Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochod jako inwestycja :-)

Featured Replies

Napisano

Czyli kupno oldtimer-a dzis. Chodzi mi po glowie kupno czegos dzis na przyszloscgrinser006.gif - czyli kupic i ... trzymac dopoki nie czacha.gif - nie auto tylko jazlosnik.gif

Wiec powoli zaczalem szukac i jak narazie mam ten typ:

BMW Z - 2003 - czyli 7 lat - zostalo wiec jeszcze ... 18 latzlosnik.gif - 42,372 km, sprawdzilem juz bez zadnych wypadkow napraw.waytogo.gif

Pewne zrobie jakies 2,000 km na rok.hmm.gif tak tylko zeby sie przejechac od czasu do czasudrive.gif

879F0BD8230B49678574188FA686BBFA.jpg

6D1249F77D5E4443BFCABC7E047284BA.jpg

49FBD33891214FE2AFEE63D9DE64F020.jpg

13E4396E37A74C63B624DA0BFF8742BB.jpg

38726A69AEE947B69E71B9EF2B2E0514.jpg

Dobry pomysl. zly? niewiem.gif Jakies inne typyhmm.gif - co moze byc cos warte za 20 latzlosnik.gif???? niewiem.gif.

Napisano

Takie BMW chyba nie będzie zbyt wiele warte za 20 lat, chociaż dla samej frajdy pojeżdżenia może i warto jak masz go gdzie trzymać i nie będzie robił dużych kosztów. Paskudne ma te felgi - jak już robią takie turbinki, to dlaczego nie prawe i lewe? Jak to wygląda? sciana.gif Poza tym przy większych prędkościach będzie wsysać auto w jedną stronę sick.gifzlosnik.gif

Napisano

Kup oldtimera dziś, za 25lat będą wszyscy zazdrościli biglaugh.gif

Napisano

> kup jakiegoś Fiata

U Oziego nie sprzedają zlosnik.gif

Napisano

lepiej zainwestować w coś co jest na pograniczu klasyki - BMW E23 E24, Mercedes W116 - te auta zaraz zaczną drożeć palacz.gif

Napisano

> to wyzej to nie jest z3

> z3 z 2003 roku

I to ma chyba większe szanse zostania "kalsykiem".

Napisano

Ozi, sprawdź najpierw ilości wyprodukowanych egz., a potem kup ten, którego wyszło najmniej. ok.gif

Napisano

> BMW Z - 2003 -

> Dobry pomysl. zly? Jakies inne typy - co moze byc cos warte za 20 lat???? .

Za duża masówka - nie zarobisz na tym w ciągu 20 lat, zwłaszcza wliczając koszty utrzymania.

Edit:

Jeśli BMW roadster to może Z8 rokuje na wzrost wartości, ale inwestycja początkowa też większa.

Napisano

Ja do dziś żałuję że nie kupiłem Forda GT - miałem i pieniądze i okazję. Można było go kupić i z marszu sprzedać za $100K więcej. Nawet teraz, po 5 latach GT sprzedają się powyżej oryginalnej ceny...

Napisano

> Czyli kupno oldtimer-a dzis. Chodzi mi po glowie kupno czegos dzis na przyszlosc - czyli kupic i

> ... trzymac dopoki nie - nie auto tylko ja

> Wiec powoli zaczalem szukac i jak narazie mam ten typ:

> BMW Z - 2003 - czyli 7 lat - zostalo wiec jeszcze ... 18 lat - 42,372 km, sprawdzilem juz bez

> zadnych wypadkow napraw.

> Pewne zrobie jakies 2,000 km na rok. tak tylko zeby sie przejechac od czasu do czasu

fajny pomysł... niestety podstawa to lokum dla takiego auta

dlatego ja zacząłem od jednośladu smile.gif

Napisano

> kup jakiegoś Fiata

a za 20 lat zostanie mu sam dowód rejestracyjny bo reszta zardzewieje grinser006.gif

Napisano

> Ja do dziś żałuję że nie kupiłem Forda GT - miałem i pieniądze i okazję. Można było go kupić i z

> marszu sprzedać za $100K więcej. Nawet teraz, po 5 latach GT sprzedają się powyżej oryginalnej

> ceny...

to ile on kosztowal jak za 100k wiecej chciales sprzedac?

juz tego nie robia?

