Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słowacja - to lubię

Featured Replies

Napisano

> Np. kawałek dalej widzą ciężarówkę na prawym - co prawda mogliby na chwilę zjechać i przepuścić

> jedno czy dwa auta, ale często kończy się to tak, że lądujesz na prawym za zawalidrogą i potem

> przez kilka minut nie masz jak wrócić na lewy pas, bo ciągle na lewym jest ktoś, kto jedzie

> szybciej i nie ma najmniejszego zamiaru Cię wpuścić.

> Nauka nie idzie w las. Prosty przykład z rzeczywistości, który mam na codzień - dojeżdżam sobie

> (drogą krajową) do pewnego miasta. W pobliżu tegoż miasta droga ma przez jakieś pięć

> kilometrów dwa pasy zamiast jednego - jak wcześniej. Gdzieś po kilometrze jest zjazd w lewo,

> do miasta - z lewego pasa oczywiście. Jeśli przy intensywnym ruchu (np. piątkowe popołudnie)

> ulokujesz się na prawym pasie, to w lewo nie skręcisz, nikt Cię na lewy pas nie wpuści, na

> kieruknowskaz najczęściej spotykaną reakcją jest klakson bądź długie, albo kombinacja

> powyższych. Jasna więc sprawa, że chcąc tam skręcić w lewo, następnym razem zjedziesz na lewy

> pas jak tylko się on zacznie i będziesz się go kurczowo trzymał aż do zjazdu.

> Porównujesz jazdę w Polsce do jazdy w Niemczech - akurat po Niemczech zdarza mi się jeździć dość

> często i zmiana pasa z prawego na środkowy, bądź ze środkowego na lewy jest zdecydowanie

> mniejszym problemem. Auta poruszające się z prędkością zdecydowanie powyżej zalecanej potrafią

> znacznie zwolnić, by na chwilę wpuścić przed siebie jakąś Fiestę czy Polo, które ma zamiar

> wyprzedzić ciężarówkę. I tu masz odpowiedź, na czym polega główna różnica, reszta to proste

> konsekwencje.

Powtorze jeszcze raz - idzie mi o sytuacje gdy prawy pas jest kompletnie wolny lub odstepy miedzy pojazdami na nim siegaja kilkuset metrow.

Ja naprawde nie staram sie rozpetac dzihad o lewy pas - mi idzie o blokowanie tego w sytuacji gdy kompletnie nie ma ku temu powodow.

Napisano

> Nie wytlumaczysz u nas to juz taka narodowa tradycja. Ja mrugam dyskretnie dlugimi jak nei pomaga

> to trabie ile wlezie czasem sie orientuja a czasem zwalniaja do 60 jadac lewym pasem. Prawy

> wolny i w dobrym stanie. To juz ludzkie pojecie przechodzi.

Ale on wlasnie zwalnia zeby ukarac Ciebie za to, ze chamsko domagasz sie zwolnienia pasa. hehe.gif

Napisano

> Nie wytlumaczysz u nas to juz taka narodowa tradycja. Ja mrugam dyskretnie dlugimi jak nei pomaga

> to trabie ile wlezie czasem sie orientuja a czasem zwalniaja do 60 jadac lewym pasem. Prawy

> wolny i w dobrym stanie. To juz ludzkie pojecie przechodzi. Zaznaczam, ze nie jade jak wariat

> ale jazda dwu pasmowka 80 lewym pasem to jest

To prawda crazy.gif Najbardziej mnie wkurza, że na trzypasmówkach (Śląsk) wszyscy jadą środkowym, łącznie z TIRami, mimo że prawy jest wolny screwy.gif

Napisano

> Ale on wlasnie zwalnia zeby ukarac Ciebie za to, ze chamsko domagasz sie zwolnienia pasa.

Wiec oddalam sie na dalsza odleglosc gwaltownie przyspieszam i bardzo duza predkoscia trabiac wyprzedzam prawym pasem. Wiem wiem nieprzepisowo ale mina kierownika w tylnym lusterku bezcenna. grinser006.gif

Napisano

> To prawda Najbardziej mnie wkurza, że na trzypasmówkach (Śląsk) wszyscy jadą środkowym, łącznie z

> TIRami, mimo że prawy jest wolny

Ja jezdze przepisowo czasem + 20km/h ale blokowanie lewego pasa doprowadza mnei do szalu.

