Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Stilo 1.9jtd czy AR 147 1.9jtd ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Powoli przymierzam się do zmiany autka i wyszło mi, że dobrym rozwiązaniem byłoby Stilo 1.9jtd z około 2002r.

Jest tylko jedno "ale" ... za podobne pieniądze można kupić Alfę 147

i teraz pytania do Was:

Miał ktoś styczność z oboma modelami, jak wypada porównanie?

Jak kształtują się ceny części, silnik niby taki sam ale czy np. sprzęgło tez jest takie jak w fiacie?

Wiem, że w alfie trzeba przygotować się na częstą wymianę elementów zawieszenia, jakie koszty takiej operacji?

Co jeszcze z grubszych rzeczy może się psuć częściej niż w innych autach z tego rocznika?

Z góry dziękuję za rady.

Napisano

Mam stilo, znajomy ma AR147, o silniku się nie wypowiem.

Zawieszenie przód AR147(porównuję tylko lewą stronę, zakładam że prawa kosztuje analogicznie):

- Wahacz dolny,

- Wahacz górny,

Zawieszenie przód stilo(porównuję tylko lewą stronę, zakładam że prawa kosztuje analogicznie):

- wahacz,

Wielowahacz może lepiej się prowadzi(stilo prowadzi się całkiem OK), generalnie za dowolnie wybraną część do AR zapłacisz więcej niż do stilo za to, że masz napis Alfa Romeo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Stilo jest większe i jedną z niewielu dobrych rzeczy w tym samochodzie jest JTD

Alfa podobno 'ma dusze' i ja tym kończą się jej zalety

Miałem Stilo 1.8 2001 3d (wersja full wszystko)

Fajnie się prowadził (nie licząc niskiego i ciężkiego przodu), ale elektryka/elektronika w tym samochodzie to niesmaczny żart grinser006.gif

Napisano

> Stilo jest większe i jedną z niewielu dobrych rzeczy w tym samochodzie jest JTD

> Alfa podobno 'ma dusze' i ja tym kończą się jej zalety

> Miałem Stilo 1.8 2001 3d (wersja full wszystko)

> Fajnie się prowadził (nie licząc niskiego i ciężkiego przodu), ale elektryka/elektronika w tym

> samochodzie to niesmaczny żart

Twoje stilo było wyjątkowo nieudanym egzemplarzem. Ja z elektroniką nie miałem żadnego problemu. Auto było bezawaryjne, nie robiło żadnych psikusów.

Napisano

> Twoje stilo było wyjątkowo nieudanym egzemplarzem. Ja z elektroniką nie miałem żadnego problemu.

> Auto było bezawaryjne, nie robiło żadnych psikusów.

Podobno po którymś tam roku (2002-4?) poprawili sporo wad 'wieku dziecęcego'

Problemy typu: wariator (1.8), mata pod fotelem pasażer odpowiedzialna za airbag czy komputer sterujący (jakieś 3-4k zł) to normalne usterki w tych samochodach. U mnie udało się jeszcze wyrwać płytę/osłonę silnika cofając na śniegu (jest nisko i nabrała śniegu). Dla porównania - w Brava 1.4 miałem 1 tablicę z bezpiecznikami i największy był od ogrzewania tylnej szyby. W Stilo były 3 i przeciętnie bezpieczniki były 3x większe. Po prostu przekombinowali z prądem wink.gif Jestem przekonany, że wersje z uboższym wyposażeniem są mniej problemowe w obsłudze.

Samochód był w domu rok czasu. Pół pojeździł mój ojciec, pół ja. Do 220km/h szedł jak burza grinser006.gif ale liczba awarii i kwoty jakie trzeba było w niego inwestować przeważyły decyzję o sprzedaży.

Ogólnie auto fajne, tylko celowałbym w młodsze w którym podobno rozwiązano większość tych problemów.

Napisano

Ja nie posiadam takich problemów, ale ja mam traktor. Dobry aku to podstawa. Złącza masy nie zaśniedziałe, nie latające, czyste klemy. Co do elektroniki to obecnie wszystkie auta są nafaszerowane i ciągle są z tym problemy. Chciałem Alfę, ale eksploatacja jest droższa i jakoś nie byłem chyba na nią gotowy. Osłona silnika rzeczywiście można ją oberwać, co zresztą uczyniłem zeby.GIF Ale to pikuś, że tak powiem. JTD może nie grzeszy kulturą pracy, ale to dobry silnik.

Napisano

> Podobno po którymś tam roku (2002-4?) poprawili sporo wad 'wieku dziecęcego'

> Problemy typu: wariator (1.8), mata pod fotelem pasażer odpowiedzialna za airbag czy komputer

> sterujący (jakieś 3-4k zł) to normalne usterki w tych samochodach.

Akurat komputer zdecydowanie nie jest normalną usterką tego samochodu, a popsuć się może nawet w Maybachu.

Zresztą w kwestii elektryki Stilo i Alfa są zrobione chyba dość podobnie, nawet niektóre części pasują np. manetka tempomatu zlosnik.gif

Napisano

> Miał ktoś styczność z oboma modelami, jak wypada porównanie?