Napisano

> to ile on kosztowal jak za 100k wiecej chciales sprzedac?

> juz tego nie robia?

Ford sprzedawał je za $140K. Na rynku wtórnym wywoławcze były w okolicach $300K, transakcyjne $250K. W tej chwili najtańszy na eBayMotors to $120K.

Napisano

> Ford sprzedawał je za $140K. Na rynku wtórnym wywoławcze były w okolicach $300K, transakcyjne

> $250K. W tej chwili najtańszy na eBayMotors to $120K.

Miałeś okazję kupić od Forda?

To zdaje się nie było takie proste, by trafić na listę szczęśliwców ...

Napisano

> Miałeś okazję kupić od Forda?

No właśnie miałem - dzwonił do mnie dealer że mają wolne miejsce na liście i czy nie chcę frown.gif

Napisano

> Czyli kupno oldtimer-a dzis. Chodzi mi po glowie kupno czegos dzis na przyszlosc - czyli kupic i

Jak masz możliwość ściągnij z EU Renault Avantime, wyprodukowai tylko 8 557 egzemplarzy cool.gif

Napisano

> Jak masz możliwość ściągnij z EU Renault Avantime, wyprodukowai tylko 8 557 egzemplarzy

Przy czym zepsuć może się już w podróży kontenerem

Napisano

> Przy czym zepsuć może się już w podróży kontenerem

zawsze można go zatopić na dnie

Napisano

> a za 20 lat zostanie mu sam dowód rejestracyjny bo reszta zardzewieje

Nie abym się czepiał, ale skąd te powielane bzdury, że Fiat rdzewieje. Duzo można zarzucić Fiatu, jak już się uprzesz, ale nie to że rdzewieje. Już CC były tak zabezpieczone, że nie rdzewiały, gdzie inne marki nawet o czymś takim jeszcze nie słyszały, a niektóre nawet dzisiaj maja problemy z rdzą.

Napisano

> Wiec powoli zaczalem szukac i jak narazie mam ten typ:

> BMW Z - 2003 - czyli 7 lat - zostalo wiec jeszcze ... 18 lat - 42,372 km, sprawdzilem juz bez

> zadnych wypadkow napraw.

> Pewne zrobie jakies 2,000 km na rok. tak tylko zeby sie przejechac od czasu do czasu

Nie racjonalizuj swoich zachcianek biglaugh.gif Bierz i się baw. Bardzo fajne autko.

BTW widzę, że wsiąkłeś w BMW. Mam niestety to samo choć jeszcze 3 lata temu była to dla mnie marka całkowicie negatywnie postrzegana. alien.gif

Napisano
  • Autor

> Takie BMW chyba nie będzie zbyt wiele warte za 20 lat, chociaż dla samej frajdy pojeżdżenia może i

> warto

raczej nie chodzi mi oto zeby go sprzedac tylko sie tym cieszychmm.gif. Tylko ciekawe czy za 20-30 bedziemy jezdzic na benzyniezlosnik.gif ... czy bedzie stal w ogrodku zeby dotkac i kwiatki w srodku zasadzicfly.gif

jak masz go gdzie trzymać i nie będzie robił dużych kosztów.

Np jakichhmm.gif - powiedzmy ze przy max 5k km rocznie raczej nie ma co pasc - oprocz tego co zabija czashmm.gif

Paskudne ma te felgi - jak [...]

tu sie zgadzamyzlosnik.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> FIATy już nie rdzewieją

podejrzewaz ze dzis wszytko robone z tego samego - stal jest albo Made in Korea albo China i tylezlosnik.gif

> za to inne marki pozazdrościły rudej

jakie nphmm.gif?