Napisano

> Ja jezdze przepisowo czasem + 20km/h ale blokowanie lewego pasa doprowadza mnei do szalu.

Ja już się przestałem przejmować i wyprzedzam prawym, szkoda nerwów.

Napisano

oooo czasami jeżdzę tą trasą ze sląska do zakopanego (na korbielów>słowacja> chochołow... trwa dłużej, ale widoki piękne...

Napisano

> W temacie kolei też nas minęli z kilkadziesiąt lat... Torów nie rozkręcają tylko utrzymują składy

> prawie na każdym odcinku. Koleją można prawie wszędzie dotrzeć, pociągi są ze sobą

> skomunikowane i podróżowanie koleją jest całkiem przyjemne.

> Dworce, pomimo że pochodzą z czasów dawnej świetności, są utrzymane w stanie używalności. Niektóre

> są wyremontowane tak, że otoczenie ich wygląda lepiej niż niektóre przydomowe ogródki u nas...

A u nas wygląda tak. Mała stacyjka Jedlina Górna na pierwszym i Stacja Jedlina Zdrój na drugim. Serce się kraje. Zdjęcia przedstawiają stan z 10.07.08r.

284147530-IMG_1111.jpg

284147530-IMG_1042.jpg

post-54103-14352509580013_thumb.jpg

Napisano

> Myślę, że przesadzasz. Po autostradach polskich trochę jeżdżę i zajmujący lewy pas na dłużej niż

> trwa manewr wyprzedzania są stosunkowo rzadkim zjawiskiem.

A mi wlasnie bardzo czesto rzuca sie w oczy. Moze i jestem przewrazliwiony niewiem.gif

> Natomiast od czasu do czasu zdarza mi się, że np. wyprzedzam kilka ciężarówek jadąc z prędkością

> 130-150km/h i jestem atakowany przez osobnika godniejszego z tyłu, który pragnie poruszać się

> znacznie szybciej, bo jazda z maksymalną prędkością dopuszczalną lub tylko trochę większą

> narusza jego prawo do wolności, dobrego samopoczucia oraz godzi w jego dobra osobiste.

Akurat czegos takiego tez nie popieram. Uwazam, ze tacy ludzie tez powinni byc karani przez Policje.

> Pamiętaj, że w PL nie ma zbyt wielu autostrad i większość złych wspomnień pochodzi chyba jednak z

> dróg niższej kategorii.

Ja wlasnie jezdze glownie autostradami (a dokladniej glownie A4). Na DK z zasady nastawiam sie na powolna jazde i zwyczajnie dostoswuje sie do tempa innych. Wyjatkiem sa sytuacje gdy naprawde bardzo sie spiesze. Mimo to staram sie i wtedy nie doprowadzac do sytuacji niebezpiecznych. Mimo to jesli do jakowej doprowadze i zmusze kogos do gwaltownego hamowania itp to staram sie chociazby mrugnieciem czy uniesiona dlonia przeprosic. O dziwo -czesto widac w lusterku ze bluzgi ustaja i wyprzedzony chyba sioe domysla ze mi sie zwyczajnie spieszy.

Dygresja: Przy okazji (bo moze czyta) - przepraszam kierowce srebrnego mitsu, ktorego bardzo chamsko wyprzedzilem przed Mszana. Jadace przede mna BMW na slowackich blachach zmusilo mnie to nieplanowanego schowania sie na prawy - wybacz stary 20.GIF

>Owszem - tu częściej zdarzają się spowalniacze (mistrzowie 70-tki,

> którzy niezależnie od znaków przemieszczają się z jednakową prędkością, bądź

> autobusy/ciężarówki).

Autobusy i ciezarowki to jezscze rozumiem - czesto nie daja rady szybciej.

