Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy "fotoradar" - A NIE MÓWIŁEM ?!

Featured Replies

Napisano

Quote:

W Genewie zostanie uruchomiony nowy fotoradar, który będzie wyłapywać nie tylko jazdę z nadmierną prędkością, ale także wiele innych wykroczeń drogowych.

Pod koniec sierpnia w Genewie służbę zacznie nowy typ fotoradaru, który produkuje szwajcarska firma Multanova. Stosowane dotąd fotoradary robiły zdjęcia kierowcom, którzy łamią ograniczenia prędkości jazdy i przejeżdżają na czerwonym świetle.

Nowe szwajcarskie fotoradary
będą łapać za 10 rodzajów wykroczeń
. Zrobią zdjęcie nie tylko kierowcom, którzy jadą za szybko, ale także tym,
którzy nie przepuszczą pieszego, niebezpiecznie wyprzedzają, wjadą na pasy jazdy dla rowerzystów i autobusów, przekroczą linię ciągłą na jezdni albo zawracają w niedozwolonym miejscu
- opisuje genewski dziennik "Le Matin Dimanche".

Ponadto szwajcarski "superfotoradar"
będzie obserwował sytuację na czterech pasach ruchu (obecne obsługują dwa pasy), śledząc jednocześnie 22 pojazdy
w odległości 500 m.

- Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego sprzętu - powiedział po testach nowego fotoradaru Jean-Marc Pecorini, który kieruje drogówką w Genewie.

No i słowo ciałem się stało.

W kontekście wątku o przewidywanych zmianach w KD może się okazać, że jedynym sposobem jest... Jeździć zgodnie z przepisami ;-)

Napisano

> Jeździć zgodnie z przepisami ;-)

tylko ten fotoradar ma jedną wadę: nie wyłapie pijanego kierowcy... ale ja generalnie jestem na TAK! smile.gif

Napisano

> W kontekście wątku o przewidywanych zmianach w KD może się okazać, że jedynym sposobem jest...

Bardzo chciałbym żeby dało się jeżdzić w zgodzie z przepisami i jeszcze z rozsadną prędkością. Bo teraz żeby w zgodzie z przepisami przejechać np z Przemyśla do Świnoujścia to trzeba nocować w połowie drogi.....

A zwróciłeś uwagę w jakim dziale ten news?

W "biznes"

Bo taki fotoradar to niezły biznes - a bezpieczeństwo? no może gdzieś przy okazji....

Napisano

> No i słowo ciałem się stało.

> W kontekście wątku o przewidywanych zmianach w KD może się okazać, że jedynym sposobem jest...

A ja tylko czekam aż się okaże, do czego będą służyły kamery zainstalowane na skrzyżowaniach ze światłami - nie na wszystkich co prawda, ale na wielu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A ja tylko czekam aż się okaże, do czego będą służyły kamery zainstalowane na skrzyżowaniach ze

> światłami - nie na wszystkich co prawda, ale na wielu

One JUŻ służą.

Niektóre jako monitoring - czasem nagrania z miejskiego monitoringu są dowodami w sprawach z KD, a niektóre jako automatyczny system rejestracji ruchu.

Rabotam w pobliżu DK7.

Na DK7 są bramki pomiarowe - właśnie 2 kamerki wiszące na bramce + jakieś-tam utensylia służące do transmisji tych danych.

Bosz, ileż to legend na CB krąży...

Jedyne czego chyba jeszcze nie było to naświetlanie jajek przez księży, żeby obniżyć poziom demoralizacji w narodzie...

Napisano

nieuchronnie zbliżamy się do "roku 1984" oraz do obrazków widywanych dotychczas w hamerykańskich filmach sensacyjnych, gdzie wszystko i wszystkich mieli nagranych i zadekowanych w przepastnych komputerach. Za 20 lat system monitoringu będzie wszędzie i nagra wszystko (w PL za 40 lat, nie będzie nagrywał posłów, senatorów, członków Rady Ministrów oraz rodziny i znajomych lokalnego Komendanta ds. Zagrożenia Bezpieczeństwa Narodowego)

Ciekawe, na co będziemy wtedy narzekać i jakie sposoby wymyślimy na unikanie kamer?

