nie...

Z obecnie oferowanych na rynku moim zdaniem najciekawszą ofertę stanowią bracia 807/C8. Bardzo wygodne w praktyce okazują się odsuwane drzwi tylne - zwłaszcza elektrycznie food.gif Miejsca dla 5 osób bardzo dużo a bagażnik przeogromny. Z silników - najfajniejszy V6

Napisano

> zgadzam się z tym Ale do trojaczków SGA czy do Voyagera to im

> baaardzo daleko

W sumie to kolega ma duży rozrzut w modelach, które bierze pod uwagę i z przykrością zlosnik.gif muszę stwierdzić, że najoptymalniejszy byłby Fiat Multipla (6pełnowymiarowych foteli i kompaktowe rozmiary) który jest brzydki jak noc listopadowa (przed liftem hehe.gif) ale ma za to doskonałe dizle ok.gif.

Napisano

> u mnie jest 2+2 - nie wyobrażam sobie wyjazdu wakacyjnego w kombi

można i w hatczbaku zlosnik.gif

my zdecydowaliśmy zwyczajnie, że jak jeszcze dziecka małe (2 i 4 lata), a poważny wyjazd wakacyjny w roku jeden to nie ma sensu przez resztę roku wozić powietrza, kolejne też vanem nie będzie bo osobiście nie widzę (przynajmniej jeszcze zlosnik.gif) w tym sensu, a kompaktowe lub większe kombi załatwi sprawę na parę następnych lat

Napisano

Vanem się nie pościgasz spod świateł

Moim autobusem ( z podpisu ) kilku cfaniaków udało mi się wciągnąć nosem bez najmniejszego problemu.

A jacy byli zdziwieni ?

Nie pomagały im te wszystkie zegary na słupkach i zielone podświetlenie progów zlosnik.gif

Napisano

Miałem podobne podejście do Twojego i bardzo mocno się rozglądałem za VANem uważając, że z rodziną 2+2 "się nie pomieszczę". Okazało się jednak, że sopkojnie dajemy sobie rade w Mondeo kombi - jeździmy nad morze i w góry. A i kosiarka do serwisu też da się zawieźć w takim samochodzie.

Obecnie, kiedy jest nas o dwójkę więcej (w styczniu urodziły mi się bliźniaczki) mam 7-os VANa i....... rozglądam się za kolejnym samochodem. Bo okazuje się, że na co dzień VAN nie jest mi absolutnie potrzebny a czasami przeszkadza (gabaryt + spalanie w mieście). I dla mojej podróżującej rodziny 2+2 (bo bliźniaczki będę jeszcze przez min 2 lata w domu) spokojnie wystarczy małe, zwinne, sprytne i ekonomiczne autko miejskie.

Ale skoro chcesz, VANa, to kupuj VANa. Pamiętaj, że jest to samochód jednak nieco większy, cięższy, więc mniej ekonomiczny od typowego kombiaka (o htb nie wspominając). Koszty eksploatacji są mocno zależne od marki i modelu, który się wybierze. Ale dla przykładu podam Ci cenę letnich opon, które musiałem kupić do Mazdy - za sztukę dałem prawie 400zł (wybierając b. mądrze) podczas gdy do Mundka opona kosztowała prawie połowę tego. Na razie nic poważniejszego nie wymieniałem, choć tylne tarczo-bębny (duży samochód + nietypowe rozwiązanie hamulców) okazały się droższe. No, ale je MUSZĘ mieć VANa 7-os, więc takie wydatki akceptuję.

Powodzenia w szukaniu.

Bartek

Napisano

> Poj.bagaż ZA - 600l (ale nie chce mi się wierzyć -> zródło:

>

Jeżeli chodzi o pojemność bagażnika Zafiry A to potwierdzam (jeździłem nią ponad 3 lata), przy czym jeżeli pakujesz po sam dach to masz prawie drugie tyle (w odróżnieniu od Scenika, gdzie dach spada pod bardzo ostrym katem).

Natomiast jeżeli chodzi o 7 osób w Zafirze to stanowczo zaprzeczam wink.gif

Napisano

> zgadzam się z tym - generalnie auta typu XP czy Zafira - to takie wyższe kombi - o praktycznie

> takich samych możliwościach załadunku co dajmy na to mondeo. Ich przewaga to może jedynie

> tylko pozycja za kierownicą (wyżej=lepiej widać).

No to nie do końca, wyższe "kombi" daje dużo większe możliwości załadunku niż zwykłe kombi np. wózek gondolka wjeżdża bez żadnego składania (Zafira A) zlosnik.gif

>Ale do trojaczków SGA czy do Voyagera to im

> baaardzo daleko

z tym się zgadzam

Napisano
  • Autor

W sumie w swoich rozważaniach masz racje, gdybym miał kombiaka nawet Lacetii to bym sie nie spieszył tym bardziej że samochód spisuje się znakomicie. No ale z sedanem to już z jednym niemowlakiem był problem więc teraz sobie tego nie wyobrażam.

O mini vanie myślę bo po pierwsze mi się takie auta podobają a po drugie łatwiejsze w obsłudze dla kobiety- zwłszcza ze alternatywą jest duże kombi.

