Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Postój samochodu z włączonym silnikiem

Featured Replies

Napisano

Ile taki postój może trwać bez żadnych konsekwencji ?

Jeśli tak jak w tytule stoi np. 2 godziny to jakie ew. przepisy łamie ?

Napisano

> Ile taki postój może trwać bez żadnych konsekwencji ?

> Jeśli tak jak w tytule stoi np. 2 godziny to jakie ew. przepisy łamie ?

to zależy czy z kierowcą czy bez...

Napisano

> Ile taki postój może trwać bez żadnych konsekwencji ?

> Jeśli tak jak w tytule stoi np. 2 godziny to jakie ew. przepisy łamie ?

może stać 1 minutę 270751858-jezyk.gif

zostałem za to zbesztany kiedyś przez policjanta, stałem na parkingu zimą, przy -15 stopniach i czekałem na żonę wink.gif

teraz nie mogę znaleźć na to przepisu, ale pamiętam że po spotkaniu z tym policjantem znalazłem taki przepis...

Napisano
  • Autor

> to zależy czy z kierowcą czy bez...

Ze śpiącym kierowcą w środku...

Napisano
  • Autor

> może stać 1 minutę

> zostałem za to zbesztany kiedyś przez policjanta, stałem na parkingu zimą, przy -15 stopniach i

> czekałem na żonę

> teraz nie mogę znaleźć na to przepisu, ale pamiętam że po spotkaniu z tym policjantem znalazłem

> taki przepis...

"Warunki używania pojazdów w ruchu drogowym"

Art. 60. 1. Zabrania się:

...

2. Zabrania się kierującemu:

/.../używania pojazdu w sposób powodujący uciążliwości związane z nadmierną emisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem;

pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze;

/.../

Tylko to ?

Napisano

> Ze śpiącym kierowcą w środku...

My czasem spimy w aucie i silnik sie wlaczony przez 6-8 godzin bez przerwy smile.gif

Nigdy nikt sie nie przyczepil wink.gif

Napisano
  • Autor

> My czasem spimy w aucie i silnik sie wlaczony przez 6-8 godzin bez przerwy

> Nigdy nikt sie nie przyczepil

"My" tzn. ?

I gdzie parkujecie ten samochód ?

Napisano

> "My" tzn. ?

No niech bedzie "ja" smile.gif

> I gdzie parkujecie ten samochód ?

Generalnie zwykle przy drogach na publicznych parkingach, tak bylo zimą jak gdzies jechalem i musialem oczekiwac pare godzin do rana, to silnik zostawialem wlaczony i spac w ciepełku wink.gif

Choc wiem ze nie jest to zgodne z prawem, ale jak pisalem - nikt sie nie przyczepil ,a wiele razy tak robilem.

Napisano

> to zależy czy z kierowcą czy bez...

To ile może pyrkać z kierowcą a ile bez kierowcy? zlosnik.gif

Napisano

U mnie na Pradze w zimę właśnie jeżeli samochody były odpalone a właściciel odśnieżał czy się grzał w środku, patrol zawsze Policji podchodził i zwykle upominał że tak nie wolno, że łamie przepisy. Jeżeli się nie myle to 5 min może być włączony silnik.

Napisano

> U mnie na Pradze w zimę właśnie jeżeli samochody były odpalone a właściciel odśnieżał czy się grzał

> w środku, patrol zawsze Policji podchodził i zwykle upominał że tak nie wolno, że łamie

> przepisy. Jeżeli się nie myle to 5 min może być włączony silnik.

niech sie cmokną

w zime odpalam auto i zaczynam odśnieżać, wiadomo że musi silnik złapać temperatury - jeśli rzeczywiście polucjanci pilnują takich przepisów to jestem załamany icon_eek.gif

równie dobrze mogli by gonić rumunów z skrzyżowań albo nie mowy roznoszące długopisy

uf zbulwersowałem się tym postem... grzeje silnik i już smile.gif

Napisano

> To ile może pyrkać z kierowcą a ile bez kierowcy?

No przeciez juz napisali wyzej, ze w zabudowanym wogole nie moze podczas postoju auta. A postoj to jest powyzej 1 minuty.

Natomiast zapewne poza zabudowanym moze w nieskonczonosc.

Fakt czy kierowca jest w srodku czy nie raczej nie ma znaczenia.

Napisano

> w zime odpalam auto i zaczynam odśnieżać, wiadomo że musi silnik złapać temperatury

No właśnie za bardzo nie wiadomo... Po co?