PS

Czekam, kiedy w PL zamontują takiego fotopstryka i jakie będą pierwsze relacje ludzi złapanych przez niego na gorącym uczynku zlosnik.gif

Napisano

> One JUŻ służą.

> Niektóre jako monitoring - czasem nagrania z miejskiego monitoringu są dowodami w sprawach z KD, a

> niektóre jako automatyczny system rejestracji ruchu.

> Rabotam w pobliżu DK7.

> Na DK7 są bramki pomiarowe - właśnie 2 kamerki wiszące na bramce + jakieś-tam utensylia służące do

> transmisji tych danych.

O to, to...Automatyczny system rejestracji ruchu...A coś tam nowego w kodeksie jest chyba namodzone o radarach odcinkowych czy jakoś tak...Bo po cholerę takie zestawy kamer na czterech kolejnych skrzyżowaniach(odległości 1-3 km od siebie) gdzie ilość pojazdów zjeżdżających jest znikoma? Chcą wiedzieć, jak długie korki się robią? Żeby było śmieszniej, "kontrola natężenia ruchu" to kamera ustawiana na kijku OBOK takiego skrzyżowania...Więc o co kaman? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A zwróciłeś uwagę w jakim dziale ten news?

> W "biznes"

> Bo taki fotoradar to niezły biznes - a bezpieczeństwo? no może gdzieś przy okazji....

Biznes dlatego, że to prezentacja producenta.

Natomiast smutnym jest, co wielokrotnie na tym forum (jak i IRL) podkreślałem to, że dla wielu straży gminnych, ale i niestety także dla Policji jest to urządzenie służące nie do poprawy bezpieczeństwa, ale do dojenia kapuchy.

Póki co, wyjąwszy dość sensownie poustawiane kukułki na DK8, znam tylko jeden chlubny wyjątek - Tarczyn na DK7.

Tam faktycznie fotoplastikon (zresztą jeden z lepszych w Polsce) postawiono w miejscu niebezpiecznym, a "udój" (notabene niezły, bo oprócz przekroczenia prędkości rejestruje też (i to pięknie - kolorowe foty sztuk 4 przychodzą, od przodu i od tyłu, nawet pryszcze na nosie widać) również przejazd na czerwonym, wraz ze wskazaniem pasa ruchu itp (może trzasnąć niemal jednocześnie dwóch ludków na sąsiednich pasach, obydwu z innych paragrafów)) choć dobry, przyczynia się do poprawy bezpieczeństwa.

Choć i to nie do końca, bo od czasu do czasu jakieś bach się wciąż zdarza. Tyle, że już bez masakracji...

Napisano
  • Autor

> O to, to...Automatyczny system rejestracji ruchu...A coś tam nowego w kodeksie jest chyba namodzone

> o radarach odcinkowych czy jakoś tak...Bo po cholerę takie zestawy kamer na czterech kolejnych

> skrzyżowaniach(odległości 1-3 km od siebie) gdzie ilość pojazdów zjeżdżających jest znikoma?

> Chcą wiedzieć, jak długie korki się robią? Żeby było śmieszniej, "kontrola natężenia ruchu" to

> kamera ustawiana na kijku OBOK takiego skrzyżowania...Więc o co kaman?

Inny rodzaj - taka kamera rozróżnia już osobówkę/moto/osobówkę z "teściową"/ciężarówkę/zestaw - to zupełnie inna "jakość" danych niż gołe "przejechało x pojadów"

Zauważ, że Warszawa ma od paru lat zintegrowany system zarządzania ruchem.