Ale decydować będzie pewnie konkretny egzlemplarz - na razie na tapecie jest C5 kombi - bardzo pojemna maszyna i wygodny kanapowiec biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze kontynuując temat vanów - bo dobre ceny mają bliźniaki C8, 807 i Ulysee czy jak tam temu fiatu wink.gif no i espace

Dużo drożej wypada codzienna eksploaatacja ? Spalanie to oczywiste i łatwo wyliczyć ale częsci i inne pierdoły ?

Takie vany teoretycznie sa obliczone na większą liczbe kilometrów więc teoretycznie powinny być trwalsze hmm.gif

Napisano

> Czy ja wiem czy mniej pojemne. Jeżeli rozważasz 5osób (choć do Zafiry teoretycznie wciśniesz 7), to

No ale zaraz, ilość miejsca w przedziale pasażerskim w zdecydowanie zależy od rozstawu osi a tu Zafira przegrywa z XP, co najwyżej jest dłuższa (i ma pojemniejszy bagażnik)...

BTW. na pewno ma być VAN? kombi to też nie zła opcja (Mondeo, Honda) w przedziale pasażerskim więcej miejsca niż w tych mniejszych vanach typu XP, czy zafira (a to ma znaczenie przy manewrach z dwoma fotelikami, tylko niestety jest niżej sufit, co może przeszkadzać), pojemności bagażnika podobne.

A może w amerykańce typu Voyager?

Napisano

dobrze powiadasz... picasso to najlepsze rozwiązanie w malych vanach, scenik 1 i 2 oraz zafira sa bez porownania... scenik w nowej budzie może i owszem zasługuje na uwagę... vw czy japońce sa droższe niz kolega wskazal cenowo a potem to już komubryny z silnikami 3 litry bo to juz typowe vany

Napisano

> wystarczy małe, zwinne, sprytne i ekonomiczne autko miejskie.

mamy takie - żona jeździ do pracy, a razem na zakupy też bierzemy małe auto - dla mnie to małe, choć to prawdziwy htb (renault megane zlosnik.gif). Ma klimę, więc do miasta się nadaje ok.gifwink.gif

> Ale skoro chcesz, VANa, to kupuj VANa.

ja to już kupiłem zlosnik.gif - mam galaxy, i mimo, że jest już stary (9 lat) to prędko go nie zmienię na inne auto, bo jak na razie jest bezawaryjny, dość dobrze wyposażony i daje przyjemność z podróżowania ok.gif

>Pamiętaj, że jest to samochód jednak nieco większy, cięższy,

> więc mniej ekonomiczny od typowego kombiaka (o htb nie wspominając). Koszty eksploatacji są

> mocno zależne od marki i modelu, który się wybierze. Ale dla przykładu podam Ci cenę letnich

> opon, które musiałem kupić do Mazdy - za sztukę dałem prawie 400zł (wybierając b. mądrze)

> podczas gdy do Mundka opona kosztowała prawie połowę tego. Na razie nic poważniejszego nie

> wymieniałem, choć tylne tarczo-bębny (duży samochód + nietypowe rozwiązanie hamulców) okazały

> się droższe. No, ale je MUSZĘ mieć VANa 7-os, więc takie wydatki akceptuję.

do mojego galaxy opony kosztują tyle co do mondeo - rozmiar 205/55/16 lato, zima 195/65/15. Na razie wymieniałem klocki z tyłu - koszt c.a 50 zł (robota własna wink.gif) i łożysko przedniego koła - łożysko 120, wymiana 50, więc też jak w zwyklej osobówce

> Powodzenia w szukaniu.

dziękuję, ale nie szukam wink.gif

Napisano

> Vanem się nie pościgasz spod świateł

> Moim autobusem ( z podpisu ) kilku cfaniaków udało mi się wciągnąć nosem bez najmniejszego

> problemu.

> A jacy byli zdziwieni ?

> Nie pomagały im te wszystkie zegary na słupkach i zielone podświetlenie progów

E no Ty masz wyścigowy autobus zlosnik.gif mój 2.3 też daje rade, ale ścigać się takim pudłem to trochę obciach zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie że nie, małe rączki dobre auta robią Ale rezzo chyba z kiepskimi silnikami wychodziło, z

> gazem nic nie kupie, najwyżej benzyne i sam założę. Jak widze w zagazowanym kilkulatki

> przebieg 75 kkm to mnie pusty śmiech ogarnia

a to proszę pana można się zdziwić bo mój zagazowany przeze mnie ford ma właśnie 71kkm smile.gif

Napisano

> Zafira przegrywa z XP,

W XP nie ma problemu z montowaniem na tylnych fotelach 2 fotelikow dla szkodnikow smile.gif a przynajmniej mnie sie nie zdazylo miec smile.gif Jezdzilismy tez z 3 dzieciakow i nie bylo problemow z miejscem... Zaleta kupowanego w Polsce XP jest to, ze praktycznie kazdy egzemplarz bedzie mial automatyczna klime. elektryczne przednie szyby i pare innych bardzo przydatnych gadzetow, za ktore w zafirze trzeba bylo doplacac i zdazaly sie egzemplarze bez klimy lub z reczna...

Oczywiscie w przypadku XP dokuczliwy moze byc dla nieprzyzwyczajonych brak obrotomierza i zegary na srodku smile.gif

Rozmiar opon ma to normalny 15 calowe kola 185/65 wiec nic szczegolnego i nic specjalnie drogiego smile.gif

pozdr.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.