Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niezniszczalny mercedes

Featured Replies

Napisano

Quote:

Faktycznie - samochód - nie miał lekko. Do dziś pory przejechał wprawdzie dopiero 240 tys. km, ale np. pytana o wymiany oleju pani Dagmara przypomina sobie, że "dolewała go, gdy zapaliła się jakaś kontrolka". Stary nie był jednak spuszczany przez "dobre 15 lat"

KLIK

Napisano

> Quote:

> Faktycznie - samochód - nie miał lekko. Do dziś pory przejechał wprawdzie dopiero 240 tys. km, ale

> np. pytana o wymiany oleju pani Dagmara przypomina sobie, że "dolewała go, gdy zapaliła się

> jakaś kontrolka". Stary nie był jednak spuszczany przez "dobre 15 lat"

> KLIK

ciekawe jaki zakres tego remontu jej zrobili ... ale ladny gest

Napisano

> Stary nie był jednak spuszczany przez "dobre 15 lat"

Czyli ten emerytowany inżynier Castrola, o ktorym było niegdyś głośno, miał trochę racji wink.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawe jaki zakres tego remontu jej zrobili ... ale ladny gest

widac, ze blacharka bo juz bylo widac korozje zeby.GIF

pewno wnetrze tez odmlodza bo tapicerka sie targala smile.gif

Napisano

> widac, ze blacharka bo juz bylo widac korozje

> pewno wnetrze tez odmlodza bo tapicerka sie targala

widać że z tyłu nowy zawias dostał ok.gif

lat_jednym_oleju_jezdzi_4664141.jpg

fajnie, a moja beczka poszła na żyletki buu.gif

Napisano

Gorzej, że z roszczeniami w ramach gwarancji nie jest już tak fajnie. zlosnik.gif Gdy w niespełna rocznej W204 rozlazło się górne mocowanie kolumny MacPhersona i cała kolumna zaliczyła wjazd pod maskę, wyginając tę ostatnią, serwis autoryzowany stał na stanowisku, że w ramach gwarancji naprawione zostanie mocowanie kolumny, gdyż wynika to z wady wykonania nadwozia, natomiast naprawa maski, zamka, mocowania zamka, uszkodzonego błotnika, itd. to już sprawa właściciela, ponieważ nie jest to usterka która wystąpiła sama z siebie, a tylko skutek innej usterki. mlot.gif

Napisano

> ponieważ nie jest to usterka która wystąpiła sama z siebie, a tylko skutek innej usterki.

Zajeee... tłumaczenie pad.gif

Jak to się skończyło ?

Ja chyba bym nie popuścił.

Napisano
  • Autor

> widać że z tyłu nowy zawias dostał

> fajnie, a moja beczka poszła na żyletki

jestem ciekaw co tak naprawde zrobia w nim zeby.GIF

Napisano

> Zajeee... tłumaczenie

> Jak to się skończyło ?

Po trwających ponad dwa miesiące przepychankach słowno-listownych zlosnik.gif całość została w końcu naprawiona, ale te rzeczy, których na początku nie chciano uwzględnić, potraktowano jako naprawę płatną z rabatem równym wysokości kwoty do zapłaty - z jakiegoś powodu bardzo im zależało, żeby nie była to naprawa gwarancyjna. niewiem.gif

Napisano

> naprawę płatną z rabatem równym wysokości kwoty do zapłaty - z jakiegoś powodu bardzo im

> zależało, żeby nie była to naprawa gwarancyjna.

statystyki by im psuła.. że niby taki mercedes niezawodny..