Napisano
  • Autor

> kup jakiegoś Fiata

to mi sie akurat nie podobahmm.gif. Nie lubie gdy mi sie ciagle schowek w ciagu jazdy otwierazlosnik.gif. Zapach plastiku tez nie ten893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Kup oldtimera dziś, za 25lat będą wszyscy zazdrościli

taki jest planzlosnik.gif - ale nie do zazdrosci tylko zeby czyms jezdzic na staroscwink.gif

Napisano
  • Autor

> I to ma chyba większe szanse zostania "kalsykiem".

patrzylem na z3 - sa o wiele tansze ale tez mi sie az tak nie podobahmm.gif ... Ja jestem cierpilwy moge poczekac az sie Z ze mnaa zestarzejezlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> lepiej zainwestować w coś co jest na pograniczu klasyki - BMW E23 E24, Mercedes W116 - te auta

> zaraz zaczną drożeć

ty wiesz lepiej niz ja ze to nie inwestycja tylko skarbonkazlosnik.gif . Wiadomo ze tego nie sprzedam bez stary. Po prostu chce miec cos co mi sie podoba i "przejdzie" ze mna przez zycie. pewnie jak mnie kryzys wieku sredniego dopadnie za 5-10 lat to wtedy bedzie cos ineegowink.gif... Ale generalnie jednak mysle kupic i trzymacfoch.gif

Napisano
  • Autor

> Ozi, sprawdź najpierw ilości wyprodukowanych egz., a potem kup ten, którego wyszło najmniej.

Popatrz ile np Mustang wyprodukowanoidea.gif ... a ile dzis zostalo.

jakie sa np dzis sznase spotkanie w EU Opel Mantahmm.gifniewiem.gif? Chyba raczej ich duzo nie jezdziniewiem.gif

Napisano
  • Autor

[..] nie zarobisz na tym w ciągu 20 lat, zwłaszcza wliczając koszty utrzymania.

nie chodzi mi o zarobek - dlatego napisalem to zartobliwie. Chodzi mi oto zeby cos bylo fajnego do jazdy i za 20-30l bylo czyms co kiedys bylo ladne a teraz (za 30 lat ) jest "classic"

> Edit:

> Jeśli BMW roadster to może Z8 rokuje na wzrost wartości, ale inwestycja początkowa też większa.

Nie ma zadnego na sprzedaz w Ozzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem tylko Porsche

Cena tez niezlawaytogo.gif. To Z4 na ktore patrzylem jest dyche drozszepad.gif

Napisano
  • Autor

> Nie racjonalizuj swoich zachcianek Bierz i się baw. Bardzo fajne autko.

Tylko ze takie zachcianki kosztujazlosnik.gif

> BTW widzę, że wsiąkłeś w BMW. Mam niestety to samo choć jeszcze 3 lata temu była to dla mnie marka

> całkowicie negatywnie postrzegana.

Ma tez swoje wady. Numero 2 - bedzie mial nie dlugo 2 latahmm.gif, jak narazie 30 k km i widze pewne problemy z Qhmm.gif. .. a doskalenie Q poskaldania.hmm.gif. Co za powedzmy $37 k wiecej niz kazdy inny compact raczej nie powinno sie zdarzyc. I nie jest pokrywane na gwarancji po12 miesiacachzlosnik.gifnono.gif. Ale Q oblsugi i dbania o klienta jest nie do pokonaniawaytogo.gif...

Wszystko to sa male rzeczy ale denerwujace. Przynajmniej ciastko jest "za darmo' wink.gifhahaha.gif.

Napisano

> Ma tez swoje wady.

Jak najbardziej. Podstawowe dwie to wizerunkowe. Z jednej strony BMW=dresiarze, z drugiej BMW= jesteś bogaty. To że BMW wyjdzie czasem sumarycznie taniej niż golf nie przebije się do świadomości. U mnie jest dokładnie odwrotnie jak u Ciebie - serwis to dno. Tyle, że na szczęście nie za wiele mam z nimi do czynienia. Tak czy inaczej po licznych kalkulacjach i racjonalizowaniu na najbliższą przyszłość nie widzę innych marek jako jakiejś alternatywy dla BMW. Owszem marzy mi się Hyundai Genesis Coupe, ale nie jest w Polsce dostępny i... na razie nie stać mnie na takie auto (za dużo jeżdżę).