Inna sprawa, jak on działa (podobno jednak coraz lepiej), ale tego typu dane jak najbardziej mogą być przezeń wykorzystywane.

Co do kontroli sekcyjnej - jeszcze tego nie ma, ale pomysł IMO bardzo sensowny.

Tyle, że na drogach przelotowych, a takich nazbyt wiele jednak nie ma.

Napisano

> Zauważ, że Warszawa ma od paru lat zintegrowany system zarządzania ruchem.

> Inna sprawa, jak on działa (podobno jednak coraz lepiej), ale tego typu dane jak najbardziej mogą

> być przezeń wykorzystywane.

> Co do kontroli sekcyjnej - jeszcze tego nie ma, ale pomysł IMO bardzo sensowny.

> Tyle, że na drogach przelotowych, a takich nazbyt wiele jednak nie ma.

Nie wiem, jak i ile tego dobra pomontowali w Warszawie - wiem jak to wygląda w moich stronach, a porosło tego jak grzybów po deszczu hehe.gif I coś mi się wydaje, że właśnie do kontroli czasu przejazdu pomiędzy poszczególnymi skrzyżowaniami będzie toto wykorzystane...

Napisano

oslabiony.gif nie kracz

Napisano

> nie kracz

Wiesz ja z przjemnoscia jeździłbym w 100% w zgodzie z przepisami...

Ale np "zapomnienie" o odwolaniu ograniczenia do 30 km/h za remontowanym mostkiem skutecznie mi to uniemozliwia...

Napisano

> Quote:

> W Genewie zostanie uruchomiony nowy fotoradar, który będzie wyłapywać nie tylko jazdę z nadmierną

> prędkością, ale także wiele innych wykroczeń drogowych.

Żadna nowość, takie urządzenie od roku około pracuje u mnie w mieście zeby.GIF Rejestruje przekroczenia prędkości, przejeżdzanie na czerwonym, rozmowę przez telefon... Do tego SM cały czas z niego monitoruje skrzyżowanie smile.gif

Napisano

> . Bo

> teraz żeby w zgodzie z przepisami przejechać np z Przemyśla do Świnoujścia to trzeba nocować w

> połowie drogi.....

No nie wiem.Ostatnio jechałem Czechowice - Łeba - Czechowice (2x 700km) i w obie strony potrzebowałem średnio 12h (sama jazda 10,5 h) a jechałem raczej* zgodnie z przepisami.

*na A1 licznikowe 140-150km/h, poza terenem zabudowanym, na ograniczeniach i terenie zabudowanym licznikowe +10km/h i wyprzedzałem tylko w miejscach dozwolonych.

Napisano

> Wiesz ja z przjemnoscia jeździłbym w 100% w zgodzie z przepisami...

> Ale np "zapomnienie" o odwolaniu ograniczenia do 30 km/h za remontowanym mostkiem skutecznie mi to

> uniemozliwia...

Albo pozostawienie przez "zapomnienie" tablic ograniczenia predkosci do 40km/h oraz znakow Roboty drogowe, na pol roku temu wyremontowanej czteropasmowce grinser006.gif Tam to dopiero fajnie sie kosi kapuche biglaugh.gif

Napisano

> Wiesz ja z przjemnoscia jeździłbym w 100% w zgodzie z przepisami...

> Ale np "zapomnienie" o odwolaniu ograniczenia do 30 km/h za remontowanym mostkiem skutecznie mi to

> uniemozliwia...

No i gdybyśmy mieli "normalną" sieć autostrad!

Napisano

ja jestem ciekawy co będzie za paredziesiąt lat jak się "wysra" ten ustrój co jest teraz - a historia uczy że na pewno się tak stanie prędzej czy później i nowi totalitarni władcy dostaną w swoje łapki takie fajne narzędzia zlosnik.gif

Napisano

Tak sie stanie... tylko jest jeden warunek... taki fotoradar co 500m. Inaczej nie ma szans.

