Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile może przejechać auto bez ładowania aku?

Featured Replies

Napisano

Jak długo może przejechać na samym akumulatorze, bez ładowania ze strony alternatora? 70Ah bateria, silnik benzyna, z odbiorników tylko św. mijania i powiedzmy od czasu do czasu migacze.

Pytam raczej o rząd wielkości, nie zaś dokładną liczbę - to byłoby do szklanej kuli.

Napisano

pół polski ojciec przejechał maluchem bez ładowania

Napisano

Nikt tego nie wie ja w Punto 40Ah zrobiłem bez problemu 19km w tym dwa razy rozruch i na światłach mijania jechałem, kolega w hondzie civic 45Ah zrobił jakieś 6km

Napisano

Zsumuj wszystkie odbiorniki pradu, dowiedz sie jaki jest pobor pradu bez odbiornikow, zsumuj.

Z praktyki Kadett C 1200 ( 52 KM ) poj akumulatora 44 Ah = 350 km, MB W 210 290 TD ( 129 KM ) poj akumulatora 74 Ah ca. 500 km

wink.gif

Napisano

Przejrzyj archiwum. Był taki sam temat na MK 2-3, no może 4 miesiace temu.

Napisano
  • Autor

> Przejrzyj archiwum. Był taki sam temat na MK 2-3, no może 4 miesiace temu.

szukałem, nie udało mi się znaleźć... confused.gif

Napisano
  • Autor

> Zsumuj wszystkie odbiorniki pradu, dowiedz sie jaki jest pobor pradu bez odbiornikow, zsumuj.

> Z praktyki Kadett C 1200 ( 52 KM ) poj akumulatora 44 Ah = 350 km, MB W 210 290 TD ( 129 KM ) poj

> akumulatora 74 Ah ca. 500 km

brzmi pocieszająco... ja chcę żeby 90km dało radę 270751858-jezyk.gif

Napisano

Reno Trafik 1.9DCI trochę po warszawie i do katowic, na drugi dzien 30km do mechanika.

Napisano

punto 1.2 8v, aku 44ah, 40km-45km przy czym pod koniec swiatla praktycznie nie swiecily

Napisano

> Jak długo może przejechać na samym akumulatorze, bez ładowania ze strony alternatora? 70Ah bateria,

> silnik benzyna, z odbiorników tylko św. mijania i powiedzmy od czasu do czasu migacze.

> Pytam raczej o rząd wielkości, nie zaś dokładną liczbę - to byłoby do szklanej kuli.

Policzmy: światła mijania 2x55W plus pozycyjne przednie 2x5W plus pozycyjne tylne 2x5W - razem 130W czyli około 11A

Elektryczna pompa paliwa plus układ zapłonowy - nie mam pojęcia, ile to może brać prądu. Jeżeli 4A, to łączny pobór prądu będzie 15A.

Na rozruch pójdzie 600A przez 2 sekundy, czyli 0.33 Ah - można pominąć, podobnie jak kierunkowskazy.

Akumulatora nie można rozładować do zera, bo szlag go trafi... powiedzmy, że można pobrać 60Ah, czyli na 4 godziny jazdy powinien wystarczyć. Dla bezpieczeństwa podzieliłbym tą wartość przez 2.

Ile kilometrów będziesz w stanie przez ten czas przejechać, to już zależy od trasy.

Napisano

Zrezygnuj ze swiatel bo to najwiekszy pozeracz pradu.

Wtedy powinienes przejechac calkiem sporo.

Napisano

To bardzo zalezy co w samochodzie jest elektryczne - np. wspomaganie kierownicy zre duzo pradu. Albo elektrycznie regulowane zawieszenie. Albo swiatla dzienne. Albo elektryczna regulacja otwarcia zaworow - im wiecej masz tych zabawek tym mniej pojedziesz na aku.

Napisano
  • Autor

> To bardzo zalezy co w samochodzie jest elektryczne - np. wspomaganie kierownicy zre duzo pradu.

> Albo elektrycznie regulowane zawieszenie. Albo swiatla dzienne. Albo elektryczna regulacja

> otwarcia zaworow - im wiecej masz tych zabawek tym mniej pojedziesz na aku.

Volvo z 91 ie miało aż tyle tej elektryki i w tym wypadku dobrze ok.gif

Napisano

Ja moją Calibrą przejechałem jakieś 50-60km, z Gdańska do Elbląga wink.gif W Elblągu pożyczyłem jakiś stary aku od kumpla i dojechałem do domu jakieś 25km wink.gif

Napisano

> Jak długo może przejechać na samym akumulatorze, bez ładowania ze strony alternatora?

Przejechałem ok.60 km/do celu/.Elektryczne wspomaganie kierownicy i świata mijania.

Napisano

i w linku podanym do tamtego tematu zapomniałem napisać że przejechałem na pożyczonym aku 98 km pod dom i na następny dzień około 20km ,i jeszcze mogłem pojeździć ale już kupiłem cały moduł ze szczotkami i wymieniłem,pożyczony aku był wyjęty z poloneza traka

Napisano

> Reno Trafik 1.9DCI trochę po warszawie i do katowic, na drugi dzien 30km do mechanika.

Ale nie porownujcie diesla do benzyny...zaplon SAMOCZYNNY anyone? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ale nie porownujcie diesla do benzyny...zaplon SAMOCZYNNY anyone?