Napisano

> Po trwających ponad dwa miesiące przepychankach słowno-listownych całość została w końcu

> naprawiona, ale te rzeczy, których na początku nie chciano uwzględnić, potraktowano jako

> naprawę płatną z rabatem równym wysokości kwoty do zapłaty - z jakiegoś powodu bardzo im

> zależało, żeby nie była to naprawa gwarancyjna.

no właśnie. O Twoim przypadku usłyszy kilka osób na forum, a artykuł z linka przeczytają setki tysięcy i utrwalana będzie opinia jaka to marka Mercedes jest dbająca o klienta i niezawodna. A prawda jest taka, że podobnie jak inne marki "premium" jedyne co mają lepsze to PR, który umie wymyślić taki "gest" i odpowiednio nagłośnić przypadek. Problem tylko w tym, że za tych PRowców płacą klienci kupujący auta ze znaczkiem tej marki. zlosnik.gif

Napisano

i nowe szerokie listwy

Napisano

> Gorzej, że z roszczeniami w ramach gwarancji nie jest już tak fajnie. Gdy w niespełna rocznej W204

> rozlazło się górne mocowanie kolumny MacPhersona i cała kolumna zaliczyła wjazd pod maskę,

> wyginając tę ostatnią...

Ta pani ma Mercedes a Ty piszesz o jakimś W204 grinser006.gif

Mercedesy skończyli produkować w 1995 roku. frown.gif

Napisano

z ciekawości - jaki odstęp czasowy był między rozleceniem się mocowania, a wjazdem kolumny do środka??

Napisano

> z ciekawości - jaki odstęp czasowy był między rozleceniem się mocowania, a wjazdem kolumny do

> środka??

Zapewne możnaby go zmierzyć w milisekundach. zlosnik.gif Po prostu nagle w czasie jazdy osiadł przód, a maska się wypiętrzyła - wezwane zostało assistance i auto odstawiono do serwisu.

Napisano

> Quote:

> Faktycznie - samochód - nie miał lekko. Do dziś pory przejechał wprawdzie dopiero 240 tys. km, ale

> np. pytana o wymiany oleju pani Dagmara przypomina sobie, że "dolewała go, gdy zapaliła się

> KLIK

Bez przesady. Co to jest 240kkm w 25 lat?? No i jeszcze w jednym z najbardziej wysilonych motorow wszechczasow grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

a, noto wszystko jasne, myślałem że może wcześniej widziałeś jakieś niepokojące objawy.

A co do 'naprawy płatnej z rabatem...' to zapewne jest to wina wewnętrznego systemu merca - wszystko trzeba wybierać z katalogów napraw, przyczyny i objawy wbija się do komputera i ON decyduje o zakresie czynności. Są sposoby żeby niektóre rzeczy obejść, ale może w tym przypadku się nie dało inaczej. Poza tym nasze serwisy często chcą ukryć niektóre rzeczy przed Niemcami - ot tak żeby nie wyjść na idiotów.

Ale dlaczego nie chcieli wszystkiego zrobić od razu to nie pojmuję.

Napisano

A ja głupi specjalnie wymieniam olej częściej niż to zaleca producent spineyes.gif

Swoją drogą - ciekawe czy po tym remoncie merc sie nie zacznie psuć hehe.gif bo "ruszone" hehe.gif

Napisano

najbardziej wysilonych motorow

> wszechczasow

chyba najmniej wysilonych...

swoja droga, ile taka generalka na dzien dzisiejszy kosztuje?

Napisano

> najbardziej wysilonych motorow

> chyba najmniej wysilonych...

W tym zdaniu była ironia...

Napisano

hehe, z rozpędu pisalem:)

to ile ten remont:) bo 190 drogie nie sa i moze gra warta swieczki

Napisano

> Swoją drogą - ciekawe czy po tym remoncie merc sie nie zacznie psuć bo "ruszone"

Hahaha, o to samo bym sie martwil.

Napisano

> hehe, z rozpędu pisalem:)

> to ile ten remont:) bo 190 drogie nie sa i moze gra warta swieczki

może taniej wyszła by jakaś demówka A-klasy grinser006.gif

pewnie części do 190 zalegały w magazynach, to zrobili wietrzenie

Napisano

> Quote:

> KLIK

czyli zrobili jej najzwyklejszego PIMP-a ... zlosnik.gifok.gif

Napisano

po 240 tys to silnika nawet tykać nie muszą hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A ja głupi specjalnie wymieniam olej częściej niż to zaleca producent

> Swoją drogą - ciekawe czy po tym remoncie merc sie nie zacznie psuć bo "ruszone"

ja na dniach musze zmienic moze olej temat hmm.gif

Napisano

O tym Mercedesie jakiś czas temu pisał Jerzy Iwaszkiewicz w swoich felietonach,

jak by ktoś chciał poczytać to proszę:

klik

kilk2 .