Oczywiście jest inny sposób. Permanentny satelitarny monitoring wszystkiego co sie na naszych drogach porusza... roweżystów i pieszych też... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Krawiec

Napisano

Powinny służyć do wyłapywania debili przelatujących na czerwonym albo jadących ze złego pasa.

Krawiec

Napisano

Ile tej trasy to była 2 pasmówka?

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Żadna nowość, takie urządzenie od roku około pracuje u mnie w mieście Rejestruje przekroczenia

> prędkości, przejeżdzanie na czerwonym, rozmowę przez telefon... Do tego SM cały czas z niego

> monitoruje skrzyżowanie

Mylisz się.

To jest zwykły fotoradar.

To o czym piszą to zupełnie inna, dalece bardziej bolsza tjochnika.

Napisano
  • Autor

> nie kracz

ty, ale naprawdę nie rozumiem w czym jest ten rzekomy dramat...

Napisano
  • Autor

> No i gdybyśmy mieli "normalną" sieć autostrad!

To też by było "źle bo za wolno".

Napisano

i dobrze. Ale cos mi sie zdaje, ze jedyny sposob na to to postawic taki fotoradar co 500m icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> i dobrze. Ale cos mi sie zdaje, ze jedyny sposob na to to postawic taki fotoradar co 500m

Myślę, że za jakiś czas doczekamy się zbliżonych rozwiązań.

Już dziś systemy monitoringu pojazdów są na tyle rozbudowane a przy tym tanie, że należy oczekiwać, że wkrótce takie rozwiązania jak stały monitoring pojazdów prywantych staną się powszechne.

IMO wymuszą to ubezpieczyciele - albo instalujesz big brothera + jasne wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczyciela przy konkretnych złamaniach przepisów, albo takie stawki dostaniesz, że kucniesz z wrażenia.

Napisano

Jak narazie to byłbym daleki od takiego stwierdzenia, no chyba, że zamontują takie radary co 500m.

Na katowickiej to już nikt zbytnio nie zwalnia przed budkami no chyba, że się jakiś dziadek się trafi co na trase raz do roku wypuszcza.

Zresztą trudno się nie zgodzić z artukułem niebezpieczne fotoradary

> W kontekście wątku o przewidywanych zmianach w KD może się okazać, że jedynym sposobem jest... Jak narazie to byłby daleki od takiego

Napisano

> IMO wymuszą to ubezpieczyciele - albo instalujesz big brothera + jasne wyłączenia odpowiedzialności

> ubezpieczyciela przy konkretnych złamaniach przepisów, albo takie stawki dostaniesz, że

> kucniesz z wrażenia.

dla mnie polowe roboty zalatwiloby ubezpieczenie OC kierowcy a nie auta. To nie samochody powoduja wypadki ale ludzie.

Powiazanie ubezpieczenia kierowcy z historia mandatowo wypadkowa zalatwiloby sporo. Ale jakos nikt tym nie jest zainteresowany

Napisano
  • Autor

> Powiazanie ubezpieczenia kierowcy z historia mandatowo wypadkowa zalatwiloby sporo. Ale jakos nikt

> tym nie jest zainteresowany

Bo to (za) trudno egzekwowalne by było.

Co zrobisz z sytuacją - jest wrak (ewidentnie sprawcy), nie ma człowieka (kierującego, ergo człowieka który spowodował i ponosi odpowiedzialność za zdarzenie) ?

W przypadku osób fizycznych można z grubsza założyć korelację przebiegu szkodowości ze składką - zazwyczaj auto ma jednego użyszkodnika.

Napisano

> Ile tej trasy to była 2 pasmówka?

> Krawiec

około 1/2 trasy

Napisano

> Bo to (za) trudno egzekwowalne by było.