Napisano

> No właśnie za bardzo nie wiadomo... Po co?

Żeby było ciepło w aucie jak się wsiądzie ok.gif

Napisano

> Żeby było ciepło w aucie jak się wsiądzie

Ale to nie jest żadne "musi"... Odpalasz, jedziesz, złapanie temperatury przez silnik na postoju to żaden wymóg smile.gif

Napisano

> Ale to nie jest żadne "musi"... Odpalasz, jedziesz, złapanie temperatury przez silnik na postoju to

> żaden wymóg

No tak, ale to jedyny efekt pyrkania podczas odśnieżania.

Dodatkowo przy dużym mrozie letni nawiew na szybę zapobiega zamarzaniu w niej od środka, jak po odśnieżaniu wsiadamy zgrzani i zaczynamy chuchać na szybę hehe.gif

Napisano

> No przeciez juz napisali wyzej, ze w zabudowanym wogole nie moze podczas postoju auta. A postoj to

> jest powyzej 1 minuty.

> Natomiast zapewne poza zabudowanym moze w nieskonczonosc.

> Fakt czy kierowca jest w srodku czy nie raczej nie ma znaczenia.

Ja to wiem...Ale widać dla niektórych to jest rożnica hehe.gif

Napisano

> w zime odpalam auto i zaczynam odśnieżać

Odwrotnie to może być różnie przeciaż...Odśnieżysz, a auto nie odpala...I kupa roboty niepotrzebnej zrobione. A jak odpali to mozna spokojnie odśnieżyć zlosnik.gif

Napisano

> Tylko to ?

znajdz przepis, ktory definiuje co to jest postoj i bedziesz juz wszystko wiedzial zlosnik.gif

Napisano

> w zime odpalam auto i zaczynam odśnieżać, wiadomo że musi silnik złapać temperatury

Czyli sam sobie niszczysz silnik. W zimie po odpaleniu czekac najwyzej 15-20 sekund i jazda. Oczywiscie delikatna - silnik najszybciej dojdzie do temperatury pracy pracujac pod obciazeniem.

Napisano

> Dlaczego?

olej gęsty + niskie obroty = słabe smarowanie zlosnik.gif

Napisano

> Dlaczego?

Bo stojac i pracujac tylko na wolnych przez dluzszy czas po odpaleniu w zimie silnik nagrzewa sie BARDZO powoli. Zanim olej osiagnie jako taka temperature to sie naczekasz. Zuzycie wszystkich ruchomych elementow wzrasta przez to znaczaco.

Napisano

> Bo stojac i pracujac tylko na wolnych przez dluzszy czas po odpaleniu w zimie silnik nagrzewa sie

> BARDZO powoli. Zanim olej osiagnie jako taka temperature to sie naczekasz. Zuzycie wszystkich

> ruchomych elementow wzrasta przez to znaczaco.

Zwłaszcza jeśli się leje wynalazki z Lidla. Ale ja się nie znam.

Napisano

> Zwłaszcza jeśli się leje wynalazki z Lidla. Ale ja się nie znam.

Nie wiem zbytnio o jakich wynalazkach mowisz, ale skoro z Lidla to sprawa chyba jasna cool.gif

Napisano

> Zwłaszcza jeśli się leje wynalazki z Lidla. Ale ja się nie znam.

A lałeś skoro tak piszesz czy pieprzysz bo się nie znasz?

Napisano

> Dlaczego?

Bo się dłużej nagrzewa czyli dłużej pracuje w niesprzyjających warunkach.

Napisano

> A lałeś skoro tak piszesz czy pieprzysz bo się nie znasz?

olej z lidla nie jest wcale taki zły mój traktorek jeździ na tym oleju i jest zadowolony.

Napisano

> olej z lidla nie jest wcale taki zły mój traktorek jeździ na tym oleju i jest zadowolony.

Mój traktorek też jest zadowolony.

Napisano

> Mój traktorek też jest zadowolony.

Patre czym ty jeździsz w końcu? Tak z ciekawosci pytam... Nic w stopce nie wpisałeś... niewiem.gifswiety.gif

Napisano

> Bo stojac i pracujac tylko na wolnych przez dluzszy czas po odpaleniu w zimie silnik nagrzewa sie

> BARDZO powoli. Zanim olej osiagnie jako taka temperature to sie naczekasz. Zuzycie wszystkich

Kumpel zostawil nieadawno samochod z pracujacym silnikiem na c.a. 8 godzin. Jak na razie zgubnych skutkow nie widac. W przyszlosci nalezy sie czegos spodziewac?