> Jednak i na tych drogach gatunek ludzi "godniejszych" dzielnie walczy o swoje prawa i szykanuje (w

> słusznej naturalnie sprawie) posiadaczy wolniejszych pojazdów, którzy ośmielili się wyprzedzić

> smrodzącego Autosana, na pojawiającym się od czasu do czasu pasie do wyprzedzania.

Zgadzam sie z Toba.

> Więc zważ na to, że dla jednych dany manewr jest zwykłym wyprzedzaniem, a dla innych (pozbawionych

> odrobiny wyobraźni) ten sam manewr wykonany przez bliźniego będzie już "blokowaniem lewego

> pasa".

Akurat jak wedlug mnie wyglada "blokowanie" juz opisalem.

> Poza tym poruszając się znacznie szybciej niż większość kierowców w danych warunkach sam narażasz

> się na częstsze spotkania z wolniej jadącymi (co nie znaczy, że źle jadącymi) i jest to Twój

> wybór.

Wiesz, gdybym cisnal po 180-200kmh to bym sie nie dziwil. Przy takich predkosciach w Niemczech tez co chwile dusisz hamulec. Klopot w tym ze czesto jazda 140-150kmh to juz walka. Ekstremalna sytuacja byla dla mnie podroz z Niemiec wiekowym Tipo 1.4 z gazem. Auto nie jechalo wiecej niz 140kmh (silnik nie dawal rady) a mimo to niemal stale musialem mrugac spiochom na lewym pasie crazy.gif

Napisano

> Rozpoczynają zdanie od

> - U nos w niymcach..........

u nas w pracy taki jeden jest... hehe.gif

Napisano

> Sorry, ale nie zjadę na pobocze w nocy czy na drodze której nie znam (o jakość nawierzchni tego

> pobocza się rozchodzi).

poganiający i tak nic sobie z tego nie robi, masz zjechać i już zlosnik.gif a dodatkowo po wyprzedzeniu albo wychowuje hamulcem albo, co zdarzyło mi się raz, zablokowaniem drogi i wysiadką sfrustrowanego pana z auta smirk.gif

Napisano

Mało kto jedzie te 90 u nas.Próbowałem tak jechac 150km/h.Owszem da się,nawet mniej spalił,ale dość nudna jazda.Przewaznie jade 100-105km/h zlosnik.gif .

Wariactwo ? chyba z checi popisania sie jeden przed drugim i tyle. .Że niby patrz mam lepszy cfaniaczek.gif ale ciapa jedzie itp.Bajzel zawsze był i będzie nic to nie zmieni.Chyba ze ogranicza elektronicznie prędkośc do 90km/h,ale po co ..

Niech zrobia wszedzie autostrady ,to kazdy pojedzie te 130,zajedzie szybko i bez nerwów.

Napisano

trochę odbiegnę od tematu ale może ktoś tu odpowie wink.gif Czy do tankowania gazu na słowacji potrzebna jest jakas przejsciówka ? tankuje pracownik stacji czy jak w niemczech samemu? wink.gif i jaka cena lpg tam jest?

Napisano

> Ja jezdze przepisowo czasem + 20km/h

Za taką "przepisową" jazdę w cywilizowanych krajach (choćby tytułowej Słowacji) szybko byś PJ stracił.

Napisano

> Za taką "przepisową" jazdę w cywilizowanych krajach (choćby tytułowej Słowacji) szybko byś PJ

> stracił.

A w Niemczech np nie. Za przekroczenie o 20kmh na autostradzie czy poza terenem zabudowanym nie ma nawet punktow. +20kmh poza zabudowanym w Niemczech to symboliczne 35 euro.

Dopiero od +21kmh jest jeden punkt.

Miesieczny zakaz prowadzenia od +41kmh.

Napisano

> Za taką "przepisową" jazdę w cywilizowanych krajach (choćby tytułowej Słowacji) szybko byś PJ

> stracił.

Jak szybko bo jestem ciekaw?

Napisano

> To prawda Najbardziej mnie wkurza, że na trzypasmówkach (Śląsk) wszyscy jadą środkowym, łącznie z

> TIRami, mimo że prawy jest wolny

Na prawym są same koleiny, więc co się dziwisz skromny.gif

Z choinki spadłeś, czy jak zlosnik.gif

Napisano

> stracił.