> Co zrobisz z sytuacją - jest wrak (ewidentnie sprawcy), nie ma człowieka (kierującego, ergo

> człowieka który spowodował i ponosi odpowiedzialność za zdarzenie) ?

to samo co z autem, ktore nie ma zaciagnietego recznego i zsunie sie uszkadzajac inne auto. Szczatkowe ubezpieczenie auta w jakiejs smiesznej kwocie (bo nie ma takich zadarzen duzo).

Skonczyliby sie kamikadze w kratkowozach.

Jakby ktos za pare punktow karnych dostal po kieszeni skladka to by nastepnym razem pomyslal. To zadziala znacznie lepiej niz utrata prawa jazdy za ilestam punktow. Niestety przy czestosci kontroli na naszych drogach zlapanie ilosci punktow do zabrania uprawnien jest zdecydowanie trudna.

Przez 7 albo 8 lat Policja kontrolowala mnie 2 razy i to za kazdym razem w tym samym miejscu. Akcja poranne dmuchanie. I poza tym koniec. Ani razu nie zatrzymano mnie podczas jazdy. Wysuszyc tez mnie nie wysuszyli a byl taki okres, ze zapierdzialem zdrowo niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Skonczyliby sie kamikadze w kratkowozach.

Eeetam, żyjesz jakimiś chorymi stereotypami.

Akurat flota jest najbardziej świadomym użytkownikiem dróg.

> Przez 7 albo 8 lat Policja kontrolowala mnie 2 razy i to za kazdym razem w tym samym miejscu. Akcja

> poranne dmuchanie. I poza tym koniec. Ani razu nie zatrzymano mnie podczas jazdy. Wysuszyc tez

> mnie nie wysuszyli a byl taki okres, ze zapierdzialem zdrowo

Liczyć na to, że nagle podwoi/potroi/po-x... się liczba patroli to marzenie ściętej głowy.

Sens ma tylko automatyczna kontrola ruchu.

Oczywiście utopią jest założenie pełnej kontroli (przynajmniej jeszcze przez dobrych kilka lat), ale dobrze pomyślany system monitoringu dróg to bardzo dobry pomysł.

Wciąż uważam, że koncepcja "bezpiecznej ósemki" zdała egzamin.

Napisano

> Eeetam, żyjesz jakimiś chorymi stereotypami.

> Akurat flota jest najbardziej świadomym użytkownikiem dróg.

W jakim sensie? To pewnie co co jadą szybko ale bezpiecznie... Świadoma jest bo raczej zna dobrze trasy i wpada w rutynę. Gorzej gdy stanie się coś niespodziewanego (no bo przecież wczoraj nie było tej dziury! boje_sie.gif)

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> W jakim sensie? To pewnie co co jadą szybko ale bezpiecznie... Świadoma jest bo raczej zna dobrze

> trasy i wpada w rutynę. Gorzej gdy stanie się coś niespodziewanego (no bo przecież wczoraj nie

> było tej dziury! )

Świadoma, bo podejmuje coraz częściej działania prewencyjne.

Świadoma, bo zazwyczaj nie jeździ strychniną.

Itp itd.

Napisano

> Wielki brat patrzy...

Przeciez to wszystko i tak nic w porownaniu z tym co jest w UK.

Kamery zapisuja wszystko 24/7

Wszelkie utrudnienia sa na bierzaco wyswietlane. Przez internet mozna ZA DARMO zobaczyc obraz z kamer, wszelkie opoznienia, korki.

Kamery maja mozliwosc skanowania tablic rejestracyjnych. W internecie na zywo pokazane sa opoznienia na odcinkach drogi. Podlaczone to jest pozatym do wyswietlaczy na drogach i jak jedziesz to wyswietlane sa co jakis czas czasu dojazdu do 2-3 skrzyzowan.

http://www.trafficengland.com/

http://www.trafficscotland.com/

sc1.gif

sc2.gif

Napisano

Olaboga, to tak się w ogóle da ? boje_sie.gifpanic.gif

Napisano

> Powinny służyć do wyłapywania debili przelatujących na czerwonym albo jadących ze złego pasa.