Napisano

> Kumpel zostawil nieadawno samochod z pracujacym silnikiem na c.a. 8 godzin. Jak na razie zgubnych

> skutkow nie widac. W przyszlosci nalezy sie czegos spodziewac?

To nie jest tak, ze raz i lipa. Poza tym odpalanie w lecie to cos zupelnie innego - plyn chlodniczy i olej maja temperature otoczenia, czyli ostatnio pewnie cos w okolicy 30st, a nie np. -20, szybko dochodza do temperatury roboczej. Dlatego nie sadze zeby cokolwiek sie temu autu stalo.

Natomiast w zimie dzien w dzien odpalanie zimnego i czekanie po kilka(nascie) minut az sie rozgrzeje to moim zdaniem zabijanie silnika. Moze nie natychmiastowe ale na pewno zabijanie.

Napisano

> może stać 1 minutę

> zostałem za to zbesztany kiedyś przez policjanta, stałem na parkingu zimą, przy -15 stopniach i

> czekałem na żonę

> teraz nie mogę znaleźć na to przepisu, ale pamiętam że po spotkaniu z tym policjantem znalazłem

> taki przepis...

przepis niezyciowy - a co mają zrobić właściciele turbodiesli, skoro instrukcja samochodu zaleca kilkuminutowy postój z właczonym silnikiem po intensywnym uzywaniu turbiny ?

A zimą jak szyby są oblodzone i za cholerę nie mozna ich oczyscić, aby było przez nie dobrze widać ? Np. ostatniej zimy były takie przypadki że można było lać odmrażacz i skrobać, a lód trzymał

Napisano

> A lałeś skoro tak piszesz czy pieprzysz bo się nie znasz?

Ponieważ Ty wiesz zawsze lepiej i dla Ciebie absolutnie NIKT się nie zna więc sorry ale daruje sobie jakąkolwiek dyskusję. I naucz się trochę kultury.

Napisano

> przepis niezyciowy - a co mają zrobić właściciele turbodiesli, skoro instrukcja samochodu zaleca

> kilkuminutowy postój z właczonym silnikiem po intensywnym uzywaniu turbiny ?

Z tym nie ma problemu można sobie spokojniej podjechać do punktu postoju i minuta w zupełności wystarczy.

> A zimą jak szyby są oblodzone i za cholerę nie mozna ich oczyscić, aby było przez nie dobrze widać

> ? Np. ostatniej zimy były takie przypadki że można było lać odmrażacz i skrobać, a lód trzymał

Nie mówimy o skrajnościach, przy odśnieżaniu auta silnik nie musi chodzić.

Napisano

> Ponieważ Ty wiesz zawsze lepiej i dla Ciebie absolutnie NIKT się nie zna więc sorry ale daruje

> sobie jakąkolwiek dyskusję. I naucz się trochę kultury.

Używam tego oleju od kilku lat. Dlatego zapytałem czy dzielisz się swoim doświadczeniem czy piszesz to jako głupiomądry. Dlatego co do Twojej racji to absolutnie się z nią zgadzam - nie używałeś to daruj sobie jakąkolwiek dyskusję i zdobądź doświadczenie.

Napisano

Rodzi się pytanie, czy jazda również przy zimnym oleum - co prawda krótsza, ale ze zdecydowanie większym obciążeniem - nie jest bardziej szkodliwa dla silnika. hmm.gif

Napisano

> Patre czym ty jeździsz w końcu? Tak z ciekawosci pytam... Nic w stopce nie wpisałeś...

hsx jest nadal aktualny skromny.gif

Napisano

> Używam tego oleju od kilku lat. Dlatego zapytałem czy dzielisz się swoim doświadczeniem czy piszesz

> to jako głupiomądry. Dlatego co do Twojej racji to absolutnie się z nią zgadzam - nie używałeś

> to daruj sobie jakąkolwiek dyskusję i zdobądź doświadczenie.

To napisz jeszcze w jakich silnikach.

Napisano

> Rodzi się pytanie, czy jazda również przy zimnym oleum - co prawda krótsza, ale ze zdecydowanie

> większym obciążeniem - nie jest bardziej szkodliwa dla silnika.

Nie jest.