No u mnie akurat zapłon iskrowy i skądś ta iskra musi się brać...

Napisano

Sporą prądu biorą też światła stopu - więc hamowanie silnikiem smile.gif

Tak jak koledzy piszą - jak się da to jedź bez świateł.

Możesz też do bagażnika zabrać drugi naładowany aku.

Napisano

> Ale nie porownujcie diesla do benzyny...zaplon SAMOCZYNNY anyone?

dCi jak każdy CR akurat potrzebuje prądu.

Napisano
  • Autor

> Sporą prądu biorą też światła stopu - więc hamowanie silnikiem

> Tak jak koledzy piszą - jak się da to jedź bez świateł.

> Możesz też do bagażnika zabrać drugi naładowany aku.

Pytanie było raczej w stylu: ile aku przygotować? zeby.GIF

Napisano

hondą civic 1.6 przejechałem kilka kilometrów po mieście...

Napisano

To zależy jeszcze w jakim stanie jest akumulator. Po pierwsze-czy jest naładowany w 100%, a po drugie-jeśli jest już stary to jego pojemność jest sporo mniejsza.

Napisano

> dCi jak każdy CR akurat potrzebuje prądu.

Oczywiscie ale na pewno pojedzie dluzej na samym aku niz benzyna.

Napisano

> Oczywiscie ale na pewno pojedzie dluzej na samym aku niz benzyna.

Nie mam pojęcia ile to potrzebuje prądu. Wiem tylko że bez niego nie pojedzie.

Napisano

> brzmi pocieszająco... ja chcę żeby 90km dało radę

Lanosem ok 50km spokojnie dalem rade, wiecej nie potrzebowalem.

Napisano

fiatem uno na swiatlach mijania jakies 38km zlosnik.gifok.gif

Napisano

Nie zapomnijcie panowie o jednym, bardzo istotnym czynniku. Samym akumulatorze.

To, że na nim jest napisane, iż posiada powiedzmy 72Ah pojemności, wcale nie musi (i zwykle nie znaczy), że tyle ma. Tyle, to on mógł mieć jak był nowy, czy w pierwszym roku użytkowania. Większosc kilkuletnich aq ma znacznie niższą pojemność, niz sugerowałaby to nalepka.

A drugie, trochę wtórne: Altek nigdy nie naładuje aq się w 100%. Myślę, że koło 80-85% to max.

Napisano
  • Autor

> Nie zapomnijcie panowie o jednym, bardzo istotnym czynniku. Samym akumulatorze.

> To, że na nim jest napisane, iż posiada powiedzmy 72Ah pojemności, wcale nie musi (i zwykle nie

> znaczy), że tyle ma. Tyle, to on mógł mieć jak był nowy, czy w pierwszym roku użytkowania.

Myslę, że to czy 70 ma teraz 49 czy 57Ah nie ma wielkiego znaczenia przy pytaniu o rząd wielkości, na które zresztą padła już odpowiedź...

> Większosc kilkuletnich aq ma znacznie niższą pojemność, niz sugerowałaby to nalepka.

Fakt

> A drugie, trochę wtórne: Altek nigdy nie naładuje aq się w 100%. Myślę, że koło 80-85% to max.

Też fakt.

Napisano

> Jak długo może przejechać na samym akumulatorze, bez ładowania ze strony alternatora? 70Ah bateria,

> silnik benzyna, z odbiorników tylko św. mijania i powiedzmy od czasu do czasu migacze.

> Pytam raczej o rząd wielkości, nie zaś dokładną liczbę - to byłoby do szklanej kuli.

Xsara Picasso 1.8i 16V przejechałem 100 km, 3/4 trasy z włączonymi światłami i na lpg. Na ostatnich 20 km komputer zarządzający energią wyłączył podświetlenie wszystkich zegarów oraz sterowanie klimą automatyczną, poźniej wygasił zegary, kolejno odłączył światła mijania, pozycyjne, a następnie kierunkowskazy. Światła stop działały do końca. Silnik nie zgasł.

Aku 54Ah w nienajlepszym stanie(7 letni oryginalny).

Napisano

z uszkodzonymi diodami wzbudzenia na alternatorze przejechalem 25 tys km w 1.5 roku wink.gif Liczy sie ? wink.gif

Napisano

Sytuacja sprzed dwuch lat.

Pacjent to Audi A3 1,8 z akumulatorem fabrycznym 60Ah.

Wracałem z niemczech i w okolicach Berlina strzelił mi napinacz paska od alternetora. Bez ładowania na akumulatorze wjechałem do polski aż za Szczecin (najdalej jak się dało) do totalnego pada akumulatora, czyli jak dobrze pamiętam to ca. 250km, ale bez świateł mijania i innych odbiorników prądu.

Napisano
  • Autor

> z uszkodzonymi diodami wzbudzenia na alternatorze przejechalem 25 tys km w 1.5 roku Liczy sie ?

Może i liczy, choć niewiele pomaga mi to w mojej konkretnej sytuacji 270751858-jezyk.gif

Napisano

Pacjent Daewoo Matiz

aku 35 (~4-letni)

przejechałem 18,5 km (droga kręta więc sporo hamowania było)

włączone światła mijania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.