> Krawiec

O, powinny - ale jak na razie to CHYBA tylko sobie wiszą - aczkolwiek schemat montażu wszędzie taki sam i dosyć ciekawy - jedna kamera "patrzy" daleko przed siebie, druga skierowana prawie w asfalt, na kilka-kilkanaście metrów przed światłami - to MUSI czemuś służyć zlosnik.gif

Napisano

> Przeciez to wszystko i tak nic w porownaniu z tym co jest w UK.

> Kamery zapisuja wszystko 24/7

> Wszelkie utrudnienia sa na bierzaco wyswietlane. Przez internet mozna ZA DARMO zobaczyc obraz z

> kamer, wszelkie opoznienia, korki.

> Kamery maja mozliwosc skanowania tablic rejestracyjnych. W internecie na zywo pokazane sa

> opoznienia na odcinkach drogi. Podlaczone to jest pozatym do wyswietlaczy na drogach i jak

> jedziesz to wyswietlane sa co jakis czas czasu dojazdu do 2-3 skrzyzowan.

> http://www.trafficengland.com/

> http://www.trafficscotland.com/

W PL to TROSZKĘ inaczej wygląda zlosnik.gif Mapki z AKTUALNĄ siecią fotoplastikonów nie uświadczysz, wyświetlacze przy drogach to głównie reklamy, w porywach szczodrości drogowców postawią wyświetlacz temperatury asfaltu/powietrza...

Napisano

Bardzo chętnie, niech no tylko stworzą warunki do tego - autostrady. Po każdorazowym powrocie z wakacji i innych europejskich eskapad, jest zawsze rozpacz że w tym samym czasie w Polsce przejeżdża się 2 razy mniej kilometrów, niż na Zachodzie czy Południu EU crazy.gif

Napisano

> A ja tylko czekam aż się okaże, do czego będą służyły kamery zainstalowane na skrzyżowaniach ze

Z tego co wiem (rozmawiałem ze znajomym strażnikiem miejskim) to on na podstawie zdjęcia z fotoradaru może, oprócz prędkości, skasować też za np. niemanie świateł , brak zapiętych pasów, gadanie przez komórkę itp.

Napisano

I zero frajdy z jazdy. Ale na szczescie takie fotoradary (tak jak i obecne) beda tylko w miastach i na glownych trasach smile.gif Na wioskach i miedzy wioskami dalej bedzie mozna szalec smile.gif

Napisano

> I zero frajdy z jazdy.

bez przesady. Do frajdy z jazdy są tory wyścigowe a nie drogi publiczne.

Napisano

> bez przesady. Do frajdy z jazdy są tory wyścigowe

my mamy ich całe 1,5 !!! grinser006.gif

Napisano

> my mamy ich całe 1,5 !!!

Widzę świetny interes w zbudowaniu tego trzeciego - weź kredyt z BŚ smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co wiem (rozmawiałem ze znajomym strażnikiem miejskim) to on na podstawie zdjęcia z

> fotoradaru może, oprócz prędkości, skasować też za np. niemanie świateł , brak zapiętych

> pasów, gadanie przez komórkę itp.

pomarzyć piękna rzecz.

Może wystąpić z wnioskiem o ukaranie, bo na karanie za w/w paragrafy to sracznik miejski krótki w uszach jest.

TYLKO prędkość, czerwone i zakaz jazdy w obu kierunkach o ile złapie na gorącym.

Reszta - są od tego uprawnione służby.

Napisano

Poczytaj sobie o system Alcatraz w Szczecinie to Ci szczena opadnie na glebe hehe.gif

Napisano

> Poczytaj sobie o system Alcatraz w Szczecinie to Ci szczena opadnie na glebe

To, co MOŻNA z tym zrobić to ja wiem (a można duuużo)...Pytanie, co zrobią zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.