Tak, Stilo 3d Dynamic JTD vs 147 Dynamic 3d.

Zewnętrznie Stilo 3d i 147 3d mogą się podobać - wieć remis. Wnętrze: w obu niezłe, lecz IMO alfa na plus (zorientowanie kokpitu na kierowcę i słynne tuby). Spasownie podobnie (raczej słabe). Alfa ma zdecydowanie lepiej trzymające fotele.

Praca zawieszenia, precyzja układu kierowniczego, prowadzenie itd. zdecydowanie na plus 147. Koszty na plus Stilo. Silniki podobne wiec i poziom awaryjności podobny (raczej bezawaryjne).

Natomiat warto wziąć pod uwagę, że jako nowe, alfy z podobnym poziomem wyposażenia i silnikiem kosztowały ok.30% wiecej niż Stilo. Dziś tej różnicy nie ma, ale jest zasadnicza różnica w podaży oby modeli. Do tego jeśli odsiejemy to odbudowane z "przystanków" to wyjdzie, że na jedną 147 JTD przypada 5 Stilo. Sam wiesz co będzie prościej odszukać. Tym bardziej, że używana 147 JTD w dobrym stanie jest naprawdę poszukiwanym samochodem (w stosunku do podaży oczywiście).

> Jak kształtują się ceny części, silnik niby taki sam ale czy np. sprzęgło tez jest takie jak w

> fiacie?

Silnik i elementy przeniesiania napędu są takie same w porównywalnych modelach. Wszystko inne jest inne - zazwyczaj droższe ale nie o tyle, że przekreślałoby to ekenomiczny sens kupienia samochodu. Tym bardziej, że na rynku znajduje się przynajmniej kilku sprzedawaców oferujących części OE w znacznie obniżonych cenach.

> Co jeszcze z grubszych rzeczy może się psuć częściej niż w innych autach z tego rocznika?

Stilo przechodziło jakiś techniczny retusz ok. maja 2003 roku, Alfa od 2003 roku też jest uważana za solidniej/dokłądniej zrobioną - pozbawioną problemów wieku dziecięcego. Wystrzegaj się 147 z początków produkcji (2000/2001) - często były to krajowe demo dilerów (łatwo sprawdzić śledząc wpisy w karcie pojazdu).

Napisano

> Mam stilo, znajomy ma AR147, o silniku się nie wypowiem.

> Zawieszenie przód AR147(porównuję tylko lewą stronę, zakładam że prawa kosztuje analogicznie):

> - Wahacz dolny,

> - Wahacz górny,

> Zawieszenie przód stilo(porównuję tylko lewą stronę, zakładam że prawa kosztuje analogicznie):

> - wahacz,

> Wielowahacz może lepiej się prowadzi(stilo prowadzi się całkiem OK), generalnie za dowolnie wybraną

> część do AR zapłacisz więcej niż do stilo za to, że masz napis Alfa Romeo.

> Pozdrawiam BAS

bez obrazy, ale Stilo to tapczan w porownaniu AR 147. Co więcej - kto kupuje oryginalne części z logo do 8letniego auta?

Temat prosty: chcesz auto "rozsądne" wybierz Stilo. Chcesz auto efekciarskie z "Cuore Sportivo" wybierz Alfe.

Bez wątpienia w ogolnej opinii alfa jest uznawana za ładniejszą. I to jednak klasa wyżej (przynajmniej w zamysle producenta). No ale... ma złą sławę jesli chodzi o utrate wartości i usterkowość.

Napisano

> Twoje stilo było wyjątkowo nieudanym egzemplarzem. Ja z elektroniką nie miałem żadnego problemu.

> Auto było bezawaryjne, nie robiło żadnych psikusów.

Tak jak i moje...ale było z 2004, o przepraszam panel klimy auto padł, za 100 zł kupiłem sprawny lizak.gif

Napisano

> kto kupuje oryginalne części z

> logo do 8letniego auta?

Bez przesady, TRW jest droższe od chińszczyzny a jakość ma naprawdę przyzwoitą i zwyczajnie nie opłaca się zakładać chińszczyzny, która zaraz się posypie na naszych drogach.

Osobiście do MareiW z 2000r elementy zawieszenia/ukł. kier./hamulców staram się wkładać możliwie najlepszej jakości, w przypadku hamulców zawsze jest to TRW.

Wiem, że można włożyć do wiekowego auta części ze szrotu, ale IMO tylko jeśli auto idzie na sprzedaż, jeśli mam zamiar jeździć autem to wkładam takie części, żebym miał święty spokój i auto było bezpieczne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bez przesady, TRW jest droższe od chińszczyzny a jakość ma naprawdę przyzwoitą i zwyczajnie nie

> opłaca się zakładać chińszczyzny, która zaraz się posypie na naszych drogach.

> Osobiście do MareiW z 2000r elementy zawieszenia/ukł. kier./hamulców staram się wkładać możliwie

> najlepszej jakości, w przypadku hamulców zawsze jest to TRW.