Nie da sie inaczej. Nie bede calego dnia tracil zeby gdzies dojechac.

Napisano

> Wiec oddalam sie na dalsza odleglosc gwaltownie przyspieszam i bardzo duza predkoscia trabiac

> wyprzedzam prawym pasem. Wiem wiem nieprzepisowo ale mina kierownika w tylnym lusterku

> bezcenna.

Jeżeli jest to droga dwupasmowa z pasem rozdzielającym, to wyprzedzanie z prawej strony nie jest wykroczeniem...

Quote:

Art. 24.10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Napisano

lepiej uwazniej przeczytaj ten przepis zlosnik.gif

Napisano

> Niech zrobia wszedzie autostrady ,to kazdy pojedzie te 130,zajedzie szybko i bez nerwów.

Myślisz że budowa sieci autostrad wytępi buractwo na drodze?

Napisano

> Myślisz że budowa sieci autostrad wytępi buractwo na drodze?

Buractwa nie wytepi nic. Mimot o rozbudowana siec autostrad sprawi, ze sporo ludzi ktorzy jezdza duzo i sie spiesza bedzie moglo zdjac noge z gazu. Nie bedzie juz tak, ze jadac z Krynicy do Wawy bedziemy deptac na gaz do oporu zeby nadrobic 3 godziny stracone na pokonanie 150km.

Autostrady nie sprawia, ze chamstwo zniknie, ale w duzej mierze ulatwia szybkie podrozowanie. Uczynia je tez bezpieczniejszym.

Napisano

> lepiej uwazniej przeczytaj ten przepis

Lepiej skup się dodatkowo na interpretacji przepisów i aktualnym oznakowaniu drogi wink.gif

Nawet na AK już kilka razy BYŁO...

Napisano

> Nie da sie inaczej. Nie bede calego dnia tracil zeby gdzies dojechac.

No tak, przepisy są dla tych gorszych.

Mistrzowie jeżdżą jak chcą, bo umieją jeździć szybko i bezpiecznie.

Napisano

> Buractwa nie wytepi nic. Mimot o rozbudowana siec autostrad sprawi, ze sporo ludzi ktorzy jezdza

> duzo i sie spiesza bedzie moglo zdjac noge z gazu. Nie bedzie juz tak, ze jadac z Krynicy do

> Wawy bedziemy deptac na gaz do oporu zeby nadrobic 3 godziny stracone na pokonanie 150km.

> Autostrady nie sprawia, ze chamstwo zniknie, ale w duzej mierze ulatwia szybkie podrozowanie.

> Uczynia je tez bezpieczniejszym.

Troche tych autostrad juz mamy i jakos nic to nie zmienia.

Debile sa na nich tacy sami jak i poza nimi.

Problem tkwi gdzieindziej.

Powiedzmy mamy odcinek drogi 300km, waskiej i ruchliwej. Przy zalozeniu ze srednio bedzie sie jechac 50km/h potrzebujemy 6h na pokonanie. Ale oczywiscie zawsze znajdzie sie pelno wariatow, ktorym sie wydaje, ze spokojnie zrobia ta trase w 4h lub nawet szybciej, dlatego jada ile fabryka dala i narzekaja ze musza to robic bo autostrad nie ma.

Jednak gdyby w tym miejscu byla autostrada, i przepisowo daloby sie dojechac te 300km w powiedzmy 2,5h, to zaraz by sie znaleli wariaci ktorzy by chcieli to zrobic w 1,5h, bo przeciez taka ladna droga to nikt nie bedzie sie wlokl 130.

Ot taka filozofia, ktora wynika z tego, ze za niebezpieczna jazde w Polsce nie karze sie odpowiednio.

Napisano

> Jednak gdyby w tym miejscu byla autostrada, i przepisowo daloby sie dojechac te 300km w powiedzmy

> 2,5h, to zaraz by sie znaleli wariaci ktorzy by chcieli to zrobic w 1,5h, bo przeciez taka

> ladna droga to nikt nie bedzie sie wlokl 130.

