Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens założenia 17' kół do samochodu o mocy 75 KM

Featured Replies

Napisano

Witam, jest sens zakładać takie koła w takim słabym samochodzie? Teraz jeżdze na 15' ale nie powiem bo takie 17 calowe koła wyglądają pięknie. Pytanie tylko czy drastycznie wzrośnie zużycie paliwa i spadnie przyśpieszenie. Dodam że 17 ' są wkładane do tego auta standardowo ale do silnika 90KM.

Napisano

jeszcze duzo zalezy od tego jak szeroki kapec chcesz na to zalozyc

Napisano

taki sam jak zakłądanie "głosnych" wydechów, stożków itp. poza wizualnymi efektami nic wiecej

Napisano

> taki sam jak zakłądanie "głosnych" wydechów, stożków itp. poza wizualnymi efektami nic wiecej

nie do końca nono.gif

zależy jaka szerokość opony palacz.gif

Napisano

i tak nie jedzie wiec niech chociaz wyglada zlosnik.gif

a na serio, jesli Ci sie podoba to zakladaj ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pytanie tylko czy drastycznie wzrośnie zużycie paliwa i spadnie przyśpieszenie.

jeśli nie zmienisz szerokości opony, to niewiele się zmieni

Napisano

> jeśli nie zmienisz szerokości opony, to niewiele się zmieni

wiele nie wiele, ale komfort spadnie

Napisano

> nie do końca

> zależy jaka szerokość opony

pewnie szersza=wyzsze spalanie, słabsze auto, wieksze łapanie dziur i kolein=TUNING ok.gif

Napisano

> pewnie szersza=wyzsze spalanie, słabsze auto, wieksze łapanie dziur i kolein=TUNING

lepsze hamowanie i lepsza przyczepność na zakrętach

Napisano
  • Autor

> a jaki rozmiar dokładnie ma opona 17 ?

Opony byłyby standardowe przy tym rozmiarze felgi - czyli tyle ile zaleca producent - 205/45/17, 6,5JJ.

Napisano

> Witam, jest sens zakładać takie koła w takim słabym samochodzie? Teraz jeżdze na 15' ale nie powiem

> bo takie 17 calowe koła wyglądają pięknie. Pytanie tylko czy drastycznie wzrośnie zużycie

> paliwa i spadnie przyśpieszenie. Dodam że 17 ' są wkładane do tego auta standardowo ale do

> silnika 90KM.

Trzeba sobie SAMEMU odpowiedziec na pytanie co jest wazniejsze.

Albo dynamika albo stabilnosc jazdy i lepsza kontrola.

Napisano

> Opony byłyby standardowe przy tym rozmiarze felgi - czyli tyle ile zaleca producent - 205/45/17,

> 6,5JJ.

205 to nie dramat, i tak nie jedzie.

Napisano

> lepsze hamowanie i lepsza przyczepność na zakrętach

niom.

tak samo jak zakładanie do cc700 niskiego zawieszenia, przelotowego wydechu i twierdzenie jak to poprawiło sie bezpieczenstwo w aucie ok.gif

Napisano

> wiele nie wiele, ale komfort spadnie

o komfort nie pytał, bo to chyba oczywiste: "> Pytanie tylko czy drastycznie wzrośnie zużycie paliwa i spadnie przyśpieszenie."

Napisano

> o komfort nie pytał, bo to chyba oczywiste: "> Pytanie tylko czy drastycznie wzrośnie zużycie

> paliwa i spadnie przyśpieszenie."

Tak (chociaz to tez kwestia tego co uwaza sie za drastyczne). I spadnie nawet nie tyle z powodu szerokosci opony co sporo wiekszej masy wirujacej. Przelozy sie to tez na skutecznosc hamulcow i handling.

Napisano

> Tak (chociaz to tez kwestia tego co uwaza sie za drastyczne). I spadnie nawet nie tyle z powodu

> szerokosci opony co sporo wiekszej masy wirujacej. Przelozy sie to tez na skutecznosc hamulcow

> i handling.

zaręczam Ci, że przeciętny kierowca jeżdżący 'cywilnie' corsą nie odczuje różnicy rzędu 1,5kg na kole

Napisano

> zaręczam Ci, że przeciętny kierowca jeżdżący 'cywilnie' corsą nie odczuje różnicy rzędu 1,5kg na

> kole

Skoro tak mowisz to niech i tak bedzie. Wyjatkowo nie bed sie z Toba spieral wink.gif

W kazdym razie trzeba zaznaczyc, ze nie rozchodzi sie bezposrednio o mase kola jaka wyjdzie nam po polozeniu go na wadze. Dwa kola wazace dokladnie tyle samo moga zadzialac skrajnie odrotnie - jedno moze "zmulic" auto, drugie poprawic czasy.