> Wiem, że można włożyć do wiekowego auta części ze szrotu, ale IMO tylko jeśli auto idzie na

> sprzedaż, jeśli mam zamiar jeździć autem to wkładam takie części, żebym miał święty spokój i

> auto było bezpieczne.

> Pozdrawiam BAS

nie popadaj w skrajnosci (szrot?), no prosze Cie... pisałem o zamiennikach co jest absolutnie nie tozsame z "chinszczyzna".

w przypadku hamulców masz ulubioną markę - ok. ale takich marek jest jeszcze 10 innych, ktore tez produkuja dobrej jakosci osprzęt.

Napisano

> nie popadaj w skrajnosci (szrot?), no prosze Cie... pisałem o zamiennikach co jest absolutnie nie

> tozsame z "chinszczyzna".

TRW jest zamiennikiem dobrej jakości, plotka głosi, że szły te części na pierwszy montaż, ale zasadniczo jest to plotka.

Jeśli chodzi o stilo to wahacze nie należą do tanich.

Zobacz jak kształtują się ceny wahaczy różnych marek do stilo(nie chodzi mi o poziom cen bo jest to detal w IC, chodzi mi tylko o różnicę pomiędzy różnymi markami zamienników):

284068796-ak-stilo-wah.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352509301722_thumb.jpg

Napisano

> TRW jest zamiennikiem dobrej jakości, plotka głosi, że szły te części na pierwszy montaż, ale

> zasadniczo jest to plotka.

ok. kazdy producent korzysta z czesci potem dostepnych jako zamienniki smile.gif VW ma Remse itp itd. i o to chodzi. czyli kupowac dobre zamienniki i nie bulic za logo na części.

wahacz do AR147 (gorny i dolny) to koszt od 250-350. wahacz do Stilo to tez 360 w gore za podobny "zamiennik" (wg katalogu foty: Kager, moog, sidem etc). czyli zabojcze te ceny nie są jakos na niekorzysc alfy.

> Jeśli chodzi o stilo to wahacze nie należą do tanich.

> Zobacz jak kształtują się ceny wahaczy różnych marek do stilo(nie chodzi mi o poziom cen bo jest to

> detal w IC, chodzi mi tylko o różnicę pomiędzy różnymi markami zamienników):

> Pozdrawiam BAS

ok.gif

Napisano

Mam taką obserwację, że właściciele Stilo (lub ogólnie Fiatów) są zachwyceni Alfami. Achy i ochy nad stylistyką, a wieczorami śnią o oddaniu Fiata w rozliczeniu za AR. I tu mi coś nie pasuje.

Bo jeśli Alfa jest taka fajna to kupuje się Alfe, a jeśli się nie kupuje bo jest za droga - w domyśle wygląda inaczej niż Fiat, a pod blachą ten sam szmelc tylko za większą kasę - to nad czym zachwyt? niewiem.gif

Alfa miażdży Stilo fotelami i kierownicą. Do tego wielowahacz i nie ma wątpliwości, ze 147 wygrywa. I nie ma półśrodków. Jeśli koszty bolą czy potencjalne awarie to Corollo-Golfa, a nie fabbrica incredibile automobili torino. zlosnik.gif

Napisano

> Mam taką obserwację, że właściciele Stilo (lub ogólnie Fiatów) są zachwyceni Alfami. Achy i ochy

nie wiem czym sie tu zachwycac... mi sie stilo podoba i napewno nie wymienil bym tego na AR 147.A stilo odpukac wogole mi sie nie psuje

Napisano

> Temat prosty: chcesz auto "rozsądne" wybierz Stilo. Chcesz auto efekciarskie z "Cuore Sportivo"

> wybierz Alfe.

> Bez wątpienia w ogolnej opinii alfa jest uznawana za ładniejszą. I to jednak klasa wyżej

> (przynajmniej w zamysle producenta). No ale... ma złą sławę jesli chodzi o utrate wartości i

> usterkowość.

ok.gif

Zwrócę jeszcze uwagę na jedną kwestię której nikt nie podniósł: bezpieczeństwo. Alfa jest bardzo fajna, ale jakbym miał się z czymś zderzyć to patrząc na testy NCAP wolę być w Fiacie.

Napisano

> nie wiem czym sie tu zachwycac... mi sie stilo podoba i napewno nie wymienil bym tego na AR 147.A

> stilo odpukac wogole mi sie nie psuje

polać mu! dobrze gada! 20.GIF

mam stilo jtd115km z 2004 i jestem bardzo zadowolony. Zanim go kupiłem, rozwarzałem AR147, ale ciężko trafić na auto w dobrym stanie.

Napisano

> Mam taką obserwację, że właściciele Stilo (lub ogólnie Fiatów) są zachwyceni Alfami. Achy i ochy

> nad stylistyką, a wieczorami śnią o oddaniu Fiata w rozliczeniu za AR. I tu mi coś nie pasuje.

> Bo jeśli Alfa jest taka fajna to kupuje się Alfe, a jeśli się nie kupuje bo jest za droga - w

> domyśle wygląda inaczej niż Fiat, a pod blachą ten sam szmelc tylko za większą kasę - to nad

> czym zachwyt?