Co do jakości - widzę jednak, że chłopaki się starają coraz bardziej. Jeszcze 3 lata temu byli pod tym względem w ciemnej ... jak na klasę premium a z roku na rok jest coraz lepiej. Dla mnie najważniejsze, że ciągną temat przede wszystkim jeśli idzie o technikę. Wiele rozwiązań wyznacza standardy i latami nie może być dogoniona przez konkurencję, a ogólnie rzecz biorąc jeśli idzie o pewne pryncypia to w zasadzie nigdy nie można nic było BMW zarzucić. Każde auto jeździe bardzo dobrze, każde ma w standardzie silniki rzędowe, ułożone wzdłużnie i napęd klasyczny. Bardzo dobre rozłożenie masy, świetne osiągi jak na zastosowane silniki (jak oni to robią?) i umiarkowane zużycie paliwa.

Owszem zdarzają się i wpadki (jak choćby słynne pompy paliwa w silnikach R6 turbo), ale komu się one nie zdarzają?

Napisano

> No właśnie miałem - dzwonił do mnie dealer że mają wolne miejsce na liście i czy nie chcę

I czemu nie kupiłeś? Bo made in USA? 270751858-jezyk.gif

Napisano

Kup lepiej jakiegoś amerykańskiego klasyka w stylu Challenger, Charger, Camaro SS, Chevell, Riviera naprawde wybierac jest w czym. Te samochody już są klasykami a BMW....za 20 lat to nadal będzie "tylko" BMW. Z BMW to chyba model M1 rośnie na klasyka ale dostać go pewnie nie jest łatwo...

Inna kwestia że amerykańca nie bedzie problem naprawić bo tamte samochody mają prosta budowe i istnieje chyba wiele firm które nadal robia do nich części. Z BMW który pokazałeś już dzis pewnie nie każdy się tego podejmie a co dopiero a iles tam lat.

Ale jeśli naprawde szukasz w miare nowego auta które ma byc klasykiem za 20lat to chyba lepiej szukać jakiś wersji limitowanych np Ford Focus RS gdzie wyszło tylko 500sztuk.

Napisano

> Może zakup jakiegoś "starego" Jaguara?

W UK można je na pęczki kupować za grosze.

Napisano
  • Autor

> W UK można je na pęczki kupować za grosze.

No i Zonkpad.gifangryfire.gif. Kiedy Minister Finansowmulher.gif powiedziala waytogo.gif - to zadzwonilem dzis rano i .. auto sprzedane wczorajpad.gif... Czyli dalej szukamhmm.gif.

Napisano

> No i Zonk. Kiedy Minister Finansow powiedziala - to zadzwonilem dzis rano i .. auto sprzedane

> wczoraj... Czyli dalej szukam.

to pewnie był znak sygnał żeby szukać czegoś innego zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> No i Zonk. Kiedy Minister Finansow powiedziala - to zadzwonilem dzis rano i .. auto sprzedane

> wczoraj... Czyli dalej szukam.

Noto lipa, bo już bilet kupowałem żeby zobaczyć czy nie ma rdzy zlosnik.gif

Napisano

Witam serdecznie.

Szukaj czegoś co wyprodukowano w krótkiej serii i co już dziś po kilku latach kosztuje tyle samo niezależnie od rocznika i przebiegu. No i nie ma szans zerdzewieć. Czy już wiesz?

Powodzenia!

Napisano

> Witam serdecznie.

> Szukaj czegoś co wyprodukowano w krótkiej serii i co już dziś po kilku latach kosztuje tyle samo

> niezależnie od rocznika i przebiegu. No i nie ma szans zerdzewieć. Czy już wiesz?

> Powodzenia!

Alfa Romeo Spider z 90roku i pozamiatane biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.