A wracajac do pytania zadanego przez autora watku - moim zdaniem w zaden sposob nie wplynie to na prowadzenie (niczego nie polepszy), ale prawie na pewno pogorszy (pytanie jak bardzo odczuwalnie) takie kwestie jak zuzycie paliwa, czasy rozpedzania, skutecznosc hamulcow i handling w zakretach.

O ile nie jest to autora priorytetem to w suemie przeciwwskazan nie ma.

Napisano

> CORSA D

Corsa D na 17" z 1,4 nie jedzie, a co dopiero na 19?!?! facepalm.gif

Tyle, tylko że ładnie wygląda...

Napisano

A niby z jakiej okazji? hmm.gif

Moglbys rozwinac?

Napisano

> niom.

> tak samo jak zakładanie do cc700 niskiego zawieszenia, przelotowego wydechu i twierdzenie jak to

> poprawiło sie bezpieczenstwo w aucie

o ile zawieszenie zancząco poprawi bezpieczeństwo o tyle wydech nic nie da no.gif

zatem zanim zaczniesz pisać głupoty zorientuj się co i jak ok.gif

Napisano

> o ile zawieszenie zancząco poprawi bezpieczeństwo o tyle wydech nic nie da

> zatem zanim zaczniesz pisać głupoty zorientuj się co i jak

Jezeli zawieszenie bedzie TYLKO nizsze to poprawi minimalnie i rownoczesnie wygeneruje cala mase innych problemow, ktore pozytywne skutki przyslnia.

Napisano

> Corsa D na 17" z 1,4 nie jedzie, a co dopiero na 19?!?!

> Tyle, tylko że ładnie wygląda...

a kto wspominal 19 calowych?

Napisano

> Jezeli zawieszenie bedzie TYLKO nizsze to poprawi minimalnie i rownoczesnie wygeneruje cala mase

> innych problemow, ktore pozytywne skutki przyslnia.

i można dodać ,że jak będzie za sztywne to wręcz pogorszy właściwości jezdne (chodzi mi o jazdę na naszych drogach a nie torze) ok.gif

Napisano

> CORSA D

tak wygladala moja B na 17

ze spadkiem osiagow nie bylo problemu (150km pod maska)

moim zdaniem warto zalozyc cos takiego tylko trzeba uwazac na opony i felgi bo latwo uszkodzic 38688048dg8.jpg

Napisano

> tak wygladala moja B na 17

małe OT

niektórzy wyśmiewają się jak ktoś do samochodu założy ledowe światła dzienne, że to wiocha a te koła pasują do tego auta jak świni kamizelka i dla mnie to jest wiocha.

Bez urazy 20.GIF

Napisano

> Witam, jest sens zakładać takie koła w takim słabym samochodzie? Teraz jeżdze na 15' ale nie powiem

> bo takie 17 calowe koła wyglądają pięknie. Pytanie tylko czy drastycznie wzrośnie zużycie

> paliwa i spadnie przyśpieszenie. Dodam że 17 ' są wkładane do tego auta standardowo ale do

> silnika 90KM.

zakładaj, chociaż będzie to ładnie wyglądało bo wolne i tak jest zlosnik.gif

Napisano

> a te koła pasują do tego auta jak świni kamizelka i dla mnie to jest wiocha.

Rzecz gustu. Mnie się strasznie nie podoba ziejąca z spod felg pustka.

mar00ha

Napisano

> Rzecz gustu. Mnie się strasznie nie podoba ziejąca z spod felg pustka

znaczy ten efekt jakby ktoś zapomniał tam założyć hamulce? zlosnik.gif

Napisano

wóz drabiniasty na dziurach...

Napisano

> Corsa D na 17" z 1,4 nie jedzie, a co dopiero na 19?!?!

> Tyle, tylko że ładnie wygląda...

rzecz gustu; mnie nie wygląda facepalm.gif

Napisano

> o ile zawieszenie zancząco poprawi bezpieczeństwo o tyle wydech nic nie da

> zatem zanim zaczniesz pisać głupoty zorientuj się co i jak

taaa poprawi ok.gif

jezdzacy tapczan podskakujacy na kazdej dziurze ok.gif

dodaj do tego seryjne amortyzatory (bo taniej) i masz hiper bezpieczne cc700 ok.gif

Napisano

> i można dodać ,że jak będzie za sztywne to wręcz pogorszy właściwości jezdne (chodzi mi o jazdę na

> naszych drogach a nie torze)

no dokładnie ok.gif

wiekszosc własnie tak ma na kazdej dziurze pingpong podskakujacy ale "jest bezpieczne" hehe.gif

Napisano

> a kto wspominal 19 calowych?

Pomyłka...

Nie doczytałem...

Były Corsy D w wersjach Black and White, które były właśnie na 17" z silnikiem 1,4. Wygląd - tak, ale nic więcej..