> Alfa miażdży Stilo fotelami i kierownicą. Do tego wielowahacz i nie ma wątpliwości, ze 147 wygrywa.

> I nie ma półśrodków. Jeśli koszty bolą czy potencjalne awarie to Corollo-Golfa, a nie fabbrica

> incredibile automobili torino.

Antyfiatowski dzichad jak zwykle nie prożnuje hehe.gif Kolega o checi kupna VolksturmWagena nie wspominał- widocznie niezbyt mu pasuje. Po prostu podoba mu sie Alfa, ale sie boi - bo mity o jej awaryjnosci szerzą się bardziej niz mity o awaryjnosci fiatow i niezawodnosci VW sick.gifhehe.gif

Napisano

> mity o jej awaryjnosci

Mój kolega wymieniał w AR147(JTD) skrzynie biegów ...dwa razy zlosnik.gif

Nie znam nikogo innego kto w >10 letnim samochodzie wymieniał by skrzynie biegów zlosnik.gif

Znajomy miał 166 3.0 -piękne auto, wydał kupę kasy żeby trafić ładny egzemplarz.

Sprzedał bodajże po 3 m-cach i ...kupił inną żeby sprawdzić czy wcześniej trafił na felerny model.

Sprzedał po miesiącu zlosnik.gif

Chciałem kiedyś kupić GTV 3.0. Rozmawiałem z kilkoma właścicielami.

Ani jeden z nich nie powiedział, że jest to dobry pomysł zlosnik.gif

Oczywiście w/w przypadki to złośliwe zrządzenie losu i psują się wszystkie samochody...

ale osobiście, nie z internetowych opowieści, znam tylko w/w 'mity' zlosnik.gif

Jedyną dobrą rzecz jaką słyszałem, to stwierdzenie, że prawdziwe Alfy są powyżej 2.0l i dopiero/tylko wtedy są względnie nieawaryjne. Wszystko niżej to gniotowate fiatowskie silniczki. Stwierdzenie padło od sprzedawcy więc można je potraktować z przymrużeniem oka wink.gif

Napisano

> Mój kolega wymieniał w AR147(JTD) skrzynie biegów ...dwa razy

> Nie znam nikogo innego kto w >10 letnim samochodzie wymieniał by skrzynie biegów

Rozumiem, ze auta mial od nowosci i za pierwszym razem wymienil na nowa? zlosnik.gif

Napisano

> Rozumiem, ze auta mial od nowosci i za pierwszym razem wymienil na nowa?

za drugim zlosnik.gif

Napisano

od ponad miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem AR 147, również myślałem nad stilo tylko ze w fiacie mi się środek średnio podoba, decyzja padła na alfe, jakoś jestem za włoską motoryzacją i dlatego auta typu golf IV który jest w co drugim gospodarstwie na wsi niebyły brane pod uwagę. Nie chce tu teraz mówić ze golf to gówno itp, dlaczego? Bo nigdy golfa nie miałem, ale wydaje mi się autem opatrzonym i nudnym.

Jak narazie jestem zadowolony z zakupu, oby tak zostało przez długie km:)

a co do wyboru alfa czy stilo? Powiem tak, masz rodzine, dzieci itp? bierz stilo, jesteś młody bierz alfe wink.gif

P.S Alfa niby taka sobie, ale to auto faktycznie ma coś w sobie, coś co trudno nazwać...

Napisano

Ja miąłem dwie Alfy 146 i 156 złego słowa nie mogę powiedzieć, elastyczne silniki zero awarii.

Napisano

prawdziwe Alfy są powyżej 2.0l i

> dopiero/tylko wtedy są względnie nieawaryjne. Wszystko niżej to gniotowate fiatowskie

> silniczki. Stwierdzenie padło od sprzedawcy więc można je potraktować z przymrużeniem oka

nie nazwałbym fiatowskiego silnika JTD gniotem, bo jest to naprawdę udana konstrukcja.

Napisano

> Antyfiatowski dzichad jak zwykle nie prożnuje

biglaugh.gif Ja wyznaje "antypięćsetkostilowski", a Fiata bede bronil jak Czestochowy...no dobra...jak Tych...ów. grinser006.gif

> Kolega o checi kupna VolksturmWagena nie wspominał- widocznie niezbyt mu pasuje.

No tak, dobrze, ale psychika wypowiedzi "kubelwagenowa". zlosnik.gif

> Po prostu podoba mu sie Alfa, ale sie boi - bo mity o

> jej awaryjnosci szerzą się bardziej niz mity o awaryjnosci fiatow

Alfa Fiat jeden pies tylko ta pierwsza ma zęby i sierść. hehe.gif

Wlasnie to mi nie pasuje. W kategoriach toyotowych 147 nie bedzie gorsza, a w kategoriach volkswagenowskich bedzie lepsza od Stilo.