Dokładnie o to mi chodziło smile.gif

Napisano

> Ot taka filozofia, ktora wynika z tego, ze za niebezpieczna jazde w Polsce nie karze sie

> odpowiednio.

ok.gif

oglądałem jakiś odcinek uwaga pirat, złapali PL na D tablicach, dostał 500zł

powiedział że w D nie miał mandatu, a za takie przekroczenie stracił by prawko na 3 miesiące

i że ostatni mandat zapłacił w Szwajcarii za przekroczenie o 7km/h, kwota podobna do tej PL za 50km/h

niestety u nas raz że nie ma policji, dwa że kary są niskie, trzy to nawet jak złapią, idzie się wywinąć spineyes.gif

Napisano

> 2,5h, to zaraz by sie znaleli wariaci ktorzy by chcieli to zrobic w 1,5h, bo przeciez taka

> ladna droga to nikt nie bedzie sie wlokl 130.

> Ot taka filozofia, ktora wynika z tego, ze za niebezpieczna jazde w Polsce nie karze sie

> odpowiednio.

tyle, ze na autostradzie w wiekszosci wypadkow zrobia kuku co najwyzej sobie i nikomu innemu.

Inna sprawa, skoro w Niemczech na wielu odcinkach nie ma zadnych ograniczen predkosci to dlaczego ludzie (w tym Polacy) rzadko kiedy grzeja po 250kmh?

Z reszta ja w PL malo widze kierowcow ktorzy jada autostrada naprawde szybko. Wiekszosc jedzie wlasnie te okolice 130 a Ci ktorzy jada szybciej przewaznie przekraczaja normalnej predkosci autostradowej (jak o sobie nazywam) i leca wlasnie miedzy 160-180.

Napisano

> oglądałem jakiś odcinek uwaga pirat, złapali PL na D tablicach, dostał 500zł

> powiedział że w D nie miał mandatu, a za takie przekroczenie stracił by prawko na 3 miesiące

taryfikator:

teren zabudowany

bis 10 km/h 15,- EUR

11-15 km/h 25,- EUR

16-20 km/h 35,- EUR

21-25 km/h 80,- EUR, 1 Punkt

26-30 km/h 100,- EUR, 3 Punkte

31-40 km/h 160,- EUR, 3 Punkte, 1 Monat Fahrverbot

41-50 km/h 200,- EUR, 4 Punkte, 1 Monat Fahrverbot

51-60 km/h 280,- EUR, 4 Punkte, 2 Monate Fahrverbot

61-70 km/h 480,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot

über 70 km/h 680,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot

Teren niezabudowany (autostrady, DK):

bis 10 km/h 10,- EUR

11-15 km/h 20,- EUR

16-20 km/h 30,- EUR

21-25 km/h 70,- EUR, 1 Punkt

26-30 km/h 80,- EUR, 3 Punkte

31-40 km/h 120,- EUR, 3 Punkte

41-50 km/h 160,- EUR, 3 Punkte, 1 Monat Fahrverbot

51-60 km/h 240,- EUR, 4 Punkte, 1 Monat Fahrverbot

61-70 km/h 440,- EUR, 4 Punkte, 2 Monate Fahrverbot

über 70 km/h 600,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot

Napisano

> Mówię o sezonie zimowym Jedziesz po tralce

Tralka to pol biedy. Na tym odcinku gorsze sa zlodowaciale koleiny w ktorych mozna ladnie poleciec (w ostatnim sezonie i 3 lata temu na jednym ze zjazdow mnie tam ladnie bokiem postawilo).

Masz gdzies moze przyklad takiego sugerowanego ograniczenia predkosci o ktorym wspomniales kilka postow wczesniej?