Napisano

> To nie jest tak, ze raz i lipa. Poza tym odpalanie w lecie to cos zupelnie innego - plyn chlodniczy

> i olej maja temperature otoczenia, czyli ostatnio pewnie cos w okolicy 30st, a nie np. -20,

> szybko dochodza do temperatury roboczej. Dlatego nie sadze zeby cokolwiek sie temu autu stalo.

> Natomiast w zimie dzien w dzien odpalanie zimnego i czekanie po kilka(nascie) minut az sie

> rozgrzeje to moim zdaniem zabijanie silnika. Moze nie natychmiastowe ale na pewno zabijanie.

Przez 14 lat w różnych samochodach przeważnie tak robiłem, że w zimę odpalałem auto, odśnieżałem i dopiero odjeżdżałem. Nie zabiłem żadnego silnika.

To może jakieś dowody na Twoją teorię ? Bo się z praktyką mija zlosnik.gif

Napisano

> Przez 14 lat w różnych samochodach przeważnie tak robiłem, że w zimę odpalałem auto, odśnieżałem i

> dopiero odjeżdżałem. Nie zabiłem żadnego silnika.

> To może jakieś dowody na Twoją teorię ? Bo się z praktyką mija

W większe mrozy najczęściej odpalam i dopiero odśnieżam.

Ciężko byłoby najpier odśnieżyć, a potem ruszyć - widoczność przez szybę znikoma.

Napisano

> To nie jest tak, ze raz i lipa. Poza tym odpalanie w lecie to cos zupelnie innego - plyn chlodniczy

> i olej maja temperature otoczenia, czyli ostatnio pewnie cos w okolicy 30st, a nie np. -20,

> szybko dochodza do temperatury roboczej. Dlatego nie sadze zeby cokolwiek sie temu autu stalo.

> Natomiast w zimie dzien w dzien odpalanie zimnego i czekanie po kilka(nascie) minut az sie

> rozgrzeje to moim zdaniem zabijanie silnika. Moze nie natychmiastowe ale na pewno zabijanie.

a ja się nie zgodzę 033102bebe_1_prv.gif

pałowanie zimnego silnika to IMO dużo gorsze wyjście niż sam sobie spokojnie popracuje na ssaniu.

Napisano

> a ja się nie zgodzę

> pałowanie zimnego silnika to IMO dużo gorsze wyjście niż sam sobie spokojnie popracuje na ssaniu.

Czy ktos cos mowil o palowaniu??

Napisano

ja nigdy zimnego (w zimie) nie odpalam. przeczytajcie sobie jakies gazety motoryzacyjne to tez zauwazycie ze tam odradzają taka praktykę. a szyby da sie wyczyścic dobrze tylko trzeba troche czasu poswiecic temu. wogole to ja sam nie rozumie po co ludzie zapalaja samochod i go odsniezaja...

juz nie mowie o tym ze bez kierowcy w srodku silnik nie może być wlaczony. jest zakaz.

Napisano

> ja nigdy zimnego (w zimie) nie odpalam. przeczytajcie sobie jakies gazety motoryzacyjne to tez

> zauwazycie ze tam odradzają taka praktykę. a szyby da sie wyczyścic dobrze tylko trzeba troche

> czasu poswiecic temu. wogole to ja sam nie rozumie po co ludzie zapalaja samochod i go

> odsniezaja...

Po to włączam wcześniej, by jadąc, silnik był ciut ciepły i nie parowały szyby od wewnątrz.

Zresztą w instrukcji do mojego auta piszą, aby w mróz krótko rozgrzać silnik na postoju.

Napisano

> Po to włączam wcześniej, by jadąc, silnik był ciut ciepły i nie parowały szyby od wewnątrz.

> Zresztą w instrukcji do mojego auta piszą, aby w mróz krótko rozgrzać silnik na postoju.

Ale krotko oznacza do minuty-dwoch. A nie jak widac niektorzy odpalaja a potem cala procedura odsniezania, tarcia szyb i wszystko trwa 10-15min.

Napisano

> Ale krotko oznacza do minuty-dwoch. A nie jak widac niektorzy odpalaja a potem cala procedura

> odsniezania, tarcia szyb i wszystko trwa 10-15min.

no wlasnie o to mi chodzi smile.gif ze do minuty najwyzej... a u mnie np w moim nissanku 17 letnim pisze by jechac od razu cool.gif wiec jak to jest grinser006.gif ja tez wyznaje zasade by jechac od razu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.