> i niezawodnosci VW

Niezawodnosc VW to chyba sie kojarzyla z perforacja nadwozia w latach 80-tych, a nie teraz. zlosnik.gif

Podsumowanie. Stilo jest jak gaz...w kazdym aspekcie gorszy...ale tanszy niz benzyna, ktora w dzisiejszej mataforze jest 147-ką. Dzichad antygazowy tez nie proznuje. zakrecony.gif

Dobra, ale teraz powaznie. Nie ma sily - nawet ekonomicznej - ktora po chwili przebywania za kierownica tych aut pchnie w kierunku Stilo. Ten fotel, ta kieronica...tego nie da sie lubic, tolerowac, przezyc. I niewazne czy Fiaty sie psuja i czy Alfy sa wieczne. Zawsze 147 bedzie lepsza od Stilo. Na drodze, na lace, na podnosniku, na plakacie, pod McDrive'm. I tylko jesli - jak w postach wyzej - Stilo jest nr 1 i sie w ogole nie patrzy na 147 to OK, prosze kupowac JTD '02. Ale jak jest wybor...to co zrobic? Skoczyc z mostu czy isc na randke? hmm.gif

Pozdro

Napisano

Tylko ta randka moze byc bez całowania. Wg mnie to inne samochody - łepek przysmazy lać 1,6 - litrowym te esem a wy tu o kupowaniu gumy z wypustkami... 147 istnieje tylko w GTA, w dizlu - tak jak w dowcipie. Pewien gentelmen, na pokładzie luksusowego liniowca zauważa piękną kobietę opalająca się na leżaku. Pociagajac z fajki i kryjąc się za kłębami dymu, pyta - czy pani również płynie tym statkiem?.... Niby tak, a jednak nie... Kto rano, po przebudzeniu, prócz potrzeby oddania moczu myśli o samochodzie nigdy nie kupi dizla. Sorry, ale musiałem. Niech nikt się nie gniewa. Pozdrowienia z Bierunia.

Napisano

> Zawsze 147 bedzie lepsza od Stilo.

Zwłaszcza podczas zderzenia (patrz testy euro ncap) grinser006.gif

Napisano

Kupuj alfe.... jest mulher.gif

Mam Stilo 5 drzwiowe oink.gif i Cromę hehe.gif

Napisano

> 147 istnieje tylko w GTA, w dizlu - tak jak w dowcipie.

> Kto rano, po przebudzeniu, prócz

> potrzeby oddania moczu myśli o samochodzie nigdy nie kupi dizla.

Wg. profilu masz 2 samochody których łączna pojemność jest mniejsza niż wspominana przez Ciebie GTA grinser006.gif

Równie dobre można napisać, że jedyny właściwy motor dla Stilo to 2.4 a dla Marea 2.0

Idąc dalej -prawdziwy fan motoryzacji nigdy nie kupiłby Fiat'a hehe.gif

Prawda jest jednak taka, że nie wszyscy traktują samochód jak przedłużenie penisa,

tym bardziej nie wszyscy wyśmiewają się z innych sztucznie sobie ową długość zawyżając

Jest masa samochodów które łączą przyjemność z jazdy z relatywnie ekonomicznym zapotrzebowaniem na paliwo/serwis.

Zresztą, jeżeli jesteśmy już przy dowcipach. Słyszałem kiedyś jeden, który będzie pasował do Twojego podejścia grinser006.gif

Biegnie sobie dziarsko Lew przez sawannę, rozgląda się po swoim królestwie, grzywa faluje na wietrze, futro lśni -ogólnie ful wypas. Nagle... ciach, wpada do wielkiej dziury. Głęboko, ciemno, ściany śliskie -nie ma opcji żeby się wydostać. W tym samym czasie przechodzi nieopodal słoń z jaguarem. Słysząc wołanie lwa, podchodzą do jamy -lew, co ty tam robisz- pyta słoń. -a wiesz, biegną sobie przez sawannę, ogólnie jest wypas, spoglądam na lewo i prawo, a tu nagle dół... no i wpadłem i nie mogę wyjść. Pomożenie? -jasne, tylko jak, odpowiada jaguar. Lew drapie się w głowę, myśli i wpada na genialny pomysł: -Słoń, pochyl się nad jamą, spuść trąbę, jaguar po niej zejdzie i poda mi łapę. Jak postanowili, tak uczynili. Lew wyszedł, podziękował i poleciał dalej prężyć się w słońcu. Następnego dnia sytuacja się powtarza: Lew, przechadzka, słońce, dziura.. ciach - lew znowu w dole. Ten sam jaguar i słoń przechodzą widząc lwa powtarzają akcję ratunkową, lew odchodzi wolny. Trzeciego dnia -pech chciał, że ten sam lew, ta sama dziura, znowu pierdoła wpada. Niestety tym razem słoń idzie sam -lew, kurde, jak Ty to robisz- śmieje się słoń. Lew wzdryga ramionami: no wiesz, słońce, gazele, ciepły piasek... zapatrzyłem się, no i wpadłem. Pomożesz? -Lew, tylko dzisiaj jestem sam, nie ma jaguara, jak my to zrobimy? Lew drapie się w grzywę, myśli... nagle wpada na plan: słoń, stań okrakiem nad tą dziurą, pomyśl o słonicy. Jak Ci stanie to się wciągnę na górę. Słoń niewiele myśląc staje nad dołem, myśli o rzeczach przyjemnych... lew zgodnie z planem łapie się za fujarę i wychodzi wolny na górę.