Napisano

domyślam się, że "Słowak w Skodzianie" jechał przepisowo i z prędkością dopuszczalną na tamtych drogach ??? A inni wyprzedzali, bo uważali, że to dla nich za wolno ?? wink.gif

Widzisz u nas wyglądałoby to inaczej: Policja wypuszczałaby takiego wabia na jakąś drogę, a ten z premedytacją jechałby o 10 czy 20 km mniej niż przepisy i warunki pozwalają, tworząc najzwyczajniej zator i prowokując do wyprzedzania w miejscach niedozwolonych (odniosłem się do drogi, którą jechałeś).

Dopiero co rano w wiadomościach podawali, że te wszystkie fotoradary co to je mają gminy i miasta dają wpływ do kasy na poziomie 50% wszystkich ich dochodów. Nazywajmy rzeczy po imieniu, są to maszynki do robienia pieniędzy no.gif

Następna kwestia, ileż to razy spotkałem się z sytuacją na drodze w mieście, po dwa pasy, ograniczenie ok. 50 km/h. Jedzie policja z prędkością patrolową 36,6 km/h, a za nią piękny sznur samochodów, bo każdy się boi wyprzedzić hehe.gif. Ale jak znajdzie się jeden odważny, który dobije do 55 i wyprzedzi radiowóz w miarę żwawo to się puszcza za nim sznur kolejnych "odważniaków" hehe.gif

Napisano

> Tralka to pol biedy. Na tym odcinku gorsze sa zlodowaciale koleiny w ktorych mozna ladnie poleciec

No bo jak robią zzzzziuuuuuu i koła się ślizgają to tak jest

> Masz gdzies moze przyklad takiego sugerowanego ograniczenia predkosci o ktorym wspomniales kilka

> postow wczesniej?

Doporučená rychlost

IP05.jpg

http://www.dopravni-znaceni.eu/znacka/Doporu%C4%8Den%C3%A1-rychlost/IP05/

Napisano

> taryfikator:

> teren zabudowany [ciach]

i bardzo ładnie, zrobić te mandaty x2 w złotówkach, pkt zostawić jak są i ok.gif

np 31-40 km/h 300-400zł, 1 miesiąc pauzy

troszkę by może ostudziło co poniektórych hmm.gif

w tym programie gość przekroczył o 40 albo 50km/h, więc 1miesiąc, a nie trzy ok.gif

Napisano

> troszkę by może ostudziło co poniektórych

Nie mamy tyle miejsca w aresztach zlosnik2.gif

Napisano

> Chodzi o więzienie..

Pytalem co maja wspolnego areszty czy wierzienia z zakzem prowadzenia pojazdow przez jakis tam czas? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko pięknie, tylko jakbyś temat poprawił, bo boli.

> mar00ha

Biję się w piersi. Pisałem zaspany i śpieszyłem się do fabryki więc proszę o wyrozumiałość. mlotek.gifkara.giffacepalm.gifirked.gif

pseplasam

Napisano

> Pytalem co maja wspolnego areszty czy wierzienia z zakzem prowadzenia pojazdow przez jakis tam

> czas?

Pomieszałem. Wyście pisali o czasowym zakazie prowadzenia pojazdów. Ja zrozumiałem że chodzi o zamykanie smile.gif Aczkolwiek za drastyczne łamanie przepisów powinno się zamykać deliwkenta w areszcie.

Napisano
  • Autor

> Oj boli...

> PS Podpowiedź w mojej wersji tytułu

HA... ha .... a

błogosławieni, co nigdy się nie pomylili... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> domyślam się, że "Słowak w Skodzianie" jechał przepisowo i z prędkością dopuszczalną na tamtych

> drogach ??? A inni wyprzedzali, bo uważali, że to dla nich za wolno ??

jechał ~5 powyżej dopuszczalnej - tragedii nie było

Napisano

bylem miesiac temu na slowacji

coz musze sie z Toba niezgodzic jadac tam nie zobaczylem ani jednego policjanta, a o tym ze trzeba opalcic winiete za autostrade dowiedzialem sie dzisaj z watku o lpg w sllowacji zlosnik.gif

Bylem ta niedaleko bo tylko jakies 100-150km od granicy na zrodlach termalnych ale jednak smile.gif

co do kultury to potwierdzam ale tez trzeba przyznac ze zageszczenie ruchu u nich mniejsze jest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.