Napisano

> fajnie, a moja beczka poszła na żyletki +

taaa nowy, wypackany czarna farba i tyle hehe.gif

Napisano

> fajnie, a moja beczka poszła na żyletki

Moim zdaniem to zdjęcie innego samochodu.

Napisano

> Moim zdaniem to zdjęcie innego samochodu.

Dlaczego tak twierdzisz? hmm.gif

Napisano

> Dlaczego tak twierdzisz?

Różne szpary między drzwiami. Licznik kręcony. Szpachla na zderzaku wskazuje, że był tam wlew LPG. Ponadto radio jest niefabryczne i widać, że auto powypadkowe, bo szyby nie są z jednego rocznika. Ja bym nie brał, bo to złom sprowadzony z Niemiec i to zapewne z tureckiego komisu. Poza tym na tym zdjęciu ze śniegiem widać, że zostawia 4 ślady. (wiem, tu nie ma zdjęcia ze śniegiem, ale to znaczy, że sprzedający coś ukrywa) skromny.gif

Zawsze zazdrościłem talentu naszym, kącikowym inspektorom zdjęciowym wazniak.gif

Napisano

> Różne szpary między drzwiami. Licznik kręcony. Szpachla na zderzaku wskazuje, że był tam wlew LPG.

> Ponadto radio jest niefabryczne i widać, że auto powypadkowe, bo szyby nie są z jednego

> rocznika. Ja bym nie brał, bo to złom sprowadzony z Niemiec i to zapewne z tureckiego komisu.

> Poza tym na tym zdjęciu ze śniegiem widać, że zostawia 4 ślady. (wiem, tu nie ma zdjęcia ze

> śniegiem, ale to znaczy, że sprzedający coś ukrywa)

> Zawsze zazdrościłem talentu naszym, kącikowym inspektorom zdjęciowym

hahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Dlaczego tak twierdzisz?

Z uwagi na listwy.

Jeżeli ma to być "profesjonalne odrestaurowanie", to montaż listew z innego modelu (późniejszego), polakierowanie zderzaków (w oryginale były gołe, zresztą też inne) itp rażąco kłóci się z koncepcją PROFESJONALNEGO odrestaurowania samochodu, o której jest mowa, a zawiewa (oprócz tego, że sandałem) "restauracjami" na poziomie Warszawy M20 chlapniętej wiśniowym metalikiem...

Napisano

No ręce opadają...

Napisałem, że MOIM ZDANIEM to zdjęcia innego pojazdu.

Zauważ, że po prostu są różnice między wyjściowym pojazdem a tym ze zdjęcia na podnośniku.

I TYLKO TYLE - nie ma żadnego zdjęcia pojazdu po naprawie, więc tak naprawdę g... wiadomo, więc gdybamy sobie (i Ty i ja)...

Luz, chłopie...

Napisano

> No ręce opadają...

> Napisałem, że MOIM ZDANIEM to zdjęcia innego pojazdu.

> Zauważ, że po prostu są różnice między wyjściowym pojazdem a tym ze zdjęcia na podnośniku.

> I TYLKO TYLE - nie ma żadnego zdjęcia pojazdu po naprawie, więc tak naprawdę g... wiadomo, więc

> gdybamy sobie (i Ty i ja)...

> Luz, chłopie...