I teraz: wiesz jaki jest morał z tej historii? -że jak się ma dużą pałę to Jaguar jest niepotrzebny.

Historia usłyszana od gościa który jeździ Jaguarem hehe.gif

Napisano

> Zwłaszcza podczas zderzenia (patrz testy euro ncap)

Wyjatek potwierdzajacy regule i prawde. Ale nie mozna laczyc myslenia o Stilo/147 i o testach zderzeniowych. To tak jakby wrocic po pracy do domu i mowic zonie: Wiesz, mam klopoty w robocie, przez 2 m-ce musimy bardzo zacisnac pasa, ale popatrz co kupilem, ponoc bardzo dobre Chateau Petrus rocznik 1980, a tu masz jeszcze iPhone'a za zlotowke...podnioslem ci abonament to dali. spineyes.gif

Napisano
hehe.gifok.gif
Napisano

Dobre hehe.gifok.gif

Czytałem to koledze, który chce kupić Rovera 75 .... hehe.gif

Napisano

> Witam.

> Powoli przymierzam się do zmiany autka i wyszło mi, że dobrym rozwiązaniem byłoby Stilo 1.9jtd z

> około 2002r.

> Jest tylko jedno "ale" ... za podobne pieniądze można kupić Alfę 147

Też jakiś czas temu miałem podobny dylemat, do alfy części są droższe (porównywałem części zawieszenia) i trzeba je częściej zmieniać. Stilo natomiast to standardowe i tanie rozwiązania. Silniki praktycznie takie same trwałe pod warunkiem, ze nie są zakatowane i ktoś je należycie serwisował. Zaryzykuje nawet, że to najlepsze diesle jakimi jeździłem. Ciche, dynamiczne, ekonomiczne i części tańsze niż do innych konstrukcji na podobnym poziomie zaawansowania. Poza tym awaryjność CR w silnikach JTD jest o wiele mniejsza niż innych konstrukcjach.

Napisano

> bez obrazy, ale Stilo to tapczan w porownaniu AR 147. Co więcej - kto kupuje oryginalne części z

> logo do 8letniego auta?

akurat zawieche w alfach trzeba robic tylko na trw, zdecydowanie dłuzej posłuzy.. o zamiennikach mozna zapomnieć, chyba ze ktoś kupił diesla do kościoła.

róznice w cenach juz nie są takie duze i na allegro mozna spokojnie trw w przystępnych cenach znaleźć..

Napisano
  • Autor

> Zawieszenie przód AR147(porównuję tylko lewą stronę, zakładam że prawa kosztuje analogicznie)

A ile średnio tyś. km wytrzymuje to zawieszenie?

Napisano
  • Autor

> Natomiat warto wziąć pod uwagę, że jako nowe, alfy z podobnym poziomem wyposażenia i silnikiem

> kosztowały ok.30% wiecej niż Stilo. Dziś tej różnicy nie ma, ale jest zasadnicza różnica w

> podaży oby modeli. Do tego jeśli odsiejemy to odbudowane z "przystanków" to wyjdzie, że na

> jedną 147 JTD przypada 5 Stilo. Sam wiesz co będzie prościej odszukać. Tym bardziej, że

> używana 147 JTD w dobrym stanie jest naprawdę poszukiwanym samochodem (w stosunku do podaży

> oczywiście).

Stilo jest oczywiście więcej na rynku ale z tego co zauważyłem (na mobile.de, wiem tam też kręcą przebiegi ale i tak są bardziej realne niż w krajowych ogłoszeniach) AR mają mniejsze przebiegi więc może jest szansa znalezienia takiej, która nie było wołem roboczym.

Napisano

> Dobra, ale teraz powaznie. Nie ma sily - nawet ekonomicznej - ktora po chwili przebywania za

> kierownica tych aut pchnie w kierunku Stilo. Ten fotel, ta kieronica...tego nie da sie lubic,

> tolerowac, przezyc. I niewazne czy Fiaty sie psuja i czy Alfy sa wieczne. Zawsze 147 bedzie

> lepsza od Stilo. Na drodze, na lace, na podnosniku, na plakacie, pod McDrive'm. I tylko jesli

> - jak w postach wyzej - Stilo jest nr 1 i sie w ogole nie patrzy na 147 to OK, prosze kupowac

> JTD '02.

Celniejszego porównania tych dwóch wozideł nie słyszałem nigdy ok.gif

Wybór i zakup alfy jest zawsze podyktowany przewagą doznań estetycznych nad praktycznymi. Poszukujący pomocy w wyborze powinien ten i poprzedni Twój post przeczytać i przyswoić literka po literce smile.gif

Choroba znana cuoresportivo jest uleczalna tylko wtedy gdy nas na nią nie stać (jeszcze/już). Bo jakież znaczenie może mieć czy wahacz Stilo jest 1,5 raza tańszy niż ten w 147, jeśli jazda tą pierwszą zawsze wywołuje banana, a drugim wciąż będziemy omijać dziury.