Napisano

> taaa poprawi

> jezdzacy tapczan podskakujacy na kazdej dziurze

> dodaj do tego seryjne amortyzatory (bo taniej) i masz hiper bezpieczne cc700

Mamy mały samochód z seryjnymi kołami 15/195.

Seryjne amortyzatory, samochód jeździ jak wóz drabiniasty, czuc każdą studzienkę, kierownicę wyrywa nawet w mieście ...... same plusy sick.gif

Napisano

Myślałem że Armin śmiga lepsza furą niż 75 KM hehe.gif

Napisano

> Mamy mały samochód z seryjnymi kołami 15/195.

> Seryjne amortyzatory, samochód jeździ jak wóz drabiniasty, czuc każdą studzienkę, kierownicę wyrywa

> nawet w mieście ...... same plusy

przez chwile tez miałem w cc opony 175x50 wiem cos o tym hehe.gif

o tym tzw. bezpieczenstwie

Napisano

Nie ma sensu bez konkretnego tuningu według mnie.Chyba ze chcesz wyrywać lachony do Granta wink.gif

Napisano

> zaręczam Ci, że przeciętny kierowca jeżdżący 'cywilnie' corsą nie odczuje różnicy rzędu 1,5kg na

> kole

w 86konnym lanosie 2kg różnicy na kole daje pogorszenie przyspieszenia o 2sekundy grinser006.gif i uwierz, że każdy to zauważy

Napisano

> w 86konnym lanosie 2kg różnicy na kole daje pogorszenie przyspieszenia o 2sekundy i uwierz, że

> każdy to zauważy

chyba coś Ci się pomyliło z tymi sekundami... raczej 0,2s niż 2s

a wierzyć Ci na słowo nie muszę, eksperymentowałem z wagą kół na swoich dwóch autach i różnice przyspieszenia przy mocnym odchudzeniu koła (nawet ze 3kg) były odczuwalne, ale właśnie w dziesiątych sekundy a nie w sekundach.

Napisano

> chyba coś Ci się pomyliło z tymi sekundami... raczej 0,2s

A ja jestem sklonny uwierzyc, ze nie. Wbrew pozorom jak felga bedzie miala bardzo niekorzystna budowe to pomimo niewiele wyzszej masy (na wadze) naprawde mocno odbije sie na osiagach.

Napisano

> A ja jestem sklonny uwierzyc, ze nie. Wbrew pozorom jak felga bedzie miala bardzo niekorzystna

> budowe to pomimo niewiele wyzszej masy (na wadze) naprawde mocno odbije sie na osiagach.

nie musisz nikomu wierzyć na słowo - sprawdź sam ok.gif

Napisano

> nie musisz nikomu wierzyć na słowo - sprawdź sam

Sprawdzalem. Gdybym nie mial okazji przekonac sie o tym jak masa i budowa felgi wplywa na osiagi to bym sie nie udzielal ok.gif

Napisano

> Sprawdzalem. Gdybym nie mial okazji przekonac sie o tym jak masa i budowa felgi wplywa na osiagi to

> bym sie nie udzielal

i jakie zanotowałeś różnice w przyspieszeniu i czym mierzyłeś?

Napisano

> chyba coś Ci się pomyliło z tymi sekundami... raczej 0,2s niż 2s

> a wierzyć Ci na słowo nie muszę, eksperymentowałem z wagą kół na swoich dwóch autach i różnice

> przyspieszenia przy mocnym odchudzeniu koła (nawet ze 3kg) były odczuwalne, ale właśnie w

> dziesiątych sekundy a nie w sekundach.

lanos 86koni

koło seryjne 175/70/13 o wadze 13,9kg 10,5sek do setki

koło letnie 195/50/15 o wadze 15,9kg 12,5sek do setki

pomiary robione dziesiątki razy, nie wspomne już o ile gorzej przyspiesza powyżej 100km/h, bo nie mierzyłem tego ale czuje, że jest zdecydowanie gorzej

Napisano

> lanos 86koni

> koło seryjne 175/70/13 o wadze 13,9kg 10,5sek do setki

> koło letnie 195/50/15 o wadze 15,9kg 12,5sek do setki

inne opony - zwłaszcza szerokość, inne felgi, zapewne też inne warunki pomiaru - nie mam pytań ok.gif

> pomiary robione dziesiątki razy

mam nadzieję, że nie stoperem? facepalm.gif

Napisano

> lanos 86koni

licznikowej? czy jakimś "specjalnym" sprzętem?

Napisano

> lanos 86koni

> pomiary robione dziesiątki razy, nie wspomne już o ile gorzej przyspiesza powyżej 100km/h, bo nie

> mierzyłem tego ale czuje, że jest zdecydowanie gorzej

coś szybko ta setka

ja takie 1.5 objechałem moim 1.0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.