Przytyk nie był akurat do Ciebie smile.gif Ty zawsze zaznaczasz WYRAŹNIE, że to Twoja opinia, albo że nie możesz czegoś podeprzeć danymi, więc tylko tak Ci się wydaje. Za to kiedy masz konkretne dane, to opierasz się na nich i to jest GIT smile.gif

Ja tu śmiałem się raczej z innych userów smile.gif

No stress smile.gif [motyla noga] more, drink less smile.gif (to moje hasło zeby.GIF )

Napisano

> Różne szpary między drzwiami. Licznik kręcony. Szpachla na zderzaku wskazuje, że był tam wlew LPG.

> Ponadto radio jest niefabryczne i widać, że auto powypadkowe, bo szyby nie są z jednego

> rocznika. Ja bym nie brał, bo to złom sprowadzony z Niemiec i to zapewne z tureckiego komisu.

> Poza tym na tym zdjęciu ze śniegiem widać, że zostawia 4 ślady. (wiem, tu nie ma zdjęcia ze

> śniegiem, ale to znaczy, że sprzedający coś ukrywa)

zapraszam ze szmatką do czyszczenia monitora beksa.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Z uwagi na listwy.

Dokładnie, są z auta po lifcie, no ale są one kompatybilne w razie co.

Jeśli zdjęcie przedstawia efekt końcowy to listwy powinny mieć inny kolor bynajmniej . zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie, są z auta po lifcie, no ale są one kompatybilne w razie co.

> Jeśli zdjęcie przedstawia efekt końcowy to listwy powinny mieć inny kolor bynajmniej .

a skąd oni biorą nowe części do 190tki? To jeszcze produkują je?

Napisano

> a skąd oni biorą nowe części do 190tki? To jeszcze produkują je?

w BMW np. można kupić w ASO większość nowych części do stosunkowo popularnej e30 czy e21 i do innych, starszych modeli...

do W124 E500 w ASO Mercedesa są dostępne np. nowe błotniki i inne części - imho naprodukowali "na półkę" zlosnik.gif

Napisano

Coby się nie śmiać z małego przebiegu - popieram - gest ładny i na pewno zyskali jakiegoś klienta w ten sposób. ok.gif

Napisano

> w BMW np. można kupić w ASO większość nowych części do stosunkowo popularnej e30 czy e21 i do

> innych, starszych modeli...

> do W124 E500 w ASO Mercedesa są dostępne np. nowe błotniki i inne części - imho naprodukowali "na

> półkę"

BMW jest pod tym względem chyba nawet lepsze od mercedesa. Kiedyś wpadłem na jakieś forum i tam gość remontował "rekina". wszystko miał z ASO. Nowe uszczelki do szyb. klamki, popielniczki, pierdółki. Dosłownie wszystko mógł znaleźć w ASO. Niekoniecznie w najbliższym, ale sprowadzali nie robiąc problemów. Najtrudniej jest z wyposażeniem wnętrza.

Nie mogli też "naprodukować" tych elementów wcześniej. Przynajmniej nie wszystkie. Strzelam, że gdzieś w zewnętrznych firmach produkcja oryginalnych, firmowanych przez koncern części nadal trwa.

Napisano

> a skąd oni biorą nowe części do 190tki? To jeszcze produkują je?

Jak Kolega niżej powiedział - podejrzewam że prawdopodobnie z magazynów MB byś jeszcze nie jednego takiego poskładał. zlosnik.gif

Napisano

A zdziwiłbyś się co leży po magazynach producentów samochodów. zlosnik.gif

Napisano

> Coby się nie śmiać z małego przebiegu - popieram - gest ładny i na pewno zyskali jakiegoś klienta w

> ten sposób.

zyskali spory rozgłos. Świetnie wykorzystali nietypowy przypadek i dobrze przemycili do mediów. Marketingowcy i spece od PR w tej firmie nie śpią.

Napisano

> zyskali spory rozgłos. Świetnie wykorzystali nietypowy przypadek i dobrze przemycili do mediów.

> Marketingowcy i spece od PR w tej firmie nie śpią.

Ale bądźmy szczerzy - czy to akurat źle? Ja uważam, że jeśli tak będzie PR działał to nie mam nic na przeciw. ok.gif Sam kupie MB i będę nim jeździł kolejne 25 lat. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.