Napisano

Jako czepiający się wszelakich szczególików, powiem że Alfa u mnie

by odpadła, bo tablica rejestracyjna nie jest centrycznie. Wiem że

to herezja, ale mnie się to nie podoba grinser006.gif

Napisano

> Jako czepiający się wszelakich szczególików, powiem że Alfa u mnie

> by odpadła, bo tablica rejestracyjna nie jest centrycznie. Wiem że

> to herezja, ale mnie się to nie podoba

Mnie tez się nie podoba, ale jak jest w golfie, hondzie itp.... jak jest seryjnie to nie ma wsi, i ujdzie ...to samo światła w lexusie is200

Ps.

Jakbyś przerobił na środek zderzaka to by dopiero była polewa 893goodvibes.gif

Napisano

> pierwszą zawsze wywołuje banana, a drugim wciąż będziemy omijać dziury.

Nie rozumiem.... mam Stilo i wiem, że zawieszenie jest w nim super "kanapowe" - komfortowe i to Stilo dziur sie nie boi a moje nerki są ciągle na miejscu hehe.gif

Silniki te same JTD/MJTD wiec Stilo na wirusie i Alfa takiego samego banana dostarczy wink.gif

Napisano

> Stilo i wiem, że zawieszenie jest w nim super "kanapowe" - komfortowe

Wydaje sie komfortowe bo ta kanapa jest za ciezka i Stilo seryjnie realizuje pomysl na skakanie na dziurach tj. wrzuc do bagaznika worek ziemniakow i bedzie plynal.

> i to Stilo dziur sie nie boi

Stilo sie nie boi, to kieszen wlasciciela ma sie bac.

> a moje nerki są ciągle na miejscu

I pluco sie nie oberwalo... wink.gifok.gif

Takze komfort...niby tak, ale nie podskoczy do PSA. Prowadzeniem nie podskoczy do wielowahacza. Czyli Stilo to taki Golf IV - nijaki. No i trwalosc zawiasu prawie jak w Golfie.

> Silniki te same JTD/MJTD wiec Stilo na wirusie i Alfa takiego samego banana dostarczy

JTD to najlepsza rzecz w Stilonie. Bo jedyna, udana wiec powoduje banana.

A wiecie drodzy Kacikowicze, ze Stilo piszczy przy zawijce na recznym? Nie, nie oponami... hahaha.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> Nie rozumiem.... mam Stilo i wiem, że zawieszenie jest w nim super "kanapowe" - komfortowe i to

> Stilo dziur sie nie boi a moje nerki są ciągle na miejscu

Oczywiście, zawias Stilo jest komfortem zbliżony do samochodów francuskich. Ale mnie chodziło o to, że Stilo wybiera się z rozsądku - "koszty", a w związku z tym jazda o kropelce, omijanie studzienek kanalizacyjnych, dziur (bo w myślach już się pojawia rachunek za naprawę itp). Pewnie, że takie generalizowanie dotknie wielu userów wersji 2.4 noPb, czy zawirusowanych JTDm ale...

...do 147 wchodzisz i...wypatrujesz kolejnych zakrętów, z każdym kolejnym kilometrem doceniasz doskonale leżącą w dłoniach kierownicę, intuicyjny i komunikatywny układ kierownicy. Koszty schodzą na plan dalszy.

Dlatego IMHO mając do wyboru Stilo JTD vs 147 mamy do wyboru dwie różne drogi. Mój ojciec od 7 lat użytkuje Stilo (3d JTD 115) chwaląc go bardzo przy każdej okazji i doprowadzając mnie często do wrzenia informacjami o spalaniu poniżej 5 litrów (przy okazji wyobrażam się ilu innych użytkowników drogi doprowadził do szału dojeżdżając do skrzyżowania w tempie dorożki). Kilka razy, gdy mniej zależało mi na odczuciach a na kosztach i komforcie wypożyczałem Stilo w dłuższych podróżach. Złego słowa nie powiem. Ale warunek j.w.

To jednak nie było to samo co użytkowana w tym samym czasie, w podobnym i wikeku i wyposażeniu 147.

Oba samochody po prostu różnią się _temperamentem_ i tego wymagają od swoich użytkowników - 147 wybieram sercem, Stilo rozumem.

> Silniki te same JTD/MJTD wiec Stilo na wirusie i Alfa takiego samego banana dostarczy

Jeśli chodzi o silnik - tak (JTD 115cv wygrywało na prostej w próbie elastyczności z 2.0 TS 150cv o lata świetlne). Jeśli chodzi o resztę - nie.

Napisano

> Jako czepiający się wszelakich szczególików, powiem że Alfa u mnie

> by odpadła, bo tablica rejestracyjna nie jest centrycznie. Wiem że

> to herezja, ale mnie się to nie podoba

Stilo 3d na ładnych obręczach jest IMO podobnie ładne (a kto wie czy nie ładniejsze) jak 147.

A ta tablica... No cóż, wielka szkoda że polskie przepisy nie zezwalają na stosowanie z przodu mniejszych tablic, jak ma to miejsce choćby we Wloszech. Estetyka wiele na tym traci.

Napisano

> Stilo jest oczywiście więcej na rynku ale z tego co zauważyłem (na mobile.de, wiem tam też kręcą

> przebiegi ale i tak są bardziej realne niż w krajowych ogłoszeniach) AR mają mniejsze

> przebiegi więc może jest szansa znalezienia takiej, która nie było wołem roboczym.

Bo częściej stoją w serwisie palacz.gif

Zam tylko z drugiej ręki historie poszukiwań 147 JTD w znośnym stanie - zdecydowanie trudne zadanie. Z silnikiem 1.6 TS jest zdecydowanie większy wybór ciekawych, ba, nawet krajowych modeli ze względnie małym przebiegiem i regularnie serwisowanych. Rozglądałem się po Górnym Śląsku jakieś 3 miesiące temu.

Napisano

> A wiecie drodzy Kacikowicze, ze Stilo piszczy przy zawijce na recznym? Nie, nie oponami...

Przede wszystkim: Stilo (przynajmniej tym które miałem) nie da się wejść bokiem w zakręt

Tzn pewnie się da -jak wszystkim; ale przeciętny kierowca -nawet zaciągając ręczny na śniegu i skręcając kierownicę- po prostu zobaczy kilka mrugających ikonek i pojedzie w wybranym kierunku.

jeździłeś w ogóle Stilo 3d i 147 hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Takze komfort...niby tak, ale nie podskoczy do PSA. Prowadzeniem nie podskoczy do wielowahacza.

> Czyli Stilo to taki Golf IV - nijaki. No i trwalosc zawiasu prawie jak w Golfie.

> JTD to najlepsza rzecz w Stilonie. Bo jedyna, udana wiec powoduje banana.

To prawda, ze zawieszenie w Stilo nie dorównuje fokusowi... ale to taka " kanapa" hehe.gif

> A wiecie drodzy Kacikowicze, ze Stilo piszczy przy zawijce na recznym? Nie, nie oponami...

Jak ma ESP to piszczy zlosnik.gif

Napisano

> ale przeciętny kierowca -nawet zaciągając ręczny na śniegu i

> skręcając kierownicę- po prostu zobaczy kilka mrugających ikonek i pojedzie w wybranym

> kierunku.

Hmm...nie mam zastrzezen do wykonania zawrotu (mokry asfalt, hamulec awaryjny) tylko te dzwieki, o ktorych piszesz. spineyes.gif Da sie, ale najwyrazniej Stilo tego nie lubi.

> jeździłeś w ogóle Stilo 3d i 147

Kilka tysiecy km zrobilem JTD 80 3d w niebieskim - schodzacym od szmaty - kolorze. Alfa nie jezdzilem. Kilka rzeczy tez naprawialem w Stilo. M.in. mechanizm wycieraczek. Bylem zaszokowany, ale w aucie, ktore mialo wtedy moze 3-4 lata i niecale 100 kkm wyrobienie elementow metalowych mechanizmu przypominalo mi garazowe historie PRLu. Skrajnie nieudany model bo na zimno jak przeswietle to auto od przodu do tylu to mam same problemy. Od przodu:

Brak dostepu do zarowek, wycieraczki niesprawne mechanicznie i software'owo, kierownica urywajaca guziki w mankietach, fotel z regulacja wysokosci samego siedziska (polonezowski komfort), centralny zamek z podzialem na drzwi i bagaznik wymagajacy trzymania guzika, zeby otworzyc kufer. I zeby wszystko okryc kolderka - fatalna jakosc powloki lakierniczej. I to nie sa jakies szczegoly typu podsterownosc wynikajaca z masy i inne pitu pitu. To rzeczy, ktorych kierowca codziennie dotyka, a to irytuje bardziej niz dziura w ktora codziennie wjezdzamy.

A na przeciwnym biegunie JTD...i komp. pokladowy pokazujacy 4,4 l/100 km. Zapomnialem powiedziec o pracy skrzyni biegow. Proba szybkiej zmiany konczy sie jak nawlekanie nitki na igle na czas.

Ktos wyzej napisal, ze Stilo kupuje sie rozumem. Bardzo przepraszam, ale wredna babe trzeba naprawde kochac, zeby z nia byc. A Stilo to wredna baba...tylko niewiele je i nie wydaje kasy na ciuchy...bo akurat urode ma wyjsciowa (nie dot. 5d).

Chetnie bym zalozyl nowy watek - ale moze nie zaloze zlosnik.gif - z propozycjami na "najgorszy samochod popularny po 2000 roku". Dla mnie to wlasnie Fiat Stilo.

Pozdrawiam!

Napisano

> To prawda, ze zawieszenie w Stilo nie dorównuje fokusowi... ale to taka " kanapa"

Stilo jest zdecydowanie za nisko zawieszone, zeby mozna o nim mowic "kanapa". Niskie auta maja sie prowadzic jak deska sedesowa, nie jak kanapa.

> Jak ma ESP to piszczy

"Moj" nie mial ESP i piszczal...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.